+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Madeira, az örök tavasz szigete -...

489990.00 Ft/fő, ...

Portugália, Madeira

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: Reggeli
Utazás módja: Repülővel
Időtartam: 7 éj
Típus: Körutazás+Nyaralás
Indulás: 2024-11-12

Leírás

1. nap
REPÜLÉS MADEIRÁRA
Repülés Budapestről Madeirára. Idegenvezetőnk fogadja

Önt, majd transzfer a hotelbe. Szállás: Hotel Golden Residence vagy hasonló.

2. nap
FUNCHAL ÉS PIAC (FÉLNAPOS) + SZABADIDŐ VAGY FAKULTATÍV: FUNCHAL KERTJEI (FÉLNAPOS)

Funchal Madeira legnagyobb városa, és egyben a fővárosa a Madeira Autonóm Régiónak. Az Atlanti-óceán szegélyezi. Sétánk során elhaladunk a Baltazar Dias színház mellett, melynek eredete a 19. századra nyúlik vissza. Ezt követően a Sé katedrálist csodálhatjuk meg, mely a mánuel stílus egyik jellegzetes épülete. A Municipal téren áll a barokk Városháza. A korábbi grófi palota a 18. századból származik. Elhaladunk a Rua Fernao de Orelas utcán, ahol cipőboltok, kávézók sorakoznak. Ezt követően a helyi piac, a Mercado Dos Lavradores ezernyi színe és illata bűvöl el minket. A piac földszintjén helyi zöldségektől és gyümölcsöktől roskadoznak a kosarak. Az 1940-ben megnyitott piacon halak is kaphatóak. 5 különböző trópusi gyümölcsöt kóstoltunk majd. Ezt követően töltse kedvére az időt, vagy vegyen részt fakultatív programunkon (fak.programcsomag): fedezze fel velünk a virágok világát Funchalban! Elsőként a Botanikus Kertbe térünk be Funchal felett. Itt őshonos és importált növényfajták is megtalálhatóak. Következő megállónk a Quinta Vigia, az elnöki rezidencia. Kápolna is található itt, illetve a kert végében, egy teraszról lehet élvezni a funchali kikötőre nyíló mesés kilátást. Sissi, az osztrák császárné, és magyar királyné is itt lábadozott tüdőbetegsége idején. A következő kert, amit felkeresünk, a Parque Santa Catarina. Itt színpompás virágok, egzotikus fafajták fogadnak minket. Itt lelhető fel Kolumbusz Kristóf szobra is. Visszatérés a hotelbe.

3. nap
KELET-MADEIRA (EGÉSZ NAPOS)

A napunknak látványos kezdést biztosít a sziget egyik legmagasabb pontja, a Pico Arieiro, mely 1818 méter magas. Innen álomszép kilátás nyílik a környező, zöldellő lankákra, és a sejtelmes felhőkre. Tiszta időben akár a Paul de Serra fennsíkon lévő szélturbinákat is megpillanthatjuk, Innen a Ribeiro Frio völgyben a laurissilva, azaz babérerdő vár ránk. Megállunk egy kis levada túrára. A levada egy tipikus madeirai turistaútvonal, mely a növények ellátását biztosító vízicsatornák köré épültek. Körülbelül 25 perces ballagás után érjük el a Balcőes kilátópontot. A buszunkhoz visszafelé egy újabb, kb. 20 perces gyaloglás vezet. Majd Santana varázsol el minket jellegzetes, háromszöget formázó kis faházaival. Majd elhaladunk Porto da Cruz, illetve a sziget jelképének számító Sasszikla, azaz Penha D'Águia mellett. Kihagyhatatlan élményt ígér a rumfőzde Engenhos do Norte-nál. A nap méltó zárását jelenti Ponta S. Lourenco, Madeira legkeletibb pontja, ahonnan elénk tárul az északi és a déli part is. Visszatérés a hotelbe.

4. nap
Szabadidő vagy Fakultatív program: bortúra és Cabo Gir?o (félnapos), helyszínen foglalható fak: dzsiptúra

Szabadidő vagy fakultatív program: (fak.progcs): Bortúra és Cabo Gir?o. Madeira híres bortermeléséről, bortermelő vidékként már évszázadok óta jegyzik. Első állomásunk Estreito de Cámara de Lobos, ahol a Vinhos Barbeito pincészet titkait fedezhetjük fel. A látogatás végén kétféle maderai bort ízlelhetünk meg. Az 580 méter magas Cabo Gir?o sziklafalról ámulatba ejtő a panoráma. Az üvegből készült padlózattal rendelkező kilátóterasz csodálatos élményt garantál. Funchal legrégebbi borászata a Blandy's Wine Lodges, ahol a múzeum megtekintése után kétféle borral csillapítjuk szomjunkat. Helyszínen foglalható fakultatív: dzsiptúra. A program során megismerhetjük Cámara de Lobos halászfalucskát, Estreito de Cámara de Lobos szőlős lankáit, Jardim de Serra települést, és néhány gyönyörű kilátópontot, ahonnan fantasztikus kilátás vetül a környező hegyekre, vagy az Apácák Völgyére.Visszatérés a hotelbe.

5. nap
A legjobb kilátók és Monte (félnapos) + fakultatív: tobogán

Az első kilátó a mai napon a Pico dos Barcelos (350 méter). Innen álomszép látvány tárul elénk: Funchal, az öböl. Az Eira do Serrado (1094 méter) csodálatos kilátást biztosít a környező ormokra, és az Apácák Völgyére (Curral das Freiras), mely 600 méterrel fekszik a kilátó alatt. Megkóstolhatjuk a Ginja-t, mely a helyi cseresznyelikőr. Monte szépségeit ismerhetjük meg, mely Funchal elővárosa. Rövid sétát teszünk egy festői kertben, majd a Miasszonyunk templomot csodálhatjuk meg. Itt temették el IV. Károlyt, az utolsó magyar királyt. Fakultatív (fak programcsomag) kipróbálhatjuk az itteni jellegzetes közlekedési eszközt, a tobogánt, a kosárszánt, melyet helyi segítők tolnak (vasárnap nem üzemel). Visszatérés a hotelbe.


6. nap
Szabadidő vagy fakultatív: Nyugat-Madeira (egész napos)

Töltse kedvére az időt, vagy vegyen részt fakultatív programunkon (fak.programcsomag): Nyugat-Madeira. Először a festői halászvároskát, Câmara de Lobost ismerhetjük meg, mely Winston Churchill festményeit ihlette. Ribeira Brava-ban, a mintegy tizenháromezer főnyi lakosságú településen meglátogatjuk a helyi piacot, és a Szent Benedek-templomot. Lehetőségünk nyílik megkóstolni a híres poncha italt (rum, méz, és citromlé hozzáadásával készül). Az északi part impozáns partvidékét Hawaii-hoz is hasonlítják. Itt utazunk, míg el nem érjük Porto Monizt. A városka jellegzetes természeti kincsei a lávamedencék. A Paul de Serra - fennsík felé tartunk, 1500 méteres magasságban. Napunkra a koronát Ponta do Sol teszi fel, az elbűvölő tengerparti falu. Visszatérés a hotelbe.

7. nap
Helyszínen foglalható fakultatív: Porto Santo, Madeira est (vacsoracsomag)

Helyszínen foglalható fakultatív: a mesés Porto Santo. Tartson velünk a csodaszép szigetre, Porto Santo-ra! Ide komppal jutunk át (kb. 2,5 óra). Az 'arany szigetnek" is becézett Porto Santo az Atlanti-óceán közepén helyezkedik el, Madeira-tól kb. 42 km-re. Porto Santo lakossága kb. 5500 fő. Egyedülálló, aranyló homokos tengerparttal büszkélkedhet. A tengervíz egész évben kb.18-22 fokos. Visszatérés Porto Santo-ból. Este: hangulatos Madeira-est (a vacsoracsomag része). Visszatérés a hotelbe.

8. nap
HAZAUTAZÁS

Transzfer a repülőtérre a repülőgép indulásának függvényében, várhatóan késő délután/este. Tervezett hazaérkezés Budapestre a következő napon, hajnali 1 körül.


Fontos információk
Az utazáshoz új típusú személyi igazolvány, vagy útlevél szükséges, melyeknek minimum az utazás utolsó napjáig érvényesnek kell lennie. Kiegészítő fakultatív programok vásárlására a helyszínen nyílik lehetőség. A programváltozás jogát fenntartjuk, a kirándulások sorrendje változhat! Az út indításához minimális csoportlétszám (min. 20 fő) szükséges! Igyekszünk a fent említett hotelben elszállásolni Önöket. Amennyiben külső körülményekből fakadóan változtatás válik szükségessé, hasonló vagy magasabb komfortfokozatú hotelekben biztosítunk elhelyezést. Helyszínen fizetendő borravaló: kb 35 eur/fő/út.

Az ár tartalmazza

- Repülőjegy oda-vissza
- Repülőtéri illeték
- Feladott-és kézipoggyász, check-in
- Transzferek
- Minőségi szállást középkategóriájú hotelben
- Reggeli
- Magyar nyelvű idegenvezetés
- Kirándulóprogramok: Funchal, Kelet-Madeira, A legjobb kilátók és Monte

Egyéb

- Egyágyas szoba felár: 93.990 Ft/fő
- Idegenforgalmi adó: helyszínen fizetendő: kb. 2 EUR/fő/éj
- Helyszínen fizetendő borravaló: kb 35 eur/fő/út
AMIKET AJÁNLUNK ÖNNEK
- Vacsoracsomag: 99.990 Ft/fő
6 hotelvacsora itallal + 1 Madeira-est (portugál étteremben, 3 fogás+ital, foklórműsorral)
- Biztosítási csomag: 27.750 Ft/fő
Baleset és poggyászbiztosítás és útlemondási biztosítás. (BBP: 8.550 Ft + útlemondási 19.200 Ft) A biztosítási csomag megrendelését követően - amennyiben a biztosító által elfogadott okok valamelyikével törli foglalását, akkor - a bánatpénz 100%-a visszajár Önnek!
- Fakultatív programcsomag: 54.990 Ft/fő
Funchal kertjei, Borkóstoló és Cabo Girao, Tobogán-szánkózás, Nyugat-Madeira
- Helyszínen foglalható fakultatív programok: dzsiptúra kb 55 EUR/fő, Porto Santo kb. 100 EUR/fő

Fakultatív programok

- Fakultatív programcsomag: 57.990 Ft/fő
Funchal kertjei, Borkóstoló és Cabo Girao, Tobogán-szánkózás, Nyugat-Madeira
- Helyszínen foglalható fakultatív programok: dzsiptúra kb 55 EUR/fő, Porto Santo kb. 100 EUR/fő

Hotel

Hotel Golden Residence vagy hasonló
Igyekszünk a fent említett hotelekben elszállásolni Önöket. Amennyiben külső körülményekből fakadóan változtatás válik szükségessé, hasonló vagy magasabb komfortfokozatú hotelekben biztosítunk elhelyezést.

Járatok

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

2024-11-05 7 éj

489990.00 Ft/fő,...

Ajánlatkérés
2024-11-12 7 éj

479990.00 Ft/fő,...

Ajánlatkérés
Adat / lap
/

Érintett desztinációk:

Portugália

Látnivalók

Lisszabon, a főváros rengeteg érdekességet tartogat a látogatók számára. Itt van például a Mosteiro dos Jerónimos, amelyet 1502-ben építettek, és amely Lisszabon legszebb épülete. A közelben található a Torre de Belém torony, mely a legjobban fényképezhető műemlék és egyben a legérdekesebb egész Portugáliában. Ezeken kívül a fővárosnak egy tucat múzeuma is van, ezek közül érdemes megtekinteni a Nemzeti Múzeumot, az Antik Művészetek Múzeumát és a Museu Calouste Gulbenkiant, mely a világ összes részéről származó kerámiákat, festményeket, szőnyegeket és szobrokat állít ki. Baixa és az Alfama nevű helyeken találhatjuk a város legrégebbi és legimpozánsabb látnivalóit. Lisszabon éjszakai életéről is igen híres, hiszen megannyi bár, étterem, disco és egyéb szórakozóhely várja a fiatal turistákat. Futballja pedig inkább a férfiak számára jelent vonzótényezőt..

Sintra Lisszabontól északnyugati irányban helyezkedik el. Sok palotája és romja közül kiemelkedően szép a Palácio Nacional de Sintra, és a gótikus stílusban Palácio National de Pena. A városon kívül található a híres Monserrate kert és a Convento dos Capuchos.

Évora Portugália legszebb építészeti emlékeit rejti magában. Központijában található a Pracado és a Sé Katedrális, a festőien szép római katolikus templom és az Igreja de Sao Francisco kápolna.

Lagos az ország legnépszerűbb üdülőhelye. Itt a napon és a homok kívül találunk azért múzeumokat is, hogy a tengerparti nyaralásnál sem feledkezzünk meg a kultúráról.

Térség: Madeira

Madeira - a zöld sziget

A marokkói partoktól nyugatra található szigetcsoport. Elsősorban természeti szépségei, kellemes fekete fövenye, pompás csúcsai miatt vált az idegenforgalom fellegvárává. Egy vulkánkitörés alkalmával keletkezett. A part egy része homokos, de jobbára meredek sziklafal éri el az óceánt. Üdülést, kellemes pihenést ajánlunk elsősorban a fővárosban, Funchalban. Akik a csendes, eldugott helyeket keresik, azok is válogathatnak a sziget többi részén kínált szállodákból, residentálokból, privát házakból.

A Madeira szigete egy vulkánkitörés során keletkezett, majd portugál hajósok fedezték fel a XV. század elején.
Az öt szigetből álló csoport 741 km2 területen helyezkedik el, amelynek legnagyobbja Madeira.
Asziget 280.000 lakosából, mintegy 125.000-en a fővárosban, Funchalban élnek. A sziget az Atlanti-óceánon, Nyugat-Afrika partjaitól 545 km-re, a Kanári-szigetektől északra, Lisszabontól 964 km-re helyezkedik el. A fél-trópusi időjárás télen-nyáron kedvez az örök nyár, a napsütés és a tenger szerelmeseinek is. Éves átlaghőmérséklet 22°C.
A domborzat változatos, a növényzet dús és mindig zöld. Hegycsúcsok, fennsíkok, völgyek, öblök és óriás sziklák váltogatják egymást a kék óceánnal körülvett varázslatos szigeten. Itt található a világ második, egyben Európa legmagasabb tengeri sziklaszirtje a Cabo Girao. A szigeten valaha vulkánok riogatták az ott élőket, azonban utoljára mintegy 1000 évvel ezelőtt volt tapasztalható kisebb vulkáni működés.
Madeira hosszú ideje nagy népszerűségnek örvend, már a Habsburg királyi családból sokan megfordultak itt, olyannyira, hogy itt talált menedéket a nemrég boldoggá avatott IV. Károly is a Monarchia bukása után; síremléke a Monte-i templomban található.
Bár a tengerpart többségében sziklás, mégis lehetőség nyílik a fürdőzésre, akár a természet által kialakított vulkanikus medenceöblökben, akár a tengerpart sziklájába vájt mesterséges medencékben vagy a többségében feketehomokos partszakaszokon. A finom homokos tengerpart kedvelőit a mesterségesen feltöltött Calheta-i tengerpart vagy a közeli Porto Santo szigete várja.
Változatos programok, sportolási, kirándulási lehetőségek nyújtanak kikapcsolódást az egész sziget területén: búvárkodás, gyalogtúrázás az öntözőcsatornák levada-k mentén, hegymászás, szárazföldi szánkózás a toboggan-on, lovaglás, golfozás, vitorlázás, hajótúrák, nyílt tengeri horgászat...

A főváros Funchal, számtalan látnivalóval vonzza a kíváncsi turistákat:
gyümölcs-, és virág piac, botanikus kert, paloták, nemzeti kúriák, templomok, panoráma ballon, a híres panoráma-kabinos drótkötélpálya, és indez csak ízelítő az amúgy is barátságos, szökőkutakkal tűzdelt városka kínálatából.

A sziget valaha volt, ma már elfeledett fővárosa Machico, Madeira második legnagyobb városa, mely az utóbbi években lendületes fejlődésnek indult, de a régi mesterségek sem tűntek el: itt még ma is gyártják a hagyományos fadongás bárkákat, amelyek segítségével a gaiado-kat, azaz a tonhal egy fajtáját halásszák.

A madeirai kézműipar másik remeke, a nádfonás, melynek központja a meredek hegyoldalba épült Camacha.
A városka egyik műhelyében végigkísérhetjük a kosárfonók igen nehéz munkáját.

Érdemes felkeresni a kis halász-, borászfalvat, Porto Moniz-t is, amelynek kristálytiszta sziklafürdője igen kellemes kikapcsolódást kínál a túrázástól elfáradt utazóknak.

A sziget második legnagyobb üdülőközpontja Funchal után Canico, amely a sziget déli partján, a fővárostól, Funchal-tól kb. 10 km-re fekszik. Canico de Baixo tengerparti nyaralóközpont gyönyörű kertjeivel, kisutcáival, óceánba ereszkedő sziklapartjaival nagyszerű hely a pihenésre, kikapcsolódásra. Számos étterem, szálloda és turisztikai komplexum várja a látogatókat.

Nehéz egy rövid bemutatóban a sziget valamennyi nevezetességét, érdekességét összefoglalni, hiszen a felsoroltakon kívül még számtalan szépség és kikapcsolódási lehetőség várja a látogatókat.

Város: Funchal

Funchal

A Madeira fôvárosaként szolgáló Funchal és az azt körülölelô öböl már az elsô pillantásra is lenyugözô képet fest a látogatók elé. Ne lepôdjenek meg, ha Funchalt "a kis Lisszabon"-ként emlegetik, hiszen a meredek macskaköves utcák, a fekete bazaltból készült kapubejárók és az atmoszféra egyértelmüen Portugália fôvárosát idézi elénk. Ez nevezhetô települése, ahonnan autóbusszal könnyen megközelíthetôvé teszik a sziget minden pontját.

Funchal három fô városrészbôl áll, melyet egy hangulatos kikötôi sétány fog össze, melyek mentén a tenger gyümölcseit kínáló éttermek egész sora csábítja az érdeklôdôket. Javasoljuk a sziget eldugott zugainak meglátogatását, melyeket a Madeirán átvezetô gyalogösvények segítségével közelíthetünk meg. És ha túra után túl fáradtak a visszaút megtételéhez, bátran használják a helyiek által vezetett hegyi szánt, mely lenyugözô zöld területeken és virágerdôkön repít át bennünket.

Funchal számtalan látnivalóval vonzza a kíváncsi turistákat:
gyümölcs-, és virág piac, botanikus kert, paloták, nemzeti kúriák, templomok, panoráma ballon, a híres panoráma-kabinos drótkötélpálya, és indez csak ízelítő az amúgy is barátságos, szökőkutakkal tűzdelt városka kínálatából.

Olaszország

A FŐVÁROS

Aki először jár Rómában, annak feltétlenül érdemes részt vennie egy szervezett városnéző túrán, melyen megszerezhetjük az első benyomásokat, és eldönthetjük, hogy mi az, amit alaposabban is szeretnénk megismerni - akár egy későbbi látogatásunk alkalmával is. Mivel a város kulcsát történelme jelenti, feltétlenül szükségünk lesz egy részletes útikalauzra, ha valóban értékelni akarjuk az itt látható emlék- és remekműveket. Az is fontos, hogy a számunkra érdekes helyeket fontossági sorrendbe rakjuk, melyet szigorúan tartsunk is be. Ebben segítségünkre lehet e könyv egyszerű rangsorolási jelrendszere. Aki mégis útikönyv nélkül vág neki Rómának, az ne feledje, hogy a legtöbb helyen belépődíjat kérnek, és hogy hétfőn általában minden nevezetesség zárva van.

Terület:  301 302 km2
Népesség:  57 517 000 fő
Főváros:  Róma
Hivatalos nyelv:  olasz
Pénznem:  Euro
Időzóna:  CET 0 óra (GMT +1 óra)
Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Róma, Via dei Villini 12-16, 00161 Tel: 39-6-442-30598. Fax: 39-6-440-3270
Vízum:  Nem szükséges
Útlevél szükséges:  Igen
Országhívószám:  + 39

VÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉGEK RÓMÁBAN
Aki kedveli az eleganciát, az egyetért azzal, hogy Róma a világ talán legigényesebb üzleteivel és legkiválóbb minőségű áruival várja a luxuscikkek iránt érdeklődő vásárlókat. Az olasz stílus és az olasz mesterek ügyessége messze földön híres, de az összes nagy európai márka is képviselteti magát. Aki minőségre vágyik - és meg is tudja fizetni -, annak itt a helye, bár árleszállítást, akciót nehéz kifogni.
Érdemes körülnézni a Via del Tritonén, a Trevi- kút körüli utcákban, a Tiberis túlpartján a Via Cola di Rienzón, a Lucina városrészben fekvő Piazza S. Lorenzón és a Piazza Campo de-Fiori környékének utcáiban.

ÉJSZAKAI ÉLET ÉS SZÓRAKOZÁS

Róma esténként korábban elálmosodik, mint mondjuk Párizs vagy New York, és nem törekszik arra sem, hogy a hamburgiakhoz hasonló olcsó és közönséges klubok várják az éjszakai életre vágyókat - még ha Fellini filmjei néhol ennek az ellenkezőjét sugallják is. Persze ez nem jelenti azt, hogy itt senki nem mulat az éjszakába nyúlóan, és hogy a város híján lenne az olyan kluboknak és diszkóknak, melyekben hajnalig szól a zene. Ráadásul egy-egy színház és étterem is sokáig nyitva tart, a kávéházak és bárok szintén nem zárnak egy vagy két óra előtt - még hétköznap sem.
Rómában sötétedés után is mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő szórakozást, de mivel a város főleg kulturális nagyhatalomnak számít, az igényesebb programok - opera, balett, szólóestek, koncertek és színház - határozottan túlsúlyban vannak.

Mare Adriatico ez az a hely, ahol gondtalanul élvezhetik a pihenést a homokos tengerpartokon. Az adriai üdülőhelyeken megismerhetik, milyen a dolce vita és a divertimento, nyugodt pihenés, szórakozás és kulturális programok jól kiegészítik itt egymást. Köszöntsék ciaoval az egyébként is barátságos, temperamentumos olaszokat, kóstolják meg az igazi pizzákat és pastakat, hűtsék le magukat gelatoval. Buon viaggio!.
Lido di Jesolo: A Velencéhez legközelebb eső észak-adriai üdülőhely kellemes, finomhomokos strandjai és remek hangulata miatt a magyar turisták körében rendkívül népszerű. A bárokkal, éttermekkel és diszkókkal teli utcáktól nem messze, keleti irányban csak néhány kilométeres távolságra található a kevésbé ismert, éppen ezért nem olyan lármás és nyüzsgő partszakasz: Cavallino, ahová valamelyik délután, egy nyugalmasabb strandolás reményében érdemes ellátogatni.
Bibione: Olaszország leghosszabb strandja (több mint 8 km) az Adria modern, nyüzsgő üdülővárosainak egyike. Különösen ajánljuk azoknak, akik szeretik a tiszta, nyugodt tengert és a finomszemcséjű homokkal borított tengerpartot. A várost körülvevő sűrű pinea fenyőerdők és a tenger felől érkező hűsítő szellők enyhítik a nyári forróságot. Termálfürdői messze földön híresek. Kényelmes szállodák és apartmanházak, sportcentrumok, szórakozóhelyek, különböző rendezvények és ünnepségek fogadják Önöket, ha ellátogatnak ide.

Rimini: Nyüzsgő, színes forgatagával az észak-olasz partvidék egyik legkedveltebb, legkeresettebb üdülőparadicsoma. Talán egy vendég sem akad, aki ellen tudna állni a nyáron turistákkal benépesülő part pezsgésének, az éttermek, bárok vagy diszkók mediterrán hangulatának. A sokféle vízisport a strandolás örömeit teszi teljessé: a vízi-ejtőernyőzés, a motorcsónak vagy a vízibiciklizés fiatalok tömegeit vonzza ide.

Cattolica: Emilia Romagna tartomány gyöngyszeme az Appenninek lábánál helyezkedik el. Finomhomokos tengerpartját lankás dombok övezik. A 100 m széles, 3 km hosszú strand minden évben elnyeri az Európa Tanács Kék zászlóját, melyet a legtisztább strandok kapnak. A lassan mélyülő tenger a kisgyerekek számára is biztonságos fürdési lehetőséget nyújt. A városközpontban csodálatos szökőkutas park várja az odalátogatókat. Remek szórakozási lehetőség a városi kisvasút, melyet napközben ingyenesen lehet használni. Este sokszínű programok, utcabál, tűzijáték, hal- és borkóstoló közül választhatnak Vendégeink.

A turista joggal várja el, hogy Rómában kiváló olasz ételeket ehessen, és a saját konyhájukat a rómaiak is mindennél jobban kedvelik. Ezért - jóllehet számtalan nemzet konyhaművészei képviseltetik magukat a városban - a legtöbb római étteremben olasz stílusú ételeket főznek, melyek hagyományos tájjellegű fogások vagy családi specialitások lehetnek.
Róma nem csupán az ország, de egy tájegység fővárosa is, és specialitásai a paraszti eredetű ételektől - ezek a legegyszerűbb alapanyagokból, csirkéből, borsóból, pacalból, sózott tőkehalból, borjúmirigyből és pastából készülnek - a fényűzőbb étkekig terjednek, mint pl. az abbacchio (zsályával, fokhagymával, rozmaringgal és szardellapasztával fűszerezett bárányhús) vagy a capretto al forno (sült gida). Érdemes még megkóstolni a következő római ételeket is: carciofi alla giudia (olívaolajban és citromlében sült, virágként szétnyílt articsóka), stracciatella (rántás nélküli leves, tojással, búzadarával és sajttal behabarva), saltimbocca alla Romana (zsályalevélbe és sonkába csomagolt natúr borjúszelet) és piselli al prosciutto (pármai sonkával és kockára vágott szalonnával lassan puhára főzött borsó).

A rómaiak a laktató ételsort általában valami könnyű fogással zárják, ami gyakran friss gyümölcs vagy egy macedonia gyümölcskehely. A friss sajt szintén az itteniek kedvence; sokan rendelnek cukorral megszórt ricottát (juhtúrót) vagy apró mozzarella-gömböket. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a legjobb olasz desszert azért mégiscsak a gelato (fagylalt) - Róma különösen híres a fagylaltjáról.

VELENCE

A Canal Grande
A folyó természetes folyását követve a lagúna mocsaras szigetei között a kanyargós csatorna két nagy ívet ír le a Santa Lucia vasútállomástól a San Marco-öbölig. A folyó szélessége 40 és 70 m között van, legnagyobb mélysége 5,5 m. Három híd - a Scalzi, a Rialto és az Accademia - és hét traghetto(komphajó-) vonal szeli át.
Sok illusztrált útikönyv kizárólag a Canal Grandéról szól, mások az egész várost próbálják bemutatni (pl. Danilo Reato Velence c., magyarul is megjelent könyve), a jobb útikönyvek pedig részletesen írnak a legfontosabb épületekről is.


Sétányok és terek
A Riva degli Schiavoni (Szlávok partja) az egyik legnépszerűbb sétánya Velencének, a Dózse-palotától a Ca- di Dio csatornáig vezet, ahol megváltozik a neve; majd folytatódik tovább a Giardiniig (közpark). A Dózse-palota és a hozzá csatlakozó városi börtön után a Hotel Danieli és más nagy hotelek sora következik, ezek mind a Szt. Márk-öbölre néznek. A széles, kikövezett parti sétány, melyet hidak sora szabdal, kávézókkal, szuvenírárusok bódéival zsúfolt, nyugati végén a part vaporetto- mólókkal van tele, a kiránduló- és vontatóhajók is itt kötnek ki. A Rivát elhagyva észak felé sikátorok és boltívek sora vezet a város útvesztőjébe és néhány terére, nevezetesen a Campo San Zaccariára és a Campo Bandiera e Moróra. A csatorna mögött az Arsenale felé haladva a Giardini, a közpark található, meglehetősen piszkos és rendetlen, de gyönyörű magas fái között a Biennale, a képzőművészeti kiállítás pavilonjait találjuk. Ez a szinte egyedülálló szabad tér Napóleonnak köszönhető, aki leromboltatta az épületeket, hogy védelmi fegyvereit helyezze ide.

FESZTIVÁLOK, ESEMÉNYEK

Velencében egész évben rendkívül gazdag a kulturális élet. A Teatro la Fenicében télen operákat mutattak be, ezenkívül koncerteket és hangversenyeket rendeztek, augusztus kivételével, amikor is a Fenice zárva volt (a múlt idő sajnos azt jelenti, hogy a színház 1996 januárjában leégett). De három másik működő színházat találunk a városban: a L’Avogariát, a Goldonit és a Ridottót. Hangversenyeket időnként templomokban is tartanak, nevezetesen a Pieta, az Ospedaletto és a San Stae falai között. Számos mozi is van Velencében, de a filmeket mindig olasz nyelven vetítik. Különleges kiállításokat láthatunk az év folyamán a legfontosabb múzeumokban: a Dózse-palotában, a Szt. György-szigeten és a Palazzo Grassiban. Ezeket a tárlatokat gyakran a Canal Grande feletti hidakról függő óriási, arannyal átszőtt, velencei mattpiros színű zászlókon, transzparenseken hirdetik. A nyár a különböző fesztiválok időszaka. A modern művészetek Biennáléját minden második év nyarán rendezik meg a Giardini Publiciban található 40 állandó pavilonban, illetve a különböző galériákban városszerte. A Táncfesztivált júliusban, a Nemzetközi Filmművészeti Fesztivált pedig augusztusban és szeptember elején rendezik.

Térség: Síterepek - Olaszo


Város: Monte Bondone


Válogasson útjaink közt téma szerint!