+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

A Himalája országai - Nepál-Bhután...

1739000.00 Ft/fő, ...

Nepál, Körutazás Nepálban

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: leírás szerint
Utazás módja: Repülővel
Időtartam: 10 éj
Típus: Körutazás
Indulás: 2024-10-14

Leírás:

Két nagyon különleges helyre invitáljuk: a Himalája déli lejtőin fekvő Nepálban az indiai, tibeti és kínai kultúra hatásai, a hinduizmus és buddhizmus megannyi helyszíne és az országot benépesítő több mint 100 népcsoport is harmonikusan megfér egymással. A bhutáni királyság pedig a világ egyik utolsó, a külvilágtól majdnem teljesen elzárt országa, ahol szinte érintetlenül őrződtek meg az évezredes hagyományok. Októberi csoportos utazásunkon a nepáli fővárost, Katmandut és környékét is alaposan bejárjuk, de barangolunk a világon egyedülálló himalájai királyságban, Bhutánban is - tartson velünk ezen az egyedülálló kalandon!

Az utazás kiemelt értékei:

  • Repülés Katmanduba kényelmes menetrenddel, egy átszállással
  • Utazás az időjárás szempontjából legideálisabb időszakban
  • Gazdag program Bhután, Katmandu és környezetének legérdekesebb látnivalóival
  • Színvonalas négycsillagos szálláshelyek
  • Kiváló helyismeretű magyar idegenvezető a budapesti indulástól a hazaérkezésig
  • Az ár félpanziót, négy alkalommal ebédet és minden érintett látnivaló költségeit tartalmazza


Programok:

Október 14., hétfő
Elutazás Budapestről a Flydubai járatain, dubaji átszállással (22:35 - másnap 06:10, 08:35-15:00) Katmanduba.

Október 15., kedd
Érkezés Katmanduba a délutáni órákban. A csomagok felvétele után transzfer a szállodába.
Szállás Katmanduban 3 éjszakára: Vivanta Kathmandu****

Október 16., szerda
Első teljes napunk délelőttjén a Swayambhunathot látogatjuk meg. A történészek szerint 2500 éves fehér-aranyozott sztúpa egy dombtetőre épült, így szép kilátást nyújt Katmandu környékére. A sztúpát az itt élő szent majmok miatt Majomtemplomnak is nevezik. Ezt követően felkeressük a Durbar (Palota) teret: a város szíve tulajdonképpen három tér együttese, a hagyományos nepáli építészet számos gyönyörű példájának (paloták, templomok) otthona. A téren található egyik palotában lakik Kumari, az "élő istennő" is - ha szerencsénk van, őt is megpillanthatjuk az ablakban. A téren tett látogatás után riksára szállunk és átgurulunk a Thamel negyedbe. A Thamel zegzugos utcácskái már évtizedek óta a kereskedők (és turisták) paradicsoma: rengeteg üzlet és étterem várja az utazókat.
Szállás Katmanduban.

Október 17., csütörtök
Ezen a napon ellátogatunk a Katmandu-völgy keleti végén elhelyezkedő Bhaktapurba. Ez a város az egyik legkevésbé forgalmas, így a legtisztább a környéken, de elsősorban lenyűgöző vallási épületeiről híres. A macskaköves utcákon pedig a hagyományos mesterségek, köztük a fafaragás és szövés titkait is elleshetjük, de egy családi műhelyben a fazekassággal akár mi is megpróbálkozhatunk.
Szállás Katmanduban.

Október 18., péntek
Reggeli után transzfer a repülőtérre, majd elutazás a Druk Air közvetlen járatával Bhután egyetlen nemzetközi járatokat fogadó repülőterére, Paróba. A látványos repülőút során (megfelelő légköri viszonyok) esetén a Himalája "sztárjait", köztük az Everestet (nepáli nevén Szágarmathát) és a Kancsendzöngát, majd Bhután szent hegyeit is láthatjuk. Érkezés után elutazás a Mennydörgő Sárkány Birodalmának központjába, a nyüzsgő Thimphuba. Este látogatás a Tashichho Dzongban: a kormány székhelyeként szolgáló erődben a nemzeti zászló felvonását és az őrségváltást is megnézhetjük.
Szállás Thimphuban 2 éjszakára: Hotel Druk****

Október 19., szombat
Városnézés Thimphuban: meglátogatjuk Ázsia egyik legnagyobb (51 méter magas) Buddha-szobrát, a világbékének és fejlődésnek emelt Chorten Nemzeti Emlékhelyet, valamint egy helyi szövőműhelyt és egy hagyományos kézi papírmanufaktúrát is. Az esti órákban sétálunk egyet a főváros főutcáján.
Szállás Thimphuban.

Október 20., vasárnap
Átutazás a királyság régi fővárosába, Punakhába, megállóval a 3100 méteres magasságban található Dochula-hágóban emelt 108 sztúpánál. A kellemes klímájú Punakhában elsétálunk az "Isteni Bolondnak" szentelt Chimi Lhakhanghoz, amely a gyermekáldást váró nők körében különösen népszerű zarándokhely, majd ellátogatunk az ország egyik legszebb dzongjába (erődkolostorába).
Szállás Punakhában: RKPO Green Resort****

Október 21., hétfő
Visszautazunk Paro völgyébe, ami mítoszok és legendák százainak helyszíne. Megérkezés után ellátogatunk a Kichu Lhakhanghoz. A 7. századi templom az egyik legjelentősebb az országban: megépülése jelöli a buddhizmus bhutáni kezdetét. Ezt követően megtekintjük a Nemzeti Múzeum rendkívül gazdag művészeti és néprajzi gyűjteményét. Napunk végén egy helyi családi farmot is meglátogatunk.
Szállás Paróban 2 éjszakára: Naksel Boutique Hotel & Spa****

Október 22., kedd
Egész napos (5-6 órás) túra az ország talán leghíresebb épületéhez, a Taktsang (Tigrisfészek) kolostorhoz. A sziklafal oldalában, 900 méteres magasságban egyensúlyozó komplexum a 17. században épült. Az 1998-as tűzvész óta rendkívül aprólékos műgonddal, eredeti pompájában állították helyre. A látogatás után ebéd a túraútvonal felénél található étteremben, majd Paróba visszaérve szabadidő.
Szállás Paróban.

Október 23., szerda
Reggel transzfer a parói repülőtérre, majd visszautazás a Druk Air közvetlen járatával Katmanduba. Délelőtt ellátogatunk a főváros két ikonikus épületéhez, a Sivának szentelt Pashupathinath templomhoz és a világ egyik legnagyobb sztúpájához, a Baudhanáth-hoz (világörökségi helyszínek). Utóbbinál a szerzetesekkel is találkozunk és akár a láma áldását is megkaphatjuk, de egy thangka (tibeti buddhista festmény) remekműveket bemutató galériába is betekintünk. Délután felkeressük a művészek városának, Patannak a Palota terét, amely a Malla dinasztia királyainak rendkívül gazdagon díszített palotáján kívül összesen 55 hindu ill. buddhista templom otthona.
Szállás Katmanduban: Vivanta Kathmandu****

Október 24., csütörtök
Délelőtt transzfer a repülőtérre, majd hazautazás a Flydubai járatain, dubaji átszállással (09:00-12:10, 17:35-21:35) Budapestre.
 

Az ár tartalmazza:

  • Repülőjegy Budapest-Katmandu útvonalon oda-vissza, átszállással
  • Repülőjegy a Katmandu-Paro útvonalon oda-vissza, közvetlen járattal
  • Repülőtéri illetékek
  • Személyenként 1 db feladott poggyász (max. 20 kg) és 1 db kézipoggyász minden járaton
  • Szállás kilenc éjszakára négycsillagos szálláshelyeken, kétágyas szobákban
  • Reggeli és vacsora minden szálláshelyen
  • Ebéd négy alkalommal Bhutánban helyi éttermekben
  • Magyar idegenvezető a budapesti indulástól a hazaérkezésig
  • Utazás Nepálban és Bhutánban különbusszal
  • Városnézések, kirándulások és belépőjegyek a program szerint
  • Vízumdíj és helyi adók Bhutánban

Az ár nem tartalmazza:

  • Vízumdíj Nepálba: 30 USD/fő (érkezéskor fizetendő)
  • Javasolt szervízdíj: 90 USD/fő (helyszínen fizetendő)

Egyéb tudnivalók:

  • Minimum létszám: 15 fő.
  • A Nepálba történő belépéshez a hazaérkezés után legalább 6 hónapig érvényes, legalább két üres oldat tartalmazó útlevél és az érkezéskor váltott vízum (30 USD/fő) szükséges.
  • Javasolt szervízdíj: 90 USD/fő (helyszínen fizetendő).
  • A programok sorrendje változhat. Egyes látnivalók ritkán, előzetes értesítés nélkül bezárhatnak.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

2024-10-14 10 éj

1739000.00 Ft/fő,...

Ajánlatkérés
2024-10-14 10 éj

1739000.00 Ft/fő,...

Ajánlatkérés
Adat / lap
/

Érintett desztinációk:

Nepál

Látnivalók
Kathmandu
A főváros valódi ékszerdoboz. Történelmi városközpontja, a Durbar Square templomaival és középületeivel évszázadokkal ezelőtti arculatot őriz. A városban a modern idők dacára a legfőbb közlekedési és szállító eszköz a két lábon járó ember.

Patan
Patan, a völgy második legnagyobb városa, a Bagmati folyó túloldalán Kathmanuval szemközt található. Legfőbb vonzerőit templomai és kézművesei jelentik. Érdemes megtekinteni a Királyi Palotát és a Jagannarayan Templomot, amelynek tetőgerendáin akrobatikus lepedőmutatványokat faragtak ki az egykori mesterek.
Az Arany templom viszont szent és sérthetetlen teknőceiről híres, melyek szabadon kószálnak az épület körüli parkban. A város legrégebbi temploma az 1392-ből származó Kumbeshawar.

Bhaktapur
Bhaktapur őrizte meg leginkább középkoroi jellegét a völgy három városa közül. Épületeinek zöme a XVII század végéről származik. Számtalan műemlékéhez csupán egyetlen adalék: az Ugrachandi és a Bhairab szobrok alkotója inkább levágatta saját kezeit, nehogy le tudja másolni saját remekműveit.

A Kathmandu völgyben
Az egyik legismertebb buddhista templom Swayambhunath faluban található. Majomtemplomnak is nevezik, mivel egy majomhorda felügyelet alatt áll az egész környék. Az ország legszebb hindu temploma is itt van a közelben, Pashupatinath faluban. A Bagmati nevű, szentnek tekintett folyóba itt szórják bele sokan szeretteik hamvait. A környéken kitűnően lehet túrázni, és egyre több helyen bérelhető hegyi kerékpárt.

Terai
Ez a vidék állatvilágáról híres. Az itteni szubtrópusi erdőkben (pl. Royal Chitwan National Park) vadászott egykor a megszálló brit és az őshonos nepáli arisztokrácia.
Elefántok, rhinocéroszok, tigrisek, leopárdok figyelhetők itt meg, a legautentikusabb módon- mondjuk elefánthátról.

Pokhara
Pokhara városát csöndes tóparti fekvése, valamint a Himalájához való közelsége tette ismertté. Néhány tibeti falu, több kolostor, mészkőbarlang és vízesés színesíti a környéket. Három-négy napos gyaloglással az Annapurnához is el lehet innen jutni.

Daman
Kathmandutól dél-nyugatra 2322 méteres magasságban fekszik Daman, ahonnan elvileg a legszebb kilátás nyílik a Himalája egész vonulatára, sőt India határközeli területeire is. Tavasszal különleges élményt ígér a közeli rhododendron erdő virágzása, vadvízi evezésre és kajakozásra is be lehet fizetni.

A Katmandu-völgy körül
A fent említett három városon kívül van még egy sor gyönyörű falu, templom és sztupa völgyszerte. Az egyik ilyen Nepál legismertebb műemléke, a Swayambhunath buddhista templom. Emögött található a Pashupatinath nevű hindu templom, a Bagmati folyó partján. A bodhnath-i sztupa a legnagyobb az országban, és az egyik legnagyobb a világon. A völgy ezeken kívül sok lehetőséget nyújt kirándulásra, túrázásra, például Nagarkot és Dhulikhel üdülőfalukba, a tatopani-i melegvízű forrásokhoz, a pulchowki-i erdőkbe, és hegyi kerékpározásra Chapagaon és Bungamati régiókba.
A Katmandu környéki látnivalók többsége gyalog elérhető, mégis, a legkönnyebb biciklivel közlekedni, a fáradékonyabbaknak pedig megéri taxit bérelni egy napra.

Terai
A legjelentősebb hely a Királyi Chitwan Nemzeti Park. Védett állatok - elefánt, rinocérosz, tigris, párduc és szarvas - élnek a parkban, amelyeket akár elefánthátról, akár jeep-ből, akár pedig kenuból lehet megtekinteni. Az egyik legvonzóbb, turistákkal teli város Janakpur, amelynek vallási jelentőségét az adja, hogy itt született Sita (a hindu Ramayanából ismert Rama felesége).

Pokhara
Inkább természeti-, mint történelmi- vagy kulturális jelentőségű város. Csöndes, tóparti fekvése és a hegyekhez való közelsége miatt ideális tartózkodási hely a kirándulóknak, ráadásul itt található sok az ország legjobb szállodái és éttermei közül.

A turistavízum 30 napra szól, de akár 90-re is meghosszabítható. A magashegyi túrázáshoz azonban külön ún. trekking permit-re is szükség van, mivel a vízummal csak a legsűrűbbwen lakott Kathamnu-völgyben és a Chitwan Nemzeti Parkban engedélyezett a turisták mozgása. Érthető óvatosság, korlátozzák a védett környezet által elviselhető terhelést. A túraengedély 10 dolláros heti díja pedig senkit sem fog földhöz vágni. ( Beszerezhető a bevándorlási hivataltól Kathmanduban és Pokharában, két igazolványkép is szükséges hozzá.)

Térség: Körutazás Nepálban

Város: Körutazás Nepálban


Bhután

A Himalájának van egy derűs, mosolygós arca és van egy komor, barátságtatlan. A derűs, a  szebbik, persze, a déli tájaké, a komorabb az északiaké. Lakói közül szegény tibetieknek a hegylánc többnyire a szigorúbb arcát mutatta, hűvös, kopár, holdbéli tájait kínálta. Nem is csoda, hogy amikor tehették, elkóboroltak délre, engedtek a melegebb völgyek csábító mosolyának.

Történelmük során a tibetiek kétszer voltak olyan erősek, hogy hódíthattak. Először mindjárt egységes állammá alakulásukat követően a 8. században, amikor még az akkori kínai fővárost, Csangant, a mai Hsziant is elfoglalták, másodszor pedig a 17. században, amikor a világi és az egyházi hatalmat egyaránt gyakorló dalai lámák uralkodását  megszilárdították. Erős birodalmat hoztak létre a dalai lámák, amelynek feltétele itt is az egység volt, más  szóval a belső ellenfelek elnémítása. Rendjük, a sárga süveges Erényrend, a 17. századra maga mögé utasította az összes többi buddhista irányzatot. Némelyiket teljes egészében megszüntette, némelyiket pedig megszelidítve, elcsendesítve megtűrte maga mellett. Legmakacsabb ellenfelük ebben a belső harcban a vörös sapkások rendje volt, akik egy misztikus irányzatot képviseltek, s képviselnek ma is. Papjaik házasodnak, s misztikus gyakorlataikhoz szexuális technikákat is alkalmaznak. Ezeknek a "vörösöknek" egy csoportja döntött úgy a 17. században, hogy nem tűrik az erényrendiek hatalmaskodását, s híveikkel elmenekülnek az országból. S hová is menekültek volna a hűvös északról, ha nem a vágyott déli tájakra, melyeknek emlékét már első látogatásuk óta, vagyis csaknem ezer esztendeje őrizték szívükben a tibetiek. A vörösöknek ez a délre menekült rendje, a Sárkány rend aztán külön kis országot alapított itt, melyet azóta is tibetiek laknak, hivatalos nyelve a tibeti, s ma független királyság a Himalájában, ENSZ-tagállam. A neve Bhután, szanszkrit szóősszetételben annyit jelent, hogy Tibet vége.

Mondhatni, hogy a vörösöknek nagyon jól jött a sárgák uralma északon. Döntésükkel, hogy nem maradnak riválisként hazájukban, megcsinálták a szerencséjüket, megalapozták nyugodt jövőjüket. Bár Bhután szépséges, termékeny trópusi völgyei és óriás hegyei iránt időnként érdeklődtek a kínaiak, valamint a másik szomszéd, India is folyamatosan igyekezett államukat a befolyása alá vonni, a bhutániak már csaknem 300 éve mégiscsak jól vannak. Vígan élik életüket dunántúlnyi kis országukban. Mélyebben fekvő völgyeik az  édenkerthez hasonlíthatóak. Minden évszakban meleg van, pálmák lombjai ringatóznak a langyos szélben, mangó- narancs- és asókafák erdői borítják a hegyek lábait, pompáznak a rododendronfák színes virágai, azáleák nyílnak, a fűben a sárga íriszek, mályvarózsák. Csobogó patakok, tavak partján páva lépked, fent a lombok közt papagájok ülnek. Az erdőkben tigris, leopárd, medve, elefánt él, szarvasok legelik a tisztások pázsitját. A hegyoldalban a falusiak teraszosan művelik apró földjeiket, a különböző színű, szorosan egymáshoz illeszkedő ívelt földcsíkok, kocka és tégla alakzatok kész mandalát rajzolnak a tájba. Fölöttük a magasban a 7000 métert is meghaladó havas csúcsok, melyekből jégár lezúduló robaja hallatszik olykor, s minderre a roppant ég kékje borul, s ragyog a nap. Itt ragyog évente legtöbbet, a napsütéses órák száma a világon ezen a tájon a legmagasabb.

Szóval, ilyen paradicsomi országban élnek a bhutániak, jól élnek, nem is panaszkodnak. Ám nagyon bölcsen nem is  dicsekednek jó dolgukkal a világnak, nem büszkélkednek szép országukkal. A király évente csak néhány ezer turistát enged be India felől a határon, nehogy a nyugatiak ipari civilizációs igényei, szemléletük, életmódjuk megzavarják a bhutániak gondolkodását. Itt úgysem lehetne követni a nyugati életformát, a  Himalája meredek sziklabástyáira úgysem lehetne autósztrádát vagy száguldó vonatoknak szánt vasútat építeni, s komolyabb iparra sincs szükség az ellátás megszervezéséhez. A földeken megterem az élelem, az elektromos áramot megtermelik a folyók. Ennyi elég is az elfogadható életszínvonalhoz. Bhutánban az oktatás tizenegy évig ingyenes, s ahogy ezt egy kalandos villámlátogatás egyetlen napján jómagam is láthattam, az iskolás gyerekek egészségesek, vidámak, szép egyenruhájukban a legkisebbek is jókedvűen mennek az iskolába kora reggel. A felnőttek is jól öltözöttek, derűsek, vörös-fehér  falú házaik ablakából nyugodtan néznek gyerekeik után. Aztán szép lassan ők is elindulnak a dolgukra. Mint a mesében. Nincs nagy nyüzsgés, nincs nagy erőfeszítés az életükben.

A Himalája óriás hegyei még vigyáznak lakóikra. Az alig másfél milliónyi boldog bhutánit is egyelőre megóvták a mi civilizált életünk nyugtalanságától, halálos betegségeitől. S ami rajtuk múlik, azt a hegyek biztosan megteszik értük ezentúl is.

Térség: Körutazás Buthánban

Város: Körutazás Buthánban


Válogasson útjaink közt téma szerint!