+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Keresztül Dél-Amerikán

2270000.00 Ft/fő, ...

Peru, Körutazás Peruban

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: leírás szerint
Utazás módja: Repülővel
Időtartam: 15 éj
Típus: Egzotikus út, Körutazás, Körutazás+Nyaralás, Üdülés - nyaralás
Indulás:

Leírás:

?  4 dél-amerikai ország és 3 főváros
?  Az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig
?  Buenos Aires, Lima, Asunción, a 3 főváros
?  Mesés vízesések, misztikus helyek, csodástengerpartok

Gyermekkori vágyam volt Peru misztikus földje. Magasak voltak az elvárásaim, de a valóság még azokat is felülmúlta. A Machu Picchu vagy a Nazca-vonalak kivételesen varázslatos helyek.
Gulyás Miklós - 2018 Év Idegenvezetője Magyarországon

Program:

1. NAP: BUDAPEST - RIO DE JANEIRO

Elutazás európai átszállással Brazília legismertebb városába, Rio de Janeiróba. Transzfer a turista negyedben lévő szállásunkra (2 éj).

2. NAP: RIO DE JANEIRO VÁROSNÉZÉS

Délelőtt fakultatív városnézés Rioban. Megtekintjük a széles, homokos tengerparti szakaszt, a Copacabanát és az Ipanemát. A modern katedrálissal folytatjuk, ezt követi a Sambadrome, melyet hatalmas tribünök szegélyeznek. Itt rendezik a Riói Karnevál nagy felvonulását, a szamba iskolák bemutatóját. Következő programunk során drótkötélpályán, átszállással fel­megyünk Brazília egyik jelképére, a Cukorsüveg-hegyre. A hegy meredeken emelkedik a Guanabara-öböl fölé. Káprázatos a kilá­tás a Copacabanára, az Atlanti-óceánra, a városra és a Krisztus szo­borra. Fakultatív Rio de Janeiro városnézés (belépőkkel): 100 USD (helyszínen lehet jelentkezni). Akik nem jönnek a programra, azoknak egész nap, a többieknek késő délután szabad­program és fürdési lehetőség, napozás a homokos tengerparton.

3. NAP: RIO DE JANEIRO - BUENOS AIRES

Nemcsak Rio büszkesége a Megváltó Krisztus szobor, mivel ezt is beválasztották a világ 7 új csodája közé. A Tijuca őser­dőn keresztül, mely a világ legnagyobb városi őserdeje, bus­szal megyünk fel a Corcovado-hegyre. Ez 710 m-re emelkedik a város fölé. Lenyűgöző a 38 m magas 1.145 tonna súlyú Krisztus szobor lábainál állni és gyönyörködni a fantasztikus látvány­ban. Ezt követően transzfer a repülőtérre és repülünk a mesés elhelyezkedésű Buenos Airesbe. A késői érkezés miatt ezen a napon nem lesz fakultatív vacsora, ezt másnap ebéd formájá­ban pótoljuk.

4. NAP: BUENOS AIRES

Reggel autóbusszal indulunk a La Plata torkolatánál fekvő nagy­város felfedezésére. A gyalogos városnézés során láthatjuk Buenos Aires kettős arcát, a történelmi hagyományokkal rendel­kező koloniál stílusú épített örökségeitől a modern metropolisz toronyházainak rengetegjéig. Megállunk a Plaza de Mayonál, mely a város alapításának helyszíne, és lefényképezhetjük a grandiózus Elnöki Palotát is. A város egyes negyedei mind újabb és újabb kis világokat tárnak elénk, saját szemünkkel láthat­juk, milyen sokszínű ez a város. A városnézés közben egy helyi étteremben fogyasztjuk el a fakultatív ebédünket. Délután szabadprogram, majd visszatérünk a szállodába egy rövid fel­frissülésre. Este egy fakultatív, hamisítatlan vacsorás tangó este vár bennünket. Aki Buenos Airesben jár, ezt az autentikus argentin élményt nem hagyhatja ki! Hallunk idegenvezetőnk­től a tangó történetéről, ezután steak vacsorát fogyasztha­tunk el finom borokkal. A zenekar által kísért táncprodukció pedig lenyűgöző élmény lesz! Argentín tangós vacsoraest, transzferrel: 160 USD. Éjfél körül térünk vissza a szállodába.

5. NAP: BUENOS AIRES - DELTA TÚRA - IGUAZÚ

Reggeli után egy igazán különleges kirándulásra indulunk. Autóbusszal északi irányban haladunk, keresztülhajtva az elegáns kormányzati negyeden, ahol az elnök palotája is talál­ható, majd a várost elhagyva érünk Tigrébe. Itt hajóra szállunk és gyönyörködünk a látványban. A Parana folyó torkolatában található, csatornákkal felszabdalt kis szigetvilág dús vegetá­cióval és állatvilággal rendelkezik. A kis faházak, amikben az 1580-as években laktak, éles kontrasztot nyújt a város mostani képéhez képest. Hajókázva elhaladunk a yacht- és evezősklub mellett, ami mára már Buenos Aires rekreációs övezetévé nőtte ki magát. A program végén visszaszállunk autóbuszunkba, visszatérünk a szállodába, és felvesszük csomagunkat. Indulás a reptérre és repülés az Iguazú-vízeséshez. Az estét már a víze­sés közelében elhelyezkedő településen töltjük, ahol fakultatív vacsorával várnak bennünket.

6. NAP: IGUAZÚ (ARGENTÍN ÉS BRAZIL OLDAL)

A teljes napot az Iguazú-vízesésnél töltjük, megtekintjük az argentin és a brazil oldalt egyaránt. A vízesés kb. 270 zuhatagból áll, ami 70 nagyobb egységre oszlik. Érthető, hogy több órát is el tudunk tölteni a vízesések megtekintésével. A folyó mentén lévő ösvényeken haladunk. Lenyűgöző az UNESCO Világörökségek Listáján is szereplő zuhatag látványa. A legnagyobb hatást kiváltó rész az ,,Ördögtorok vízesés", melyhez különleges elhe­lyezkedése miatt kisvonattal juthatunk el. Leírhatatlan a látvány! 4 km szélességben zubog alá a víz a szemünk láttára. Az életre szóló élmény után visszatérünk szállásunkra.

7. NAP: PARAGUAY - ASUNCIÓN

Reggelit követően átmegyünk Paraguayba és autóbusszal a főváros, Asunción felé vesszük az irányt. A nap során Paraguay buja zöldellő vidékén haladva csodálhatjuk a növényzetet. Forgalom függvényében érkezünk Asunciónba. Rövid buszos és fotóstoppos városnézés. Este szállás, fakultatív vacsora.

8. NAP: ASUNCIÓN - LIMA - PARACAS

A kora reggeli órákban transzfer a repülőtérre és elrepülünk Limába, Peru fővárosába. Érkezést követően buszra szállunk és Paracas irányába utazunk. Útközben megállunk egy inkák előtti kultúrát rejtő romvárosban, Pachacamac-ban. Ennek megtekin­tése után érkezünk Paracasba. A városka környékén is kirándu­lunk, Katedrális szikla, majd a Történeti Múzeumban teszünk látogatást. Éjszakánkat paracasi hotelünkben töltjük.

9. NAP: PARACAS - BALLESTAS-SZIGETEK - ICA - NAZCA

Reggel hajóra szállunk és áthajózunk a Ballestas-szigetekre, mely 3 nagyobb és egy kisebb szigetből áll. Kikötni az állatvi­lág védelme érdekében nem lehetséges, de a hajóról a kb. 2 órás kirándulás alatt láthatjuk az itt élő különleges állatokat, pl. Humbold pingvineket, fókákat. Visszaérkezésünk után Ica telepü­lés mellett tekintünk meg egy különleges sivatagi oázist, majd tovább utazunk Nazcába. Fakultatív program keretében 6 sze­mélyes kis gépekkel 1 órás repülést lehet tenni a Nazca-vonalak felett. Alacsonyan repülünk, a gépből kitekintve jól láthatóak a máig tisztázatlan, rejtélyes eredetű rajzolatok. Fakultatív repü­lés a Nazca-vonalak felett: 50.000,- Ft. Szállás Nazcában.

10. NAP: NAZCA - AREQUIPA

Reggel folytatjuk utunkat Arequipa felé. Varázslatos tájon hala­dunk keresztül. Balra az Andok nyúlványai, jobbra az óceán szik­lákkal tarkított partszakasza. Késő délután érkezünk az Andok déli területén fekvő Arequipába, mely Peru második legna­gyobb városa 2.325 méterrel a tengerszint felett. Útközben megpillantjuk az Ősi Inka utat is. Szálláshely elfoglalása.

11. NAP: AREQUIPA - PUNO

Városnézés a 3 vulkán lábánál található Arequipában. Előttünk magasodik a Misti Vulcano majd 6.000 m (!) magas csúcsa. Jó fotótéma. Az itt uralkodó kellemes klíma miatt építettek ide várost a spanyolok. Séta a városban, megnézzük a XVII. század­ban épült katedrálist és a Santa Catalina kolostort. A kolostor lakásai máig jó állapotban maradtak meg. Különlegességeket tudunk meg az itt élő apácák életviteleiről is. Ezután elhagyjuk Arequipát, szállásunk Punóban lesz. Szabadprogram, alkalmaz­kodás a magaslati klímához, hiszen a város 3.827 méterrel van a tengerszint felett.

12. NAP: PUNO - TITICACA-TÓ - PUNO

A mai napon hajókirándulásra indulunk Urosba, az úszó szi­getekhez a Titicaca-tavon, mely Dél-Amerika legnagyobb és a világ egyik legmagasabban fekvő tava. Az itt élők egy speciális nádból, totorából készítik el a lakóhelyükként szolgáló szigete­ket, amit állandóan javítgatniuk kell. Vásárlási lehetőség nyílik a helyi kézművesek termékeiből. Ezt követően szabadprogram.

13. NAP: PUNO - CUSCO

Reggeli után autóbusszal elindulunk Cusco felé. Az út során ismer­kedünk a helyi növény- és állatvilággal, láthatunk lámát és alpa­kát. Délután megnézzük egy inka város romjait Raqchiban, majd egy bájos Andok falut, Andahuyalillast. Szállás Cuscóban (2 éj).

14. NAP: CUSCO - MACHU PICCHU - CUSCO

Egész napos kirándulást teszünk vonattal a Machu Picchuhoz, az inkák elveszett városához, mely az Urubamba, az inkák szent folyójának völgye felett épült. Az út során gyönyörködünk a táj­ban. Az utolsó szakasz már szinte dzsungelvidéken vezet keresz­tül. A vonatból kiszállva busszal megyünk fel a világ 7 új csodája közé is beválasztott inka emlékhez. Több órán keresztül mutatja be és magyarázza el idegenvezetőnk a citadella és a romterület látnivalóit. Szállásunkra este érünk vissza.

15. NAP: CUSCO - LIMA

Városnézés Cuscóban, mely 3.250 méterrel van a tengerszint felett. Magyar ember számára szokatlan ez a magasság, ezért óvatosan kell mozogni a programok során. Megismerjük a régi fővárost, ami még ma is az Andokban élő indiánok központja. Megtekintjük a katedrálist, a Nap templomát és a belvárost. Déli órákban kirándulunk a város közelében található inka régé­szeti központba, megnézzük Kenkot, Sacsayhuaman titokzatos kőfalait és a Puka-Pukara erőd romjait. Mindkét építménynél láthatjuk azt a lenyűgöző építészeti módszert, ahogy az inkák csupán kézi csiszolásokkal illesztették össze a hatalmas köveket. Programunk végeztével csomagjainkkal a repülőtérre megyünk, és Limába repülünk. Transzfer a szállodánkba.

16. NAP: LIMA - EURÓPA

Reggeli után a főváros felfedezésére indulunk. Limát az 1746-os földrengés szinte teljes egészében elpusztította, így kevés épület, palota maradt meg a korai időkből. A Fő tér, a Plaza de Armas az elnöki palotával és a városházával még őrzi az egykori pompát. További sétánk során felkeressük a Csendes-óceán partját, a Ferencesek templomát és kolostorát. Látogatást teszünk a Larco Herrera Múzeumban is, majd rövid szabadidőt követően transzfer a repülőtérre és hazaindulás. Éjszaka a repülőgépen.

17. NAP: BUDAPEST

Európai átszállást követően hazaérkezésünk Budapestre a késő esti órákban várható.

Az útlevélnek a hazaérkezés napjától min. 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az ár a belépőjegyeket tartalmazza, de az utasbiztosítást és a helyi borravalókat nem. Oltásokkal kapcsolatos információk a weboldalunkon. Min. létszám: 15 fő. 

Szállás: 3 és 4 csillagos szállodák, 1 éj repülőn

Ellátás: Reggeli + fakultatív vacsora

Közlekedés: Repülővel

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

2024-10-30 15 éj

2270000.00 Ft/fő,...

Ajánlatkérés
Adat / lap
/

Érintett desztinációk:

Peru

Látnivalók

Lima Peru fővárosa, meglehetősen zsúfolt, piszkos és az idő is elég barátságtalan az év nagy részében. Található azonban néhány igen érdekes látnivaló, ami miatt feltétlenül fel kell keresnünk a várost. Ezek közül is kiemelkedik a Museo de Oro del Peru, amely arany, ezüst és kőkincseiről, és a Museo Nacional de Antropologia y Arquelogia, amely a történelem előtti időszak kincseiről híres.

Arequipa  a fehér város Peru egyik legszebb települése. Csodálatos hegyek ölelik körül, a hegyek köveiből épített épületek ragyogása miatt kapta ezt a becenevet. A Convento de Sanyta Catalina a legszebb középkori épület az országban. A várostól nem messze található a világ legmélyebb kanyonja, a Colca kanyon.

A Titicaca tó a Föld legmagasabban fekvő, hajózható tava. Remek hajókirándulást tehetünk Puno kikötőjéből indulva.

Cuzco Dél-Amerika régészeti központja, a világ egyik legrégebb óta lakott települése. Az Inka Birodalom központja volt hosszú ideig, amely a városon még ma is érződik, nemcsak az épületeken, hanem az itt élőkön is. A székesegyház és a La Merced templom a spanyol építészet gyöngyszemei. Érdemes megnézni a Coriancha romokat, melyek valaha arannyal voltak befedve. A Régészeti Múzeum az itt fellelt emlékeket mutatja be.

Cuzcotól nyugatra találhatjuk Machu Pichu világhírű romjait. Az inkák elveszett városáról felesleges bármit is írni, ezt látni kell!

Étkezés:A perui konyha sok más nép ízeinek a keveredése.Mindenrégiónak megvan a maga ételspecialitása,Lima például tenger ételieről híres. Néhány ismertebb étel: Ceviche(hal,füszeres citromos szósszal), Seco (bárány vagy marha hús koliander szósszal és hagymával )és Anticuchos (sült bárányszív ). A legnépszerűbb ital a savanyú Pisco koktél, amely citromlé, tojásfehérje,cukor és brandy keveréséből készül.

Vásárlás: Főleg Limában, San Isidroban és Mrafloresban találnak bevásárlási lehetőséget.A San Miguelben lévő indián piacon cserépedényeket,méterárut,ékszereket és szalma panama kalapokat lehet venni. Ezen kívűl érdemes vásárolni ezüst ékszereket, bőrárut és édességet.

Időjárás:A partokon 25-30 fok körüli forró és nedves trópusi, a hegyekben hüvős ,változékony idő van és a legmelegebb napokon is csak kb.25 fok a hőmérséklet.A fővárosban Limában ritka az eső,amelyre az ottani nyári hónapokban ,decembertől áprilisig lehet számitani.

Térség: Körutazás Peruban

Város: Körutazás Peruban


Brazília

Brazíliában mintha minden óriási lenne: itt tartják a világ legnagyobb partiját, itt található a világ legnagyobb vízesése, a leghosszabb folyója és leghatalmasabb esőerdeje. Az ország hatalmas területén a különböző népcsoporok és  természeti csodák széles skálája keveredik teljes harmóniában. Hosszú történelme során az itt élő népek változatos kultúrái megalapozták a mai Brazília sokszínűségét. A nagyvárosi forgatag és az esőerdei falvak nyugalma egyformán jellemző az országra. A Brazília mintegy negyven százalékát borító Amazonas esőerdőben a föld állat- és növényvilágának több, mint a fele megtalálható. A világ legnagyobb folyója, az Amazonas, meghatározó erő az ország életében. Legismertebb városa Rio de Janeiro, amely 1960-ig volt az ország fővárosa. Minden év februárjában az amúgy is pezsgő élettel teli város a karnevál idején a színek, emberek kavalkádjává válik.

Időzóna: keleten -4, nyugaton -5 óra
Terület: 8 511 965 km2
Népesség: 182 millió fő
Népcsoportok: fehér (55%), mulatt, mesztic (38%), fekete (6%)
Országhívószám: 55
Hungary Direct: 000 800 3611
Telefonálás: működő mobilhálózatok: T-Mobile, Vodafone, Pannon GSM.
Internet: hozzáférés szállodákban és Internet kávézókban, 1 óra kb. 2-4 USD
Fontosabb telefonszámok: mentők (Pronto Socorro): 192; rendőrség (Polícia Militar): 190; Sao Paulo-i Turisztikai Rendőrség (DEATUR): 214-0209
Helyi idő: GMT - 2 óra  (Magyarországhoz képest -3 óra), de február 20 után : GMT -3 (Magyarországhoz képest -4 óra)!
Időjárás: átlaghőmérséklet (Rio de Janeiro)  dec-márc.: 28-30 C, könnyű, pamutruha viselését ajánljuk
Elektromosság: 110 V, 220 V, 60 Hz
Államforma: szövetségi köztársaság
Hivatalos nyelv: portugál
Főváros: Brasília
Beszélt idegen nyelvek: portugál, spanyol, angol, francia
Vallások: katolikus, protestáns, afro-amerikai sprituális
Hivatalos pénz: 1 real = 100 centavo. 1 USD= kb. 2,4 R$. Bankkártya korlátozottan használható. Javasolt valuta: USD. Bankok nyitvatartása: hétfõ-péntek 10-15 óra.

Rio de Janeiro a brazil metropolisz, melyről - nem véletlenül - a legtöbb embernek azonnal a napfény, a karnevál és a szamba jut eszébe. A város fekvése a hegyek és az óceán között egyedülálló a világon. A városban éjjel-nappal nyüzsgő élet folyik, híres tengerpartok, hangulatos éttermek és bárok csábítják az utazókat. Azok számára, akik ellátogatnak ide, kiderül, hogy miért is vált Rio de Janeiro Dél-Amerika szimbólumává. Strand, foci, szamba. Rio felpezsdíti a vérünket, megmozgatja a testünket és a fantáziánkat. Mintha az egész város kint élne a strandon, rúgják a bőrt, isszák az üdítőket, egy szál bikiniben élik végig az életet. Nincs még egy ilyen városa a világnak. Az ember érzékei folyamatosan a csúcson vannak, kapdossa a fejét a gyönyörű, vonzó formák és a meleg színek között. A város magával ragad. A Copacabana végtelennek látszó homokja, a Cukorsüveg-hegy csúcsáról elénk táruló páratlan látvány, a Megváltó szobrának hatalmas, mégis szinte repülni látszó alakja feldob és felkavar. Szamba és salsa mozgatja a lábunkat, és látjuk a csillogó ruhába öltözött táncosokat. Igen, ezért jöttünk ide Rióba, hogy egyszer részt vegyünk a világ legnagyobb, legőrültebb forgatagában, ahol mindenki táncol, boldog és felszabadult. Itt nincsenek határok, feketék, fehérek, mulattok és meszticek, a színskála minden árnyalata, helyiek és turisták együtt örvénylenek a dallamos zenére. Rió mindenkié.

Gasztronómia
Az ország konyhaművészete igen változatos, területről területre más, hiszen mindenhol az határozza meg az étkezési szokásokat, hogy milyen indián népcsoport lakik ott, melyik európai ország szülöttei telepedtek le először, illetve hogy milyen közel fekszik folyókhoz, az óceánhoz vagy az őserdőhöz. A Bahia környéki konyhaművészetre az Afrikából ideszállított rabszolgák nyomták rá bélyegüket, akik a gazdáiktól kapott mindenféle összetevőket egy nagy lábosban főzték meg, majd felöntötték kókusztejjel. Az évtizedek során ezek a keverékek receptekké álltak össze, és manapság már összefüggően Bahia-konyhának hívják a hasonó módszerrel elkészített ételeket. Ilyen például a "vatapá", amely darált rák- és halgombócokból készül, amelyeket a dende pálma olajában kókusztejjel és kenyérdarabkákkal főznek össze, és rizzsel tálalják; illetve a "carurú", egy szintén rákokból készülő étel, amelyet igen csípős, pirospaprikából és apró okrából készült szósszal kevernek össze. Az Amazon egyik kedvelt étele a "pato do tucupi," amely nem más, mint kacsadarabok egy igen gazdag, vad fűszerekből készült zöld szószban. A déli Rio Grande területén marhadarabokat tűznek fel egy nyársra, amelyet szabadtűzön sütnek meg, és egy paradicsomos-hagymás mártással tálalják. De ha egy olyan ételt kellene mondani, amely Brazíliára a legjellemzőbb, akkor az a "feijoada," amely leginkább Rio de Janeiro-ban közkedvelt: ez egy igen komplikált bab-alapú étel, amely napon szárított marhahúsból, füstölt kolbászból, nyelvből, disznófülből és farokból, fokhagymából és chili paprikából készül. Ezeket az összetevőket manióka liszttel sűrítik össze, majd párolt zöldleveles zöldségekkel és narancsszeletekkel díszítik.

A legtöbb idelátogató turista szerint a brazil sör a nyugati félteke legjobb nedűje, amelyet évszázadokon keresztül tökéletesítettek a német és holland sörfőzők. Brazília nemzeti itala azonban egy igen erős, tiszta, nyers rum, a "cachaça," amely erjesztett cukornádból készül. Ezt limelével, cukorral és jéggel összekeverve a közkedvelt koktélt, a "caipirinha"-t kapjuk. Az alkoholmentes italok között a Brazíliából származó "guaraná" a legismertebb, amely egy Amazóniában honos gyümölcs levéből készül.

Időjárás
Bár az ország 90%-a a trópusi égövben fekszik, a lakosságnak mégis több, mint 60%-a olyan területeken él, amelyeken tengerszint feletti magassága, a tengeráramlatok és szelek, illetve a hideg sarkköri áramlatok hatására a hőmérséklet igen kellemesre enyhül. Brazíliában öt éghajlati régió található: az egyenlítői, trópusi, félszáraz, magaslati trópusi és a szubtrópusi. A magaslatokon fekvő városoknak, mint például Sao Paolo és Brasília, igen enyhe a klímájuk, az átlaghőmérséklet 19°C körüli. Rio de Janeiro, Recife és Salvador a keleti tengerparton meleg éghajlati viszonyait az óceáni légáramlatok enyhítik a nyári forróságban. A déli országrészben nem ritka a téli fagy. És a hiedelemmel ellentétben az Amazon vidéke nem az a napaszalta meleg terület, itt a 32°C feletti hőmérséklet igen ritka, az átlaghőmérséklet 22-26°C. Az ország legerősebb esőzéseit az Amazon-folyó torkolátánál fekvő Belém városa környékén mérik, illetve a folyó felsőbb szakaszain, ahol akár több, mint 2.000 milliméter csapadék is hullik egy évben. Brazília többi területén azonban viszonylag enyhe az esőzés, kb. 1.000-1.500 milliméter évente, amelynek nagy része december és április között a nyári hónapokban hullik.

Közbiztonság, elővigyázatosság
Alapvető tanácsként javasoljuk, hogy útlevéllel, repülőjeggyel, nagyobb összegű készpénzzel ne induljanak el sétálni egyetlen brazil városban sem. Ugyancsak kerüljék az ékszerek, vagy a drága (vagy drágának látszó) órák viselését. Inkább utazási csekkel, vagy hitelkártyával utazzanak, mivel azok pótolhatók, illetve használatuk letiltható.  Mindig legyen nálunk 25-30 USD-nak megfelelő készpénz, amit rablás esetén átadhatunk. Hitelkártyás készpénz felvételnél törekedjenek arra, hogy az zárt térben (bankban, bevásárlóközpontban stb.) történjen, mert gyakoriak az olyan típusú bűncselekmények is, amikor a rablók arra kényszerítik áldozataikat, hogy hitelkártyájukkal nagy összegű készpénzt vegyenek fel. Javasoljuk a pénzt a hivatalos pénzváltóknál, bankokban, vagy utazási irodánál beváltani. Az országban legelterjedtebb külföldi fizetőeszköz az amerikai dollár, így lehetőleg ezzel utazzunk.

Különösen a magyar turisták által is látogatott helyeken (Rio de Janeiro, Foz do Iguaçú, São Paulo, Salvador) bármikor, és a városok bármely részén számítani lehet kisebb-nagyobb bűncselekményekre. Ez lehet szállodai lopás, utcai zsebtolvajlás, fegyveres rablás, őrizetlenül hagyott értékek eltulajdonítása a strandokon, stb. Lehetőleg ne tömegközlekedési eszközzel utazzanak. A taxik lényegesen biztonságosabbak. Utazás közben belülről zárják be az ajtót. Amennyiben gépkocsit bérelünk, érdemes tudni, hogy a brazil törvények szerint a megengedett alkoholszint 0,5 ezrelék (kb. két doboz sör). Felhívjuk a figyelmet a rendkívül óvatos vezetésre és a sebességkorlátozás betartására (110 km/h országúton, 60 km/h városban), mivel Brazíliában nagyon gyakoriak a súlyos közlekedési balesetek, amelyeket teherautók okoznak. Ugyancsak érdemes figyelmet fordítani arra, hogy nagyobb távolságra történő utazás esetén lehetőleg nappal közlekedjünk (utak állapota, közbiztonság miatt).

Csomagkezelés a repülőtéren, vámvizsgálat
Bár az utazók többsége Rio de Janeiróba, vagy São Paulóba utazik, fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy Budapesten a csomagokat csak az első nemzetközi repülőtérig lehet feladni, mivel a vámvizsgálat csak e repülőtereken lehetséges. (Ha például valaki Rión keresztül Brazíliavárosba utazik, akkor a riói repülőtéren ki kell venni a csomagot, utána következik a vámvizsgálat, majd át kell menni az indulási oldalra, ahonnan a belföldi járatok indulnak, s ismét fel kell adni a csomagot.) Hazautazáskor azonban bármely brazil repülőtérről Budapestig fel lehet adni a csomagot, ha a turista azonos légitársasággal, vagy egymással szövetséget alkotó társaságokkal repül. Amennyiben nem azonos, vagy egymással szerződéses kapcsolatban álló légitársasággal utazunk, akkor csak az utolsó brazil nemzetközi repülőtérig veszik fel a csomagot, s az utazóknak maguknak kell gondoskodniuk a csomag további feladásáról. Erre az átszállásra szánt idő tervezésénél különös figyelmet kell fordítani.

Egészségügyi ellátás, védőoltások
Magyarország és Brazília között nincs olyan megállapodás, amely ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért okvetlenül ajánljuk mindenkinek, hogy egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. A közkórházakban rendkívül rossz az ellátás, a magánkórházak pedig különféle összegű kauciók letétbe helyezéséhez (egyszerűbb esetben 2.500 USD, műtét szükségessége esetén minimum 5.000 USD, intenzív osztály esetén minimum 10.000 USD ), és készpénzfizetéshez kötik a beteg felvételét. Ugyancsak rendkívül drága a sürgősségi fogászati ellátás.

Brazília egyes területeire (pl. Amazonas vidéke, Pantanal) való utazás esetén védőoltások felvétele, illetve a maláriát megelőző preventív gyógyszer szedése ajánlott. Javasoljuk, hogy elindulás előtt az utazók tájékozódjanak az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál. Az utóbbi években az átlagosnál nagyobb számban fordult elő Brazília egyes államaiban a áldozatokat követelő sárgalázas megbetegedés. A brazil Egészségügyi Minisztérium az alábbi szövetségi államokba utazóknak javasolja a sárgaláz elleni védőoltás felvételét: Acre, Amazonas, Amapá, Szövetségi Kerület (Brazíliaváros), Goiás, Maranhão, Mato-Grosso, Mato-Grosso do Sul, Minais Gerais, Pará, Rondônia, Roraima és Tocantins. A fenti államokba utazó magyar állampolgároknak feltétlenül javasoljuk a sárgaláz elleni védőoltás felvételét. Fontos tudni, hogy az oltás csak a beadásától számított 10. napot követően nyújt védelmet.

Térség: Körutazás Brazíliában

Város: Körutazás Brazíliában


Argentína

 Az emberi jelenlét legkorábbi nyoma Argentínában i. e. 11 000-ből származik, Patagóniában található, Santa Cruz városban a Piadra Múzeumban. Időszámításunk kezdete körül számos kukoricatermesztésen alapuló civilizáció fejlődött ki az Andok vidékén (Santa María, Huarpes, Diaquitas, Sanavinores és mások). 1480-ban az Inka Birodalom Pachacutec inka vezetésével megtámadta és meghódította a mai Argentína északnyugati részét. A birodalomba Collasuyu néven tagolták be ezt a régiót.

Északkeleten a guaraní kultúra fejlődött ki, amely yucca és édesburgonya termesztésén alapult. A központi és déli részeken (a pampákon és Patagóniában) nomád kultúrák domináltak, amelyeket a 17. században a mapuchók egyesítettek. Mai korában közigazgatásilag 23 tartományra és Buenos Aires szövetségi kerületre tagozódik. Buenos Aires: Rengetek szórakozóhellyel van tele a város. Vásárlónegyed a Avenida Santa Fe. A Metropolitana katedrálisba, José de San Martin sírja található. A Teatro Colon a város operaháza.

A főváros leghíresebb múzeumai a Szépművészeti Múzeum, a Történeti Múzeum és a Museo del Cine. Mar del Plata: A fővárostól 400 km-re található tengerpart. Córdoba: Az ország második legjelentősebb városa. Nevezetesek a piacok, a jezsuita Iglesia de la Compania és a Museo Historicao Provincial Marques de Sobremonte. Iguazu Nemzeti Park: Puerto Iguazu közelében folyik össze az Iguazu és a Parana folyó. Ettől keletre található maga a vízesés, melyen másodpercenként 70 méter magasságból 5000 köbméter víz zúdul alá. Sportközpontnak számít.

Terület:  2 766 889 km2  Népesség:  32 609 000 fő  Főváros:  Buenos Aires  Hivatalos nyelv:  spanyol  Pénznem:  1 austral=100 centavo  Időzóna:  CET -4 óra (GMT -3 óra)  Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Buenos Aires, Coronel Diaz 1874/78, 1425 Tel: 54-1-824-5845. Fax: 54-1-805-3918 Bardócz Béla nagykövet.  Vízum: szükséges Útlevél: szükséges  Országhívószám:  + 54

Térség: Buenos Aires

Város: Buenos Aires

 



Buenos Airesbe
a turistákat a város nyüzsgése, színei és rengeteg szórakozóhelye vonzza.


A divat kedvelői a városnézést az Avenida Santa Fe bevásárló negyedben kezdjék! A történelem és a művészetek barátai látogassanak el a Metropolitana katedrálisba, ahol többek között az argentin hős, José de San Martin sírja is megtekinthető.


Avenida Santa Fe

A Teatro Colon, az operaház, nívós balettelőadásoknak, komolyzenei koncerteknek és operáknak nyújt remek színhelyet. A főváros leghíresebb múzeumai a Szépművészeti Múzeum, a Történeti Múzeum és a Museo del Cine. Jó ha tudjuk, hogy Buenos Aires nagyon drága város, ha olcsóbb szálláshelyet keresünk, a Congreso negyedben próbálkozzunk! 









Teatro Colon
 

 

Paraguay

Látnivalók

Asuncion
Az ország fővárosa és egyben legnagyobb városa Asuncion, mely a Paraguay folyó keleti partjának hegyeire épült. A város fő látnivalói a folyóparttal határolt területen helyezkednek el. Van néhány gyarmati időkből származó épület-maradvány, ám a város leginkább új, eklektikus épületek és elszórt, folyó menti települések összevisszasága.
Ma már nem veszélyes megközelíteni és lefényképezni a Palacio de Gobernio-t, ami nagy előrelépést jelent az El Supremo kormányzósága alatti helyzethez képest, az ő idejében bárkit, aki a palotát bámulja, azonnal lelőhettek. A közelben van a Casa Viola, egyike a néhány megmaradt gyarmati épületnek, napjainkban múzeum. A többi látnivaló között megemlíthetjük a Casa de Cultura Paraguay-t, a 19.századi Katedrálist és múzeumát, valamint a Casa de la Independencia-t, mely Asuncion legrégebbi épülete 1772-ből, és a függetlenség kimondásának helyszíne. Vannak itt gyönyörű parkok is, mint a Jardin Botánico, és itt van a Museo del Barro is a város modern művészeti gyűjteményével. Asuncion állatkertje a legfrissebb információk szerint sokat fejlődött, és megpróbálja megfelelően bemutatni Paraguay páratlan flóráját és faunáját.
Olcsóbb szállást és étkezést a város központjában, a folyó környékén találhatunk, vagy a keleti szomszédos településeken. Jók a színházi és zenei előadások, és számos kulturális központot is találhatunk.

Kelet-Paraguay
Paraguay legérdekesebb látnivalói a főváros közelében, Kelet-Paraguayban vannak, köztük Itagua-val, amely a textilipar fővárosa, itt készül a híres spanduti avagy pókháló csipke, és a tóparti üdülőhelyekkel, Areguával és San bernardinoval. Innen nyugatra van Caacupé, Pereguay legfontosabb vallási központja és az éves zarándoklatok helyszíne. Délre terül el a Parque Nacional Ybycui, mely az ország megmaradt esőerdőit őrzi.
A fővárostól délkeletre helyezkedik el Trinidad, 1706 és 1760 között épült jezsuita missiójával. Legszebb emléke, a templom, nagyon szép állapotban maradt fenn. Más érdekes jezsuita emlékeket San Ignacioban és Santa Maríaban találhatunk.
A világ legnagyobb hidroelektronikai építményét, az Itaipu gátat is érdemes felkeresni. Nem hagyhatjuk ki a Parque Nacional Cerro Corá-t sem, ahol száraz trópusi erdők és szavannák vannak meredek, izolált hegyek között.

Chaco
A Chaco az ország jellegzetes síksága, ahol jelentős létszámú indián lakosság él. Egyetlen betonozott útja Filadelfi a vallási közösségéhez vezet, melyet a Mennonitok alapítottak az 1920-as években. A legrégebbi és leghagyományosabb Mennonit település Neu-Halbstadt, ahol gyönyörű indián kézműipari termékeket vásárolhatunk. A bolíviai határ közelében van a Parque Nacional Defensors del Chaco, mely egy fás ártéri terület. A sűrű bozóterdő Paraguay legveszélyeztetettebb állatvilágát rejti, és itt jó eséllyel figyelhetünk meg olyan nagymacskákat, mint a jaguár, a puma és az ocelot.

Térség: Körutazás Paraguayban


Város: Körutazás Paraguayban


Válogasson útjaink közt téma szerint!