+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Bali és Nusa Penida - Kalandprogramok...

Indonézia, Bali

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: leírás szerint
Utazás módja: Repülővel
Időtartam:
Típus: Egzotikus út, Körutazás, Sportos kirándulások
Indulás:
Tartalmas pihenés és kalandtúra az egzotikus Balin és a kevesek által ismert Nusa Penida szigetén. Elkerüljük a zsúfolt strandokat, helyette a sok színes látnivalóra és a különleges programokra koncentrálunk. Balin a hegyek között fekvő Ubud kisvárosában lesz a bázisunk, innen fedezzük fel a sziget természeti és kulturális kincseit. Vulkántúra, rafting, rizsteraszok, balinéz templomok és a különleges állatvilág szerepel a programban.
Három éjszakát a Balihoz közeli Nusa Penida szigetén töltünk, amit még csak most kezd felfelfedezni a turizmus. Fantasztikus kilátópontok és gyönyörű helyen fekvő strandok kápráztatnak el minket.
A programban bőven jut idő a pihenésre és strandolásra is.


Részletes program

1. nap
Budapest – Doha – repülés Bali felé

    Repülés: a reggeli órákban indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Dohába, ahová délután érkezünk. Rövid várakozás és átszállás után Denpasar felé folytatjuk a repülésünket. Az éjszakát a repülőn töltjük.

2. nap
Denpasar – Ubud


    Denpasar: helyi idő szerint a reggeli órákban érkezünk Denpasarba, Bali nemzetközi repülőterére. Beszállunk a ránk várakozó autóbuszba és Ubud városába utazunk.
    Ubud: kora délután érkezünk Bali legelragadóbb és leghangulatosabb városába, Ubudba, ahol először a szállásunkat foglaljuk el. A sziget közepén, a hegyek között megbúvó városka Bali kulturális és művészeti központja, ahonnan a legérdekesebb látnivalók könnyedén elérhetőek.
    Szállás: szálloda.

3. nap
Ubud – Tanah Lot – Bali Madárpark – Goa Gajah Elefánt barlang – Ubud


    Tanah Lot templom: az egész napos körutazásunk első állomása a Bali déli tengerpartjánál található Tanah Lot templom, amely kétségkívül a legszebb fekvésű épület Balin. A Tanah Lot a balinézek számára az egyik legfontosabb és leginkább tisztelt templom, így nem is léphetnek az épületbe, akik nem a helyi vallást gyakorolják. Ez azonban nem is túlságosan lényeges, hiszen a Tanah Lot templom esetén a sziklás tengerpart, az épület fekvése és a környék szépsége az, ami igazán elbűvölő.
    Bali Madárpark: több száz egzotikus madárfaj otthona, ahol hosszasan sétálhatunk a nem csak Baliról, hanem Afrikából és Dél-Amerikából származó ritka szárnyasok között. A Madárparkban több mint kétezer fafaj és ötven pálmafaj is található, sőt láthatunk 2,5-3 méteresre is megnövő komodói varánuszokat is.
    Goa Gajah Elefánt-barlang: az UNESCO Világörökségek között is szereplő mesterséges barlang, amelynek legfőbb különlegessége a bejáratában található, elefántra emlékeztető figura. A barlang körülbelül 700 éve készült.
    Ubud: a délután második felét Ubud központjában töltjük, ahol benézhetünk a kézművestermékeket kínáló igényes üzletekbe, folytathatjuk ismerkedésünket a balinéz konyhaművészettel vagy pihenhetünk a szállodánk trópusi kertjében.
    Szállás: szálloda, étkezés: reggeli és ebéd.

4. nap
Ubud – Batur vulkán – Kintamani – Tampak Siring – Ubud


    Batur vulkán: izgalmas gyalogtúra a Mount Batur kráterére. Kora hajnalban indulunk a szállásunkról, hogy a napfelkelte aranyló fényeit már a vulkán tetejéről csodálhassuk. Ubudból másfél óra alatt utazunk Toya Bungkah faluba (1030 m) a vulkán lábához, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat egy poros, de jól járható úton. Az utunk először erdős, majd nyílt vulkanikus tájon vezet keresztül. Körülbelül 2,5 óra alatt érjük el az 1717 m magas Batur vulkán csúcsát, ahonnan csodálatos kilátásban gyönyörködhetünk. Tiszta idő esetén egyszerre három vulkáni tavat is láthatunk, a távolban pedig megpillanthatjuk a szomszédos Lombok szigetén emelkedő, 3726 m magas Rinjani vulkánt. Némi pihenést követően a kráter peremén haladunk tovább egy ideig, majd a vulkáni kúp másik oldalán ereszkedünk le meredeken a buszunkhoz. Táv: 9 km, szint: fel 690 m, le 690 m, a túra nehézsége: .
    Kintamani: a gyalogtúra utáni ebéd helyszíne. Az étterem elől pazar kilátás nyílik a Mount Batur vulkánra és a Batur-krátertóra.
    Tampak Siring: apró település, ahol a hindu Tirta Empul templomot keressük fel. Az épületegyüttes 926-ban egy szent forrás mellett épült. A közelben található Indonézia egyik korábbi elnökének rezidenciája is.
    Ubud: a délután hátralévő részét és az estét Ubud központjában tölthetjük.
    Szállás: szálloda, étkezés: reggeli és ebéd.

5. nap
Ubud – Ayung folyó – Majom-erdő – Ubud


    Rafting az Ayung folyón: az utazásunk legizgalmasabb programja Bali első számú vadvízi evezős helyszínén. Fejvédő sisakot és mentőmellényt viselve szállunk a hatszemélyes rafting csónakokba, amiket profi túravezetők irányítanak. Az Ayung folyó egy zúgókkal teli szakaszán evezünk végig, ahol kaland, izgalmak és látványos tájak várnak ránk. A rafting Balin azért is nagy élmény, mert a trópusi éghajlatnak köszönhetően a folyó vize kellemesen meleg.
    Majom-erdő: az ebédet követően az Ubud közelében fekvő Majom-erdőbe látogatunk, ahol a szerecsendiófákon rengeteg makákó él szabadon. Az élelmes, nagyon bátor, sőt már-már kissé szemtelen állatok alig várják a finomságokat hozó turistákat, és szívesen kiveszik a kezünkből a csemegéket, sőt ha nem vigyázunk, kikutatják a zsebeinket is. Cserébe remek fotókkal gazdagodhatunk.
    Ubud: a nap hátralévő részét ismét Ubud központjában érdemes eltölteni, ahol jobbnál jobb éttermek közül válogathatunk.
    Szállás: szálloda, étkezés: reggeli és ebéd.

6. nap
Ubud – Jatiluwih – Bali Botanikus Kert – Ulun Danu templom – Gitgit-vízesés – Lovina


    Jatiluwih rizsteraszai: Bali hegyvidékén különösen elterjedt a teraszos rizstermesztés, amely a praktikussága mellett különleges látnivaló is egyben. Mind körül a Jatiluwih falu melletti teraszok a legszebbek, ahol teszünk egy sétát. A hegyoldalban kialakított teraszokon szinte állandóan folyik a munka, ami nem véletlen, hiszen Balin egy évben háromszor is beérik a rizs.
    Bali Botanikus Kert: az egész napos körutazásunk első állomása Bedugul településén. Az 1959-ben alapított, több mint 150 hektáros parkban sétálva csodálatos gyűjteményét láthatjuk a trópusi fáknak és virágoknak, különös tekintettel az orchideákra.
    Bratan-tó: a fantasztikus természeti környezetben, kétezer méternél is magasabb tűzhányók között fekvő tó víztükréből egy kis sziget emelkedik ki, amely a 17. századi, hindu-buddhista Ulun Danu templomnak ad otthont. Az épület és a természet együtt igazán lenyűgöző hatású, nem véletlen, hogy az egyik legkedveltebb fotótéma Balin.
    Gitgit-vízesés: egy néhány száz méter hosszú ösvényen érhetjük el Bali egyik legszebb vízesését, amely csaknem 40 m magas. A zuhatag környezete is egészen rendkívüli; mindent sűrű dzsungel borít, egyes sziklákat pedig ősi faragások díszítenek. A túra nehézsége: .
    Lovina: délután Bali északi partvidékére, Lovina üdülővárosába utazunk, amely mentes a Kuta Beach-re, Bali legnépszerűbb üdülővárosába érkező nyaralók tömegétől. Lovina egyik tengerparti szállodájában foglaljuk el a szobáinkat, ahol egy éjszakát töltünk. A nap hátralévő részét szabadprogram keretében töltjük a strandon. Vacsorázni a szállodánkban vagy Lovina valamelyik kis éttermében tudunk.
    Szállás: szálloda, étkezés: reggeli és ebéd.

7. nap
Lovina – Delfinles – Nusa Penida sziget


    Delfinles: kora reggel, napfelkelte idején Lovina strandjáról egy tradicionális hajóval delfinlesre indulunk. A Bali-tengernek ezen a részén szinte háborítatlanul élhetnek a delfinek, így jó esélyeink vannak, hogy több példányt is lássunk. A program után visszatérünk a szállodánkba, ahol megreggelizünk.
    Utazás: délelőtt elhagyjuk a szállodánkat és Lovina tengerpartját, majd a szigetet átszelve a Denpasar szomszédságában fekvő Sanur kikötőjébe utazunk. Gyors motoros hajókba szállunk és körülbelül fél óra alatt Baliról a szomszédos Nusa Penida szigetére utazunk.
    Nusa Penida: a 200 négyzetkilométeres sziget Bali „kistestvére”, amit még alig fedezett fel magának a turizmus. A természet, a táj és a növényzet fantasztikus, a kilátópontok lélegzetelállítóak, a turisták viszont kevesen vannak. A szállásunk Nusa Penida északi részén, egy tengerparti szállodában lesz három éjszakára. A szobák elfoglalása után a nap hátralévő része a pihenésé és a strandolásé.
    Szállás: szálloda, étkezés: reggeli, ebéd és vacsora.

8. nap
Nusa Penida


    Nusa Penida: a reggeli után felkerekedünk, hogy megismerjük Nusa Perida szigetének keleti részét. Az első megállónk az Atuh Beach, egy gyönyörű fehér homokos tengerpart, amit függőleges sziklafalak és elképesztő alakú tengeri sziklák vesznek körbe. A következő látnivalónk a Pulau Seribu, azaz az Ezer Sziget kilátópont, Nusa Perida egyik legnagyobb attrakciója. Ha ezret nem is, de jónéhány apró szigetet és tengeri sziklát láthatunk innen. Ezt a helyszínt sokan hasonlítják Raja Ampathoz, a világ talán legcsodálatosabb tengerpartjához. Végül a Guyangan-vízesést keressük fel, amely magas sziklafalakról zúdul a tengerbe. A legjobb kilátópontot egy hosszú lépcsősoron közelíthetjük meg, amit a függőleges sziklafal mellé építettek. Délután érkezünk vissza a szállodánkba, ahol a nap hátralévő részét szabadprogram keretében tölthetjük.
    Szállás: szálloda; étkezés: reggeli, csomagolt ebéd.

9. nap
Nusa Penida


    Nusa Penida: ezen a napon Nusa Penida nyugati részén teszünk egy körutazást és keressük fel a legszebb természeti látnivalókat. Elsőként az egyik legnépszerűbb kilátópontot keressük fel, ahonnan a Pantai Klingking zárt öblét láthatjuk. A következő állomásunk a Pasih Uug, egy hatalmas sziklaüreg, amely egy sziklakapuval csatlakozik a tengerhez. A tengervíz akadálytanul áramlik a sziklafalakkal körülvett lagúnába, amely lenyűgöző képet mutat. Ezután egy újabb lagúna, az Angel’s Billabong következik, amely ismét egy ritka és csodaszép példáját mutatja meg a tenger és szárazföld találkozásának. A körutazás utolsó állomása a Penida Beach, ahol úszhatunk egyet a tengerben vagy fakultatív programként akár sznorkelezhetünk is. Délután visszatérünk a szállodánkba, ahol kedvünkre folytathatjuk a strandolást.
    Szállás: szálloda; étkezés: reggeli, csomagolt ebéd.

10. nap
Nusa Penida – Tirta Gangga – Goa Lawah – Denpasar


    Utazás: délelőtt elhagyjuk a szállodánkat és Nusa Penida szigetéről visszahajózunk Bali szigetére. Mielőtt hazaindulnánk, felkeresünk még két remek látnivalót.
    Tirta Gangga vízi palota: egy erdőkkel és rizsteraszokkal borított hegyoldalban találjuk a palotát, amit egy gyönyörű kert vesz körbe. A buja növényzet, a kisebb-nagyobb medencék és csobogók talán még a palotánál is érdekesebb látnivalót kínálnak.
    Goa Lawah: magyarul Denevér-barlang templom, amely fekete bazaltkövekből, egy természetes barlang mellett épült. A balinézek számára fontos vallási helyszín, ezért gyakran tartanak a templomnál különféle ünnepségeket. A látogatás után megvacsorázunk egy étteremben, majd Denpasar felé utazunk.
    Denpasar: az esti órákban érkezünk Bali nemzetközi repülőterére, ahonnan megkezdjük a hazautazásunkat.
    Szállás: szálloda, étkezés: reggeli és vacsora.

11. nap
Denpasar – Doha – Budapest


    Repülés: éjfél után szállunk fel a Dohába tartó repülővel, és a kora reggeli órákban érkezünk meg. Rövid várakozás után folytatjuk a repülésünket Budapestre, ahová a déli órákban érkezünk.



Fontos tudnivalók


Indulás és érkezés

    Helyszín: Budapest, Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér.
    A pontos indulásról és menetrendről indulás előtt 1 hónappal adunk tájékoztatást.

A gyalogtúrák nehézsége

    Az utazásunk programjában mindössze egy gyalogtúra szerepel, amelynek közepes a nehézsége. A Batur vulkánra vezető ösvény poros és sziklás, egyes helyeken meredek. A szintemelkedés és a távolság közepesnek mondható. A terepviszonyok miatt lényeges a kényelmes túracipő vagy túrabakancs. A túra átlagosan sportos erőnléttel és némi túrázási tapasztalattal könnyedén teljesíthető. A tériszonyban szenvedőknek azonban nem ajánljuk.
    A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

Szükséges felszerelés

    Öltözet: kényelmes tú­ra­öl­tö­zet, esőkabát, ké­nyel­mes túracipő (nem edzőcipő!), tartalék me­leg ru­ha, fürdőruha, papucs vagy túraszandál, valamilyen fejfedő napszúrás ellen (kendő, baseball sapka).
    Túrafelszerelés: kisméretű há­ti­zsák a na­pi kirándulásokhoz, elemlámpa (fejlámpa), UV-szűrős nap­szem­üveg, napolaj, szúnyogriasztó.

Szállás

    A program során balinéz stílusban épült, kényelmes hotelekben szállunk meg. A szállodák színvonala 3-4 csillag körüli. A szobák minden esetben kétágyasak saját fürdőszobával.

Étkezés és ivóvíz

    Az utazás részvételi költsége minden nap tartalmazza a reggelit, a legtöbb ebédet és két vacsorát. Az étkezések felsorolása a részletes programban olvasható.
    Ami­kor nincs szer­ve­zett ét­ke­zés, ak­kor min­dig van le­he­tő­ség ét­ter­mek­ben ét­kez­ni. Egy va­cso­ra egy át­la­gos ét­te­rem­ben kb. 8-15 USD.
    Ki­zá­ró­lag pa­lac­ko­zott ivóvíz fo­gyasz­tá­sát ja­va­sol­juk, amely rengeteg helyen kap­ha­tó. Más­fél li­ter ivó­víz ára: 0,5-1 USD.

Időjárás

    Balin és Nusa Penidán az utazás időpontjában kellemes idő várható. Nap­köz­ben 25-30 °C valószínű, míg éj­sza­ka 22-24 °C várható.
    Igaz ugyan, hogy az utazás a monszun idejére esik, de ez Balin nem jelent tartós és állandó esőzést. Olykor előfordulhat borús idő vagy rövid ideig tartó szemerkélés, de az eddigi tapasztalataink alapján ez egyáltalán nem befolyásolja a programot; sem a kirándulásokat, sem a tengerparti pihenést. Alapvetően nagyon jó időre számíthatunk, amit alig zavarhat meg a Balin egyébként is gyenge monszun-hatás.
Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

A részvételi költség tartalmazza:
  •     Budapest-Bali oda-vissza repülőjegy illetékkel: 268.500 Ft
  •     Az utazást különjáratú autóbusszal és hajóval.
  •     4 éjszaka szállást Ubud városában, szállodában, kétágyas szobákban.
  •     1 éjszaka tengerparti szállást Lovina üdülővárosában, szállodában, kétágyas szobákban.
  •     3 éjszaka tengerparti szállást Nusa Penida szigetén, szállodában, kétágyas szobákban.
  •     8 reggelit, 7 ebédet és 2 vacsorát.
  •     A programban felsorolt látnivalók belépőit.
  •     A helyi idegenvezetést és az irodánk túravezetőjét.

A részvételi költség nem tartalmazza:


    A további étkezést és az italokat az étkezések során.
    A fakultatív programokat.
    A borravalókat.
    A biztosításokat.

Biztosítás

    Kombinált útlemondási, betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 37.500 Ft
    Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 12.765 Ft
    Útlemondási biztosítás: 30.920 Ft

Szállás

    Választható egyágyas felár: 115.000 Ft

    Létszám: 15-30 fő.
    Hiányzás a munkahelyről: 7 nap.

Érintett desztinációk:

Indonézia



Látnivalók

Bali

Csodálatos, gyönyörű, felejthetetlen. Trópusi erdők, vulkánok, homokos partok. Egyszerűen látni kell. Az emberek barátságosak, még Kutában is, amely a leginkább tele van turistákkal.

Jáva

Indonézia földrajzi, politiki és gazdasági központja. Az ország lakosságának mintegy 55%-ának (112 millió fő) ad otthont a sziget. A buddhista birodalom idején született Borobudur, egy hatalmas szentély, a hindu vallás nyomát pedig a Prambanan mutatja. Az iszlám csak a XV. sz-ban terjedt el a szigeten.

Lombok

Nyugodt -nem zsúfolt- partszakaszokat és csendes tájakat találunk itt. A tájat a Rinjani vulkán magas csúcsa uralja.A lakosság zöme az iszlámot vallja, de találunk néhány elszigetelt hindu csoportot is.

Szumátra

Majdnem négyszer akkora, mint Jáva, ezzel szemben a lakosságnak mindössze az egynegyede él itt. Gazdag élővilág és hatalmas folyók találhatók ezen a területen. a holland uralom alatt ez a terület biztosított a világnak nagy mennyiségű olajat, gumit, borsot, és kávét, és ezek a látszólag kimeríthetelen erőforrások ma is hozzájárulnak az indonéz gazdaság működtetéséhez.

Beutazási szabályok: Vízum magyar állampogárok részér nem szükséges,viszont az útlevélnek min.6 hónapig érvényesnek kell lenni.
A helyszinen 35 usd/fő adó fizetendő.

Védőoltás: Kötelezően előírt nincs, viszont a kolera és malária ellen ajánlott védekezni.

Pénz: Hivatalos fizetőeszkőz a indónéz rúpia.1 usd = 9,580 idr.1 idr = 1 sene. A papírpénz 500,1000,5000,10000.20000.50000 és 100000 -es címletekben létezik. Az ismertebb bankkártyákat általában mindenhol elfogadják,de 3 % kezekési költséget levonhatnak. Az utazási csekket vagy nem fogadják el, vagy rossz árfolyamon számolják.
Bankok nyitva tartása: H-P 08.00-15.00-ig, szombaton 08,00-13,00-ig.

Nyelv: Hivatalos nyelv a bahasa bali és bahasa indonéz,de sok helyen beszélnek angolul.

Öltözködés: A magas hőmérséglet és páratartalom miatt ajánlatos 100% pamut alapanyagú ruházatot viselni. Estére a vacsorához elegéns öltözködés ajánlott.

Áramerősség: 110-220 V.Átalakitó szükséges.

Víz: A vezetékes víz fogyasztásrta nem alkalmas :viszont olcsón lehet szupermarkatekben ívóvízet, ásványvízet, üditőket és szeszes italokat kapni.

Közlekedés:A legolcsobnb a nyitott busz,minden nagyobb helyiség között rendszeres járatok közlekednek,azomban ezek nagyon zsúfoltak.A taxik viszonylag olcsok és az árazás is óra szerin történik.16 taxivállalat müküdik a szigeteken,mindegyik külőmböző színüre van festve.Az úgynevezett becak(háromkerekű kerékpár vezetővel)is a közlekedés egy módja, de ezt csak a legbátrabbaknak ajánljuk.

Autóbérlés: Szintén nagyon olcsó, azonban a vezetési kultúra eltér az európaitól, ezért érdemes inkább sofőrrel együt bérelni az autót.Baloldali közlekedési rend.Nemzetközi jogositvány szükséges.

Étkezés: Minden étel alapja a rízs ,amelyet hússal,zöldségekkel és fűszerekkel tálalnak. Ezek mellé kókuszt,mangót és avokádót fogyasztanak. Helyi ital az Arak és Brem, mely egyfajta ríszpálinka , és a Tuak pálmabor.

Vásárlás: Bali kiváló vásárlási lehetőségeiről is híres. A hagyományosan antikvitásokról a legújabb divatcikkekig minden meg található.Érdemes felkeresni a piacokat, kis üzleteket, ahol az alkudozus is szokás. A sziget ismert a kézműves termékeikről, arany- és ezüst ékszereiről és a jó minőségü ruházati termékeiről.
Üzletek nyitva tartása: H-Szom:09,00 - 21,00-ig.

Borravaló: Általában mindenhol elvárják,mértéke 10%. A szállodákban és éttermekben felszámolhatnak 10 % úgynevezett felszolgálási díjat.

Biztonság: A közbiztonság megfelelő, de nem javasolt nagyvárosokban éjszaka egyedül sétálni.


Sport: Az erős hullámzás miatt szörfösöknek is ajánljuk. A búvárok részére is nagyon sok lehetőséget kínálnak a szigetek.

Fényképezés: A reptereket és katonai objektumikat tilos fotózni. Fényképezőgépet lehetőleh vigyenek magukkal,mert a helyszínen nem minden kapható. Arra viszont vigyázzank, hogy a repülőtéren nem mindegyik rögenes csomagvizsgáló védi meg a filmeket a sugárzástól.

Pénz és költségek: A mostani bizonytalanság miatt nem írunk adatokat, de ha Amerikai dollár van nálunk, biztos elboldogulunk odaát.

Utazási csekket vagy készpénzt célszerű vinnünk, mivel hitelkártyát csak a drága szállodák és éttermek fogadnak el.

Borravalót nem szokás adni, de különleges szolgáltatások esetén elvárhatják. Például, ha körbevezet valaki egy helyen, vagy cipeli a csomagunkat, vár valamit ezért. Jakartában a taxisofőrök elvárják, hogy a számlát 500 rúpiára kerekítsük fel. Szállodai portások csomagonként néhány száz rúpiára számítanak.

A mindennapi vásárláskor általában szükséges alkudozni, mivel eleve többet mondanak elsőre. A jelenlegi helyzet miatt azonban legyünk óvatosak és körültekintőek.

Mikor utazzunk:
Legjobb, ha a száraz évszakban látogatunk el ide, május és október között.

Be- és Kiutazás

Jakartába és Balira juthatunk el legegyszerűbben. Jakartába a legtöbb nemzetközi légitársaság indít járatokat, de Bali is majdnem ennyi beutazót fogad. Vízi úton is megközelíthető, kényelmes és gyors hajójáratokkal Malájzia és Sumatra között.

Térség: Bali

Város: Bali


Indonézia



Látnivalók

Bali

Csodálatos, gyönyörű, felejthetetlen. Trópusi erdők, vulkánok, homokos partok. Egyszerűen látni kell. Az emberek barátságosak, még Kutában is, amely a leginkább tele van turistákkal.

Jáva

Indonézia földrajzi, politiki és gazdasági központja. Az ország lakosságának mintegy 55%-ának (112 millió fő) ad otthont a sziget. A buddhista birodalom idején született Borobudur, egy hatalmas szentély, a hindu vallás nyomát pedig a Prambanan mutatja. Az iszlám csak a XV. sz-ban terjedt el a szigeten.

Lombok

Nyugodt -nem zsúfolt- partszakaszokat és csendes tájakat találunk itt. A tájat a Rinjani vulkán magas csúcsa uralja.A lakosság zöme az iszlámot vallja, de találunk néhány elszigetelt hindu csoportot is.

Szumátra

Majdnem négyszer akkora, mint Jáva, ezzel szemben a lakosságnak mindössze az egynegyede él itt. Gazdag élővilág és hatalmas folyók találhatók ezen a területen. a holland uralom alatt ez a terület biztosított a világnak nagy mennyiségű olajat, gumit, borsot, és kávét, és ezek a látszólag kimeríthetelen erőforrások ma is hozzájárulnak az indonéz gazdaság működtetéséhez.

Beutazási szabályok: Vízum magyar állampogárok részér nem szükséges,viszont az útlevélnek min.6 hónapig érvényesnek kell lenni.
A helyszinen 35 usd/fő adó fizetendő.

Védőoltás: Kötelezően előírt nincs, viszont a kolera és malária ellen ajánlott védekezni.

Pénz: Hivatalos fizetőeszkőz a indónéz rúpia.1 usd = 9,580 idr.1 idr = 1 sene. A papírpénz 500,1000,5000,10000.20000.50000 és 100000 -es címletekben létezik. Az ismertebb bankkártyákat általában mindenhol elfogadják,de 3 % kezekési költséget levonhatnak. Az utazási csekket vagy nem fogadják el, vagy rossz árfolyamon számolják.
Bankok nyitva tartása: H-P 08.00-15.00-ig, szombaton 08,00-13,00-ig.

Nyelv: Hivatalos nyelv a bahasa bali és bahasa indonéz,de sok helyen beszélnek angolul.

Öltözködés: A magas hőmérséglet és páratartalom miatt ajánlatos 100% pamut alapanyagú ruházatot viselni. Estére a vacsorához elegéns öltözködés ajánlott.

Áramerősség: 110-220 V.Átalakitó szükséges.

Víz: A vezetékes víz fogyasztásrta nem alkalmas :viszont olcsón lehet szupermarkatekben ívóvízet, ásványvízet, üditőket és szeszes italokat kapni.

Közlekedés:A legolcsobnb a nyitott busz,minden nagyobb helyiség között rendszeres járatok közlekednek,azomban ezek nagyon zsúfoltak.A taxik viszonylag olcsok és az árazás is óra szerin történik.16 taxivállalat müküdik a szigeteken,mindegyik külőmböző színüre van festve.Az úgynevezett becak(háromkerekű kerékpár vezetővel)is a közlekedés egy módja, de ezt csak a legbátrabbaknak ajánljuk.

Autóbérlés: Szintén nagyon olcsó, azonban a vezetési kultúra eltér az európaitól, ezért érdemes inkább sofőrrel együt bérelni az autót.Baloldali közlekedési rend.Nemzetközi jogositvány szükséges.

Étkezés: Minden étel alapja a rízs ,amelyet hússal,zöldségekkel és fűszerekkel tálalnak. Ezek mellé kókuszt,mangót és avokádót fogyasztanak. Helyi ital az Arak és Brem, mely egyfajta ríszpálinka , és a Tuak pálmabor.

Vásárlás: Bali kiváló vásárlási lehetőségeiről is híres. A hagyományosan antikvitásokról a legújabb divatcikkekig minden meg található.Érdemes felkeresni a piacokat, kis üzleteket, ahol az alkudozus is szokás. A sziget ismert a kézműves termékeikről, arany- és ezüst ékszereiről és a jó minőségü ruházati termékeiről.
Üzletek nyitva tartása: H-Szom:09,00 - 21,00-ig.

Borravaló: Általában mindenhol elvárják,mértéke 10%. A szállodákban és éttermekben felszámolhatnak 10 % úgynevezett felszolgálási díjat.

Biztonság: A közbiztonság megfelelő, de nem javasolt nagyvárosokban éjszaka egyedül sétálni.


Sport: Az erős hullámzás miatt szörfösöknek is ajánljuk. A búvárok részére is nagyon sok lehetőséget kínálnak a szigetek.

Fényképezés: A reptereket és katonai objektumikat tilos fotózni. Fényképezőgépet lehetőleh vigyenek magukkal,mert a helyszínen nem minden kapható. Arra viszont vigyázzank, hogy a repülőtéren nem mindegyik rögenes csomagvizsgáló védi meg a filmeket a sugárzástól.

Pénz és költségek: A mostani bizonytalanság miatt nem írunk adatokat, de ha Amerikai dollár van nálunk, biztos elboldogulunk odaát.

Utazási csekket vagy készpénzt célszerű vinnünk, mivel hitelkártyát csak a drága szállodák és éttermek fogadnak el.

Borravalót nem szokás adni, de különleges szolgáltatások esetén elvárhatják. Például, ha körbevezet valaki egy helyen, vagy cipeli a csomagunkat, vár valamit ezért. Jakartában a taxisofőrök elvárják, hogy a számlát 500 rúpiára kerekítsük fel. Szállodai portások csomagonként néhány száz rúpiára számítanak.

A mindennapi vásárláskor általában szükséges alkudozni, mivel eleve többet mondanak elsőre. A jelenlegi helyzet miatt azonban legyünk óvatosak és körültekintőek.

Mikor utazzunk:
Legjobb, ha a száraz évszakban látogatunk el ide, május és október között.

Be- és Kiutazás

Jakartába és Balira juthatunk el legegyszerűbben. Jakartába a legtöbb nemzetközi légitársaság indít járatokat, de Bali is majdnem ennyi beutazót fogad. Vízi úton is megközelíthető, kényelmes és gyors hajójáratokkal Malájzia és Sumatra között.

Térség: Körutazás Indonéziában

Város: Körutazás Indonéziában


Válogasson útjaink közt téma szerint!