+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

2014. július 1.

Miért kihagyhatatlan Mallorca?

Mallorca igazi turistaparadicsom, a hőmérséklet télen is kellemes. Évente 8-9 millió turista keresi fel a csendes öblöket, nyüzsgő városait és hangulatos falvait. A sziget bevételeinek 65%-át az idegenforgalom adja. Mallorca nagyon kedvelt a német és angol turisták körében, a szigetlakóknak igazi öröm, ha más nemzetiségű turistával találkoznak.
Mallorca Spanyolország legnagyobb szigete, a Baleár-szigetek tagja. A sziget területe 3650 km2, amely 53 kerületből áll. Mallorca fővárosa Palma de Mallorca, innen csillagszerűen kiindulva a sziget minden szeglete megközelíthető. A sziget lakossága 790 763 fő, ennek közel fele a fővárosban él, így Palma de Mallorca Spanyolország kilencedik legnagyobb városa. A szigetnek 554 km hosszú tengerpartja van, amelyből 84 km strandolásra alkalmas. Mallorca hivatalos nyelve a spanyol, de német vagy angol nyelvtudással bárhol boldogulunk.

Mallorca igazi turistaparadicsom, a hőmérséklet télen is kellemes. Évente 8-9 millió turista keresi fel a csendes öblöket, nyüzsgő városait és hangulatos falvait. A sziget bevételeinek 65%-át az idegenforgalom adja. Mallorca nagyon kedvelt a német és angol turisták körében, a szigetlakóknak igazi öröm, ha más nemzetiségű turistával találkoznak.

Mallorca kitűnő célpont családosoknak, kisgyerekeseknek, fiataloknak és az idősebb korosztály tagjainak is. Érdekes látnivalói, varázslatos strandjai, szórakozási és sportolási lehetőségei, ínycsiklandó ételei, és a helyiek kedvessége mindenkit elvarázsol. A sziget egyed növény- és állatvilága rendkívül színes, ezért a kirándulás és búvárkodás is nagy élményt nyújt. Érdemes autót bérelni és azzal bejárni a szigetet, így az eldugott öblöket és sziklás partokat is jobban meg tudjuk közelíteni.

Látnivalók:

Alcudia

A római Pollentia helyén álló város keskeny utcáival egy kis ékszeresdoboz. A falakat a 14. századi spanyol hódítás után emelték, a város további védelme érdekében a 17. században egy újabb gyűrűt húztak köré. A falakat a 19. század után renoválták, így ma szinte eredeti állapotában tekinthető meg. A falakon számos kapu és 26 torony található.

Alcúdiában található a sziget egyetlen amfiteátruma Spanyolország legkisebb fennmaradt színháza. Még így is kb. 2000 fő volt a befogadóképessége. Időnként még ma is rendeznek itt koncerteket.

Bellver-kastély

A Bellver-kastély a XIV. században, II. Jakab uralkodás alatt épült és számos funkciót töltött be. Kezdetben a királyok másodpalotájaként szolgált, majd tökéletes védelmi szerepet töltött be, hiszen a teljes Palma-öböl belátható innen. A későbbiekben pedig börtönként működött a kastély.

A kör alakú várfal és a bástyák is látogathatóak. A legmagasabb, 33 m magas Hűségtorony külön áll, afféle előerődként szolgált, egy keskeny átjáró köti össze az oromzattal. A belső udvart kétemeletes oszlopsor határolja.

A Bellver-kastályban tekinthetjük meg a Museo Municipal de Historiát, vagyis Palma történelmi múzeumát. A kiállításon főként talayotikus, római és arab kori kerámiákat és barokk festményeket tekinthetünk meg.

Deiá

Deiá látképét a vastag falakkal, bástyaszerű harangtoronnyal rendelkező Keresztelő Szent János-templom határozza meg. A körülötte magasodó hegyekről, romantikus terméskő házak néznek a városkára. A települést napjainkban számtalan külföldi művész választotta otthonául.

Deiái utazásunk során leginkább hosszú sétákat érdemes tenni, bolyongani a zegzugos utcácskák, kacskaringós lépcsősorok között.

Deiában lakott Robert Graves angol író is, akinek sírját szívesen keresik fel a Deiába utazó turisták.

Formentor

A több, mint 400 m magasra nyúló hegyeket különös sziklaformák és csipkés élek jellemzik. A hegyfokhoz vezető út keskeny és nagyon kanyargós. Az őrtoronyhoz és a strandokhoz rosszabb minőségű utak vezetnek.

A kilátók közül a Mirador de Mal Pas van legközelebb az úthoz. A fal mellett sétálva az alattunk elterülő tengerben és az éles sziklák szédítő látványában gyönyörködhetünk.

A Talaia d'Albercutx őrtoronyból mesés kilátás nyílik Alcúida öbleire. A toronyba fel is lehet mászni.

Platja de Formentor strandja hosszú és védett, a homok apró szemcsés, a tenger vize gyönyörű türkízkék. A strand jól megközelíthető autóval.

A félsziget utolsó kanyara után tűnik fel az ezüstkupolás világítótorony. Jó időben egészes Menorcáig elláthatunk. A világítótorony bárjában kérhetünk szendvicset, olajbogyót és frissítő narancslevet. A teraszra kiülve csodás panoráma mellett falatozhatunk. Érdemes reggel vagy este érkezni, amikor még nincsenek olyan sokan. Az őrtoronyhoz menet hagyjuk az autót az első bunkerek utáni leágazásnál, így elkerülhetjük a fenti parkolóra jellemző káoszt.

Joan Miró kiállítás

Joan Miro élete legnagyobb részét Barcelonában töltötte. Felesége és édesanyja Mallorcai volt, ezért mindig is szeretett volna visszatérni gyermekkori vakációinak helyszínére. 1956-ban, 63 évesen vásárolt egy házat Cala Majorban és itt élt haláláig. A házban ma a közel 6000 festményből és szoborból álló gyűjtemény tekinthető meg.

Miro festményeinek zöme gyermekien naív, tiszta alapszínekből fröcskölt élénk kompozíció. Munkássága a világra egy szürreális szemüvegen át tekintő, egyedi, katalán látásmód megtestesülése. A XX. századi absztakt expresszionizmus egyik legnagyszerűbb alkotója.

A Joan Miro kiállítás autóval vagy taxival közelíthető meg. A Miro-t bemutató spanyol ismeretterjesztő filmet egész nap vetítik. Az angol nyelvű változat vetítése 15 órakor kezdődik.

La Seu-katedrális

A legenda szerint I. Jakab a Katrdrálisnak az "Áldott Szűz Mária" nevet adta. A Mallorca felé hajózó expedíciós hadsereg viharba került és a király Szűz Máriához imádkozva megfogadta, hogyha eljut a partra és legyőzi az arabokat gigantikus templomot épített. A templom alapkövét 1230-ban rakták le. Később a király takarékosabban értelmezte fogadalmát. Így a tényleges templomépítést I. Jakab fia II. Jakab kezdte el. Az építkezést 1604-ben minősítették befejezettnek, sokak szerint azonban a templom a mai napig nincs befejezve. 1904-ben Gaudí is modern elemekkel egészítette ki a korábbi földrengésben megsérült főoltárt és templombelsőt.

A Katedrálist időközben La Seu (Püspöktrónus) névre keresztelték, mivel Palma püspöki székhely.

Maga a templom lenyűgöző méretű, háromhajós gótikus épület. 124 m hosszú, oszlopsorai 21 m magasak. A világon legnagyobbként számontartott rózsaablak 13,3 m átmérőjű, 1250 üvegdarab alkotja. A katedrális nevét adó püspökszék a főkápolna hátsó részében található.

A főkápolnából közelíthető meg a Szentháromság-kápolna, amely II. Jakab és III. Jakab mallorcai királyok nyugvóhelyéül szolgál. A királyi sír azonban nem látogatható. Az oldalhajókban 11 további díszes mellékoltárt csodálhatunk meg.

Palma de Mallorca

A várost Kr.e. 123-ban rómaiak alapították, ők adták neki a Palma nevet. Palma ez időben kikötővárosként működött, de Róma bukása után hanyatlásnak indult. A fellendülést az arab hódítás hozta meg. A sziget a 13. században spanyol fennhatóság alá került. Ekkor épült a katedrális és palota, valamint bővült a kikötő is. Palma fontos kereskedelmi központ lett. Amerika felfedezése után a spanyolok érdeklődési köre a tengerentúli terjeszkedés felé irányult. Így Palma kevés figyelmet kapott, így ismét hanyatlani kezdett. 1900-ban mindössze 64 000-en laktak a Palmán. Az igazi változást a repülőtér megépítése jelentette. 1960-tól szállodaépítési láz tört ki, egyre több turista jelent meg. Néhány évtized alatt Palma lakossága megháromszorozódott, ma 320 000-en lakják.

A belvárosnak két központja van Placa Cort és Placa Major. Az igazi látnivalók viszont kicsit távolabb, az óvárosban tárulnak szemünk elé, a XIV. századi Királyi palota és a gótikus La Seu-katedrális páratlan műemlékegyüttese.
A római és arab időkből kevesebb emlék maradt meg. Az itáliai hódításra csak egy városkapu és a Museu de Mallorca épületében elhelyezett leletek emlékeztetnek.
Az Arab fürdő (Banys Arabs) hibátlan oszlopcsarnokai már ezer éve állnak, érdemes őket meglátogatni.
A város széle felé haladva bontakozik ki a jachtkikötő, ahol gyönyörű hajók fényűző gazdagságában gyönyörködhetünk.
A luxushajóktól néhány száz méterre viszont már Mallorca szegényebb arca tárul szemünk el. Kopott öltözetű, fáradt munkásemberekkel találkozhatunk.

Sárkánybarlang

A Sárkánybarlang (Cuevss del Drach) ma Mallorca fő látnivalói közé tartozik. Az ókor óta ismert mészkő barlangokban egyszerre emberek százai haladhatnak, a sziklákat és a tavakat művészien megvilágítják így mesés képet nyújtanak. A látogatók a barlangba a Luis Armand-termen ét ereszkednek le. A másik három nagyobb barlang a Fekete-barlang, Fehér-barlang és Luis Salvador-barlang neveket viselik. Nincs idegenvezető így a látogatók a saját tempójukban szemlélhetik a barlang méreteit és szépségeit.

Csüngő, álló és a kettő találkozásánál kialakuló csodálatos formákat szemlélhetünk meg. A mély vízmosások alján kristályos, valószínűtlenül türkízkék medencéket láthatunk.

A barlang több tava közül a Martel-tó a világ egyik legnagyobb föld alatti tava. 117 m hosszú és 30 széles.

A túra végén a látogatóktól megható előadással vesznek búcsút. A hipnotikus fényhatásokat egy ringó csónakon elhaladó kis kamarazenekar élő játéka kíséri. Az előadás végén a látogatókat is csónakázásra invitálják.

Valldemossa

Vélhetően ebben a festői kis hegyi városban vette kezdetét a hegyi turmizmus, amikor egy hideg téli napon 1838-ban Frédéric Chopin és szeretője George Sand írónő szobát bérelt az egyik kolostrorban. A pár egy gyászos vakációt töltött itt, amelyet Sand Egy tél Mallorcán című könyvében vetett papírra. A sziget ma is büszke Chopin és Sand kapcsolatára, a könyv minden ajándékboltban megvásárolható.

A város fő látnivalója a kolostor, ahol egykoron laktak. Itt található a palota és a városi múzeum is. Chopin és Sand állítólagos szobájában számtalan emléktárgy található, köztük Chopin zongorája, Sand kéziratai, mellszobrok és portrék.

A város legszebb panorámáját észak felől pillanthatjuk meg. Az autót érdemes egy kijelölt parkolóhelyen hagyni és gyalog bejárni a kisvárost.

Valldamossa a sziget egyik legfejlettebb turistaközpontja, sok itt a remek étterem. A Costa Nord de Velldemossa a filmstár Michael Douglas tulajdona.

Forrás: vilagnezo.hu

Akciós üdülések, utazások Mallorcára





  • Mallorca - Alcudia
  • Mallorca - Alcudia
  • Mallorca - Alcudia
  • Mallorca - Alcudia
  • Mallorca - Bellver-kastély
  • Mallorca - Bellver-kastély
  • Mallorca - Bellver-kastély
  • Mallorca - Deiá
  • Mallorca - Deiá
  • Mallorca - Deiá
  • Mallorca - Formentor
  • Mallorca - Formentor
  • Mallorca - Joan Miró
  • Mallorca - Joan Miró
  • Mallorca - Joan Miró
  • Mallorca - La Seu-katedrális
  • Mallorca - La Seu-katedrális
  • Palma de Mallorca - Piac
Válogasson útjaink közt téma szerint!