+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Szingapúr-Malajzia körutazás, repülővel

1299900.00 Ft/fő, ...

Malajzia, Kuala Lumpur

Szállás típus: Hotel ****
Ellátás: leírás szerint
Utazás módja: Repülővel
Időtartam: 12 éj
Típus: Egzotikus út, Körutazás, Körutazás+Nyaralás, Üdülés - nyaralás
Indulás: 2024-11-07

Program

1.nap

Elutazás Budapestről a menetrend függvényében, dohai illetve isztambuli átszállással Szingapúrba, éjszaka a repülőn.

2. nap

Megérkezés Szingapúrba, Ázsia egyik legmodernebb városába, hihetetlen fejlődését elsősorban a városalapító brit Sir Stamford Raffle-nek köszönheti, aki 1819-ben szállt itt partra, és éles szemmel észrevette, hogy a város stratégiai fontosságú a brit birodalom számára, kiváló tranzitállomásként szolgált a távol-keleti kereskedelem számára. Az érkezést követően transzfer a belvárosba, majd látogatás az ún. vizes piacon, ahol megnézhetjük, hogy vadásznak a helyiek a sok árura és arra is választ kapunk miért is hívják vizes piacnak. Az árusok vizet használnak a piacon a padló mosására, a gyümölcsök és zöldségek frissen tartására, valamint a tenger gyümölcsei életben tartására. Látogatás a egy kézműves termékek boltjában, majd újabb sétát követően még megebédelünk a belvárosban, mielőtt elmennénk szállásunkra. Szabadidő, pihenés, regenerálódás majd igény esetén séta idegenvezetőnkkel.

3. nap

Reggeli után városnézés, a legfontosabb látnivalók megtekintése. Első megállónk "Little India", a helyi indiai közösség élénk negyede. Ez után a Szingapúr folyó torkolatához megyünk, a város jellegzetes Merlion parkjába, mely Szingapúr halászfalu múltjáról emlékezik meg. Következő megállónk, a Pénzügyi negyeden áthaladva, a nyüzsgő kínai városrész, a Chinatown, mely a város jelentős kínai kisebbségének ad otthont, akik a Szingapúr-folyó mellett építették fel új otthonaikat. Érdekesség, hogy a gazdag örökségű negyed szívében találjuk a város egyik legrégebbi Hindu temploma. Üde színfoltot jelent a túra során az UNESCO világörökséghez tartozó botanikus kertbe tett látogatás, ahol az orchideák, lótuszvirágok és egyéb egzotikus növények szín kavalkádja ejti rabul a látogatót a, ez a város "zöld tüdője". Ebéd egy helyi étteremben, délután látogatás a több mint 5000 fajból származó több mint 1 millió növényt tartalmazó Gardens by the Bay-ben, amely a világ minden tájáról származó csodákkal van tele. Csodálja meg a 35 méter magas beltéri vízesést, és sétáljon a dzsungel lombkorona felett. A hűvös és száraz mediterrán klímát reprodukáló Flower Dome 5 kontinens egzotikus növényeit mutatja be 9 különböző kertben. Szállás Szingapúrban.

4.nap

A reggelit követően a délelőttöt még Szingapúrban töltjük, a kimaradt nevezetességek meglátogatása, ebéd egy helyi étteremben, majd megkezdjük utazásunkat Malájziába. Miután átkeltünk a határon első utunk Melakába, Malajzia történelmi városába vezet. Melaka apró és barátságos városa az UNESCO világörökség részét képezi, ismerkedés a város hosszú és gazdag történelmével, ahol a portugál, holland, majd brit gyarmat kitűnő példája a kultúrák ötvöződésének. Szabadidő keretében bolyonghatunk egyet a Jonker utcán, vagy akár egy riksa utazással is megkoronázhatjuk mai napunkat. Szállás Melakában.

5.nap

Reggeli, majd kijelentkezés a hotelból. Megtekintjük a Kína területén kívül lévő legnagyobb kínai temetőt, a Bukit China-t, majd az ország legrégebbi keresztény templomát, a Szent Pál templomot és a Porta de Santiagot. Ellátogatunk az egykori holland kormányzósági épülethez, a holland stílusú Christ Church-höz, és a Harmónia utcára, amelyen három vallás temploma fér meg békésen egymás mellett: a város legrégebbi kínai temploma, a Cheng Hoon Teng templom, a Kampung Kling mecset, és a hindu Sri Poyatha Moorthi templom. Ebédünket követően indulás Kuala Lumpurba, szállás elfoglalása, vacsora, majd szabadidő.

6. nap

Reggeli után városnézés, az ellentétek városában. Míg a malájok méltán büszkék új felhőkarcolóikra, addig a gyarmatosítás korából megmaradt épületek, mór stílusú építmények mind az építészeti örökségüket gazdagítják. Elhagyjuk a várost, hogy eljussunk a Batu barlangokhoz, melynek egyike egy hatalmas hindu templomot rejt. A 60 méter magasan lévő Murugan istennek kialakított hindu szentélyig 272 lépcsőn lehet feljutni. Visszatérünk Kuala Lumpurba, látogatás a világ egyik legmagasabb ikertornyában, a Petronas toronyban (belépő az árban). Amennyiben időnk engedi ellátogatunk a régi és az új Királyi Palotához, a Thean Hou templomhoz, a Nemzeti Emlékműhöz, a régi Pályaudvar épületéhez, s a két folyó találkozásánál épült Masjid Jamekhez. Este vacsora egy helyi étteremben.

7. nap

Reggeli után Kuala Tahanba indulunk, a Nemzeti Park bejáratához. A hamisítatlan Taman Negara-i dzsungelben igazi trópusi kalandokban lesz részünk, madarak, majmok, különféle gyíkok és vízi bivalyok látványa teszi teljessé az élményt. Este vacsora szállásunkon, majd átélhetünk egy éjszakai dzsungel sétát, amelynek keretében ismerkedünk a 130 millió éves trópusi esőerdő éjszakai életével. Szállás Taman Negarában.

8. nap

Ezt a napunkat is a dzsungelben töltjük, délelőtt újabb dzsungeltúra a Teresek hegy kilátópontjaihoz, majd a világ egyik leghosszabb, 530 méteres lombkorona sétányát fedezhetjük fel. Az ebédet követően hajókirándulásra indulunk a Tahan folyón, útközben betekintést nyerhetünk a terület színes állat és növényvilágába. Elsétálunk a Lata Berkoh vízeséshez is, ahol lehetőségünk lesz fürdőzni vagy pihenni egy kicsit. Visszatérés a szállodába, vacsora.

9. nap

Egy kellemes reggelit követően indulás Penangba, a maláj-félsziget északnyugati részén fekvő szigetre. Fővárosát Georgetown-t, III. György angol király után evezték el. Színes történelmi múltja, sokrétű kultúrája és gyönyörű tengerpartja révén rengeteg látnivalót kínál. Odaúton meglátogatjuk Kuala Kangsar királyi városát, egy fotószünet erejéig megállunk az Ubudiah Mecsetnél és az Iskandariah Palotánál. Délután a világ egyik leghosszabb hídján, a "Pearl of the Orient" hídon keresztül érkezünk Penangba, ahol szállásunk is lesz, vacsora.

10. nap

Reggeli után városnézésre indulunk Georgetownban, melyet az angolok alapítottak és számos történelmi nevezetességének köszönhetően része az UNESCO világörökségnek. Elsők között tekintjük meg a Wat Chaiya Mangkalaram thai templomot, a világ harmadik leghosszabb fekvő Buddha-szobrával és az ezzel szemközt épült burmai templomot. Ezt követően kerül sor a kínai Khoo klán pazar templomára és székházára, a Captain Francis Light által 1786-ban épített Cornwallis erődre és az 1904-ben épült Kek Lok Si templomra, melyet az 1000 Buddha templomaként ismernek, és Ázsia egyik legnagyobb buddhista templomegyüttese. Délután indulás Penang Jetty-be, ahonnan komppal utaznak az utasok Langkawiba. Megérkezéskor transzferrel utazás a tengerparti üdülőbe. Langkawi mindenki számára egy ,,vissza a természetbe" élményt kínál. A vízesésektől a titokzatos barlangokig a látogatók felfedezhetik, hogy Langkawi több mint a strandimádók paradicsoma. Számos élménypark található itt, melyek izgalmas szórakozást kínálnak fiatal és idősebb utazók számára egyaránt. Az ország legnagyobb látogatható akváriuma található itt. A bejelentkezést követően vacsora.

11-12. nap

Nyaralás Langkawin, kirándulások az adottságok függvényében, félpanziós ellátás mellett.

13. nap

Nyaralás Langkawin, a délutáni órákban elutazás Kuala Lumpurba belső járattal, szállás.

14. nap

Egész nap szabadidő, vásárlási lehetőség, illetve minden olyan program, amiről azt érezzük, hogy a túra elején kimaradt majd a menetrend függvényében transzfer a repülőtérre, hazautazás átszállással.

15. nap

Hazaérkezés Budapestre

Tudnivalók

  • Utazás: a Turkish Airlines menetrendszerinti járattal, Budapest-Singapore, Kuala Lumpur-Budapest útvonalon, belső járatokkal a helyszínen
  • Elhelyezés: 2-3 ágyas szobákban, középkategóriájú szállodákban,
  • Ellátás: reggeli, 3 ebéd, 7 vacsora
  • Minimum létszám: 20 fő
  • A díj a programokhoz szükséges belépőjegyek árát és a feladható poggyász díját tartalmazza.
  • Helyszínen kötelezően fizetendő idegenforgalmi adó: 33 USD

Fakultatív programok

A fakultatív kirándulások a helyszínen fizetendők, előzetesen kérjük jelezni, ha valaki szeretne majd rá jelentkezni, Azonban szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a program és az árak változhatnak

Szigetről-Szigetre

Minimum 2 fővel indul a program, transzfer viszi oda az érdeklődőket.

A hajókirándulás ideje alatt a Langkawi szigetcsoport 104 kisebb-nagyobb szigeteit lehet felfedezni dagály idején. A hajózás alkalmával lehetőségük van ellátogatni a legendás Pulau Dayang Bunting szigethez, illetve felfedezni a Pregnant Maiden tavat. Ha szerencsénk van láthatunk halakra vadászó sasokat, vagy akár majmokat, amik éppen rákokat halásznak ki maguknak ebédre. Pihenésképpen csobbanhatunk egyet a Pulau Beras Bahas szigetet körülölelő kristálytiszta vizben, vagy csak elnyúlhatunk a lakatlan sziget nyugalmas partszakaszán.

  • Időtartam: 4 óra
  • Választható időpontok: 9.00 vagy 14.00
  • Ár: felnőtt - 15 USD/fő, gyerek - 10 USD/fő

Mangrove Túra

Minimum 2 fővel indul a program, busszal és ebéddel.

Langkawi valóban felejthetetlen látnivalókat és élményeket kínál ezen a Kilim Természetvédelmi Parkba vezető túrán, amely egy teljesen más világba nyújt betekintést. A 100 négyzetkilométeres területen elterülő Kilim Természetvédelmi Park a jól védett zöld mangrove erdők, elszigetelt fehér strandok és kék lagúnák gyönyörű keveréke. A nyugodt, kanyargós folyón lefelé hajózva megfigyelhető a park tengeri ökoszisztémájának csodája, növényvilága, valamint a természetben elő állatvilág, mint például a barna sas, a rákok, a monitor gyíkok és a makákók. Szintén élvezetes a festői látványú kilátás a mangrove mocsárra és a tengerfenék talajából előbukkanó egyedi mészkő sziklaképződményekre. Ezeket a lenyűgöző geológiai csodákat különféle elnevezésekkel látták el, mint például a Borobodur-templom, az Elefántkő és a Függőkert. Itt lehetőség van felfedezni a Gua Kelawar-t (Denevér-barlangot), ahol a rejtélyekről és a romantikáról szóló mesék is szólnak. Végül lehetőséget kapnak az érdeklődők megtekinteni a haltenyésztést egy speciális nyílt tengeri gazdaságban. A természet csodáit is megtapasztalhatják a Langkawi tengerparti mangroveerdőjében. A halászfaluból induló hajóút a mészkőbarlangokkal és rejtett kanyonnal szegélyezett sűrű mangrove erdőn keresztül vezet, ahol majmokat, jégmadarakat, gyíkokat és iszaprákokat lehet látni. Az ár tartalmazza az ebédet a Fish Farm étteremben.

  • Időtartam: 3-4 óra
  • Válaszható időpontok: 9.00
  • Ár: felnőtt - 25 USD/fő, gyerek - 20 USD/fő

Langkawi Szigetkörtúra

Minimum 2 fővel induló privát túra.

Elsőként a Batikgyárba látogathatnak el az érdeklődők, hogy szemtanúi legyenek a batik készítésének, ami egy olyan kendő, amely hagyományosan készült viaszálló festési technikával. Ezután Mahsuri sírjához látogatnak el, Langkawi legendás ikonjához, és itt megismerhetik a teljes történelmét. A gyönyörű Fekete homokos strand lesz a következő úti cél, ahol az ősi horgászmóló is található. Közvetlenül ezután egy turisztikai látványosságot néznek meg, ahol a Sas téren egy 12 méter magas, Langkawit jelképező barna sas áll. Végül, de nem utolsósorban vámmentesen vásárolhatnak a Kuah Townban, mielőtt visszatérnének a szállodába.

  • Időtartam: 4 óra
  • Választható időpont: 9.00
  • Ár: felnőtt - 40 USD/fő, gyerek - 26 USD/fő

Krokodil és Langkawi Felvonó

Minimum 2 fővel induló privát út.

A trópusi esőerdő és a gyönyörű vízesés megtekintésével indul a nap Langkawi északi részén, amely több mint ezer krokodilnak ad otthont. Itt van Malajzia legnagyobb krokodilfarmja. A malajziai leghosszabb szabad fesztávú egyköteles sífelvonót, amely 919,50 méter magas, ezt követően próbálhatják ki, miközben a Gunung Mat Cincang Machinchang-hegy lélegzetelállító tájait csodálhatják meg, amely a Langkawi-sziget délnyugati partján található. A felvonóval egészen 708 méteres tengerszint feletti magasságig lehet eljutni. Ez a túra vezet el ahhoz, a 920 méter hosszú felvonóúthoz, ami a híres Mount Mat Cincang csúcs. A látogatók csodálatos kilátásban gyönyörködhetnek az Andamán-tengerre és Langkawi kisebb szigeteire. Tiszta napokon északon Thaiföld, délnyugat felé Indonézia széle is el lehet látni.

  • Időtartam: 4 óra
  • Választható időpont: 9.30
  • Ár: felnőtt - 85 USD/fő, gyerek - 55 USD/fő

Menetrend

Qatar Airways 2024.02.23.

Honnan - Hová Indulási idő: Érkezési idő:
Budapest (BUD) - Doha (DOH) 10:00 17:00
Doha (DOH) - Singapore (SIN) 20:40 09:15 + 1
Kuala Lumpur (KUL) - Doha (DOH) 21:10 23:50
Doha (DOH) - Budapest (BUD) 02:40 06:20

 

Turkish Airlines 2024.10.20., XI.07.

Honnan - Hová Indulási idő: Érkezési idő:
Budapest (BUD) - Istanbul (IST) 20:30 23:40
Istanbul (IST) - Singapore (SIN) 02:00+1 17:50
Kuala Lumpur (KUL) - Istanbul (IST) 23:50 06:05+1
Istanbul (IST) - Budapest (BUD) 12:55 13:00
Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

2024-10-20 12 éj

1299900.00 Ft/fő,...

Ajánlatkérés
2024-11-07 12 éj

1319900.00 Ft/fő,...

Ajánlatkérés
Adat / lap
/

Érintett desztinációk:

Malajzia

Főbb látnivalók:
Melaka
Történelmi jelentőségű hely, mely magán hordozza a kínai, a portugál, a holland és a brit hatások nyomait. Valaha a régió legfontosabb kereskedelmi központja volt, ma azonban már nem több, mint egy nyugalmas város. Ősöreg dzsunkáikkal az itt lakók még mindig felvitorláznak a folyón, végtelen bájt adva ezzel a tájnak, a városban pedig találhatunk kínai utcácskákat, antik üzleteket, templomokat, és a mára már kiköltözött európai hódítók emlékeit.
Georgetown- Penang-sziget
A legrégibb brit település Malájziában és a legelső üdülőhely is egyben. Ami igazán egyedülállóvá teszi a szigetet, az az északkeleti parton található Georgetown. Néhány városrészben azt hihetjük, hogy ötven évet visszaugrottunk az időben. Régi kínai épületek, piacok, templomi ceremóniák és mindenféle ázsiai utcai életre jellemző tevékenység várja az idelátogatót.
Cameron-felföld
A félsziget központi részén található, a maláj teaipar központja. Magas fekvésének köszönhetően (1500-1800 m) a helyiek és a turisták kedvelt kirándulóhelye az itt jellemző kellemesebb klíma miatt.
Tioman-sziget
A félszigettől keletre találjuk ezt a mesebeli szigetet. Gyönyörű partjaival, tiszta, koralloknak otthont adó vizeivel, kristálytiszta patakjaival és magas hegycsúcsaival egyedülálló látványt és élményt nyújt. A főszezon június és augusztus között van, míg a monszun ideje alatt, november és január között a terület szinte néptelen. 

Egészségügyi előírások: kötelező védőoltás nincs. Csak palackozott víz fogyasztása javasolt.
Időjárás: trópusi. Esős időszakok: augusztus-szeptember a félsziget nyugati partján, október-február a félsziget keleti részén és Kelet-Malajziában. Egész évben meleg és párás a levegő. A hőmérséklet általában 20-30°C között van, a páratartalom pedig 90%-os. A monszun hatása igazán csak a félsziget keleti részén érezhető, itt van igazi esős évszak, de ekkor az eső csupán rövid időre szakítja meg a napsütést, inkább a futó záporok jellemzőek.
Öltözködés: 
Malajzia muzulmán ország, ezért a hölgyvendégek lehetőleg ne fürdőruhában látogassanak el a halászfalvakba és a kisvárosokba. Egyébként a nyaralóöltözet mindenhol megfelel, ám néhány étteremben és éjszakai szórakozóhelyen elvárják az elegánsabb megjelenést.

Nem könnyű kifejezetten maláj ételt találni, bár választhatunk a kínai, a nyonya (kínai alapanyagok, helyi fűszerezéssel), az indiai, az indonéz és néhol a nyugati konyha remekeiből is. A satay (húsos kebab fűszeres mogyorószószban) viszont maláj találmány, és mindenhol megtaláljuk. A gyümölcsök szerelmesei is kedvükre csemegézhetnek az óriási déligyümölcs választékból.

Közlekedés: balra tarts (jobb kormányos autók).
Az MAS (Malaysian Airline System ) a belföldi közlekedésben a legjelentősebb légitársaság.
A félsziget gyors, gazdaságos és kiterjedt buszhálózattal rendelkezik. A vonat szintén kényelmes és gazdaságos megoldást jelent, de csupán két vonalon közlekedik.
Nincs vizi összeköttetés a sziget és a félsziget között, így ezt a távolságot repülővel kell megtennünk. 

Melaka volt az első település a maláj félszigeten, ahová az európai kalandorok az 1500-as évek elején megérkeztek. A portugálok voltak az elsok 1511-ben, ezután érkeztek a hollandok 1641-ben. Őket követték az angolok 1795-ben, akik le is telepedtek itt. Ám előtte Melaka kis kínai segítséggel - a fentről betolakodó sziámiakat megakadályozandó - az egész maláj félszigetet uralta. Az angolok évtizedekig csak a maláj kikötők iránt mutattak érdeklődést, ez az amerikai polgárháborút követően megváltozott. A mai Kuala Lumpur területén ugyanis nagy mennyiségű ónt találtak. Ez pedig kapóra jött az északi erőknek, akik konzervdobozokhoz importálták az ónt, mint alapanyagot. Az intenzív külszíni bányászat miatt a mai maláj fováros egy mesterséges völgyben fekszik. Az angolok kezdtek indiaiakat és kínaiakat behozni a félszigetre, ami gyökeresen megváltoztatta az orság etnikai összetételét. A Második Világháborúban a japánok rögtön a Pearl Harbor-i bombázás után megszállták Malajziát és az angolokat pillanatok alatt kiverték a félszigetrol. A japán uralomnak a háború befejeződése vetett véget, nem az angol felszabadítók.Az ország 1957-ben vált függetlenné az angol birodalomtól. Túl sok volt azonban a jelentkező az ország vezetésére és ez - mint mindig - polgárháborúhoz vezetett. 1963-ban a két észak-borneói állam Szingapúrral együtt belépett a Maláj Államszövetségbe. Szingapúr azonban hamar meggondolta magát és két év múlva - főként az etnikai különbségeknek köszönhetően - kilépett. 1974-ben egy olyan koalíció került hatalomra, mely azóta sorra nyeri a választásokat, és úgy tűnik, van is rá alapja. Malajzia a régió legdinamikusabban fejlődő országa és az etnikai ellentétek is elsimulni látszanak. A kínaiak a gazdaságban, a malájok a politikában találták meg a számításukat.
Ünnepek:
Nemzeti nap (aug. 31.). A Ramadánhoz kapcsolódik a legtöbb ünnep, mely a muzulmán naptár kilencedik hónapjában van. A Ramadán végén három napos ünnep zajlik, ez a legfontosabb maláj esemény: Hari Raya Puasa. A Hari Raya Haji a sikeres mekkai zarándoklatot ünnepli két napon keresztül. Januárban vagy februárban a Kínai Újévet vidám, táncos parádéval üdvözlik. A legdrámaibb hindu fesztivál a január végén tartandó Thaipusam.
Sportolási lehetőségek:
A búvárkodás fantasztikus élményt nyújt itt is. Túrázhatunk kerékpárral, vagy anélkül, részt vehetünk madárfigyelésen, kenu és halásztúrákon, sőt teknősöket is csodálhatunk.

Térség: Kuala Lumpur

Város: Kuala Lumpur

Szinte a semmiből nőtt 130 év alatt modern, nyüzsgő nagyvárossá, ahol ma több, mint egymillióan laknak. A hasonló délkelet-ázsiai nagyvárosoktól (mint például Szingapúr) az is megkülönbözteti, hogy megőrizte régi jellegét és épületeit. Megtaláljuk itt a metropoliszokra jellemző modern felhőkarcolókat, úgy mint a vibráló Chinatown-t, vagy a nyüzsgő Kis India-t.

Szingapúr

A városállam Ázsia legkisebb köztársasága. Az Egyenlítőtől alig 140 km-re található, ezért klímája miatt az év bármely szakában látogatható. Az üzleti céllal utazók mellett napjainkban a turistaforgalom is jelentősen megemelkedett. Azoknak is ajánljuk, akik Ázsia vagy Ausztrália valamely városába igyekeznek, és Szingapúrban járatot kell váltaniuk.

Térség: Szingapúr

Város: Szingapúr

Látnivalók:  A Clarke Quay a brit gyarmati idők egykori folyami kikötője a Sigapore-folyón. A felhőkarcolók árnyékába szorult gyarmati időket idéző házacskák zsúfolt kiülős éttermekké, esti szórakozóhelyekké alakultak át. Az 1887-ben megnyitott Beach House-t a modern városállam megalapítójáról Raffles Hotelnek nevezték el, és 1987-ben műemléknek nyilvánították. A Sentosa-sziget rengeteg természeti és mesterséges látványossággal kiépített hely a turistáknak és a helyieknek egyaránt. Itt található az egyetlen megmaradt tengerparti erőd, a Siloso-erőd. A Lepkék Parkja, a Rovarok Királysága és az óceánárium a régió faunájának egy-egy szegmensét mutatja be. Szingapuri állatkert Jurong madárpark (forrás: wikipedia)

Malajzia

Főbb látnivalók:
Melaka
Történelmi jelentőségű hely, mely magán hordozza a kínai, a portugál, a holland és a brit hatások nyomait. Valaha a régió legfontosabb kereskedelmi központja volt, ma azonban már nem több, mint egy nyugalmas város. Ősöreg dzsunkáikkal az itt lakók még mindig felvitorláznak a folyón, végtelen bájt adva ezzel a tájnak, a városban pedig találhatunk kínai utcácskákat, antik üzleteket, templomokat, és a mára már kiköltözött európai hódítók emlékeit.
Georgetown- Penang-sziget
A legrégibb brit település Malájziában és a legelső üdülőhely is egyben. Ami igazán egyedülállóvá teszi a szigetet, az az északkeleti parton található Georgetown. Néhány városrészben azt hihetjük, hogy ötven évet visszaugrottunk az időben. Régi kínai épületek, piacok, templomi ceremóniák és mindenféle ázsiai utcai életre jellemző tevékenység várja az idelátogatót.
Cameron-felföld
A félsziget központi részén található, a maláj teaipar központja. Magas fekvésének köszönhetően (1500-1800 m) a helyiek és a turisták kedvelt kirándulóhelye az itt jellemző kellemesebb klíma miatt.
Tioman-sziget
A félszigettől keletre találjuk ezt a mesebeli szigetet. Gyönyörű partjaival, tiszta, koralloknak otthont adó vizeivel, kristálytiszta patakjaival és magas hegycsúcsaival egyedülálló látványt és élményt nyújt. A főszezon június és augusztus között van, míg a monszun ideje alatt, november és január között a terület szinte néptelen. 

Egészségügyi előírások: kötelező védőoltás nincs. Csak palackozott víz fogyasztása javasolt.
Időjárás: trópusi. Esős időszakok: augusztus-szeptember a félsziget nyugati partján, október-február a félsziget keleti részén és Kelet-Malajziában. Egész évben meleg és párás a levegő. A hőmérséklet általában 20-30°C között van, a páratartalom pedig 90%-os. A monszun hatása igazán csak a félsziget keleti részén érezhető, itt van igazi esős évszak, de ekkor az eső csupán rövid időre szakítja meg a napsütést, inkább a futó záporok jellemzőek.
Öltözködés: 
Malajzia muzulmán ország, ezért a hölgyvendégek lehetőleg ne fürdőruhában látogassanak el a halászfalvakba és a kisvárosokba. Egyébként a nyaralóöltözet mindenhol megfelel, ám néhány étteremben és éjszakai szórakozóhelyen elvárják az elegánsabb megjelenést.

Nem könnyű kifejezetten maláj ételt találni, bár választhatunk a kínai, a nyonya (kínai alapanyagok, helyi fűszerezéssel), az indiai, az indonéz és néhol a nyugati konyha remekeiből is. A satay (húsos kebab fűszeres mogyorószószban) viszont maláj találmány, és mindenhol megtaláljuk. A gyümölcsök szerelmesei is kedvükre csemegézhetnek az óriási déligyümölcs választékból.

Közlekedés: balra tarts (jobb kormányos autók).
Az MAS (Malaysian Airline System ) a belföldi közlekedésben a legjelentősebb légitársaság.
A félsziget gyors, gazdaságos és kiterjedt buszhálózattal rendelkezik. A vonat szintén kényelmes és gazdaságos megoldást jelent, de csupán két vonalon közlekedik.
Nincs vizi összeköttetés a sziget és a félsziget között, így ezt a távolságot repülővel kell megtennünk. 

Melaka volt az első település a maláj félszigeten, ahová az európai kalandorok az 1500-as évek elején megérkeztek. A portugálok voltak az elsok 1511-ben, ezután érkeztek a hollandok 1641-ben. Őket követték az angolok 1795-ben, akik le is telepedtek itt. Ám előtte Melaka kis kínai segítséggel - a fentről betolakodó sziámiakat megakadályozandó - az egész maláj félszigetet uralta. Az angolok évtizedekig csak a maláj kikötők iránt mutattak érdeklődést, ez az amerikai polgárháborút követően megváltozott. A mai Kuala Lumpur területén ugyanis nagy mennyiségű ónt találtak. Ez pedig kapóra jött az északi erőknek, akik konzervdobozokhoz importálták az ónt, mint alapanyagot. Az intenzív külszíni bányászat miatt a mai maláj fováros egy mesterséges völgyben fekszik. Az angolok kezdtek indiaiakat és kínaiakat behozni a félszigetre, ami gyökeresen megváltoztatta az orság etnikai összetételét. A Második Világháborúban a japánok rögtön a Pearl Harbor-i bombázás után megszállták Malajziát és az angolokat pillanatok alatt kiverték a félszigetrol. A japán uralomnak a háború befejeződése vetett véget, nem az angol felszabadítók.Az ország 1957-ben vált függetlenné az angol birodalomtól. Túl sok volt azonban a jelentkező az ország vezetésére és ez - mint mindig - polgárháborúhoz vezetett. 1963-ban a két észak-borneói állam Szingapúrral együtt belépett a Maláj Államszövetségbe. Szingapúr azonban hamar meggondolta magát és két év múlva - főként az etnikai különbségeknek köszönhetően - kilépett. 1974-ben egy olyan koalíció került hatalomra, mely azóta sorra nyeri a választásokat, és úgy tűnik, van is rá alapja. Malajzia a régió legdinamikusabban fejlődő országa és az etnikai ellentétek is elsimulni látszanak. A kínaiak a gazdaságban, a malájok a politikában találták meg a számításukat.
Ünnepek:
Nemzeti nap (aug. 31.). A Ramadánhoz kapcsolódik a legtöbb ünnep, mely a muzulmán naptár kilencedik hónapjában van. A Ramadán végén három napos ünnep zajlik, ez a legfontosabb maláj esemény: Hari Raya Puasa. A Hari Raya Haji a sikeres mekkai zarándoklatot ünnepli két napon keresztül. Januárban vagy februárban a Kínai Újévet vidám, táncos parádéval üdvözlik. A legdrámaibb hindu fesztivál a január végén tartandó Thaipusam.
Sportolási lehetőségek:
A búvárkodás fantasztikus élményt nyújt itt is. Túrázhatunk kerékpárral, vagy anélkül, részt vehetünk madárfigyelésen, kenu és halásztúrákon, sőt teknősöket is csodálhatunk.

Térség: Körutazás Malajziában

Város: Körutazás Malajziában


Malajzia

Főbb látnivalók:
Melaka
Történelmi jelentőségű hely, mely magán hordozza a kínai, a portugál, a holland és a brit hatások nyomait. Valaha a régió legfontosabb kereskedelmi központja volt, ma azonban már nem több, mint egy nyugalmas város. Ősöreg dzsunkáikkal az itt lakók még mindig felvitorláznak a folyón, végtelen bájt adva ezzel a tájnak, a városban pedig találhatunk kínai utcácskákat, antik üzleteket, templomokat, és a mára már kiköltözött európai hódítók emlékeit.
Georgetown- Penang-sziget
A legrégibb brit település Malájziában és a legelső üdülőhely is egyben. Ami igazán egyedülállóvá teszi a szigetet, az az északkeleti parton található Georgetown. Néhány városrészben azt hihetjük, hogy ötven évet visszaugrottunk az időben. Régi kínai épületek, piacok, templomi ceremóniák és mindenféle ázsiai utcai életre jellemző tevékenység várja az idelátogatót.
Cameron-felföld
A félsziget központi részén található, a maláj teaipar központja. Magas fekvésének köszönhetően (1500-1800 m) a helyiek és a turisták kedvelt kirándulóhelye az itt jellemző kellemesebb klíma miatt.
Tioman-sziget
A félszigettől keletre találjuk ezt a mesebeli szigetet. Gyönyörű partjaival, tiszta, koralloknak otthont adó vizeivel, kristálytiszta patakjaival és magas hegycsúcsaival egyedülálló látványt és élményt nyújt. A főszezon június és augusztus között van, míg a monszun ideje alatt, november és január között a terület szinte néptelen. 

Egészségügyi előírások: kötelező védőoltás nincs. Csak palackozott víz fogyasztása javasolt.
Időjárás: trópusi. Esős időszakok: augusztus-szeptember a félsziget nyugati partján, október-február a félsziget keleti részén és Kelet-Malajziában. Egész évben meleg és párás a levegő. A hőmérséklet általában 20-30°C között van, a páratartalom pedig 90%-os. A monszun hatása igazán csak a félsziget keleti részén érezhető, itt van igazi esős évszak, de ekkor az eső csupán rövid időre szakítja meg a napsütést, inkább a futó záporok jellemzőek.
Öltözködés: 
Malajzia muzulmán ország, ezért a hölgyvendégek lehetőleg ne fürdőruhában látogassanak el a halászfalvakba és a kisvárosokba. Egyébként a nyaralóöltözet mindenhol megfelel, ám néhány étteremben és éjszakai szórakozóhelyen elvárják az elegánsabb megjelenést.

Nem könnyű kifejezetten maláj ételt találni, bár választhatunk a kínai, a nyonya (kínai alapanyagok, helyi fűszerezéssel), az indiai, az indonéz és néhol a nyugati konyha remekeiből is. A satay (húsos kebab fűszeres mogyorószószban) viszont maláj találmány, és mindenhol megtaláljuk. A gyümölcsök szerelmesei is kedvükre csemegézhetnek az óriási déligyümölcs választékból.

Közlekedés: balra tarts (jobb kormányos autók).
Az MAS (Malaysian Airline System ) a belföldi közlekedésben a legjelentősebb légitársaság.
A félsziget gyors, gazdaságos és kiterjedt buszhálózattal rendelkezik. A vonat szintén kényelmes és gazdaságos megoldást jelent, de csupán két vonalon közlekedik.
Nincs vizi összeköttetés a sziget és a félsziget között, így ezt a távolságot repülővel kell megtennünk. 

Melaka volt az első település a maláj félszigeten, ahová az európai kalandorok az 1500-as évek elején megérkeztek. A portugálok voltak az elsok 1511-ben, ezután érkeztek a hollandok 1641-ben. Őket követték az angolok 1795-ben, akik le is telepedtek itt. Ám előtte Melaka kis kínai segítséggel - a fentről betolakodó sziámiakat megakadályozandó - az egész maláj félszigetet uralta. Az angolok évtizedekig csak a maláj kikötők iránt mutattak érdeklődést, ez az amerikai polgárháborút követően megváltozott. A mai Kuala Lumpur területén ugyanis nagy mennyiségű ónt találtak. Ez pedig kapóra jött az északi erőknek, akik konzervdobozokhoz importálták az ónt, mint alapanyagot. Az intenzív külszíni bányászat miatt a mai maláj fováros egy mesterséges völgyben fekszik. Az angolok kezdtek indiaiakat és kínaiakat behozni a félszigetre, ami gyökeresen megváltoztatta az orság etnikai összetételét. A Második Világháborúban a japánok rögtön a Pearl Harbor-i bombázás után megszállták Malajziát és az angolokat pillanatok alatt kiverték a félszigetrol. A japán uralomnak a háború befejeződése vetett véget, nem az angol felszabadítók.Az ország 1957-ben vált függetlenné az angol birodalomtól. Túl sok volt azonban a jelentkező az ország vezetésére és ez - mint mindig - polgárháborúhoz vezetett. 1963-ban a két észak-borneói állam Szingapúrral együtt belépett a Maláj Államszövetségbe. Szingapúr azonban hamar meggondolta magát és két év múlva - főként az etnikai különbségeknek köszönhetően - kilépett. 1974-ben egy olyan koalíció került hatalomra, mely azóta sorra nyeri a választásokat, és úgy tűnik, van is rá alapja. Malajzia a régió legdinamikusabban fejlődő országa és az etnikai ellentétek is elsimulni látszanak. A kínaiak a gazdaságban, a malájok a politikában találták meg a számításukat.
Ünnepek:
Nemzeti nap (aug. 31.). A Ramadánhoz kapcsolódik a legtöbb ünnep, mely a muzulmán naptár kilencedik hónapjában van. A Ramadán végén három napos ünnep zajlik, ez a legfontosabb maláj esemény: Hari Raya Puasa. A Hari Raya Haji a sikeres mekkai zarándoklatot ünnepli két napon keresztül. Januárban vagy februárban a Kínai Újévet vidám, táncos parádéval üdvözlik. A legdrámaibb hindu fesztivál a január végén tartandó Thaipusam.
Sportolási lehetőségek:
A búvárkodás fantasztikus élményt nyújt itt is. Túrázhatunk kerékpárral, vagy anélkül, részt vehetünk madárfigyelésen, kenu és halásztúrákon, sőt teknősöket is csodálhatunk.

Térség: Langkawi

Város: Langkawi

Langkawi, hivatalos nevén Langkawi, a Jewel of Kedah ( maláj : Langkawi Permata Kedah) egy szigetcsoport 104 szigetek Andamán-tenger , mintegy 30 km-re a kontinentális tengerpartján az északnyugati Malajziában Langkawi azt jelenti, vöröses barna sas köznyelvi Malay 2007-től a a Landkawi Geopark az UNESCO Világörökség része. (forrás: wikipedia)

Válogasson útjaink közt téma szerint!