+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Fedezd fel Tunézia varázslatos világát NY...

Tunézia, Körutazás Tunéziában

Szállás típus: Hotel ****
Ellátás: Teljes ellátás
Utazás módja: Repülő
Időtartam:
Típus: Körutazás, Körutazás+Üdülés, Üdülés
Indulás:

FEDEZD FEL TUNÉZIA VARÁZSLATOS VILÁGÁT - 8 NAPOS KÖRUTAZÁS

Tudnivalók:

o Időpont: 2021. december 26 - 2022. január 2. (8 nap / 7 éj)

o Utazás: menetrendszerinti Tunisair járattal, bécsi indulással, a programok során busszal

o Transzfer: a részvételi díj tartalmazza a Budapest-Bécs és a Bécs-Budapest transzfert, melynek időpontjáról indulás előtt egy héttel küldünk pontos tájékoztatást

o Ellátás: teljes panzió, ebédnél és vacsoránál az italokért fizetni kell

o Idegenvezető: helyi, magyarul beszélő idegenvezetők várják az utasokat

Programleírás:

1. nap: december 26. (vasárnap)

Buszos transzfer Budapestről a bécsi repülőtérre, repülős utazás a bécsi repülőtérről Tunisair járattal, majd érkezés a tuniszi repülőtérre. Transzfer az 5*-os El Mouradi Gammarth szállodába, vacsora és szállás a hotelben.

2. nap: december 27. (hétfő)

Kijelentkezés a szállodából, reggeli, majd indulás a szállodából 08:00 óra körül a Tunisz - Karthágó - Sidi Bou Said buszos kirándulásra. Nap végén vacsora és szállás a 4*-os az El Mouradi El Menzah szállodában.

3. nap: december 28. (kedd)

A reggelit és szállodából való kijelentkezést követően indulás a Szahara-túrára. Kairounban a híres szőnyegmúzeum meglátogatása, szabadidős program, majd ebéd Metlaouiban. Délután Chebika és Tamerza meglátogatása, kb. négy órás jeep-túra az Atlasz-hegységben (fakultatív). Szállás elfoglalása és vacsora egy tozeuri szállodában.

4. nap: december 29. (szerda)

Reggeli, kijelentkezés a szállodából, majd indulás Tozeurből Neftába. A Nefta oázis - pálmaliget meglátogatása lovas kocsival (fakultatív), a Chott el Djerid sóstó megtekintése, majd ebéd és szállás elfoglalása Douz városában. Délután tevegelés (fakultatív), vacsora és szállás egy douzi szállodában.

5. nap: december 30. (csütörtök)

Kijelentkezés a szállodából, reggeli, majd indulás Douzból Matmatába. Itt sor kerül Matmata felfedezésére, ezt követi egy kellemes ebéd Maharesben. Ebéd után indulás a világhírű, római El Jem amfiteátrumhoz. Vacsora és szállás az 5*-os El Mouradi Palace-ban.

6. nap: december 31. (péntek)

Reggeli után indulás a szállodából Monastirba, ahol sor kerül a Habib Bourguiba mauzóleum meglátogatására. Ezt követően továbbindulás Sousse-ba, szabad program az óvárosban. Ebéd az El Mouradi Palace-ban, délutáni szabadidő, készülődés a szilveszteri gálavacsorára, melyet az El Mouradi Palace éttermében tartanak.

7. nap: január 1. (szombat)

Szabad program az 5*-os El Mouradi Palace szállodában.

8. nap: január 2. (vasárnap)

Reggeli, kijelentkezés a szállodából, majd indulás a tuniszi repülőtérre. Érkezés Bécsbe, transzferbusszal továbbutazás Budapestre.

Tervezett menetrend (Tunisair):

VIE 16:50-18:55 TUN 13:35-15:50 VIE

Fakultatív programok árai:

o Chebika és Tamerza meglátogatása: kb. 85 TND

o Nefta oázis meglátogatása lovas kocsival: kb. 30 TND

o Délutáni tevegelés Douzban: kb. 35 TND

Az árak tartalmazzák: elhelyezést 7 éjszakára, teljes panziós ellátást, repülőjegyet, poggyászt (23 kg/fő feladható és 8 kg/fő kézi), kerozin pótdíjat és repülőtéri illetéket, transzfert (repülőtér és szálloda között, Budapest-Bécs és Bécs-Budapest között), szilveszteri gálavacsorát, útlemondási biztosítást és a magyar nyelvű képviseletet.

Az árak NEM tartalmazzák: a helyszínen kötelezően fizetendő idegenforgalmi adót (várhatóan minden szállodában 3 TND/fő, pontos tájékoztatást az idegenvezetők a helyszínen nyújtanak); az étkezések során az italokat; a megköthető betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást (570 Ft/fő/nap ártól).

Gyermek kedvezmény 2-12 éves korig.

A turnus indulásának feltétele minimum 6 fő jelentkezése! A programok változásának jogát fenntartjuk, a program sorrendje a helyszínen változhat. A fakultatív programok árai tájékoztató jellegűek, az árváltoztatás jogát fenntartjuk.

Dinamikus utazási csomag részletei

Figyelem! Erre az egyéni utazási csomagra érvényes az Utazási Szerződés kiegészítése is!

Az árak tartalmazzák: elhelyezést 7 éjszakára, teljes panziós ellátást, repülőjegyet, kerozin pótdíjat és repülőtéri illetéket, transzfert (repülőtér és a szálloda között; valamint Budapest-Bécs és Bécs-Budapest között), útlemondási biztosítást és a magyar nyelvű képviseletet.

A szilveszteri turnus a szilveszteri gálavacsora árát is tartalmazza!

Az árak NEM tartalmazzák: az étkezések során az italokat; a megköthető betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást (570 Ft/fő/nap ártól); a helyszínen kötelezően fizetendő idegenforgalmi adót (várhatóan minden szállodában 3 TND/fő, pontos tájékoztatást az idegenvezetők a helyszínen nyújtanak).

Az aktuális beutazási feltételekről kérjük, tájékozódjon weboldalunkon a 'Hasznos információk' menüpontban és a Konzuli Szolgálat honlapján!

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Érintett desztinációk:

Tunézia

Tunézia, a legeurópaibb, szekuláris arab ország a mediterrán térségben megszokott színvonalú szolgáltatásokat nyújtja kedvező árakon, a kelet varázsával fűszerezve. Nem vízum köteles ország. Most néhány olyan látnivalót mutatunk be, amelyek ma még kevésbé ismertek hazánkban. Pálmafák a sziklák között: A tuniszi vagy a monasztiri repülôtérrôl a Tunisair belföldi járataival rövid repüléssel elérhetô a déli országrész központja: Tozeur. A városból dzsipekkel, autóbuszokkal illetve bérautóval folytathatják útjukat az érdeklődők a homoksivatag vagy a hegyi oázisok felé. Az Atlasz-hegységben, az algériai határ szomszédságában találhatók ez utóbbiak, melyek közül a legszebbek: Chebika, Mides, Tamerza és Cascades. A kopár, vöröslô sziklák közül előtörő pálmaligetek és a csordogáló patakok, apróbb vízesések látványa valóban különleges élményt ígér. Az egyik oázisban forgatták Az angol beteg című film jeleneteit. Aki ezen a lélegzetelállító vidéken akar eltölteni néhány napot, annak ajánlható a négy csillagos Tamerza Palace Hotel, mely formájával és színeivel teljesen beleolvad a kősivatagi környezetbe. Tozeur egyben a legnagyobb oázis is, ahol több hektáron öntözéssel művelik a datolyaligeteket. A legfinomabb Deglet Nour datolyák mellett szőlőt, olajbogyót és zöldségféléket termelnek az ügyes helybeliek. A városban apró állatkert is működik, melynek showman-stílusú idegenvezetői magyar nyelven, poénokkal tarkítva, testközelből mutatják be a sivatag állat- és növényvilágát. Érdemes megtekinteni a néprajzi múzeumot és az 1001 éjszaka mesevilágát bemutató témaparkot.

Sós tavak és a homoksivatag: Ha Tozeurból a homoksivatag felé vesszük utunkat, a Chott Djerid óriási félig-kiszáradt sóstaván vezet keresztül utunk. A tükörsima, sósan csillogó tómedert az esôs évszakban gyakran elárasztotta a víz, de ma már gáton épült betonúton vághatunk át a tavon. Nyaranta gyorsulási versenyeket rendeznek a meder-ben. Néhány órás autózással elérhető Douz, a legsivatagibb déli oázis. A nagyobbacska falu határában kezdődik a homokdűnék végeláthatatlan sora, úgy ahogy gyerekkorá-ban azt mindenki elképzeli. Az utolsó pálmafák után már csak homokszemcséket kavar a szél, a helyi berberek arcokat is eltakarják, amikor tevéiket vezetik. (Itt rendezik a legnagyobb tevevásárokat is.) A hely stílusához mindenképpen illik a séta-tevegelés és egy kuszkusz-lakoma földön ülve egy berber sátorban. Aki többet szeretne, akár egy hétre is elindulhat teveháton a sivatagba, és részt vehet egy berber család hétköznap-jaiban. Kényelemszeretôknek inkább a helyi El Mouradi Hotel szaunája, jacuzzija és uszodája javasolható. A kisváros piacán különleges szőttesek, réz- és ezüsttárgyak vásárolhatók meg.
Matmaták és erődfalvak: Douztól kelet felé haladva elérjük a híres matmatákat, a mészkőbe vájt barlanglakásokat, melyek némelyikében fogadókat és éttermeket alakí-tottak ki. A Matmata környéki holdbéli tájon forgatták a Csillagok háborúja egyes jele-neteit. Dél-Tunézia leglátványosabb települései mégis talán a ksour elnevezésű erőd-falvak Tatouine környékén. A ksourok kanyargós utcácskái, az apró ablakok, a vastag falak azokra az időkre emlékeztetnek, amikor a helyi berber törzseknek mindennapos harcot kellett vívniuk a be-betörő arabokkal.
Oázis a tengerparton: Tunéziában a sivatagi és hegyvidéki oázisok mellett egy tengerparti oázist is találunk. Gabes az ország déli részén, nyugat és dél felől a sivataggal körülvéve terül el. Szemet gyönyörködtető pálmaligeteit és az óvárost nyitott lovashintóról érdemes megtekinteni. A bazárban szigorúan kötelező az alkudozás. Különleges illatszerek, ismeretlen fűszerek, füstölők, óriási hennahalmok várják a kíváncsi idegent. Ha Gabesből észak felé vesszük az irányt, néhány kilométer múlva furcsa látványban lesz részünk: egy országúti parkolóban tökéletes bálnacsontvázat állítottak ki. A tengeri emlős állítólag a Gibraltári-szoroson úszott be a Földközi-tengerre, és a partok közelében pusztult el.
Afrika legnagyobb római emléke: El Djem városában található Afrika legnagyobb római kori emléke, a Colisée. A szépen megôrzött kolosszeumban egykor 35.000 ember fért el, akárcsak a hasonló római építményben. Érdekessége, hogy nem egy egykori nagy-városban építették fel, hanem jóformán a semmi közepén, olyan helyen ahová minden égtáj felől könnyen el lehetett jutni.
Az álomsziget: A monda szerint az Odüsszeiában szereplő Lótuszevők szigete nem más, mint Tunézia mediterrán paradicsoma: Djerba. A szárazföldrôl egy római kori töltésen vagy komppal megközelíthető 20 km2-es tájegység szépen művelt olajfa-ültetvényeiről, kitűnő standjairól és tanyaszerűen szétszórt településszerkezetéről híres. A helyiek nemcsak jó mezôgazdák, hanem sikeres kereskedôk is. Párizsban állítólag a tunéziai fűszeresek legnagyobb része erről a szigetről származik. Djerba kézművesei ma is a hagyományos módszerek szerint dolgoznak: Guellalában kaphatók a legszebb fazekas-termékek, Houmt Souk bazárjaiban pedig bőrt és ékszereket lehet többek között vásárolni. A Földközi-tengernek ezen a stratégiai pontján számos népesség keveredett, egy kis létszámú zsidó közösség még mindig folytatja a hagyományokat a szigeten. Djerba városában található a sziget legrégibb zsinagógája, mely több mint kétezer éve vonzza a zarándokokat.
Oázis a tengerparton: Tunéziában a sivatagi és hegyvidéki oázisok mellett egy tengerparti oázist is találunk. Gabes az ország déli részén, nyugat és dél felôl a sivataggal körülvéve terül el. Szemet gyönyörködtető pálmaligeteit és az óvárost nyitott lovashintóról érdemes megtekinteni. A bazárban szigorúan kötelezô az alkudozás. Különleges illatszerek, ismeret-len fűszerek, füstölők, óriási hennahalmok várják a kíváncsi idegent.
Ha Gabesből észak felé vesszük az irányt, néhány kilométer múlva furcsa látványban lesz részünk: egy országúti parkolóban tökéletes bálnacsontvázat állítottak ki. A tengeri emlős állítólag a Gibraltári-szoroson úszott be a Földközi-tengerre, és a partok közelében pusztult el. Afrika legnagyobb római emléke: El Djem városában található Afrika legnagyobb római kori emléke, a Colisée. A szépen megôrzött kolosszeumban egykor 35.000 ember fért el, akárcsak a hasonló római építményben. Érdekessége, hogy nem egy egykori nagyvárosban építették fel, hanem jóformán a semmi közepén, olyan helyen ahová minden égtáj felől könnyen el lehetett jutni. Tunéziai beszámolónkban elsôsorban a vonzerôkre helyeztük a hangsúlyt, de meg kell említenünk, hogy a cikksorozatban szereplő településeken vagy azok közelében kitűnő, néhány éve épült, európai igényeket kielégítő, minden komforttal ellátott szállodák találhatók.

Az egzotikus Tunézia: Az egész olyan hihetetlen. Az ember felül a repülôre, elhelyezkedik, megeszi az elétálalt fínomságokat, kicsit nézi az alatta elterülő kékséget, a Földközi-tengert, s két és fél óra mulva, mikor földet ér, egy teljesen más világba csöppen. Igen, Tunéziának talán ez az egyik legnagyobb vonzereje: közel van hozzánk, s egy rövid utazás után mégis egy egzotikus, különleges országban találja magát a turista. S míg a pálmafákkal övezett úton valamelyik ismert üdülőôhely, Sousse, Hammamet felé visz minket a busz, ízelítőt kaphatunk az arab világból. A távolban az Atlasz hegység komor csúcsai, de a közelben jellegzetes lapostetejű, fehér falú, kékkeretes, szamárhátíves arab házak. A falakra virágok futnak, s még ilyenkor ősz végén is csodálatos színben pompáznak a bougainvilleák, hibiszkuszok, oleánderek. Az utcákon színes forgatag, európai ruhába és hagyományos lepelbe öltözött arabok ballagnak kényelmesen, a házak tövében festett arcú beduin asszonyok kuporognak. S bár már csak a bátrabbak merészkednek ilyenkor a Földközi-tenger hűs vízébe, a pazar szállodák medencéiben a őszi, téli hónapokban is gyakran sütő nap alatt jól esik a fürdés.


Afrika

 
Tunézia

Utoljára módosítva: 2013. 08. 28.

Elérhető külképviselet/ek: Tuniszban nagykövetség és konzuli hivatal

Biztonság:

A Tunéziában kialakult politikai és belbiztonsági válság elhúzódik a kormányoldal és az ellenzék közötti folyamatos párbeszéd ellenére. A fővárosban és az ország több településén továbbra is számítani lehet masszív demonstrációkra, provokációk nem kizártak.

Kérjük az országban tartózkodó magyar állampolgárok, kiutazók fokozott éberségét, kerüljék a demonstrációk körzeteit, csoportosulásokat, Kairouant, továbbá Monastir, Sousse, Sfax központját, mecsetjeinek körzetét, Nagy-Tunisz belvárosát és külső, periferikus negyedeit, fokozott óvatosságot igényel Bizerte esetleges látogatása (az észak-nyugati, déli szaharai régiók továbbra is a hadsereg műveleti területei). A turisztikai zónák eddig is hatékony védelmét az elmúlt hetekben megnövekedett (regionális és helyi szintű) fenyegetettség hatására tovább erősítették a hatóságok, ezekben a körzetekben a nyugalom jelenleg is biztosított.

A tunéziai kormányzat augusztus 27-én terrorista szervezetnek minősítette az országban aktív szalafista/dzsihadista Ansar al-Saríját. A döntés, az ehhez társuló intézkedéscsomag hatására nem kizárt a terror-fenyegetettség szintjének emelkedése.Tunézia szerint szalafista/dzsihadista csoportok 09/11. évfordulójához időzítve Tunéziában, Algériában, Líbiában terror-műveleteket készíthetnek elő. Tunézia a megelőzés jegyében erősíti a parti védelem műveleti tevékenységét, újabb lépéseket tesz a déli határrégiók, stratégiainak minősített objektumok, külföldi érdekeltségek, turisztikai övezetek védelmét célozva.

A fentiekre figyelemmel a tunéziai tartózkodás továbbra is fokozott figyelmet igényel a magyar állampolgárok részéről. Kérjük, hogy ne szervezzenek egyéni utazást, különösen az országnak a szervezett turizmus központjaitól távolabb eső vidékeire, mert ezzel személyes biztonságukat, testi épségüket veszélyeztetik. Szervezett program keretében Tozeur régió (már) felkereshető, Djerba szigete továbbra is biztonságos szervezett utak keretében.

Kerüljék a tömegrendezvényeket, mecseteket (különösen a pénteki főima időszakában, illetve azt követően) és általában azokat a helyeket, amelyek nagy tömegeket vonzanak. Mindenütt kerüljék a túlzottan kihívó viselkedést és öltözködést, lehetőség szerint a szálláshelyen kívül, nyilvános helyeken ne fogyasszanak szeszes italokat.

Az ország a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

Tunéziában a Jázminos Forradalmat (2011. január 14.) követően bevezetett szükségállapot továbbra is érvényben van, annak hatályát a kormányzat rendszeresen kiterjeszti (a legutóbbi módosítás szerint 2013. július 3-tól 2013. október 4-ig ismét hosszabbításra került sor). A rendelkezés, többek között fokozott védelmet biztosít az országba érkező külföldiek (turisták), külföldi érdekeltségek számára.

Belbiztonsági helyzet

A tunéziai hatóságok az érzékenynek minősített potenciális célpontokat fokozott védelemben részesítik. A biztonsági erők folyamatosan ellenőrzik a közlekedési csomópontokat, az ország főútvonalait, az algériai és líbiai határrégiót. A hadsereg és a Nemzeti Gárda speciális egységei kiemelt védelmet biztosítanak a turisztikai központoknak, a turisták által látogatott objektumoknak, továbbá az olyan nagyobb tömegben felkeresett létesítményeknek, mint a bevásárlóközpontok.

Az ország déli, sivatagi régiói a hadsereg és a speciális terror-elhárítási egységek műveleti területei. A Gafsa foszfát bányavidéken, a Bizerte, Jendouba, Kasserine, Tataouine, Medenine kormányzóságban időszakosan felszínre törő erőszakot a hadsereg határozott fellépésével, illetve katonai műveletek segítségével fékezi meg. A hadsereg és a belügyi szervek értékelése szerint az ország számos régiójában (elsősorban az ország nyugati és déli körzetei) továbbra sem megnyugtató a biztonsági helyzet, a belső instabilitás a regionális folyamatokból adódó feszültségekkel párosul.

A Maliban megindult terror-ellenes műveletek, a francia katonai intervenció hatására Tunézia terror-fenyegetettsége növekedett. A fokozott kockázatokra tekintettel az egyéni utakat nem javasoljuk a déli (Tatouine, Medenine, Gafsa, Gabes, Sfax) és az észak-nyugati tartományokba (Kasserine, Jendouba, Kef, Sidi Bouzid, Beja) e régiók felkeresése nem tanácsolt.

Az országban folyamatossá váltak a vallási jellegű műemlékek, mauzóleumok elleni szalafita/vahhabita támadások. Nem javasoljuk Kairouan és Bizerte városok, továbbá a főváros központjának látogatását.

Bűnözés, leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények

A külföldi állampolgárok sérelmére elkövetett bűncselekmények száma – a tunéziai hatóságoknak a turizmusra fordított kiemelt figyelmének köszönhetően – a forradalmat követő időszakban sem növekedett ugrásszerűen saját tapasztalataink alapján. A turisztikai zónákat megfelelően biztosítják, az éjszakai órákban és gyakran napközben is a tengerparti övezeteket lovas-járőrök ellenőrzik. A turisztikai központokat, szállodákat folyamatos megfigyelés alatt tartják (hadsereg és Nemzeti Gárda). A jelzettektől függetlenül javasoljuk nyaralás során az óvatosságot.

Amennyiben lopás történik, úgy feltétlenül kérjék meg a szállodát, hogy hívjon rendőrt, vagy menjenek be az idegenvezetővel a helyi rendőrőrsre és készíttessenek „attestation de vol” nyilatkozatot, amelyben valamennyi ellopott értéktárgy fel legyen tüntetve. A magyarországi biztosító társaságok számára ez elengedhetetlen. A rendőrségnek kötelessége az igazolás kiadása, ehhez ragaszkodjanak.

Ha egy lopás során az útlevél is eltulajdonításra kerül, kérjük, azonnal vegyék fel a kapcsolatot a tuniszi Magyar Nagykövetséggel (+216/71 780544; +216/71 780544; ügyeleti szám: +216/98 222339; +216/98 222339). A hazautazáshoz feltétlenül szükségük lesz az „ideiglenes útlevélre”, amit Külképvisletünk állít ki. Ehhez személyesen kell eljönni, 2 db fényképpel. Az útlevél kiállítását meg lehet várni.

Segélyhívószámok:

Rendőrség: 197
Tűzoltóság: 198
Mentők: 71 335 500
Tudakozó: 1200

Nem ajánlatos utcai ismeretségek alapján közös programokba bonyolódni – annak ellenére, hogy a tunéziaiak többsége jelenleg is kimondottan barátságosan viszonyul a turistákhoz. Ugyancsak nem javasolt szállodában nőismeretséget kötni, ennek fordítottja még inkább igaz: különösen uniós tagságunk óta megnőtt a szakképzettség nélküli fiatal tunéziai férfiak – általában szállodai alkalmazottak, a bazárokban működő árusok – érdeklődése magyar hölgyek iránt, az utóbbi két év belső (és külpolitikai) folyamatainak hatására a tendencia kiterjedt a fiatal diplomásokra is.

Házasságipar

A Tunéziára (is) oly jellemző „házasságipar” egyre jelentősebb méreteket ölt, ezt a formát az illegális migrációt kiváltó hatékony eszköznek tekintve az utóbbi tizenöt évben a tökélyre futtatták tunéziai fiatalok az EU tagállamok irányában. A magyar relációt tekintve a beadott beutazási kérelmek minimum 90%-a un. vegyes-házaspárok, vagy házasságra készülő „vegyes-párok” tunéziai tagjai részéről érkezik be.

Az utóbbi hónapokban megfigyelhető, hogy a házasságipar által „megérintett” magyar hölgyekhez hasonlóan tunéziai fiatal férfiak is internetes portálokon egyeztetnek a különösen számukra fontos témakörben, a helyi szlengben bezness-nek nevezett házasságipar területén (a Bezness-hez részletes viselkedési kódexet dolgoztak ki meglehetősen rafinált formában). A valószínűsíthetően tunéziai fiatalok által külföldi szerverekről üzemeltetett portálokon a blog-bejegyzések arról tanúskodnak, hogy a fiatal, rendszerint szakképzetlen és munkával nem rendelkező, Tunézia elmaradott területein, vagy Európában (általában Olaszországban, de előfordulnak Franciaországból érkezett bejegyzések is) rendezetlen háttérrel (illegálisként „sans papier”) élő férfiak egyértelműen migrációs szándékkal keresik magyar hölgyek ismeretségét, a cél, bejutásuk biztosítása a Schengen övezetbe, vagy ottani tartózkodásuk legalizálása.

A bejegyzésekből kitűnik az is, hogy a „magyar feleség” csak egy lehetőség a sok közül – a „konzultációk” azt is egyértelművé teszik, hogy az „érdekeltek” egymás között ajánlgatják a különböző Schengen-államokban nőismeretség terén adódó lehetőségeket – a cél az övezet államaiban adódó kiskapuk, a leggyengébb láncszem kipuhatolása.

Viszonylag új momentumként jelentkezik, hogy – igaz Schengen-csatlakozásunkat követően már volt erre példa – tunéziai fiatalok a Schengen övezetben tevékenykedő magyar hölgyek ismeretségét keresik (Olaszország, Svédország, Németország stb.), vagy Németországban működő magyar (általában „munkaközvetítéssel” is foglalkozó) cégeken keresztül igyekeznek beutazási engedélyekhez jutni.

A kockázatok, terror-műveletek lehetősége kapcsán nyomatékkal kérjük a házasságkötésre készülő, magyar állampolgárságú hölgyeket egyéni útjaik mellőzésére. A házasságkötésre készülők tunéziai partnerei rendszerint az ország forró körzeteiből származnak, utazásukkal személyes biztonságukat, testi épségüket veszélyeztetik. A kockázatokat fokozza, hogy a jelzett területen (észak-nyugat, továbbá Bizerte és déli régiók), az utóbbi hónapokban már országos szinten is szalafista milíciák, nem egy esetben a hivatalos rendfenntartó erők inzultálnak helyi férfi társaságában utazó/található hölgyeket, „ellenőrzik” a szállodai szobákat házasságon kívül együtt tartózkodók után kutatva.

Terror-fenyegetettség

A Maliban 2013 januárjában megindult terror-ellenes műveletek, a francia katonai intervenció hatására Tunézia terror-fenyegetettsége jelentősen növekedett. Az ország déli és észak-nyugati körzeteiben folyamatossá vált a dzsihadista jelenlét, a hadsereg és terror-elhárítás állandósította tisztogató akcióit, sikeresen számol fel beszivárgási kísérleteket, helyi terrorista és toborzó hálózatokat, foglal le líbiai eredetű haditechnikát a jelzett területeken. Az ország déli területeire a hadsereg további csapaterősítést vezényelt, megjelentek a Bizerte támaszpontról átdobott különleges ejtőernyős egységek.

Az algériai határrégióban, Kasserine, Jendouba tartományokban 2012 decemberében egymást követően az al-Kaida Maghreb Szárnyához kötődő csoportokat azonosítottak be, a jelzett tartományokban komoly fegyveres összecsapásokra került sor. A tunéziai hadsereg, belbiztonság terror-ellenes egységei (BAT), a Nemzeti Gárda a határrégió egészére kiterjedő műveleteket folytatott, a fokozott ellenőrzés folyamatos, a műveletek az algériai hadsereg, csendőrség egységeivel összehangoltan folytak és folytatódnak. A határ mindkét oldalát hosszú, mintegy 220km szakaszon részlegesen zárták. A kiterjedt terror-ellenes akciók során kiképzőtáborokat, fegyverraktárakat, toborzóhálózatokat számoltak fel. Megerősítést nyert, hogy a szalafista fegyveres jelenlét, az al-Kaida műveletei Tunéziát közvetlenül érintik. A jelenség nem új, viszont annak mértéke, szervezettsége, kiterjedése felülmúlja a korábbi években tapasztaltakat. Tunézia területén, az észak-nyugati határrégióban és déli területeken a szalafista/dzsihadista fegyveres műveleti tevékenység 2011 májusa óta erősödő tendenciát mutat. Mindez szoros összefüggésben áll a líbiai destabilizálódással, fegyverkiáramlással, a Szahel folyamataival. Megerősítést nyer az algériai, líbiai, a Szahelben működő dzsihad (Maghreb egészét érintő) regionális szintű hálózati rendszerének működése.

A folyamatokat illetően hivatalosan nyilatkozó tunéziai belügyi tárca szerint „még idejében” sikerült felszámolni a teljes műveleti tevékenység elérésétől még messze álló, al-Kaida kötődésű Okba Ibn Nafaa Brigádot, amely az al-Kaida Maghreb Szárnyának tunéziai magját képezte volna (közelebb állna a realitásokhoz az a megfogalmazás, amely egyik magját említené). Külön is nyugtalanító, hogy a jelzett csoport/katiba személyi állománya tunéziai fiatalokból állt fel, igaz az irányítás algériai kézben volt, közvetlen kapcsolatban az al-Kaida Maghreb Szárnyának élén álló Droukdellel. A tunéziai belső elhárítás és külső felderítés (algériai együttműködésben) kulcsszerepet játszott a műveletekben, amelyek során az említett eredmények mellett kiterjedt toborzóhálózat felszámolására is sor került.

A hadsereg és a speciális bevetési egységek, a Nemzeti Gárda eddig sikeresen lépett fel a líbiai és algériai területről kiinduló, illetve tunéziai területen szerveződés stádiumában lévő fegyveres szalafista/dzsihadista csoportokkal és a kapcsolódó szervezett bűnözéssel szemben.  

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

A magyar állampolgárok érvényes útlevél birtokában 30 napig vízummentesen utazhatnak Tunéziába. Be- és kilépéskor adatlapot kell kitölteni. A Tunéziába való belépéshez legalább 6 hónapig érvényes útlevél szükséges. Amennyiben nincs meg a jelzett 6 hónapos érvényesség, akkor a magyar turistát (utazót) Tunéziában a repülőtérrel azonnal visszafordíthatják, vagyis a következő repülő járattal hazaküldhetik.
Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

A Tunéziába gépkocsival érkezőknek belépéskor biztosítást kell kötniük, mert a magyarországi felelősségbiztosítás nem érvényes. Csak saját névre szóló, rendezett gépkocsi papírokkal javasoljuk a beutazást.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tunéziai törvények igen keményen büntetik a kábítószer fogyasztását, illetve birtoklását. A „bódító hatású gyógyszerek”, nyugtatók behozatalát külön nem ellenőrzik, viszont elvileg csak a személyes használatra szolgáló mennyiséget tolerálják!

Munkavállalással kapcsolatos tudnivalók

Tunézia gazdaságában az utóbbi években jelentős feszültségek keletkeztek, növekedett a munkanélküliség (kb. 20%), ezen belül is kiugróan magas a diplomás és fiatal munkanélküliek aránya. Egyéni munkavállalóként – a fentiek alapján érthető módon – Tunéziában szinte lehetetlen elhelyezkedni, munkaalkalmat találni. Külföldi munkavállalók általában nyugati befektetők, kivitelezők projektjein dolgoznak, az ő esetükben is rendkívül hosszadalmas a munkavállalási és tartózkodási engedély, a különböző biztosítási papírok beszerzése.

Amennyiben magyar munkavállaló közvetlenül tunéziai cégnél kapna "elvben" munkalehetőséget, úgy a fenti bürokratikus út időtartam még hosszabbá válhat. További veszélyeket jelent a késedelmes, vagy a szerződésben rögzítettől eltérő javadalmazás, az a tény, hogy az ország egyelőre kötött devizagazdálkodása miatt a külföldi javadalmazását a helyi valutában kívánják megállapítani, a társadalombiztosítás késedelmes fizetése, és vitát válthatnak ki a nem megfelelő lakáskörülmények stb.
A tunéziai munkavállaláshoz elengedhetetlen a francia nyelv kitűnő ismerete.
Tunézia keményen szankcionálja és igyekszik kiszűrni külföldi állampolgárok illegális munkavállalását. 

Tudnivalók az országról

Ramadán – 2013

Kérjük a Tunéziába utazó magyar állampolgárokat, hogy a fogadó ország vallását, kapcsolódó szokásokat tartsák tiszteletben, különös tekintettel a 2013. július 9 - augusztus 8 időszakra tehető, Ramadán, egy hónapos böjti időszakra, amikor a muszlimok napkeltétől-napnyugtáig böjtölnek. A muzulmánok egy hónapon át tartózkodnak az evéstől, ivástól, dohányzástól, a nemi kapcsolattól. (A megszorítások alól felmentést csak a 14 éven aluli gyermekek, az utazók, a terhes és szoptatós anyák, betegek kapnak). Kérjük, hogy szállodán kívül továbbra is tartózkodjanak az alkohol fogyasztásától, elvben turisztikai központokban az éttermek nyitva tartásában nem várható változás (hatályos törvények szerint), viszont nem kizárható, hogy ezúttal Monasttir, Sousse, Hammamet városokban a vendéglátóhelyek csak az esti órákban nyitnak (szállodákat mindez nem érinti).

A Ramadán másik lényeges eleme a vallásos elmélyülés, a hívők naponta ellátogatnak a mecsetekbe, ahol a Koránt tanulmányozzák. Kérjük, a mecsetek körül, ne hangoskodjanak, ne zavarják meg a hívőket, nyilvános helyeken (szállodán kívül) ne dohányozzanak, fedetlen testtel ne mutatkozzanak, a fogadó ország kultúráját és vallását tartsák tiszteletben.

Megjegyzés:

A Ramadán kezdetét a Hold állásának tanulmányozását követően az ország vallási vezetője hirdeti ki, várható időszakai a következő években:
2014. június 28 és 2014.július 28.
2015. június 18 és 2015.július 17.

Térség: Körutazás Tunéziában

Város: Körutazás Tunéziában


Tunézia

Tunézia, a legeurópaibb, szekuláris arab ország a mediterrán térségben megszokott színvonalú szolgáltatásokat nyújtja kedvező árakon, a kelet varázsával fűszerezve. Nem vízum köteles ország. Most néhány olyan látnivalót mutatunk be, amelyek ma még kevésbé ismertek hazánkban. Pálmafák a sziklák között: A tuniszi vagy a monasztiri repülôtérrôl a Tunisair belföldi járataival rövid repüléssel elérhetô a déli országrész központja: Tozeur. A városból dzsipekkel, autóbuszokkal illetve bérautóval folytathatják útjukat az érdeklődők a homoksivatag vagy a hegyi oázisok felé. Az Atlasz-hegységben, az algériai határ szomszédságában találhatók ez utóbbiak, melyek közül a legszebbek: Chebika, Mides, Tamerza és Cascades. A kopár, vöröslô sziklák közül előtörő pálmaligetek és a csordogáló patakok, apróbb vízesések látványa valóban különleges élményt ígér. Az egyik oázisban forgatták Az angol beteg című film jeleneteit. Aki ezen a lélegzetelállító vidéken akar eltölteni néhány napot, annak ajánlható a négy csillagos Tamerza Palace Hotel, mely formájával és színeivel teljesen beleolvad a kősivatagi környezetbe. Tozeur egyben a legnagyobb oázis is, ahol több hektáron öntözéssel művelik a datolyaligeteket. A legfinomabb Deglet Nour datolyák mellett szőlőt, olajbogyót és zöldségféléket termelnek az ügyes helybeliek. A városban apró állatkert is működik, melynek showman-stílusú idegenvezetői magyar nyelven, poénokkal tarkítva, testközelből mutatják be a sivatag állat- és növényvilágát. Érdemes megtekinteni a néprajzi múzeumot és az 1001 éjszaka mesevilágát bemutató témaparkot.

Sós tavak és a homoksivatag: Ha Tozeurból a homoksivatag felé vesszük utunkat, a Chott Djerid óriási félig-kiszáradt sóstaván vezet keresztül utunk. A tükörsima, sósan csillogó tómedert az esôs évszakban gyakran elárasztotta a víz, de ma már gáton épült betonúton vághatunk át a tavon. Nyaranta gyorsulási versenyeket rendeznek a meder-ben. Néhány órás autózással elérhető Douz, a legsivatagibb déli oázis. A nagyobbacska falu határában kezdődik a homokdűnék végeláthatatlan sora, úgy ahogy gyerekkorá-ban azt mindenki elképzeli. Az utolsó pálmafák után már csak homokszemcséket kavar a szél, a helyi berberek arcokat is eltakarják, amikor tevéiket vezetik. (Itt rendezik a legnagyobb tevevásárokat is.) A hely stílusához mindenképpen illik a séta-tevegelés és egy kuszkusz-lakoma földön ülve egy berber sátorban. Aki többet szeretne, akár egy hétre is elindulhat teveháton a sivatagba, és részt vehet egy berber család hétköznap-jaiban. Kényelemszeretôknek inkább a helyi El Mouradi Hotel szaunája, jacuzzija és uszodája javasolható. A kisváros piacán különleges szőttesek, réz- és ezüsttárgyak vásárolhatók meg.
Matmaták és erődfalvak: Douztól kelet felé haladva elérjük a híres matmatákat, a mészkőbe vájt barlanglakásokat, melyek némelyikében fogadókat és éttermeket alakí-tottak ki. A Matmata környéki holdbéli tájon forgatták a Csillagok háborúja egyes jele-neteit. Dél-Tunézia leglátványosabb települései mégis talán a ksour elnevezésű erőd-falvak Tatouine környékén. A ksourok kanyargós utcácskái, az apró ablakok, a vastag falak azokra az időkre emlékeztetnek, amikor a helyi berber törzseknek mindennapos harcot kellett vívniuk a be-betörő arabokkal.
Oázis a tengerparton: Tunéziában a sivatagi és hegyvidéki oázisok mellett egy tengerparti oázist is találunk. Gabes az ország déli részén, nyugat és dél felől a sivataggal körülvéve terül el. Szemet gyönyörködtető pálmaligeteit és az óvárost nyitott lovashintóról érdemes megtekinteni. A bazárban szigorúan kötelező az alkudozás. Különleges illatszerek, ismeretlen fűszerek, füstölők, óriási hennahalmok várják a kíváncsi idegent. Ha Gabesből észak felé vesszük az irányt, néhány kilométer múlva furcsa látványban lesz részünk: egy országúti parkolóban tökéletes bálnacsontvázat állítottak ki. A tengeri emlős állítólag a Gibraltári-szoroson úszott be a Földközi-tengerre, és a partok közelében pusztult el.
Afrika legnagyobb római emléke: El Djem városában található Afrika legnagyobb római kori emléke, a Colisée. A szépen megôrzött kolosszeumban egykor 35.000 ember fért el, akárcsak a hasonló római építményben. Érdekessége, hogy nem egy egykori nagy-városban építették fel, hanem jóformán a semmi közepén, olyan helyen ahová minden égtáj felől könnyen el lehetett jutni.
Az álomsziget: A monda szerint az Odüsszeiában szereplő Lótuszevők szigete nem más, mint Tunézia mediterrán paradicsoma: Djerba. A szárazföldrôl egy római kori töltésen vagy komppal megközelíthető 20 km2-es tájegység szépen művelt olajfa-ültetvényeiről, kitűnő standjairól és tanyaszerűen szétszórt településszerkezetéről híres. A helyiek nemcsak jó mezôgazdák, hanem sikeres kereskedôk is. Párizsban állítólag a tunéziai fűszeresek legnagyobb része erről a szigetről származik. Djerba kézművesei ma is a hagyományos módszerek szerint dolgoznak: Guellalában kaphatók a legszebb fazekas-termékek, Houmt Souk bazárjaiban pedig bőrt és ékszereket lehet többek között vásárolni. A Földközi-tengernek ezen a stratégiai pontján számos népesség keveredett, egy kis létszámú zsidó közösség még mindig folytatja a hagyományokat a szigeten. Djerba városában található a sziget legrégibb zsinagógája, mely több mint kétezer éve vonzza a zarándokokat.
Oázis a tengerparton: Tunéziában a sivatagi és hegyvidéki oázisok mellett egy tengerparti oázist is találunk. Gabes az ország déli részén, nyugat és dél felôl a sivataggal körülvéve terül el. Szemet gyönyörködtető pálmaligeteit és az óvárost nyitott lovashintóról érdemes megtekinteni. A bazárban szigorúan kötelezô az alkudozás. Különleges illatszerek, ismeret-len fűszerek, füstölők, óriási hennahalmok várják a kíváncsi idegent.
Ha Gabesből észak felé vesszük az irányt, néhány kilométer múlva furcsa látványban lesz részünk: egy országúti parkolóban tökéletes bálnacsontvázat állítottak ki. A tengeri emlős állítólag a Gibraltári-szoroson úszott be a Földközi-tengerre, és a partok közelében pusztult el. Afrika legnagyobb római emléke: El Djem városában található Afrika legnagyobb római kori emléke, a Colisée. A szépen megôrzött kolosszeumban egykor 35.000 ember fért el, akárcsak a hasonló római építményben. Érdekessége, hogy nem egy egykori nagyvárosban építették fel, hanem jóformán a semmi közepén, olyan helyen ahová minden égtáj felől könnyen el lehetett jutni. Tunéziai beszámolónkban elsôsorban a vonzerôkre helyeztük a hangsúlyt, de meg kell említenünk, hogy a cikksorozatban szereplő településeken vagy azok közelében kitűnő, néhány éve épült, európai igényeket kielégítő, minden komforttal ellátott szállodák találhatók.

Az egzotikus Tunézia: Az egész olyan hihetetlen. Az ember felül a repülôre, elhelyezkedik, megeszi az elétálalt fínomságokat, kicsit nézi az alatta elterülő kékséget, a Földközi-tengert, s két és fél óra mulva, mikor földet ér, egy teljesen más világba csöppen. Igen, Tunéziának talán ez az egyik legnagyobb vonzereje: közel van hozzánk, s egy rövid utazás után mégis egy egzotikus, különleges országban találja magát a turista. S míg a pálmafákkal övezett úton valamelyik ismert üdülőôhely, Sousse, Hammamet felé visz minket a busz, ízelítőt kaphatunk az arab világból. A távolban az Atlasz hegység komor csúcsai, de a közelben jellegzetes lapostetejű, fehér falú, kékkeretes, szamárhátíves arab házak. A falakra virágok futnak, s még ilyenkor ősz végén is csodálatos színben pompáznak a bougainvilleák, hibiszkuszok, oleánderek. Az utcákon színes forgatag, európai ruhába és hagyományos lepelbe öltözött arabok ballagnak kényelmesen, a házak tövében festett arcú beduin asszonyok kuporognak. S bár már csak a bátrabbak merészkednek ilyenkor a Földközi-tenger hűs vízébe, a pazar szállodák medencéiben a őszi, téli hónapokban is gyakran sütő nap alatt jól esik a fürdés.


Afrika

 
Tunézia

Utoljára módosítva: 2013. 08. 28.

Elérhető külképviselet/ek: Tuniszban nagykövetség és konzuli hivatal

Biztonság:

A Tunéziában kialakult politikai és belbiztonsági válság elhúzódik a kormányoldal és az ellenzék közötti folyamatos párbeszéd ellenére. A fővárosban és az ország több településén továbbra is számítani lehet masszív demonstrációkra, provokációk nem kizártak.

Kérjük az országban tartózkodó magyar állampolgárok, kiutazók fokozott éberségét, kerüljék a demonstrációk körzeteit, csoportosulásokat, Kairouant, továbbá Monastir, Sousse, Sfax központját, mecsetjeinek körzetét, Nagy-Tunisz belvárosát és külső, periferikus negyedeit, fokozott óvatosságot igényel Bizerte esetleges látogatása (az észak-nyugati, déli szaharai régiók továbbra is a hadsereg műveleti területei). A turisztikai zónák eddig is hatékony védelmét az elmúlt hetekben megnövekedett (regionális és helyi szintű) fenyegetettség hatására tovább erősítették a hatóságok, ezekben a körzetekben a nyugalom jelenleg is biztosított.

A tunéziai kormányzat augusztus 27-én terrorista szervezetnek minősítette az országban aktív szalafista/dzsihadista Ansar al-Saríját. A döntés, az ehhez társuló intézkedéscsomag hatására nem kizárt a terror-fenyegetettség szintjének emelkedése.Tunézia szerint szalafista/dzsihadista csoportok 09/11. évfordulójához időzítve Tunéziában, Algériában, Líbiában terror-műveleteket készíthetnek elő. Tunézia a megelőzés jegyében erősíti a parti védelem műveleti tevékenységét, újabb lépéseket tesz a déli határrégiók, stratégiainak minősített objektumok, külföldi érdekeltségek, turisztikai övezetek védelmét célozva.

A fentiekre figyelemmel a tunéziai tartózkodás továbbra is fokozott figyelmet igényel a magyar állampolgárok részéről. Kérjük, hogy ne szervezzenek egyéni utazást, különösen az országnak a szervezett turizmus központjaitól távolabb eső vidékeire, mert ezzel személyes biztonságukat, testi épségüket veszélyeztetik. Szervezett program keretében Tozeur régió (már) felkereshető, Djerba szigete továbbra is biztonságos szervezett utak keretében.

Kerüljék a tömegrendezvényeket, mecseteket (különösen a pénteki főima időszakában, illetve azt követően) és általában azokat a helyeket, amelyek nagy tömegeket vonzanak. Mindenütt kerüljék a túlzottan kihívó viselkedést és öltözködést, lehetőség szerint a szálláshelyen kívül, nyilvános helyeken ne fogyasszanak szeszes italokat.

Az ország a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

Tunéziában a Jázminos Forradalmat (2011. január 14.) követően bevezetett szükségállapot továbbra is érvényben van, annak hatályát a kormányzat rendszeresen kiterjeszti (a legutóbbi módosítás szerint 2013. július 3-tól 2013. október 4-ig ismét hosszabbításra került sor). A rendelkezés, többek között fokozott védelmet biztosít az országba érkező külföldiek (turisták), külföldi érdekeltségek számára.

Belbiztonsági helyzet

A tunéziai hatóságok az érzékenynek minősített potenciális célpontokat fokozott védelemben részesítik. A biztonsági erők folyamatosan ellenőrzik a közlekedési csomópontokat, az ország főútvonalait, az algériai és líbiai határrégiót. A hadsereg és a Nemzeti Gárda speciális egységei kiemelt védelmet biztosítanak a turisztikai központoknak, a turisták által látogatott objektumoknak, továbbá az olyan nagyobb tömegben felkeresett létesítményeknek, mint a bevásárlóközpontok.

Az ország déli, sivatagi régiói a hadsereg és a speciális terror-elhárítási egységek műveleti területei. A Gafsa foszfát bányavidéken, a Bizerte, Jendouba, Kasserine, Tataouine, Medenine kormányzóságban időszakosan felszínre törő erőszakot a hadsereg határozott fellépésével, illetve katonai műveletek segítségével fékezi meg. A hadsereg és a belügyi szervek értékelése szerint az ország számos régiójában (elsősorban az ország nyugati és déli körzetei) továbbra sem megnyugtató a biztonsági helyzet, a belső instabilitás a regionális folyamatokból adódó feszültségekkel párosul.

A Maliban megindult terror-ellenes műveletek, a francia katonai intervenció hatására Tunézia terror-fenyegetettsége növekedett. A fokozott kockázatokra tekintettel az egyéni utakat nem javasoljuk a déli (Tatouine, Medenine, Gafsa, Gabes, Sfax) és az észak-nyugati tartományokba (Kasserine, Jendouba, Kef, Sidi Bouzid, Beja) e régiók felkeresése nem tanácsolt.

Az országban folyamatossá váltak a vallási jellegű műemlékek, mauzóleumok elleni szalafita/vahhabita támadások. Nem javasoljuk Kairouan és Bizerte városok, továbbá a főváros központjának látogatását.

Bűnözés, leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények

A külföldi állampolgárok sérelmére elkövetett bűncselekmények száma – a tunéziai hatóságoknak a turizmusra fordított kiemelt figyelmének köszönhetően – a forradalmat követő időszakban sem növekedett ugrásszerűen saját tapasztalataink alapján. A turisztikai zónákat megfelelően biztosítják, az éjszakai órákban és gyakran napközben is a tengerparti övezeteket lovas-járőrök ellenőrzik. A turisztikai központokat, szállodákat folyamatos megfigyelés alatt tartják (hadsereg és Nemzeti Gárda). A jelzettektől függetlenül javasoljuk nyaralás során az óvatosságot.

Amennyiben lopás történik, úgy feltétlenül kérjék meg a szállodát, hogy hívjon rendőrt, vagy menjenek be az idegenvezetővel a helyi rendőrőrsre és készíttessenek „attestation de vol” nyilatkozatot, amelyben valamennyi ellopott értéktárgy fel legyen tüntetve. A magyarországi biztosító társaságok számára ez elengedhetetlen. A rendőrségnek kötelessége az igazolás kiadása, ehhez ragaszkodjanak.

Ha egy lopás során az útlevél is eltulajdonításra kerül, kérjük, azonnal vegyék fel a kapcsolatot a tuniszi Magyar Nagykövetséggel (+216/71 780544; +216/71 780544; ügyeleti szám: +216/98 222339; +216/98 222339). A hazautazáshoz feltétlenül szükségük lesz az „ideiglenes útlevélre”, amit Külképvisletünk állít ki. Ehhez személyesen kell eljönni, 2 db fényképpel. Az útlevél kiállítását meg lehet várni.

Segélyhívószámok:

Rendőrség: 197
Tűzoltóság: 198
Mentők: 71 335 500
Tudakozó: 1200

Nem ajánlatos utcai ismeretségek alapján közös programokba bonyolódni – annak ellenére, hogy a tunéziaiak többsége jelenleg is kimondottan barátságosan viszonyul a turistákhoz. Ugyancsak nem javasolt szállodában nőismeretséget kötni, ennek fordítottja még inkább igaz: különösen uniós tagságunk óta megnőtt a szakképzettség nélküli fiatal tunéziai férfiak – általában szállodai alkalmazottak, a bazárokban működő árusok – érdeklődése magyar hölgyek iránt, az utóbbi két év belső (és külpolitikai) folyamatainak hatására a tendencia kiterjedt a fiatal diplomásokra is.

Házasságipar

A Tunéziára (is) oly jellemző „házasságipar” egyre jelentősebb méreteket ölt, ezt a formát az illegális migrációt kiváltó hatékony eszköznek tekintve az utóbbi tizenöt évben a tökélyre futtatták tunéziai fiatalok az EU tagállamok irányában. A magyar relációt tekintve a beadott beutazási kérelmek minimum 90%-a un. vegyes-házaspárok, vagy házasságra készülő „vegyes-párok” tunéziai tagjai részéről érkezik be.

Az utóbbi hónapokban megfigyelhető, hogy a házasságipar által „megérintett” magyar hölgyekhez hasonlóan tunéziai fiatal férfiak is internetes portálokon egyeztetnek a különösen számukra fontos témakörben, a helyi szlengben bezness-nek nevezett házasságipar területén (a Bezness-hez részletes viselkedési kódexet dolgoztak ki meglehetősen rafinált formában). A valószínűsíthetően tunéziai fiatalok által külföldi szerverekről üzemeltetett portálokon a blog-bejegyzések arról tanúskodnak, hogy a fiatal, rendszerint szakképzetlen és munkával nem rendelkező, Tunézia elmaradott területein, vagy Európában (általában Olaszországban, de előfordulnak Franciaországból érkezett bejegyzések is) rendezetlen háttérrel (illegálisként „sans papier”) élő férfiak egyértelműen migrációs szándékkal keresik magyar hölgyek ismeretségét, a cél, bejutásuk biztosítása a Schengen övezetbe, vagy ottani tartózkodásuk legalizálása.

A bejegyzésekből kitűnik az is, hogy a „magyar feleség” csak egy lehetőség a sok közül – a „konzultációk” azt is egyértelművé teszik, hogy az „érdekeltek” egymás között ajánlgatják a különböző Schengen-államokban nőismeretség terén adódó lehetőségeket – a cél az övezet államaiban adódó kiskapuk, a leggyengébb láncszem kipuhatolása.

Viszonylag új momentumként jelentkezik, hogy – igaz Schengen-csatlakozásunkat követően már volt erre példa – tunéziai fiatalok a Schengen övezetben tevékenykedő magyar hölgyek ismeretségét keresik (Olaszország, Svédország, Németország stb.), vagy Németországban működő magyar (általában „munkaközvetítéssel” is foglalkozó) cégeken keresztül igyekeznek beutazási engedélyekhez jutni.

A kockázatok, terror-műveletek lehetősége kapcsán nyomatékkal kérjük a házasságkötésre készülő, magyar állampolgárságú hölgyeket egyéni útjaik mellőzésére. A házasságkötésre készülők tunéziai partnerei rendszerint az ország forró körzeteiből származnak, utazásukkal személyes biztonságukat, testi épségüket veszélyeztetik. A kockázatokat fokozza, hogy a jelzett területen (észak-nyugat, továbbá Bizerte és déli régiók), az utóbbi hónapokban már országos szinten is szalafista milíciák, nem egy esetben a hivatalos rendfenntartó erők inzultálnak helyi férfi társaságában utazó/található hölgyeket, „ellenőrzik” a szállodai szobákat házasságon kívül együtt tartózkodók után kutatva.

Terror-fenyegetettség

A Maliban 2013 januárjában megindult terror-ellenes műveletek, a francia katonai intervenció hatására Tunézia terror-fenyegetettsége jelentősen növekedett. Az ország déli és észak-nyugati körzeteiben folyamatossá vált a dzsihadista jelenlét, a hadsereg és terror-elhárítás állandósította tisztogató akcióit, sikeresen számol fel beszivárgási kísérleteket, helyi terrorista és toborzó hálózatokat, foglal le líbiai eredetű haditechnikát a jelzett területeken. Az ország déli területeire a hadsereg további csapaterősítést vezényelt, megjelentek a Bizerte támaszpontról átdobott különleges ejtőernyős egységek.

Az algériai határrégióban, Kasserine, Jendouba tartományokban 2012 decemberében egymást követően az al-Kaida Maghreb Szárnyához kötődő csoportokat azonosítottak be, a jelzett tartományokban komoly fegyveres összecsapásokra került sor. A tunéziai hadsereg, belbiztonság terror-ellenes egységei (BAT), a Nemzeti Gárda a határrégió egészére kiterjedő műveleteket folytatott, a fokozott ellenőrzés folyamatos, a műveletek az algériai hadsereg, csendőrség egységeivel összehangoltan folytak és folytatódnak. A határ mindkét oldalát hosszú, mintegy 220km szakaszon részlegesen zárták. A kiterjedt terror-ellenes akciók során kiképzőtáborokat, fegyverraktárakat, toborzóhálózatokat számoltak fel. Megerősítést nyert, hogy a szalafista fegyveres jelenlét, az al-Kaida műveletei Tunéziát közvetlenül érintik. A jelenség nem új, viszont annak mértéke, szervezettsége, kiterjedése felülmúlja a korábbi években tapasztaltakat. Tunézia területén, az észak-nyugati határrégióban és déli területeken a szalafista/dzsihadista fegyveres műveleti tevékenység 2011 májusa óta erősödő tendenciát mutat. Mindez szoros összefüggésben áll a líbiai destabilizálódással, fegyverkiáramlással, a Szahel folyamataival. Megerősítést nyer az algériai, líbiai, a Szahelben működő dzsihad (Maghreb egészét érintő) regionális szintű hálózati rendszerének működése.

A folyamatokat illetően hivatalosan nyilatkozó tunéziai belügyi tárca szerint „még idejében” sikerült felszámolni a teljes műveleti tevékenység elérésétől még messze álló, al-Kaida kötődésű Okba Ibn Nafaa Brigádot, amely az al-Kaida Maghreb Szárnyának tunéziai magját képezte volna (közelebb állna a realitásokhoz az a megfogalmazás, amely egyik magját említené). Külön is nyugtalanító, hogy a jelzett csoport/katiba személyi állománya tunéziai fiatalokból állt fel, igaz az irányítás algériai kézben volt, közvetlen kapcsolatban az al-Kaida Maghreb Szárnyának élén álló Droukdellel. A tunéziai belső elhárítás és külső felderítés (algériai együttműködésben) kulcsszerepet játszott a műveletekben, amelyek során az említett eredmények mellett kiterjedt toborzóhálózat felszámolására is sor került.

A hadsereg és a speciális bevetési egységek, a Nemzeti Gárda eddig sikeresen lépett fel a líbiai és algériai területről kiinduló, illetve tunéziai területen szerveződés stádiumában lévő fegyveres szalafista/dzsihadista csoportokkal és a kapcsolódó szervezett bűnözéssel szemben.  

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

A magyar állampolgárok érvényes útlevél birtokában 30 napig vízummentesen utazhatnak Tunéziába. Be- és kilépéskor adatlapot kell kitölteni. A Tunéziába való belépéshez legalább 6 hónapig érvényes útlevél szükséges. Amennyiben nincs meg a jelzett 6 hónapos érvényesség, akkor a magyar turistát (utazót) Tunéziában a repülőtérrel azonnal visszafordíthatják, vagyis a következő repülő járattal hazaküldhetik.
Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

A Tunéziába gépkocsival érkezőknek belépéskor biztosítást kell kötniük, mert a magyarországi felelősségbiztosítás nem érvényes. Csak saját névre szóló, rendezett gépkocsi papírokkal javasoljuk a beutazást.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tunéziai törvények igen keményen büntetik a kábítószer fogyasztását, illetve birtoklását. A „bódító hatású gyógyszerek”, nyugtatók behozatalát külön nem ellenőrzik, viszont elvileg csak a személyes használatra szolgáló mennyiséget tolerálják!

Munkavállalással kapcsolatos tudnivalók

Tunézia gazdaságában az utóbbi években jelentős feszültségek keletkeztek, növekedett a munkanélküliség (kb. 20%), ezen belül is kiugróan magas a diplomás és fiatal munkanélküliek aránya. Egyéni munkavállalóként – a fentiek alapján érthető módon – Tunéziában szinte lehetetlen elhelyezkedni, munkaalkalmat találni. Külföldi munkavállalók általában nyugati befektetők, kivitelezők projektjein dolgoznak, az ő esetükben is rendkívül hosszadalmas a munkavállalási és tartózkodási engedély, a különböző biztosítási papírok beszerzése.

Amennyiben magyar munkavállaló közvetlenül tunéziai cégnél kapna "elvben" munkalehetőséget, úgy a fenti bürokratikus út időtartam még hosszabbá válhat. További veszélyeket jelent a késedelmes, vagy a szerződésben rögzítettől eltérő javadalmazás, az a tény, hogy az ország egyelőre kötött devizagazdálkodása miatt a külföldi javadalmazását a helyi valutában kívánják megállapítani, a társadalombiztosítás késedelmes fizetése, és vitát válthatnak ki a nem megfelelő lakáskörülmények stb.
A tunéziai munkavállaláshoz elengedhetetlen a francia nyelv kitűnő ismerete.
Tunézia keményen szankcionálja és igyekszik kiszűrni külföldi állampolgárok illegális munkavállalását. 

Tudnivalók az országról

Ramadán – 2013

Kérjük a Tunéziába utazó magyar állampolgárokat, hogy a fogadó ország vallását, kapcsolódó szokásokat tartsák tiszteletben, különös tekintettel a 2013. július 9 - augusztus 8 időszakra tehető, Ramadán, egy hónapos böjti időszakra, amikor a muszlimok napkeltétől-napnyugtáig böjtölnek. A muzulmánok egy hónapon át tartózkodnak az evéstől, ivástól, dohányzástól, a nemi kapcsolattól. (A megszorítások alól felmentést csak a 14 éven aluli gyermekek, az utazók, a terhes és szoptatós anyák, betegek kapnak). Kérjük, hogy szállodán kívül továbbra is tartózkodjanak az alkohol fogyasztásától, elvben turisztikai központokban az éttermek nyitva tartásában nem várható változás (hatályos törvények szerint), viszont nem kizárható, hogy ezúttal Monasttir, Sousse, Hammamet városokban a vendéglátóhelyek csak az esti órákban nyitnak (szállodákat mindez nem érinti).

A Ramadán másik lényeges eleme a vallásos elmélyülés, a hívők naponta ellátogatnak a mecsetekbe, ahol a Koránt tanulmányozzák. Kérjük, a mecsetek körül, ne hangoskodjanak, ne zavarják meg a hívőket, nyilvános helyeken (szállodán kívül) ne dohányozzanak, fedetlen testtel ne mutatkozzanak, a fogadó ország kultúráját és vallását tartsák tiszteletben.

Megjegyzés:

A Ramadán kezdetét a Hold állásának tanulmányozását követően az ország vallási vezetője hirdeti ki, várható időszakai a következő években:
2014. június 28 és 2014.július 28.
2015. június 18 és 2015.július 17.

Térség: Gammarth


Város: Gammarth


Tunézia

Tunézia, a legeurópaibb, szekuláris arab ország a mediterrán térségben megszokott színvonalú szolgáltatásokat nyújtja kedvező árakon, a kelet varázsával fűszerezve. Nem vízum köteles ország. Most néhány olyan látnivalót mutatunk be, amelyek ma még kevésbé ismertek hazánkban. Pálmafák a sziklák között: A tuniszi vagy a monasztiri repülôtérrôl a Tunisair belföldi járataival rövid repüléssel elérhetô a déli országrész központja: Tozeur. A városból dzsipekkel, autóbuszokkal illetve bérautóval folytathatják útjukat az érdeklődők a homoksivatag vagy a hegyi oázisok felé. Az Atlasz-hegységben, az algériai határ szomszédságában találhatók ez utóbbiak, melyek közül a legszebbek: Chebika, Mides, Tamerza és Cascades. A kopár, vöröslô sziklák közül előtörő pálmaligetek és a csordogáló patakok, apróbb vízesések látványa valóban különleges élményt ígér. Az egyik oázisban forgatták Az angol beteg című film jeleneteit. Aki ezen a lélegzetelállító vidéken akar eltölteni néhány napot, annak ajánlható a négy csillagos Tamerza Palace Hotel, mely formájával és színeivel teljesen beleolvad a kősivatagi környezetbe. Tozeur egyben a legnagyobb oázis is, ahol több hektáron öntözéssel művelik a datolyaligeteket. A legfinomabb Deglet Nour datolyák mellett szőlőt, olajbogyót és zöldségféléket termelnek az ügyes helybeliek. A városban apró állatkert is működik, melynek showman-stílusú idegenvezetői magyar nyelven, poénokkal tarkítva, testközelből mutatják be a sivatag állat- és növényvilágát. Érdemes megtekinteni a néprajzi múzeumot és az 1001 éjszaka mesevilágát bemutató témaparkot.

Sós tavak és a homoksivatag: Ha Tozeurból a homoksivatag felé vesszük utunkat, a Chott Djerid óriási félig-kiszáradt sóstaván vezet keresztül utunk. A tükörsima, sósan csillogó tómedert az esôs évszakban gyakran elárasztotta a víz, de ma már gáton épült betonúton vághatunk át a tavon. Nyaranta gyorsulási versenyeket rendeznek a meder-ben. Néhány órás autózással elérhető Douz, a legsivatagibb déli oázis. A nagyobbacska falu határában kezdődik a homokdűnék végeláthatatlan sora, úgy ahogy gyerekkorá-ban azt mindenki elképzeli. Az utolsó pálmafák után már csak homokszemcséket kavar a szél, a helyi berberek arcokat is eltakarják, amikor tevéiket vezetik. (Itt rendezik a legnagyobb tevevásárokat is.) A hely stílusához mindenképpen illik a séta-tevegelés és egy kuszkusz-lakoma földön ülve egy berber sátorban. Aki többet szeretne, akár egy hétre is elindulhat teveháton a sivatagba, és részt vehet egy berber család hétköznap-jaiban. Kényelemszeretôknek inkább a helyi El Mouradi Hotel szaunája, jacuzzija és uszodája javasolható. A kisváros piacán különleges szőttesek, réz- és ezüsttárgyak vásárolhatók meg.
Matmaták és erődfalvak: Douztól kelet felé haladva elérjük a híres matmatákat, a mészkőbe vájt barlanglakásokat, melyek némelyikében fogadókat és éttermeket alakí-tottak ki. A Matmata környéki holdbéli tájon forgatták a Csillagok háborúja egyes jele-neteit. Dél-Tunézia leglátványosabb települései mégis talán a ksour elnevezésű erőd-falvak Tatouine környékén. A ksourok kanyargós utcácskái, az apró ablakok, a vastag falak azokra az időkre emlékeztetnek, amikor a helyi berber törzseknek mindennapos harcot kellett vívniuk a be-betörő arabokkal.
Oázis a tengerparton: Tunéziában a sivatagi és hegyvidéki oázisok mellett egy tengerparti oázist is találunk. Gabes az ország déli részén, nyugat és dél felől a sivataggal körülvéve terül el. Szemet gyönyörködtető pálmaligeteit és az óvárost nyitott lovashintóról érdemes megtekinteni. A bazárban szigorúan kötelező az alkudozás. Különleges illatszerek, ismeretlen fűszerek, füstölők, óriási hennahalmok várják a kíváncsi idegent. Ha Gabesből észak felé vesszük az irányt, néhány kilométer múlva furcsa látványban lesz részünk: egy országúti parkolóban tökéletes bálnacsontvázat állítottak ki. A tengeri emlős állítólag a Gibraltári-szoroson úszott be a Földközi-tengerre, és a partok közelében pusztult el.
Afrika legnagyobb római emléke: El Djem városában található Afrika legnagyobb római kori emléke, a Colisée. A szépen megôrzött kolosszeumban egykor 35.000 ember fért el, akárcsak a hasonló római építményben. Érdekessége, hogy nem egy egykori nagy-városban építették fel, hanem jóformán a semmi közepén, olyan helyen ahová minden égtáj felől könnyen el lehetett jutni.
Az álomsziget: A monda szerint az Odüsszeiában szereplő Lótuszevők szigete nem más, mint Tunézia mediterrán paradicsoma: Djerba. A szárazföldrôl egy római kori töltésen vagy komppal megközelíthető 20 km2-es tájegység szépen művelt olajfa-ültetvényeiről, kitűnő standjairól és tanyaszerűen szétszórt településszerkezetéről híres. A helyiek nemcsak jó mezôgazdák, hanem sikeres kereskedôk is. Párizsban állítólag a tunéziai fűszeresek legnagyobb része erről a szigetről származik. Djerba kézművesei ma is a hagyományos módszerek szerint dolgoznak: Guellalában kaphatók a legszebb fazekas-termékek, Houmt Souk bazárjaiban pedig bőrt és ékszereket lehet többek között vásárolni. A Földközi-tengernek ezen a stratégiai pontján számos népesség keveredett, egy kis létszámú zsidó közösség még mindig folytatja a hagyományokat a szigeten. Djerba városában található a sziget legrégibb zsinagógája, mely több mint kétezer éve vonzza a zarándokokat.
Oázis a tengerparton: Tunéziában a sivatagi és hegyvidéki oázisok mellett egy tengerparti oázist is találunk. Gabes az ország déli részén, nyugat és dél felôl a sivataggal körülvéve terül el. Szemet gyönyörködtető pálmaligeteit és az óvárost nyitott lovashintóról érdemes megtekinteni. A bazárban szigorúan kötelezô az alkudozás. Különleges illatszerek, ismeret-len fűszerek, füstölők, óriási hennahalmok várják a kíváncsi idegent.
Ha Gabesből észak felé vesszük az irányt, néhány kilométer múlva furcsa látványban lesz részünk: egy országúti parkolóban tökéletes bálnacsontvázat állítottak ki. A tengeri emlős állítólag a Gibraltári-szoroson úszott be a Földközi-tengerre, és a partok közelében pusztult el. Afrika legnagyobb római emléke: El Djem városában található Afrika legnagyobb római kori emléke, a Colisée. A szépen megôrzött kolosszeumban egykor 35.000 ember fért el, akárcsak a hasonló római építményben. Érdekessége, hogy nem egy egykori nagyvárosban építették fel, hanem jóformán a semmi közepén, olyan helyen ahová minden égtáj felől könnyen el lehetett jutni. Tunéziai beszámolónkban elsôsorban a vonzerôkre helyeztük a hangsúlyt, de meg kell említenünk, hogy a cikksorozatban szereplő településeken vagy azok közelében kitűnő, néhány éve épült, európai igényeket kielégítő, minden komforttal ellátott szállodák találhatók.

Az egzotikus Tunézia: Az egész olyan hihetetlen. Az ember felül a repülôre, elhelyezkedik, megeszi az elétálalt fínomságokat, kicsit nézi az alatta elterülő kékséget, a Földközi-tengert, s két és fél óra mulva, mikor földet ér, egy teljesen más világba csöppen. Igen, Tunéziának talán ez az egyik legnagyobb vonzereje: közel van hozzánk, s egy rövid utazás után mégis egy egzotikus, különleges országban találja magát a turista. S míg a pálmafákkal övezett úton valamelyik ismert üdülőôhely, Sousse, Hammamet felé visz minket a busz, ízelítőt kaphatunk az arab világból. A távolban az Atlasz hegység komor csúcsai, de a közelben jellegzetes lapostetejű, fehér falú, kékkeretes, szamárhátíves arab házak. A falakra virágok futnak, s még ilyenkor ősz végén is csodálatos színben pompáznak a bougainvilleák, hibiszkuszok, oleánderek. Az utcákon színes forgatag, európai ruhába és hagyományos lepelbe öltözött arabok ballagnak kényelmesen, a házak tövében festett arcú beduin asszonyok kuporognak. S bár már csak a bátrabbak merészkednek ilyenkor a Földközi-tenger hűs vízébe, a pazar szállodák medencéiben a őszi, téli hónapokban is gyakran sütő nap alatt jól esik a fürdés.


Afrika

 
Tunézia

Utoljára módosítva: 2013. 08. 28.

Elérhető külképviselet/ek: Tuniszban nagykövetség és konzuli hivatal

Biztonság:

A Tunéziában kialakult politikai és belbiztonsági válság elhúzódik a kormányoldal és az ellenzék közötti folyamatos párbeszéd ellenére. A fővárosban és az ország több településén továbbra is számítani lehet masszív demonstrációkra, provokációk nem kizártak.

Kérjük az országban tartózkodó magyar állampolgárok, kiutazók fokozott éberségét, kerüljék a demonstrációk körzeteit, csoportosulásokat, Kairouant, továbbá Monastir, Sousse, Sfax központját, mecsetjeinek körzetét, Nagy-Tunisz belvárosát és külső, periferikus negyedeit, fokozott óvatosságot igényel Bizerte esetleges látogatása (az észak-nyugati, déli szaharai régiók továbbra is a hadsereg műveleti területei). A turisztikai zónák eddig is hatékony védelmét az elmúlt hetekben megnövekedett (regionális és helyi szintű) fenyegetettség hatására tovább erősítették a hatóságok, ezekben a körzetekben a nyugalom jelenleg is biztosított.

A tunéziai kormányzat augusztus 27-én terrorista szervezetnek minősítette az országban aktív szalafista/dzsihadista Ansar al-Saríját. A döntés, az ehhez társuló intézkedéscsomag hatására nem kizárt a terror-fenyegetettség szintjének emelkedése.Tunézia szerint szalafista/dzsihadista csoportok 09/11. évfordulójához időzítve Tunéziában, Algériában, Líbiában terror-műveleteket készíthetnek elő. Tunézia a megelőzés jegyében erősíti a parti védelem műveleti tevékenységét, újabb lépéseket tesz a déli határrégiók, stratégiainak minősített objektumok, külföldi érdekeltségek, turisztikai övezetek védelmét célozva.

A fentiekre figyelemmel a tunéziai tartózkodás továbbra is fokozott figyelmet igényel a magyar állampolgárok részéről. Kérjük, hogy ne szervezzenek egyéni utazást, különösen az országnak a szervezett turizmus központjaitól távolabb eső vidékeire, mert ezzel személyes biztonságukat, testi épségüket veszélyeztetik. Szervezett program keretében Tozeur régió (már) felkereshető, Djerba szigete továbbra is biztonságos szervezett utak keretében.

Kerüljék a tömegrendezvényeket, mecseteket (különösen a pénteki főima időszakában, illetve azt követően) és általában azokat a helyeket, amelyek nagy tömegeket vonzanak. Mindenütt kerüljék a túlzottan kihívó viselkedést és öltözködést, lehetőség szerint a szálláshelyen kívül, nyilvános helyeken ne fogyasszanak szeszes italokat.

Az ország a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

Tunéziában a Jázminos Forradalmat (2011. január 14.) követően bevezetett szükségállapot továbbra is érvényben van, annak hatályát a kormányzat rendszeresen kiterjeszti (a legutóbbi módosítás szerint 2013. július 3-tól 2013. október 4-ig ismét hosszabbításra került sor). A rendelkezés, többek között fokozott védelmet biztosít az országba érkező külföldiek (turisták), külföldi érdekeltségek számára.

Belbiztonsági helyzet

A tunéziai hatóságok az érzékenynek minősített potenciális célpontokat fokozott védelemben részesítik. A biztonsági erők folyamatosan ellenőrzik a közlekedési csomópontokat, az ország főútvonalait, az algériai és líbiai határrégiót. A hadsereg és a Nemzeti Gárda speciális egységei kiemelt védelmet biztosítanak a turisztikai központoknak, a turisták által látogatott objektumoknak, továbbá az olyan nagyobb tömegben felkeresett létesítményeknek, mint a bevásárlóközpontok.

Az ország déli, sivatagi régiói a hadsereg és a speciális terror-elhárítási egységek műveleti területei. A Gafsa foszfát bányavidéken, a Bizerte, Jendouba, Kasserine, Tataouine, Medenine kormányzóságban időszakosan felszínre törő erőszakot a hadsereg határozott fellépésével, illetve katonai műveletek segítségével fékezi meg. A hadsereg és a belügyi szervek értékelése szerint az ország számos régiójában (elsősorban az ország nyugati és déli körzetei) továbbra sem megnyugtató a biztonsági helyzet, a belső instabilitás a regionális folyamatokból adódó feszültségekkel párosul.

A Maliban megindult terror-ellenes műveletek, a francia katonai intervenció hatására Tunézia terror-fenyegetettsége növekedett. A fokozott kockázatokra tekintettel az egyéni utakat nem javasoljuk a déli (Tatouine, Medenine, Gafsa, Gabes, Sfax) és az észak-nyugati tartományokba (Kasserine, Jendouba, Kef, Sidi Bouzid, Beja) e régiók felkeresése nem tanácsolt.

Az országban folyamatossá váltak a vallási jellegű műemlékek, mauzóleumok elleni szalafita/vahhabita támadások. Nem javasoljuk Kairouan és Bizerte városok, továbbá a főváros központjának látogatását.

Bűnözés, leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények

A külföldi állampolgárok sérelmére elkövetett bűncselekmények száma – a tunéziai hatóságoknak a turizmusra fordított kiemelt figyelmének köszönhetően – a forradalmat követő időszakban sem növekedett ugrásszerűen saját tapasztalataink alapján. A turisztikai zónákat megfelelően biztosítják, az éjszakai órákban és gyakran napközben is a tengerparti övezeteket lovas-járőrök ellenőrzik. A turisztikai központokat, szállodákat folyamatos megfigyelés alatt tartják (hadsereg és Nemzeti Gárda). A jelzettektől függetlenül javasoljuk nyaralás során az óvatosságot.

Amennyiben lopás történik, úgy feltétlenül kérjék meg a szállodát, hogy hívjon rendőrt, vagy menjenek be az idegenvezetővel a helyi rendőrőrsre és készíttessenek „attestation de vol” nyilatkozatot, amelyben valamennyi ellopott értéktárgy fel legyen tüntetve. A magyarországi biztosító társaságok számára ez elengedhetetlen. A rendőrségnek kötelessége az igazolás kiadása, ehhez ragaszkodjanak.

Ha egy lopás során az útlevél is eltulajdonításra kerül, kérjük, azonnal vegyék fel a kapcsolatot a tuniszi Magyar Nagykövetséggel (+216/71 780544; +216/71 780544; ügyeleti szám: +216/98 222339; +216/98 222339). A hazautazáshoz feltétlenül szükségük lesz az „ideiglenes útlevélre”, amit Külképvisletünk állít ki. Ehhez személyesen kell eljönni, 2 db fényképpel. Az útlevél kiállítását meg lehet várni.

Segélyhívószámok:

Rendőrség: 197
Tűzoltóság: 198
Mentők: 71 335 500
Tudakozó: 1200

Nem ajánlatos utcai ismeretségek alapján közös programokba bonyolódni – annak ellenére, hogy a tunéziaiak többsége jelenleg is kimondottan barátságosan viszonyul a turistákhoz. Ugyancsak nem javasolt szállodában nőismeretséget kötni, ennek fordítottja még inkább igaz: különösen uniós tagságunk óta megnőtt a szakképzettség nélküli fiatal tunéziai férfiak – általában szállodai alkalmazottak, a bazárokban működő árusok – érdeklődése magyar hölgyek iránt, az utóbbi két év belső (és külpolitikai) folyamatainak hatására a tendencia kiterjedt a fiatal diplomásokra is.

Házasságipar

A Tunéziára (is) oly jellemző „házasságipar” egyre jelentősebb méreteket ölt, ezt a formát az illegális migrációt kiváltó hatékony eszköznek tekintve az utóbbi tizenöt évben a tökélyre futtatták tunéziai fiatalok az EU tagállamok irányában. A magyar relációt tekintve a beadott beutazási kérelmek minimum 90%-a un. vegyes-házaspárok, vagy házasságra készülő „vegyes-párok” tunéziai tagjai részéről érkezik be.

Az utóbbi hónapokban megfigyelhető, hogy a házasságipar által „megérintett” magyar hölgyekhez hasonlóan tunéziai fiatal férfiak is internetes portálokon egyeztetnek a különösen számukra fontos témakörben, a helyi szlengben bezness-nek nevezett házasságipar területén (a Bezness-hez részletes viselkedési kódexet dolgoztak ki meglehetősen rafinált formában). A valószínűsíthetően tunéziai fiatalok által külföldi szerverekről üzemeltetett portálokon a blog-bejegyzések arról tanúskodnak, hogy a fiatal, rendszerint szakképzetlen és munkával nem rendelkező, Tunézia elmaradott területein, vagy Európában (általában Olaszországban, de előfordulnak Franciaországból érkezett bejegyzések is) rendezetlen háttérrel (illegálisként „sans papier”) élő férfiak egyértelműen migrációs szándékkal keresik magyar hölgyek ismeretségét, a cél, bejutásuk biztosítása a Schengen övezetbe, vagy ottani tartózkodásuk legalizálása.

A bejegyzésekből kitűnik az is, hogy a „magyar feleség” csak egy lehetőség a sok közül – a „konzultációk” azt is egyértelművé teszik, hogy az „érdekeltek” egymás között ajánlgatják a különböző Schengen-államokban nőismeretség terén adódó lehetőségeket – a cél az övezet államaiban adódó kiskapuk, a leggyengébb láncszem kipuhatolása.

Viszonylag új momentumként jelentkezik, hogy – igaz Schengen-csatlakozásunkat követően már volt erre példa – tunéziai fiatalok a Schengen övezetben tevékenykedő magyar hölgyek ismeretségét keresik (Olaszország, Svédország, Németország stb.), vagy Németországban működő magyar (általában „munkaközvetítéssel” is foglalkozó) cégeken keresztül igyekeznek beutazási engedélyekhez jutni.

A kockázatok, terror-műveletek lehetősége kapcsán nyomatékkal kérjük a házasságkötésre készülő, magyar állampolgárságú hölgyeket egyéni útjaik mellőzésére. A házasságkötésre készülők tunéziai partnerei rendszerint az ország forró körzeteiből származnak, utazásukkal személyes biztonságukat, testi épségüket veszélyeztetik. A kockázatokat fokozza, hogy a jelzett területen (észak-nyugat, továbbá Bizerte és déli régiók), az utóbbi hónapokban már országos szinten is szalafista milíciák, nem egy esetben a hivatalos rendfenntartó erők inzultálnak helyi férfi társaságában utazó/található hölgyeket, „ellenőrzik” a szállodai szobákat házasságon kívül együtt tartózkodók után kutatva.

Terror-fenyegetettség

A Maliban 2013 januárjában megindult terror-ellenes műveletek, a francia katonai intervenció hatására Tunézia terror-fenyegetettsége jelentősen növekedett. Az ország déli és észak-nyugati körzeteiben folyamatossá vált a dzsihadista jelenlét, a hadsereg és terror-elhárítás állandósította tisztogató akcióit, sikeresen számol fel beszivárgási kísérleteket, helyi terrorista és toborzó hálózatokat, foglal le líbiai eredetű haditechnikát a jelzett területeken. Az ország déli területeire a hadsereg további csapaterősítést vezényelt, megjelentek a Bizerte támaszpontról átdobott különleges ejtőernyős egységek.

Az algériai határrégióban, Kasserine, Jendouba tartományokban 2012 decemberében egymást követően az al-Kaida Maghreb Szárnyához kötődő csoportokat azonosítottak be, a jelzett tartományokban komoly fegyveres összecsapásokra került sor. A tunéziai hadsereg, belbiztonság terror-ellenes egységei (BAT), a Nemzeti Gárda a határrégió egészére kiterjedő műveleteket folytatott, a fokozott ellenőrzés folyamatos, a műveletek az algériai hadsereg, csendőrség egységeivel összehangoltan folytak és folytatódnak. A határ mindkét oldalát hosszú, mintegy 220km szakaszon részlegesen zárták. A kiterjedt terror-ellenes akciók során kiképzőtáborokat, fegyverraktárakat, toborzóhálózatokat számoltak fel. Megerősítést nyert, hogy a szalafista fegyveres jelenlét, az al-Kaida műveletei Tunéziát közvetlenül érintik. A jelenség nem új, viszont annak mértéke, szervezettsége, kiterjedése felülmúlja a korábbi években tapasztaltakat. Tunézia területén, az észak-nyugati határrégióban és déli területeken a szalafista/dzsihadista fegyveres műveleti tevékenység 2011 májusa óta erősödő tendenciát mutat. Mindez szoros összefüggésben áll a líbiai destabilizálódással, fegyverkiáramlással, a Szahel folyamataival. Megerősítést nyer az algériai, líbiai, a Szahelben működő dzsihad (Maghreb egészét érintő) regionális szintű hálózati rendszerének működése.

A folyamatokat illetően hivatalosan nyilatkozó tunéziai belügyi tárca szerint „még idejében” sikerült felszámolni a teljes műveleti tevékenység elérésétől még messze álló, al-Kaida kötődésű Okba Ibn Nafaa Brigádot, amely az al-Kaida Maghreb Szárnyának tunéziai magját képezte volna (közelebb állna a realitásokhoz az a megfogalmazás, amely egyik magját említené). Külön is nyugtalanító, hogy a jelzett csoport/katiba személyi állománya tunéziai fiatalokból állt fel, igaz az irányítás algériai kézben volt, közvetlen kapcsolatban az al-Kaida Maghreb Szárnyának élén álló Droukdellel. A tunéziai belső elhárítás és külső felderítés (algériai együttműködésben) kulcsszerepet játszott a műveletekben, amelyek során az említett eredmények mellett kiterjedt toborzóhálózat felszámolására is sor került.

A hadsereg és a speciális bevetési egységek, a Nemzeti Gárda eddig sikeresen lépett fel a líbiai és algériai területről kiinduló, illetve tunéziai területen szerveződés stádiumában lévő fegyveres szalafista/dzsihadista csoportokkal és a kapcsolódó szervezett bűnözéssel szemben.  

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

A magyar állampolgárok érvényes útlevél birtokában 30 napig vízummentesen utazhatnak Tunéziába. Be- és kilépéskor adatlapot kell kitölteni. A Tunéziába való belépéshez legalább 6 hónapig érvényes útlevél szükséges. Amennyiben nincs meg a jelzett 6 hónapos érvényesség, akkor a magyar turistát (utazót) Tunéziában a repülőtérrel azonnal visszafordíthatják, vagyis a következő repülő járattal hazaküldhetik.
Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

A Tunéziába gépkocsival érkezőknek belépéskor biztosítást kell kötniük, mert a magyarországi felelősségbiztosítás nem érvényes. Csak saját névre szóló, rendezett gépkocsi papírokkal javasoljuk a beutazást.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tunéziai törvények igen keményen büntetik a kábítószer fogyasztását, illetve birtoklását. A „bódító hatású gyógyszerek”, nyugtatók behozatalát külön nem ellenőrzik, viszont elvileg csak a személyes használatra szolgáló mennyiséget tolerálják!

Munkavállalással kapcsolatos tudnivalók

Tunézia gazdaságában az utóbbi években jelentős feszültségek keletkeztek, növekedett a munkanélküliség (kb. 20%), ezen belül is kiugróan magas a diplomás és fiatal munkanélküliek aránya. Egyéni munkavállalóként – a fentiek alapján érthető módon – Tunéziában szinte lehetetlen elhelyezkedni, munkaalkalmat találni. Külföldi munkavállalók általában nyugati befektetők, kivitelezők projektjein dolgoznak, az ő esetükben is rendkívül hosszadalmas a munkavállalási és tartózkodási engedély, a különböző biztosítási papírok beszerzése.

Amennyiben magyar munkavállaló közvetlenül tunéziai cégnél kapna "elvben" munkalehetőséget, úgy a fenti bürokratikus út időtartam még hosszabbá válhat. További veszélyeket jelent a késedelmes, vagy a szerződésben rögzítettől eltérő javadalmazás, az a tény, hogy az ország egyelőre kötött devizagazdálkodása miatt a külföldi javadalmazását a helyi valutában kívánják megállapítani, a társadalombiztosítás késedelmes fizetése, és vitát válthatnak ki a nem megfelelő lakáskörülmények stb.
A tunéziai munkavállaláshoz elengedhetetlen a francia nyelv kitűnő ismerete.
Tunézia keményen szankcionálja és igyekszik kiszűrni külföldi állampolgárok illegális munkavállalását. 

Tudnivalók az országról

Ramadán – 2013

Kérjük a Tunéziába utazó magyar állampolgárokat, hogy a fogadó ország vallását, kapcsolódó szokásokat tartsák tiszteletben, különös tekintettel a 2013. július 9 - augusztus 8 időszakra tehető, Ramadán, egy hónapos böjti időszakra, amikor a muszlimok napkeltétől-napnyugtáig böjtölnek. A muzulmánok egy hónapon át tartózkodnak az evéstől, ivástól, dohányzástól, a nemi kapcsolattól. (A megszorítások alól felmentést csak a 14 éven aluli gyermekek, az utazók, a terhes és szoptatós anyák, betegek kapnak). Kérjük, hogy szállodán kívül továbbra is tartózkodjanak az alkohol fogyasztásától, elvben turisztikai központokban az éttermek nyitva tartásában nem várható változás (hatályos törvények szerint), viszont nem kizárható, hogy ezúttal Monasttir, Sousse, Hammamet városokban a vendéglátóhelyek csak az esti órákban nyitnak (szállodákat mindez nem érinti).

A Ramadán másik lényeges eleme a vallásos elmélyülés, a hívők naponta ellátogatnak a mecsetekbe, ahol a Koránt tanulmányozzák. Kérjük, a mecsetek körül, ne hangoskodjanak, ne zavarják meg a hívőket, nyilvános helyeken (szállodán kívül) ne dohányozzanak, fedetlen testtel ne mutatkozzanak, a fogadó ország kultúráját és vallását tartsák tiszteletben.

Megjegyzés:

A Ramadán kezdetét a Hold állásának tanulmányozását követően az ország vallási vezetője hirdeti ki, várható időszakai a következő években:
2014. június 28 és 2014.július 28.
2015. június 18 és 2015.július 17.

Térség: Monastir

Tunézia egyik legszebb fürdővárosának tartják, eredeti neve Ruspina volt. Erőd és nagymecsetből itt sincs hiány, számos látnivalót találunk magunknak. Mindenképpen kóstoljuk meg egy helyi teát vagy kávét számos lehetőség áll nyitva előttünk akár étterem akár kávézó tekintetében, a kikötője is megér egy sétát.
Skanes elsősorban a luxus szállodák és a golfozók törzshelyei. Szórakózohelyeket mind az ó mint az új városban találunk, és bizony sok magyar szót is hallhatunk a bazársorokon.

Város: Monastir


Válogasson útjaink közt téma szerint!