+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Malmö-Koppenhága városlátogatás

Svédország, Malmö

Szállás típus: Hotel ***
Ellátás: Reggeli
Utazás módja: Repülővel
Időtartam:
Típus: Városlátogatás
Indulás:

Leírás:

A skandináv életérzés az elmúlt években járványszerűen terjed, mindenhol nyugalmat, kiegyensúlyozottságot és pozitivizmust hagyva maga után. Ebben Svédország és Dánia járnak az élen, utóbbi fővárosa, Koppenhága ráadásul nem csupán a legmenőbb skandináv város, de folyamatosan a legboldogabb városok listáját vezeti. Svédország 3. legnagyobb városát, Malmöt pedig egyszer mindenkinek látnia kell! Kulturális sokszínűsége, a modern és a hagyományos elemek eklektikus találkozása egyszerűen elbűvölő. Ráadásul a két város annyira közel fekszik egymáshoz, hogy egy hosszú hétvége alatt mindkettőt kényelmesen be lehet járni.

 

Tartson velünk erre a felejthetetlen hétvégére és tapasztalja meg, mit jelent örök optimistán, amolyan skandináv-szemüvegen keresztül nézni a világot!

Program:

1. napKét órával a gép felszállási időpontja előtt gyülekezünk a Liszt Ferenc Repülőtéren, ahonnan a Wizzair 19:35-kor induló járatával utazunk Malmöbe. Érkezés 21:35-kor Malmö repülőterére, amely nagyjából 30 km-re fekszik a várostól. Innen közvetlen transzferrel jutunk el 40 perc alatt a szálláshoz, ahol elfoglaljuk szobáinkat.

2. napReggeli után célba vesszük Koppenhágát, ahová menetrendszerinti járattal jutunk el nagyjából 40 perc utazás után. Utunk során átkelünk Európa egyik leghíresebb és egyben leghosszabb hídján, az Öresund-hídon, mely a két várost (és a két országot) köti össze. A híd a tengeren lévő kis szigetet is érinti, ahol a tengerbe, a föld alá ereszkedik, és a teljes hosszból 4 kilométert alagúton keresztül fut. Örök élmény lesz már ez az út is!

Miután megérkeztünk Koppenhágába, lehetőség lesz csatlakozni egy Hop on-Hop off városnézéshez, majd egy órás hajókására is sor kerül. Ám Koppenhága látnivalóit leginkább gyalogosan érdemes felfedezni: a három leghíresebb ezek közül a több mint száz éves vidámpark, a Tivoli Gardens, a Kis Hableány szobra és szabadváros, Christiania.

De kezdjük a városnézést inkább egy központi helyen: a főváros ékessége a Radhaus, vagyis a városháza, üvegtetős belső udvara kiállításoknak és nagyszabású rendezvényeknek ad otthont, 106 méter magas tornyából szédítően szép a panoráma. Híres és nagyon látványos világórája mutatja az idő(ket), jelzi a napkelte és a napnyugta idejét, és naptárként is szolgál.

A városházától mindössze néhány percnyi sétára található a Tivoli, Dánia legkedveltebb vidámparkja. Teli vad attrakciókkal, zöld oázisokkal, ínyenc éttermekkel, rock koncertekkel és rendszeres a tűzijáték is - egész évben tartogat meglepetéseket minden korosztály számára. A nyugalomra vágyó turisták sem fognak csalódni, hiszen hatalmas zöld területek, tavak és szökőkutak, szép virágok teremtenek pihentető légkört.

Érdemes pontban déli 12 órakor az Amalienborg, vagyis Margit királynő lakhelye felé járni, hiszen ekkor zajlik az őrségváltás parádéja. Az őrök nem kerülik a szemkontaktust, mosolyognak és rövid válaszokra is rábírhatóak. A koronát és a királyi kincseket viszont nem itt, hanem a nem messze található Rosenborg-kastély pincéjében, üvegvitrin mögött őrzik, aminek rácsos állványzatára a gyerekek fel is mászhatnak.

Innen érdemes a Nyhavn felé venni az irányt, ami eredetileg egy forgalmas kereskedelmi kikötő volt, hatalmas hajóforgalommal, részeg matrózokkal, tolakodó örömlányokkal és persze kocsmákkal. Napjainkban ebből már semmi nem maradt meg, az egész városrészt gyönyörűen felújított házak és ízléses éttermek uralják. Különösen nyáron nyújt tökéletes színteret egy hosszú nap befejezéséhez, itt mindenki zavartalanul élvezheti az idilli atmoszférát. Ebédeljen meg egy hangulatos étteremben, vagy csak bámészkodva lógassa a lábát a rakparton - így is úgy is felemelő élményben lesz része!

A régi kikötő nevezetességei közé tartozik a 20. számú ház, melyben Andersen élt - itt írta például a Borsószem királykisasszony című mesét is. És ha már a meséknél tartunk... nem látogathatja meg a dán fővárost anélkül, hogy látná Koppenhága hivatalos jelképét, a Kis Hableányt! Sétáljon végig a parton Nyhavn-tól Kastelletig, és nézze meg ezt a csodás szobrot és környezetét!

A tartalmas nap után, este visszatérünk szálláshelyünkre, Malmöbe.

3. napElfogyasztjuk kiadós reggelinket, majd újra Dánia felé vesszük az irányt. Koppenhága ugyanis tartogat még számunkra érdekességeket!

Dánia egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága Koppenhága szabad, területen kívüliséget élvező területe: Christiania. Ezren lakják ezt a városon belüli várost és évente 500 ezren látogatják meg. Története szerint a `70-es évek elején alapították (az évtized hangulata azóta is uralkodó), amikor egy csoport fiatal lyukat vágott az egykori katonai laktanya kerítésén, és beköltözött - még ma is laknak itt néhányan az eredeti telepesek közül. Christiania egy kollektíva által vezérelt, pénzügyileg önálló kommuna: öko-éttermek, műhelyek, galériák mellett több zenei és kulturális rendezvény is teret kap itt. A főbejáratnál található egy tábla, amely felsorolja a területre érvényes szabályokat, melyeket tanácsos megfogadni. Eszerint aki a területre belép, nem fotózhat, nem mobilozhat, tilos a hangoskodás vagy a futkározás. Érdemes csatlakozni egy vezetett túrához, melyen maguk a telepesek mutatják be ezt a különleges területet.

A városon belüli elvarázsolt világ után belevethetjük magunkat a kapitalista álomba: fedezzük fel a Str?get, a város szívében dobogó bevásárlónegyedet Európa egyik leghosszabb sétáló utcájával. Rengeteg üzlet, olcsóbb áruházak és drága márkaboltok sorakoznak egymás mellett: a nagy nemzetközi márkák, mint a Prada, Louis Vuitton, Max Mara, Mulberry és Boss üzletei az utca végén, a Kongens Nytorv közelében találhatóak, míg a Városháza tér körüli üzletek (H & M, Vero Moda, Zara) inkább a szűkebb költségvetésű bevásárlókörutaknak kedveznek. A bevásárlónegyed sok kis utcája látnivalókban is gazdag: itt áll például a Nagyboldogasszony templom, ahol Frederik, a trónörökös házasodott. A Str?get közkedvelt törzshelye a város utcai előadóművészeinek, gyakran találkozhatunk itt akrobatákkal, varázslókkal és zenészekkel is.

Este visszautazunk Malmöbe és nyugovóra térünk szálláshelyünkön.

4. napMegreggelizünk, majd utolsó napunkat Malmö felfedezésével töltjük. Városnézésünk alatt a főbb látnivalókra koncentrálunk: megnézzük a város főterét a Városházával, a korábban erődítmény-, ma múzeumként funkcionáló Malmöhust és a Szt. Péter templomot. Mindenképpen keressük fel az óvároson belül a Lilla torgot, a 16-18. századból való, szépen felújított házakkal szegélyezett, hangulatos terecskét. Rengeteg üzlet kirakatában lehet nézelődni, megannyi parkban pihenhetünk meg sok-sok virággal és fákkal körülvéve, a tavak miatt pedig kacsákkal együtt sétálhatunk az utcákon.

Mindenképpen vessünk egy pillantást a világhírű Turning Torso furcsán csavart építményére. A 190 méter magas és 54 szintes torony Európa második legmagasabb épülete: kilenc darab 5 emeletes kockát csavart el tervezője úgy, hogy a legalsó helyzetéhez képest a legfelsőé 90 fokos eltérést mutat. A lift rendkívül gyorsan, mindössze 38 másodperc alatt ér fel a legfelső szintre.

Sétáljunk egyet a tengerparton, ahonnan halványan látszik a Koppenhágát és Malmöt összekötő Öresund is.

Este transzferrel jutunk ki a repülőtérre, majd a Wizzair 22:00-kor induló járatával repülünk vissza Budapestre. A Liszt Ferenc Repülőtérre 23:45-kor érkezünk meg.

Utazás:

Wizz Air légitársasággal, a helyszínen pedig menetrendszerinti bussszal

Szállás:

Malmöben, belvárosi 3*-os szállodában

Elhelyezés:

Kétágyas szobában. Egy- és háromágyas szoba igényelhető. 

Ellátás:

Reggelis ellátás

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Ár tartalmazza:

  • Budapest - Malmö - Budapest repülőjegyet
  • 3 éjszaka szállást belvárosi 3*-os szállodában, kétágyas elhelyezéssel
  • reggelis ellátást
  • csoportkísérő idegenvezetőt
  • 2 x repülőtér-szállás transzfert
  • 2 x Malmö-Koppenhága-Malmö transzfert

Ár nem tartalmazza:

  • repülőtéri illetéket 28.000 Ft/fő
  • utasbiztosítást (1320 Ft /fő/4 nap)
  • feladott poggyászt: 10 kg-ig 13.000 Ft , 20 kg-ig 19.000 Ft
  • buszos és hajós városnézést Koppenhágában (kötelezően fizetendő): 35 EUR/fő

Érintett desztinációk:

Svédország

Látnivalók

Stockholm a középkor óta az ország fővárosa, mely a Balti-tenger partján fekszik, és a Skandináv-félsziget legjelentősebb kereskedelmi és tengerészeti központja. A város a legszebb arcát a tenger felől mutatja. Az óváros, a Gammla Stan, a 13.századból származó középkori épületeivel és utcáival csábítja a turistákat. A múltat idézi az 1760-ban épült királyi palota, mely az eredeti, a tűz martalékává vált palota újjáépítetett változata. A fővárostól keletre fekvő Djurgarden, nemcsak egy gyönyörű park, hanem számos látványos múzeum otthona. Itt alapították a világ első skanzenjét, mely kiállításokból, állatkertből, akváriumból, erdészeti pavilonból és dohánymúzeumból áll. A park nyugati részén található a Vasamuseet, amely a tengerészek 17.századi életébe enged bepillantást.

Vadstena Svédország egyik legszebb, legkellemesebb városa. Reneszánsz kastélya a Vadstena slottból gyönyörű kilátás nyílik a kikötőre és a Vattern-tóra. A 15.századi apátság (klosterkyrkan) a gótikus és reneszánsz építészet ötvözete. A régi királyi rezidencia, a Bjalboattens Palats, is itt található.

Göteborg Svédország második legnagyobb városa, csodálatos kikötőjéről és bevásárló utcájáról híres. Svédország legnépszerűbb, a világ egyik legjobb szórakoztatóparkja, a Liseberg, is itt található. Semmiképpen ne hagyjuk ki a történelmi gyűjteményeiről híres Ostindiska Husetet, valamint a Konstmuseetet, mely többek között Rubens, Van Gogh és Rembrandt festményeit állítja ki.

Visbyben több mint 40 torony és templomrom található. A Gottlands Fornsal történeti múzeum a korai vikingkort mutatja be.

Öland kis szigete a vaskori erődítményről, Graborgról, nevezetes. A Borgholm kastélyt is látogassuk meg, ha a szigeten járunk. Svédország nagyon drága, minimum napi 40 dollárba kerül a nyaralás, ennél kevesebből nem jövünk ki. A legtöbb helyen nem okoz gondot az utazási csekkek és a külföldi valuták beváltása.

Térség: Malmö

Város: Malmö


Dánia

Koppenhága

1.5 millió lakosával Skandinávia legnagyobb és legizgalmasabb városa. Alacsony épületei kissé szokatlanok manapság, de ez inkább örömteli, mint sajnálatos. Csupán néhány templomtorony és szálloda magasodik ki a többi épület közül. A város történelmi és kulturális értékei meglehetősen kis területre koncentrálódnak, de parkokat, szökőkutakat és tereket a város bármely részén találunk. A központi pályaudvar a Tivoli vidámpark és a legfontosabb hotelzóna között található. A Tivoli északi sarkával szemben terül el Koppenhága központi tere, a Radhuspladsen, amely egyben fontos buszcsomópont is. Buszok járnak a repülőtér , valamint a központi pályaudvar között. A Stroget a világ leghosszabb sétálóutcája, 1800m hosszú. Itt találhatók a város legfényesebb üzletei. Az Amilienborg Királyi Palota 1794 óta a királyi család otthona. Ha a királynő itt tartózkodik, megnézhetjük az őrségváltást. A palota négy szinte különálló rokokó kastélyból áll, amelyek a keresztutcákra 45°-os szöget zárva övezik a teret. A tér közepén V. Frigyes lovasszobrát láthatjuk. Az egyik szárny ma múzeumként üzemel, amely a királyi lakosztályokat mutatja be három generáción keresztül, 1836 és 1947 között. Érdemes megtekinteni legalább néhány templomot, például a Vor Frue Kirke-t és a Vor Feslers Kirke-t. Előbbi Krisztus szobrairól, utóbbi barokk oltáráról és gondosan kidolgozott orgonájáról híres. Ha a város képében felülről szeretnénk gyönyörködni, menjünk fel a templom 95m magas tornyára. Ne hagyjuk ki a Ny Carlsberg Glyptotek megtekintését, ahol a görög, egyiptomi, etruszk, és római művészet csodás remekeit vehetjük szemügyre. A Nemzeti Múzeum a dán történelmi leleteknek ad otthont. Ha a városnézést kissé könnyedebb módon szeretnénk megvalósítani, ideális hely a Tivoli. A vidámpark 1843 óta üzemel. Természetesen nem hagyhatjuk el a várost, ha még nem láttuk jelképét, a Kis Szirént, ezt a sziklán ülő kis sellőt. A legtöbb olcsó szálloda a központi pályaudvar nyugati oldalán található. Nyhavn régóta a hajósok és írók kedvelt helye. A közelben lévő Stroget olcsó étkezési lehetőségeket nyújt. Strogettól északra van néhány kitűnő étterem a latin negyedben. A belvárostól északra, a Norrebro-ban számos éjszakai szórakozóhelyet találnak a fiatalok. A főidény június végével kezdődik, mikor a nappalok hosszúak, napfénytől ragyogóak, az éjszakák rövidek és balzsamosan enyhék.

Arhus

Nyüzsgő egyetemi város, Dánia egyik legnépszerűbb zenei színtere. A város legszebb vonzereje az Óváros, amely egy szabadtéri múzeum. 75 helyreállított épületet hoztak ide Dánia minden tájáról. Legtöbbjük a XVII-XVIII. századból származik. Van köztük egy vízimalom, egy szélmalom és néhány épület a századfordulóról. Székesegyháza a legnagyobb templom Dániában. Eredeti román stílusú kápolnája a XII. századból származik, a többi része pedig XV. századi gótikus stílusú.

Ribe

Skandinávia legrégebbi települése, már a IX. században lakott volt területe, habár ásatások során nemrég ezüst érmék kerültek elő, amelyek a VII: századból származnak. Ellátogatni ide olyan, mintha élő múzeumba lépnénk be. Katedrálisa kiemelkedő múltjáról tanúskodik. A vikingközpont a vikingek korát idézi fel.

Mons Klint

Mon szigetén található ez a fehér krétafal, amely 5000 évvel ezelőtt jött létre és 128m magas. A szikláról lejuthatunk a tengerpartra.

Egeskov Vár

Reneszánsz gyöngyszem. 1554-ben épült egy kis tó közepén. "egeskov" szó szerint tölgyerdőt jelent. Nevét onnan kapta, hogy a vár tölgyfa rönkök ezrein fekszik. A 15ha-os parkot az 1700-as évek közepén alakították ki. A várban antik bútorokat, festményeket és vadász trófeákat láthatunk. Aki szereti a labirintusokat, botorkálhat a 200 éves útvesztőben. Autó múzeum is található itt.

Legoland

A kis Billund várostól 1 km-re északra található. Területe 10 ha, ami telis-tele van műanyag legodarabkákból összerakott építményekkel.

Éghajlat:

Északi elhelyezkedéséhez képest az éghajlat meglehetosen enyhe, amit foleg a nyugati partvidék mentén haladó meleg Golf-áramlat hatásának köszönhet Dánia. Utazni a legkellemesebb májustól augusztusig, amikor a homérséklet 25 fok fölé is mehet, a nappali világosság pedig majdnem 18 órán keresztül tart. A leghidegebb téli hónapokban, januárban és februárban fagypont környékén mozog az átlagos napi homérséklet, s bár ez hidegnek tunik, még mindig majdnem 10 fokkal magasabb, mint ami ezen a magasságon szokásos.

Dánia a legolcsóbb a skandináv országok között. Ha nem a skandináv állapotokhoz viszonyítjuk, Dánia tényleg drága ország. Ez részben köszönheto a 25%-os forgalmi adónak, amit mindenre ráraknak, a hotelszobától kezdve a bolti árucikkekig. Mégis, a költségek alakulását foleg az befolyásolja, hogy milyen módon utazunk. Ha kihasználjuk Dánia kiterjedt kemping hálózatában rejlo lehetoségeket, vagy a diákszállókat, elkészítjük a saját ételeinket, napi 30 dollárral is elboldogulhatunk. Ha szerényebb hotelekben szállunk meg, és olcsóbb éttermekben étkezünk, mindez napi 65-75 dollárba fog kerülni. Az autókölcsönzés nagyon drága az országban, érdemesebb Németországban kibérelni a kocsit, a dán ár harmadáért, és átvinni a határon. Minden ismertebb úti csekket elfogadnak a nagyobb bankok, de a kezelési költség igen borsos, érdemes tehát egyszerre egy csinosabb összeget beváltani. A postahivatalok is váltanak külföldi valutát, és vasárnap reggeleken is nyitva vannak; s ez néha jól jöhet. A nagyobb bankokban találni ATM pénzes automatákat, Koppenhágában éjjel nappali bankjegy átváltó automaták is vannak. Az éttermi számlák és a taxi díja is tartalmazza a szolgáltatás díját. További borravaló adása nem szükséges, ám ha jó volt a kiszolgálás fel lehet kerekíteni a számlát. Az alkudozást nem ismerik Dániában.

Ünnepek:

Az ország fontosabb eseményei közé tartozik az a százegynéhány zenei fesztivál, melyek majdnem megállás nélkül követik egymást, a zenei élet széles területét felölelve dzsesszt, rockzenét, bluest, gospelt, ír zenét, klasszikust, countryt és cajunt ünnepelve. Június végén a Szent Iván éji máglyákkal kezdodik a sorozat, majd Európa legnagyobb zenei fesztiválja, a Roskilde Fesztivál következik, június végén vagy július elején. A ringei Midtfyns Fesztiválon, július elején nemzetközi rock, pop, világzene, folk és dzsessz zenészek lépnek fel, a Koppenhágai Jazz Fesztivál, mely 10 napig tart július elso részében egyike a világ legnagyobb zenei ünnepségének. A Koppenhágai Nyári Fesztiválon klasszikus és kamarazenei koncerteket adnak elo július utolsó és augusztus elso két hetében. Augusztus végén tartják Észak-Európa legnagyobb folkzenei rendezvényét, a Tonder Fesztivált. Szeptember elso vasárnapján kezdodik a kilenc napos Arhus Fesztivál, ami a várost egyetlen, folytonos tivornya színhelyévé változtatja, a sokféle zenei és színházi eloadás dánok és külföldiek ezreit vonzzák. A programba tartozik a Viking Fesztivál is, kóricáló udvari bolondokkal, bajvívó és íjászversennyel, viking stílusú hajókkal, hagyományos ételekkel, italozással és jókedvvel.

Közlekedés:

A belföldi légi közlekedés kényelmes módja a nagyobb városok közötti közlekedésnek, ráadásul néhány járat esetében nagymértékű kedvezményt kaphatunk a jegy árából. A legtöbb helység megközelíthető távolsági buszokkal, amelyek érkezési idejéhez igazítják a vonatok indulását. A vasúti közlekedés jó, megbízható, járatai sűrűn indulnak, árai elfogadhatóak. Dániában az út jobb oldalán közlekednek. A biztonsági öv használata kötelező, valamint az elakadásjelző háromszögnek benne kell lennie az autóban. A kerékpárutak behálózzák az országot, így ez is egy kellemes módja az országjárásnak, vagy akár egy város megismerésének. A komphálózat összeköti a lakott szigeteket egymással, habár jachtot bérelni és körbehajókázni még kellemesebb.

Helyi konyha:

Semmi sem jellegzetesebb, mint a híres smorrebrod (vajaskenyér), egy féloldalas szendvics, ami a legegyszerűbbtől a gazdagon felépített mesterművekig terjed. A dán étel főleg halra, húsra és krumplira épül. A hagyományos ételek közé tartozik a flaskesteg (ropogósra sült borös malac), a gravad laks (füstölt vagy sózott lazac kaporral pácolva és édes mustárszósszal tálalva), és a hvid labskovs (felkockázott marhahúsból készített pörkölt, krumplival, babérral és borssal fűszerezve). A gazdag péksütemény, melyet a legtöbb országban "Danish" néven ismernek, itt wienerbrodként fut, és minden második sarkon kínálják a pékségek nyálcsordító választékukat. A dán Carlsberg és Tuborg sörfőzdék kitünő söröket készítenek. A legnépszerűbb röviditalnak az Aalborgban gyártott aquavit számít. A legtöbb étteremben, kávézóban és a sarki fűszeresnél is kapható sör, bor és pálinka.

Térség: Koppenhága

Város: Koppenhága

Koppenhága Dánia fővárosa egyben Skandinávia legnépesebb városa. Koppenhága számos nemzetközi felmérés és rangsor alapján fontos kulturális, üzleti, média és tudományos központ. Koppenhágában sok kisebb-nagyobb park található. Ilyen például a Rosenborg kastély parkja, a Kongens Have, amely az ország legrégebbi királyi parkja; kialakítását IV. Keresztély rendelte el 1606-ban. Évente 2,5 millióan keresik fel; nyáron ellepik a napozók, piknikezők és labdázók. A strandokat kikötői fürdők hálózata egészíti ki a város vízpartjain. Az első és legnépszerűbb ezek közül az Islands Bryggénél található, melynek a kialakítása nemzetközi elismerést aratott. oppenhága főbb nevezetességei: Amalienborg palota: a dán királyi család téli rezidenciája. Christiania: egy részleges önkormányzattal bíró városrész, hippinegyed. Christiansborg palota: a dán parlamentnek is helyet adó épület főként a királyi fogadószobákról nevezetes. Kastellet: ötszög alaprajzú erődítmény, az egyik legjobb állapotban megmaradt hasonló építmény Észak-Európában. A kis hableány: az Andersen meséje által ihletett szobor a koppenhágai kikötőben a város egyik szimbóluma. Koppenhágai Operaház: a világ egyik legmodernebb operaháza magánadományból épült. Nyhavn: népszerű hely kedves házakkal egy kikötőöböl körül. Rosenborg kastély: egy apró kastély Koppenhága közepén, egykori királyi rezidencia, itt őrzik a koronaékszereket Strøget: Koppenhága sétáló- és bevásárlóutcája, a maga nemében a leghosszabb a világon. Tivoli: régi és közkedvelt vidámpark. (forrás:wikipedia)

Válogasson útjaink közt téma szerint!