+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Kilimandzsáró - Túrázz fel Afrika tetejére...

Tanzánia, Körutazás Tanzániában

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: leírás szerint
Utazás módja: Egyénileg
Időtartam:
Típus: Egzotikus út, Sportos kirándulások
Indulás:
Túrázz fel Afrika legmagasabb csúcsára, az 5896 méteres Kilimandzsáróra, a hegység legkényelmesebb és legszebb útvonalán! A Marangu ösvényen menedékháztól menedékházig haladunk, így kényelmesen pihenhetünk és az akklimatizációnk is megfelelő lesz.
A csomagjainkat teherhordók viszik, az étkezésünkről külön szakács gondoskodik, a szállásaink magashegyi menedékházakban lesznek.


Részletes program


1. nap
Budapest – Amszterdam – Kilimanjaro – Arusha

    Repülés: az általunk ajánlott KLM légitársaság menetrendje szerint kora reggel indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Amszterdamba, majd onnan átszállás után Tanzánia felé folytatjuk a repülést. Az esti órákban szállunk le a Kilimanjaro repülőtéren, ahonnan a egyénileg, taxikkal juthatunk el az arushai szállodába.
    Arusha: a város Tanzánia egyik legfontosabb idegenforgalmi központja, mivel közel fekszik a Kilimandzsáróhoz és több híres nemzeti parkhoz. A szállásunk szállodában lesz a következő két éjszakára.
    Szállás: szálloda.

2. nap
Arusha

    Arusha: ezt a napot Arushában töltjük. Kipihenjük magunkat a túra előtt, ráhangolódunk Afrikára, és megvárjuk a csapat azon tagjait, akik kevésbé kedvező menetrenddel érkeznek Tanzániába. Arusha a turisták számára keveset nyújt, mégis érdemes tenni egy sétát a központban, amely egy tipikus afrikai város képét nyújtja.
    Maszáj falu: egy 3-4 órás fakultatív program keretében felkereshetjük a közeli Ilkiding maszáj falut, ahol megismerkedhetünk az itt élők életével, szokásaikkal és hagyományaikkal.
    Szállás: szálloda; étkezés: reggeli.

3. nap
Arusha – Marangu Gate (1850 m) – Mandara ház (2700 m)

    Utazás: ezen a reggelen kezdődik a nagy kaland, a gyalogtúra Afrika csúcsára. A reg­ge­li után elhagyjuk a szállodát és busszal utazunk a Kilimandzsáró lábához. A felszerelésünknek azt a részét, amire a túrán nem lesz szükségünk, a szállodában hagyhatjuk. Körülbelül három óra elteltével ér­ke­zünk a Marangu Kapuhoz, a túra kezdetéhez.
    Marangu út: a Kilimandzsáró csúcsát 7 útvonalon lehet megközelíteni. Ezek közül 6 gyalogúton nem korlátozzák a résztvevők számát, és csak sátrakban lehet tölteni az éjszakát. Egyetlen útvonalon azonban, a Marangu úton limitált a napi résztvevők száma, az éjszakákat pedig menedékházakban töltik a túrázók. Ez a Kilimandzsáró legkönnyebb és legszebb útvonala, továbbá a legjobb lehetőségeket biztosítja a pihenés és az akklimatizáció számára. A menedékházak rendelkeznek egyszerű mosdókkal, amik jelentősen növelik a túrázók komfortérzetét. A Marangu út menedékházainak korlátozott a befogadóképessége, ezért ezen az útvonalon kevés túrázóval találkozunk, szemben az olcsóbb és csak sátras szálláslehetőséget kínáló többi útvonallal. A legzsúfoltabb ösvény a Machame, ami egyrészt fizikálisan nagyobb kihívás elé állítja a túrázókat, másrészt a zsúfolt sátortáborok környékén nem a legjobbak a higiéniai viszonyok.
    Marangu Gate: a túra kezdetén a teherhordók átveszik a maxium 10 kg súlyú csomagjainkat, majd a szükséges adminisztráció után nekivágunk a túrának.
    Gyalogtúra a Mandara menedékházig: az 1850 méteren fekvő Marangu kaputól egy jól kiépített ösvényen indulunk felfelé. Gyönyörű, buja trópusi erdőben túrázunk, közben egy pihenőhelyen elfogyasztjuk a túra kezdetén kapott „ebéd-dobozunk” tartalmát. Folytatva a gyaloglást dél­utá­n ér­jük el a 2700 m ma­ga­san ta­lál­ha­tó Mandara me­ne­dék­há­zat, ahol az éj­sza­kát tölt­jük. Táv: 8 km, szint: fel 850 m, me­net­idő: 3-4 óra.
    Maundi kráter: ha az időjárás engedi, délután egy rövid kirándulásra indulunk. Körülbelül egy óra alatt körbejárjuk a Maundi krá­tert, és közben megpillanthatjuk Afrika harmadik legmagasabb csúcsát, az 5149 méteres Mawenzit. Ezután visszatérünk a Mandara menedékházhoz, ahol megvacsorázunk.
    Szál­lás: me­ne­dék­ház; étkezés: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora.

4. nap
Man­dara ház (2700 m) – Horom­bo ház (3700 m)

    Gyalogtúra a Horombo menedékházhoz: reg­gel ismét átadjuk a felszerelésünk nagyobbik részét a teherhordóknak, míg a kisebbik részét egy hátizsákban magunkal visszük. A 2700 m magasan épült Mandara me­ne­dék­ház­tól indulunk és hamarosan magunk mögött hagyjuk a sűrű trópusi erdőt. Kinyílik előttünk a táj és látványos óriáshangák között vezet az utunk. Most már gyakran feltűnik túránk célja, a Kibo hatalmas vulkáni kúpja, de jól láthatjuk a közelebb fekvő Mawenzit is. Egyre sziklásabb, de jól járható ösvényen túrázunk egészen a 3700 m magasan épült Horombo menedékházig. Táv: 13 km, szint: fel 1000 m, me­net­idő: 5-7 óra.
    Horombo ház: a Horombo nem egyetlen menedékházat takar, mivel külön épületekben kaptak helyet a hálóhelyiségek, az étkező valamint a vizesblokk. A délutánt pihenéssel vagy a környéken tett sétával tölthetjük. Ezen a szállásunkon egymás után két éjszakát töltünk.
    Szál­lás: me­ne­dék­ház; étkezés: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora.

5. nap
Horom­bo ház (3700 m) – Mawenzi kunyhó (4530 m) – Horom­bo ház (3700 m)

    Mawenzi: ezen a reggelen egy akk­li­ma­ti­zá­ci­ós tú­rára indulunk, amely­nek célja, hogy minél jobban segítse a nagy magassághoz való alkalmazkodásunkat. A hatalmas Kilimandzsáró hegység három nagyobb krátere a Kibo (5896 m), a Mawenzi (5149 m) és a Shira (4006 m). A célunk ezek közül a szinte megmászhatatlannak tűnő Mawenzi.
    Akklimatizációs túra a Mawenzi lábához: a túra során a Horombo ­ház­tól egé­szen 4530 mé­ter magasra, a Mawenzi lábához gyaloglunk. A Horombo ház után nem sokkal elhaladunk a Zeb­ra-szik­lák mel­lett, amik a vul­ká­ni mű­kö­dés hatására vál­tak zeb­ra­csí­kos­sá. 3-4 óra elteltével érkezünk a Mawenzi kunyhóhoz (4530 m), ami egy apró menedék a hegymászók számára az 5149 m ma­gas Hans Meyer csúcs alatt. Megpihenünk és eltöltünk itt egy kis időt, majd visszatúrázunk a Horombo házhoz. Táv: 10 km, szint: fel 830 m, le 830 m, me­net­idő: 5-6 óra.
    Horombo ház: elfogyasztjuk a késői ebédünket, majd a nap hátralévő része a pihenésé.
    Szál­lás: me­ne­dék­ház; étkezés: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora.


6. nap
Horom­bo ház (3700 m) – Kibo ház (4700 m)

    Gyalogtúra a Kibo menedékházig: reggel folytatjuk a túrát a Kilimandzsáró csúcsa felé. A mai célunk a legmagasabban fekvő menedékház, a 4700 méteren épült Kibo. Szik­lás te­re­pen tú­rá­zunk és nem­so­ká­ra elérjük a Last Water Point ne­vű forrást, ahol va­ló­ban utol­já­ra ve­he­tünk vi­zet a Kibo csú­csa fe­lé. 3-4 óra múl­va elha­la­dunk a Jiwe la Ukoyo szik­la kö­ze­lé­ben, amely he­gyes alak­ja mi­att fon­tos tá­jé­ko­zó­dá­si pont. Amint egyre magasabbra jutunk, teljesen eltűnik a növényzet, és szinte holdbéli tájon túrázunk egyre feljebb. Délután érkezünk a Kibo me­ne­dék­házhoz, ahol a rövid éjszakát töltjük. Táv: 10 km, szint: fel 1000 m, me­net­idő: 5-7 óra.
    Kibo menedékház: a Kilimandzsáró alaptábora maga a Kibo ház, amely kényelemben és szolgáltatásban lényegesen egy­sze­rűbb a többinél. Ami azonban lényeges számunkra, hogy tiszta, száraz és szélcsendes helyen tudunk pihenni a csúcstúra előtt. Es­te igyek­szünk mi­nél előbb nyu­go­vó­ra tér­ni, hogy ele­get tud­junk alud­ni a más­na­pi ­tú­ra előtt.
    Szál­lás: me­ne­dék­ház; étkezés: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora.


7. nap
Kibo ház (4700 m) – Uhuru csúcs (5896 m) – Horom­bo ház (3700 m)

    Csúcstúra: hos­­szú nap­nak né­zünk elé­be, ami nem sokkal éj­fél után kez­dő­dik. Éjszaka in­du­lunk a Ki­li­man­dzsá­ró csú­csa fe­lé. Elhagy­juk a Kibo ­há­zat (4700 m) és sötétben, fej­lám­pá­ink fé­nyé­ben tú­rá­zunk egy­re fel­jebb. Hosszas gyaloglás után, 5182 méter ma­ga­san elér­jük a Hans Meyer-barlangot, ahol megpihenünk. A tempó a nagy magasság miatt nagyon lassú. Ezután az út me­re­dek­ké vá­lik, miközben egy szer­pen­ti­nen tú­rá­zunk fel­fe­lé a Kibo ol­da­lá­ban. Az utolsó szakasz nem túl kön­­nyű, de ha­ma­ro­san el­ér­jük a krá­ter szé­lét. Meg­pi­he­nünk a Kibo pe­re­mén, az 5680 m ma­gas Gillman’s Point csú­cson, ahol ránk köszönt a nap­fel­kel­te. Kitárul előttünk a panoráma és a Nap melegétől felmelegedhetünk. A látvány cso­dá­la­tos: alat­tunk Af­ri­ka, és a kontinens leg­ma­ga­sabb pont­ja sincs már mes­­sze. Be­lát­ha­tunk a Kibo krá­te­ré­be, meg­pil­lant­hat­juk a Ke­le­ti Jég­me­zőt, és há­tunk mö­gött a Mawenzi is tel­jes pom­pá­já­ban tündököl. To­váb­bi 1,5-2 órás tú­rá­val ér­jük el a Ki­li­man­dzsá­ró leg­ma­ga­sabb pont­ját, az 5896 m ma­gas Uhuru csú­csot. Ez­zel meg­ér­kez­tünk Af­ri­ka te­te­jé­re. Megpihenünk és elkészítjük a csúcsfotókat. Táv: 8 km, szint: fel 1200 m, le 1200 m, me­net­idő: összesen 10-11 óra.
    Gyalogtúra a Horombo házig: a pihenés után elindulunk vissza a Kibo házhoz. Le­fe­lé már sok­kal gyor­sab­ban ha­la­dunk, érint­jük a Gillman’s Pointot, majd hosszan ereszkedve, a déli órákban érkezünk a Kibo me­ne­dék­há­zhoz. Megebédelünk, pihenünk egy keveset, majd folytatjuk a túrát lefelé. Újabb ezer métert ereszkedünk a már jól ismert Horombo házig, ahol az éjszakát töltjük. Táv: 10 km, szint: le 1000 m, me­net­idő: 3-4 óra.
    Szál­lás: me­ne­dék­ház; étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.


8. nap
Horom­bo ház (3700 m) – Mandara ház (2700 m) – Marangu Gate (1850 m) – Arusha

    Gyalogtúra a Marangu Kapuig: a reg­ge­li után elhagyjuk a Horombo menedékházat és útnak indulunk lefelé. Folyamatosan ereszkedünk a már ismerős úton. El­ha­la­dunk a Mandara ház (2700 m) mel­lett, ahol már eltöltöttünk egy éjszakát, majd a Marangu Kapuhoz (1850 m) ér­ke­zünk. Táv: 20 km, szint: le 1850 m, me­net­idő: 5-6 óra. Megkapjuk a túra teljesítéséért járó oklevelet, majd az egész gyalogtúra végén átadjuk a teherhordóinknak szánt borravalót.
    Utazás: a túra után autóbusszal Arushába utazunk.
    Arusha: egy egyszerű hotelben foglaljuk el a szállásunkat, majd felkeressük a kedvenc éttermünket, hogy megünnepeljük a remélhetőleg sokak számára sikeres csúcstúrát.
    Szál­lás: szálloda; étkezés: reggeli, csomagolt ebéd.

9. nap
Arusha – Arusha Nemzeti Park – repülés Amszterdam felé

    Arusha Nemzeti Park: mivel a nap legnagyobb részét még Arushában töltjük, ezért egy fakultatív program keretében felkereshetjük a közeli Arusha Nemzeti Parkot. Körülbelül egy órát utazunk terepjárókkal a park bejáratáig, ahol kezdetét veszi a szafari. A „kis Serengetiként” is emlegetett Arusha Nemzeti Parkban sok zsiráf, bivaly, zebra, varacskos disznó és különböző antilopok élnek; ráadásul a parkban emelkedik a gyönyörű Mount Meru. A Momela-tónál, aminek közelében sok flamingó és víziló él, elfogyasztjuk a piknik ebédünket. A szafari során érintjük a Duluti krátert, majd a délutáni órákban visszautazunk Arushába.
    Repülés: késő délután taxival, egyénileg utazunk ki a Kilimanjaro repülőtérre, ahonnan az Európába tartó járatunk indul. Késő este szállunk fel és az éjszakát a repülőn töltjük.
    Étkezés: reggeli.

10. nap
Amszterdam – Budapest

    Repülés: reggel szállunk le Amszterdamban, majd átszállás után folytatjuk a repülést Budapestre. Dél körül szállunk le a Liszt Ferenc repülőtéren.


Hosszabbítás

Zanzibár

    Hosszabbítás Zanzibáron: pihend ki a Kilimandzsáró túrát Zanzibáron! Az utazás 9. napján Arushából átrepülhetsz az Indiai-óceánban fekvő Zanzibár szigetére, ahol a fehér homokos strandon pihenheted ki a túrát. Az általunk ajánlott hotel a sziget északi részén, Nungwi üdülőfaluban található. A szálloda Zanzibár legszebb fehér homokos tengerpartja mellett épült, amely a világ toplistás strandjai között is megállja a helyét. A hotelben könnyen megszervezhető egy fakultatív sznorkeltúra, búvárkodás, fűszerültetvény látogatás vagy akár egy városnézés Zanzibár központjában, Stone Town-ban.
    Kétszemélyes szoba ára reggelivel és vacsorával éjszakánként: 45.000 Ft-tól. Kérésre pontos árakat küldünk.


Fontos tudnivalók


Indulás és érkezés

    Helyszín: Budapest, Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér.
    A pontos indulásról és menetrendről indulás előtt 1 hónappal adunk tájékoztatást.


Repülőjegy

    Ennél az utazásnál egyéni repülőjegyeket foglalunk a résztvevők számára. A jegyeket akkor foglaljuk le, amikor összeállt az induláshoz szükséges minimum létszám, és garantált az indulás. A foglalást követő 1-2 napon belül a repülőjegyeket ki kell fizetni.

A gyalogtúra nehézsége

    Komoly gyalogtúrára kell számítani, ennek ellenére nem hegymászókat várunk, hanem tapasztalt túrázókat. Olyanoknak ajánljuk a Kilimandzsáró gyalogtúrát, akik túráztak már magashegységben és időnként állóképességet igénylő sportot űznek (futás, úszás, kerékpározás, stb.).
    A túra első három napjának nehézsége nem különösen nagy. A napi ezer méteres szintemelkedéseket könnyen teljesíthetjük. A felszerelésünket teherhordók viszik, ami jelentősen javítja a teljesítményünket. A hat napos túra kétségkívül legnehezebb napja az ötödik, amikor 1200 m szintemelkedést kell leküzdenünk, méghozzá nagy magasságban. Az Uhuru csúcs elérése után pedig 2200 métert ereszkedünk a szállásunkig. A nehézséget a nagy magasság és az emiatt kevés oxigén jelenti. Mindezek ellenére elmondható, hogy ha valaki aktív életmódot követ, rendszeresen túrázik, sportol, akkor nyugodtan elindulhat a túrán. Ha valaki az átlagtól jobb kondicióval rendelkezik, és kellőképpen elszánt, nagy valószínűséggel eléri a csúcsot.
    Az utazás előtt esetleg ajánlott edzésekkel fizikálisan felkészülni a gyalogtúrára. Mivel a teljes útvonal nem körtúra, ezért akik esetleg útközben elfáradtak vagy kimerültek, egy közbülső szálláson maradhatnak. Az Uhuru csúcsra nem „kötelező“ felmenni, az előtte/alatta található Gillman’s Point (5680 m) is kitűnő cél lehet. Aki viszont innen nem szeretne tovább túrázni a Kibo csúcsra, rögtön vissza kell fordulnia és lejjebb ereszkedni.
    A túrához semmilyen hegymászótechnikára vagy eszközre nincs szükség. Ha valaki nem túlzottan tapasztalt, de kellőképpen lelkes, fel tud készülni a túrára. Jelentősen növeli a csúcsrajutás esélyeit a gyalogtúra útvonalába iktatott akklimatizációs nap, amely abban segít, hogy jobban alkalmazkodjunk a nagy magassághoz.
    A túra során lényeges a magabiztos mozgáskoordináció és lépésbiztonság, továbbá a tériszonytól és szédüléstől való mentesség. Kizáró ok bármilyen mozgásszervi, szív- és érrendszeri betegség.
    A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

A túra körülményei

    A túrán a felszerelésünket teherhordók viszik. Fontos információ, hogy a teherhordók maximum 10 kg súlyú csomagokat vesznek csak át minden résztvevőtől. A túrákra egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinnünk, benne tartalék meleg ruhával, az ivóvízzel, az ebédcsomaggal és a személyes dolgainkkal.
    A túra során napi háromszori étkezést biztosít számunkra a csoportunk saját szakácsa. Reggelizni és vacsorázni a menedékházaknál fogunk, ebédelni – az akklimatizációs nap kivételével – útközben. Az útközben elfogyasztott ebéd csomagolt ebédet jelent, amit reggel egy dobozban kapunk meg.

Akklimatizáció

    A túra nem elsősorban a napi távolságoktól és szintemelkedésektől nehéz, hanem a nagy tengerszint feletti magasság miatt. Ezért iktatunk be útközben egy akklimatizációs napot, amely jelentősen növeli a csúcsra jutás esélyeit.
    Ahogy egyre feljebb jutunk, egyre jobban csökken a fizikális teljesítőképességünk, és érezhetjük a kezdődő enyhe hegyibetegség tüneteit. Mindez fejfájással kezdődik, majd étvágytalansággal és alvási nehézségekkel folytatódhat.
    Fontos tudni, hogy a magassághoz való alkalmazkodás nem erőnlét, hanem egyéni adottság kérdése. Sok erős és tapasztalt túrázó kevésbé viseli jól a magasságot, mint a szinte először túrázó kezdő. Hogy ki hogyan reagál a magasságra, az lényegében csak a helyszínen derül ki.
    A túrára kitartást igénylő sportokkal célszerű készülni. Ajánljuk a rendszeres túrázást, a futást, a kerékpározást, a spinninget vagy az úszást.

Kon­zul­tá­ció

    Amennyiben szeretnél konzultálni a túravezetőnkkel, kérd az elérhetőségét az irodánktól!

Szükséges felszerelés

    Öltözet: ké­nyel­mes és vízálló tú­ra­ba­kancs, stra­pa­bí­ró tú­ra­öl­tö­zet, jó minőségű és lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült esőkabát és esőnadrág, vastagabb és vékonyabb polárfelsők, sap­ka, kesz­tyű, alsó és felső aláöltözet, kendő vagy baseball sapka napszúrás és leégés ellen, vékonyabb pehelykabát. Hozhatsz magaddal tartalék edzőcipőt is. A ruházat összeállításánál vedd figyelembe, hogy a csúcson akár -10 °C és erős szél is előfordulhat.
    Túrafelszerelés: egy erős és vízhatlan anyag­ból ké­szült sport­tás­ka a gya­log­tú­rás fel­sze­re­lé­sünk­nek (amit a te­her­hor­dók visz­nek), egy kisméretű há­ti­zsák (amiben mi ma­gunk vis­­szük a sze­mé­lyes dol­ga­in­kat), egy másik sporttáska vagy bőrönd (annak a felszerelésnek, amit a gyalogtúra idején az arushai szállodában hagyunk), me­leg há­ló­zsák, amelynek a komfort értéke legalább -5 ­°C-os, 1,5 literes ku­lacs, fej­lám­pa, zseb­kés, UV-szűrős nap­szem­üveg, fény­vé­dő krém, túrabot. Cél­sze­rű gon­dos­kod­ni a nagy cso­mag­ban lé­vő fel­sze­re­lé­sünk eső el­le­ni vé­del­mé­ről, mi­vel a te­her­hor­dók nem so­kat tud­nak ten­ni eső ese­tén a fel­sze­re­lé­sünk szá­ra­zon tar­tá­sa ér­de­ké­ben. Leg­jobb min­dent nejlon­ba cso­ma­gol­ni a sport­tás­kán be­lül. Felesleges nagy hátizsákba pakolnunk a felszerelésünket, mivel mi magunk nem fogjuk azt cipelni, a teherhordók pedig más módszerrel viszik a terheket. Minden szempontból sokkal praktikusabb egy erős anyagból készült sporttáska. Bőröndöt hozni a gyalogtúrára szigorúan tilos!
    Mi­vel a gya­log­tú­ra alatt kor­lá­to­zot­tak a tisz­tál­ko­dá­si le­he­tő­sé­gek, ezért célszerű ned­ves tör­lő­ken­dőket magunkkal vinni.

Szállások

    Arushában egy szállodában töltünk el 3 éjszakát a gyalogtúra előtt és után. A szobák egyszerű berendezésűek, kétágyasak, és saját fürdővel rendelkeznek.
    A gyalogtúra során hegyi menedékházakban alszunk, amelyek puritának és csak a legszükségesebb feltételeknek felelnek meg. De tiszták és teljesen alkalmasak a nyugodt pihenésre.
    A Mandara és Horombo házak szobái 4-6 személyesek. A Kibo házban közös hálótermeket találunk, ahol egyszerre 12 fő fér el. A legtöbb menedékházban emeletes ágyak vannak. Zuhanyozási lehetőség csak a Horombo háznál biztosított, ahol összesen 3 éjszakát töltünk; a zuhanyzókban azonban csak hideg vízre számíthatunk. Minden menedékház rendelkezik kulturált mosdókkal és vécékkel. (Amennyiben nem vagy jó alvó, a menedékházakban töltött éjszakákra célszerű füldugóval készülni, a nyugodtabb alvás érdekében.)
    A menedékházakban nincs fűtés és konnektor, villanyvilágítás azonban van. Általában jellemző, hogy az egyre feljebb lévő menedékházak egyre egyszerűbbek.
    Megjegyezzük, hogy ezek a menedékházak jelentik a legjobb szálláslehetőségeket a Kilimandzsárón, rajtuk kívül csak vadkempingezni lehet más útvonalakon.

Étkezés és ivóvíz

    Az utazás részvételi költsége a gyalogtúra alatt teljes ellátást, Arushában pedig reggelit tartalmaz. Az étkezések felsorolása a részletes programban olvasható.
    Arushában éttermekben tudunk ebédelni és vacsorázni, nem túlságosan drágán.
    A gyalogtúrán az ebéd a legtöbb esetben csomagolt ebéd lesz, amit reggel kapunk meg egy dobozban, és magunkkal tudunk vinni a túrára. Az ételek ízletesek és táplálóak; célszerű azonban a túrára némi élelmet itthonról kivinnünk. Amit ajánlunk: csokoládé, keksz, energiaszeletek, müzliszeletek, szőlőcukor.
    A túra során az ivóvizet a szakácsunktól kapjuk. Emiatt mindenképpen szükségünk lesz egy 1,5 literes kulacsra, vagy több kisebbre, amikben összesen 1,5 liter ivóvizet tudunk magunkkal vinni. A Kilimandzsáró Nemzeti Park szabályai tiltják a PET palackok bevitelét, ezért mindenképp itthonról vigyünk magunkkal megfelelő fém vagy műanyag túra-kulacsot.
    A Kilimandzsárón kívül kizárólag palackozott ivóvíz fogyasztását javasoljuk, amely sok helyen kapható.

Időjárás

    A Kilimandzsárón való túrázás legideálisabb időszaka a január és február hónapok. A túra kezdetén akár 30 °C-os melegre is számíthatunk, 2-3000 m körüli magasságban azonban már csak 15-18 °C valószínű. Éjszaka 5-10 °C-ra hűl le a levegő. A leghidegebb a 4700 m magasan lévő Kibo menedékház környékén lesz, ahol fagypont alatt is lehet a levegő hőmérséklete. Ebből a házból még éjszaka indulunk el az Uhuru csúcsra; ekkor a túra során elképzelhető akár -10 °C is. Szél előfordulhat, amely a kitett helyeken jelentősen hűtheti szervezetünket.
    Tartós esőzések nem valószínűek, de a magashegyi időjárásnak megfelelően délutánonként előfordulhatnak rövidebb esők.
    Arushában napközben 26-30 °C, este 18-22 °C várható.
Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

A részvételi költség tartalmazza:

  •     Az utazást autóbusszal Arusha és a Kilimandzsáró között.
  •     3 éjszaka szállást Arushában, szállodában, kétágyas szobákban.
  •     5 éjszaka szállást menedékházakban a gyalogtúra során.
  •     8 reggelit, 6 ebédet és 5 vacsorát.
  •     A teherhordást a Kilimandzsárón.
  •     A Kilimandzsáró Nemzeti Park belépőjét.
  •     A helyi sofőrök és túravezetők díjait.
  •     A túravezetést.

A részvételi költség nem tartalmazza:


  •     A repülőjegyet és a repülőtéri illetéket.
  •     A repülőtéri transzfereket.
  •     A további étkezéseket és az italokat.
  •     A tanzániai vízum árát.
  •     A borravalókat és személyes kiadásokat.
  •     A poggyász- és balesetbiztosítást.

Biztosítás

    Speciális betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 15.500 Ft
    Útlemondási- és speciális betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 38.695 Ft

    Létszám: 10-20 fő.
    Hiányzás a munkahelyről: 6 nap.
    Repülési útvonal: Budapest-Amszterdam-Kilimanjaro és vissza (KLM).

Érintett desztinációk:

Tanzánia

Történelme igencsak színes és olykor borús is. Az ország partvidékét a portugálok fedezték fel a 16. században, majd arabok kezén volt, németek gyarmatosították, brit mandátumterületté vált, függetlenné az 1961-es évtől mondhatni. 1995-ben tartottak először szabad választásokat.

A kulturális örökség része: Kilwa Kisiwani romjai, Songo Mnara romjai, Zanzibár kővárosa, Kondoa sziklarajzai

Térség: Körutazás Tanzániában

Város: Körutazás Tanzániában


Válogasson útjaink közt téma szerint!