+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Nagy Srí Lanka körutazás Maldív-szigeteki...

Sri Lanka, Körutazás Sri Lankán

Szállás típus: Hotel ****
Ellátás: leírás szerint
Utazás módja: Repülővel
Időtartam:
Típus: Egzotikus út, Körutazás, Körutazás+Nyaralás, Városlátogatás, Üdülés - nyaralás
Indulás:

csoportos körutazás tengerparti pihenéssel


Ősi emlékművek, tengerpartok, fűszerek, nemzeti parkok, elefántok, teaültetvények izgalmas egyvelege Sri Lanka, ismerjék meg a sziget csodáit körutazásunkon, majd lazítsanak a meseszép Maldív-szigeteken és és hazautazás előtt ugorjanak át velünk Dubajba is!

Megtelt!


Dátum:
2024. január 16-28.
Időtartam:
13 nap/11 éj
Utazás: Menetrend szerinti repülőjáratokkal
Repülési idő: Kb. 10 óra
Elhelyezés: 4 csillagos szállodákban
Ellátás: 7 éj félpanzió, 4 éj premium all inclusive a Maldív-szigeteken
Idegenvezetés: A csoportot magyar nyelvű idegenvezető kíséri.
Minimum létszám: 20 fő

Nagy Srí Lanka körutazás Maldív-szigeteki pihenéssel, dubaji villámlátogatással ajánlatunk programleírása

 

1-2. nap: Negombo

Elutazás Budapestről a délutáni órákban dubaji átszállással Colombóba, éjszaka a repülőn. Érkezés helyi idő szerint másnap reggel Colombo repülőterére, transzfer a tengerparti szállodába, Negombo környékére. Kikapcsolódás a tengerparton vagy a medencénél, a napot az utazás fáradalmainak kipihenésére szánjuk. Vacsora és szállás Negombo környékén (1 éj).

 

3. nap: Pinnawala

Délelőtt elutazás a sziget belseje felé, az utazás alatt jellegzetes ceyloni tájban gyönyörködhetünk: rizsföldek, kókuszligetek, ananászkertek, gumifa ültetvények váltják egymást. Útközben látogatás Pinnawala-ban, az elefántárvaházban, amit az elárvult, sebesült, beteg elefántok megmentésére hoztak létre. Hatalmas élmény végignézni az elefántcsorda frissítő fürdőzését a közeli folyóban. Szállás Sigiriya környékén (2 éj).

 

4. nap: Sigiriya, Polonnaruwa

Reggel a Sigiriya szikla meghódítására indulunk. A híres sziklára Kasyapa király építtetett erődöt az 5. században. A vár romjai ma is sejtetik annak egykori nagyságát, a szikláról pedig csodálatos kilátás nyílik a környező szavannás tájra. Továbbutazás Polonnaruwa-ba, mely a 11-12. században volt a szingaléz birodalom virágzó fővárosa. Az UNESCO Világörökséghez tartozó romváros területén sztúpák, Buddha szobrok, hindu domborművek között sétálhatunk. A fő látnivalók: a Galviharaya kőtemplom lenyűgöző Buddha szobrai, a Nissankamalla tanácsterem oszlopsorai és a Parakrama Samudraya tó.

 

5. nap: Dambulla, Matale, Kandy

Reggel Kandy felé utazunk, útközben látogatás Dambulla sziklatemplománál, a szobrokkal és festményekkel pazarul díszített barlangszentélyek a buddhizmus különböző korszakainak jellegzetes örökségei. A következő megállónk Matale, ahol látogatást teszünk egy fűszerkertben. Délután megérkezés Kandy-be, a szingaléz királyok utolsó fellegvárába, a város kellemes természeti környezetben, hegyektől övezve, egy tó partján terül el. Látogatás a Fog Templomba, mely a leghíresebb buddhista zarándokhely a szigetországban és séta a város bazárjainak és piacának színes forgatagában. Este tradicionális show keretében ismerkedhetünk a szigetország zenéjével és kultúrájával. Vacsora és szállás Kandy-ben (1 éj).

 

6. nap: Peradeniya, teaültetvények, Nuwara Eliya

Délelőtt a gyönyörű Peradeniya botanikus kertben teszünk látogatást, amely a szingaléz királyok idején épült és a britek bővítették ki, majd utazás Nuwara Eliya-ba, útközben egy teaültetvény megtekintése. Az 1890 méter magasan fekvő Nuwara Eliya Sri Lanka egyik legfontosabb teatermelő vidéke. Az angol gyarmatosítók, mint ma a sziget tehetősebb lakossága, kikapcsolódni jártak ide, mivel itt a levegő mindig tiszta és hűvös. Felejthetetlen élményt nyújtanak az idevezető út csodálatos vízesései, hegyei. Szállás Nuwara Eliya-ban (1 éj).

 

7. nap: Udawalawe Nemzeti Park

Délelőtt utazás az elefántok birodalmába, az Udawalawe Nemzeti Parkba. Dzsipekbe szállunk és nagy valószínűséggel rövid időn belül már össze is találkozunk a parkban élő nagy elefántcsordák egyikével. A szafari program során vízibivalyokat, sakálokat és különböző fajtájú őzeket is láthatunk. Vacsora és szállás a nemzeti park környékén (1 éj).

 

8. nap: Galle

A mai napon továbbutazunk Galle városába. Az egykori déli főváros izgalmas elegye a holland gyarmati építészeti emlékek és a trópusi Sri Lanka egzotikus világának. A keleti fűszerek és a tenger felől fújó szél illata járja be az óceán által három oldalon körülvett erőd utcáit, ahol apró butikok, kávézók, éttermek színes kavalkádja fogadja a látogatót. Este transzfer a repülőtérre, elutazás a Maldív-szigetekre. Hajós transzfer a szállodába, érkezés az éjszakai órákban (4 éj).

 

9-11. nap: Maldív-szigetek

Szabad program, kikapcsolódás a szállodasziget fehérhomokos partjain.

 

12. nap: Dubaj

Reggel búcsút intünk a Maldív-szigeteknek, hajós transzfer a repülőtérre, majd repülés Dubajba. Érkezés után belekóstolunk Dubajba. A délutáni panoráma városnézés során a Dubaj folyót hagyományos vízitaxival, abrával szeljük át, majd a Jumeirah Beach-ről csodás fotókat készíthetünk a Bur Al Arab épületéről. Ezt követően a pálma alakú mesterséges szigetet hódítjuk meg, ahol a híres Atlantis Hotel előtt fotózkodhatunk. A szállodához vezető úton láthatjuk a Sheikh Zayed út modern épületeit, felhőkarcolóit. Este közös búcsúvacsora és szállás Dubajban (1 éj).

 

13. nap: utazás Budapestre

Kora reggel transzfer a repülőtérre, utazás Budapestre közvetlen járaton, érkezés a kora délutáni órákban.

 

A programok sorrendje változhat.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Részvételi díj 2 fő részére kétágyas elhelyezéssel                     Ft/fő                Létszám /fő            Összesen  Ft/2 fő  

Csomagár útlemondási biztosítással (1,4%)                             1 239 900              2                         2 479 800 Ft

 
Repülőtéri illeték kb.                                                                     169 000                 2                          338 000 Ft  
Részvételi díj  kétágyas szobában 2 fő részére                                                                                  2 817 800 Ft  

A részvételi díj tartalmazza: repülőjegyek, repülőtéri illeték kb. 169 000 Ft/fő, szállás 11 éjszakára a megadott ellátással, programok a leírás szerint, belépőjegyek, útlemondási biztosítás*.

 

A részvételi díj nem tartalmazza: vízum kb. 26 000 Ft/fő, szervizdíj/borravaló** (helyszínen fizetendő, kb. 40 USD/fő), utasbiztosítás.

 

További árak:

egyágyas felár: 570 000 Ft/fő
magasabb kategóriájú szoba a Maldív-szigeteken:
víz feletti villa (napfelkelte oldal): 255 000 Ft/fő kétágyas szobában
víz feletti villa (naplemente oldal): 278 000 Ft/fő kétágyas szobában
 

Előfoglalási kedvezmény: legkésőbb 3 hónappal az indulást megelőzően 60 000 Ft/fő kedvezmény, legkésőbb 2 hónappal az indulást megelőzően 30 000 Ft/fő kedvezmény.

 

*Biztosítások: A részvételi díj tartalmazza az útlemondási biztosítás díját, amely nem kötelező, megkötését a szigorú lemondási feltételek miatt javasoljuk.  A részvételi díj nem tartalmazza az utasbiztosítást, kérje kedvező ajánlatunkat Covid fedezettel rendelkező betegség-, baleset- és poggyászbiztosításra.

**Szervízdíj/borravaló: Helyi szokás szerint a szolgáltatók (pl. sofőr, helyi idegenvezető, kiszolgáló személyzet) elvárja a szervízdíjat/borravalót, amely a legtöbb országban kötelező és az idegenforgalomban bevett szokás.

 

Teljes ár (Bruttó árazás, csomagár)

A csoportos utazások részvételi díja valamennyi kötelezően fizetendő költséget tartalmaz, amely minimálisan szükséges ahhoz, hogy az utazó részt tudjon venni az utazáson. A részvételi díjon felül egyéni igény szerint foglalhatók további szolgáltatások (pl. fakultatív ellátás, fakultatív programok, extra poggyász, vízumdíj, esetleges belépők, biztosítások), ezen szolgáltatások díját valamennyi útnál részletesen megadjuk. Nem tartalmazza a teljes részvételi díj az utazás helyszínén fizetendő szervizdíjat/borravalót.

Hivatalos ajánlatnak csak az ajánlatkérést követően elkészített, konkrét utazásra vonatkozó és opciós foglalást is tartalmazó írásbeli ajánlat minősül. A helyek elfogyhatnak.

 

Érintett desztinációk:

Sri Lanka



Látnivalók

SIGIRIYA
A dzsungeltől néhány lépésre csodás látvány tárul a szemünk elé. A kék ég fölé vörös sziklák meredeznek, tetejükön valaha egy szemet kápráztató palota állt, fehér márvány falakkal. A fennmaradt páratlan szépségű freskók sejtetik e letűnt világ szellemét, varázsát. Fénykora igen rövid volt, mindössze 18 év 477-495 i.sz. Számtalan legenda szerelmi történet született, a legismertebb : Kassyapa király álmodta meg, a palotát. Kassyapa Sigiriyában építette fel palotáját és székhelyét, amely Kureva, a termékenység istenének példáját másolta. 18 évvel később, féltestvére letaszította a trónról. Valaha 50 freskó borította a falakat, mára 19 maradt épségben.
Sigiriyától 30 km-re Dambulla / sziklakolostor / a szikla tetején 500 láb magasan masszív építmény. I.e. I.sz.-ból származó templom. A szikla barlangjaiban élt Valagambahu király 14 éves száműzetése idején. Mikor visszaszerezte a trónt, ezt a sziklatemplomot építette, a sziget legnevezetesebb emlékhelye. 5 helyiséges barlangrendszer 350 láb mélységben
1. A fekvő Buddha 47 láb hosszú, a sziklába vésve. A freskók a XV-XVIII. Sz.-ból valók.
2. Legnagyobb, legszebb, legalább 150 életnagyságú istenszobor + Buddha ábrázolások. A plafonon freskók életének főbb állomásairól a szingaléz történelem főbb eseményeivel.
Krisztus előtt 5 sz-dal a szingalézek virágzó országa. Ennek nyomai Colombo körül északról jöttek, a mai India területéről először az É-i sík területeket elfoglalva és virágzó mezőgazdaságot létrehozva. Az öntözőrendszerek mindmáig működnek. 2000 éven át fennmaradt ez a társadalom. Az ie. III.Század közepén Anuradhapura, a főváros ismert volt a mediterrán országokban. A római birodalommal kereskedelmi kapcsolatot tartott fenn időszámításunk kezdetén. Az i. e. 247 a Sri Lanka-i történelem legfontosabb eseménye. A sziget uralkodója és népe áttér a buddhista hitre. Az ortodox buddhizmus szent relikviáknak őrzője, jelentős zarándokhellyé válik. Nagyjából ekkor indul meg a dravidák támadása, 1500 éven át kisebb nagyobb intenzitással. A hindu kultúra és vallás sok vonását átvéve, mégis buddhista marad. A főváros áthelyeződik: Polonnaruwaba, majd Kotte (Colombo közelében), ezt követően Kandy a szingalézek utolsó fellegvára.

Colombótól 250 km-re Anuradhapura. Az első főváros i.e. IV. Században alapítva. Igazi mintaváros volt. Szállodával, korházzal, külön temetővel a magasabb és alacsonyabb kasztbélieknek. A vízellátást víztárolók biztosították.
A belső harcok felerősödtével egyre kevésbé tudott ellenállni a hindu inváziónak. Végül a várost elhagyták, a fővárost áthelyezték.

Colombótól 216 km-re, Anuradhapurától dk-re található a középkori főváros: Polonnaruwa, a XI. Sz-ból. A jelenlegi műemlékek 2 uralkodó alatt készültek. A várost hármas falrendszer vette körül, benne kertek, parkok, szentélyek. Fejlett öntözőrendszert építettek ki.

Colombo
A sziget fővárosa (2 millió lakos) zajos, zsúfolt és kicsit őrült is egy rövid látogatást megér. A város északi része, a Fort (Erőd) negyed az ország pénzügyi és kereskedelmi központja, de itt található a híres óratorony, a régi világítótorony, az elnöki palota és jó néhány gyarmati időkből származó szép épület. Az egzotikum híveinek a Pettah bazár környéke ajánlható. Itt a tórpusi gyümölcsöktől a drágakövekig minden kapható. A buddhista és hindu templomokon kívül érdemes felkeresni a Nemzeti Múzeumot és a Művészeti Galériát is.

Kandy
A hegyvidék fővárosa a buddhizmus történelmi központja a szigeten. Szép hegyek között egy kis tó partján fekszik, csinos régi épületeivel. Leghíresebb látnivalója a Fog temploma, amelyet naponta zarándokok tucatjai keresnek fel. A környéken kiváló túraösvények találhatók, az erőd állat- és növenyvilága lenyűgöző. (100 km Colombótól keletre.)

Anuradhapura
Anuradhapura az egykori Sri Lanka első fővárosa, a szingaléz hatalom jelképe. I.e. 380-tól kezdve 1000 éven át szolgált a királyok székhelyéül. Legszentebb helye a Bo-fa, amelyről azt tartják, hogy alatta ülve világosodott meg Buddha. A Jetavanarama Dagoba kolostor arról híres, hogy egykor 3000 szerzetes élt falai között.

Sigiriya
Az 5. Században épült ezt a szemet gyönyörködtető kőerőd és monostor, mely egy különleges sziklaművészeti galériának is otthont ad. A 200 méteres szikla tetejére épült, bevehetetlen erőd alatti kőfalat 1000 évvel ezelőtt rajzolt oroszlánlábnyomok ékesítik.

Hikkaduwa
Hikkaduwa a sziget legfejlettebb tengerparti üdülőhelye. Kitűnő búvárkodási és széllovaglási lehetőségekkel, üvegfenekű csónakokkal.

Galle
Kikötőváros, mely az egykori holland gyarmatosítók emlékét őrzi. 1663-ben épült a 36 hektáros Holland Erőd, amely kiállta az idők próbáját. Falain belül maszív holland házak, múzeumok és templomok állnak. A New Oriental Hotel eredetileg a holland kormányzóknak épült a XVII század közepén.

Ádám csúcs
December és április között zarándokok ezrei másszák meg a 2224 méteres Ádám-hegyet, amelyről a muzulmánok azt tartják, hogy a Paradicsomból való kiűzetés után itt állt meg ősapánk. Ennek bizonyítéka egy hatalmas lábnyom, amely a csúcson található, mindazonáltal a buddhisták szerint ez Buddha, a hinduk szerint pedig Síva lábnyoma ugyanez. Hajnalban állítólag fenséges látvány nyílik a környező vidékre a csúcsról.

Colombo a sziget legnagyobb városa, egyben az ország fővárosa. Elég zajos és forgalmas, de a rengeteg látnivalója miatt nem szabad kihagyni. Nagyon híres az Óratorony, a Queen's House, a Cinammon Kert, a Galle Face Green valamint a Pettah bazár, amelyek mind-mind városnézésre csábítanak. A Nemzeti Múzeum széles időskálát átfogó történelmi gyűjteményéről híres. A Művészeti Galéria a helyi művészek által készített műalkotásokat mutat be. A Dehivala állatkertben szemügyre vehetjük Sri Lanka állatvilágát, este pedig elefánt-show-n vehetünk részt.

Anuradhapura legszentebb helye a Szent Bo Fa. Ez a fa abból a fából nőtt ki, amely alatt egykoron Buddha megvilágosodott. A csodás templomok közül a legrégebbi, és legnagyobb jelentőséggel bíró a Thuparama Dagoba. A Jetavanarama Dagoba a legnagyobb, (több mint 100 méter magas) fennmaradt épület.

A Sigiriya erődöt az 5.században építették egy 200 méter magas szikla csúcsára. Több mint 1000 éves sziklafestményeket, vízi kerteket és óriási kőoroszlánokat tekinthetünk itt meg.

Hikkaduwa a sziget legfejlettebb partszakasza, amely hemzseg a nyugati turistáktól, a magas színvonalú szálláshelyektől és éttermektől. Itt is találhatunk régi templomokat, de a hely inkább a pihenni, sütkérezni vágyók paradicsoma.

Galle csodálatos kikötőjéről és az 1663-ban épült holland erődjéről híres. Ez a környék rendkívül nyugodt, kellemes atmoszférájú, ezért pihenésre kiválóan alkalmas.

Térség: Körutazás Sri Lankán

Ez a régió az országba szoló körutazás és városlátogatásokat gyűjti össze, a részletes szálláshelyek leírásai és helységei az adott program leírásában szerepelnek.

Város: Körutazás Sri Lankán


Maldív-szigetek


 A szigetország kiterjedése észak-déli irányban 820 km, kelet-nyugati irányban 120 km. Legközelebbi szomszédai India és Sri Lanka. Lakosainak száma 245.000 egy 1995-ös népszámlálás alapján (Male 65 ezer). A szigetek közül csak 199 lakott, további 74 szigetet kizárólag idegenforgalmi célra használnak. Egy sziget akkor minősül lakottnak, ha van működő mecsete. Ennek feltétele: min. 40 férfi, ha a sziget lakossága ez alá a szám alá csökken, átköltöztetik a lakosokat egy másikra. 

A szigetek már 5000 éve lakottak. Az őslakosok nyelve az indo-iráni nyelvcsaládba tartozó Dhivehi, erős arab befolyást mutat. Emellett az angol nyelv terjedt el.
A Maldiv szigetek a XVI. századi rövid 15 éves és 6 hónapos portugál uralom kivételével megtartották függetlenségüket. 1887-1965 között angol protekturátus alatt állt, ez azonban a belpolitikát nem érintette. 1968 óta köztársaság az államformája. S.F.

Térség: Ari Atoll

Város: Ari Atoll


Egyesült Arab Emirátusok

Hazánknál valamivel kisebb területen, az arab félszigeten fekszik a 24. szélességi fokon. Partját a Perzsa öbölben és az Indiai óceánnál kb. 700 km hosszan a tengervíz mossa. Az arab őslakosságon kívül 22 nemzetség lakja. Hatalmas ütemben fejlődik, melyet mi sem tükröz jobban, mint a mindenhol megtalálható építkezések. Autópályái, közútjai jó minőségűek és a legtöbb helyen ki vannak világítva. Legfőbb kiviteli terméke az olaj, és jelentős kereskedelmet bonyolít le. Az életszínvonal magas.S.F.
A hatalmas felhőkarcolók látványa a repülőről igazolja azt a mondást, hogy Dubai a Kelet New York-ja. Az ország a nyugatról érkező turisták és búvárok számára már régóta kedvelt célállomás. A turizmus központja a Fujairah partvidék, ami az ország keleti részén, az Ománi öbölben fekszik. A keskeny, aranyszínű homokkal borított tengerpartot nyugatról az Ománi hegység magas vonulatai szegélyezik, és egyben elválasztják a partvidéket a sivatagtól.
Az emirátusok 1971-ben hét önálló emírség összeolvadásával jött létre. Az utazási irodák az "ellentétek országaként" reklámozzák, amely tökéletesen illik is az emirátusokra.
Az ország az 1001 éjszaka meséihez hasonlítható,a tradicionális arab épületek mellet modern bevásárlóközpontok magasodnak.
Hegyek, remek tengerpartok, sivatagok, oázisok teszik változatossá a tájat, a teveversenyek, a beduin piacok és Dubai duty free vásárlási lehetőségei pedig az iszlám életmódtól térnek el.
Abu Dhabi a fővárosa az Arab Emirátusoknak, és Dubai a legnagyobb városa, melyekről joggal mondható, hogy az ellentétekről híresek. Az arab tradíciókat híven megőrző lakosságot, akiket ruházatukról könnyen fölismerhetünk, kiegészítik a világ minden tájáról érkezett emberek. A jellegzetes iszlám kegyhelyekkel jól megférnek a sugárutak mentén épült hatalmas felhőkarcolók, üvegpaloták, melyek a jövőt vetítik elénk. Ápolt, gondozott parkok és az öntözött zöldterület feledteti az egykori sivatagot, melyre a város épült. Az üzletek zsúfolásig tele a legmodernebb termékekkel, és az áruk vásárlásra serkentenek. Találunk itt hagyományos arab hangulatú bazárt és hamisítatlan nyugati eleganciát képviselő bevásárlóközpontokat. Dubai tengerpartján 15-20 km hosszúságban, és a belvárosban is minden kényelemmel felszerelt luxusszállodák sokasága található. A napfény garantált, és a kristálytiszta tengervízen kívül sport, vízisport lehetőségek várják a pihenni, szórakozni vágyókat.

Ha csak egyetlen országot akarunk felkeresni az Arab-öbölben, akkor válasszuk a legkönnyebb beutazást és a legfejlettebb turisztikai infrastruktúrát biztosító országot.
Az ország 7 emirátusból áll: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain, Ras Al Khaimah és Fujairah. Az ország az 1001 éjszaka meséihez hasonlítható, a tradicionális arab épületek mellet modern bevásárlóközpontok magasodnak.
Fővárosa Abu Dhabi.
Dubai: AZ Emirátusok legismertebb városa, nem véletlenül, hiszen nyüzsgő élet, luxusszállodák, kedves régi épületek és rengeteg vásárlási lehetőség is várja az ide látogatókat.

Térség: Dubai

Város: Dubai

Dubai nem sok látnivalót kínál a turistáknak, de a térség leglüktetőbb, élettel teli városaként mégis évről évre több látogatót vonz. Dubai igazából két városból áll, Deirából és Dubaiból. A legjobb mód arra, hogy felfedezzük a várost, a motoros csónakbérlés, ezzel könnyedén körbehajózhatjuk a városrészeket. A legérdekesebb látnivaló a Dubai Múzeum, valamint a World Trade Center, melynek tetejéről lélegzetelállító kilátás nyílik a városra. Rengetegen keresik fel a deirai aranybazárt, amely a legnagyobb ilyen piac a Közelkeleten. A rengeteg bevásárlóközpont kedvező árakkal várja a vásárolni is szerető turistákat.

Sri Lanka



Látnivalók

SIGIRIYA
A dzsungeltől néhány lépésre csodás látvány tárul a szemünk elé. A kék ég fölé vörös sziklák meredeznek, tetejükön valaha egy szemet kápráztató palota állt, fehér márvány falakkal. A fennmaradt páratlan szépségű freskók sejtetik e letűnt világ szellemét, varázsát. Fénykora igen rövid volt, mindössze 18 év 477-495 i.sz. Számtalan legenda szerelmi történet született, a legismertebb : Kassyapa király álmodta meg, a palotát. Kassyapa Sigiriyában építette fel palotáját és székhelyét, amely Kureva, a termékenység istenének példáját másolta. 18 évvel később, féltestvére letaszította a trónról. Valaha 50 freskó borította a falakat, mára 19 maradt épségben.
Sigiriyától 30 km-re Dambulla / sziklakolostor / a szikla tetején 500 láb magasan masszív építmény. I.e. I.sz.-ból származó templom. A szikla barlangjaiban élt Valagambahu király 14 éves száműzetése idején. Mikor visszaszerezte a trónt, ezt a sziklatemplomot építette, a sziget legnevezetesebb emlékhelye. 5 helyiséges barlangrendszer 350 láb mélységben
1. A fekvő Buddha 47 láb hosszú, a sziklába vésve. A freskók a XV-XVIII. Sz.-ból valók.
2. Legnagyobb, legszebb, legalább 150 életnagyságú istenszobor + Buddha ábrázolások. A plafonon freskók életének főbb állomásairól a szingaléz történelem főbb eseményeivel.
Krisztus előtt 5 sz-dal a szingalézek virágzó országa. Ennek nyomai Colombo körül északról jöttek, a mai India területéről először az É-i sík területeket elfoglalva és virágzó mezőgazdaságot létrehozva. Az öntözőrendszerek mindmáig működnek. 2000 éven át fennmaradt ez a társadalom. Az ie. III.Század közepén Anuradhapura, a főváros ismert volt a mediterrán országokban. A római birodalommal kereskedelmi kapcsolatot tartott fenn időszámításunk kezdetén. Az i. e. 247 a Sri Lanka-i történelem legfontosabb eseménye. A sziget uralkodója és népe áttér a buddhista hitre. Az ortodox buddhizmus szent relikviáknak őrzője, jelentős zarándokhellyé válik. Nagyjából ekkor indul meg a dravidák támadása, 1500 éven át kisebb nagyobb intenzitással. A hindu kultúra és vallás sok vonását átvéve, mégis buddhista marad. A főváros áthelyeződik: Polonnaruwaba, majd Kotte (Colombo közelében), ezt követően Kandy a szingalézek utolsó fellegvára.

Colombótól 250 km-re Anuradhapura. Az első főváros i.e. IV. Században alapítva. Igazi mintaváros volt. Szállodával, korházzal, külön temetővel a magasabb és alacsonyabb kasztbélieknek. A vízellátást víztárolók biztosították.
A belső harcok felerősödtével egyre kevésbé tudott ellenállni a hindu inváziónak. Végül a várost elhagyták, a fővárost áthelyezték.

Colombótól 216 km-re, Anuradhapurától dk-re található a középkori főváros: Polonnaruwa, a XI. Sz-ból. A jelenlegi műemlékek 2 uralkodó alatt készültek. A várost hármas falrendszer vette körül, benne kertek, parkok, szentélyek. Fejlett öntözőrendszert építettek ki.

Colombo
A sziget fővárosa (2 millió lakos) zajos, zsúfolt és kicsit őrült is egy rövid látogatást megér. A város északi része, a Fort (Erőd) negyed az ország pénzügyi és kereskedelmi központja, de itt található a híres óratorony, a régi világítótorony, az elnöki palota és jó néhány gyarmati időkből származó szép épület. Az egzotikum híveinek a Pettah bazár környéke ajánlható. Itt a tórpusi gyümölcsöktől a drágakövekig minden kapható. A buddhista és hindu templomokon kívül érdemes felkeresni a Nemzeti Múzeumot és a Művészeti Galériát is.

Kandy
A hegyvidék fővárosa a buddhizmus történelmi központja a szigeten. Szép hegyek között egy kis tó partján fekszik, csinos régi épületeivel. Leghíresebb látnivalója a Fog temploma, amelyet naponta zarándokok tucatjai keresnek fel. A környéken kiváló túraösvények találhatók, az erőd állat- és növenyvilága lenyűgöző. (100 km Colombótól keletre.)

Anuradhapura
Anuradhapura az egykori Sri Lanka első fővárosa, a szingaléz hatalom jelképe. I.e. 380-tól kezdve 1000 éven át szolgált a királyok székhelyéül. Legszentebb helye a Bo-fa, amelyről azt tartják, hogy alatta ülve világosodott meg Buddha. A Jetavanarama Dagoba kolostor arról híres, hogy egykor 3000 szerzetes élt falai között.

Sigiriya
Az 5. Században épült ezt a szemet gyönyörködtető kőerőd és monostor, mely egy különleges sziklaművészeti galériának is otthont ad. A 200 méteres szikla tetejére épült, bevehetetlen erőd alatti kőfalat 1000 évvel ezelőtt rajzolt oroszlánlábnyomok ékesítik.

Hikkaduwa
Hikkaduwa a sziget legfejlettebb tengerparti üdülőhelye. Kitűnő búvárkodási és széllovaglási lehetőségekkel, üvegfenekű csónakokkal.

Galle
Kikötőváros, mely az egykori holland gyarmatosítók emlékét őrzi. 1663-ben épült a 36 hektáros Holland Erőd, amely kiállta az idők próbáját. Falain belül maszív holland házak, múzeumok és templomok állnak. A New Oriental Hotel eredetileg a holland kormányzóknak épült a XVII század közepén.

Ádám csúcs
December és április között zarándokok ezrei másszák meg a 2224 méteres Ádám-hegyet, amelyről a muzulmánok azt tartják, hogy a Paradicsomból való kiűzetés után itt állt meg ősapánk. Ennek bizonyítéka egy hatalmas lábnyom, amely a csúcson található, mindazonáltal a buddhisták szerint ez Buddha, a hinduk szerint pedig Síva lábnyoma ugyanez. Hajnalban állítólag fenséges látvány nyílik a környező vidékre a csúcsról.

Colombo a sziget legnagyobb városa, egyben az ország fővárosa. Elég zajos és forgalmas, de a rengeteg látnivalója miatt nem szabad kihagyni. Nagyon híres az Óratorony, a Queen's House, a Cinammon Kert, a Galle Face Green valamint a Pettah bazár, amelyek mind-mind városnézésre csábítanak. A Nemzeti Múzeum széles időskálát átfogó történelmi gyűjteményéről híres. A Művészeti Galéria a helyi művészek által készített műalkotásokat mutat be. A Dehivala állatkertben szemügyre vehetjük Sri Lanka állatvilágát, este pedig elefánt-show-n vehetünk részt.

Anuradhapura legszentebb helye a Szent Bo Fa. Ez a fa abból a fából nőtt ki, amely alatt egykoron Buddha megvilágosodott. A csodás templomok közül a legrégebbi, és legnagyobb jelentőséggel bíró a Thuparama Dagoba. A Jetavanarama Dagoba a legnagyobb, (több mint 100 méter magas) fennmaradt épület.

A Sigiriya erődöt az 5.században építették egy 200 méter magas szikla csúcsára. Több mint 1000 éves sziklafestményeket, vízi kerteket és óriási kőoroszlánokat tekinthetünk itt meg.

Hikkaduwa a sziget legfejlettebb partszakasza, amely hemzseg a nyugati turistáktól, a magas színvonalú szálláshelyektől és éttermektől. Itt is találhatunk régi templomokat, de a hely inkább a pihenni, sütkérezni vágyók paradicsoma.

Galle csodálatos kikötőjéről és az 1663-ban épült holland erődjéről híres. Ez a környék rendkívül nyugodt, kellemes atmoszférájú, ezért pihenésre kiválóan alkalmas.

Térség: Nyugati part - S.Lanka

Hivatalosan 2 részre bomlik, észak-nyugati részre, mely a fővárosig tart majd a déli rész kezdetéig kb. Galle városig.

Város: Negombo


Válogasson útjaink közt téma szerint!