+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

A Halong-öböltől Angkorig - Vietnam, Laosz...

Kambodzsa, Körutazás Kambodzsában

Szállás típus: Hotel ****
Ellátás: Félpanzió
Utazás módja: Repülővel
Időtartam:
Típus: Egzotikus út, Körutazás
Indulás:
Vietnám első számú látnivalója a Halong-öböl, Kambodzsáé pedig Angkor romvárosa. Sokak szerint mindkettő akár a világ 7 csodája közé is tartozhatna. Laosznak nem jutott ilyen szintű nevezetesség, mégis sok utas az itt töltött napokra emlékszik vissza a legszívesebben, köszönhetően az itt élő egyszerű, békés, rendkívül barátságos, örökké mosolygó, mindenért hálás embereknek.
 
Utazás

Menetrend szerinti repülőjáratokkal az Indokínai-félszigetre és vissza egyszeri átszállással, további leszállások nélkül (érkezés Hanoiba, elutazás Ho Chi Minh Cityből).
Az Indokínai-félszigeten belül Hanoiból Luang Prabangba, Luang Prabangból Siem Reapba és Siem Reapból Ho Chi Minh Citybe repülőgéppel utazunk (közvetlen járatokkal), a helyszíneken légkondicionált autóbuszokkal történik az utazás. (Megjegyzés: Laoszban a csoportot mikrobuszokkal szállítják, mert Luang Prabang környékén a keskeny utakon nagy buszok nem tudnak közlekedni.)

Szállás

9 éjszaka 4 csillagos szállodákban (illetve a Halong-öbölben 4 csillagos hajón), kétágyas, fürdőszobás szobákban. A szállodákhoz többnyire úszómedence is tartozik.

Ellátás

9 büféreggeli és 11 főétkezés (ebéd vagy vacsora). A 2. naptól a 11. napig minden nap van legalább egy főétkezés, a 3. napon ebédet és vacsorát is biztosítunk.


1. nap:
Elutazás Budapestről egyszeri átszállással Vietnámba.

2. nap: Hanoi
Érkezés Észak-Vietnámba, Hanoi repülőterére helyi idő szerint a déli órákban. Vietnám fővárosa a Vörös-folyó partján fekszik, Ázsia egyik „legzöldebb” fővárosának tartják, számos park és tó található a város területén. A délutáni városnézés során először a Ho Si Minh Komplexumba látogatunk. Itt található a parlament, az elnöki palota, Ho Si Minh házai és a híres egyoszlopos pagoda. Ezt követően a város legértékesebb történelmi emlékét nézzük meg, az Irodalom Templomát. Az épületegyüttesben volt valaha Vietnám első egyeteme. Látványos része még a városnézésnek a Francia Negyedben tett körutazás, a szép épületek közül kiemelkedik az Operaház, mely a híres párizsi operaház mintájára épült a XX. század elején. Szállás Hanoiban (1 éj).

3. nap: Halong-öböl (közel 24 órás hajózás)
Elutazás Hanoiból Vietnám (és talán egész Délkelet-Ázsia) első számú természeti csodájához, a Halong-öbölbe (kb. 3 órás buszozás). Itt egy két és fél Balatonnyi területen közel 2000 sziget található, különleges sziklaalakzatokkal és többnyire dús vegetációval. A hajózás a szigetek között egy életre szóló élmény. Mi majdnem egy egész napot töltünk egy 4 csillagos hajón. A déli órákban szállunk hajóra és másnap késő délelőtt érünk vissza a kikötőbe. Az éjszakát is a fedélzeten töltjük (szép kétágyas, fürdőszobás kabinokban – 1 éj). A hullámzás a Halong-öbölben kevésbé jellemző a rengeteg szigetnek köszönhetően, ráadásul éjszaka egy kimondottan védett helyen horgonyoz le a hajó. A hajóút során teljes ellátásban részesül a csoport, és a gyönyörű táj élvezetén kívül lehetőség lesz egyéb érdekes tevékenységekre is (pl. megtekintünk egy látványos barlangot az egyik szigeten, sötétedés után főzőshow, napkeltekor Tai Chi oktatás a fedélzeten stb.).

4. nap: Halong-öböl, Trang An (Száraz Halong-öböl)
Egy könnyű reggeli után még tovább gyönyörködhetnek utasaink ebben az egyedülálló tájban, majd egy bőséges étkezéssel zárul hajókirándulásunk. A késő délelőtti órákban indulunk tovább autóbusszal Vietnám egy másik csodás tájegységéhez, Trang An-ba, amit szoktak Száraz Halong-öbölnek is nevezni. Az elnevezés találó, hiszen hasonló a táj, csak itt a különleges formájú hegyek erdejében nem tengervíz van, hanem rizsföldek.
A mai nap délutánján egy kis buszos körutazást teszünk ezen a titokzatos tájon (fotószünettel), majd elfoglaljuk a szállodai szobákat a szomszédos nagyvárosban, Ninh Binh-ben (1 éj).

5. nap: Tam Coc csónaktúra, Hanoi
Kora délelőtt egy másfél órás csónaktúrán veszünk részt a Száraz Halong-öbölben. A kellemes csónakázás során a turisták nem győznek álmélkodni a hely szépségén. Ez a keskeny vízi út 3 alkalommal is egy-egy barlangon megy keresztül, ami még izgalmasabbá teszi a kirándulást. (A Trang An – a Száraz Halong-öböl – is része az UNESCO világörökségnek.)
Késő délelőtt Hanoiba utazunk, ahol még marad idő a rendkívül egzotikus, nyüzsgő óváros felfedezésére.
Délután transzfer a repülőtérre, elutazás Laosz első számú turistavárosába, a régi királyi városba, Luang Prabangba, szállás (2 éj).

6. nap: Luang Prabang, Pak Ou
Laosz kulturális fővárosa, Luang Prabang nagy hegyek között található, a Mekong és a Nam Khan folyók találkozásánál, sokak szerint Kelet-Ázsia egyik legvonzóbb városa (UNESCO világörökség). Számos szép, a francia gyarmati korból származó épület található itt és több mint 30 buddhista kolostor, így az utazók úgy érzik, hogy Luang Prabangban megállt az idő.
Reggeli előtt az érdeklődőknek lehetőség lesz részt venni azon az egyedülálló szertartáson, mely során több száz buddhista szerzetes végigvonul a városon, és adományokat, elemózsiát gyűjtenek a helyi lakosságtól.
A délelőtti városnézésen megtekintjük az egykori királyi palotában lévő Nemzeti Múzeumot, valamint a legszebbnek tartott kolostort, a Wat Xieng Thong-ot (magyarul: Arany Város Kolostor). Fotószünetet tartunk majd a Mekong és a Nam Khan folyók találkozásánál, és lehetőség lesz felmenni a városközpontban található Phou Si hegyre (gyönyörű panoráma).
Délután szabad program, lehetőség a hangulatos városközpont egyéni felfedezésére (kolostorok, kávézók, boltok stb.), vagy:
Fakultatív program: hajózás a Mekong folyón, Pak Ou barlang, laoszi falvak
Utazás kisbuszokkal a Mekong folyó mentén, egzotikus falvakon keresztül Pak Ou faluba. Látogatás a folyó mellett lévő Pak Ou barlangban (számtalan Buddha-szobor), majd hajóval térünk vissza Luang Prabangba. A Mekong Délkelet-Ázsia legnagyobb folyója, a kb. 70 perces sétahajózás során szép tájakban gyönyörködhetünk, szerencsés esetben elefántok is felbukkanhatnak.
A fakultatív program ára: 15 USD (a helyszínen fizetendő).
A kora esti órákban még látogatást teszünk a város hagyományos „esti piacán”.

7. nap: Kuangsi vízesések, hmong falu, Siem Reap
Luang Prabang környékének legszebb természeti látványosságát jelentik a dzsungelben lévő Kuangsi vízesések. A könnyű séta során még ázsiai medvéket is tanulmányozhatunk egy kis állatkertben. Visszaútban Luang Prabang felé ismerkedés egy hmong faluval. (A hmong egy hegyi törzs, Laosz északi részén élnek rendkívül egyszerű körülmények között.)
A déli órákban transzfer a repülőtérre, elutazás Kambodzsába, Siem Reap városba, mely Angkor ősi romjai közelében található.
Siem Reap az utóbbi időben szinte a semmiből nőtt ki, s vált nagyon fontos turistaközponttá, ma már több száz szálloda, számtalan étterem, bár, kávézó, üzlet található a városban. A megérkezés után transzfer a szállodába (3 éj), majd a kora esti órákban lehetőség vásárlásra, nézelődésre a város kiváló piacán, ahol főleg a turisták számára kínálnak viszonylag jó minőségben termékeket (óriási árubőség, kedvező árak).

8. nap: Angkor Thom, Ta Prohm, Angkor Wat
Angkor, a hatalmas Khmer Birodalom fővárosa a középkorban nagyobb volt bármelyik európai városnál. Aztán az 1400-as években a thai seregek feldúlták, Angkor elnéptelenedett, az egykor virágzó várost benőtte a dzsungel. A franciák fedezték fel ezt a csodát a XIX. század második felében, amely még romjaiban is lenyűgöző, a világon nagyon kevés történelmi emlék tesz ilyen benyomást a turistákra. Igazából egy kb. 200 négyzetkilométeres területen több tucat romterület van, ezek közül a legfontosabbakat tudjuk megmutatni utasainknak.
Délelőtt az első programunk Angkor Thom (magyarul: a Nagy Város) megtekintése. Az Angkor Thom-ot körbevevő városfal kerülete 12 kilométer, a fal magassága 8 méter. A legérdekesebb látnivalók a következők: a Leprás Király Terasza (végig szép domborművekkel), az Elefántok Terasza, a királyi palota komplexum a Phimeanakas templommal, a piramisszerű Baphuon templom és a fő látványosság, a Bayon szentély. Ez utóbbi különlegessége a számtalan torony, mindegyiknek a tetején 4-4 titokzatosan mosolygó arc (óriási kövekből kifaragva).
Angkor Thom után a sokak által legjobban kedvelt Ta Prohm romterület következik. Valaha ez egy buddhista templomegyüttes volt, különlegessége abban áll, hogy az Angkort feltáró francia régészek itt a romokat meghagyták olyan állapotban, ahogy megtalálták. A dzsungel fái, a fák gyökerei átszövik az egész épületegyüttest.
A délutáni programunk Angkor Wat megtekintése, mely a legismertebb az itteni építmények közül. Ez a XII. században épült szentély állítólag a világ legnagyobb vallásos építménye.

9. nap: úszó falu a Tonle Sap tavon, Angkor Nemzeti Múzeum, Wat Preah Prom Rath buddhista templom
Siem Reap közelében található a Tonle Sap tó, Délkelet-Ázsia legnagyobb tava. A tó mentén rengeteg ember él csónakokra épített faházakban, viskókban. Egy ilyen úszó faluval ismerkedünk délelőtt egy kis hajókirándulás keretében. Ezt követően Siem Reapban ellátogatunk az Angkor Nemzeti Múzeumba. A 2007-ben átadott kiváló múzeum jó kiegészítést ad az Angkorban látottakhoz.
Délután pihenés a szállodában és annak úszómedencéjénél, illetve az érdeklődőkkel megnézzük a Wat Preah Prom Rath buddhista templomkomplexumot.

10. nap: Ho Chi Minh City (Saigon)
Reggel transzfer a repülőtérre, elutazás a szomszédos Dél-Vietnámba. Érkezés Ho Chi Minh City (régi nevén Saigon) repülőterére a déli órákban. A nap további részét Saigon felfedezésére fordítjuk, mely Vietnám legnagyobb városa, az ország legjelentősebb gazdasági központja. Az egykori francia gyarmati fővárosban még mindig sok szép épület emlékeztet a gyarmati időszakra, például a Notre-Dame katedrális és a Főposta pompás épülete, melyet Gustav Eiffel (a párizsi Eiffel-torony megálmodója) tervezett. A városnézés során látogatást teszünk a vietnámi háború múzeumában és az egészen különleges Ben Thanh piacon is. Szállás a városközpont közelében (1 éj).

11. nap: Ho Chi Minh City (Saigon), Cu Chi alagútrendszer
Délelőtt szabadidő, pihenés a szállodában, illetve annak úszómedencéjénél.
Kora délután a szállodai szobák elhagyása után az érdeklődőkkel ellátogatunk a Saigontól nem messze található Cu Chi alagutakhoz, ahol a vietnámi háborúban a gerillák által ásott alagútrendszer egy darabjának látványos bemutatásában lehet részünk. Akik ebben a programban nem kívánnak részt venni, a szálloda úszómedencéjénél pihenéssel tölthetik a délutánt.
Este elutazás előtt kényelmes zuhanyzási lehetőséget biztosítunk a szálloda wellness-részlegében.
Vacsora után transzfer a repülőtérre, elutazás egyszeri átszállással Budapestre.

12. nap:
Érkezés Ferihegyre a déli órákban.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Időpontok - Teljes részvételi díjak

2023. nov. 4-15.  930.000 Ft + 207.000 Ft (reptéri ill.) = 1.137.000 Ft  
2023. nov. 18-29.  930.000 Ft + 207.000 Ft (reptéri ill.) = 1.137.000 Ft  
2023. dec. 3-14.  930.000 Ft + 207.000 Ft (reptéri ill.) = 1.137.000 Ft  

A teljes részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket (beleértve az Indokínai-félszigeten belüli 3 repülőjáratot is) a 20 kg-os feladható poggyásszal, a reptéri illetékeket, a 9 éjszakai szállást, 9 büféreggelit, 11 főétkezést (ebéd vagy vacsora), az útlemondási biztosítást, az irodánk idegenvezetőjét a budapesti indulástól a budapesti érkezésig, a helyi idegenvezetéseket, a transzfereket, a helyi autóbuszos közlekedést, a Halong-öbölbeli kétnapos hajózást a fenti programleírás szerint, valamint a felsorolt programokat belépődíjakkal. 

A helyszínen borravalót illik adni a gépkocsivezetőknek és a helyi idegenvezetőknek (természetesen csak akkor, ha elégedettek a munkájukkal). Utasonként összesen kb. 40 dollárra kell számítani. 

Egyágyas felár: 167.000 Ft 

Vízumdíj Kambodzsába: 11.500 Ft
A vietnámi vízumdíj (kétszeri belépésre 2*25 USD) és a laoszi vízumdíj (31 USD) készpénzben a helyszínen fizetendők. 

Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 520 Ft/nap
Az utazáson való részvétel feltétele olyan utazási biztosítás megléte, amely fedezi az esetleges COVID-19 vírussal kapcsolatos kezelést.

A szabad helyekről munkatársaink adnak tájékoztatást! Kérje ajánlatunkat!

 

Érintett desztinációk:

Kambodzsa

Kambodzsa A thai-öböl (más néven Sziámi-öböl) partján fekszik. Az ország neve egy mimózaféle fa indonéz nevéből származik. Fővárosa Phompen, mely egyben az ország gazdasági, kulturális és közigazgatási központja is.

Az ország egyik különlegessége a tánca. A hozzá tartozó népviselet önagában is szemet gyönyörködtető látvány. Tradicionális zenéje is igazán különleges: nem mindennapi húros hangszerekből csalják elő dallamait, melyek gyakran kísérnek színházi előadást, esküvőt vagy egyéb ceremóniát.

Az időeltolódás Magyarországhoz képest +6 óra.

Térség: Körutazás Kambodzsában

Város: Körutazás Kambodzsában


Vietnám

Látnivalók:

Hanoi

Hanoi, a Vietnámi Szocialista Köztársaság fővárosa. Észak-Vietnám közepén helyezkedik el, közel 1000 km2 területen. A várost a Vörös folyó osztja ketté, mintegy 30 km hosszúságban. A történelem során kedvező elhelyezkedése folytán fokozatosan Vietnám gazdasági, politikai, kulturális, tudományos és közlekedési csomópontjává vált.Az időszámítás előtt kezdődött megszállás alatt a kínai feudális családok kezdték meg a mai Hanoi fővárossá való kiépítését. A Ly dinasztia egyik uralkodója 1010-ben a városnak a Thang Long (Felszálló Sárkány) nevet adta. Többszöri változást követően mai nevét - ami folyóközt jelent - Minh Menh császár uralkodása alatt 1831-ben vette fel. A francia gyarmatosítók az ősi Hanoit nagyrészt lerombolták, így a régi fővárost csak néhány emlék őrzi. A franciák uralma alatt Hanoi az Indokínai Unió és Tonkin (Észak-Vietnám) fővárosa is volt. 1945-től Hanoi a VDK, majd a VSZK fővárosa.

Hanoit közigazgatásilag 4 belső és 5 külső kerületre osztották. Lakossága mintegy 3,5 millió fő, ebből 1,2 millió a belvárosban, 2,3 millió a külvárosokban él. A népsűrűség a belváros egyes kerületeiben eléri a 40 ezer főt négyzetkilométerenként. Előrejelzések szerint 2020-ra a város lakossága megközelíti a 4,5 milliót.
A főváros gazdasági életében a kereskedelem mellett egyre inkább az ipari tevékenység válik meghatározóvá, jelenleg a GDP kb. 33%-át állítja elő. A 2000-ig tervezett kb. 8 milliárd dolláros nagyságrendű beruházások jelentős részét új ipari zónák kialakítására, az infrastruktúra fejlesztésére fordítják. 1996-2000. között évente 15%-os GDP növekedéssel számolnak Hanoiban, ezen belül az ipar termelése 19-20%-kal, a mezőgazdaságé 4-4,5%-kal emelkedik évente.

A főváros klímája tipikusan észak-vietnámi, trópusi jellegzetességgel, langyos monszunnal. Az évi átlaghőmérséklet 23,5 °C, a páratartalom sohasem csökken 80% alá. Májustól szeptemberig tart a meleg és esős időszak, míg novembertől márciusig a hideg és száraz. A két szezon között rövid átmeneti időszak van, április és október. Decemberben az átlaghőmérséklet 18 °C, de néhány hidegebb napra (12-15 °C) is lehet számítani.

HCM-város

Ho Chi Minh város (korábbi nevén Saigon), légvonalban 50 km-re fekszik a Dél-kínai-tengertől és szárazföldi úton 1730 km-re van a fővárostól, Hanoitól.
A Tay Ninh, Song Be, Dong Nai és Long An tartományok által határolt város szélén található Bien Hoa, a nagy ipari zóna, amely korábban az amerikai hadsereg egyik nagy kiterjedésű bázisa volt. (Ebben a minőségében a terület 1955-75. között infrastrukturálisan nagy fejlődésen ment keresztül.) 125 km-re délkeletre helyezkedik el az ország gazdaságát, annak jövőbeni fejlődését nagyban meghatározó gáz- és kőolajkitermelési komplexum, Vung Tau. A várostól délnyugatra terül el az egész térség mezőgazdasági , élelmiszerellátó központja, a Mekong-delta. Ho Chi Minh városon két folyó, a Saigon és a Dong Nai megy keresztül. A Saigon folyó kiváló adottsága hogy 30.000 tonnás teherhajók számára is hajózható, ezáltal a városnak tengeri kikötője van. A Tan Son Nhat repülőtér nagy nemzetközi forgalmat bonyolít le, légi úton közvetlen összeköttetése van a térség valamennyi számottevő pontján kívül Európával, Ausztráliával, Észak-Amerikával és a Közel-Kelettel.

A város 2056 négyzetkilométernyi területen helyezkedik el, amelyből 84.000 ha mezőgazdasági művelésre alkalmas terület, 41.000 ha erdőség és vízkultúra, 38.000 ha lakott vagy ipari hasznosítású. A lakosság száma a legfrissebb adatok szerint megközelíti az 5 millió főt. Nem hivatalos becslések szerint az ideiglenesen munkát vállaló bevándorlókkal és az agglomerációban élőkkel együtt mintegy 8 millió ember lakja a metropolist. A népsűrűség 2500 fő/négyzetkilométer, az aktív népesség kb. 2,8 millió, a munkanélküliségi ráta 10% körüli.

A városban két évszak különböztethető meg: száraz (november-április), esős (május-október). Az évi átlagos középhőmérséklet 27 °C. Az átlagos relatív páratartalom 80%.
Ho Chi Minh város (Saigon) a világ nagyobb városaival összehasonlítva viszonylag fiatal település, csak 400 éve alapították, a vietek észak- és középső területekről történt migrációját követően. A XVI. század végén a város helyén még lakatlan, erdős, mocsaras terület volt, és később, a Trinh és a Nguyen dinasztiák alatt formálódott városi jellegű településsé. Az elmúlt négy évszázad alatt folyamatosan vált Vietnám déli vidékének - bizonyos mértékig Indokína és tágabb földrajzi értelemben Dél-Kelet-Ázsia - politikai, kulturális és gazdasági központjává. Saigon történelme során mindig a hazafias mozgalmak színtere volt, így a sziámi agresszió, a Quing invázió, a francia gyarmatosítás és az amerikaiakkal szembeni ellenállás során egyaránt.

A város nevezetességei többek között: Városháza, Újraegyesítési Palota, Városi Színház, Központi Posta, Notre Dame Katedrális, Cu Chi alagútrendszer, Dong Khoi főutca, ezen kívül számos pagoda és múzeum.

Ha Long Öböl

Quang Ninh tartományban 170 km-re van a fővárostól csodálatos környezetben, 1.500 négyzetkilométeren, ahol mintegy háromezer sziget és tengerből kiemelkedő sziklatömb látható. Mágikus, lenyűgöző, helyenként félelmetes. A tengervíz és a szél barlangokat és több helyütt több km hosszúságú alagútakat vájt ki a sziklákban.
A szokásos, egyben a legrövidebb hajóút, és ami csak egy kis részét teszi láthatóvá az öbölnek, mintegy 4 órát vesz igénybe. Természetesen több irányban - az öböl északi, középső, déli és keleti részén - lehet hajóútat tenni. E közben mód nyílik a cseppkőbarlangok, belső tavak megtekintésére is.

Ha Long-ot gyakran a világ nyolcadik csodájaként emlegetik. 1995 decemberében az UNESCO a “világörökség részének” nyilvánította. A Ha Long név “Leszálló Sárkány”-t jelent, melyet Pan Ting-Kouei kínai utazó már 1688-ban említ. A monda szerint egy földre szálló óriás sárkány szárnyaival darabokra tördelte a hatalmas hegyeket.
A halászok és korallgyűjtők a filmekből jól ismert romantikus látványt nyújtó ázsiai dzsunkát vagy bambusznádból készített ladikot “lélekvesztőt” használnak, a turizmus fellendülésével egyre nagyobb nemzetközi és ma már belpolitikai hatást kiváltó gondot okozva a környezetben tett károk és szennyezés miatt.

Ha Long vidéke a korai földtörténeti korban keletkezett, hatalmas mészkőhelyek és tömbök süllyedése következtében. A törésvonalakat részben a Vörös folyó, részben pedig a tengervíz öntötte el. Az idők folyamán, a mészkő kémiai bomlása és a szél hatása fokozatosan a legváltozatosabb formákat alakította ki. Az Öböl 6000 éve még a szárazföld része volt. Távolabbi részén található a “Majmok szigete”, ahol makákó majmokat tenyésztenek. Egy másik szigeten fecskefészkeket gyűjtenek, a kínai konyha ínyenc ételének alapanyagát.

Az öböl átlagos vízmélysége 20, de a törésvonalakban eléri a 100 métert is. Egyes sziklák közelében a búvárok számára különösen érdekes víz alatti barlangok találhatók. A távolabbi szigetek közelében reggel és késő délután repülőhalakat lehet látni: a szigeteken igen gazdag az állatvilág és a madárvilág.
Az Öböl megközelítése gépkocsival Hanoiból, egy irányban minimum 3-4 órát vesz igénybe.


Ho Chi Minh City (Saigon)
Vietnám szíve-lelke ez az ipari központ, a legnagyobb város, a gazdaság és a kultúra fővárosa. Érdemes megtekinteni a Giac Lam pagodát, a neoromán Notre Dame székesegyházat és a Cholon piacot. Vasárnap és ünnepnapokon az utcák tele vannak a helyi fiatalokkal.

Dalat
A déli hegyvidéki régió fő központja. A fő látnivalók a Hang Nga vendégház és képtár, amelyet a helyiek őrültek házának neveznek; a nyári palota, a Francia negyed, és a Szerelemvölgy (vízibiciklizési lehetőség a tavon). Kellemes sétákat, kerékpár- vagy lovastúrát lehet tenni a város körül, de ügyeljünk arra, hogy a C jelzésű területekre a turisták nem léphetnek be! A város híres továbbá kávézóiról, és nagyon népszerű a vietnámi nyaralók és nászutasok körében.

Nha Trang
Meglehetősen csendes nyaralóhely. Ha meguntuk a strandolást, látogassunk el a Cham toronyba, amelyet a VII. és XII. század között építettek egy II. sz.-i hindu zarándokhelyen.

Hué
Vietnám leggyönyörűbb városa, 18O2-1945-ig az ország fővárosa volt, de máig a fő kulturális, vallási és oktatási központja az országnak. A látnivalók között van a Citadella, a királyi sírok, úszni érdemes a Thuan An strandra menni, kirándulni pedig a Perfume folyóhoz.

Hanoi
Az ország fővárosa kisebb, csendesebb, zöldebb, mint Saigon. Megtekintendő helyek az Irodalom temploma (az első vietnámi egyetem helyén), a XV. sz.-i Régi negyed és a Ho Chi Minh mauzóleum.

Halong-öböl
Az ország egyik természeti csodája gyönyörű tengerével, közel 3 ezer közeli szigetével. Számtalan strand és barlang található a kis szigeteken. A legszebb barlang a Hang Dau Go. A fő tevékenység a kirándulás, természetjárás az öböl környékén.

Térség: Körutazás Vietnámban

Város: Körutazás Vietnámban


Laosz

Laosz Délkelet-Ázsia tengerektől elzárt szocialista állama. Szomszédos országai Kína, Vietnam, Kambodzsa és Thaiföld. Fővárosa Vientián.

Az ország történelmét megszállt és független időszakok taglalják, 1949-ben vált végleg függetlenné.
Látnivalóinak sorát a főváros indítja, a déli országrészben Pakse és Savannaketh városait csodálhatjuk meg, északon a törzsi kultúrákkal ismerkedhetünk, továbbá egy mekongi hajóúton is feltétlenül érdemes részt venni.

Az országban több különleges, ritka élőlény megtalálható, mint pl. az indonéziai tigris, ázsiai elefánt vagy az óriás gaur. A hely különlegessége abban is rejlik, hogy több, kihaltnak vélt állatot itt fedeztek fel újra.

Az időeltolódás Magyarországhoz képest +7 óra.

Térség: Körutazás Laoszban


Város: Körutazás Laoszban


Kambodzsa

Kambodzsa A thai-öböl (más néven Sziámi-öböl) partján fekszik. Az ország neve egy mimózaféle fa indonéz nevéből származik. Fővárosa Phompen, mely egyben az ország gazdasági, kulturális és közigazgatási központja is.

Az ország egyik különlegessége a tánca. A hozzá tartozó népviselet önagában is szemet gyönyörködtető látvány. Tradicionális zenéje is igazán különleges: nem mindennapi húros hangszerekből csalják elő dallamait, melyek gyakran kísérnek színházi előadást, esküvőt vagy egyéb ceremóniát.

Az időeltolódás Magyarországhoz képest +6 óra.

Térség: Angkor

Város: Angkor


Vietnám

Látnivalók:

Hanoi

Hanoi, a Vietnámi Szocialista Köztársaság fővárosa. Észak-Vietnám közepén helyezkedik el, közel 1000 km2 területen. A várost a Vörös folyó osztja ketté, mintegy 30 km hosszúságban. A történelem során kedvező elhelyezkedése folytán fokozatosan Vietnám gazdasági, politikai, kulturális, tudományos és közlekedési csomópontjává vált.Az időszámítás előtt kezdődött megszállás alatt a kínai feudális családok kezdték meg a mai Hanoi fővárossá való kiépítését. A Ly dinasztia egyik uralkodója 1010-ben a városnak a Thang Long (Felszálló Sárkány) nevet adta. Többszöri változást követően mai nevét - ami folyóközt jelent - Minh Menh császár uralkodása alatt 1831-ben vette fel. A francia gyarmatosítók az ősi Hanoit nagyrészt lerombolták, így a régi fővárost csak néhány emlék őrzi. A franciák uralma alatt Hanoi az Indokínai Unió és Tonkin (Észak-Vietnám) fővárosa is volt. 1945-től Hanoi a VDK, majd a VSZK fővárosa.

Hanoit közigazgatásilag 4 belső és 5 külső kerületre osztották. Lakossága mintegy 3,5 millió fő, ebből 1,2 millió a belvárosban, 2,3 millió a külvárosokban él. A népsűrűség a belváros egyes kerületeiben eléri a 40 ezer főt négyzetkilométerenként. Előrejelzések szerint 2020-ra a város lakossága megközelíti a 4,5 milliót.
A főváros gazdasági életében a kereskedelem mellett egyre inkább az ipari tevékenység válik meghatározóvá, jelenleg a GDP kb. 33%-át állítja elő. A 2000-ig tervezett kb. 8 milliárd dolláros nagyságrendű beruházások jelentős részét új ipari zónák kialakítására, az infrastruktúra fejlesztésére fordítják. 1996-2000. között évente 15%-os GDP növekedéssel számolnak Hanoiban, ezen belül az ipar termelése 19-20%-kal, a mezőgazdaságé 4-4,5%-kal emelkedik évente.

A főváros klímája tipikusan észak-vietnámi, trópusi jellegzetességgel, langyos monszunnal. Az évi átlaghőmérséklet 23,5 °C, a páratartalom sohasem csökken 80% alá. Májustól szeptemberig tart a meleg és esős időszak, míg novembertől márciusig a hideg és száraz. A két szezon között rövid átmeneti időszak van, április és október. Decemberben az átlaghőmérséklet 18 °C, de néhány hidegebb napra (12-15 °C) is lehet számítani.

HCM-város

Ho Chi Minh város (korábbi nevén Saigon), légvonalban 50 km-re fekszik a Dél-kínai-tengertől és szárazföldi úton 1730 km-re van a fővárostól, Hanoitól.
A Tay Ninh, Song Be, Dong Nai és Long An tartományok által határolt város szélén található Bien Hoa, a nagy ipari zóna, amely korábban az amerikai hadsereg egyik nagy kiterjedésű bázisa volt. (Ebben a minőségében a terület 1955-75. között infrastrukturálisan nagy fejlődésen ment keresztül.) 125 km-re délkeletre helyezkedik el az ország gazdaságát, annak jövőbeni fejlődését nagyban meghatározó gáz- és kőolajkitermelési komplexum, Vung Tau. A várostól délnyugatra terül el az egész térség mezőgazdasági , élelmiszerellátó központja, a Mekong-delta. Ho Chi Minh városon két folyó, a Saigon és a Dong Nai megy keresztül. A Saigon folyó kiváló adottsága hogy 30.000 tonnás teherhajók számára is hajózható, ezáltal a városnak tengeri kikötője van. A Tan Son Nhat repülőtér nagy nemzetközi forgalmat bonyolít le, légi úton közvetlen összeköttetése van a térség valamennyi számottevő pontján kívül Európával, Ausztráliával, Észak-Amerikával és a Közel-Kelettel.

A város 2056 négyzetkilométernyi területen helyezkedik el, amelyből 84.000 ha mezőgazdasági művelésre alkalmas terület, 41.000 ha erdőség és vízkultúra, 38.000 ha lakott vagy ipari hasznosítású. A lakosság száma a legfrissebb adatok szerint megközelíti az 5 millió főt. Nem hivatalos becslések szerint az ideiglenesen munkát vállaló bevándorlókkal és az agglomerációban élőkkel együtt mintegy 8 millió ember lakja a metropolist. A népsűrűség 2500 fő/négyzetkilométer, az aktív népesség kb. 2,8 millió, a munkanélküliségi ráta 10% körüli.

A városban két évszak különböztethető meg: száraz (november-április), esős (május-október). Az évi átlagos középhőmérséklet 27 °C. Az átlagos relatív páratartalom 80%.
Ho Chi Minh város (Saigon) a világ nagyobb városaival összehasonlítva viszonylag fiatal település, csak 400 éve alapították, a vietek észak- és középső területekről történt migrációját követően. A XVI. század végén a város helyén még lakatlan, erdős, mocsaras terület volt, és később, a Trinh és a Nguyen dinasztiák alatt formálódott városi jellegű településsé. Az elmúlt négy évszázad alatt folyamatosan vált Vietnám déli vidékének - bizonyos mértékig Indokína és tágabb földrajzi értelemben Dél-Kelet-Ázsia - politikai, kulturális és gazdasági központjává. Saigon történelme során mindig a hazafias mozgalmak színtere volt, így a sziámi agresszió, a Quing invázió, a francia gyarmatosítás és az amerikaiakkal szembeni ellenállás során egyaránt.

A város nevezetességei többek között: Városháza, Újraegyesítési Palota, Városi Színház, Központi Posta, Notre Dame Katedrális, Cu Chi alagútrendszer, Dong Khoi főutca, ezen kívül számos pagoda és múzeum.

Ha Long Öböl

Quang Ninh tartományban 170 km-re van a fővárostól csodálatos környezetben, 1.500 négyzetkilométeren, ahol mintegy háromezer sziget és tengerből kiemelkedő sziklatömb látható. Mágikus, lenyűgöző, helyenként félelmetes. A tengervíz és a szél barlangokat és több helyütt több km hosszúságú alagútakat vájt ki a sziklákban.
A szokásos, egyben a legrövidebb hajóút, és ami csak egy kis részét teszi láthatóvá az öbölnek, mintegy 4 órát vesz igénybe. Természetesen több irányban - az öböl északi, középső, déli és keleti részén - lehet hajóútat tenni. E közben mód nyílik a cseppkőbarlangok, belső tavak megtekintésére is.

Ha Long-ot gyakran a világ nyolcadik csodájaként emlegetik. 1995 decemberében az UNESCO a “világörökség részének” nyilvánította. A Ha Long név “Leszálló Sárkány”-t jelent, melyet Pan Ting-Kouei kínai utazó már 1688-ban említ. A monda szerint egy földre szálló óriás sárkány szárnyaival darabokra tördelte a hatalmas hegyeket.
A halászok és korallgyűjtők a filmekből jól ismert romantikus látványt nyújtó ázsiai dzsunkát vagy bambusznádból készített ladikot “lélekvesztőt” használnak, a turizmus fellendülésével egyre nagyobb nemzetközi és ma már belpolitikai hatást kiváltó gondot okozva a környezetben tett károk és szennyezés miatt.

Ha Long vidéke a korai földtörténeti korban keletkezett, hatalmas mészkőhelyek és tömbök süllyedése következtében. A törésvonalakat részben a Vörös folyó, részben pedig a tengervíz öntötte el. Az idők folyamán, a mészkő kémiai bomlása és a szél hatása fokozatosan a legváltozatosabb formákat alakította ki. Az Öböl 6000 éve még a szárazföld része volt. Távolabbi részén található a “Majmok szigete”, ahol makákó majmokat tenyésztenek. Egy másik szigeten fecskefészkeket gyűjtenek, a kínai konyha ínyenc ételének alapanyagát.

Az öböl átlagos vízmélysége 20, de a törésvonalakban eléri a 100 métert is. Egyes sziklák közelében a búvárok számára különösen érdekes víz alatti barlangok találhatók. A távolabbi szigetek közelében reggel és késő délután repülőhalakat lehet látni: a szigeteken igen gazdag az állatvilág és a madárvilág.
Az Öböl megközelítése gépkocsival Hanoiból, egy irányban minimum 3-4 órát vesz igénybe.


Ho Chi Minh City (Saigon)
Vietnám szíve-lelke ez az ipari központ, a legnagyobb város, a gazdaság és a kultúra fővárosa. Érdemes megtekinteni a Giac Lam pagodát, a neoromán Notre Dame székesegyházat és a Cholon piacot. Vasárnap és ünnepnapokon az utcák tele vannak a helyi fiatalokkal.

Dalat
A déli hegyvidéki régió fő központja. A fő látnivalók a Hang Nga vendégház és képtár, amelyet a helyiek őrültek házának neveznek; a nyári palota, a Francia negyed, és a Szerelemvölgy (vízibiciklizési lehetőség a tavon). Kellemes sétákat, kerékpár- vagy lovastúrát lehet tenni a város körül, de ügyeljünk arra, hogy a C jelzésű területekre a turisták nem léphetnek be! A város híres továbbá kávézóiról, és nagyon népszerű a vietnámi nyaralók és nászutasok körében.

Nha Trang
Meglehetősen csendes nyaralóhely. Ha meguntuk a strandolást, látogassunk el a Cham toronyba, amelyet a VII. és XII. század között építettek egy II. sz.-i hindu zarándokhelyen.

Hué
Vietnám leggyönyörűbb városa, 18O2-1945-ig az ország fővárosa volt, de máig a fő kulturális, vallási és oktatási központja az országnak. A látnivalók között van a Citadella, a királyi sírok, úszni érdemes a Thuan An strandra menni, kirándulni pedig a Perfume folyóhoz.

Hanoi
Az ország fővárosa kisebb, csendesebb, zöldebb, mint Saigon. Megtekintendő helyek az Irodalom temploma (az első vietnámi egyetem helyén), a XV. sz.-i Régi negyed és a Ho Chi Minh mauzóleum.

Halong-öböl
Az ország egyik természeti csodája gyönyörű tengerével, közel 3 ezer közeli szigetével. Számtalan strand és barlang található a kis szigeteken. A legszebb barlang a Hang Dau Go. A fő tevékenység a kirándulás, természetjárás az öböl környékén.

Térség: Világörökségek Vietnámban

Város: Hạ Long-öböl

Válogasson útjaink közt téma szerint!