+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

2015. május 11.

Irány Porto!

Néhol vadregényes, aztán elhagyatott, majd ismét gyönyörű és "szuper-fejlett". Impozáns városok, ámulatba ejtő partszakaszok, csempékkel borított falak, látni-, érezni-, kóstolni való kincsek.
A dimbes-dombos Porto

A felfedezőutat érdemes a belvárossal, a Baixa negyeddel kezdeni, és elsőként a székesegyház környékét, a Ribeirát és a Cordoariát bejárni. A város legmagasabb pontján áll a Sé do Porto-katedrális, környékén csupa érdekes történelmi látnivalóval, melyeket szintén vétek kihagyni. Mivel az északi hegyvidéken kanyargó Douro folyó Porto városánál torkollik az Atlanti-óceánba, kötelező végigsétálni a parton, megnézni a régi kikötőt (Mole des Cais da Ribiera), valamint a folyó bal oldalán található borkóstolós negyedet (Vila Nova de Gaia). A Duorón való sétahajókázás is életre szóló élmény lehet.

Szívből ajánljuk a Bolhao-piacot, a Rua Santa Catarina vásárlóutcát, valamint a Sao Bento pályaudvart is, amely állandóan nyitva áll, így ha épp nem oda érkezik a vonatunk, akkor is bármikor megtekinthetjük. Az épület belső falán Porto történetének jelentős eseményeit megörökítő, 30 ezer kék-fehér azulejóból, vagyis igazi és hamisíthatatlan portugál csempéből álló képgyűjtemény található.

Ha nincs idő Portóra, különböző buszos turistakörutak közül választhat, melyek érintik a város gyönyörűségeit, nevezetességeit, valamint egy hoszabb szakaszon végigautózhat az óceánparton is. Bizonyos járatok átmennek a kétszintes Ponte de Dom Luís I. hídon is, melynek felső szintjén metró közlekedik, az alsót pedig az autósok és a gyalogosok használják. Ha emellett a városnéző megoldás mellett dönt, elképesztő magasságból tekinthet le erre a 4000 éves történelemmel rendelkező városra. Hihetetlen élmény, hiszen a buszok olyan magasra kapaszkodnak fel Porto dombjaira, ahová a gyalogos túra már igen hosszú lenne.

Portugália harmadik legnagyobb városa

Portótól körülbelül 60 km-re, vonattal 70 percnyi utazásra fekszik Braga, melyet számtalan temploma miatt a portugál Rómának is neveznek. Az ország lakói és népszerű mondásuk úgy tartja, Lisszabon szórakozik, Porto dolgozik, Braga pedig imádkozik.

A nagyjából Győr méretű város egyik legkiemelkedőbb látványossága a Bom Jesus do Monte, amely Portugália egyik legnevesebb építménye. A városközponttól hat kilométerre lévő, dombtetőn álló búcsújáró templomot egy csodálatos park öleli körbe. Mivel a kilátás is ámulatba ejtő, valóban megéri megmászni az oda vezető 581 lépcsőfokot, ha elsőre ijesztőnek is tűnik. E katolikus zarándokhely mellett a városkában hozzávetőleg további háromszáz templom található.

Impozáns kertek, bájos sétálóutcák, szökőkutak, apró és keskeny házikók, és több millió azulejo jellemzi a Lisszabon és Porto utáni harmadik legnagyobb várost. Gyalogosan érdemes felfedezni a helyet, autóval ugyanis az apró sétálóutcák megközelíthetetlenek lennének. Kocsival a Sé-székesegyház (Sé de Braga) elé sem lehetne bemenni, pedig érdemes. Mind kívül, mind belül igazán mesés.

Amennyiben a katedrálisok, a történelmi és vallási emlékek helyett inkább az evilági élvezeteknek hódola, mindent megtalál a Braga Parque modern falai között. A mozitermek, a gyorséttermek, a világmárkák és az igazi plázahangulat gyorsan visszazökkentik a történelemből a mindennapokba.

Európa szélén

Portugália északi részén járva Braga után egyértelműen Viana de Castelo a kötelező megálló. Miután 60 kilométert utazik az Atlanti-óceán és a spanyol határ felé, Porto után ismét egy óceánparti városkát fedezhet fel, romantikus kis utcákkal, szép terekkel, a várost kettészelő folyóval, kikötővel és megannyi hajóval.

Akárcsak a bragai Bom Jesus esetében, Viana de Castelóban is egy gyönyörű szentély néz le a hegytetőről a városra. A gyalogos megközelítés itt is komoly fizikai kihívást jelent, de a látogatók szerencséjére van felvonó. A templom nagyon szép, a kilátás pedig még annál is fenségesebb a végtelen óceánra, és az alattunk elterülő házakra.

A földi paradicsom

Ha azzal az előre megfontolt szándékkal érkezik Észak-Portugáliába, hogy ússzon az óceánban, jobb, ha nem a nagyvárosokban teszi ezt. Portóban a már említett Sao Bento pályaudvar közeléből induló 500-as busszal érhető el a partszakasz nem túl nagy, de strandolásra alkalmas része (Matosinhos irányába). Viana do Castelóból pedig egyenesen a helyiek küldik tovább a csobbanni vágyó turistákat Vila Praia de Ancorába.

TIPP:
Portugáliában mindenképpen meg kell kóstolni a Bola de Berlimet, ami egy helyi süteménykülönlegesség. Ez egy fánk jellegű édesség, a belsejében speciális töltelékkel, melyből természetesen az itt élők által oly sokat használt cukros tojássárgája sem maradhat ki.

Repülőjegy és szállásfoglalásért kérje ajánlatunkat.

Szervezett portugáliai utazásaink

Forrás: Life.hu, szerző: Hamedl Andrea

  • Porto
  • Porto
  • Porto
  • Porto
  • Porto
  • Ribeira
  • Cordoaria
  • Santuario do Bom Jesus do Monte
  • Viana de Castelo
  • Vila Praia de Ancorába
Válogasson útjaink közt téma szerint!