+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

2014. május 7.

Bezárják Tutankhamun sírját

A látogatók hamarosan csak a fáraó sírjának pontos mását nézhetik meg Luxorban, az eredeti nyughely felfedezője, Howard Carter háza mellett.
A több mint háromezer éves sírhely 1922-es feltárása óta a Királyok Völgyének egyik fő látványosságának számít, de az elmúlt kilenc évtized alatt odalátogató, naponta majd' ezer turista által okozott hőmérséklet- és légnedvesség-ingadozás végzetes hatással volt a falakat díszítő freskókra.
 Az emberek lehelete tartalmazta pára és a különböző baktériumok kikezdték a képeket, amelyeket idővel nagyméretű barna foltok torzítottak el.


A síremlék további károsodásának elkerülése érdekében egy nemzetközi szakértőkből álló csoport megépítette annak pontos mását. Az ehhez szükséges digitális technikát a madridi székhelyű Factum Arte cég fejlesztette ki James Macmillan-Scott vezetésével. A háromdimenziós szkennerek, korszerű fényképészeti eszközök és nyomtatók segítségével létrehozott replikákat szabad szemmel nem lehet megkülönböztetni az eredetiektől.

Az egyiptomi hatóságok határozata szerint egy ideig mindkét sírhely nyitva tartja kapuit a látogatók előtt, de az illetékes szervek már 2010-ben bejelentették, hogy az eredeti nyughelyet be fogják zárni. Luxor elhagyatott bazárjaiban a helyi kiskereskedők gyanakodva fogadták a turisták figyelmét felkelteni hivatott látványosságot. Sokak úgy látják, hogy a másolatot akárhol fel lehetett volna építeni, s ezért nem fognak sokan a Nílus-parti városba látogatni.

forrás: turizmusonline.hu

Egyiptomi utazásaink

  • Bezárják Tutankhamun sírját
  • Bezárják Tutankhamun sírját
  • Bezárják Tutankhamun sírját
Válogasson útjaink közt téma szerint!