+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

2014. április 4.

Tulipánlesen Hollandiában

Annak ellenére, hogy a tulipánok eredetileg az Oszmán Birodalomból származnak, Hollandiát tekintik e gyönyörű virág hazájának.
Ha a szürke tél után szívmelengető kikapcsolódásra vágyik látogasson el áprilisban Tulipánországba, és készüljön fel egy utánozhatatlan látványra: a táj lélegzetelállító árnyalatokban pompázik, és olyan érzése lesz, mintha egy színes kaleidoszkópba kukkantana.
Kardvirág, jácint, liliom, nárcisz... és tulipán: Virágzó mezők Haarlemtől Lisséig

A kert szerelmeseinek Hollandia kora tavasszal valóságos földi paradicsom, a kék ég a ragyogóan színes virágmezőkkel egy bámulatos világot hoz létre, és felülmúl minden képzeletet. Bár szerte az országban több száz tulipánföld található, az első számú virágtermesztő vidék a Bollenstreek régió, ahová évente közel egymillió turista látogat el. A Bollenstreek Út (más néven Virágút) Haarlemnél kezdődik, és mintegy 40 km hosszan fut Leidenig, ahol a virágmezők legsűrűbb koncentrációja található. A látványos szabadtéri show februárban kezdődik a krókuszok virágzásával, ezt követik a nárciszok, a jácintok, az íriszek és a tulipánok, majd május végén a dáliák és a liliomok bontják illatos virágaikat.

Leiden, a kis történelmi város ad otthont a világ egyik legrégebbi botanikus kertjének, amely ma a Leideni Egyetem része. Első igazgatója a híres botanikus, Carolus Clusius volt, aki itt igen kiterjedt növénygyűjteményt hozott létre, ezáltal nagymértékben hozzájárult a holland tulipánőrülethez. A város mindenképpen megér egy látogatást: felmászhat egy 18. századi szélmalomra, ahonnan gyönyörű panoráma tárul Ön elé, romantikus sétát tehet a történelmi központban, a színes piacokon pedig megkóstolhatja a hagyományos füstölt heringet és a friss stroopwafelt, ami egy régi holland ínyencség.

Egy tökéletes sétaprogram: Haarlem, a „virágos város"

A nyilvános és magánkertek mellett Haarlem legalább annyi izgalmas látnivalót nyújt, mint a közeli Amszterdam, és főbb nevezetességei gyalog is könnyen megközelíthetők, nem beszélve a népszerű holland közlekedési eszközről, a bicikliről. A flamand városka a tulipánok fő kereskedelmi központja volt, és az 1630-as években a „tulipánmánia" epicentrumának számított. Az Észak-Holland tartomány fővárosa kiváló múzeumokkal büszkélkedhet, belvárosa pedig tele van gyönyörű középkori épületekkel és történelmi emlékhelyekkel. Ha átruccan ide egy kirándulás keretében, kellemes és csendes hangulat fogadja, ami jól fog esni a nyüzsgő Amszterdam után. A Grote Markton bepillantást nyerhet a nyugodt holland életbe, szombatonként pedig a főtér nyüzsgő piaccá változik, ami nagyszerű alkalom egy szabadtéri piknikre.

Haarlem másik ékköve a Frans Hals Múzeum, itt megtekintheti a 16-17. századi „aranykor" művészeinek impozáns festményeit, míg a Teylers Múzeumban páratlan utazást tehet a művészet és tudomány világában. Koronázza meg a városlátogatást egy festői hajókázással a csatornákon, és kóstolja meg a klasszikus holland ízeket a helyiek kedvenc éttermeiben.

Mámorító illatok a tavaszi levegőben: Keukenhof, a botanikai csodaország

A Haarlemtől délre található Lisse környékét tavasszal, amikor virágba borulnak a rétek és mezők, több százezer hazai és külföldi turista keresi fel. A település igazi fénypontja Keukenhof, ami egy 15. századi grófnő kis „konyhaudvarából" a világ legszebb tavaszi kertjévé nőtte ki magát, és fő célkitűzése, hogy megismertesse az érdeklődőket a hollandiai virágtermelők művészetével. Felejthetetlen élményben lesz része, ha felkeresi áprilisban a 32 hektáros parkot, ahol kb. 7 millió tulipán, nárcisz és jácint nyílik évente.

Minden nap egy mágikus virágshow szemtanúja lehet, ahol több száz termelő mutatja be különböző virágait, a Willem-Alexander pavilonban több mint 75 ezer tulipán, míg a Beatrix pavilonban egyedülálló orchideák látványában gyönyörködhet. A történelmi parkban bebarangolhatja a festői sétányokat és megismerheti a tulipánok 400 éves történetét is.

A „Bloemencorso" nevű virágparádé 2014. április 30. és május 4. között egy igazi illatos fieszta, ahol díszesebbnél díszesebb járművek vonulnak fel, a különleges ünnepi hangulatról pedig a menetet kísérő zenekarok gondoskodnak.


Forrás: life.hu
Fotók: Thinkstock

Hollandiai utazások

Válogasson útjaink közt téma szerint!