+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

2014. március 4.

Különleges zöld pamacsok Dél-Amerikából

A mohára emlékeztető óriási zöld növény, akár valami űrbeli táj díszlete is lehetne, de valójában a növény neve Yareta vagy Azorella vagy spanyolul Llareta, az Andokban található meg eredetileg.
Egy egészen egyszerű, de lenyűgöző növényt szeretnénk bemutatni, hátha még kevesen ismerik. A mohára emlékeztető óriási zöld növény, akár valami űrbeli táj díszlete is lehetne, de valójában a növény neve Yareta vagy Azorella vagy spanyolul Llareta, az Andokban található meg eredetileg. Akár 3000 évesek is lehetnek ezek a párnanövények,melyek természetes közegükben 3200 méterrel a tengerszint felett érzik igazán otthon magukat. Örökzöld és évelő növény.

A virágai, picik és sárgák, jelentéktelennek tűnnek a hatalmas zöld párnák felületén. Argentínában és Chilében találkozhattok velük, itthon kertészetekben is lehet kapni, sziklakertekben talajtakarónak szokták vásárolni.

A tűző napot szereti, az árnyékot nem tűri és nagyon nagyon lassan nő, kb. 1 millimétert évente. A növényt a tradicionális gyógyászat Dél-Amerikában bronchitis és asztma gyógyítására, lázcsillapításra használja. Régebben tüzelőanyagként is hasznosították, de ez nyilván nagyon lecsappantotta a populáció számát, így mára már védett növény.


Forrás, fotók: zoldbazar.blog.hu


Válogasson útjaink közt téma szerint!