+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

2013. július 12.

Horvátországban jártunk

A Terra Reisen meghívásának köszönhetően lehetőségünk nyílt, hogy leteszteljük a Kvarner-öbölben, a magyar utasok által kedveltebb üdülőhelyeket és szállásokat.
Túránk első állomáshelye Njivice volt, mely a Krk-sziget északnyugati részén, az Omišaljt Krk városával összekötő út mellett fekszik. A kellemes hangulatú település központjában helyezkedik el a kis kikötő, melynek mindkét oldalán strandok húzódnak, leginkább kavicsos, helyenként sziklásabb, változóan keskenyebb és szélesebb partszakaszokkal. Itt zajlik Njivice központi élete, ahol számos étterem, kávézó és cukrászda található. Tengerparti sétányának egyik barátságos éttermében végigkóstolhattuk a finomabbnál finomabb helyi halspecialitásokat, borokat. Az ételek és italok árai abszolút barátságosak, a hazai éttermekkel nagyjából azonosak.


Két szálláshelyet teszteltünk Njivicén. Elsőként a Hotel Beli Kamik I. 3* és II. 3*-ben jártunk. A szobák bútorzata felújított, kellemes, átlagos 3*-os kategóriának megfelelő. Többféle szobatípus foglalható a legegyszerűbb „Best price”-tól a balkonos tengerre néző szobákig. Az étterem is a főépületben található, az ételek választéka nem túl nagy, azonban jó minőségű. A kb. 150 m-re lévő tengerpartra könnyedén lesétáltunk, kisgyermekes családoknak sem okozhat nehézséget, mert ezen a szakaszon nincsen jelentős autóforgalom. Június végén 2 fős, balkon nélküli Best price szoba foglalható 7 éjszakára reggelivel, már 54.600 Ft/fő-től, de a tengerre néző balkonos szoba is elérhető, már 71.400 Ft/fő-től.

További Krk-szigeteki ajánlatainkat tekintse meg itt.

A második tesztelt szálláshely a legalacsonyabb árkategóriába tartozó Flora apartmanok és bungalók voltak. Ezeket a szálláshelyeket a kisebb költségvetéssel tervező, alacsonyabb komfortigényű utasoknak javasoljuk, hiszen az apartmanok berendezése rendkívül egyszerű, ahogyan az egész létesítmény is. Óriási előnye azonban a tengerpart és a település központjának közelsége, és nem utolsó sorban a csodálatos zöld környezet. Június végén 4 fős, 3 szobás apartman foglalható 7 éjszakára, ellátás nélkül már 22.050 Ft/fő-től, a 4 szobás apartman 8 főre pedig 17.850 Ft/fő-től!

További Krk-szigeteki ajánlatainkat tekintse meg itt.

Utunkat továbbfolytattunk Baška felé, amely a a sziget legdélibb települése, itt ér véget a szigeten végigfutó fő közlekedési útvonal. A településről több hajójárat közlekedik a környék lakatlan szigeteire vagy a szárazföldre, illetve bizonyos időszakokban Rabra. Baška híres az itt talált és a településről elnevezett Baška tábláról, ami a legrégibb horvát nyelvemlék. A 1100-ból származó és 1865-ben felfedezett kőtáblán egy adományozásról esik szó, amelynek során Dmitar Zvonimir horvát király egy bencés apátság számára adományozott földterületet. A szöveg a glagolita ábécé felhasználásával keletkezett. A táblát Zágrábban a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémián őrzik, a településen másolata látható. Történelmi jelentősége mellett közel két kilométeres tengerpartja miatt népszerű üdülőhely.


Természetesen itt is megnéztük, hogy a csodálatos környezetben fekvő, hegyekkel körülvett Hotel Corinthia-Baska 3* mitől lett kedvelt üdülőhelye a családdal ide érkező honfitársainknak. Szépen bútorozott szobáival, rendben tartott medencéivel, gyerekcsúszdáival, játszóterével gyorsan meggyőzött bennünket. A tengerpartja kavicsos, széles partszakasszal rendelkezik. A víznek keskeny a sekélyebb része, a parttól nem túl távol már hirtelen mélyül. Június végén 2 fős, balkon nélküli Best price szoba foglalható 7 éjszakára, reggelivel már 113.400 Ft/fő-től, a családi szobában pedig a felnőttek részvételi díja 151.200 Ft/fő, a gyerekek viszont 7 év alatt ingyenesek, 7-12 éves kor között pedig 50 % kedvezményt kapnak.

További Krk-szigeteki ajánlatainkat tekintse meg itt.



A következő napon egy káprázatos időutazásban volt részünk. Opatija (Abbázia) mára Horvátország egyik jelképé vált. Egy igazi kis ékszerdoboz, ami ugyanúgy, mint 150 évvel ezelőtt, ma is a fényűzést és luxust jelenti. Nem csak elegáns épületeiről és történelméről híres, de rendkívüli klímája reumás és asztmás betegek számára is meglehetősen jótékony hatású. A XIX. század elejéig Opatija egy kedves kis halászfalu volt. 1844-ben Iginio Scarpa rijekai kereskedő felépített egy csodálatos villát a falu határában, amelyet felesége után Villa Angiolinának nevezett el. Miután meghívta barátait a nyaralójába, gomba módra kezdtek szaporodni a további fényűző villák a környezetében. Majd 1884-ben a tengerparton megépült a Kvarner Hotel. Ez a csodálatos kis település Ferenc József császárt sem hagyta hidegen, beleszeretett Opatija arisztokrata arculatába, kellemes klímájába és ide költöztette téli rezidenciáját, amíg maga a császár a Kvarner Hotelben lakott. A szállodától nem messze található az Opatija jelképévé vált, a kezében egy sirályt tartó lány szobra, amelyet 1956-ban Zvonco Car szobrászművész alkotott. A helyén eredetileg egy Madonna szobor állt, amit egy vízbefúlt osztrák herceg emlékére állítottak. A Madonna szobor ma a Szent Jakab templom előtt áll.




Az káprázatos szépségű városkában eltöltött órák után feltöltődve indultunk tovább, hogy következő kiszemelt szálláshelyünket leteszteljük Malinskán. Ez a kis település a Krk-sziget egyik kedvelt üdülőhelye, csendes, barátságos városközponttal, hangulatos kikötővel. A szálláshelyről többféle kavicsos partszakasz érhető el kb. 300-400 m távolságra. A Kazimira telep egyszerűen berendezett 4 és 6 fős apartmanjai kényelmesek, zöld környezetben találhatóak. Nyári estéken grillezés, sütögetés  biztosított több helyen is, a kirándulók pedig biciklit is bérelhetnek. Június végén 6 fős, nappali + 2 hálószobás apartman foglalható 7 éjszakára, ellátás nélkül már 22.050 Ft/fő-től.

További Krk-szigeteki ajánlatainkat tekintse meg itt.



A harmadik napon Crikvenica felé vettük utunkat. A város Fiumétól 31 km-re délkeletre, a Krk-szigetet a horvát tengerpattól elválasztó Vinodoli-csatorna partján fekszik. Crikvenicában található Horvátország legnagyobb kikötője, mely Közép-Horvátország és Közép-Európa egyes részeinek legközelebbi tengeri kijáratként szolgál. A horvát tengerpart e vidékét a 8. században szállták meg a horvát törzsek. A terület birtokosai 450 évig a Frangepánok voltak. A Dubranica folyó torkolatánál épített Szűz Mária Mennybemenetele templomot 1412-ben adományozta Frangepán Miklós a pálosoknak, akik 1659-ben felújították és bővítették. A pálos kolostor köré épült ki a későbbi város. Nevezetessége a hófehérre meszelt saroktornyos Frangepán-kastély, mely ma Hotel Kastel néven működő szálloda. A városka a 19. század végére a tengerpart egyik legfontosabb nyaralóhelyévé épült ki, 1891-ben épült első szállodája. Napjainkban kedvelt üdülőhely, hosszú tengerparti sétányával, szórakozóhelyeivel fiatalok és családok kedvence egyaránt. Tengerpartján kedvező áron foglalhatóak alacsony és középkategóriás szálláshelyek is, ezért kíváncsiak voltunk, hogy mit is nyújtanak valójában.


Első célpontunk a Hotel Omorika 2* volt. A szálloda épülete és kialakítása a régi balatoni üdülőkre emlékeztet, a rendben tartott, tiszta szobái egyszerűen berendezettek. A szálloda óriási előnye a 200 m-en belül elérhető szélesebb, kavicsos strand és a vízparti sport és szórakozási lehetőségek. 2* hotelként sokkal kevesebbet vártam, de úgy gondolom, hogy ár/érték arányban tökéletesen elégedett lehetek a látottakkal. A szállodában többféle típusú szoba foglalható a „Best price”-tól a balkonos és balkon nélküli kétfős és két légterű, két fürdős családi szobákig. Június végén 2 fős, balkon és TV nélküli Best price szoba foglalható 7 éjszakára, félpanzióval már 65.100 Ft/fő-től, míg a családi szobában a felnőttek részvételi díja 73.500 Ft/fő, a gyerekek viszont 6 év alatt ingyenesek, 6-12 éves kor között pedig 50 % kedvezményt kapnak. 

További Kvarner-öbölben található szálláshelyeinket tekintse meg itt.



Következő hasonlóan 2*-os kiszemeltünk a Hotel Riviera volt. Crikvenica Dramalj városrészében, csodálatos zöld környezetben találhatóak a pavilonstílusú melléképületek és a főépület is. A szállodát éppen a nyári szezonra készítették fel, bútorcserék és nagytakarítás közepén érkeztünk, ami úgy érzem, hogy jó jel, hiszen odafigyelnek arra, hogy a szezonban érkező vendégek elégedettek legyenek szállásukkal, még ha egyszerűbb is az épületek és a szobák kialakítása. Itt szintén az óriási előny, hogy a szálláshelyeket csak a tengerparti sétány választja el a parttól, ráadásul minden szoba a tenger felőli oldalon található. Mivel a szobák maximum 1 fővel pótágyazhatóak, így leginkább pároknak vagy kisgyermekes családoknak javasoljuk. Június végén 2 fős szoba foglalható 7 éjszakára, reggelivel már 56.700 Ft/fő-től.

További Kvarner-öbölben található szálláshelyeinket tekintse meg itt.



Természetesen a nap végére hagytuk a következő két napon szálláshelyünkként szolgáló Hotel Mediteran 3*-t. A tengerparti sétány elején található szálloda kb. 15 percnyi sétára fekszik Crikvenica központjától. A sekély vizű, gyermekes családoknak alkalmas strand kb. 150 m-en belül elérhető. Igényeinknek megfelelően 8 különböző szobatípusból választhatunk az egyágyas és „Best price” szobáktól az egy légterű, tengerre néző, családi apartmanokig. A szálloda konyhája kifejezetten jó, széles kínálatból választhatunk reggelinél és felár ellenében a vacsoránál is, amihez víz, sör, üdítő vagy 2,5 dl bor ingyenesen jár. Június végén 2 fős „Best price” szoba foglalható 7 éjszakára, reggelivel már 69.300 Ft/fő-től, a családi szobában pedig a felnőttek részvételi díja 115.500 Ft/fő, a gyerekek viszont 7 év alatt ingyenesek, 7-12 éves kor között pedig 50 % kedvezményt kapnak. A félpanzió felára 7 éjszakára 10.500 Ft/fő!

További Kvarner-öbölben található szálláshelyeinket tekintse meg itt.



Reggeli után egy újabb kis gyöngyszem felé indultunk. Selce Crikvenica város részeként Primorsko-goranska megyében található. A falu egy tipikus tengerparti nyaralófalu képét hordja magán. Híres az egészségturizmusa, mely főleg a szív- és reumapanaszosok körében kedvelt. A 13. századra a Frangepán család kezére került a terület, mely fontos kereskedelmi kikötővé vált. 1572-ben az egész Vinodolski-vidék a Zrínyieké lett, akik támogatták a tengeri és szárazföldi kereskedelmet.

Ahogyan korábban is, itt is elsősorban az alacsonyabb kategóriákat teszteltük. Első szálláshely a Hotel Varazdin 2* volt. A hotel főépülete és kialakítása szintén a régi balatoni üdülőkre emlékeztetett, de a szobákat itt is korrekt, tiszta állapotban, rendben találtuk. A szálloda medencéi, bárok és az üzletsor a csupán egy sétánnyal elválasztott tengerparton találhatóak. A szálloda előtt, betonozott, sziklás partszakaszt találunk, de odébb sétálva, pár száz méterre kavicsos parton strandolhatunk. Szobatípusból itt sincsen hiány, választhatunk pénztárcánknak vagy igényeinknek megfelelően. Június végén 2 fős „Best price” szoba foglalható 7 éjszakára, félpanzióval már 67.200 Ft/fő-től, egybenyitható, tengerre néző balkonos szoba min. 2 felnőtt + 2 gyermek, maximum 6 felnőtt részére foglalhatóak már 75.600 Ft/fő áron, ahol a pótágyon lévő gyermek 6 éves kor alatt ingyenes, 6-12 éves korig pedig 50 % kedvezményt kap.

További Kvarner-öbölben található szálláshelyeinket tekintse meg itt.



A másodikként látogatott Hotel Slaven */** egy rendkívül egyszerű szálláshely, amelynek főépületi szobái(**) jelenleg éppen felújítás alatt állnak, azonban a pavilonokban található szállásokat(*) a Flora bungalókhoz hasonlóan a kisebb költségvetéssel tervezett utazásra, alacsonyabb komfortigényű utasoknak javasoljuk. A szálláshely előnye a 100 m-en belül elérhető kavicsos, sekély tengerpart és a városközpont közelsége. Június végén 2 fős „Best price” szoba (*) foglalható 7 éjszakára, félpanzióval már 52.500 Ft/fő-től, a főépületben található 2 ágyas, tenger felöli szoba pedig 75.600 Ft/fő – től.

További Kvarner-öbölben található szálláshelyeinket tekintse meg itt.



A tesztelés végére hagytuk a hangulatos Hotel Selce 3* látogatását. A szálláshely közvetlenül a kikötőben található. A szálloda épülete és a felújított szobák is kellemesen berendezettek. A sekély kavicsos part kb. 100 m-en belül elérhető. Ahogyan az várható volt, a szálláshely nem okozott csalódást, nem véletlenül kedvelik a magyar utasok. Leginkább pároknak és egy gyermekes családoknak javasolt. Június végén 2 fős, tetőtéri „Best price” szoba (*) foglalható 7 éjszakára, reggelivel már 94.500 Ft/fő-től, a 2 ágyas, tengerre néző szoba pedig 128.100 Ft/fő – től.

További Kvarner-öbölben található szálláshelyeinket tekintse meg itt.



A vidéken járva természetesen nem hagyhattuk ki Novi-Vinodolskit sem. A horvát tengerpart északi részének közepén, Crikvenicától 10 km-re délkeletre, a Velebit-csatorna partján fekszik. 1248-ban említik először. A Frangepán család ősi birtoka, az egykori Vinodoli hercegség székhelye, amely 1671-ig a család birtoka is maradt. A 13. századi Frangepán-kastély sarkán egy 18 m magas négyszögletes bástya emelkedik. Itt alkották meg 1288-ban a vinodoli törvénykönyvet amely először foglalta írásba a népszokásokat és a horvát törvénykezés alapja lett. 1671 után, mint a kivégzett Frangepán Kristóf elkobzott birtoka, a magyar, majd az osztrák kincstár tulajdona lett.  Novi Vinodolski  2008-ban nyerte el „Európa Ezüst virága” címet a települések kategóriájában, köszönhetően a csodálatos kertművelésnek és a hagyományok odaadó tiszteletben tartásának. Novi Vinodolski 130 éves idegenforgalmi hagyománnyal büszkélkedhet, és a közismert Vinodolski Riviéra központjának számít.



Utolsó napunkon Rab-szigetre indultunk. Én eddig még nem jártam itt, de vendégeink nagyon szeretik, így már nagyon kíváncsi voltam. Rab városába érve mindent megértettem. A csodálatosan szép házak, az óváros és a kikötő páratlan hangulatot nyújtottak. Rab tipikus középkori város, városfallal körülvéve. Jelképe a négy román harangtorony, melyek közül a legidősebb a 11. században épült. Számos templom található a városban, a legnagyobb közülük a Szűz Mária, mely a 13. századra datálható. Harangtornya, a legszebb horvát Adria-parti harangtornyok egyike, 26 m magas. A Szent Jusztina templom ma vallási művészeti múzeum, A Szent Kristóf (mely a város védőszentje) pedig lapidárium. Az óváros északi részén elhelyezkedő Komrčar park az egyik legszebb a városi parkok között.



A városnézés után első utunk az óváros központjában található Hotel International 3*-hoz vezetett. A szobák a tengerre vagy az óvárosi utcákra néznek. Mivel a szálloda a kikötőnél található, így fürdésre alkalmas tengerpartot kb. 300 m-en belül érhetünk el. A szabadtéri medence egy fallal körülvett belső kertben, de kellemes környezetben található. A szálloda belső tereit, éttermét és bárját tekintve személyes véleményem szerint a hotel színvonala magasan megüti a 3*-os kategóriát. Természetesen június végén 2 fős, „Best price” szoba itt is foglalható 7 éjszakára, reggelivel már 81.900 Ft/fő-től, ahogyan az összenyitható, tengerre néző családi szoba 96.600 Ft/fő-től, ahol a pótágyon lévő 1. gyermek 12 éves kor alatt ingyenes, a 2. gyermek pedig 2-12 éves korig 50 % kedvezményt kap.

További Rab-szigeteki ajánlatainkat tekintse meg itt.



Utazásunk következő pontja Barbat városrész volt, ahol a 4*-os Villa Barbat-ot látogathattuk meg. A tökéletesen nyugodt és gyönyörű környezetben lévő szálláshelyet leginkább azoknak az utasoknak javasoljuk, akik a város zaja elől menekülnének csodálatos, csendes környezetbe. Közvetlenül a kicsit betonozott, kicsit kavicsos keskeny tengerparti szakaszon fekszik.  A szálloda néprajzi múzeumként is számon tartott, új építésű, de igyekeztek a helyi építészeti jellegzetességeket is felhasználni. A hotelhez tartozik a többszörösen díjnyertes, tengerre néző, szabadtéri terasszal rendelkező Barbat étterem, ahol volt szerencsénk egy fantasztikus, hagyományos ételekből összeállított menüsort végigkóstolni. Az étterem árai a hazai árakkal megegyezőek, így ideális helyszín lehet a nap zárásaként egy hangulatos vacsorához. Szobái egy főre pótágyazhatóak. Június végén 2 fős, tenger felöli szoba foglalható 7 éjszakára, reggelivel már 111.300 Ft/fő-től.

További Rab-szigeteki ajánlatainkat tekintse meg itt.



Korábbi napokhoz képest itt is ellátogattunk egy alacsonyabb kategóriájú szálláshelyre is. Ilyen volt a Hotel Eva 2* Suha Puntán. A szálláshely a Kalifront-félsziget gyönyörű zöldövezetében, gondozott parkkal és sétányokkal várja vendégeit. Nagy területének köszönhetően kb. 100 m-en belül elérhető sziklásabb, hirtelen mélyülő partszakasz és lassabban mélyülő kavicsos strand is. A szálláshelytől 400 m-re nudista strand is található. A szálloda egyszerűen kialakított, ahogyan a szobák is (a két pótágyas családi szoba zsúfolt, az emeletes ágyas kényelmesebb), de ár/érték arányban messze megfelelő, a környezet pedig lenyűgöző. Június végén 2 fős, „Best price” szoba foglalható 7 éjszakára, félpanzióval már 67.200 Ft/fő-től, a kertre néző családi szoba pedig 73.500 Ft/fő-től, ahol 2 év alatti gyermek ingyenes, 2-12 éves korig pedig 50 % a kedvezmény. A vacsoránál sör, bor, üdítő és a víz fogyasztása ingyenes.

További Rab-szigeteki ajánlatainkat tekintse meg itt.



6 napos túránkat Lopar-on lévő szálláshelyünkkel a Hotel San Marino 3*-val zártuk. Lopar a sziget legelszigeteltebb települése. Ezt ellensúlyozza a kiváló környezete, a 22 homokos strandja, a kellemes klímát biztosító fenyőerdők – ezek tették a gyermekes turisták kedvelt célpontjává. Legnagyobb és legismertebb strandja a 1,5 km hosszú (és nagyon sekély – akár 500 m-re is „begyalogolhatunk” úszás nélkül) Paradicsom-strand (Rajska plaža), mely mellett ez a kiterjedt idegenforgalmi komplexum található, szállodákkal, kempinggel, sportolási lehetőséggel. A sziget északi része számos elzárt, szintén homokos partú öblöt rejt, mely kedvenc célpontja a hajós turistáknak. Az egyik ilyen öböl mentén naturista strand (Sahara, Ciganka, Stolac) is található.

Egyszóval a Hotel San Marino 3*-t homokos széles tengerpartra, sekély vízre vágyó, nagycsaláddal érkező vendégek garantáltan imádni fogják. A domboldalon, fenyőerdőben elterülő komplexum 6 különálló épületből áll, a szobák berendezése és elosztása szinte mindegyiknél egyforma, szinte csak a színvilág tér el egymástól. Kilóg a sorból a Lopar épület, amelyet nemrégiben újítottak fel, ennek szobái modernebb berendezésűek. A szálloda étterme kiváló, a választék igen nagy reggelinél és vacsoránál is, ahol a bor, sör, üdítő és víz fogyasztása ingyenes! Június végén 2 fős „Best price” szoba foglalható 7 éjszakára, félpanzióval már 79.800 Ft/fő-től, a kertre néző családi szoba pedig 126.000 Ft/fő-től, ahol pótágyon a 3. és a 4. fő csak 50 %-os részvételi díjat fizet.

További Rab-szigeteki ajánlatainkat tekintse meg itt.



Horvátországgal kapcsolatban több negatív vélemény terjedt el az utóbbi években. Én végszóként ezekre szeretnék most kicsit rácáfolni. Horvátországban az emberek rendkívül kedvesek és segítőkészek. Akadnak nyelvi nehézségeik, a szezonban borzasztóan terheltek, de a hat nap alatt végig hihetetlenül barátságos vendéglátókkal, bolti eladókkal és helybéliekkel találkoztam. Horvátország az utóbbi pár évben kiemelten felkapott üdülőhellyé vált, kinőtte magát és elég sok gazdasági változás is történt, így az árak mint mindenhol máshol, itt is emelkedtek. Azonban ha beülünk egy tengerparti étterembe, egy korsó sört kaphatunk kb. 600 Ft-ért, egy tál levest kb. 800 Ft-ért, üdítőt 500 Ft-ért, egy tál főételt vagy pizzát kb. 1200 Ft-ért. A nagyobb üdülőhelyek többségében ingyenes, városi WiFi is üzemel, ahogyan a szállodák, apartmanházak nagy részénél is. Elfoglaltabb üzletemberek, családapák is nyugodtan leugorhatnak a tengerpartra a családjaikkal, főként, hogy egy fél nap alatt kényelmesen le lehet érni autóval a fent említett üdülőhelyek bármelyikére.

További horvátországi ajánlatainkat tekintse meg itt.

Remélem, hogy friss tapasztalatainkat megosztva segítséget nyújtottunk nyaralásuk megtervezésében. Amennyiben további kérdésük merülne fel, vagy foglalni szeretnének az említett vagy a több száz egyéb szálláshelyünk bármelyikében, kérjük, forduljanak hozzánk bizalommal!

2013. 05. 17.


Válogasson útjaink közt téma szerint!