+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

2012. április 24.

Moeraki sziklái

Új-Zéland Koekohe strandjára érkezőket fantasztikus látvány fogadja. Több száz hatalmas, szabályos gömb alakú szikla, mint páncéljába bújt teknős fekszik a tengerpart homokjában.
A Moeraki-gömbsziklák szokatlanul nagy, csaknem gömb alakú vagy lekerekített sziklaalakzatok az új-zélandi Moeraki és Hampden között az otagoi tengerparton. 

A sziklaalakzatok az 1850-es évekből származó leírások alapján kezdtek a köztudatba kerülni, ma pedig a hely már kedvelt turistalátványossággá vált.


A Moeraki-gömbsziklák Új-Zéland Déli-szigetén, Oamarutól 40 km-re délre, Moeraki és Hampden községek közötti partszakaszon figyelhetők meg. Egyesével vagy csoportosan helyezkednek el, néha a hullámzás és az erózió következtében egyre újabbak is előtűnnek. Ugyanakkor az 1848-ban W.B.D. Mantell által a partot ábrázoló festett képen még sokkal több szikla volt megfigyelhető.

A sziklaalakzatok szürkés színű, gyakran igen szabályos gömb alakú, de mindenképpen feltűnően kerek, nagyméretű konkréciók. Koruk mintegy 65 millió év, és nem abrázió vagy szél formálta őket, hanem az igazgyöngy keletkezéséhez hasonló folyamat által, karbonátok héjas kristályosodásával jöttek létre.

Sok szikla nem csak külsejében hasonlít a teknősökhöz, számos szikla belsejében teljes épségében megőrzött teknőscsontvázak, tengeri csigák és kihalt hüllők maradványai találhatók. A maori legenda szerint mindegyik szikla egy-egy élelemmel teli kosár volt túlsúlyuk miatt lemaradtak az ősi kenuról, és a hullám kimosta őket a partra, majd kővé változtak. Talán a valóság még izgalmasabb, mint a legenda!

(forrás: wikipedia.org, vilagutazo.blog.hu)

 2012.04.24.

Válogasson útjaink közt téma szerint!