+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

2012. április 17.

Ciprus

Ciprus (görögül Kíprosz, törökül Kıbrıs) állam, hivatalos nevén a Ciprusi Köztársaság (görögül Kipriakí Dimokratía , törökül Kıbrıs Cumhuriyeti) szigetország a Földközi-tenger keleti medencéjében, Törökországtól délre.
Szicília és Szardínia után a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete. Míg a sziget földrajzi szempontból Ázsiához tartozik (mivel az ázsiai kontinentális talapzaton található), addig az ország kulturális és politikai szempontból is Európa része.

A görög mitológia szerint a sziget körüli tengerben akkor született Aphrodité, a szépség és szerelem istennője, amikor Kronosz kardjával kasztrálta apját, Uranoszt. Ettől a tenger habot vert és hullámzott, és a habokból kagylóhéjon kelt ki Aphrodité, akinek szépsége elvakította az Olümposzt.


Az istennő neve is születésére utal, hiszen az „aphrosz” szó görögül habot jelent. Ciprus szigetén Petra tou Roumiou-nál lépett partra, amit Aphrodité sziklájának neveztek el. A legenda szerint, mikor kilépett a partra, amerre járt, lába nyomán csodás növények és fák keltek ki a földből. Ezeket az Aphrodité növényeinek nevezett gyümölcsöket, virágokat és illatszereket (kékvirágú lótusz, mirtusz, gránátalma, menta stb.) különösen alkalmasnak tartják a szerelmi vágy fokozására (afrodiziákumok).A sziget kb. i. e. 10000 óta lakott volt.

Rendkívül szeszélyes és bohó istennő hírében állt, akinek több szent állata is volt: tisztasága miatt a galamb, kecsessége miatt a hattyú, termékenysége miatt a nyúl, de a delfin és a veréb is ide tartozik. Kedvelt növényei voltak az Adónisz véréből általa teremtett rózsák, a mirtusz, a gránátalma és a citromfa. Nagy ünnepeket, az Aphrodisziászokat tartották tiszteletére az ókori Hellász különböző pontjaiban. A buja, erotikus ünnepek alkalmával főleg Athénban és Korinthoszban a nagy lakomák során Aphrodité papnői vagy kísérői erotikus táncot lejtettek, ami hivalkodó jellege miatt gyakran egy-egy néző elcsábításában teljesedett be. Őket azonban nem tekintették prostituáltaknak, mivel a szeretkezést egy ilyen papnővel egyfajta áldozatnak tekintették Aphrodité felé. Az istennőt egyébként a Hórák és a Khariszok kísérték.

További fotók

Kulturális világörökségek 

- Paphos (1980): Antik épületek maradvánayai, római villák, mozaikpadlók.
- A Tróodosz-hegység festett templomai (1985, 2001): templomok és kolostorok egymás közelében. A bizánci építészet emlékei.
- Choirokoitia (1998)

Gasztronómiai különlegességei

A ciprusi konyha különleges, egészséges, és nem terheli meg a szervezetet. Az ételek mediterrán jellegűek, különlegességüket azonban a közel-keleti konyha fűszereivel való keverés adja meg. Legjellegzetesebb az ún. meze, amelyből kétféle létezik: húsmeze (meat meze) és halmeze (fish meze). Ez egy ételkombináció, amelyben kb. 10-15 féle étel szerepel: mártások, saláták, sajtok, húsok. Ciprusi utazás alatt vétek lenne kihagyni a mousakat (darált hússal töltött tészta), kefte (húsgombócok), halloumot (sajt), a ciprusi édességek közül pedig az ún. karidaki-t (fiatal zölddió fahéjas, szegfűszeges szirupban) és a kitrolemon-t (kandírozott citrusféle).

A commandaria nevű bor Ciprus különlegessége. A sziget borai közül kiemelendők még: keo hock, white lady, arsinoe és aphrodite. Az otello és az afames a legkedveltebb a vörösborok közül. Legerősebb ciprusi bor a "zivania".

Az autósportok szerelmeseinek is fontos helyszín lehet, hiszen a Troodos-hegység Limassol környéki területein 1970 óta minden évben megrendezik a Ciprus Rali-t, amely nemzetközi elismertségnek örvend.[15] A verseny a Rali-világbajnokság részét képezi 2000 óta. Ez alól a 2007-es és 2008-as szezon volt kivétel, amikor az esemény a Közel-keleti ralibajnokság része volt.

Video Ciprusról

Tekintse meg ciprusi ajánlatainkat és ha valamelyik megtetszett Önnek, kérjen tőlünk ingyenesen és kötelezettségmentesen árajánlatot!

 

2012.04.17.

(forrás: wikipedia.org)

Válogasson útjaink közt téma szerint!