+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

2012. február 27.

The Metropolitan Opera - NYC

A The Metropolitan Opera, melyet gyakran csak MET-ként említenek, az Egyesült Államok legjelentősebb operaháza.

Története szorosan összeköthető a Metropolitan Opera Egyesület 1880-as megalakulásával. A 3800 ülőhelyes operaházat ez a sokgenerációs klasszikus zenei szervezet irányítja a mai napig is. A Lincoln Center részeként évente több mint 25 bemutatót szerveznek, mely szám szezononként 200-nál is több előadást jelent.


Az operaegyesületet a már meglévő igen zárt rendszerű Zenei Akadémia ellenében alapították, mely kizárólag a legmagasabb társadalmi körök szereplőinek nyújtott tagságot elutasítva azt az újgazdag réteget, melyben olyan legendás nevek is megfordultak mint Roosevelt, Astor, Vanderbilt vagy éppen Morgan. A patinás Metropolitan Club New York alapításának története nem véletlenül hasonló az opera egyesületéhez. A híres J. Pierpont Morgan akkoriban nem nyert felvételt az egyik legelitebb klubba, így fellázadva megalapította sajátját, mely „előkelőbb, drágább és hatalmasabb” lett, mint bármelyik addig ismert. Hasonlóan történt ez az operaegyesület esetében is. Első előadásuk Charles Gounod Faustja volt.


A kezdeti fiskális nehézségek ellenére az egyesület aranykora - Maurice Grau irányítása alatt (1892–1903) - hamar eljött. Ebben az időben a legnevesebb és legjobban fizetett operaművészeket léptették fel köztük Victor Maurelt és Antonio Scottit is. Lendületben lévő sikereit csak a gazdasági világválság tudta mérsékelni. 1942-től éveken keresztül Széll György karmesterként segítette a társulatot.



A jelenlegi operaépület a Lincoln téren lévő Lincoln Centerben működik 1966-óta; terveit Wallace K. Harrison álmodta meg. Színpadi függönye egy egyedileg szőtt arany damaszt műremek, mely a világ legnagyobbja.


(forrás: www.luxorium.hu)


2012.02.27.

Válogasson útjaink közt téma szerint!