+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

2012. február 21.

Utolsó barlanglakók

Titokzatos, nomád nép lakja Pápua Új-Guinea vadon mélyi barlangjait. Csapatunk megtalálta őket, barátságot kötött velük. A meakambutok búcsúzóul meglepő üzenetet küldtek a nagyvilágnak.
A meakambutokról csak az 1960-as években szerzett tudomást a világ, amikor az ausztrál őrjáratok már az ország legvadabb vidékeire is bemerészkedtek. Borut Telban szlovén antropológus 1991-ben egy hetet vizsgálódott a térségben, és mindössze tizenegy, barlangban vagy hevenyészett kunyhóban lakó meakambutot talált. Leírta, hogy a nők fűszoknyát, a férfiak levelekből készült ágyékkötőt és kina kagyló héjából készült nyakláncot viselnek. Amikor Telban 2001-ben visszatért a környékre, már nem talált meakambutokat, de rokonaiktól, az awimoktól megtudta, hogy élnek még meakambutok fönt a hegyekben. Három nemzedékkel azelőtt még az awimok is nomád életet éltek, de végül letelepedtek az Arafundi folyó mellett, mert így iskolába járathatták gyermekeiket, és orvosi ellátásban részesülhettek.



Abban a reményben, hogy találkozhat a meakambutok maradékával, Nancy Sullivan antropológus 2008-ban kis csapatot küldött a félnomád nép felkutatására, barlangi életmódjuk leírására. Maga Sullivan már több mint húsz éve él Pápua Új-Guineában, több örökbe fogadott gyermeket nevel. Tanácsadó cégével a helyi fejlesztőprojektek társadalmi hatását vizsgálja, emellett a terület barlangüregeiben talált képeket, a helyiek körülfestéssel készített kézlenyomatait tanulmányozza. Kutatócsapata a meakambut nép 52 tagjáról, és 105 olyan (negyedrészt ma is lakott) barlangról adott hírt, amelynek nevet is adtak a helybeliek. Sullivanék agyagedényeket, csontból készült tőröket, kilenc barlang falán tenyérlenyomatokat, három barlangban emberi koponyát is találtak.

2012.02.21
Írta: Mark Jenkins (forrás: National Geographic)


Válogasson útjaink közt téma szerint!