+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Nagy Írországi körutazás

498000.00 Ft/fő

Írország, Körutazás Írországban

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: Félpanzió
Utazás módja: Repülő
Időtartam: 10 éj
Típus: Körutazás
Indulás:

Utazás

Menetrend szerinti, közvetlen repülőjárattal Budapesttől Dublinig és vissza. Írországban jó minőségű, korszerű autóbusszal.

Szállás

10 éjszaka 3-4 csillagos szállodákban, kétágyas, fürdőszobás szobákban.

Ellátás


Félpanzió (bőséges ír reggeli, vacsora).


1. nap: Dublin


Elutazás Ferihegyről Dublinba közvetlen járattal. A kora délutáni érkezést követően buszos városnézés, melynek során ellátogatunk az ír főváros egyik legjelentősebb templomához, a Szent Patrik-katedrálishoz is. Szállás Dublin környékén (2 éj).

2. nap: Glendalough, Powerscourt park, Dublin


Kirándulás a Dublintól délre fekvő Wicklow megyébe. Utazás a gyönyörű fekvésű Glendalough-ba, ahol egy VI. századi kora keresztény kolostortelepülés romjai láthatóak. A Szt. Kevin által alapított kolostor a korai középkorban Európa egyik legismertebb egyházi és oktatási központja volt. Ezután a Powerscourt parkot nézzük meg (Írország legszebb kastélyparkjának tartják), majd visszautazás Dublinba, látogatás a Guinness sörfőzde múzeumában.

3. nap: Dublin, Monasterboice, BelfastDélelőtt a városnézés folytatása gyalogosan Írország hangulatos fővárosában (O'Connell utca, Georgiánus negyed, Szentháromság kollégium a Kells-i könyvvel, mely a korai kereszténység legszebb műalkotásai közé tartozik stb.).
Továbbutazás Észak-Írország irányába. Útközben látogatás Monasterboice-ban, Írország egyik legérdekesebb kora keresztény emlékhelyénél, melynek legnagyobb kincse a két hatalmas, bibliai jelenetekkel telefaragott óír kereszt. Délután ismerkedés Belfasttal, Észak-Írország fővárosával. Szállás Belfast központjában (1 éj).

4. nap: Antrim tengerpartja, függőhíd, Giant's Causeway (Óriás útja), Dunluce váraUtazás Antrim megyében, az Ír-sziget egyik legszebb tengerpartját érintve. Pihenő a romantikus Carrick-a-Rede kötélhídnál, mely a szárazföldet egy kis sziklaszigettel köti össze (tériszonyosoknak az átkelés nem ajánlott). Továbbutazás Észak-Írország világhírű természeti látványosságához, az Óriás útjának nevezett, tengerbe futó bazaltoszlopokhoz (közel 40.000 sokszög alakú oszlop). A következő programunk a tenger feletti sziklán egyensúlyozó Dunluce vár látványos romjainak megtekintése. Szállás Derry környékén (1 éj).

5. nap: Derry, Grianan of Aileach, Ulster Múzeum és Skanzen, Donegal vára, Sligo


Derry történelmi városközpontjának megtekintése, majd a Grianan of Aileach megtekintése következik. A hatalmas, kerek alaprajzú kőépítményből (amely az ősi időkben valószínűleg templomként működött) csodaszép panoráma nyílik a környező ír tájra.
Ezután látogatás az Ulster Múzeumban. A XVIII. és XIX. században a nagy szegénység miatt több százezer ír vándorolt ki Amerikába erről a vidékről. A skanzen az ő történetüket eleveníti fel látványosan bemutatva az akkori írek mindennapjait, a kivándorlók viszontagságos útját, valamint bepillantást enged az Újvilágba emigrált emberek ottani életébe.
Délután búcsú Észak-Írországtól, átkelés az Ír Köztársaságba, majd látogatás Donegal városka XV. században épült várában. Továbbutazás a pezsgő utcáiról híres Sligóba, itt rövid séta, majd a szálloda szobáinak elfoglalása (1 éj).

6. nap: Westport, Connemara, Kylemore-apátság, Galway


Utazás Írország nyugati tengerpartjára. Séta Westport városában, majd utunkat a Connemara nevű festői vidéken keresztül folytatjuk (ír vadnyugat). Írország legszebb tájai közé tartozik ez a terület, melynek jellemzői a kisebb-nagyobb hegyek, a gyorsfolyású folyók, a szép tavak, a csendes, homokos tengeröblök, a birkanyájak, a kőfalak, az apró farmok, a nádtetős házak. Látogatás a Pollacappul-tó partján romantikus környezetben felépített Kylemore-apátságban. Innen Írország egyik legizgalmasabb városába, Galway-be utazunk. A közös séta után a szállodai szobák elfoglalása Galway-ben vagy környékén (1 éj).

7. nap: Burren, Moher sziklái, Bunratty (vár, skanzen)


Utazás egy különös karsztvidéken keresztül (Burren). Holdbéli táj ez érdekes kőalakzatokkal és megdöbbentően változatos növényvilággal (2000 féle ritka növényfaj, köztük sarkvidéki, alpesi és szubtrópusi növények, virágok). A következő programunk Írország talán legnagyszerűbb természeti látványossága: Moher sziklái. Ez egy 8 km hosszú, majdnem függőleges sziklafal, mely 200 méter magasan tornyosul az Atlanti-óceán fölé. Délután látogatás a Limerick melletti Bunratty-várkastélyban. Lehetőség a mellette található szabadtéri néprajzi múzeum (skanzen) megtekintésére is, ahol ízelítőt kapunk abból, hogy milyen volt az élet Írországban az elmúlt évszázadokban. Szállás Killarney-ben vagy környékén (2 éj). (Az aug. 11-i csoport az első éjszakát egy Killarneytől északra fekvő tengerparti kisvárosban, a második éjszakát pedig Killarneyben tölti.)

8. nap: Muckross-kastély, Kerry-gyűrű


Délelőtt a Muckross-kastély és látványos parkjának megtekintése a Killarney környéki tóvidéken, majd kirándulás a Kerry-gyűrűn, mely Írország délnyugati partvidékének egy nagy félszigetét járja körül, és a Brit-szigetek egyik legszebb panorámaútjának számít. A hegyek, völgyek, tavak és a vadregényes tengerpart hatását fokozza a dús vegetáció, mely a Golf-áramlás rendkívül erős hatásának köszönhető.

9. nap: Kinsale, Midleton (Ír Whiskey Múzeuma), Cobh, CorkUtazás Írország egyik legbájosabb kisvárosába, a tengerparti Kinsale-be (mediterrán hangulat, zegzugos utcácskák). A következő programunk a Cork melletti Midletonban az Ír Whiskey Múzeumának megtekintése, ahol egy audiovizuális show keretében mutatják be a turistáknak az ír whiskey történetét és készítésének módját. Természetesen kóstoló is tartozik a programhoz. Délután ismerkedés Cobh városával (látványos katedrális). Cobh kikötője volt az Atlanti-óceánon átkelő hajóknak az utolsó megállója (3 millió ír innen vándorolt ki Amerikába és a Titanic is innen indult utolsó útjára). Érkezés Corkba, Írország második legnagyobb városába késő délután. Corkot kulturális pezsgése teszi igazán vonzóvá. Ismerkedés a hangulatos belvárossal, majd a szállodai szobák elfoglalása Cork környékén (1 éj).

10. nap: Cashel sziklája, Kilkenny, Dublin


Utazás Cashel sziklájához, írország Akropoliszához. A 60 m magas sziklán található épületegyüttes 1000 évvel ezelőtt királyi székhely volt. Mára a nagyszerű romok maradtak meg (kerek torony, katedrális, Cormac-kápolna, érseki palota, Szt. Patrik keresztje). Továbbutazás Kilkenny-be, amely Írország leginkább középkori hangulatot árasztó városa. Városnézés, majd elutazás az ír fővárosba. Szállás Dublinban vagy környékén (1 éj).

11. nap:


Kora reggel transzfer a repülőtérre. Elutazás Dublinból Budapestre, érkezés a délelőtti órákban.
Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

2019-08-11 10 éj

498000.00 Ft/fő

Ajánlatkérés
Adat / lap
/

A részvételi díj tartalmazza a repülőjegyet, a helyi autóbuszt, a 10 éjszakai szállást félpanzióval, az útlemondási biztosítást, a felsorolt programokat és az idegenvezetést.

Belépődíjak összege: 43.500 Ft (kötelezően fizetendő)

Egyágyas felár: 122.000 Ft

Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 470 Ft/nap

Érintett desztinációk:

Írország

Aki életében egyszer eljutott ide, az örökre az Ír-sziget rabja lesz - kivéve persze, ha ellen tud állni a gyönyörű tájaknak, a barátságos embereknek és az emberléptékű élettempónak, vagy ha ki nem állhatja, ha néha jól bőrig ázik. Méretéhez képest az Ír-sziget annyi látnivalót kínál a turistáknak, hogy az már szinte csalás - nem véletlen, hogy a sziget egyik legvirágzóbb iparága a turizmus. Az ide látogatók legtöbbjét a csodálatos táj vonzza, melynek változatosságát sok nagyobb ország is megirigyelhetné. Egynapi kényelmes autókázással Kilkenny grófság festői rétjeinek, kanyargó folyóinak és erdőségeinek világából Connemara drámai látványt nyújtó hegyei közé érkezhetünk, vagy eljuthatunk tavaihoz és elhagyatott tengerpartjaihoz. A sziget egyetlen pontja sincs 100 km-nél távolabb a tengertől, és bár nem találunk embert, aki napfürdőzni menne az Ír-szigetre, azért bőven akadnak családközpontú tengerparti üdülőhelyek és több kilométer hosszú, általában szinte elhagyatott, fövenyes tengerparti sávok is.
Sok más európai országhoz képest az Ír-sziget kellemesen ódivatúnak tűnhet, ám a gombamód szaporodó gyorséttermek az itteni városkák időtlen báját is aláaknázzák. A sziget hosszú és eseményekben bővelkedő történelme gazdag építészeti és művészeti hagyatékában találni történelem előtti építményeket, romjaiban is hangulatos apátságokat és elegáns, György kori kúriákat is.
Az Ír-sziget fő vonzerejét mégis az itt élő emberek jelentik. Bármilyen kockázatos dolog is általánosságban beszélni ötmillió valódi egyéniségről, a látogató benyomása mégis az lesz, hogy barátságosak, jó kedélyűek, ravaszak, és mindehhez olyan kellem és az élethez való könnyed hozzáállás társul, mely a helyzettől függően nemtörődömségnek, de akár hamisítatlan józan észnek is tűnhet. A leggyakrabban hallott mondás errefelé: "No problem", vagyis: semmi gond! A vidámságot az írek nagyon komolyan veszik, és nem is vallanak szégyent ezen a téren: nem kell hozzá más, csak egy alkalmas társ, egy-két pohárka, és máris folyik a csevegés.

Dublin

Mint annyi más főváros, Dublin is igyekszik betölteni az Ír Köztársaság központjának szerepét, ugyanakkor önálló egységként is megállja a helyét. A dubliniak előszeretettel gondolnak úgy magukra, mint egy különleges fajta tagjaira - a többi ír nem csekély bosszúságára. Kétségtelen, hogy ez a legnagyobb és legkozmopolitább város az egész Ír-szigeten. A dubliniak - a többi nagyváros lakóival ellentétben - általában örömmel elegyednek szóba az idegennel, akinek így azonnal alkalma nyílik megízlelni a varázslatos dublini akcentust. A turisták érdeklődésére számot tartó Dublin egy kisebb, gyalogszerrel is könnyen bejárható területen fekszik. A képtárak, múzeumok és fontosabb középületek a Liffey folyótól délre találhatók. Városszerte megcsodálhatjuk a díszes ajtótokokkal ékeskedő, impozáns vagy kevésbé feltűnő, sajnos gyakran megdöbbentően rossz állapotú György korabeli házakat. A legjobb állapotban fennmaradt részek a Trinity College-tól délre vannak, főleg a Merrion Square-en (itt érdemes megnézni a híres lakók tiszteletére elhelyezett emléktáblákat) és a Fitzwilliam Square-en.
Ezzel együtt Dublin rendkívül lebilincselő, több helyütt kifejezetten szép város, mely az ide látogatókat számtalan érdekességgel - kiváló múzeumokkal és képtárakkal, igényes üzletekkel és éttermekkel, első osztályú szórakozási lehetőségekkel - várja. Ezek után nem is véletlen, hogy 1991-ben Európában Dublin lett a Kultúra Városa.

Cork és a sziget déli része

Cork igazából soha nem törődött bele Dublin felsőbbrendűségébe. Lehet, hogy méretben a főváros után csak a második, de Cork is nyüzsgő nagyváros, melynek történelme legalább olyan régi és gazdag, mint vetélytársáé. Sajnos Cork a múlt néhány politikai konfliktusában a vesztes oldalán állt, ez is az egyik oka annak, hogy középkori és György korabeli épületeiből nem sok maradt épen. Ma néhány városrészében már a pusztulás és hanyatlás jelei mutatkoznak, de a város összességében mégis életerős és magabiztos benyomást kelt. Egy 18. századi látogató még hatalmas óceánjáró hajókat látott volna horgonyozni a város központjában, ahol most a Patrick Street és a Grand Parade található. Bár kettő híján a folyó valamennyi nagyobb csatornáját betemették, Cork szíve ma is folyóparti jelleget mutat.

ST ANN'S CHURCH,
SHANDON
Church Street Egy középkori templom helyén a 18. században építették a Szent Anna-templomot, amely érdekes, kétszínű tornyáról nevezetes: az egyik fele vörös homokkőből, a másik fehér mészkőből készült. Nyolc harangból álló harangjátékát csekély díj ellenében a látogatók is megszólaltathatják.

ST FINN BARRE’S CATHEDRAL
Bishop Street
William Burgesnek, az álgótikus stílus e lelkes hívének jellegzetesen féktelen tervei alapján az 1870-es években épült, mint sorrendben a harmadik székesegyház ezen a helyen. Külsejének részletgazdagsága után belső tere némileg kiábrándítónak mondható.


LÁTNIVALÓK A VÁROSKÖZPONTON KÍVÜL

CORK PUBLIC MUSEUM
Fitzgerald Park
A városi múzeum egy szép parkban álló György korabeli kúriában kapott helyet a Mardyke Walk mentén. A gyűjtemények Cork csipke- és üvegiparát és a kereskedelmi bankokat mutatják be.

DUNKATHEL HOUSE
Glanmire
Dunkathel egy 1790 körül épült György korabeli kúria. Látnivalói közül említésre méltó a 19. századi festett előcsarnok, a szép, Bathban bányászott kőből épült lépcsőház és több Adam-stílusú kandalló. Az antik ír bútorokon
kívül egy viktoriánus vízfestmény-gyűjtemény és egy kintorna is megtekinthető itt.

SZÓRAKOZÁS

Az Ír-szigeten az a felfogás, hogy az életnek a lehető legörömtelibbnek kell lennie, és hogy ezeket az örömöket másokkal is meg kell osztani. A városoktól távolabb a fő szórakozási lehetőség a pub, ahol az ember kedvére anekdotázgathat vagy nótázgathat. Sok városban helyi színjátszókör működik, esetleg vándortársulatokat hívnak meg, és a legtöbb közösség évente legalább egy alkalommal fesztivált rendez.

Az ír zene
Az írek zenéje pezsgő, életvidám. A zenészek többféle hangszeren játszanak - ha nem is az íreket jelképező hárfán, de hegedűn, fuvolán, sípon, tangóharmonikán és gitáron, valamint két, csak az Ír-szigetre jellemző hangszeren, az uillean sípon (ez olyan, mint a skót duda, de nem tüdővel, hanem fújtatóval pumpálják fel) és bodhranon, mely kecskebőrrel bevont dob. A kocsmai örömzenéléseken kívül érdekesek lehetnek az ún. fleadh-k (kiejtése kb. flaa), melyeket a Comhaltas Ceoltóirí Eireann (koaltasz keoltori ajran) 200 irodájának valamelyike szervez, és ha szerencsénk van, meghívnak egy ceilidhbe, vagyis zenés-táncos mulatságba.

ÉTKEZÉSI SZOKÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK

Régebben az ír ételek fő jellemzője a mennyiség és nem a minőség volt, de a helyzet javulóban van. A legjobb éttermekben egyre ötletgazdagabb módon készítik el a kiváló hazai alapanyagokat: a tenger gyümölcseit, a lazacot, a tengeri pisztrángot, az osztrigát és kagylókat, a marha- és bárányhúst, valamint a vadhúsokat.

Étkezés
Aki az Ír Köztársaságban biztosra akar menni, az rendeljen "ír reggelit", vagy ahogy Észak-Írországban hívják, "Ulster fry"-t. Ez általában gyümölcsléből és/vagy gabonapehelyből és zabkásából áll, majd egy jókora tányéron a következők valamelyike vagy éppen mindegyike: szalonna, vékony kolbász, véres vagy májas hurka, tojás, paradicsom és gomba. Ezt általában búza- vagy szójakenyérrel és pirítóssal adják, némely esetben burgonyafánkkal. A pubokban
łAz atlanti osztrigák ünneplése is kapható tea és kávé, és a legtöbb egy-két egyszerű harapnivalót, pl. szendvicset is kínál. A kora este az étlapra kerülő, olcsóbb ételekből álló turistamenük egyre jobban elterjednek, csakúgy, mint a laktató és viszonylag olcsó "high tea", ami nem más, mint egy egyszerű meleg étel pl. fish and chips, vajas kenyér, dzsem és tea.

Italok
A társadalmi élet központja vitathatatlanul a pub, vagyis a kultúrkocsma. Kevés ír kocsma próbál többnek kinézni, mint ami, és bár külsőleg nem más, mint az ivászatra specializálódott lebuj, a barátságos hangulat azonnal rácáfol az első benyomásokra. A legtöbb ír az itt készült whiskeyt (errefelé ugyanis így írják) és sört fogyasztja. A leghíresebb ír ital a Dublinban 1759 óta főzött Guinness, ez a sima, csaknem fekete, keserédes sör - tetején az elmaradhatatlan, krémes és drapp habbal. A második a whiskey, melyből mintegy 15-félét tartanak nyilván, például a Jameson's- és a Gilbey's-féle érett malátawhiskeyt és a világ legrégebbi (legális) whiskeylepárlójában, a Bushmillsnél készült ritkaságot.

Térség: Körutazás Írországban

Város: Körutazás Írországban


Válogasson útjaink közt téma szerint!