+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Körutazás Dél-Lengyelországban

209500.00 Ft/fő

Lengyelország, Körutazás Lengyelországban

Szállás típus: Hotel ***
Ellátás: Reggeli
Utazás módja: Busszal
Időtartam: 7 éj
Típus: Körutazás
Indulás: 2024-07-23
Lengyelországban hagyományosan szívesen fogadják a magyarokat, a két nép évszázadok óta tartó jó kapcsolata közismert. Körutazásunk a nálunk jóval nagyobb ország területének déli harmadát járja be. Nemcsak azért, mert itt van a legtöbb magyar vonatkozású emlék, hanem azért is, mert Lengyelország ezen része gazdagabb műemlékekben és természeti látványosságokban, mint az ország középső és északi területei. A program során néhány olyan érdekes nevezetességet is megmutatunk utasainknak, melyek nem szerepelnek a magyar utazási irodák ajánlataiban.


Utazás

Légkondicionált autóbusszal (WC, DVD, italautomata).
Nincs éjszakai buszozás.

Szállás

Kétágyas, fürdőszobás szállodai szobákban a következők szerint: 3 éjszaka Krakkóban 3 csillagos és 2 éjszaka Wrocławban 4 csillagos szállodában; valamint 2 éjszaka Zakopánéban úszómedencés, szaunás emelt szintű 3 csillagos szállodában.

Ellátás


Büféreggeli / fakultatív félpanzió.


1. nap: Árva vára, Krakkó
Elutazás Székesfehérvárról, a Piac téri parkolóból reggel 5.15-kor. Budapestről az autóbusz 6.30-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Vác – Parassapuszta útvonalon Szlovákiába, ahol Zólyom – Besztercebánya – Rózsahegy érintésével érkezünk az Árva folyó völgyébe. Látogatás Árva várában, mely Európa egyik leglátványosabb fekvésű várkastélya.
Délután a Kárpátok északi lejtőin leereszkedve érkezünk meg Krakkóba, a lengyel királyok ősi székvárosába. A város műemlékei közül jópárnak magyar vonatkozása is van. Séta a szépen felújított óvárosban. Itt található a hatalmas főtér, közepén a híres Posztócsarnokkal. A tér sarkában áll a Mária-templom, melynek a főoltára felett elhelyezkedő szárnyas oltár a gótikus fafaragóművészet csodája.
Szállás Krakkó mellett (3 éj).

2. nap: Krakkó, Wieliczkai sóbánya
Folytatjuk a krakkói városnézést. Látogatás a Wawel épületegyüttesében, mely évszázadokon keresztül a lengyel királyok rezidenciája volt (katedrális a lengyel királyok síremlékeivel, reneszánsz királyi palota pazar berendezéssel stb.), majd szabad program.
Fakultatív program: A rövid krakkói szabadidőt követően kirándulás a közeli Wieliczka sóbányájához. Az érdekes bányamúzeum bemutatja a bánya régi működését. A látogatás csúcspontja a mi IV. Béla királyunk lányáról elnevezett hatalmas földalatti Kinga-kápolna, melynek szinte minden díszítő elemét sóból faragták. A bányalátogatás kb. 3 órás időtartamú.
A fakultatív program ára: 4.900 Ft + belépődíj (garantált indulás).
A 2023-ban bevezetett új csoportfoglalással kapcsolatos szabályozás szerint a csoportlátogatás időpontját a belépőjegyekkel együtt előre le kell foglalni, illetve megvásárolni. Mivel a belépőket a látogatás időpontja előtt kb. 3 hónappal kezdik árusítani, ajánlott erre a programra minél előbb jelentkezni, hisz így annál nagyobb eséllyel tudjuk biztosítani a csoportos látogatáson való részvételt.

3. nap: Łańcut kastélya, Tarnów
Egész napos kirándulás Délkelet-Lengyelországba. Utazás Łańcutba, ahol Lengyelország egyik legszebb kastélya található. A dúsgazdag Potocki család egykori rezidenciájának pompásan berendezett termei számtalan műkincset rejtenek és látványos a kastély parkja is.
Visszaútban Krakkó felé városnézés Bem József szülővárosában, Tarnówban: régi városháza, gótikus katedrális gazdagon díszített belső térrel, műemlék házak a főtéren stb. A tarnówi program végén lerójuk kegyeletünket „Bem apó” egészen különleges mauzóleumánál, mely a város egyik parkjában található.

4. nap: Ojcówi Nemzeti Park (Pieskowa Skała várkastélya), Ogrodzieniec vára, Częstochowa

Utazás Krakkótól északnyugat felé. Ismerkedés az Ojcówi Nemzeti Parkkal, melynek nevezetességei közé tartoznak a különleges formájú sziklaalakzatok. Látogatás egy romantikus fekvésű reneszánsz várkastélyban, Pieskowa Skałában.
Továbbutazás Częstochowa irányába. Útközben megnézzük Lengyelország talán leglátványosabb várromját, Ogrodzieniec várát. Częstochowa Lengyelország első számú zarándokhelye, a csodatévő Fekete Madonna képhez több millióan jönnek imádkozni minden évben (a helyiek szerint a város a világ ötödik legforgalmasabb zarándokhelye). Látogatás a kolostor gyönyörű épületegyüttesében, majd továbbutazás Sziléziába. Szállás Wrocławban (2 éj).

5. nap: Wrocław, Ksi±ż várkastély, ¦widnica (Béketemplom)
Délelőtt városnézés Wrocławban, Alsó-Szilézia fővárosában (németül Breslau, magyarul Boroszló), mely 2016-ban Európa kulturális fővárosa volt. Az egyik leggazdagabb múltú lengyel város tele van műemlékekkel: lenyűgöző méretű főtér nagyszerűen felújított ősi polgárházakkal, az egyik legszebb közép-európai városháza, középkori templomok sora az óvárosban és az Odera folyó szigetein stb.
Délután kirándulás Ksi±ż (németül Fürstenstein) várkastélyához. A monumentális épületegyüttes egy különlegesen szép keveréke a XIII. és XX. század között alkalmazott építészeti stílusoknak. Séta a várkastély körül és annak szép parkjában. (A pazar külsőhöz képest a kastély belső termei viszonylag szerényen vannak berendezve, ezért azok megtekintését nem javasoljuk.) Visszaútban Wrocławba látogatás a híres ¦widnicai Béketemplomban (UNESCO világörökség).

6. nap: Pszczyna kastélya, Auschwitz
Utazás a Wrocław – Opole – Gliwice útvonalon a Katowice környéki Pszczynába. A nagy kelet-sziléziai iparvidéken található barokk főúri kastély gyönyörű termei kellemes meglepetést jelentenek a turistáknak (Európa egyik leggazdagabb családjának a tulajdona volt 1945-ig).
Délután O¶więcimben (németül Auschwitz) lehetőség a náci haláltábor helyén berendezett emlékmúzeum megtekintésére. A világtörténelem talán legsötétebb időszakával való szembesülés mindenki számára megrázó élményt jelent. Továbbutazás Zakopanéba, a Magas-Tátra lábainál fekvő hegyvidéki üdülőhelyre, szállás (2 éj).
Az auschwitzi csoportfoglalással kapcsolatos szabályozás szerint a belépőket a látogatás időpontja előtt kb. 3 hónappal kezdik árusítani. Mivel a jegyvásárlás csak a nevek megadásával lehetséges, ajánlott erre a programra minél előbb jelentkezni; annál nagyobb eséllyel tudjuk biztosítani a csoportos látogatáson való részvételt. Kérjük, az utazásra történő jelentkezéskor jelezzék, részt kívánnak-e venni az emlékmúzeum csoportos meglátogatásán. Természetesen a múzeumot egyénileg is meg lehet tekinteni, de annak belépődíja sokkal magasabb.

7. nap: Zakopane, Kasprowy Wierch
Egész napos barangolás Zakopanéban és környékén. Délelőtt közös séta a városban, utána szabadidő. Lehetőség siklóval felmenni a Gubałówka hegyre (panoráma az egész városra és a Magas-Tátrára). Délután kabinos felvonóval felmegyünk a Magas-Tátrához tartozó 2000 méteres Kasprowy Wierch-re, ahol valaha a magyar-lengyel határ húzódott (felejthetetlen körpanoráma a Magas-Tátra hegyvilágára).

8. nap: Nedec vára, Dunajec-áttörés
Utazás hangulatos hegyi falvakon keresztül a festői fekvésű Nedec várához, mely 1918-ig Magyarország egyik északi határvára volt. A vár és a benne lévő kis múzeum meglátogatása után csoportos tutajozás a Dunajec folyó vadregényes szurdokvölgyében.
Délután átkelés Szlovákiába és hazautazás a Rózsahegy – Besztercebánya – Parassapuszta – Vác útvonalon. Érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra az esti órákban.

Figyelem: A programok sorrendje (2-3. nap) a múzeumok nyitvatartásának függvényében felcserélődhet.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

2024-07-23 7 éj

209500.00 Ft/fő

Ajánlatkérés
2024-07-23 7 éj

209500.00 Ft/fő

Ajánlatkérés
Adat / lap
/

Időpont Teljes részvételi díj
2024. júl. 23-30.  209.500 Ft
 

A teljes részvételi díj tartalmazza az autóbuszos utazást, a 7 éjszakai szállást reggelivel, az útlemondási biztosítást, a felsorolt programokat és az idegenvezetést, de nem tartalmazza a belépődíjakat. 

Félpanziós felár:  44.900 Ft (7 vacsora) 

Egyágyas felár: 68.700 Ft 

Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 510 Ft/nap 

 

Felszállási lehetőségek:
5:15 – Székesfehérvár Piac téri buszpu. melletti parkoló Vörösmarty tér felőli része
6:30 – Budapest Déli pályaudvarnál, a PRÍMA (CBA) – Déli Áruház felőli parkoló (Kosciuszkó Tádé utca)
7:20 – Rétság MOL benzinkút (a 2-es főút mellett)

A szabad helyekről munkatársaink adnak tájékoztatást! Kérje ajánlatunkat!

Érintett desztinációk:

Lengyelország

Látnivalók

Varsó, a főváros, régóta fontos kulturális és ipari központ, a II. Világháborúig Európa legszebb városának mondták. A Visztula két részre tagolja a várost. A nyugati oldalon található a legtöbb nevezetesség, köztük az Óváros. A másik part egy kiséé egyhangúbb, kevesebb érdekességet tartogat a turisták számára. Az Óváros teret csodálatos reneszánsz, barokk és gótikus épületek teszik változatossá. A tér északi felén helyezkedik a Történeti Múzeum, mely a város történelmét, rombolását és újjáépítését mutatja be. A Királyi Palotától a Lazienki Palotáig futó, ún. Király utat templomok, paloták, múzeumok és galériák övezik. Az út közepe táján található a Nemzeti Múzeum, mely régi freskókat és a régi művészetek remekeit tárja a látogatók szeme elé.

A Tátra a Kárpátok legmagasabb hegye. A tél hosszú és hideg és a nyár sem elég meleg ahhoz, hogy a havat teljesen elűzze a csúcsokról. A Tátra lábánál fekszik a Podhale régió tucatnyi kis falujával. Zakopane egy kedves, szórakoztató város, mely igazi turistaparadicsom, ahol a Tátra nyáron hegymászási és túrázási, télen pedig síelési lehetőséget biztosít.

Krakkó közel 500 évig királyi székhely volt. Semmiképpen ne hagyjuk ki az Óváros, a Szent Albert Templom, a Református ferencesek Templom és a Czartoryski Múzeum megtekintését.

A Mazuri-tóvidéken a terület 15% van víz alatt. Leghíresebb tavai a Sniardwy és a Marmy. A tavak köré városok épültek ki az idők folyamán, melyek közül a két legnagyobb Gizycko és Mikolajki.

Oswiecim egy közepes nagyságú, ipari város, Krakkótól 60 km-re. Ismertebb elnevezése Auschwitz, mely a második világháború során náci koncentrációs tábornak adott helyet. A látogatók előtt nyitva áll.

Lengyelország, mint turisztikai célpont
A Magyarországnál megközelítőleg három és félszer nagyobb területű Lengyelország (312 ezer km2) a Kárpátok, a Balti tenger, az Odera és a Nysa, valamint a kanyargós Bug folyó közt terül el. Nyugaton Németországgal, délen Csehországgal, Szlovákiával, keleten Ukrajnával, Fehéroroszországgal és Litvániával határos, míg északon Oroszországgal (és a Balti tengerrel). Alakja megközelítően szabálytalan négyszög, s csak északon és délen vannak természetes határai. Felszínének közel 90%-a alacsony síkság, amely nyugat felé a német síksághoz csatlakozik, kelet felől pedig az Ural hegységig terjedő Szarmata síksággal szomszédos. A tagoltabb, magasabb területek kivétel nélkül az ország déli harmadában fekszenek.Az ország 49 megyei szintű közigazgatási egységre ún. vajdaságra, illetve nyolc nagyobb régióra oszlik (Nagy-Lengyelország Poznan székhellyel, Pomerania Szczecin, Alsó és Felső Szilézia, Wroclaw és Katowice, Mazovia Varsó, Kis-Lengyelország Krakkó székhellyel, továbbá külön régiót képez a Mazuriai tóvidék és a Balti tenger vidéke.

Lengyelország nagyon sok értéket tartogat a külföldi látogató számára - többet mint azt általában hiszik, változatosabbat mint többségében ismerik. Mindenki megtalálhatja azt a természeti vagy ember alkotta szépséget, azt a különlegességet, mely biztosítja, hogy utazása élményekben gazdag, újdonságot, egyediséget biztosító és felüdülést nyújtó legyen. A távoli és a közelmúlt nagyszerű alkotásaiban gyönyörködhet a látogató. Egyedi hangulatot árasztó városok és városkák, régi várak, csodálatos paloták és kastélyok mutatják a viharos évszázadok harcait és gazdagságát, az ősök alkotókészségét, kifinomult ízlését.

Az egész világon számon tartott turisztikai központok mellett a kulturális és vallási emlékhelyek (Chopin szülőháza, Kopernikusz otthona, Czestochowa-i kolostor, stb.) önmagukban is meghatározó élményt nyújtanak, konkrét utazási, kirándulási célként szolgálhatnak. Lengyelország a korábbi évtizedekhez hasonlóan napjainkban is a művészetek, különösen a kortárs alkotások, esetenként az avangard törekvések kedvelőinek zarándokhelye. Elegendő talán megemlíteni a különböző - így pl. dzsessz - fesztiválokat, az egyedülálló Plakát-múzeumot, a számtalan galériát és kiállítást.

Az igen sokszínű folklórnak és gasztronómiának szintén nagy a vonzereje.
Lengyelország tájai, régiói az év minden szakában maradandó élményt nyújtanak. A települések, a tengerpart dűnéi, Mazuria csodálatos tavai, a délen található vadregényes hegyek télen és nyáron kikapcsolódást, feltöltődést nyújtanak az üdülőknek, nyaralóknak, de az utazóknak és kirándulóknak is.

Lengyelországban az utóbbi években különösen nagy hangsúlyt helyeznek a környezet védelemére és a természeti értékek megőrzésére. A nemzeti parkok száma már 22 és a maga nemében mindegyik egyedülálló és különleges élményt nyújt. Csak kiragadott példaként: a Fehéroroszországgal határos Bialowieski nemzeti park vadregényes területén közelről láthatók a bölények és a tarpánok.
Az agro- illetve ekoturizmust kedvelők is megtalálhatják lengyel földön mindazokat a specialitásokat, egyedi értékeket, melyekre vágynak.

Lengyelország éghajlata földrajzi elhelyezkedéséből következően hűvösebb a magyarországinál, változatosabb és változékonyabb. Hat évszakot szokás megkülönböztetni, a nálunk kialakult évszakokon kívül még a tavaszelőt és a télelőt is. Aki nem kimondottan a télisportok kedvéért utazik Lengyelországba, lehetőleg a nyári melegebb hónapokat vagy a kora őszt válassza, a május és a szeptember vége közötti időszakot. Ugyanakkor fel kell készülni arra, hogy az időjárás gyorsan megváltozhat, nyáron az őszies, ősz elején a kimondottan nyárias időjárás sem ritka.

Lengyelországban a szálláslehetőségek igen változatosak, így mindenki igényének és pénztárcájának megfelelő, megelégedésére szolgáló szállodát, motelt, panziót, menedékházat, kempinget vagy épp magánszállást találhat. Bár az utóbbi években sokat fejlődött a szálláshelyek minősége, felszereltsége és a kategorizálásuk is megbízhatóbb, előzetes szállásfoglalás vagy beköltözés előtt tanácsos a prospektusok, ajánlatok alapos áttanulmányozása, illetve a közvetlen ellenőrzés.
Lengyelországba leggyakrabban gépkocsival és busszal, vonattal, ritkábban repülővel vagy a tenger felől hajóval érkeznek vendégei. Autópályából ugyan csak néhányat találunk az országban, úthálózata mégis jónak mondható és az utak minősége is elfogadható. Közúton, kényelmes és kulturált gyorsvonatokkal, a nagy távolságok miatt ajánlható belföldi repülőjáratokkal az országon belül könnyen megközelíthetők a legfontosabb idegenforgalmi központok.

A jelenlegi árak, úgy a szállásokat, mint a különböző turisztikai szolgáltatásokat illetően összességében a magyarországihoz hasonlóak. A vezető nyugati valuták zlotyra váltása, a nemzetközi hitelkártyák használata nem okozhat gondot. A közbiztonság Lengyelországban is sokat romlott az utóbbi években, de mindent egybevetve nem mondható rosszabbnak a magyarországinál. Félelemre, különleges felkészülésre nincs ok, ugyanakkor az utazásoknál egyébként is fokozottan szükséges óvatossággal kell közlekedni, kapcsolatokat kialakítani, őrizni az értékeket, különösen az értékes gépkocsikat. (Utóbbival összefüggésben ajánlatos a biztosítás előzetes megkötése és a járműnek a szálláshelyi vagy más őrzött parkolókban való lerakása.)

Térség: Körutazás Lengyelországban

Város: Körutazás Lengyelországban


Lengyelország

Látnivalók

Varsó, a főváros, régóta fontos kulturális és ipari központ, a II. Világháborúig Európa legszebb városának mondták. A Visztula két részre tagolja a várost. A nyugati oldalon található a legtöbb nevezetesség, köztük az Óváros. A másik part egy kiséé egyhangúbb, kevesebb érdekességet tartogat a turisták számára. Az Óváros teret csodálatos reneszánsz, barokk és gótikus épületek teszik változatossá. A tér északi felén helyezkedik a Történeti Múzeum, mely a város történelmét, rombolását és újjáépítését mutatja be. A Királyi Palotától a Lazienki Palotáig futó, ún. Király utat templomok, paloták, múzeumok és galériák övezik. Az út közepe táján található a Nemzeti Múzeum, mely régi freskókat és a régi művészetek remekeit tárja a látogatók szeme elé.

A Tátra a Kárpátok legmagasabb hegye. A tél hosszú és hideg és a nyár sem elég meleg ahhoz, hogy a havat teljesen elűzze a csúcsokról. A Tátra lábánál fekszik a Podhale régió tucatnyi kis falujával. Zakopane egy kedves, szórakoztató város, mely igazi turistaparadicsom, ahol a Tátra nyáron hegymászási és túrázási, télen pedig síelési lehetőséget biztosít.

Krakkó közel 500 évig királyi székhely volt. Semmiképpen ne hagyjuk ki az Óváros, a Szent Albert Templom, a Református ferencesek Templom és a Czartoryski Múzeum megtekintését.

A Mazuri-tóvidéken a terület 15% van víz alatt. Leghíresebb tavai a Sniardwy és a Marmy. A tavak köré városok épültek ki az idők folyamán, melyek közül a két legnagyobb Gizycko és Mikolajki.

Oswiecim egy közepes nagyságú, ipari város, Krakkótól 60 km-re. Ismertebb elnevezése Auschwitz, mely a második világháború során náci koncentrációs tábornak adott helyet. A látogatók előtt nyitva áll.

Lengyelország, mint turisztikai célpont
A Magyarországnál megközelítőleg három és félszer nagyobb területű Lengyelország (312 ezer km2) a Kárpátok, a Balti tenger, az Odera és a Nysa, valamint a kanyargós Bug folyó közt terül el. Nyugaton Németországgal, délen Csehországgal, Szlovákiával, keleten Ukrajnával, Fehéroroszországgal és Litvániával határos, míg északon Oroszországgal (és a Balti tengerrel). Alakja megközelítően szabálytalan négyszög, s csak északon és délen vannak természetes határai. Felszínének közel 90%-a alacsony síkság, amely nyugat felé a német síksághoz csatlakozik, kelet felől pedig az Ural hegységig terjedő Szarmata síksággal szomszédos. A tagoltabb, magasabb területek kivétel nélkül az ország déli harmadában fekszenek.Az ország 49 megyei szintű közigazgatási egységre ún. vajdaságra, illetve nyolc nagyobb régióra oszlik (Nagy-Lengyelország Poznan székhellyel, Pomerania Szczecin, Alsó és Felső Szilézia, Wroclaw és Katowice, Mazovia Varsó, Kis-Lengyelország Krakkó székhellyel, továbbá külön régiót képez a Mazuriai tóvidék és a Balti tenger vidéke.

Lengyelország nagyon sok értéket tartogat a külföldi látogató számára - többet mint azt általában hiszik, változatosabbat mint többségében ismerik. Mindenki megtalálhatja azt a természeti vagy ember alkotta szépséget, azt a különlegességet, mely biztosítja, hogy utazása élményekben gazdag, újdonságot, egyediséget biztosító és felüdülést nyújtó legyen. A távoli és a közelmúlt nagyszerű alkotásaiban gyönyörködhet a látogató. Egyedi hangulatot árasztó városok és városkák, régi várak, csodálatos paloták és kastélyok mutatják a viharos évszázadok harcait és gazdagságát, az ősök alkotókészségét, kifinomult ízlését.

Az egész világon számon tartott turisztikai központok mellett a kulturális és vallási emlékhelyek (Chopin szülőháza, Kopernikusz otthona, Czestochowa-i kolostor, stb.) önmagukban is meghatározó élményt nyújtanak, konkrét utazási, kirándulási célként szolgálhatnak. Lengyelország a korábbi évtizedekhez hasonlóan napjainkban is a művészetek, különösen a kortárs alkotások, esetenként az avangard törekvések kedvelőinek zarándokhelye. Elegendő talán megemlíteni a különböző - így pl. dzsessz - fesztiválokat, az egyedülálló Plakát-múzeumot, a számtalan galériát és kiállítást.

Az igen sokszínű folklórnak és gasztronómiának szintén nagy a vonzereje.
Lengyelország tájai, régiói az év minden szakában maradandó élményt nyújtanak. A települések, a tengerpart dűnéi, Mazuria csodálatos tavai, a délen található vadregényes hegyek télen és nyáron kikapcsolódást, feltöltődést nyújtanak az üdülőknek, nyaralóknak, de az utazóknak és kirándulóknak is.

Lengyelországban az utóbbi években különösen nagy hangsúlyt helyeznek a környezet védelemére és a természeti értékek megőrzésére. A nemzeti parkok száma már 22 és a maga nemében mindegyik egyedülálló és különleges élményt nyújt. Csak kiragadott példaként: a Fehéroroszországgal határos Bialowieski nemzeti park vadregényes területén közelről láthatók a bölények és a tarpánok.
Az agro- illetve ekoturizmust kedvelők is megtalálhatják lengyel földön mindazokat a specialitásokat, egyedi értékeket, melyekre vágynak.

Lengyelország éghajlata földrajzi elhelyezkedéséből következően hűvösebb a magyarországinál, változatosabb és változékonyabb. Hat évszakot szokás megkülönböztetni, a nálunk kialakult évszakokon kívül még a tavaszelőt és a télelőt is. Aki nem kimondottan a télisportok kedvéért utazik Lengyelországba, lehetőleg a nyári melegebb hónapokat vagy a kora őszt válassza, a május és a szeptember vége közötti időszakot. Ugyanakkor fel kell készülni arra, hogy az időjárás gyorsan megváltozhat, nyáron az őszies, ősz elején a kimondottan nyárias időjárás sem ritka.

Lengyelországban a szálláslehetőségek igen változatosak, így mindenki igényének és pénztárcájának megfelelő, megelégedésére szolgáló szállodát, motelt, panziót, menedékházat, kempinget vagy épp magánszállást találhat. Bár az utóbbi években sokat fejlődött a szálláshelyek minősége, felszereltsége és a kategorizálásuk is megbízhatóbb, előzetes szállásfoglalás vagy beköltözés előtt tanácsos a prospektusok, ajánlatok alapos áttanulmányozása, illetve a közvetlen ellenőrzés.
Lengyelországba leggyakrabban gépkocsival és busszal, vonattal, ritkábban repülővel vagy a tenger felől hajóval érkeznek vendégei. Autópályából ugyan csak néhányat találunk az országban, úthálózata mégis jónak mondható és az utak minősége is elfogadható. Közúton, kényelmes és kulturált gyorsvonatokkal, a nagy távolságok miatt ajánlható belföldi repülőjáratokkal az országon belül könnyen megközelíthetők a legfontosabb idegenforgalmi központok.

A jelenlegi árak, úgy a szállásokat, mint a különböző turisztikai szolgáltatásokat illetően összességében a magyarországihoz hasonlóak. A vezető nyugati valuták zlotyra váltása, a nemzetközi hitelkártyák használata nem okozhat gondot. A közbiztonság Lengyelországban is sokat romlott az utóbbi években, de mindent egybevetve nem mondható rosszabbnak a magyarországinál. Félelemre, különleges felkészülésre nincs ok, ugyanakkor az utazásoknál egyébként is fokozottan szükséges óvatossággal kell közlekedni, kapcsolatokat kialakítani, őrizni az értékeket, különösen az értékes gépkocsikat. (Utóbbival összefüggésben ajánlatos a biztosítás előzetes megkötése és a járműnek a szálláshelyi vagy más őrzött parkolókban való lerakása.)

Térség: Krakkó

A műemléki városközpontot a Wawellel együtt felvették az UNESCO Kulturális Világörökségi Listájára. Az Óvárosi építészeti épületegyüttes megőrizte eredeti középkori városszerkezetét. Érdemes megtekinteni: Európa legnagyobb középkori Főterét, a Mária-templomot a felbecsülhetetlen értékű 5 szárnyú gótikus faragott oltárral, a Wawelt a Királyi palotával, a Székesegyházat a reneszánsz kápolnával, az Egyetem középkori épületét, a Collegium Maiust, az egyedülálló csillagászati eszközökből álló gyűjteménnyel. A közeli Tyniec faluban a XI. századból származó Benedek-rendi apátsági kolostort feltétlenül érdemes megtekinteni. A műemléki kolostor most vár az UNESCO Kulturális Világörökségi Listájára való felvételre. A Kazimierz városnegyedben a zsidó kultúra emlékei, a XVI. századi zsidó temetővel és zsinagógákkal, az egyikben Judaisztikai Múzeum. A nyári idényben zsidó kulturális fesztivál, amely nagyszámú érdeklődőt vonz a világ minden részéből. Hangversenyek, színházi előadások, táncházak, a fesztivál befejezésekor a Szeroka utcában a késő éjszakai órákig tartó koncert. A városban számos kulturális rendezvény.

Város: Krakkó

Krakkó Lengyelország egyik legfontosabb kulturális központja és Európa egyik fő turisztikai célpontja. A történelmi Óváros és a Kazimierz kerület 1978-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára. 2000-ben Krakkó elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet. 2008-ban közel 7,5 millió túrista kereste fel, köztük 2 millió külföldi.[9]. Krakkóban országos jelentőséggel bíró kulturális intézmények vannak. A legfontosabb látnivalók: A Wawel-domb (Wzgórze Wawelskie) Waweli székesegyház (Katedra na Wawelu) Királyi palota (Zamek Królewski na Wawelu) A Sárkány Barlangja (Smocza Jama) Krakkói Piactér (Rynek): Mária-templom (Kościół Mariacki) Szent Adalbert-templom (Kościół św. Wojciecha) Posztócsarnok (Sukiennice) A városháza tornya (Wieża ratuszowa) Adam Mickiewicz szobra (Pomnik Adama Mickiewicza) Utcák: Floriańska, Grodzka, Bracka, Kanonicza, Karmelicka, Mikołajska Barbakán – a védőfal maradványa a Flórián-kapuval (Brama Floriańska) együtt Szent András-templom (Kościół Św. Andrzeja) Kazimierz negyed (forrás: wikipedia)

Lengyelország

Látnivalók

Varsó, a főváros, régóta fontos kulturális és ipari központ, a II. Világháborúig Európa legszebb városának mondták. A Visztula két részre tagolja a várost. A nyugati oldalon található a legtöbb nevezetesség, köztük az Óváros. A másik part egy kiséé egyhangúbb, kevesebb érdekességet tartogat a turisták számára. Az Óváros teret csodálatos reneszánsz, barokk és gótikus épületek teszik változatossá. A tér északi felén helyezkedik a Történeti Múzeum, mely a város történelmét, rombolását és újjáépítését mutatja be. A Királyi Palotától a Lazienki Palotáig futó, ún. Király utat templomok, paloták, múzeumok és galériák övezik. Az út közepe táján található a Nemzeti Múzeum, mely régi freskókat és a régi művészetek remekeit tárja a látogatók szeme elé.

A Tátra a Kárpátok legmagasabb hegye. A tél hosszú és hideg és a nyár sem elég meleg ahhoz, hogy a havat teljesen elűzze a csúcsokról. A Tátra lábánál fekszik a Podhale régió tucatnyi kis falujával. Zakopane egy kedves, szórakoztató város, mely igazi turistaparadicsom, ahol a Tátra nyáron hegymászási és túrázási, télen pedig síelési lehetőséget biztosít.

Krakkó közel 500 évig királyi székhely volt. Semmiképpen ne hagyjuk ki az Óváros, a Szent Albert Templom, a Református ferencesek Templom és a Czartoryski Múzeum megtekintését.

A Mazuri-tóvidéken a terület 15% van víz alatt. Leghíresebb tavai a Sniardwy és a Marmy. A tavak köré városok épültek ki az idők folyamán, melyek közül a két legnagyobb Gizycko és Mikolajki.

Oswiecim egy közepes nagyságú, ipari város, Krakkótól 60 km-re. Ismertebb elnevezése Auschwitz, mely a második világháború során náci koncentrációs tábornak adott helyet. A látogatók előtt nyitva áll.

Lengyelország, mint turisztikai célpont
A Magyarországnál megközelítőleg három és félszer nagyobb területű Lengyelország (312 ezer km2) a Kárpátok, a Balti tenger, az Odera és a Nysa, valamint a kanyargós Bug folyó közt terül el. Nyugaton Németországgal, délen Csehországgal, Szlovákiával, keleten Ukrajnával, Fehéroroszországgal és Litvániával határos, míg északon Oroszországgal (és a Balti tengerrel). Alakja megközelítően szabálytalan négyszög, s csak északon és délen vannak természetes határai. Felszínének közel 90%-a alacsony síkság, amely nyugat felé a német síksághoz csatlakozik, kelet felől pedig az Ural hegységig terjedő Szarmata síksággal szomszédos. A tagoltabb, magasabb területek kivétel nélkül az ország déli harmadában fekszenek.Az ország 49 megyei szintű közigazgatási egységre ún. vajdaságra, illetve nyolc nagyobb régióra oszlik (Nagy-Lengyelország Poznan székhellyel, Pomerania Szczecin, Alsó és Felső Szilézia, Wroclaw és Katowice, Mazovia Varsó, Kis-Lengyelország Krakkó székhellyel, továbbá külön régiót képez a Mazuriai tóvidék és a Balti tenger vidéke.

Lengyelország nagyon sok értéket tartogat a külföldi látogató számára - többet mint azt általában hiszik, változatosabbat mint többségében ismerik. Mindenki megtalálhatja azt a természeti vagy ember alkotta szépséget, azt a különlegességet, mely biztosítja, hogy utazása élményekben gazdag, újdonságot, egyediséget biztosító és felüdülést nyújtó legyen. A távoli és a közelmúlt nagyszerű alkotásaiban gyönyörködhet a látogató. Egyedi hangulatot árasztó városok és városkák, régi várak, csodálatos paloták és kastélyok mutatják a viharos évszázadok harcait és gazdagságát, az ősök alkotókészségét, kifinomult ízlését.

Az egész világon számon tartott turisztikai központok mellett a kulturális és vallási emlékhelyek (Chopin szülőháza, Kopernikusz otthona, Czestochowa-i kolostor, stb.) önmagukban is meghatározó élményt nyújtanak, konkrét utazási, kirándulási célként szolgálhatnak. Lengyelország a korábbi évtizedekhez hasonlóan napjainkban is a művészetek, különösen a kortárs alkotások, esetenként az avangard törekvések kedvelőinek zarándokhelye. Elegendő talán megemlíteni a különböző - így pl. dzsessz - fesztiválokat, az egyedülálló Plakát-múzeumot, a számtalan galériát és kiállítást.

Az igen sokszínű folklórnak és gasztronómiának szintén nagy a vonzereje.
Lengyelország tájai, régiói az év minden szakában maradandó élményt nyújtanak. A települések, a tengerpart dűnéi, Mazuria csodálatos tavai, a délen található vadregényes hegyek télen és nyáron kikapcsolódást, feltöltődést nyújtanak az üdülőknek, nyaralóknak, de az utazóknak és kirándulóknak is.

Lengyelországban az utóbbi években különösen nagy hangsúlyt helyeznek a környezet védelemére és a természeti értékek megőrzésére. A nemzeti parkok száma már 22 és a maga nemében mindegyik egyedülálló és különleges élményt nyújt. Csak kiragadott példaként: a Fehéroroszországgal határos Bialowieski nemzeti park vadregényes területén közelről láthatók a bölények és a tarpánok.
Az agro- illetve ekoturizmust kedvelők is megtalálhatják lengyel földön mindazokat a specialitásokat, egyedi értékeket, melyekre vágynak.

Lengyelország éghajlata földrajzi elhelyezkedéséből következően hűvösebb a magyarországinál, változatosabb és változékonyabb. Hat évszakot szokás megkülönböztetni, a nálunk kialakult évszakokon kívül még a tavaszelőt és a télelőt is. Aki nem kimondottan a télisportok kedvéért utazik Lengyelországba, lehetőleg a nyári melegebb hónapokat vagy a kora őszt válassza, a május és a szeptember vége közötti időszakot. Ugyanakkor fel kell készülni arra, hogy az időjárás gyorsan megváltozhat, nyáron az őszies, ősz elején a kimondottan nyárias időjárás sem ritka.

Lengyelországban a szálláslehetőségek igen változatosak, így mindenki igényének és pénztárcájának megfelelő, megelégedésére szolgáló szállodát, motelt, panziót, menedékházat, kempinget vagy épp magánszállást találhat. Bár az utóbbi években sokat fejlődött a szálláshelyek minősége, felszereltsége és a kategorizálásuk is megbízhatóbb, előzetes szállásfoglalás vagy beköltözés előtt tanácsos a prospektusok, ajánlatok alapos áttanulmányozása, illetve a közvetlen ellenőrzés.
Lengyelországba leggyakrabban gépkocsival és busszal, vonattal, ritkábban repülővel vagy a tenger felől hajóval érkeznek vendégei. Autópályából ugyan csak néhányat találunk az országban, úthálózata mégis jónak mondható és az utak minősége is elfogadható. Közúton, kényelmes és kulturált gyorsvonatokkal, a nagy távolságok miatt ajánlható belföldi repülőjáratokkal az országon belül könnyen megközelíthetők a legfontosabb idegenforgalmi központok.

A jelenlegi árak, úgy a szállásokat, mint a különböző turisztikai szolgáltatásokat illetően összességében a magyarországihoz hasonlóak. A vezető nyugati valuták zlotyra váltása, a nemzetközi hitelkártyák használata nem okozhat gondot. A közbiztonság Lengyelországban is sokat romlott az utóbbi években, de mindent egybevetve nem mondható rosszabbnak a magyarországinál. Félelemre, különleges felkészülésre nincs ok, ugyanakkor az utazásoknál egyébként is fokozottan szükséges óvatossággal kell közlekedni, kapcsolatokat kialakítani, őrizni az értékeket, különösen az értékes gépkocsikat. (Utóbbival összefüggésben ajánlatos a biztosítás előzetes megkötése és a járműnek a szálláshelyi vagy más őrzött parkolókban való lerakása.)

Térség: Krakkó

A műemléki városközpontot a Wawellel együtt felvették az UNESCO Kulturális Világörökségi Listájára. Az Óvárosi építészeti épületegyüttes megőrizte eredeti középkori városszerkezetét. Érdemes megtekinteni: Európa legnagyobb középkori Főterét, a Mária-templomot a felbecsülhetetlen értékű 5 szárnyú gótikus faragott oltárral, a Wawelt a Királyi palotával, a Székesegyházat a reneszánsz kápolnával, az Egyetem középkori épületét, a Collegium Maiust, az egyedülálló csillagászati eszközökből álló gyűjteménnyel. A közeli Tyniec faluban a XI. századból származó Benedek-rendi apátsági kolostort feltétlenül érdemes megtekinteni. A műemléki kolostor most vár az UNESCO Kulturális Világörökségi Listájára való felvételre. A Kazimierz városnegyedben a zsidó kultúra emlékei, a XVI. századi zsidó temetővel és zsinagógákkal, az egyikben Judaisztikai Múzeum. A nyári idényben zsidó kulturális fesztivál, amely nagyszámú érdeklődőt vonz a világ minden részéből. Hangversenyek, színházi előadások, táncházak, a fesztivál befejezésekor a Szeroka utcában a késő éjszakai órákig tartó koncert. A városban számos kulturális rendezvény.

Város: Auschwitz

Lengyelország

Látnivalók

Varsó, a főváros, régóta fontos kulturális és ipari központ, a II. Világháborúig Európa legszebb városának mondták. A Visztula két részre tagolja a várost. A nyugati oldalon található a legtöbb nevezetesség, köztük az Óváros. A másik part egy kiséé egyhangúbb, kevesebb érdekességet tartogat a turisták számára. Az Óváros teret csodálatos reneszánsz, barokk és gótikus épületek teszik változatossá. A tér északi felén helyezkedik a Történeti Múzeum, mely a város történelmét, rombolását és újjáépítését mutatja be. A Királyi Palotától a Lazienki Palotáig futó, ún. Király utat templomok, paloták, múzeumok és galériák övezik. Az út közepe táján található a Nemzeti Múzeum, mely régi freskókat és a régi művészetek remekeit tárja a látogatók szeme elé.

A Tátra a Kárpátok legmagasabb hegye. A tél hosszú és hideg és a nyár sem elég meleg ahhoz, hogy a havat teljesen elűzze a csúcsokról. A Tátra lábánál fekszik a Podhale régió tucatnyi kis falujával. Zakopane egy kedves, szórakoztató város, mely igazi turistaparadicsom, ahol a Tátra nyáron hegymászási és túrázási, télen pedig síelési lehetőséget biztosít.

Krakkó közel 500 évig királyi székhely volt. Semmiképpen ne hagyjuk ki az Óváros, a Szent Albert Templom, a Református ferencesek Templom és a Czartoryski Múzeum megtekintését.

A Mazuri-tóvidéken a terület 15% van víz alatt. Leghíresebb tavai a Sniardwy és a Marmy. A tavak köré városok épültek ki az idők folyamán, melyek közül a két legnagyobb Gizycko és Mikolajki.

Oswiecim egy közepes nagyságú, ipari város, Krakkótól 60 km-re. Ismertebb elnevezése Auschwitz, mely a második világháború során náci koncentrációs tábornak adott helyet. A látogatók előtt nyitva áll.

Lengyelország, mint turisztikai célpont
A Magyarországnál megközelítőleg három és félszer nagyobb területű Lengyelország (312 ezer km2) a Kárpátok, a Balti tenger, az Odera és a Nysa, valamint a kanyargós Bug folyó közt terül el. Nyugaton Németországgal, délen Csehországgal, Szlovákiával, keleten Ukrajnával, Fehéroroszországgal és Litvániával határos, míg északon Oroszországgal (és a Balti tengerrel). Alakja megközelítően szabálytalan négyszög, s csak északon és délen vannak természetes határai. Felszínének közel 90%-a alacsony síkság, amely nyugat felé a német síksághoz csatlakozik, kelet felől pedig az Ural hegységig terjedő Szarmata síksággal szomszédos. A tagoltabb, magasabb területek kivétel nélkül az ország déli harmadában fekszenek.Az ország 49 megyei szintű közigazgatási egységre ún. vajdaságra, illetve nyolc nagyobb régióra oszlik (Nagy-Lengyelország Poznan székhellyel, Pomerania Szczecin, Alsó és Felső Szilézia, Wroclaw és Katowice, Mazovia Varsó, Kis-Lengyelország Krakkó székhellyel, továbbá külön régiót képez a Mazuriai tóvidék és a Balti tenger vidéke.

Lengyelország nagyon sok értéket tartogat a külföldi látogató számára - többet mint azt általában hiszik, változatosabbat mint többségében ismerik. Mindenki megtalálhatja azt a természeti vagy ember alkotta szépséget, azt a különlegességet, mely biztosítja, hogy utazása élményekben gazdag, újdonságot, egyediséget biztosító és felüdülést nyújtó legyen. A távoli és a közelmúlt nagyszerű alkotásaiban gyönyörködhet a látogató. Egyedi hangulatot árasztó városok és városkák, régi várak, csodálatos paloták és kastélyok mutatják a viharos évszázadok harcait és gazdagságát, az ősök alkotókészségét, kifinomult ízlését.

Az egész világon számon tartott turisztikai központok mellett a kulturális és vallási emlékhelyek (Chopin szülőháza, Kopernikusz otthona, Czestochowa-i kolostor, stb.) önmagukban is meghatározó élményt nyújtanak, konkrét utazási, kirándulási célként szolgálhatnak. Lengyelország a korábbi évtizedekhez hasonlóan napjainkban is a művészetek, különösen a kortárs alkotások, esetenként az avangard törekvések kedvelőinek zarándokhelye. Elegendő talán megemlíteni a különböző - így pl. dzsessz - fesztiválokat, az egyedülálló Plakát-múzeumot, a számtalan galériát és kiállítást.

Az igen sokszínű folklórnak és gasztronómiának szintén nagy a vonzereje.
Lengyelország tájai, régiói az év minden szakában maradandó élményt nyújtanak. A települések, a tengerpart dűnéi, Mazuria csodálatos tavai, a délen található vadregényes hegyek télen és nyáron kikapcsolódást, feltöltődést nyújtanak az üdülőknek, nyaralóknak, de az utazóknak és kirándulóknak is.

Lengyelországban az utóbbi években különösen nagy hangsúlyt helyeznek a környezet védelemére és a természeti értékek megőrzésére. A nemzeti parkok száma már 22 és a maga nemében mindegyik egyedülálló és különleges élményt nyújt. Csak kiragadott példaként: a Fehéroroszországgal határos Bialowieski nemzeti park vadregényes területén közelről láthatók a bölények és a tarpánok.
Az agro- illetve ekoturizmust kedvelők is megtalálhatják lengyel földön mindazokat a specialitásokat, egyedi értékeket, melyekre vágynak.

Lengyelország éghajlata földrajzi elhelyezkedéséből következően hűvösebb a magyarországinál, változatosabb és változékonyabb. Hat évszakot szokás megkülönböztetni, a nálunk kialakult évszakokon kívül még a tavaszelőt és a télelőt is. Aki nem kimondottan a télisportok kedvéért utazik Lengyelországba, lehetőleg a nyári melegebb hónapokat vagy a kora őszt válassza, a május és a szeptember vége közötti időszakot. Ugyanakkor fel kell készülni arra, hogy az időjárás gyorsan megváltozhat, nyáron az őszies, ősz elején a kimondottan nyárias időjárás sem ritka.

Lengyelországban a szálláslehetőségek igen változatosak, így mindenki igényének és pénztárcájának megfelelő, megelégedésére szolgáló szállodát, motelt, panziót, menedékházat, kempinget vagy épp magánszállást találhat. Bár az utóbbi években sokat fejlődött a szálláshelyek minősége, felszereltsége és a kategorizálásuk is megbízhatóbb, előzetes szállásfoglalás vagy beköltözés előtt tanácsos a prospektusok, ajánlatok alapos áttanulmányozása, illetve a közvetlen ellenőrzés.
Lengyelországba leggyakrabban gépkocsival és busszal, vonattal, ritkábban repülővel vagy a tenger felől hajóval érkeznek vendégei. Autópályából ugyan csak néhányat találunk az országban, úthálózata mégis jónak mondható és az utak minősége is elfogadható. Közúton, kényelmes és kulturált gyorsvonatokkal, a nagy távolságok miatt ajánlható belföldi repülőjáratokkal az országon belül könnyen megközelíthetők a legfontosabb idegenforgalmi központok.

A jelenlegi árak, úgy a szállásokat, mint a különböző turisztikai szolgáltatásokat illetően összességében a magyarországihoz hasonlóak. A vezető nyugati valuták zlotyra váltása, a nemzetközi hitelkártyák használata nem okozhat gondot. A közbiztonság Lengyelországban is sokat romlott az utóbbi években, de mindent egybevetve nem mondható rosszabbnak a magyarországinál. Félelemre, különleges felkészülésre nincs ok, ugyanakkor az utazásoknál egyébként is fokozottan szükséges óvatossággal kell közlekedni, kapcsolatokat kialakítani, őrizni az értékeket, különösen az értékes gépkocsikat. (Utóbbival összefüggésben ajánlatos a biztosítás előzetes megkötése és a járműnek a szálláshelyi vagy más őrzött parkolókban való lerakása.)

Térség: Zakopane

A Lengyel Tátra legszebb és legismertebb turistaparadicsoma. A város 850 méter magasan fekszik a Tátra hegyeivel körbev A 30 ezer fős városba évente 2.5 millió turista látogat el. Lengyelország legfőbb hegyi illetve téli sport turista központja. A környező lejtőkön számtalan sífelvonó üzemel, valamint turista útvonal található. Európa legszebb tengerszeme a Lengyel Tátrai Nemzeti Park egyik leglátogatottabb helye. A város főutcáját nyugodtan nevezhetjük Zakopane Váci utcájának, ahol számtalan bolt, vendéglátó egység, étterem várja az oda látogató 2.5 millió turistát. A magyarok által közkedvelt hegyi paradicsom Zakopane Miskolctól csak 240 kilométerre fekszik. A város a maga sajátos hangulatával is vonzza az utazókat, amelyben jól megfér egymás mellett a podhalei gurálok autentikus népi kultúrája, a Witkacy színház gazdag repertoárja és Szymanowski errefelé oly gyakran játszott zenéje. És vonzza persze mindazzal, ami ezek között van: a hangulatos kocsmákkal, a sörpincékben tartott koncertekkel, a hegyek látványával vagy a Krupówki - Zakopane főutcáján hömpölygő színes tömeggel.

Város: Zakopane

Zakopane a Magas-Tátra lengyel részének legfontosabb városa. Lengyelország téli központja, és egyben a határ mindkét oldalának legnagyobb olyan városa, amely közvetlenül szomszédos a Tátra ívével. A város a Zakopanei-barázda (Rów Zakopiański) alján található, délről a mészköves Tátra erdősége, északról a Gubalówka hegyvonulata zárja. Zakopane a legmagasabban fekvő lengyel város, központja - a Krupówki és a Ko¶ciuszko utca kereszteződése - a tengerszinttől számítva 838 méter magasan van. A városba három főút, valamint egy vasútvonal vezet. (forrás wikipedia)

Válogasson útjaink közt téma szerint!