+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Közép-Itália kincsei II.

Olaszország, Körutazás Olaszországban

Szállás típus: Hotel ****
Ellátás: Reggeli
Utazás módja: Busszal
Időtartam:
Típus: Körutazás, Körutazás+Nyaralás, Városlátogatás
Indulás:
Sokak szerint Olaszország a világ műemlékekben leggazdagabb országa. A középkorból, illetve a reneszánsz és a barokk időszakából Olaszországon belül az ország középső részén található a legtöbb műkincs. Az irodánke körutazásai Itáliának a középső régióit mutatják be úgy, hogy az elhelyezés 4 csillagos szállodákban történik. A „Közép-Itália kincsei I.” programhoz képest nemcsak az a különbség, hogy több várost láthatnak utasaink, hanem az is, hogy több idejük lesz Firenze és Pisa megtekintésére.

Utazás

Légkondicionált autóbusszal (WC, DVD, italautomata).

Nincs éjszakai buszozás.

Szállás

8 éjszaka 4 csillagos szállodákban, kétágyas, fürdőszobás szobákban.

Ellátás

Büféreggeli / fakultatív félpanzió. 
(Figyelem: Olaszországban a büféreggelik általában egyszerűbb svédasztalt jelentenek.)


1. nap:
Elutazás Budapestről reggel 6 órakor a Déli pályaudvartól. Székesfehérvárról az autóbusz 7 órakor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Siófok – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana – Mestre – Bologna útvonalon. Szállás Firenze környékén (3 éj).

2. nap: Firenze
Az egész napot Firenzében, a reneszánsz művészetek „fővárosában” töltjük. A közös séta során látjuk a város fő nevezetességeit, melyek közül a legjelentősebbek: a híres középkori híd (Ponte Vecchio), a főtér a pompás középkori városházával (Palazzo Vecchio), a monumentális székesegyház gyönyörű harangtornyával és a keresztelőkápolnával, a San Lorenzo-bazilika stb. Délután szabadidő, illetve idegenvezetőnkkel lehetőség további nevezetességek megtekintésére: Santa Croce-templom, Uffizi-képtár.

3. nap: Pisa, Lucca
Délelőtt látogatás Pisában, mely valaha Itália egyik legjelentősebb tengeri hatalma volt. A Csodák tere Olaszország egyik legszebb tere, itt található a román stílus három lebilincselően szép alkotása: a keresztelőkápolna, a székesegyház és a híres pisai ferde torony (a székesegyház harangtornya). Lehetőség a Dómmúzeum és a tér negyedik értékes építményének, a középkori temetőnek a megtekintésére is.
Délután utazás a szomszédos Luccába, Puccini szülővárosába. Ismerkedés a fallal körülvett, nagyszerű óvárossal (szép románkori templomok, sikátorok, ódon paloták stb.). A város különös nevezetessége az a zárt, ellipszis alakú tér, mely egy római amfiteátrum helyén épült.

4. nap: San Gimignano, Siena
Utazás dél felé. A nap során Toszkána két középkorból itt felejtett kisvárosát nézzük meg:
San Gimignano falakkal körülvett óvárosát középkori Manhattannek is szokták nevezni a XIII. században épült tornyos házai miatt. Séta a városban, látogatás a katedrálisban (szép középkori freskók), majd lehetőség felmenni a legmagasabb torony tetejére (panoráma a sikátorok világára és a hangulatos toszkán tájra).
A déli órákban továbbutazás Sienába, Olaszország legegységesebb hangulatú középkori gótikus városába, ahol szinte minden épület műemlék. Ezek közül kiemelkedik a csodálatos katedrális (tele műkincsekkel) és a világhírű gótikus városháza égbeszökő tornyával a főtéren, mely Olaszország egyik legszebb középkori tere.
Szállás Róma környékén (3 éj).

5. nap: Tivoli (Villa d’Este szökőkútjai), Róma
Délelőtt kirándulást teszünk a Róma melletti Tivoliba. A kisváros fő nevezetessége a Villa d’Este (UNESCO világörökség), melynek parkját a híres szökőkutakkal Itália legszebb reneszánsz kertjének tartják.
Délután a Rómával való ismerkedés első állomásaként látogatást teszünk a Vatikánban: Vatikáni Múzeumok a Sixtus-kápolnával, Szent Péter-székesegyház, Szent Péter tér. 
Figyelem: A Vatikáni Múzeumok belépőfoglalásával kapcsolatos jelenleg hatályos szabályozás szerint a jegyek csak elővételben válthatóak meg, helyi idegenvezetéssel pedig legfeljebb 30 fős csoportok foglalása lehetséges. Ezen szabályozás miatt a csoportot várhatóan 2 részre kell bontani. A magyar nyelvű vezetést a múzeum nem tudja garantálni, ebben az esetben a tárlatvezetés várhatóan angol vagy német nyelvű lesz, de irodánk magyar nyelvű általános leírást is biztosít az érdeklődőknek. Előfordulhat, hogy a foglalás csak egyéni jeggyel (tárlatvezetés nélkül) vagy kivételes esetben egyáltalán nem lesz lehetséges, de az elmúlt években egyszer sem fordult elő, hogy valamelyik csoport ne tudta volna a Vatikáni Múzeumokat meglátogatni. 
Esetenként előfordulhat, hogy a Szent Péter-székesegyházat előzetes bejelentés nélkül bezárják, erre irodánknak sajnos semmiféle ráhatása nincs.

6. nap: Róma
Egész napos program az örök városban. A délelőtti órákban gyalogos városnézés Róma belvárosában: II. Viktor Emánuel emlékmű, Pantheon, Trevi-kút, majd szabadidő a Spanyol lépcső környékén.
Autóbuszos városnézést követően délután folytatódik a séta: Santa Maria Maggiore-bazilika, San Pietro in Vincoli-templom Michelangelo világhírű Mózes szobrával, Colosseum stb.

7. nap: Assisi, Rimini
Utazás Lazio és Umbria régiók hangulatos tájain keresztül Assisibe, Szent Ferenc városába. Ez a hegyoldalban épült kisváros Itália egyik középkori gyöngyszeme. Séta a sikátorok világában, majd az emeletes Szent Ferenc-bazilika megtekintése (Giotto világhírű freskói a felső templomban).
Továbbutazás az olasz csizma adriai partjára. Késő délutáni séta Rimini óvárosában, majd a szállodai szobák elfoglalása Rimini környékén, egy tengerparthoz közeli szállodában (2 éj).

8. nap: Ravenna, San Marino
Kirándulás Ravennába, a gyönyörű mozaikok városába. Ravenna a Nyugat-Római Birodalom fővárosa volt az V. században, majd a VI. században a Bizánci Birodalom egyik legjelentősebb városának számított. Ezért olasz földön Ravennában vannak a legjelentősebb kora középkori műemlékek.
Délután ismerkedés San Marinóval, az azonos nevű miniállam fővárosával, mely egy 700 méteres hegy tetejére épült. Legfontosabb nevezetességei a két meghökkentő fekvésű erőd az óváros felett.

9. nap:
Hazautazás a Bologna – Mestre – Ljubljana – Maribor – Tornyiszentmiklós – Nagykanizsa – Siófok útvonalon. Érkezés Székesfehérvárra és Budapestre az esti órákban.


Figyelem: Közép-Olaszország több városában a turistabuszok alapesetben nem mehetnek a főbb látnivalók közelébe. Ezt utasaink számára úgy próbáljuk kényelmesebbé tenni, hogy Rómában minden csoportunknak olyan behajtási engedélyt vásárolunk („B” típusú engedély), amellyel a busz behajthat a belvárosba, és a főbb látnivalók közelében meg tud állni. Ez ugyan egy jelentősebb költségnövelő tényező (kb. 3.500 Ft/fő), de így a római városnézések sokkal kényelmesebbé válnak.

A római programok sorrendje a bizonyos nevezetességekhez kapcsolódó foglalások függvényében felcserélődhet.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Időpontok - Teljes részvételi díj
2023. ápr. 25 - máj. 3.  252.000 Ft  
2023. szept. 12-20.  273.000 Ft

A teljes részvételi díj tartalmazza az autóbuszos utazást, beleértve a szükséges behajtási engedélyeket a programban szereplő városokba (Firenze, Pisa, Lucca, San Gimignano, Siena, Assisi – kb. 11.000 Ft/fő), illetve a belvárosi behajtási engedélyt Rómába, a 8 éjszakai szállást büféreggelivel, a helyi idegenforgalmi adót, az útlemondási biztosítást, a programokat és az irodánk idegenvezetőjét az indulástól az érkezésig, de nem tartalmazza a belépődíjakat. 

Félpanziós felár:  55.500 Ft (8 háromfogásos vacsora) 

Egyágyas felár:  69.800 Ft (max. 4 szoba) 

Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 485 Ft/nap 

Autóbusz felszállási lehetőségek
6.00 – Budapest Déli pályaudvarnál, a PRÍMA (CBA) – Déli Áruház felőli parkoló (Kosciuszkó Tádé utca)
7:00 – Székesfehérvár Piac téri buszpu. melletti parkoló Vörösmarty tér felőli része
7:40 – Siófok OMV benzinkút a McDonald's-nál
9:10 – Nagykanizsa MOL benzinkút a 7-es út mellett (Garay u. 15.)

A szabad helyekről munkatársaink adnak tájékoztatást! Kérje ajánlatunkat!

Érintett desztinációk:

Olaszország

A FŐVÁROS

Aki először jár Rómában, annak feltétlenül érdemes részt vennie egy szervezett városnéző túrán, melyen megszerezhetjük az első benyomásokat, és eldönthetjük, hogy mi az, amit alaposabban is szeretnénk megismerni - akár egy későbbi látogatásunk alkalmával is. Mivel a város kulcsát történelme jelenti, feltétlenül szükségünk lesz egy részletes útikalauzra, ha valóban értékelni akarjuk az itt látható emlék- és remekműveket. Az is fontos, hogy a számunkra érdekes helyeket fontossági sorrendbe rakjuk, melyet szigorúan tartsunk is be. Ebben segítségünkre lehet e könyv egyszerű rangsorolási jelrendszere. Aki mégis útikönyv nélkül vág neki Rómának, az ne feledje, hogy a legtöbb helyen belépődíjat kérnek, és hogy hétfőn általában minden nevezetesség zárva van.

Terület:  301 302 km2
Népesség:  57 517 000 fő
Főváros:  Róma
Hivatalos nyelv:  olasz
Pénznem:  Euro
Időzóna:  CET 0 óra (GMT +1 óra)
Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Róma, Via dei Villini 12-16, 00161 Tel: 39-6-442-30598. Fax: 39-6-440-3270
Vízum:  Nem szükséges
Útlevél szükséges:  Igen
Országhívószám:  + 39

VÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉGEK RÓMÁBAN
Aki kedveli az eleganciát, az egyetért azzal, hogy Róma a világ talán legigényesebb üzleteivel és legkiválóbb minőségű áruival várja a luxuscikkek iránt érdeklődő vásárlókat. Az olasz stílus és az olasz mesterek ügyessége messze földön híres, de az összes nagy európai márka is képviselteti magát. Aki minőségre vágyik - és meg is tudja fizetni -, annak itt a helye, bár árleszállítást, akciót nehéz kifogni.
Érdemes körülnézni a Via del Tritonén, a Trevi- kút körüli utcákban, a Tiberis túlpartján a Via Cola di Rienzón, a Lucina városrészben fekvő Piazza S. Lorenzón és a Piazza Campo de-Fiori környékének utcáiban.

ÉJSZAKAI ÉLET ÉS SZÓRAKOZÁS

Róma esténként korábban elálmosodik, mint mondjuk Párizs vagy New York, és nem törekszik arra sem, hogy a hamburgiakhoz hasonló olcsó és közönséges klubok várják az éjszakai életre vágyókat - még ha Fellini filmjei néhol ennek az ellenkezőjét sugallják is. Persze ez nem jelenti azt, hogy itt senki nem mulat az éjszakába nyúlóan, és hogy a város híján lenne az olyan kluboknak és diszkóknak, melyekben hajnalig szól a zene. Ráadásul egy-egy színház és étterem is sokáig nyitva tart, a kávéházak és bárok szintén nem zárnak egy vagy két óra előtt - még hétköznap sem.
Rómában sötétedés után is mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő szórakozást, de mivel a város főleg kulturális nagyhatalomnak számít, az igényesebb programok - opera, balett, szólóestek, koncertek és színház - határozottan túlsúlyban vannak.

Mare Adriatico ez az a hely, ahol gondtalanul élvezhetik a pihenést a homokos tengerpartokon. Az adriai üdülőhelyeken megismerhetik, milyen a dolce vita és a divertimento, nyugodt pihenés, szórakozás és kulturális programok jól kiegészítik itt egymást. Köszöntsék ciaoval az egyébként is barátságos, temperamentumos olaszokat, kóstolják meg az igazi pizzákat és pastakat, hűtsék le magukat gelatoval. Buon viaggio!.
Lido di Jesolo: A Velencéhez legközelebb eső észak-adriai üdülőhely kellemes, finomhomokos strandjai és remek hangulata miatt a magyar turisták körében rendkívül népszerű. A bárokkal, éttermekkel és diszkókkal teli utcáktól nem messze, keleti irányban csak néhány kilométeres távolságra található a kevésbé ismert, éppen ezért nem olyan lármás és nyüzsgő partszakasz: Cavallino, ahová valamelyik délután, egy nyugalmasabb strandolás reményében érdemes ellátogatni.
Bibione: Olaszország leghosszabb strandja (több mint 8 km) az Adria modern, nyüzsgő üdülővárosainak egyike. Különösen ajánljuk azoknak, akik szeretik a tiszta, nyugodt tengert és a finomszemcséjű homokkal borított tengerpartot. A várost körülvevő sűrű pinea fenyőerdők és a tenger felől érkező hűsítő szellők enyhítik a nyári forróságot. Termálfürdői messze földön híresek. Kényelmes szállodák és apartmanházak, sportcentrumok, szórakozóhelyek, különböző rendezvények és ünnepségek fogadják Önöket, ha ellátogatnak ide.

Rimini: Nyüzsgő, színes forgatagával az észak-olasz partvidék egyik legkedveltebb, legkeresettebb üdülőparadicsoma. Talán egy vendég sem akad, aki ellen tudna állni a nyáron turistákkal benépesülő part pezsgésének, az éttermek, bárok vagy diszkók mediterrán hangulatának. A sokféle vízisport a strandolás örömeit teszi teljessé: a vízi-ejtőernyőzés, a motorcsónak vagy a vízibiciklizés fiatalok tömegeit vonzza ide.

Cattolica: Emilia Romagna tartomány gyöngyszeme az Appenninek lábánál helyezkedik el. Finomhomokos tengerpartját lankás dombok övezik. A 100 m széles, 3 km hosszú strand minden évben elnyeri az Európa Tanács Kék zászlóját, melyet a legtisztább strandok kapnak. A lassan mélyülő tenger a kisgyerekek számára is biztonságos fürdési lehetőséget nyújt. A városközpontban csodálatos szökőkutas park várja az odalátogatókat. Remek szórakozási lehetőség a városi kisvasút, melyet napközben ingyenesen lehet használni. Este sokszínű programok, utcabál, tűzijáték, hal- és borkóstoló közül választhatnak Vendégeink.

A turista joggal várja el, hogy Rómában kiváló olasz ételeket ehessen, és a saját konyhájukat a rómaiak is mindennél jobban kedvelik. Ezért - jóllehet számtalan nemzet konyhaművészei képviseltetik magukat a városban - a legtöbb római étteremben olasz stílusú ételeket főznek, melyek hagyományos tájjellegű fogások vagy családi specialitások lehetnek.
Róma nem csupán az ország, de egy tájegység fővárosa is, és specialitásai a paraszti eredetű ételektől - ezek a legegyszerűbb alapanyagokból, csirkéből, borsóból, pacalból, sózott tőkehalból, borjúmirigyből és pastából készülnek - a fényűzőbb étkekig terjednek, mint pl. az abbacchio (zsályával, fokhagymával, rozmaringgal és szardellapasztával fűszerezett bárányhús) vagy a capretto al forno (sült gida). Érdemes még megkóstolni a következő római ételeket is: carciofi alla giudia (olívaolajban és citromlében sült, virágként szétnyílt articsóka), stracciatella (rántás nélküli leves, tojással, búzadarával és sajttal behabarva), saltimbocca alla Romana (zsályalevélbe és sonkába csomagolt natúr borjúszelet) és piselli al prosciutto (pármai sonkával és kockára vágott szalonnával lassan puhára főzött borsó).

A rómaiak a laktató ételsort általában valami könnyű fogással zárják, ami gyakran friss gyümölcs vagy egy macedonia gyümölcskehely. A friss sajt szintén az itteniek kedvence; sokan rendelnek cukorral megszórt ricottát (juhtúrót) vagy apró mozzarella-gömböket. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a legjobb olasz desszert azért mégiscsak a gelato (fagylalt) - Róma különösen híres a fagylaltjáról.

VELENCE

A Canal Grande
A folyó természetes folyását követve a lagúna mocsaras szigetei között a kanyargós csatorna két nagy ívet ír le a Santa Lucia vasútállomástól a San Marco-öbölig. A folyó szélessége 40 és 70 m között van, legnagyobb mélysége 5,5 m. Három híd - a Scalzi, a Rialto és az Accademia - és hét traghetto(komphajó-) vonal szeli át.
Sok illusztrált útikönyv kizárólag a Canal Grandéról szól, mások az egész várost próbálják bemutatni (pl. Danilo Reato Velence c., magyarul is megjelent könyve), a jobb útikönyvek pedig részletesen írnak a legfontosabb épületekről is.


Sétányok és terek
A Riva degli Schiavoni (Szlávok partja) az egyik legnépszerűbb sétánya Velencének, a Dózse-palotától a Ca- di Dio csatornáig vezet, ahol megváltozik a neve; majd folytatódik tovább a Giardiniig (közpark). A Dózse-palota és a hozzá csatlakozó városi börtön után a Hotel Danieli és más nagy hotelek sora következik, ezek mind a Szt. Márk-öbölre néznek. A széles, kikövezett parti sétány, melyet hidak sora szabdal, kávézókkal, szuvenírárusok bódéival zsúfolt, nyugati végén a part vaporetto- mólókkal van tele, a kiránduló- és vontatóhajók is itt kötnek ki. A Rivát elhagyva észak felé sikátorok és boltívek sora vezet a város útvesztőjébe és néhány terére, nevezetesen a Campo San Zaccariára és a Campo Bandiera e Moróra. A csatorna mögött az Arsenale felé haladva a Giardini, a közpark található, meglehetősen piszkos és rendetlen, de gyönyörű magas fái között a Biennale, a képzőművészeti kiállítás pavilonjait találjuk. Ez a szinte egyedülálló szabad tér Napóleonnak köszönhető, aki leromboltatta az épületeket, hogy védelmi fegyvereit helyezze ide.

FESZTIVÁLOK, ESEMÉNYEK

Velencében egész évben rendkívül gazdag a kulturális élet. A Teatro la Fenicében télen operákat mutattak be, ezenkívül koncerteket és hangversenyeket rendeztek, augusztus kivételével, amikor is a Fenice zárva volt (a múlt idő sajnos azt jelenti, hogy a színház 1996 januárjában leégett). De három másik működő színházat találunk a városban: a L’Avogariát, a Goldonit és a Ridottót. Hangversenyeket időnként templomokban is tartanak, nevezetesen a Pieta, az Ospedaletto és a San Stae falai között. Számos mozi is van Velencében, de a filmeket mindig olasz nyelven vetítik. Különleges kiállításokat láthatunk az év folyamán a legfontosabb múzeumokban: a Dózse-palotában, a Szt. György-szigeten és a Palazzo Grassiban. Ezeket a tárlatokat gyakran a Canal Grande feletti hidakról függő óriási, arannyal átszőtt, velencei mattpiros színű zászlókon, transzparenseken hirdetik. A nyár a különböző fesztiválok időszaka. A modern művészetek Biennáléját minden második év nyarán rendezik meg a Giardini Publiciban található 40 állandó pavilonban, illetve a különböző galériákban városszerte. A Táncfesztivált júliusban, a Nemzetközi Filmművészeti Fesztivált pedig augusztusban és szeptember elején rendezik.

Térség: Körutazás Olaszországban

Olyan utazások gyűjtő régiója ez melyek bármilyen szinten akár egyetlen nap során is érintik Olaszország nagyobb városát vagy városait. Részletes program ismertetőt mindig az adott Utazás alatt található.

Város: Körutazás Olaszországban

A városlátogató és körutazások gyűjtőhelye, minden Olaszországi utazást e fogalom alá gyűjtöttük össze, a szálláshelyek pontos leírásai és helyszínei a programok leírásaiban olvashatóak.

Olaszország

A FŐVÁROS

Aki először jár Rómában, annak feltétlenül érdemes részt vennie egy szervezett városnéző túrán, melyen megszerezhetjük az első benyomásokat, és eldönthetjük, hogy mi az, amit alaposabban is szeretnénk megismerni - akár egy későbbi látogatásunk alkalmával is. Mivel a város kulcsát történelme jelenti, feltétlenül szükségünk lesz egy részletes útikalauzra, ha valóban értékelni akarjuk az itt látható emlék- és remekműveket. Az is fontos, hogy a számunkra érdekes helyeket fontossági sorrendbe rakjuk, melyet szigorúan tartsunk is be. Ebben segítségünkre lehet e könyv egyszerű rangsorolási jelrendszere. Aki mégis útikönyv nélkül vág neki Rómának, az ne feledje, hogy a legtöbb helyen belépődíjat kérnek, és hogy hétfőn általában minden nevezetesség zárva van.

Terület:  301 302 km2
Népesség:  57 517 000 fő
Főváros:  Róma
Hivatalos nyelv:  olasz
Pénznem:  Euro
Időzóna:  CET 0 óra (GMT +1 óra)
Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Róma, Via dei Villini 12-16, 00161 Tel: 39-6-442-30598. Fax: 39-6-440-3270
Vízum:  Nem szükséges
Útlevél szükséges:  Igen
Országhívószám:  + 39

VÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉGEK RÓMÁBAN
Aki kedveli az eleganciát, az egyetért azzal, hogy Róma a világ talán legigényesebb üzleteivel és legkiválóbb minőségű áruival várja a luxuscikkek iránt érdeklődő vásárlókat. Az olasz stílus és az olasz mesterek ügyessége messze földön híres, de az összes nagy európai márka is képviselteti magát. Aki minőségre vágyik - és meg is tudja fizetni -, annak itt a helye, bár árleszállítást, akciót nehéz kifogni.
Érdemes körülnézni a Via del Tritonén, a Trevi- kút körüli utcákban, a Tiberis túlpartján a Via Cola di Rienzón, a Lucina városrészben fekvő Piazza S. Lorenzón és a Piazza Campo de-Fiori környékének utcáiban.

ÉJSZAKAI ÉLET ÉS SZÓRAKOZÁS

Róma esténként korábban elálmosodik, mint mondjuk Párizs vagy New York, és nem törekszik arra sem, hogy a hamburgiakhoz hasonló olcsó és közönséges klubok várják az éjszakai életre vágyókat - még ha Fellini filmjei néhol ennek az ellenkezőjét sugallják is. Persze ez nem jelenti azt, hogy itt senki nem mulat az éjszakába nyúlóan, és hogy a város híján lenne az olyan kluboknak és diszkóknak, melyekben hajnalig szól a zene. Ráadásul egy-egy színház és étterem is sokáig nyitva tart, a kávéházak és bárok szintén nem zárnak egy vagy két óra előtt - még hétköznap sem.
Rómában sötétedés után is mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő szórakozást, de mivel a város főleg kulturális nagyhatalomnak számít, az igényesebb programok - opera, balett, szólóestek, koncertek és színház - határozottan túlsúlyban vannak.

Mare Adriatico ez az a hely, ahol gondtalanul élvezhetik a pihenést a homokos tengerpartokon. Az adriai üdülőhelyeken megismerhetik, milyen a dolce vita és a divertimento, nyugodt pihenés, szórakozás és kulturális programok jól kiegészítik itt egymást. Köszöntsék ciaoval az egyébként is barátságos, temperamentumos olaszokat, kóstolják meg az igazi pizzákat és pastakat, hűtsék le magukat gelatoval. Buon viaggio!.
Lido di Jesolo: A Velencéhez legközelebb eső észak-adriai üdülőhely kellemes, finomhomokos strandjai és remek hangulata miatt a magyar turisták körében rendkívül népszerű. A bárokkal, éttermekkel és diszkókkal teli utcáktól nem messze, keleti irányban csak néhány kilométeres távolságra található a kevésbé ismert, éppen ezért nem olyan lármás és nyüzsgő partszakasz: Cavallino, ahová valamelyik délután, egy nyugalmasabb strandolás reményében érdemes ellátogatni.
Bibione: Olaszország leghosszabb strandja (több mint 8 km) az Adria modern, nyüzsgő üdülővárosainak egyike. Különösen ajánljuk azoknak, akik szeretik a tiszta, nyugodt tengert és a finomszemcséjű homokkal borított tengerpartot. A várost körülvevő sűrű pinea fenyőerdők és a tenger felől érkező hűsítő szellők enyhítik a nyári forróságot. Termálfürdői messze földön híresek. Kényelmes szállodák és apartmanházak, sportcentrumok, szórakozóhelyek, különböző rendezvények és ünnepségek fogadják Önöket, ha ellátogatnak ide.

Rimini: Nyüzsgő, színes forgatagával az észak-olasz partvidék egyik legkedveltebb, legkeresettebb üdülőparadicsoma. Talán egy vendég sem akad, aki ellen tudna állni a nyáron turistákkal benépesülő part pezsgésének, az éttermek, bárok vagy diszkók mediterrán hangulatának. A sokféle vízisport a strandolás örömeit teszi teljessé: a vízi-ejtőernyőzés, a motorcsónak vagy a vízibiciklizés fiatalok tömegeit vonzza ide.

Cattolica: Emilia Romagna tartomány gyöngyszeme az Appenninek lábánál helyezkedik el. Finomhomokos tengerpartját lankás dombok övezik. A 100 m széles, 3 km hosszú strand minden évben elnyeri az Európa Tanács Kék zászlóját, melyet a legtisztább strandok kapnak. A lassan mélyülő tenger a kisgyerekek számára is biztonságos fürdési lehetőséget nyújt. A városközpontban csodálatos szökőkutas park várja az odalátogatókat. Remek szórakozási lehetőség a városi kisvasút, melyet napközben ingyenesen lehet használni. Este sokszínű programok, utcabál, tűzijáték, hal- és borkóstoló közül választhatnak Vendégeink.

A turista joggal várja el, hogy Rómában kiváló olasz ételeket ehessen, és a saját konyhájukat a rómaiak is mindennél jobban kedvelik. Ezért - jóllehet számtalan nemzet konyhaművészei képviseltetik magukat a városban - a legtöbb római étteremben olasz stílusú ételeket főznek, melyek hagyományos tájjellegű fogások vagy családi specialitások lehetnek.
Róma nem csupán az ország, de egy tájegység fővárosa is, és specialitásai a paraszti eredetű ételektől - ezek a legegyszerűbb alapanyagokból, csirkéből, borsóból, pacalból, sózott tőkehalból, borjúmirigyből és pastából készülnek - a fényűzőbb étkekig terjednek, mint pl. az abbacchio (zsályával, fokhagymával, rozmaringgal és szardellapasztával fűszerezett bárányhús) vagy a capretto al forno (sült gida). Érdemes még megkóstolni a következő római ételeket is: carciofi alla giudia (olívaolajban és citromlében sült, virágként szétnyílt articsóka), stracciatella (rántás nélküli leves, tojással, búzadarával és sajttal behabarva), saltimbocca alla Romana (zsályalevélbe és sonkába csomagolt natúr borjúszelet) és piselli al prosciutto (pármai sonkával és kockára vágott szalonnával lassan puhára főzött borsó).

A rómaiak a laktató ételsort általában valami könnyű fogással zárják, ami gyakran friss gyümölcs vagy egy macedonia gyümölcskehely. A friss sajt szintén az itteniek kedvence; sokan rendelnek cukorral megszórt ricottát (juhtúrót) vagy apró mozzarella-gömböket. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a legjobb olasz desszert azért mégiscsak a gelato (fagylalt) - Róma különösen híres a fagylaltjáról.

VELENCE

A Canal Grande
A folyó természetes folyását követve a lagúna mocsaras szigetei között a kanyargós csatorna két nagy ívet ír le a Santa Lucia vasútállomástól a San Marco-öbölig. A folyó szélessége 40 és 70 m között van, legnagyobb mélysége 5,5 m. Három híd - a Scalzi, a Rialto és az Accademia - és hét traghetto(komphajó-) vonal szeli át.
Sok illusztrált útikönyv kizárólag a Canal Grandéról szól, mások az egész várost próbálják bemutatni (pl. Danilo Reato Velence c., magyarul is megjelent könyve), a jobb útikönyvek pedig részletesen írnak a legfontosabb épületekről is.


Sétányok és terek
A Riva degli Schiavoni (Szlávok partja) az egyik legnépszerűbb sétánya Velencének, a Dózse-palotától a Ca- di Dio csatornáig vezet, ahol megváltozik a neve; majd folytatódik tovább a Giardiniig (közpark). A Dózse-palota és a hozzá csatlakozó városi börtön után a Hotel Danieli és más nagy hotelek sora következik, ezek mind a Szt. Márk-öbölre néznek. A széles, kikövezett parti sétány, melyet hidak sora szabdal, kávézókkal, szuvenírárusok bódéival zsúfolt, nyugati végén a part vaporetto- mólókkal van tele, a kiránduló- és vontatóhajók is itt kötnek ki. A Rivát elhagyva észak felé sikátorok és boltívek sora vezet a város útvesztőjébe és néhány terére, nevezetesen a Campo San Zaccariára és a Campo Bandiera e Moróra. A csatorna mögött az Arsenale felé haladva a Giardini, a közpark található, meglehetősen piszkos és rendetlen, de gyönyörű magas fái között a Biennale, a képzőművészeti kiállítás pavilonjait találjuk. Ez a szinte egyedülálló szabad tér Napóleonnak köszönhető, aki leromboltatta az épületeket, hogy védelmi fegyvereit helyezze ide.

FESZTIVÁLOK, ESEMÉNYEK

Velencében egész évben rendkívül gazdag a kulturális élet. A Teatro la Fenicében télen operákat mutattak be, ezenkívül koncerteket és hangversenyeket rendeztek, augusztus kivételével, amikor is a Fenice zárva volt (a múlt idő sajnos azt jelenti, hogy a színház 1996 januárjában leégett). De három másik működő színházat találunk a városban: a L’Avogariát, a Goldonit és a Ridottót. Hangversenyeket időnként templomokban is tartanak, nevezetesen a Pieta, az Ospedaletto és a San Stae falai között. Számos mozi is van Velencében, de a filmeket mindig olasz nyelven vetítik. Különleges kiállításokat láthatunk az év folyamán a legfontosabb múzeumokban: a Dózse-palotában, a Szt. György-szigeten és a Palazzo Grassiban. Ezeket a tárlatokat gyakran a Canal Grande feletti hidakról függő óriási, arannyal átszőtt, velencei mattpiros színű zászlókon, transzparenseken hirdetik. A nyár a különböző fesztiválok időszaka. A modern művészetek Biennáléját minden második év nyarán rendezik meg a Giardini Publiciban található 40 állandó pavilonban, illetve a különböző galériákban városszerte. A Táncfesztivált júliusban, a Nemzetközi Filmművészeti Fesztivált pedig augusztusban és szeptember elején rendezik.

Térség: Toszkána és környéke

Toszkána (olaszul: Toscana) Észak-Olaszország közigazgatási régiója; nyugaton a Tirrén-tenger irányában helyezkedik el. Északnyugat felé Liguria, északon Emilia–Romagna, keleten Marche és Umbria, délen Lazio határolja. Közigazgatási székhelye: Firenze. Közigazdaságilag 10 megyéből áll. (Arezzo, Firenze, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa-Carrara,Pisa, Pistoia, Prato, Siena). Toszkána az olasz reneszánsz szülőföldje, kiemelkedő alkotásokkal az építészet, festészet és szobrászat területén. Az UNESCO Világörökség részei: Firenze történelmi belvárosa Pisa, Dóm tér a Val d'Orcia (Orcia-völgy) Siena történelmi belvárosa Pienza történelmi belvárosa San Gimignano történelmi belvárosa.

Város: Firenze és környéke

Firenze Olaszország legkellemesebb légkörű városa, nagyon kedvelt turisztikai célpont, ezért elég zsúfolt, hiszen naponta 2000 turistabusz gördül be a városba. Mindenképpen ajánlatos megtekinteni az Uffizi Galériát, a Ponte Vecchio bevásárló utcát, a Piazza delle Signoriat és a Medici Kápolnát. Ezek a nevezetességek felejthetetlen emléket szereznek.

Olaszország

A FŐVÁROS

Aki először jár Rómában, annak feltétlenül érdemes részt vennie egy szervezett városnéző túrán, melyen megszerezhetjük az első benyomásokat, és eldönthetjük, hogy mi az, amit alaposabban is szeretnénk megismerni - akár egy későbbi látogatásunk alkalmával is. Mivel a város kulcsát történelme jelenti, feltétlenül szükségünk lesz egy részletes útikalauzra, ha valóban értékelni akarjuk az itt látható emlék- és remekműveket. Az is fontos, hogy a számunkra érdekes helyeket fontossági sorrendbe rakjuk, melyet szigorúan tartsunk is be. Ebben segítségünkre lehet e könyv egyszerű rangsorolási jelrendszere. Aki mégis útikönyv nélkül vág neki Rómának, az ne feledje, hogy a legtöbb helyen belépődíjat kérnek, és hogy hétfőn általában minden nevezetesség zárva van.

Terület:  301 302 km2
Népesség:  57 517 000 fő
Főváros:  Róma
Hivatalos nyelv:  olasz
Pénznem:  Euro
Időzóna:  CET 0 óra (GMT +1 óra)
Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Róma, Via dei Villini 12-16, 00161 Tel: 39-6-442-30598. Fax: 39-6-440-3270
Vízum:  Nem szükséges
Útlevél szükséges:  Igen
Országhívószám:  + 39

VÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉGEK RÓMÁBAN
Aki kedveli az eleganciát, az egyetért azzal, hogy Róma a világ talán legigényesebb üzleteivel és legkiválóbb minőségű áruival várja a luxuscikkek iránt érdeklődő vásárlókat. Az olasz stílus és az olasz mesterek ügyessége messze földön híres, de az összes nagy európai márka is képviselteti magát. Aki minőségre vágyik - és meg is tudja fizetni -, annak itt a helye, bár árleszállítást, akciót nehéz kifogni.
Érdemes körülnézni a Via del Tritonén, a Trevi- kút körüli utcákban, a Tiberis túlpartján a Via Cola di Rienzón, a Lucina városrészben fekvő Piazza S. Lorenzón és a Piazza Campo de-Fiori környékének utcáiban.

ÉJSZAKAI ÉLET ÉS SZÓRAKOZÁS

Róma esténként korábban elálmosodik, mint mondjuk Párizs vagy New York, és nem törekszik arra sem, hogy a hamburgiakhoz hasonló olcsó és közönséges klubok várják az éjszakai életre vágyókat - még ha Fellini filmjei néhol ennek az ellenkezőjét sugallják is. Persze ez nem jelenti azt, hogy itt senki nem mulat az éjszakába nyúlóan, és hogy a város híján lenne az olyan kluboknak és diszkóknak, melyekben hajnalig szól a zene. Ráadásul egy-egy színház és étterem is sokáig nyitva tart, a kávéházak és bárok szintén nem zárnak egy vagy két óra előtt - még hétköznap sem.
Rómában sötétedés után is mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő szórakozást, de mivel a város főleg kulturális nagyhatalomnak számít, az igényesebb programok - opera, balett, szólóestek, koncertek és színház - határozottan túlsúlyban vannak.

Mare Adriatico ez az a hely, ahol gondtalanul élvezhetik a pihenést a homokos tengerpartokon. Az adriai üdülőhelyeken megismerhetik, milyen a dolce vita és a divertimento, nyugodt pihenés, szórakozás és kulturális programok jól kiegészítik itt egymást. Köszöntsék ciaoval az egyébként is barátságos, temperamentumos olaszokat, kóstolják meg az igazi pizzákat és pastakat, hűtsék le magukat gelatoval. Buon viaggio!.
Lido di Jesolo: A Velencéhez legközelebb eső észak-adriai üdülőhely kellemes, finomhomokos strandjai és remek hangulata miatt a magyar turisták körében rendkívül népszerű. A bárokkal, éttermekkel és diszkókkal teli utcáktól nem messze, keleti irányban csak néhány kilométeres távolságra található a kevésbé ismert, éppen ezért nem olyan lármás és nyüzsgő partszakasz: Cavallino, ahová valamelyik délután, egy nyugalmasabb strandolás reményében érdemes ellátogatni.
Bibione: Olaszország leghosszabb strandja (több mint 8 km) az Adria modern, nyüzsgő üdülővárosainak egyike. Különösen ajánljuk azoknak, akik szeretik a tiszta, nyugodt tengert és a finomszemcséjű homokkal borított tengerpartot. A várost körülvevő sűrű pinea fenyőerdők és a tenger felől érkező hűsítő szellők enyhítik a nyári forróságot. Termálfürdői messze földön híresek. Kényelmes szállodák és apartmanházak, sportcentrumok, szórakozóhelyek, különböző rendezvények és ünnepségek fogadják Önöket, ha ellátogatnak ide.

Rimini: Nyüzsgő, színes forgatagával az észak-olasz partvidék egyik legkedveltebb, legkeresettebb üdülőparadicsoma. Talán egy vendég sem akad, aki ellen tudna állni a nyáron turistákkal benépesülő part pezsgésének, az éttermek, bárok vagy diszkók mediterrán hangulatának. A sokféle vízisport a strandolás örömeit teszi teljessé: a vízi-ejtőernyőzés, a motorcsónak vagy a vízibiciklizés fiatalok tömegeit vonzza ide.

Cattolica: Emilia Romagna tartomány gyöngyszeme az Appenninek lábánál helyezkedik el. Finomhomokos tengerpartját lankás dombok övezik. A 100 m széles, 3 km hosszú strand minden évben elnyeri az Európa Tanács Kék zászlóját, melyet a legtisztább strandok kapnak. A lassan mélyülő tenger a kisgyerekek számára is biztonságos fürdési lehetőséget nyújt. A városközpontban csodálatos szökőkutas park várja az odalátogatókat. Remek szórakozási lehetőség a városi kisvasút, melyet napközben ingyenesen lehet használni. Este sokszínű programok, utcabál, tűzijáték, hal- és borkóstoló közül választhatnak Vendégeink.

A turista joggal várja el, hogy Rómában kiváló olasz ételeket ehessen, és a saját konyhájukat a rómaiak is mindennél jobban kedvelik. Ezért - jóllehet számtalan nemzet konyhaművészei képviseltetik magukat a városban - a legtöbb római étteremben olasz stílusú ételeket főznek, melyek hagyományos tájjellegű fogások vagy családi specialitások lehetnek.
Róma nem csupán az ország, de egy tájegység fővárosa is, és specialitásai a paraszti eredetű ételektől - ezek a legegyszerűbb alapanyagokból, csirkéből, borsóból, pacalból, sózott tőkehalból, borjúmirigyből és pastából készülnek - a fényűzőbb étkekig terjednek, mint pl. az abbacchio (zsályával, fokhagymával, rozmaringgal és szardellapasztával fűszerezett bárányhús) vagy a capretto al forno (sült gida). Érdemes még megkóstolni a következő római ételeket is: carciofi alla giudia (olívaolajban és citromlében sült, virágként szétnyílt articsóka), stracciatella (rántás nélküli leves, tojással, búzadarával és sajttal behabarva), saltimbocca alla Romana (zsályalevélbe és sonkába csomagolt natúr borjúszelet) és piselli al prosciutto (pármai sonkával és kockára vágott szalonnával lassan puhára főzött borsó).

A rómaiak a laktató ételsort általában valami könnyű fogással zárják, ami gyakran friss gyümölcs vagy egy macedonia gyümölcskehely. A friss sajt szintén az itteniek kedvence; sokan rendelnek cukorral megszórt ricottát (juhtúrót) vagy apró mozzarella-gömböket. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a legjobb olasz desszert azért mégiscsak a gelato (fagylalt) - Róma különösen híres a fagylaltjáról.

VELENCE

A Canal Grande
A folyó természetes folyását követve a lagúna mocsaras szigetei között a kanyargós csatorna két nagy ívet ír le a Santa Lucia vasútállomástól a San Marco-öbölig. A folyó szélessége 40 és 70 m között van, legnagyobb mélysége 5,5 m. Három híd - a Scalzi, a Rialto és az Accademia - és hét traghetto(komphajó-) vonal szeli át.
Sok illusztrált útikönyv kizárólag a Canal Grandéról szól, mások az egész várost próbálják bemutatni (pl. Danilo Reato Velence c., magyarul is megjelent könyve), a jobb útikönyvek pedig részletesen írnak a legfontosabb épületekről is.


Sétányok és terek
A Riva degli Schiavoni (Szlávok partja) az egyik legnépszerűbb sétánya Velencének, a Dózse-palotától a Ca- di Dio csatornáig vezet, ahol megváltozik a neve; majd folytatódik tovább a Giardiniig (közpark). A Dózse-palota és a hozzá csatlakozó városi börtön után a Hotel Danieli és más nagy hotelek sora következik, ezek mind a Szt. Márk-öbölre néznek. A széles, kikövezett parti sétány, melyet hidak sora szabdal, kávézókkal, szuvenírárusok bódéival zsúfolt, nyugati végén a part vaporetto- mólókkal van tele, a kiránduló- és vontatóhajók is itt kötnek ki. A Rivát elhagyva észak felé sikátorok és boltívek sora vezet a város útvesztőjébe és néhány terére, nevezetesen a Campo San Zaccariára és a Campo Bandiera e Moróra. A csatorna mögött az Arsenale felé haladva a Giardini, a közpark található, meglehetősen piszkos és rendetlen, de gyönyörű magas fái között a Biennale, a képzőművészeti kiállítás pavilonjait találjuk. Ez a szinte egyedülálló szabad tér Napóleonnak köszönhető, aki leromboltatta az épületeket, hogy védelmi fegyvereit helyezze ide.

FESZTIVÁLOK, ESEMÉNYEK

Velencében egész évben rendkívül gazdag a kulturális élet. A Teatro la Fenicében télen operákat mutattak be, ezenkívül koncerteket és hangversenyeket rendeztek, augusztus kivételével, amikor is a Fenice zárva volt (a múlt idő sajnos azt jelenti, hogy a színház 1996 januárjában leégett). De három másik működő színházat találunk a városban: a L’Avogariát, a Goldonit és a Ridottót. Hangversenyeket időnként templomokban is tartanak, nevezetesen a Pieta, az Ospedaletto és a San Stae falai között. Számos mozi is van Velencében, de a filmeket mindig olasz nyelven vetítik. Különleges kiállításokat láthatunk az év folyamán a legfontosabb múzeumokban: a Dózse-palotában, a Szt. György-szigeten és a Palazzo Grassiban. Ezeket a tárlatokat gyakran a Canal Grande feletti hidakról függő óriási, arannyal átszőtt, velencei mattpiros színű zászlókon, transzparenseken hirdetik. A nyár a különböző fesztiválok időszaka. A modern művészetek Biennáléját minden második év nyarán rendezik meg a Giardini Publiciban található 40 állandó pavilonban, illetve a különböző galériákban városszerte. A Táncfesztivált júliusban, a Nemzetközi Filmművészeti Fesztivált pedig augusztusban és szeptember elején rendezik.

Térség: Közép - Adria

A Veneto-i Chioggia szigetvárosától egészen a Cattolicáig elterülő homokos strandok és települések gyűjtőneve ez a rész. (Emilia Romagna települései mint Rimini, Riccione, Cattolica, Ravenna, történelmi vonatkozásban pedig Bologna, Urbino, San Marino, Nemzeti Parkokban pedig az Abbruzzo-i teszi feledhetetlenné a régiót.

Város: Pisa

Pisa Pisa megye és az érsekség székhelye, az egyik legrégebbi olasz város. A tengertől 7,5 kilométerre fekszik az Arno folyó két partján, amelyen több hídja is van, például a Ponte di Mezzo, a Ponte alla Fortezza, a Ponte di Solferino, a Ponte di Ferro vagy a vasúti híd. 1881-ben 53 957, 1893-ban a becslések szerint 62 400, 2005-ben már 90 482 lakosa volt. A város központja a Piazza dei Miracoli vagy Piazza del Duomo (Dóm-tér).

Pisai ferde torony (Torre pendente): A torony építése 200 évig tartott és három szakaszban történt. A fehér márványból készült harangtorony első szintjének építése 1173. augusztus 9-én kezdődött. A szintet klasszikus oszlopfőkkel díszített oszlopok szegélyezik. Az építész személyazonossága mindmáig vitatott. Sok éven át a tervezést Guglielmónak és Pisanónak tulajdonították. A pisai dóm mellett álló nevezetes ferde torony, a templom kampaniléje.

Dóm (Dom Santa Maria Assunta): A Szűz Máriának szentelt dóm építése 1064-ben kezdődött. Az építész Buscheto volt; őt tekintik a pisai román stílus megteremtőjének. A belső mozaikok erős bizánci hatást tükröznek, míg a boltívek az iszlám művészet hatására utalnak. A homlokzat szürke márványból, illetve színes márvánnyal díszített fehér kőből készült. A mester a középső ajtón levő felirat szerint egy bizonyos Rainaldo volt.

Baptisterium: Ez Olaszországban a legnagyobb keresztelő kápolna: a kerülete 107,25 méter. Ha beszámítjuk a tetején levő Keresztelő Szent János szobrot, akkor néhány centiméterrel meghaladja a ferde torony magasságát. A román stílusú kerek építmény alapkövét 1153 augusztusában tették le. Az építész neve Diotosalvi magister. A befejezés a 14. századig váratott magára. A kápolna kupoláján 13. századi aranymozaik található. A temető márványfala (Camposanto Monumentale): Azt mondják, hogy a fallal körülvett temető egy hajórakomány szentelt föld köré épült, amelyet a negyedik keresztes hadjárat során Ubaldo de' Lanfranchi püspök hozott a Golgotáról. Maga az épület egy évszázaddal később épült: 1278-ban kezdte el Giovanni di Simone építész. Csak 1464-ben fejezték be. (forrás wikipedia)

Olaszország

A FŐVÁROS

Aki először jár Rómában, annak feltétlenül érdemes részt vennie egy szervezett városnéző túrán, melyen megszerezhetjük az első benyomásokat, és eldönthetjük, hogy mi az, amit alaposabban is szeretnénk megismerni - akár egy későbbi látogatásunk alkalmával is. Mivel a város kulcsát történelme jelenti, feltétlenül szükségünk lesz egy részletes útikalauzra, ha valóban értékelni akarjuk az itt látható emlék- és remekműveket. Az is fontos, hogy a számunkra érdekes helyeket fontossági sorrendbe rakjuk, melyet szigorúan tartsunk is be. Ebben segítségünkre lehet e könyv egyszerű rangsorolási jelrendszere. Aki mégis útikönyv nélkül vág neki Rómának, az ne feledje, hogy a legtöbb helyen belépődíjat kérnek, és hogy hétfőn általában minden nevezetesség zárva van.

Terület:  301 302 km2
Népesség:  57 517 000 fő
Főváros:  Róma
Hivatalos nyelv:  olasz
Pénznem:  Euro
Időzóna:  CET 0 óra (GMT +1 óra)
Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Róma, Via dei Villini 12-16, 00161 Tel: 39-6-442-30598. Fax: 39-6-440-3270
Vízum:  Nem szükséges
Útlevél szükséges:  Igen
Országhívószám:  + 39

VÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉGEK RÓMÁBAN
Aki kedveli az eleganciát, az egyetért azzal, hogy Róma a világ talán legigényesebb üzleteivel és legkiválóbb minőségű áruival várja a luxuscikkek iránt érdeklődő vásárlókat. Az olasz stílus és az olasz mesterek ügyessége messze földön híres, de az összes nagy európai márka is képviselteti magát. Aki minőségre vágyik - és meg is tudja fizetni -, annak itt a helye, bár árleszállítást, akciót nehéz kifogni.
Érdemes körülnézni a Via del Tritonén, a Trevi- kút körüli utcákban, a Tiberis túlpartján a Via Cola di Rienzón, a Lucina városrészben fekvő Piazza S. Lorenzón és a Piazza Campo de-Fiori környékének utcáiban.

ÉJSZAKAI ÉLET ÉS SZÓRAKOZÁS

Róma esténként korábban elálmosodik, mint mondjuk Párizs vagy New York, és nem törekszik arra sem, hogy a hamburgiakhoz hasonló olcsó és közönséges klubok várják az éjszakai életre vágyókat - még ha Fellini filmjei néhol ennek az ellenkezőjét sugallják is. Persze ez nem jelenti azt, hogy itt senki nem mulat az éjszakába nyúlóan, és hogy a város híján lenne az olyan kluboknak és diszkóknak, melyekben hajnalig szól a zene. Ráadásul egy-egy színház és étterem is sokáig nyitva tart, a kávéházak és bárok szintén nem zárnak egy vagy két óra előtt - még hétköznap sem.
Rómában sötétedés után is mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő szórakozást, de mivel a város főleg kulturális nagyhatalomnak számít, az igényesebb programok - opera, balett, szólóestek, koncertek és színház - határozottan túlsúlyban vannak.

Mare Adriatico ez az a hely, ahol gondtalanul élvezhetik a pihenést a homokos tengerpartokon. Az adriai üdülőhelyeken megismerhetik, milyen a dolce vita és a divertimento, nyugodt pihenés, szórakozás és kulturális programok jól kiegészítik itt egymást. Köszöntsék ciaoval az egyébként is barátságos, temperamentumos olaszokat, kóstolják meg az igazi pizzákat és pastakat, hűtsék le magukat gelatoval. Buon viaggio!.
Lido di Jesolo: A Velencéhez legközelebb eső észak-adriai üdülőhely kellemes, finomhomokos strandjai és remek hangulata miatt a magyar turisták körében rendkívül népszerű. A bárokkal, éttermekkel és diszkókkal teli utcáktól nem messze, keleti irányban csak néhány kilométeres távolságra található a kevésbé ismert, éppen ezért nem olyan lármás és nyüzsgő partszakasz: Cavallino, ahová valamelyik délután, egy nyugalmasabb strandolás reményében érdemes ellátogatni.
Bibione: Olaszország leghosszabb strandja (több mint 8 km) az Adria modern, nyüzsgő üdülővárosainak egyike. Különösen ajánljuk azoknak, akik szeretik a tiszta, nyugodt tengert és a finomszemcséjű homokkal borított tengerpartot. A várost körülvevő sűrű pinea fenyőerdők és a tenger felől érkező hűsítő szellők enyhítik a nyári forróságot. Termálfürdői messze földön híresek. Kényelmes szállodák és apartmanházak, sportcentrumok, szórakozóhelyek, különböző rendezvények és ünnepségek fogadják Önöket, ha ellátogatnak ide.

Rimini: Nyüzsgő, színes forgatagával az észak-olasz partvidék egyik legkedveltebb, legkeresettebb üdülőparadicsoma. Talán egy vendég sem akad, aki ellen tudna állni a nyáron turistákkal benépesülő part pezsgésének, az éttermek, bárok vagy diszkók mediterrán hangulatának. A sokféle vízisport a strandolás örömeit teszi teljessé: a vízi-ejtőernyőzés, a motorcsónak vagy a vízibiciklizés fiatalok tömegeit vonzza ide.

Cattolica: Emilia Romagna tartomány gyöngyszeme az Appenninek lábánál helyezkedik el. Finomhomokos tengerpartját lankás dombok övezik. A 100 m széles, 3 km hosszú strand minden évben elnyeri az Európa Tanács Kék zászlóját, melyet a legtisztább strandok kapnak. A lassan mélyülő tenger a kisgyerekek számára is biztonságos fürdési lehetőséget nyújt. A városközpontban csodálatos szökőkutas park várja az odalátogatókat. Remek szórakozási lehetőség a városi kisvasút, melyet napközben ingyenesen lehet használni. Este sokszínű programok, utcabál, tűzijáték, hal- és borkóstoló közül választhatnak Vendégeink.

A turista joggal várja el, hogy Rómában kiváló olasz ételeket ehessen, és a saját konyhájukat a rómaiak is mindennél jobban kedvelik. Ezért - jóllehet számtalan nemzet konyhaművészei képviseltetik magukat a városban - a legtöbb római étteremben olasz stílusú ételeket főznek, melyek hagyományos tájjellegű fogások vagy családi specialitások lehetnek.
Róma nem csupán az ország, de egy tájegység fővárosa is, és specialitásai a paraszti eredetű ételektől - ezek a legegyszerűbb alapanyagokból, csirkéből, borsóból, pacalból, sózott tőkehalból, borjúmirigyből és pastából készülnek - a fényűzőbb étkekig terjednek, mint pl. az abbacchio (zsályával, fokhagymával, rozmaringgal és szardellapasztával fűszerezett bárányhús) vagy a capretto al forno (sült gida). Érdemes még megkóstolni a következő római ételeket is: carciofi alla giudia (olívaolajban és citromlében sült, virágként szétnyílt articsóka), stracciatella (rántás nélküli leves, tojással, búzadarával és sajttal behabarva), saltimbocca alla Romana (zsályalevélbe és sonkába csomagolt natúr borjúszelet) és piselli al prosciutto (pármai sonkával és kockára vágott szalonnával lassan puhára főzött borsó).

A rómaiak a laktató ételsort általában valami könnyű fogással zárják, ami gyakran friss gyümölcs vagy egy macedonia gyümölcskehely. A friss sajt szintén az itteniek kedvence; sokan rendelnek cukorral megszórt ricottát (juhtúrót) vagy apró mozzarella-gömböket. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a legjobb olasz desszert azért mégiscsak a gelato (fagylalt) - Róma különösen híres a fagylaltjáról.

VELENCE

A Canal Grande
A folyó természetes folyását követve a lagúna mocsaras szigetei között a kanyargós csatorna két nagy ívet ír le a Santa Lucia vasútállomástól a San Marco-öbölig. A folyó szélessége 40 és 70 m között van, legnagyobb mélysége 5,5 m. Három híd - a Scalzi, a Rialto és az Accademia - és hét traghetto(komphajó-) vonal szeli át.
Sok illusztrált útikönyv kizárólag a Canal Grandéról szól, mások az egész várost próbálják bemutatni (pl. Danilo Reato Velence c., magyarul is megjelent könyve), a jobb útikönyvek pedig részletesen írnak a legfontosabb épületekről is.


Sétányok és terek
A Riva degli Schiavoni (Szlávok partja) az egyik legnépszerűbb sétánya Velencének, a Dózse-palotától a Ca- di Dio csatornáig vezet, ahol megváltozik a neve; majd folytatódik tovább a Giardiniig (közpark). A Dózse-palota és a hozzá csatlakozó városi börtön után a Hotel Danieli és más nagy hotelek sora következik, ezek mind a Szt. Márk-öbölre néznek. A széles, kikövezett parti sétány, melyet hidak sora szabdal, kávézókkal, szuvenírárusok bódéival zsúfolt, nyugati végén a part vaporetto- mólókkal van tele, a kiránduló- és vontatóhajók is itt kötnek ki. A Rivát elhagyva észak felé sikátorok és boltívek sora vezet a város útvesztőjébe és néhány terére, nevezetesen a Campo San Zaccariára és a Campo Bandiera e Moróra. A csatorna mögött az Arsenale felé haladva a Giardini, a közpark található, meglehetősen piszkos és rendetlen, de gyönyörű magas fái között a Biennale, a képzőművészeti kiállítás pavilonjait találjuk. Ez a szinte egyedülálló szabad tér Napóleonnak köszönhető, aki leromboltatta az épületeket, hogy védelmi fegyvereit helyezze ide.

FESZTIVÁLOK, ESEMÉNYEK

Velencében egész évben rendkívül gazdag a kulturális élet. A Teatro la Fenicében télen operákat mutattak be, ezenkívül koncerteket és hangversenyeket rendeztek, augusztus kivételével, amikor is a Fenice zárva volt (a múlt idő sajnos azt jelenti, hogy a színház 1996 januárjában leégett). De három másik működő színházat találunk a városban: a L’Avogariát, a Goldonit és a Ridottót. Hangversenyeket időnként templomokban is tartanak, nevezetesen a Pieta, az Ospedaletto és a San Stae falai között. Számos mozi is van Velencében, de a filmeket mindig olasz nyelven vetítik. Különleges kiállításokat láthatunk az év folyamán a legfontosabb múzeumokban: a Dózse-palotában, a Szt. György-szigeten és a Palazzo Grassiban. Ezeket a tárlatokat gyakran a Canal Grande feletti hidakról függő óriási, arannyal átszőtt, velencei mattpiros színű zászlókon, transzparenseken hirdetik. A nyár a különböző fesztiválok időszaka. A modern művészetek Biennáléját minden második év nyarán rendezik meg a Giardini Publiciban található 40 állandó pavilonban, illetve a különböző galériákban városszerte. A Táncfesztivált júliusban, a Nemzetközi Filmművészeti Fesztivált pedig augusztusban és szeptember elején rendezik.

Térség: Toszkána és környéke

Toszkána (olaszul: Toscana) Észak-Olaszország közigazgatási régiója; nyugaton a Tirrén-tenger irányában helyezkedik el. Északnyugat felé Liguria, északon Emilia–Romagna, keleten Marche és Umbria, délen Lazio határolja. Közigazgatási székhelye: Firenze. Közigazdaságilag 10 megyéből áll. (Arezzo, Firenze, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa-Carrara,Pisa, Pistoia, Prato, Siena). Toszkána az olasz reneszánsz szülőföldje, kiemelkedő alkotásokkal az építészet, festészet és szobrászat területén. Az UNESCO Világörökség részei: Firenze történelmi belvárosa Pisa, Dóm tér a Val d'Orcia (Orcia-völgy) Siena történelmi belvárosa Pienza történelmi belvárosa San Gimignano történelmi belvárosa.

Város: Lucca

Olaszország

A FŐVÁROS

Aki először jár Rómában, annak feltétlenül érdemes részt vennie egy szervezett városnéző túrán, melyen megszerezhetjük az első benyomásokat, és eldönthetjük, hogy mi az, amit alaposabban is szeretnénk megismerni - akár egy későbbi látogatásunk alkalmával is. Mivel a város kulcsát történelme jelenti, feltétlenül szükségünk lesz egy részletes útikalauzra, ha valóban értékelni akarjuk az itt látható emlék- és remekműveket. Az is fontos, hogy a számunkra érdekes helyeket fontossági sorrendbe rakjuk, melyet szigorúan tartsunk is be. Ebben segítségünkre lehet e könyv egyszerű rangsorolási jelrendszere. Aki mégis útikönyv nélkül vág neki Rómának, az ne feledje, hogy a legtöbb helyen belépődíjat kérnek, és hogy hétfőn általában minden nevezetesség zárva van.

Terület:  301 302 km2
Népesség:  57 517 000 fő
Főváros:  Róma
Hivatalos nyelv:  olasz
Pénznem:  Euro
Időzóna:  CET 0 óra (GMT +1 óra)
Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Róma, Via dei Villini 12-16, 00161 Tel: 39-6-442-30598. Fax: 39-6-440-3270
Vízum:  Nem szükséges
Útlevél szükséges:  Igen
Országhívószám:  + 39

VÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉGEK RÓMÁBAN
Aki kedveli az eleganciát, az egyetért azzal, hogy Róma a világ talán legigényesebb üzleteivel és legkiválóbb minőségű áruival várja a luxuscikkek iránt érdeklődő vásárlókat. Az olasz stílus és az olasz mesterek ügyessége messze földön híres, de az összes nagy európai márka is képviselteti magát. Aki minőségre vágyik - és meg is tudja fizetni -, annak itt a helye, bár árleszállítást, akciót nehéz kifogni.
Érdemes körülnézni a Via del Tritonén, a Trevi- kút körüli utcákban, a Tiberis túlpartján a Via Cola di Rienzón, a Lucina városrészben fekvő Piazza S. Lorenzón és a Piazza Campo de-Fiori környékének utcáiban.

ÉJSZAKAI ÉLET ÉS SZÓRAKOZÁS

Róma esténként korábban elálmosodik, mint mondjuk Párizs vagy New York, és nem törekszik arra sem, hogy a hamburgiakhoz hasonló olcsó és közönséges klubok várják az éjszakai életre vágyókat - még ha Fellini filmjei néhol ennek az ellenkezőjét sugallják is. Persze ez nem jelenti azt, hogy itt senki nem mulat az éjszakába nyúlóan, és hogy a város híján lenne az olyan kluboknak és diszkóknak, melyekben hajnalig szól a zene. Ráadásul egy-egy színház és étterem is sokáig nyitva tart, a kávéházak és bárok szintén nem zárnak egy vagy két óra előtt - még hétköznap sem.
Rómában sötétedés után is mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő szórakozást, de mivel a város főleg kulturális nagyhatalomnak számít, az igényesebb programok - opera, balett, szólóestek, koncertek és színház - határozottan túlsúlyban vannak.

Mare Adriatico ez az a hely, ahol gondtalanul élvezhetik a pihenést a homokos tengerpartokon. Az adriai üdülőhelyeken megismerhetik, milyen a dolce vita és a divertimento, nyugodt pihenés, szórakozás és kulturális programok jól kiegészítik itt egymást. Köszöntsék ciaoval az egyébként is barátságos, temperamentumos olaszokat, kóstolják meg az igazi pizzákat és pastakat, hűtsék le magukat gelatoval. Buon viaggio!.
Lido di Jesolo: A Velencéhez legközelebb eső észak-adriai üdülőhely kellemes, finomhomokos strandjai és remek hangulata miatt a magyar turisták körében rendkívül népszerű. A bárokkal, éttermekkel és diszkókkal teli utcáktól nem messze, keleti irányban csak néhány kilométeres távolságra található a kevésbé ismert, éppen ezért nem olyan lármás és nyüzsgő partszakasz: Cavallino, ahová valamelyik délután, egy nyugalmasabb strandolás reményében érdemes ellátogatni.
Bibione: Olaszország leghosszabb strandja (több mint 8 km) az Adria modern, nyüzsgő üdülővárosainak egyike. Különösen ajánljuk azoknak, akik szeretik a tiszta, nyugodt tengert és a finomszemcséjű homokkal borított tengerpartot. A várost körülvevő sűrű pinea fenyőerdők és a tenger felől érkező hűsítő szellők enyhítik a nyári forróságot. Termálfürdői messze földön híresek. Kényelmes szállodák és apartmanházak, sportcentrumok, szórakozóhelyek, különböző rendezvények és ünnepségek fogadják Önöket, ha ellátogatnak ide.

Rimini: Nyüzsgő, színes forgatagával az észak-olasz partvidék egyik legkedveltebb, legkeresettebb üdülőparadicsoma. Talán egy vendég sem akad, aki ellen tudna állni a nyáron turistákkal benépesülő part pezsgésének, az éttermek, bárok vagy diszkók mediterrán hangulatának. A sokféle vízisport a strandolás örömeit teszi teljessé: a vízi-ejtőernyőzés, a motorcsónak vagy a vízibiciklizés fiatalok tömegeit vonzza ide.

Cattolica: Emilia Romagna tartomány gyöngyszeme az Appenninek lábánál helyezkedik el. Finomhomokos tengerpartját lankás dombok övezik. A 100 m széles, 3 km hosszú strand minden évben elnyeri az Európa Tanács Kék zászlóját, melyet a legtisztább strandok kapnak. A lassan mélyülő tenger a kisgyerekek számára is biztonságos fürdési lehetőséget nyújt. A városközpontban csodálatos szökőkutas park várja az odalátogatókat. Remek szórakozási lehetőség a városi kisvasút, melyet napközben ingyenesen lehet használni. Este sokszínű programok, utcabál, tűzijáték, hal- és borkóstoló közül választhatnak Vendégeink.

A turista joggal várja el, hogy Rómában kiváló olasz ételeket ehessen, és a saját konyhájukat a rómaiak is mindennél jobban kedvelik. Ezért - jóllehet számtalan nemzet konyhaművészei képviseltetik magukat a városban - a legtöbb római étteremben olasz stílusú ételeket főznek, melyek hagyományos tájjellegű fogások vagy családi specialitások lehetnek.
Róma nem csupán az ország, de egy tájegység fővárosa is, és specialitásai a paraszti eredetű ételektől - ezek a legegyszerűbb alapanyagokból, csirkéből, borsóból, pacalból, sózott tőkehalból, borjúmirigyből és pastából készülnek - a fényűzőbb étkekig terjednek, mint pl. az abbacchio (zsályával, fokhagymával, rozmaringgal és szardellapasztával fűszerezett bárányhús) vagy a capretto al forno (sült gida). Érdemes még megkóstolni a következő római ételeket is: carciofi alla giudia (olívaolajban és citromlében sült, virágként szétnyílt articsóka), stracciatella (rántás nélküli leves, tojással, búzadarával és sajttal behabarva), saltimbocca alla Romana (zsályalevélbe és sonkába csomagolt natúr borjúszelet) és piselli al prosciutto (pármai sonkával és kockára vágott szalonnával lassan puhára főzött borsó).

A rómaiak a laktató ételsort általában valami könnyű fogással zárják, ami gyakran friss gyümölcs vagy egy macedonia gyümölcskehely. A friss sajt szintén az itteniek kedvence; sokan rendelnek cukorral megszórt ricottát (juhtúrót) vagy apró mozzarella-gömböket. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a legjobb olasz desszert azért mégiscsak a gelato (fagylalt) - Róma különösen híres a fagylaltjáról.

VELENCE

A Canal Grande
A folyó természetes folyását követve a lagúna mocsaras szigetei között a kanyargós csatorna két nagy ívet ír le a Santa Lucia vasútállomástól a San Marco-öbölig. A folyó szélessége 40 és 70 m között van, legnagyobb mélysége 5,5 m. Három híd - a Scalzi, a Rialto és az Accademia - és hét traghetto(komphajó-) vonal szeli át.
Sok illusztrált útikönyv kizárólag a Canal Grandéról szól, mások az egész várost próbálják bemutatni (pl. Danilo Reato Velence c., magyarul is megjelent könyve), a jobb útikönyvek pedig részletesen írnak a legfontosabb épületekről is.


Sétányok és terek
A Riva degli Schiavoni (Szlávok partja) az egyik legnépszerűbb sétánya Velencének, a Dózse-palotától a Ca- di Dio csatornáig vezet, ahol megváltozik a neve; majd folytatódik tovább a Giardiniig (közpark). A Dózse-palota és a hozzá csatlakozó városi börtön után a Hotel Danieli és más nagy hotelek sora következik, ezek mind a Szt. Márk-öbölre néznek. A széles, kikövezett parti sétány, melyet hidak sora szabdal, kávézókkal, szuvenírárusok bódéival zsúfolt, nyugati végén a part vaporetto- mólókkal van tele, a kiránduló- és vontatóhajók is itt kötnek ki. A Rivát elhagyva észak felé sikátorok és boltívek sora vezet a város útvesztőjébe és néhány terére, nevezetesen a Campo San Zaccariára és a Campo Bandiera e Moróra. A csatorna mögött az Arsenale felé haladva a Giardini, a közpark található, meglehetősen piszkos és rendetlen, de gyönyörű magas fái között a Biennale, a képzőművészeti kiállítás pavilonjait találjuk. Ez a szinte egyedülálló szabad tér Napóleonnak köszönhető, aki leromboltatta az épületeket, hogy védelmi fegyvereit helyezze ide.

FESZTIVÁLOK, ESEMÉNYEK

Velencében egész évben rendkívül gazdag a kulturális élet. A Teatro la Fenicében télen operákat mutattak be, ezenkívül koncerteket és hangversenyeket rendeztek, augusztus kivételével, amikor is a Fenice zárva volt (a múlt idő sajnos azt jelenti, hogy a színház 1996 januárjában leégett). De három másik működő színházat találunk a városban: a L’Avogariát, a Goldonit és a Ridottót. Hangversenyeket időnként templomokban is tartanak, nevezetesen a Pieta, az Ospedaletto és a San Stae falai között. Számos mozi is van Velencében, de a filmeket mindig olasz nyelven vetítik. Különleges kiállításokat láthatunk az év folyamán a legfontosabb múzeumokban: a Dózse-palotában, a Szt. György-szigeten és a Palazzo Grassiban. Ezeket a tárlatokat gyakran a Canal Grande feletti hidakról függő óriási, arannyal átszőtt, velencei mattpiros színű zászlókon, transzparenseken hirdetik. A nyár a különböző fesztiválok időszaka. A modern művészetek Biennáléját minden második év nyarán rendezik meg a Giardini Publiciban található 40 állandó pavilonban, illetve a különböző galériákban városszerte. A Táncfesztivált júliusban, a Nemzetközi Filmművészeti Fesztivált pedig augusztusban és szeptember elején rendezik.

Térség: Toszkána és környéke

Toszkána (olaszul: Toscana) Észak-Olaszország közigazgatási régiója; nyugaton a Tirrén-tenger irányában helyezkedik el. Északnyugat felé Liguria, északon Emilia–Romagna, keleten Marche és Umbria, délen Lazio határolja. Közigazgatási székhelye: Firenze. Közigazdaságilag 10 megyéből áll. (Arezzo, Firenze, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa-Carrara,Pisa, Pistoia, Prato, Siena). Toszkána az olasz reneszánsz szülőföldje, kiemelkedő alkotásokkal az építészet, festészet és szobrászat területén. Az UNESCO Világörökség részei: Firenze történelmi belvárosa Pisa, Dóm tér a Val d'Orcia (Orcia-völgy) Siena történelmi belvárosa Pienza történelmi belvárosa San Gimignano történelmi belvárosa.

Város: Siena

Siena város Olaszországban, Toszkána régióban, az azonos nevű megye székhelye; három összefüggő dombon fekszik, Firenzétől 70 kilométerre. A nagy idegenforgalmat lebonyolító kereskedő- és iskolaváros lakóinak száma 54 498. Európa legnagyszerűbb gótikus városa. Sienát a hagyomány szerint Senus, Romulus unokaöccse alapította. Bevárosát az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. (forrás wikipeida)

Olaszország

A FŐVÁROS

Aki először jár Rómában, annak feltétlenül érdemes részt vennie egy szervezett városnéző túrán, melyen megszerezhetjük az első benyomásokat, és eldönthetjük, hogy mi az, amit alaposabban is szeretnénk megismerni - akár egy későbbi látogatásunk alkalmával is. Mivel a város kulcsát történelme jelenti, feltétlenül szükségünk lesz egy részletes útikalauzra, ha valóban értékelni akarjuk az itt látható emlék- és remekműveket. Az is fontos, hogy a számunkra érdekes helyeket fontossági sorrendbe rakjuk, melyet szigorúan tartsunk is be. Ebben segítségünkre lehet e könyv egyszerű rangsorolási jelrendszere. Aki mégis útikönyv nélkül vág neki Rómának, az ne feledje, hogy a legtöbb helyen belépődíjat kérnek, és hogy hétfőn általában minden nevezetesség zárva van.

Terület:  301 302 km2
Népesség:  57 517 000 fő
Főváros:  Róma
Hivatalos nyelv:  olasz
Pénznem:  Euro
Időzóna:  CET 0 óra (GMT +1 óra)
Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Róma, Via dei Villini 12-16, 00161 Tel: 39-6-442-30598. Fax: 39-6-440-3270
Vízum:  Nem szükséges
Útlevél szükséges:  Igen
Országhívószám:  + 39

VÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉGEK RÓMÁBAN
Aki kedveli az eleganciát, az egyetért azzal, hogy Róma a világ talán legigényesebb üzleteivel és legkiválóbb minőségű áruival várja a luxuscikkek iránt érdeklődő vásárlókat. Az olasz stílus és az olasz mesterek ügyessége messze földön híres, de az összes nagy európai márka is képviselteti magát. Aki minőségre vágyik - és meg is tudja fizetni -, annak itt a helye, bár árleszállítást, akciót nehéz kifogni.
Érdemes körülnézni a Via del Tritonén, a Trevi- kút körüli utcákban, a Tiberis túlpartján a Via Cola di Rienzón, a Lucina városrészben fekvő Piazza S. Lorenzón és a Piazza Campo de-Fiori környékének utcáiban.

ÉJSZAKAI ÉLET ÉS SZÓRAKOZÁS

Róma esténként korábban elálmosodik, mint mondjuk Párizs vagy New York, és nem törekszik arra sem, hogy a hamburgiakhoz hasonló olcsó és közönséges klubok várják az éjszakai életre vágyókat - még ha Fellini filmjei néhol ennek az ellenkezőjét sugallják is. Persze ez nem jelenti azt, hogy itt senki nem mulat az éjszakába nyúlóan, és hogy a város híján lenne az olyan kluboknak és diszkóknak, melyekben hajnalig szól a zene. Ráadásul egy-egy színház és étterem is sokáig nyitva tart, a kávéházak és bárok szintén nem zárnak egy vagy két óra előtt - még hétköznap sem.
Rómában sötétedés után is mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő szórakozást, de mivel a város főleg kulturális nagyhatalomnak számít, az igényesebb programok - opera, balett, szólóestek, koncertek és színház - határozottan túlsúlyban vannak.

Mare Adriatico ez az a hely, ahol gondtalanul élvezhetik a pihenést a homokos tengerpartokon. Az adriai üdülőhelyeken megismerhetik, milyen a dolce vita és a divertimento, nyugodt pihenés, szórakozás és kulturális programok jól kiegészítik itt egymást. Köszöntsék ciaoval az egyébként is barátságos, temperamentumos olaszokat, kóstolják meg az igazi pizzákat és pastakat, hűtsék le magukat gelatoval. Buon viaggio!.
Lido di Jesolo: A Velencéhez legközelebb eső észak-adriai üdülőhely kellemes, finomhomokos strandjai és remek hangulata miatt a magyar turisták körében rendkívül népszerű. A bárokkal, éttermekkel és diszkókkal teli utcáktól nem messze, keleti irányban csak néhány kilométeres távolságra található a kevésbé ismert, éppen ezért nem olyan lármás és nyüzsgő partszakasz: Cavallino, ahová valamelyik délután, egy nyugalmasabb strandolás reményében érdemes ellátogatni.
Bibione: Olaszország leghosszabb strandja (több mint 8 km) az Adria modern, nyüzsgő üdülővárosainak egyike. Különösen ajánljuk azoknak, akik szeretik a tiszta, nyugodt tengert és a finomszemcséjű homokkal borított tengerpartot. A várost körülvevő sűrű pinea fenyőerdők és a tenger felől érkező hűsítő szellők enyhítik a nyári forróságot. Termálfürdői messze földön híresek. Kényelmes szállodák és apartmanházak, sportcentrumok, szórakozóhelyek, különböző rendezvények és ünnepségek fogadják Önöket, ha ellátogatnak ide.

Rimini: Nyüzsgő, színes forgatagával az észak-olasz partvidék egyik legkedveltebb, legkeresettebb üdülőparadicsoma. Talán egy vendég sem akad, aki ellen tudna állni a nyáron turistákkal benépesülő part pezsgésének, az éttermek, bárok vagy diszkók mediterrán hangulatának. A sokféle vízisport a strandolás örömeit teszi teljessé: a vízi-ejtőernyőzés, a motorcsónak vagy a vízibiciklizés fiatalok tömegeit vonzza ide.

Cattolica: Emilia Romagna tartomány gyöngyszeme az Appenninek lábánál helyezkedik el. Finomhomokos tengerpartját lankás dombok övezik. A 100 m széles, 3 km hosszú strand minden évben elnyeri az Európa Tanács Kék zászlóját, melyet a legtisztább strandok kapnak. A lassan mélyülő tenger a kisgyerekek számára is biztonságos fürdési lehetőséget nyújt. A városközpontban csodálatos szökőkutas park várja az odalátogatókat. Remek szórakozási lehetőség a városi kisvasút, melyet napközben ingyenesen lehet használni. Este sokszínű programok, utcabál, tűzijáték, hal- és borkóstoló közül választhatnak Vendégeink.

A turista joggal várja el, hogy Rómában kiváló olasz ételeket ehessen, és a saját konyhájukat a rómaiak is mindennél jobban kedvelik. Ezért - jóllehet számtalan nemzet konyhaművészei képviseltetik magukat a városban - a legtöbb római étteremben olasz stílusú ételeket főznek, melyek hagyományos tájjellegű fogások vagy családi specialitások lehetnek.
Róma nem csupán az ország, de egy tájegység fővárosa is, és specialitásai a paraszti eredetű ételektől - ezek a legegyszerűbb alapanyagokból, csirkéből, borsóból, pacalból, sózott tőkehalból, borjúmirigyből és pastából készülnek - a fényűzőbb étkekig terjednek, mint pl. az abbacchio (zsályával, fokhagymával, rozmaringgal és szardellapasztával fűszerezett bárányhús) vagy a capretto al forno (sült gida). Érdemes még megkóstolni a következő római ételeket is: carciofi alla giudia (olívaolajban és citromlében sült, virágként szétnyílt articsóka), stracciatella (rántás nélküli leves, tojással, búzadarával és sajttal behabarva), saltimbocca alla Romana (zsályalevélbe és sonkába csomagolt natúr borjúszelet) és piselli al prosciutto (pármai sonkával és kockára vágott szalonnával lassan puhára főzött borsó).

A rómaiak a laktató ételsort általában valami könnyű fogással zárják, ami gyakran friss gyümölcs vagy egy macedonia gyümölcskehely. A friss sajt szintén az itteniek kedvence; sokan rendelnek cukorral megszórt ricottát (juhtúrót) vagy apró mozzarella-gömböket. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a legjobb olasz desszert azért mégiscsak a gelato (fagylalt) - Róma különösen híres a fagylaltjáról.

VELENCE

A Canal Grande
A folyó természetes folyását követve a lagúna mocsaras szigetei között a kanyargós csatorna két nagy ívet ír le a Santa Lucia vasútállomástól a San Marco-öbölig. A folyó szélessége 40 és 70 m között van, legnagyobb mélysége 5,5 m. Három híd - a Scalzi, a Rialto és az Accademia - és hét traghetto(komphajó-) vonal szeli át.
Sok illusztrált útikönyv kizárólag a Canal Grandéról szól, mások az egész várost próbálják bemutatni (pl. Danilo Reato Velence c., magyarul is megjelent könyve), a jobb útikönyvek pedig részletesen írnak a legfontosabb épületekről is.


Sétányok és terek
A Riva degli Schiavoni (Szlávok partja) az egyik legnépszerűbb sétánya Velencének, a Dózse-palotától a Ca- di Dio csatornáig vezet, ahol megváltozik a neve; majd folytatódik tovább a Giardiniig (közpark). A Dózse-palota és a hozzá csatlakozó városi börtön után a Hotel Danieli és más nagy hotelek sora következik, ezek mind a Szt. Márk-öbölre néznek. A széles, kikövezett parti sétány, melyet hidak sora szabdal, kávézókkal, szuvenírárusok bódéival zsúfolt, nyugati végén a part vaporetto- mólókkal van tele, a kiránduló- és vontatóhajók is itt kötnek ki. A Rivát elhagyva észak felé sikátorok és boltívek sora vezet a város útvesztőjébe és néhány terére, nevezetesen a Campo San Zaccariára és a Campo Bandiera e Moróra. A csatorna mögött az Arsenale felé haladva a Giardini, a közpark található, meglehetősen piszkos és rendetlen, de gyönyörű magas fái között a Biennale, a képzőművészeti kiállítás pavilonjait találjuk. Ez a szinte egyedülálló szabad tér Napóleonnak köszönhető, aki leromboltatta az épületeket, hogy védelmi fegyvereit helyezze ide.

FESZTIVÁLOK, ESEMÉNYEK

Velencében egész évben rendkívül gazdag a kulturális élet. A Teatro la Fenicében télen operákat mutattak be, ezenkívül koncerteket és hangversenyeket rendeztek, augusztus kivételével, amikor is a Fenice zárva volt (a múlt idő sajnos azt jelenti, hogy a színház 1996 januárjában leégett). De három másik működő színházat találunk a városban: a L’Avogariát, a Goldonit és a Ridottót. Hangversenyeket időnként templomokban is tartanak, nevezetesen a Pieta, az Ospedaletto és a San Stae falai között. Számos mozi is van Velencében, de a filmeket mindig olasz nyelven vetítik. Különleges kiállításokat láthatunk az év folyamán a legfontosabb múzeumokban: a Dózse-palotában, a Szt. György-szigeten és a Palazzo Grassiban. Ezeket a tárlatokat gyakran a Canal Grande feletti hidakról függő óriási, arannyal átszőtt, velencei mattpiros színű zászlókon, transzparenseken hirdetik. A nyár a különböző fesztiválok időszaka. A modern művészetek Biennáléját minden második év nyarán rendezik meg a Giardini Publiciban található 40 állandó pavilonban, illetve a különböző galériákban városszerte. A Táncfesztivált júliusban, a Nemzetközi Filmművészeti Fesztivált pedig augusztusban és szeptember elején rendezik.

Térség: Róma és környéke

Ki ne ismerné a történelem könyvekből a Római Birodalmat? Így Róma története két és fél ezer éves. Ennyi látnivaló egyetlen napra sem elég. Már maga a város keletkezésének legendája is mesés. Ezért csak címszavakban azok a látnivalók melyeket mindenképpen érdemes felkeresnünk: Colosseum, Szent Péter Bazílika, Il Pantheon, San Paolo fouri le mura Bazilika, Vatikán, hídjai (Ponto Siso, Ponto Umerto és még vagy száz) Múzeumok Palazzo Corsini Nemzeti Galéria és még megannyi érték...

Város: Róma

Róma színes történelme vonzza a látogatók ezreit. A félsziget közepén található, a Tevere folyó mentén, mindössze 30 km-re a nyugati parttól. A Borghese Parkban található a Borghese Villa, mely most múzeumként üzemel, valamint az Állatkert. A Piazza del popolo magaslatról egész Róma a turista szeme elé tárul. Érdemes elmenni a Trevi kúthoz is, melyhez az a monda fűződik, hogy, aki bedob egy pénzérmét, az még biztosan visszatér Rómába, az örök városba. A Colosseum épületét érdemes minél hamarabb meglátogatni, hiszen a rengeteg autótól már erősen megrongálódott, és nem tudni, hogy meddig várja még a kíváncsi turistákat. Nem messze a Colosseumtól van a Forum Romanum, mely a császári Római idején a város politikai és művészeti központja volt. Semmiképp ne hagyjuk ki a Vittorio Emanuel király emlékművét, a Szent Péter templomot, a Vatikáni Múzeumot és a Sixtusi kápolnát sem.

Olaszország

A FŐVÁROS

Aki először jár Rómában, annak feltétlenül érdemes részt vennie egy szervezett városnéző túrán, melyen megszerezhetjük az első benyomásokat, és eldönthetjük, hogy mi az, amit alaposabban is szeretnénk megismerni - akár egy későbbi látogatásunk alkalmával is. Mivel a város kulcsát történelme jelenti, feltétlenül szükségünk lesz egy részletes útikalauzra, ha valóban értékelni akarjuk az itt látható emlék- és remekműveket. Az is fontos, hogy a számunkra érdekes helyeket fontossági sorrendbe rakjuk, melyet szigorúan tartsunk is be. Ebben segítségünkre lehet e könyv egyszerű rangsorolási jelrendszere. Aki mégis útikönyv nélkül vág neki Rómának, az ne feledje, hogy a legtöbb helyen belépődíjat kérnek, és hogy hétfőn általában minden nevezetesség zárva van.

Terület:  301 302 km2
Népesség:  57 517 000 fő
Főváros:  Róma
Hivatalos nyelv:  olasz
Pénznem:  Euro
Időzóna:  CET 0 óra (GMT +1 óra)
Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Róma, Via dei Villini 12-16, 00161 Tel: 39-6-442-30598. Fax: 39-6-440-3270
Vízum:  Nem szükséges
Útlevél szükséges:  Igen
Országhívószám:  + 39

VÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉGEK RÓMÁBAN
Aki kedveli az eleganciát, az egyetért azzal, hogy Róma a világ talán legigényesebb üzleteivel és legkiválóbb minőségű áruival várja a luxuscikkek iránt érdeklődő vásárlókat. Az olasz stílus és az olasz mesterek ügyessége messze földön híres, de az összes nagy európai márka is képviselteti magát. Aki minőségre vágyik - és meg is tudja fizetni -, annak itt a helye, bár árleszállítást, akciót nehéz kifogni.
Érdemes körülnézni a Via del Tritonén, a Trevi- kút körüli utcákban, a Tiberis túlpartján a Via Cola di Rienzón, a Lucina városrészben fekvő Piazza S. Lorenzón és a Piazza Campo de-Fiori környékének utcáiban.

ÉJSZAKAI ÉLET ÉS SZÓRAKOZÁS

Róma esténként korábban elálmosodik, mint mondjuk Párizs vagy New York, és nem törekszik arra sem, hogy a hamburgiakhoz hasonló olcsó és közönséges klubok várják az éjszakai életre vágyókat - még ha Fellini filmjei néhol ennek az ellenkezőjét sugallják is. Persze ez nem jelenti azt, hogy itt senki nem mulat az éjszakába nyúlóan, és hogy a város híján lenne az olyan kluboknak és diszkóknak, melyekben hajnalig szól a zene. Ráadásul egy-egy színház és étterem is sokáig nyitva tart, a kávéházak és bárok szintén nem zárnak egy vagy két óra előtt - még hétköznap sem.
Rómában sötétedés után is mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő szórakozást, de mivel a város főleg kulturális nagyhatalomnak számít, az igényesebb programok - opera, balett, szólóestek, koncertek és színház - határozottan túlsúlyban vannak.

Mare Adriatico ez az a hely, ahol gondtalanul élvezhetik a pihenést a homokos tengerpartokon. Az adriai üdülőhelyeken megismerhetik, milyen a dolce vita és a divertimento, nyugodt pihenés, szórakozás és kulturális programok jól kiegészítik itt egymást. Köszöntsék ciaoval az egyébként is barátságos, temperamentumos olaszokat, kóstolják meg az igazi pizzákat és pastakat, hűtsék le magukat gelatoval. Buon viaggio!.
Lido di Jesolo: A Velencéhez legközelebb eső észak-adriai üdülőhely kellemes, finomhomokos strandjai és remek hangulata miatt a magyar turisták körében rendkívül népszerű. A bárokkal, éttermekkel és diszkókkal teli utcáktól nem messze, keleti irányban csak néhány kilométeres távolságra található a kevésbé ismert, éppen ezért nem olyan lármás és nyüzsgő partszakasz: Cavallino, ahová valamelyik délután, egy nyugalmasabb strandolás reményében érdemes ellátogatni.
Bibione: Olaszország leghosszabb strandja (több mint 8 km) az Adria modern, nyüzsgő üdülővárosainak egyike. Különösen ajánljuk azoknak, akik szeretik a tiszta, nyugodt tengert és a finomszemcséjű homokkal borított tengerpartot. A várost körülvevő sűrű pinea fenyőerdők és a tenger felől érkező hűsítő szellők enyhítik a nyári forróságot. Termálfürdői messze földön híresek. Kényelmes szállodák és apartmanházak, sportcentrumok, szórakozóhelyek, különböző rendezvények és ünnepségek fogadják Önöket, ha ellátogatnak ide.

Rimini: Nyüzsgő, színes forgatagával az észak-olasz partvidék egyik legkedveltebb, legkeresettebb üdülőparadicsoma. Talán egy vendég sem akad, aki ellen tudna állni a nyáron turistákkal benépesülő part pezsgésének, az éttermek, bárok vagy diszkók mediterrán hangulatának. A sokféle vízisport a strandolás örömeit teszi teljessé: a vízi-ejtőernyőzés, a motorcsónak vagy a vízibiciklizés fiatalok tömegeit vonzza ide.

Cattolica: Emilia Romagna tartomány gyöngyszeme az Appenninek lábánál helyezkedik el. Finomhomokos tengerpartját lankás dombok övezik. A 100 m széles, 3 km hosszú strand minden évben elnyeri az Európa Tanács Kék zászlóját, melyet a legtisztább strandok kapnak. A lassan mélyülő tenger a kisgyerekek számára is biztonságos fürdési lehetőséget nyújt. A városközpontban csodálatos szökőkutas park várja az odalátogatókat. Remek szórakozási lehetőség a városi kisvasút, melyet napközben ingyenesen lehet használni. Este sokszínű programok, utcabál, tűzijáték, hal- és borkóstoló közül választhatnak Vendégeink.

A turista joggal várja el, hogy Rómában kiváló olasz ételeket ehessen, és a saját konyhájukat a rómaiak is mindennél jobban kedvelik. Ezért - jóllehet számtalan nemzet konyhaművészei képviseltetik magukat a városban - a legtöbb római étteremben olasz stílusú ételeket főznek, melyek hagyományos tájjellegű fogások vagy családi specialitások lehetnek.
Róma nem csupán az ország, de egy tájegység fővárosa is, és specialitásai a paraszti eredetű ételektől - ezek a legegyszerűbb alapanyagokból, csirkéből, borsóból, pacalból, sózott tőkehalból, borjúmirigyből és pastából készülnek - a fényűzőbb étkekig terjednek, mint pl. az abbacchio (zsályával, fokhagymával, rozmaringgal és szardellapasztával fűszerezett bárányhús) vagy a capretto al forno (sült gida). Érdemes még megkóstolni a következő római ételeket is: carciofi alla giudia (olívaolajban és citromlében sült, virágként szétnyílt articsóka), stracciatella (rántás nélküli leves, tojással, búzadarával és sajttal behabarva), saltimbocca alla Romana (zsályalevélbe és sonkába csomagolt natúr borjúszelet) és piselli al prosciutto (pármai sonkával és kockára vágott szalonnával lassan puhára főzött borsó).

A rómaiak a laktató ételsort általában valami könnyű fogással zárják, ami gyakran friss gyümölcs vagy egy macedonia gyümölcskehely. A friss sajt szintén az itteniek kedvence; sokan rendelnek cukorral megszórt ricottát (juhtúrót) vagy apró mozzarella-gömböket. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a legjobb olasz desszert azért mégiscsak a gelato (fagylalt) - Róma különösen híres a fagylaltjáról.

VELENCE

A Canal Grande
A folyó természetes folyását követve a lagúna mocsaras szigetei között a kanyargós csatorna két nagy ívet ír le a Santa Lucia vasútállomástól a San Marco-öbölig. A folyó szélessége 40 és 70 m között van, legnagyobb mélysége 5,5 m. Három híd - a Scalzi, a Rialto és az Accademia - és hét traghetto(komphajó-) vonal szeli át.
Sok illusztrált útikönyv kizárólag a Canal Grandéról szól, mások az egész várost próbálják bemutatni (pl. Danilo Reato Velence c., magyarul is megjelent könyve), a jobb útikönyvek pedig részletesen írnak a legfontosabb épületekről is.


Sétányok és terek
A Riva degli Schiavoni (Szlávok partja) az egyik legnépszerűbb sétánya Velencének, a Dózse-palotától a Ca- di Dio csatornáig vezet, ahol megváltozik a neve; majd folytatódik tovább a Giardiniig (közpark). A Dózse-palota és a hozzá csatlakozó városi börtön után a Hotel Danieli és más nagy hotelek sora következik, ezek mind a Szt. Márk-öbölre néznek. A széles, kikövezett parti sétány, melyet hidak sora szabdal, kávézókkal, szuvenírárusok bódéival zsúfolt, nyugati végén a part vaporetto- mólókkal van tele, a kiránduló- és vontatóhajók is itt kötnek ki. A Rivát elhagyva észak felé sikátorok és boltívek sora vezet a város útvesztőjébe és néhány terére, nevezetesen a Campo San Zaccariára és a Campo Bandiera e Moróra. A csatorna mögött az Arsenale felé haladva a Giardini, a közpark található, meglehetősen piszkos és rendetlen, de gyönyörű magas fái között a Biennale, a képzőművészeti kiállítás pavilonjait találjuk. Ez a szinte egyedülálló szabad tér Napóleonnak köszönhető, aki leromboltatta az épületeket, hogy védelmi fegyvereit helyezze ide.

FESZTIVÁLOK, ESEMÉNYEK

Velencében egész évben rendkívül gazdag a kulturális élet. A Teatro la Fenicében télen operákat mutattak be, ezenkívül koncerteket és hangversenyeket rendeztek, augusztus kivételével, amikor is a Fenice zárva volt (a múlt idő sajnos azt jelenti, hogy a színház 1996 januárjában leégett). De három másik működő színházat találunk a városban: a L’Avogariát, a Goldonit és a Ridottót. Hangversenyeket időnként templomokban is tartanak, nevezetesen a Pieta, az Ospedaletto és a San Stae falai között. Számos mozi is van Velencében, de a filmeket mindig olasz nyelven vetítik. Különleges kiállításokat láthatunk az év folyamán a legfontosabb múzeumokban: a Dózse-palotában, a Szt. György-szigeten és a Palazzo Grassiban. Ezeket a tárlatokat gyakran a Canal Grande feletti hidakról függő óriási, arannyal átszőtt, velencei mattpiros színű zászlókon, transzparenseken hirdetik. A nyár a különböző fesztiválok időszaka. A modern művészetek Biennáléját minden második év nyarán rendezik meg a Giardini Publiciban található 40 állandó pavilonban, illetve a különböző galériákban városszerte. A Táncfesztivált júliusban, a Nemzetközi Filmművészeti Fesztivált pedig augusztusban és szeptember elején rendezik.

Térség: Közép - Adria

A Veneto-i Chioggia szigetvárosától egészen a Cattolicáig elterülő homokos strandok és települések gyűjtőneve ez a rész. (Emilia Romagna települései mint Rimini, Riccione, Cattolica, Ravenna, történelmi vonatkozásban pedig Bologna, Urbino, San Marino, Nemzeti Parkokban pedig az Abbruzzo-i teszi feledhetetlenné a régiót.

Város: Rimini


Válogasson útjaink közt téma szerint!