+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Hellász - Az európai kultúra születése

Görögország, Körutazás Görögországban

Szállás típus: Hotel ****+
Ellátás: Félpanzió
Utazás módja: Repülővel
Időtartam:
Típus: Körutazás, Körutazás+Nyaralás, Üdülés - nyaralás
Indulás:
Utazás

Menetrend szerinti repülőjáratokkal, egyszeri átszállással Athénig és vissza, Görögországban légkondicionált autóbusszal.

Szállás

4-5 csillagos szállodákban, kétágyas, pótágyazható, fürdőszobás szobákban.
Az első három éjszakát Athéntól 25-30 km-re, egy 4 csillagos, tengerparti szállodában tölti a csoport; a Nafplion környéki és az olümpiai 1-1 éjszakát szintén 4 csillagos; az utolsó 2 éjszakát Lamia környékén pedig egy tengerparthoz közeli 5 csillagos szállodában. Az olümpiai szálloda kivételével mindegyik szállodának van úszómedencéje.

Ellátás

Félpanzió (büféreggeli, vacsora).


1. nap:
Délután elutazás Ferihegyről Athénba, szállás a görög főváros környékén, a tengerparton (3 éj).

2. nap: Athén
Délelőtt autóbuszos városnézés Athénban (őrségváltás, akadémia, egyetem, Olimpiai Stadion, Zeusz-templom, Hadriánusz-kapu stb.). Közös séta az Akropoliszon, majd az Akropolisz Múzeum megtekintése. Délután szabadidő, lehetőség egyéni barangolásra a Plaka tekervényes utcáin.

3. nap: Aegina, Porosz, Hydra szigetei
Szabad program.
Fakultatív program: Egész napos kirándulás hajóval 3 gyönyörű szigetre - Aeginára, Poroszra, Hydrára.
A fakultatív program ára: 39.900 Ft – transzferrel, ebéddel, folklór programmal (garantált indulás).

4. nap: Korinthoszi-csatorna, Epidaurosz, Mükéné, Nafplion
Utazás a Peloponnészoszi-félszigetre. Útközben pihenő a Korinthoszi-csatornánál, melynek tervezésében magyar mérnökök is közreműködtek. Látogatás az Epidauroszi színházban (az ókori Görögország legjobb állapotban fennmaradt színháza), kiváló akusztikája elkápráztatja a turistákat. Ezután ismerkedés Mükéné romjaival és Európa egyik legősibb civilizációjával (Átreusz kincsesháza, Oroszlános kapu, fellegvár, múzeum stb.)
A nap zárásaként séta Nafplionban. Görögország egyik leghangulatosabb városa egy hatalmas velencei erőd lábánál fekszik. Szállás Nafplion környékén (1 éj).

5. nap: Spárta, Misztra, Olümpia
Délelőtt utazás a Peloponnészosz szép tájain keresztül a félsziget déli részébe, Spárta városába (a modern Spártát a híres ókori város helyén építették fel). Látogatás a Spárta melletti Misztra romvárosban. A Taigetosz hegység lejtőin épült pazar fekvésű Misztra a Bizánci Birodalom időszakában a Peloponnészosz fővárosa volt, jó pár épület látványos romjai ma is állnak. Néhány templomban értékes bizánci freskókban gyönyörködhetünk.
Délután továbbutazás Olümpiába, látogatás a nagyszerű múzeumban, melynek legértékesebb kincse a világhírű Hermész-szobor. Ezután szabad program a hangulatos kisvárosban, szállás Olümpiában (1 éj).

6. nap: Olümpia, Delphoi
A délelőtt egy részét még Olümpiában töltjük, látogatás az ásatási területen, az ókori olimpiai játékok helyszínén.
Továbbutazás Patrasz irányába, átkelés Európa egyik legnagyobb hídján, mely a Peloponnészoszi-félszigetet köti össze Közép-Görögországgal (fotószünet).
Délután érkezünk az ókori Görögország első számú jóshelyéhez, a csodálatos környezetben fekvő Delphoi jósdához. A Parnasszosz-hegységben található szentélyegyüttes az ókori emberek képzeletében a világ közepét jelentette. Az ásatási terület mellett lévő múzeum az egyik leggazdagabb egész Görögországban.
Szállás Lamia környékén (2 éj).

7. nap: Meteorák, Kalambaka
Egész napos kirándulás a Meteorák sziklakolostoraihoz. A hatalmas sziklák tetejére épült bizánci kolostorok közül lehetőség legalább kettő meglátogatására. Több fotószünet után szabad program a sziklák lábainál fekvő hangulatos kisvárosban, Kalambakában.

8. nap:
Délelőtt pihenés a Lamia környéki szállodában, majd utazás az athéni repülőtérre, hazautazás. Érkezés Ferihegyre a késő délutáni órákban.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Időpont Teljes részvételi díj

2023. szept. 7-14.  450.600 Ft + 28.900 Ft (reptéri ill.) = 479.500 Ft  
 

A teljes részvételi díj tartalmazza a repülőjegyet a 23 kg-os feladható poggyásszal, a reptéri illetéket, a helyi autóbuszt, a 7 éjszakai szállást félpanzióval, a helyi idegenforgalmi adókat, az útlemondási biztosítást, a felsorolt programokat, az irodánk idegenvezetőjét Budapesttől Budapestig és egyes helyeken a helyi idegenvezetéseket, de nem tartalmazza a belépődíjakat. 

Egyágyas felár: 119.000 Ft 

3. ágy kedvezménye: 65.400 Ft


Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 520 Ft/nap
 
A szabad helyekről munkatársaink adnak tájékoztatást! Kérje ajánlatunkat!

Érintett desztinációk:

Görögország

Látnivalók:

Athén
Az ország fővárosa. Érdekes múltjának köszönhetően Athén Rómával és Jeruzsálemmel vetekszik. Különös egyvelege keletnek és nyugatnak, az első és a harmadik világnak. Rekedt utcai árusaival, színes piacaival a török bazárra emlékeztet. Az Akropolisz csodás Parthenónjával, mint vigyázó őr magasodik a város fölé, s annak szinte bármely pontjáról látható. Épületei valaha páratlan színeivel, arany díszítéseivel, márvány szobraival kápráztatta el látogatóit. Ma, romjaiban még mindig páratlan látványosság. A Parthenón a szűzies Athéné temploma. Mellette találjuk az Erektheiont, ahol Erektheiusz király sírja található. Oldalán hat nőalak szobra helyettesíti az oszlopokat. A dionüsszosz Színház az Akropolisz déli lejtőjén épült. A domb északkeleti oldalán találjuk a kis falut, amely neve Plaka. Keskeny, labirintus szerű utcácskái kellemes, barátságos hangulatot árasztanak. Agora volt az ókori Athén társadalmi központja. A Nemzeti Régészeti Múzeumban Mükénéből származó csodás tárgyakat, s az ország különböző tájairől, szigeteiről idekerült leleteket láthatunk. Plakában nem nehéz olcsó szállást találni, de a főszezonban (július, augusztus) mindenképp előre kell lefoglalnunk szobánkat.

Peloponnészosz
A görög szárazföld legdélibb része. A félsziget keleti részén található Epidaurosz, Korinthosz, és Mükéné, mind könnyen megközelíthető Nafplionból. A bizánci Misztrasz a Taigetosz oldalába épült. Délebbre találjuk Manit, amely érintetlen tájaival kitűnő helyszíne lehet egy kirándulásnak. Ellátogathatunk Olümpiába, ahol megtekinthetjük Zeusz templomának romjait.

Meteora-kolostorok
Thesszália északnyugati részén 300 méteres sziklák emelkednek, tetejükön kolostorok állnak. Különleges látvány, a látogató fel nem foghatja, hogyan tudták a sziklák csúcsira felépíteni ezeket az épületeket.

Kikládok-szigetcsoport
A szigetek legtöbbje már frekventált turista célpont: Mikonosz, Szantorini, Párosz, Iosz, míg néhány kevésbé zsúfolt: Androsz, Kea, Kithnosz, Szefirosz és Szifnosz. Mikonosz a legzsúfoltabb és legdrágább sziget. Festők, nudisták, millomosok, újgazdagok, prominens személyiségek, mind megtalálhatók a szigeten. Szantorini furcsa, megkapó és gyönyörű. Alakját a közel 3500 évvel ezelőtti vulkánkitörésnek köszönheti. Ha nem kívánunk a turisták tömegének tagjaivá válni, menjünk inkább Szikinoszra, Anafira, vagy Naxoszba.

Kréta
Görögország legnagyobb szigete, s az országba látogatók egynegyedét látja vendégül. Ennek ellenére lehet nyugodtabb partszakaszokat és településeket találni. A mínoszi kultúra központja volt, így ennek a kornak számtalan emlékét találjuk itt. A Knosszoszi Palota Kréta legnagyobb városától, Irakliontól mindössze 5 kilométerre található. Ganiában, Rethimnonban csodálatos velencei épületeket találunk. Élvezetes túralehetőségeket rejt magában a sziget, amelyek révén megismerhetjük a természeti és a kultúrális értékeket. A déli part éghajlatának köszönhetően, áprilistól novemberig fürödhetünk a tengerben.

Dodekanészosz-szigetek
Rodoszt kivéve a kultúrtörténetileg Görögországhoz, geológiailag az anatóliai szárazföldhöz tartozó szigetek vízben szegények és többnyire kopárak. Legjelentősebb szigetek: Kósz, Lipszi, Szimi, Patmosz, Tilosz, Kasztellorizon, Kasszosz.

Jón-szigetek
Hét fő szigete: Korfu, Paxi, Kefallónia, Zakünthosz, Ithaki, Lefkada és Kithira.
Itt sok emlék található, amely az olasz kultúra jellegzetességeit mutatja.
A legszebb szigetnek sokan Korfut tartják, ami nem alaptalan, hiszen déli részének lankás zöld dombjai, északi részének sziklás meredélyei lenyűgöző látványt nyújtanak.

Északkeleti Égei-szigetek
Nagyobb szigetek: Szamosz, Chíosz, Ikara, Leszbosz, Límnosz, Szamothráki, és Thászosz. Hatalmas távolságra vannak egymástól, nem könnyű rövid idő alatt több szigetet is bejárni. Minden szigetnek sajátos arculata van. Számosz, Pithagorasz születési helye, hegyvidékes, nedves, erdős terület. A tojás alakú Szamothrákin találjuk az Égei-tengei szigetek legmagasabb hegyét, az 1700m körüli Fengári-hegyet.

Szporádok
Az ókorban kapták ezt a nevet azok a szigetek, amelyek a Kükládok körül szétszórtan helyezkednek el (a név jelentése: szétszórt). Ma megkülönböztetjük egymástól az Északi- Szporádokat és a Déli-Szporádokat. Fontosabb északi szigetek: Szkopelosz, Alonnisszosz és Szkirosz, déliek: Patmosz, Lipszi, Lerosz, Kalimnosz, Kósz, Niszirosz, Tilosz, Halki, Szimi, Furni és Ikara. Drága, zsúfolt helyek ezek. Néhány szigeten a pezsgő éjszakai életen kívül nincs is más különlegesség.

Szaróni-szigetek
A Szaróni-öbölben található szigeteket nevezik így. Szalamisz, Ejina, Anjisztrion, Poroszt, valamint még számtalan kisebb sziget és sziklazátony tartozik ide. Legnagyobb sziget Szalamisz, amelynek partja igen tagolt.

GÖRÖG SZIGETEK
Magyar Köztársaság Nagykövetsége: 15452 Athén, 16 Kalvou Str. P. Psychico
Tel.: 00-30-16714889

Hivatalos nyelv: görög

Árak: Ne görög szárazföldi árakat várjanak a szigetek minden esetben drágábbak.

Vallás: görögkeleti

Időjárás: a nyár a szigeteken már április végén beköszönt, de a meleg még június közepéig mérsékelt.(23-28C-ra számíthatunk) A július, augusztus forró, száraz évszak ( 35-40C) csak rövid záporok fordulhatnak elő. Szeptembertől a szezonzárásig október végéig tart az egyik legkellemesebb évszak, amikor enyhül a meleg, előfordulnak esők, de a tenger végig fürdésre alkalmas.

Beutazási szabályok: a visszaindulástól számított 3 hónapig érvényes útlevél szükséges, vízum nem szükséges ha az ott-tartózkodás nem haladja meg a 3 hónapot. Mivel Görögország az EU tagja, így belépéskor számítógépes ellenőrzésre kell számítani. Bármilyen Schengen-i országban elkövetett szabálysértés a belépést kizárja.


Telefon: Magyarországot hívni 00-36+hívószám. Görögországot hívni 00-30+hívószám
Feszültség: 220V

Egészségügyi tanács: csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Palackozott vizet élelmiszerboltok árulnak.

Egyéb: használat után kérik, hogy a WC papírt a WC mellett elhelyezett szemetes kosárba dobják, mert dugulásveszély van. Ez szinte minden szálláshelyre vonatkozik.

Üzletek, bankok nyitva tartása: A szieszta idő alatt az üzletek zárva tartanak. (14.00-17.00) Sok helyen (ld. Korfu) hétfő, szerda, szombat délután sem nyitnak ki.
A bankok hétköznap 8.00-14.00 tartanak nyitva.
Múzeumok: szünnap általában kedd (elvétve hétfő).
Strandok: nyilvánosak (kivéve néhány szálloda saját strandját). Napernyő, napágy bérelhető.

Autókölcsönzés: minimum korhatár 23 év, minimum 1 éves jogosítvány, útlevél szükséges
A kölcsönzési díj előre fizetendő az üzemanyag költség a bérlőt terheli. Általában kauciót kérnek, amit viszszakapnak. Egy- illetve kétnapos bérlés esetén a kilométerfutást limitálják, naponta 100-100 km. Amennyiben átlépik km-enként, kategóriánként +felárat kell fizetni. Három napi vagy annál hosszabb bérlés esetén ez a korlátozás megszűnik.
Kérjük, mielőtt autót vagy motort bérelnek győződjenek meg arról, hogy a bérleti díj tartalmaz e biztosítást. Csak biztosított gépjárművet béreljenek. Kérjék idegenvezetőink segítségét a helyszínen.

Motorkölcsönzés: korhatár 16 év. Jogosítvány szükséges!

Szálláshelyek:

Apartmanok: Standard színvonalú apartmanok helyiségei a legtöbb esetben kis méretűek, egyszerűen berendezettek. A konyhában a főzéshez szükséges edények biztosítottak, de célszerű kiegészítőkről gondoskodni (mosogatószer, konyharuha stb.) Előfordulhat, hogy a konyhában csak hidegvíz van bevezetve. A pótágy kinyitható campingágyat jelent, díja ezért kedvezőbb. Egyágyas elhelyezés nincs az apartmanokban, a részvételi díjat annyi személyre kell fizetni, amennyi az apartman minimális befogadóképessége. A fürdőszobák zuhanyzósak. Takarítás apartmantól függően heti 2-3 alkalom. Törülközőt biztosítanak, ezt heti 1 alkalommal cserélik. Turnusváltás napján az apartmanokat 10.00-óráig kell elhagyni, indulásig a csomagok biztonságos elhelyezéséről az idegenvezetőtől kapnak felvilágosítást.

Szállodák: A kategóriába sorolás a helyi besorolásnak megfelelő, bár tudni kell, hogy sok esetben az európai azonos besorolásnál gyengébb kategóriát jelent. Minibár ritka, ezt külön mindig feltüntettük az adott szállodánál. A szobákat érkezés napján általában 14.00 óra után vehetik át, hazautazáskor azokat 10.00 óráig kell elhagyni.

Fontos: Bár hosszú évek óta az idegenforgalom az egyik fő nemzetgazdasági húzóágazat, mégis az ideérkező turistának számolnia kell némi kellemetlenséggel. Balkáni országról lévén szó, semmiképpen ne várjanak nyugat európai színvonalat. Lassú ügyintézés, pontatlanság itt megszokott fogalmak. Sok estben a szigetek rendezetlennek tűnnek, a településeken sokszor nincs járda, a központi fekvésű szálláshelyek esténként zajosak a nyüzsgő éjszakai élet miatt. Amennyiben csendesebb a pihenéshez kiváló és a településtől távolabbi szálláshelyet választanak az esti programokhoz, bevásárláshoz sétára lesz szükség vagy kényelmük érdekében tanácsos motor vagy gépkocsit bérelni.
Szúnyogriasztóval készüljenek, egyes időszakokban rengeteg a szúnyog a szigeteken.

Idegenvezető: Utasainkat az iroda telepített idegenvezetője várja a reptéren, aki meghatározott időpontokban fogadóórákat tart.

Fakultatív programok: A programlehetőségekkel nyaralásukat szeretnénk színesíteni, ezekre a helyszínen az idegenvezetőnél jelentkezhetnek. Fizetni valutában illetve Drachmában lehet ezekre. (12 éves korig 50% minden program) Mivel ezen programokat minden esetben helyi partnerirodánk szervezi az esetlegesen felmerült problémákat a helyszínen idegenvezetőnk segítségével orvosolják. A programok létszám függőek, a részletekről felvilágosítást a helyszínen kapnak.

Pénz és költségek:
Olcsó étkezés: 4-8 EUR
Éttermi étkezés: 10-20 EUR

Már nem kifejezetten olcsó hely. A minimális napi költség 20 EUR , amely azt jelenti, hogy stoppal jutunk el egyik helyről a másikra, ifjúsági szálláson vagy kempingben alszunk, nem megyünk bárba és csak néha-néha eszünk étteremben. Szánjunk legalább 35 EUR -t egy napra, ha saját szobát akarunk, és néhányszor étteremben étkezünk, s részt veszünk egy-egy városnézésen, illetve kiránduláson is. Ha igazi nyaralást szeretnénk inkább napi 45 EUR -ra van szükségünk.

A bankok minden valutanemet váltanak, akár készpénzről, akár csekkről, bár készpénz esetén kisebb a kezelési költség. A hitelkártyát csak a nagyobb és drágább intézmények fogadják el. A legtöbb bank rendelkezik automatával, amelyek a Maestro és a Cirrus rendszeren keresztül egyenlítik ki tartozásainkat.
Az éttermekben felszámolják a felszolgálás díját, mégis szokás hagyni valamennyi borravalót ezen felül (elegendő csupán felfelé kerekíteni a számlát). A taxi esetében hasonló a helyzet, egy kis összeget illik még adni. Az alkudozás nem annyira elterjedt, mint a távol-keleten. A szállodai szobaárból viszont mindig érdemes alkudni.

Mikor utazzunk:
A tavasz és az ősz a legalkalmasabb időszak az utazásra. A tél kissé unalmas lehet, viszont Húsvét és június között tökéletesek a körülmények, az idő csodaszép, de nem túl forró, a partok és a látnivalók nem túl zsúfoltak, a közlekedés zökkenőmentes. A szállás pedig még olcsóbb ekkor. Majd augusztus végétől november végéig ismét ideálisak a feltételek.

Aktív pihenés:
Hegyvidékes tájai tökéletesek a hegyi túrákhoz. A tájat csapások, kitaposott ösvények szelik keresztül-kasul, s a falvakat bizánci kövezett ösvények kötik össze.
A szörfözés kedvelői is bőven találnak maguknak a sportjukhoz megfelelő körülményeket. Habár a palack nélküli merülgetés, pipás természetfigyelés lehetőségei tágak, a palackos búvárkodás tiltott.
Európa egyik legolcsóbb síelésre alkalmas helye. Megközelítőleg 20 kiépült síüdülője van.

Térség: Körutazás Görögországban

Ez a körzet gyűjtője a körutazások és városlátogatásoknak adott országon belül. Részletes útitervet és program leírást a programokban találhatóak.

Város: Meteorák

Görögország

Látnivalók:

Athén
Az ország fővárosa. Érdekes múltjának köszönhetően Athén Rómával és Jeruzsálemmel vetekszik. Különös egyvelege keletnek és nyugatnak, az első és a harmadik világnak. Rekedt utcai árusaival, színes piacaival a török bazárra emlékeztet. Az Akropolisz csodás Parthenónjával, mint vigyázó őr magasodik a város fölé, s annak szinte bármely pontjáról látható. Épületei valaha páratlan színeivel, arany díszítéseivel, márvány szobraival kápráztatta el látogatóit. Ma, romjaiban még mindig páratlan látványosság. A Parthenón a szűzies Athéné temploma. Mellette találjuk az Erektheiont, ahol Erektheiusz király sírja található. Oldalán hat nőalak szobra helyettesíti az oszlopokat. A dionüsszosz Színház az Akropolisz déli lejtőjén épült. A domb északkeleti oldalán találjuk a kis falut, amely neve Plaka. Keskeny, labirintus szerű utcácskái kellemes, barátságos hangulatot árasztanak. Agora volt az ókori Athén társadalmi központja. A Nemzeti Régészeti Múzeumban Mükénéből származó csodás tárgyakat, s az ország különböző tájairől, szigeteiről idekerült leleteket láthatunk. Plakában nem nehéz olcsó szállást találni, de a főszezonban (július, augusztus) mindenképp előre kell lefoglalnunk szobánkat.

Peloponnészosz
A görög szárazföld legdélibb része. A félsziget keleti részén található Epidaurosz, Korinthosz, és Mükéné, mind könnyen megközelíthető Nafplionból. A bizánci Misztrasz a Taigetosz oldalába épült. Délebbre találjuk Manit, amely érintetlen tájaival kitűnő helyszíne lehet egy kirándulásnak. Ellátogathatunk Olümpiába, ahol megtekinthetjük Zeusz templomának romjait.

Meteora-kolostorok
Thesszália északnyugati részén 300 méteres sziklák emelkednek, tetejükön kolostorok állnak. Különleges látvány, a látogató fel nem foghatja, hogyan tudták a sziklák csúcsira felépíteni ezeket az épületeket.

Kikládok-szigetcsoport
A szigetek legtöbbje már frekventált turista célpont: Mikonosz, Szantorini, Párosz, Iosz, míg néhány kevésbé zsúfolt: Androsz, Kea, Kithnosz, Szefirosz és Szifnosz. Mikonosz a legzsúfoltabb és legdrágább sziget. Festők, nudisták, millomosok, újgazdagok, prominens személyiségek, mind megtalálhatók a szigeten. Szantorini furcsa, megkapó és gyönyörű. Alakját a közel 3500 évvel ezelőtti vulkánkitörésnek köszönheti. Ha nem kívánunk a turisták tömegének tagjaivá válni, menjünk inkább Szikinoszra, Anafira, vagy Naxoszba.

Kréta
Görögország legnagyobb szigete, s az országba látogatók egynegyedét látja vendégül. Ennek ellenére lehet nyugodtabb partszakaszokat és településeket találni. A mínoszi kultúra központja volt, így ennek a kornak számtalan emlékét találjuk itt. A Knosszoszi Palota Kréta legnagyobb városától, Irakliontól mindössze 5 kilométerre található. Ganiában, Rethimnonban csodálatos velencei épületeket találunk. Élvezetes túralehetőségeket rejt magában a sziget, amelyek révén megismerhetjük a természeti és a kultúrális értékeket. A déli part éghajlatának köszönhetően, áprilistól novemberig fürödhetünk a tengerben.

Dodekanészosz-szigetek
Rodoszt kivéve a kultúrtörténetileg Görögországhoz, geológiailag az anatóliai szárazföldhöz tartozó szigetek vízben szegények és többnyire kopárak. Legjelentősebb szigetek: Kósz, Lipszi, Szimi, Patmosz, Tilosz, Kasztellorizon, Kasszosz.

Jón-szigetek
Hét fő szigete: Korfu, Paxi, Kefallónia, Zakünthosz, Ithaki, Lefkada és Kithira.
Itt sok emlék található, amely az olasz kultúra jellegzetességeit mutatja.
A legszebb szigetnek sokan Korfut tartják, ami nem alaptalan, hiszen déli részének lankás zöld dombjai, északi részének sziklás meredélyei lenyűgöző látványt nyújtanak.

Északkeleti Égei-szigetek
Nagyobb szigetek: Szamosz, Chíosz, Ikara, Leszbosz, Límnosz, Szamothráki, és Thászosz. Hatalmas távolságra vannak egymástól, nem könnyű rövid idő alatt több szigetet is bejárni. Minden szigetnek sajátos arculata van. Számosz, Pithagorasz születési helye, hegyvidékes, nedves, erdős terület. A tojás alakú Szamothrákin találjuk az Égei-tengei szigetek legmagasabb hegyét, az 1700m körüli Fengári-hegyet.

Szporádok
Az ókorban kapták ezt a nevet azok a szigetek, amelyek a Kükládok körül szétszórtan helyezkednek el (a név jelentése: szétszórt). Ma megkülönböztetjük egymástól az Északi- Szporádokat és a Déli-Szporádokat. Fontosabb északi szigetek: Szkopelosz, Alonnisszosz és Szkirosz, déliek: Patmosz, Lipszi, Lerosz, Kalimnosz, Kósz, Niszirosz, Tilosz, Halki, Szimi, Furni és Ikara. Drága, zsúfolt helyek ezek. Néhány szigeten a pezsgő éjszakai életen kívül nincs is más különlegesség.

Szaróni-szigetek
A Szaróni-öbölben található szigeteket nevezik így. Szalamisz, Ejina, Anjisztrion, Poroszt, valamint még számtalan kisebb sziget és sziklazátony tartozik ide. Legnagyobb sziget Szalamisz, amelynek partja igen tagolt.

GÖRÖG SZIGETEK
Magyar Köztársaság Nagykövetsége: 15452 Athén, 16 Kalvou Str. P. Psychico
Tel.: 00-30-16714889

Hivatalos nyelv: görög

Árak: Ne görög szárazföldi árakat várjanak a szigetek minden esetben drágábbak.

Vallás: görögkeleti

Időjárás: a nyár a szigeteken már április végén beköszönt, de a meleg még június közepéig mérsékelt.(23-28C-ra számíthatunk) A július, augusztus forró, száraz évszak ( 35-40C) csak rövid záporok fordulhatnak elő. Szeptembertől a szezonzárásig október végéig tart az egyik legkellemesebb évszak, amikor enyhül a meleg, előfordulnak esők, de a tenger végig fürdésre alkalmas.

Beutazási szabályok: a visszaindulástól számított 3 hónapig érvényes útlevél szükséges, vízum nem szükséges ha az ott-tartózkodás nem haladja meg a 3 hónapot. Mivel Görögország az EU tagja, így belépéskor számítógépes ellenőrzésre kell számítani. Bármilyen Schengen-i országban elkövetett szabálysértés a belépést kizárja.


Telefon: Magyarországot hívni 00-36+hívószám. Görögországot hívni 00-30+hívószám
Feszültség: 220V

Egészségügyi tanács: csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Palackozott vizet élelmiszerboltok árulnak.

Egyéb: használat után kérik, hogy a WC papírt a WC mellett elhelyezett szemetes kosárba dobják, mert dugulásveszély van. Ez szinte minden szálláshelyre vonatkozik.

Üzletek, bankok nyitva tartása: A szieszta idő alatt az üzletek zárva tartanak. (14.00-17.00) Sok helyen (ld. Korfu) hétfő, szerda, szombat délután sem nyitnak ki.
A bankok hétköznap 8.00-14.00 tartanak nyitva.
Múzeumok: szünnap általában kedd (elvétve hétfő).
Strandok: nyilvánosak (kivéve néhány szálloda saját strandját). Napernyő, napágy bérelhető.

Autókölcsönzés: minimum korhatár 23 év, minimum 1 éves jogosítvány, útlevél szükséges
A kölcsönzési díj előre fizetendő az üzemanyag költség a bérlőt terheli. Általában kauciót kérnek, amit viszszakapnak. Egy- illetve kétnapos bérlés esetén a kilométerfutást limitálják, naponta 100-100 km. Amennyiben átlépik km-enként, kategóriánként +felárat kell fizetni. Három napi vagy annál hosszabb bérlés esetén ez a korlátozás megszűnik.
Kérjük, mielőtt autót vagy motort bérelnek győződjenek meg arról, hogy a bérleti díj tartalmaz e biztosítást. Csak biztosított gépjárművet béreljenek. Kérjék idegenvezetőink segítségét a helyszínen.

Motorkölcsönzés: korhatár 16 év. Jogosítvány szükséges!

Szálláshelyek:

Apartmanok: Standard színvonalú apartmanok helyiségei a legtöbb esetben kis méretűek, egyszerűen berendezettek. A konyhában a főzéshez szükséges edények biztosítottak, de célszerű kiegészítőkről gondoskodni (mosogatószer, konyharuha stb.) Előfordulhat, hogy a konyhában csak hidegvíz van bevezetve. A pótágy kinyitható campingágyat jelent, díja ezért kedvezőbb. Egyágyas elhelyezés nincs az apartmanokban, a részvételi díjat annyi személyre kell fizetni, amennyi az apartman minimális befogadóképessége. A fürdőszobák zuhanyzósak. Takarítás apartmantól függően heti 2-3 alkalom. Törülközőt biztosítanak, ezt heti 1 alkalommal cserélik. Turnusváltás napján az apartmanokat 10.00-óráig kell elhagyni, indulásig a csomagok biztonságos elhelyezéséről az idegenvezetőtől kapnak felvilágosítást.

Szállodák: A kategóriába sorolás a helyi besorolásnak megfelelő, bár tudni kell, hogy sok esetben az európai azonos besorolásnál gyengébb kategóriát jelent. Minibár ritka, ezt külön mindig feltüntettük az adott szállodánál. A szobákat érkezés napján általában 14.00 óra után vehetik át, hazautazáskor azokat 10.00 óráig kell elhagyni.

Fontos: Bár hosszú évek óta az idegenforgalom az egyik fő nemzetgazdasági húzóágazat, mégis az ideérkező turistának számolnia kell némi kellemetlenséggel. Balkáni országról lévén szó, semmiképpen ne várjanak nyugat európai színvonalat. Lassú ügyintézés, pontatlanság itt megszokott fogalmak. Sok estben a szigetek rendezetlennek tűnnek, a településeken sokszor nincs járda, a központi fekvésű szálláshelyek esténként zajosak a nyüzsgő éjszakai élet miatt. Amennyiben csendesebb a pihenéshez kiváló és a településtől távolabbi szálláshelyet választanak az esti programokhoz, bevásárláshoz sétára lesz szükség vagy kényelmük érdekében tanácsos motor vagy gépkocsit bérelni.
Szúnyogriasztóval készüljenek, egyes időszakokban rengeteg a szúnyog a szigeteken.

Idegenvezető: Utasainkat az iroda telepített idegenvezetője várja a reptéren, aki meghatározott időpontokban fogadóórákat tart.

Fakultatív programok: A programlehetőségekkel nyaralásukat szeretnénk színesíteni, ezekre a helyszínen az idegenvezetőnél jelentkezhetnek. Fizetni valutában illetve Drachmában lehet ezekre. (12 éves korig 50% minden program) Mivel ezen programokat minden esetben helyi partnerirodánk szervezi az esetlegesen felmerült problémákat a helyszínen idegenvezetőnk segítségével orvosolják. A programok létszám függőek, a részletekről felvilágosítást a helyszínen kapnak.

Pénz és költségek:
Olcsó étkezés: 4-8 EUR
Éttermi étkezés: 10-20 EUR

Már nem kifejezetten olcsó hely. A minimális napi költség 20 EUR , amely azt jelenti, hogy stoppal jutunk el egyik helyről a másikra, ifjúsági szálláson vagy kempingben alszunk, nem megyünk bárba és csak néha-néha eszünk étteremben. Szánjunk legalább 35 EUR -t egy napra, ha saját szobát akarunk, és néhányszor étteremben étkezünk, s részt veszünk egy-egy városnézésen, illetve kiránduláson is. Ha igazi nyaralást szeretnénk inkább napi 45 EUR -ra van szükségünk.

A bankok minden valutanemet váltanak, akár készpénzről, akár csekkről, bár készpénz esetén kisebb a kezelési költség. A hitelkártyát csak a nagyobb és drágább intézmények fogadják el. A legtöbb bank rendelkezik automatával, amelyek a Maestro és a Cirrus rendszeren keresztül egyenlítik ki tartozásainkat.
Az éttermekben felszámolják a felszolgálás díját, mégis szokás hagyni valamennyi borravalót ezen felül (elegendő csupán felfelé kerekíteni a számlát). A taxi esetében hasonló a helyzet, egy kis összeget illik még adni. Az alkudozás nem annyira elterjedt, mint a távol-keleten. A szállodai szobaárból viszont mindig érdemes alkudni.

Mikor utazzunk:
A tavasz és az ősz a legalkalmasabb időszak az utazásra. A tél kissé unalmas lehet, viszont Húsvét és június között tökéletesek a körülmények, az idő csodaszép, de nem túl forró, a partok és a látnivalók nem túl zsúfoltak, a közlekedés zökkenőmentes. A szállás pedig még olcsóbb ekkor. Majd augusztus végétől november végéig ismét ideálisak a feltételek.

Aktív pihenés:
Hegyvidékes tájai tökéletesek a hegyi túrákhoz. A tájat csapások, kitaposott ösvények szelik keresztül-kasul, s a falvakat bizánci kövezett ösvények kötik össze.
A szörfözés kedvelői is bőven találnak maguknak a sportjukhoz megfelelő körülményeket. Habár a palack nélküli merülgetés, pipás természetfigyelés lehetőségei tágak, a palackos búvárkodás tiltott.
Európa egyik legolcsóbb síelésre alkalmas helye. Megközelítőleg 20 kiépült síüdülője van.

Térség: Athén és környéke

Athén

Az ország fővárosa. Érdekes múltjának köszönhetően Athén Rómával és Jeruzsálemmel vetekszik. Különös egyvelege keletnek és nyugatnak, az első és a harmadik világnak. Rekedt utcai árusaival, színes piacaival a török bazárra emlékeztet. Az Akropolisz csodás Parthenónjával, mint vigyázó őr magasodik a város fölé, s annak szinte bármely pontjáról látható. Épületei valaha páratlan színeivel, arany díszítéseivel, márvány szobraival kápráztatta el látogatóit. Ma, romjaiban még mindig páratlan látványosság. A Parthenón a szűzies Athéné temploma. Mellette találjuk az Erektheiont, ahol Erektheiusz király sírja található. Oldalán hat nőalak szobra helyettesíti az oszlopokat. A dionüsszosz Színház az Akropolisz déli lejtőjén épült. A domb északkeleti oldalán találjuk a kis falut, amely neve Plaka. Keskeny, labirintus szerű utcácskái kellemes, barátságos hangulatot árasztanak. Agora volt az ókori Athén társadalmi központja. A Nemzeti Régészeti Múzeumban Mükénéből származó csodás tárgyakat, s az ország különböző tájairől, szigeteiről idekerült leleteket láthatunk. Plakában nem nehéz olcsó szállást találni, de a főszezonban (július, augusztus) mindenképp előre kell lefoglalnunk szobánkat.

Város: Athén

Az ország fővárosa. Érdekes múltjának köszönhetően Athén Rómával és Jeruzsálemmel vetekszik. Különös egyvelege keletnek és nyugatnak, az első és a harmadik világnak. Rekedt utcai árusaival, színes piacaival a török bazárra emlékeztet. Az Akropolisz csodás Parthenónjával, mint vigyázó őr magasodik a város fölé, s annak szinte bármely pontjáról látható. Épületei valaha páratlan színeivel, arany díszítéseivel, márvány szobraival kápráztatta el látogatóit. Ma, romjaiban még mindig páratlan látványosság. A Parthenón a szűzies Athéné temploma. Mellette találjuk az Erektheiont, ahol Erektheiusz király sírja található. Oldalán hat nőalak szobra helyettesíti az oszlopokat. A dionüsszosz Színház az Akropolisz déli lejtőjén épült. A domb északkeleti oldalán találjuk a kis falut, amely neve Plaka. Keskeny, labirintus szerű utcácskái kellemes, barátságos hangulatot árasztanak. Agora volt az ókori Athén társadalmi központja. A Nemzeti Régészeti Múzeumban Mükénéből származó csodás tárgyakat, s az ország különböző tájairől, szigeteiről idekerült leleteket láthatunk. Plakában nem nehéz olcsó szállást találni, de a főszezonban (július, augusztus) mindenképp előre kell lefoglalnunk szobánkat.

Görögország

Látnivalók:

Athén
Az ország fővárosa. Érdekes múltjának köszönhetően Athén Rómával és Jeruzsálemmel vetekszik. Különös egyvelege keletnek és nyugatnak, az első és a harmadik világnak. Rekedt utcai árusaival, színes piacaival a török bazárra emlékeztet. Az Akropolisz csodás Parthenónjával, mint vigyázó őr magasodik a város fölé, s annak szinte bármely pontjáról látható. Épületei valaha páratlan színeivel, arany díszítéseivel, márvány szobraival kápráztatta el látogatóit. Ma, romjaiban még mindig páratlan látványosság. A Parthenón a szűzies Athéné temploma. Mellette találjuk az Erektheiont, ahol Erektheiusz király sírja található. Oldalán hat nőalak szobra helyettesíti az oszlopokat. A dionüsszosz Színház az Akropolisz déli lejtőjén épült. A domb északkeleti oldalán találjuk a kis falut, amely neve Plaka. Keskeny, labirintus szerű utcácskái kellemes, barátságos hangulatot árasztanak. Agora volt az ókori Athén társadalmi központja. A Nemzeti Régészeti Múzeumban Mükénéből származó csodás tárgyakat, s az ország különböző tájairől, szigeteiről idekerült leleteket láthatunk. Plakában nem nehéz olcsó szállást találni, de a főszezonban (július, augusztus) mindenképp előre kell lefoglalnunk szobánkat.

Peloponnészosz
A görög szárazföld legdélibb része. A félsziget keleti részén található Epidaurosz, Korinthosz, és Mükéné, mind könnyen megközelíthető Nafplionból. A bizánci Misztrasz a Taigetosz oldalába épült. Délebbre találjuk Manit, amely érintetlen tájaival kitűnő helyszíne lehet egy kirándulásnak. Ellátogathatunk Olümpiába, ahol megtekinthetjük Zeusz templomának romjait.

Meteora-kolostorok
Thesszália északnyugati részén 300 méteres sziklák emelkednek, tetejükön kolostorok állnak. Különleges látvány, a látogató fel nem foghatja, hogyan tudták a sziklák csúcsira felépíteni ezeket az épületeket.

Kikládok-szigetcsoport
A szigetek legtöbbje már frekventált turista célpont: Mikonosz, Szantorini, Párosz, Iosz, míg néhány kevésbé zsúfolt: Androsz, Kea, Kithnosz, Szefirosz és Szifnosz. Mikonosz a legzsúfoltabb és legdrágább sziget. Festők, nudisták, millomosok, újgazdagok, prominens személyiségek, mind megtalálhatók a szigeten. Szantorini furcsa, megkapó és gyönyörű. Alakját a közel 3500 évvel ezelőtti vulkánkitörésnek köszönheti. Ha nem kívánunk a turisták tömegének tagjaivá válni, menjünk inkább Szikinoszra, Anafira, vagy Naxoszba.

Kréta
Görögország legnagyobb szigete, s az országba látogatók egynegyedét látja vendégül. Ennek ellenére lehet nyugodtabb partszakaszokat és településeket találni. A mínoszi kultúra központja volt, így ennek a kornak számtalan emlékét találjuk itt. A Knosszoszi Palota Kréta legnagyobb városától, Irakliontól mindössze 5 kilométerre található. Ganiában, Rethimnonban csodálatos velencei épületeket találunk. Élvezetes túralehetőségeket rejt magában a sziget, amelyek révén megismerhetjük a természeti és a kultúrális értékeket. A déli part éghajlatának köszönhetően, áprilistól novemberig fürödhetünk a tengerben.

Dodekanészosz-szigetek
Rodoszt kivéve a kultúrtörténetileg Görögországhoz, geológiailag az anatóliai szárazföldhöz tartozó szigetek vízben szegények és többnyire kopárak. Legjelentősebb szigetek: Kósz, Lipszi, Szimi, Patmosz, Tilosz, Kasztellorizon, Kasszosz.

Jón-szigetek
Hét fő szigete: Korfu, Paxi, Kefallónia, Zakünthosz, Ithaki, Lefkada és Kithira.
Itt sok emlék található, amely az olasz kultúra jellegzetességeit mutatja.
A legszebb szigetnek sokan Korfut tartják, ami nem alaptalan, hiszen déli részének lankás zöld dombjai, északi részének sziklás meredélyei lenyűgöző látványt nyújtanak.

Északkeleti Égei-szigetek
Nagyobb szigetek: Szamosz, Chíosz, Ikara, Leszbosz, Límnosz, Szamothráki, és Thászosz. Hatalmas távolságra vannak egymástól, nem könnyű rövid idő alatt több szigetet is bejárni. Minden szigetnek sajátos arculata van. Számosz, Pithagorasz születési helye, hegyvidékes, nedves, erdős terület. A tojás alakú Szamothrákin találjuk az Égei-tengei szigetek legmagasabb hegyét, az 1700m körüli Fengári-hegyet.

Szporádok
Az ókorban kapták ezt a nevet azok a szigetek, amelyek a Kükládok körül szétszórtan helyezkednek el (a név jelentése: szétszórt). Ma megkülönböztetjük egymástól az Északi- Szporádokat és a Déli-Szporádokat. Fontosabb északi szigetek: Szkopelosz, Alonnisszosz és Szkirosz, déliek: Patmosz, Lipszi, Lerosz, Kalimnosz, Kósz, Niszirosz, Tilosz, Halki, Szimi, Furni és Ikara. Drága, zsúfolt helyek ezek. Néhány szigeten a pezsgő éjszakai életen kívül nincs is más különlegesség.

Szaróni-szigetek
A Szaróni-öbölben található szigeteket nevezik így. Szalamisz, Ejina, Anjisztrion, Poroszt, valamint még számtalan kisebb sziget és sziklazátony tartozik ide. Legnagyobb sziget Szalamisz, amelynek partja igen tagolt.

GÖRÖG SZIGETEK
Magyar Köztársaság Nagykövetsége: 15452 Athén, 16 Kalvou Str. P. Psychico
Tel.: 00-30-16714889

Hivatalos nyelv: görög

Árak: Ne görög szárazföldi árakat várjanak a szigetek minden esetben drágábbak.

Vallás: görögkeleti

Időjárás: a nyár a szigeteken már április végén beköszönt, de a meleg még június közepéig mérsékelt.(23-28C-ra számíthatunk) A július, augusztus forró, száraz évszak ( 35-40C) csak rövid záporok fordulhatnak elő. Szeptembertől a szezonzárásig október végéig tart az egyik legkellemesebb évszak, amikor enyhül a meleg, előfordulnak esők, de a tenger végig fürdésre alkalmas.

Beutazási szabályok: a visszaindulástól számított 3 hónapig érvényes útlevél szükséges, vízum nem szükséges ha az ott-tartózkodás nem haladja meg a 3 hónapot. Mivel Görögország az EU tagja, így belépéskor számítógépes ellenőrzésre kell számítani. Bármilyen Schengen-i országban elkövetett szabálysértés a belépést kizárja.


Telefon: Magyarországot hívni 00-36+hívószám. Görögországot hívni 00-30+hívószám
Feszültség: 220V

Egészségügyi tanács: csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Palackozott vizet élelmiszerboltok árulnak.

Egyéb: használat után kérik, hogy a WC papírt a WC mellett elhelyezett szemetes kosárba dobják, mert dugulásveszély van. Ez szinte minden szálláshelyre vonatkozik.

Üzletek, bankok nyitva tartása: A szieszta idő alatt az üzletek zárva tartanak. (14.00-17.00) Sok helyen (ld. Korfu) hétfő, szerda, szombat délután sem nyitnak ki.
A bankok hétköznap 8.00-14.00 tartanak nyitva.
Múzeumok: szünnap általában kedd (elvétve hétfő).
Strandok: nyilvánosak (kivéve néhány szálloda saját strandját). Napernyő, napágy bérelhető.

Autókölcsönzés: minimum korhatár 23 év, minimum 1 éves jogosítvány, útlevél szükséges
A kölcsönzési díj előre fizetendő az üzemanyag költség a bérlőt terheli. Általában kauciót kérnek, amit viszszakapnak. Egy- illetve kétnapos bérlés esetén a kilométerfutást limitálják, naponta 100-100 km. Amennyiben átlépik km-enként, kategóriánként +felárat kell fizetni. Három napi vagy annál hosszabb bérlés esetén ez a korlátozás megszűnik.
Kérjük, mielőtt autót vagy motort bérelnek győződjenek meg arról, hogy a bérleti díj tartalmaz e biztosítást. Csak biztosított gépjárművet béreljenek. Kérjék idegenvezetőink segítségét a helyszínen.

Motorkölcsönzés: korhatár 16 év. Jogosítvány szükséges!

Szálláshelyek:

Apartmanok: Standard színvonalú apartmanok helyiségei a legtöbb esetben kis méretűek, egyszerűen berendezettek. A konyhában a főzéshez szükséges edények biztosítottak, de célszerű kiegészítőkről gondoskodni (mosogatószer, konyharuha stb.) Előfordulhat, hogy a konyhában csak hidegvíz van bevezetve. A pótágy kinyitható campingágyat jelent, díja ezért kedvezőbb. Egyágyas elhelyezés nincs az apartmanokban, a részvételi díjat annyi személyre kell fizetni, amennyi az apartman minimális befogadóképessége. A fürdőszobák zuhanyzósak. Takarítás apartmantól függően heti 2-3 alkalom. Törülközőt biztosítanak, ezt heti 1 alkalommal cserélik. Turnusváltás napján az apartmanokat 10.00-óráig kell elhagyni, indulásig a csomagok biztonságos elhelyezéséről az idegenvezetőtől kapnak felvilágosítást.

Szállodák: A kategóriába sorolás a helyi besorolásnak megfelelő, bár tudni kell, hogy sok esetben az európai azonos besorolásnál gyengébb kategóriát jelent. Minibár ritka, ezt külön mindig feltüntettük az adott szállodánál. A szobákat érkezés napján általában 14.00 óra után vehetik át, hazautazáskor azokat 10.00 óráig kell elhagyni.

Fontos: Bár hosszú évek óta az idegenforgalom az egyik fő nemzetgazdasági húzóágazat, mégis az ideérkező turistának számolnia kell némi kellemetlenséggel. Balkáni országról lévén szó, semmiképpen ne várjanak nyugat európai színvonalat. Lassú ügyintézés, pontatlanság itt megszokott fogalmak. Sok estben a szigetek rendezetlennek tűnnek, a településeken sokszor nincs járda, a központi fekvésű szálláshelyek esténként zajosak a nyüzsgő éjszakai élet miatt. Amennyiben csendesebb a pihenéshez kiváló és a településtől távolabbi szálláshelyet választanak az esti programokhoz, bevásárláshoz sétára lesz szükség vagy kényelmük érdekében tanácsos motor vagy gépkocsit bérelni.
Szúnyogriasztóval készüljenek, egyes időszakokban rengeteg a szúnyog a szigeteken.

Idegenvezető: Utasainkat az iroda telepített idegenvezetője várja a reptéren, aki meghatározott időpontokban fogadóórákat tart.

Fakultatív programok: A programlehetőségekkel nyaralásukat szeretnénk színesíteni, ezekre a helyszínen az idegenvezetőnél jelentkezhetnek. Fizetni valutában illetve Drachmában lehet ezekre. (12 éves korig 50% minden program) Mivel ezen programokat minden esetben helyi partnerirodánk szervezi az esetlegesen felmerült problémákat a helyszínen idegenvezetőnk segítségével orvosolják. A programok létszám függőek, a részletekről felvilágosítást a helyszínen kapnak.

Pénz és költségek:
Olcsó étkezés: 4-8 EUR
Éttermi étkezés: 10-20 EUR

Már nem kifejezetten olcsó hely. A minimális napi költség 20 EUR , amely azt jelenti, hogy stoppal jutunk el egyik helyről a másikra, ifjúsági szálláson vagy kempingben alszunk, nem megyünk bárba és csak néha-néha eszünk étteremben. Szánjunk legalább 35 EUR -t egy napra, ha saját szobát akarunk, és néhányszor étteremben étkezünk, s részt veszünk egy-egy városnézésen, illetve kiránduláson is. Ha igazi nyaralást szeretnénk inkább napi 45 EUR -ra van szükségünk.

A bankok minden valutanemet váltanak, akár készpénzről, akár csekkről, bár készpénz esetén kisebb a kezelési költség. A hitelkártyát csak a nagyobb és drágább intézmények fogadják el. A legtöbb bank rendelkezik automatával, amelyek a Maestro és a Cirrus rendszeren keresztül egyenlítik ki tartozásainkat.
Az éttermekben felszámolják a felszolgálás díját, mégis szokás hagyni valamennyi borravalót ezen felül (elegendő csupán felfelé kerekíteni a számlát). A taxi esetében hasonló a helyzet, egy kis összeget illik még adni. Az alkudozás nem annyira elterjedt, mint a távol-keleten. A szállodai szobaárból viszont mindig érdemes alkudni.

Mikor utazzunk:
A tavasz és az ősz a legalkalmasabb időszak az utazásra. A tél kissé unalmas lehet, viszont Húsvét és június között tökéletesek a körülmények, az idő csodaszép, de nem túl forró, a partok és a látnivalók nem túl zsúfoltak, a közlekedés zökkenőmentes. A szállás pedig még olcsóbb ekkor. Majd augusztus végétől november végéig ismét ideálisak a feltételek.

Aktív pihenés:
Hegyvidékes tájai tökéletesek a hegyi túrákhoz. A tájat csapások, kitaposott ösvények szelik keresztül-kasul, s a falvakat bizánci kövezett ösvények kötik össze.
A szörfözés kedvelői is bőven találnak maguknak a sportjukhoz megfelelő körülményeket. Habár a palack nélküli merülgetés, pipás természetfigyelés lehetőségei tágak, a palackos búvárkodás tiltott.
Európa egyik legolcsóbb síelésre alkalmas helye. Megközelítőleg 20 kiépült síüdülője van.

Térség: Körutazás Görögországban

Ez a körzet gyűjtője a körutazások és városlátogatásoknak adott országon belül. Részletes útitervet és program leírást a programokban találhatóak.

Város: Körutazás Görögországban


Görögország

Látnivalók:

Athén
Az ország fővárosa. Érdekes múltjának köszönhetően Athén Rómával és Jeruzsálemmel vetekszik. Különös egyvelege keletnek és nyugatnak, az első és a harmadik világnak. Rekedt utcai árusaival, színes piacaival a török bazárra emlékeztet. Az Akropolisz csodás Parthenónjával, mint vigyázó őr magasodik a város fölé, s annak szinte bármely pontjáról látható. Épületei valaha páratlan színeivel, arany díszítéseivel, márvány szobraival kápráztatta el látogatóit. Ma, romjaiban még mindig páratlan látványosság. A Parthenón a szűzies Athéné temploma. Mellette találjuk az Erektheiont, ahol Erektheiusz király sírja található. Oldalán hat nőalak szobra helyettesíti az oszlopokat. A dionüsszosz Színház az Akropolisz déli lejtőjén épült. A domb északkeleti oldalán találjuk a kis falut, amely neve Plaka. Keskeny, labirintus szerű utcácskái kellemes, barátságos hangulatot árasztanak. Agora volt az ókori Athén társadalmi központja. A Nemzeti Régészeti Múzeumban Mükénéből származó csodás tárgyakat, s az ország különböző tájairől, szigeteiről idekerült leleteket láthatunk. Plakában nem nehéz olcsó szállást találni, de a főszezonban (július, augusztus) mindenképp előre kell lefoglalnunk szobánkat.

Peloponnészosz
A görög szárazföld legdélibb része. A félsziget keleti részén található Epidaurosz, Korinthosz, és Mükéné, mind könnyen megközelíthető Nafplionból. A bizánci Misztrasz a Taigetosz oldalába épült. Délebbre találjuk Manit, amely érintetlen tájaival kitűnő helyszíne lehet egy kirándulásnak. Ellátogathatunk Olümpiába, ahol megtekinthetjük Zeusz templomának romjait.

Meteora-kolostorok
Thesszália északnyugati részén 300 méteres sziklák emelkednek, tetejükön kolostorok állnak. Különleges látvány, a látogató fel nem foghatja, hogyan tudták a sziklák csúcsira felépíteni ezeket az épületeket.

Kikládok-szigetcsoport
A szigetek legtöbbje már frekventált turista célpont: Mikonosz, Szantorini, Párosz, Iosz, míg néhány kevésbé zsúfolt: Androsz, Kea, Kithnosz, Szefirosz és Szifnosz. Mikonosz a legzsúfoltabb és legdrágább sziget. Festők, nudisták, millomosok, újgazdagok, prominens személyiségek, mind megtalálhatók a szigeten. Szantorini furcsa, megkapó és gyönyörű. Alakját a közel 3500 évvel ezelőtti vulkánkitörésnek köszönheti. Ha nem kívánunk a turisták tömegének tagjaivá válni, menjünk inkább Szikinoszra, Anafira, vagy Naxoszba.

Kréta
Görögország legnagyobb szigete, s az országba látogatók egynegyedét látja vendégül. Ennek ellenére lehet nyugodtabb partszakaszokat és településeket találni. A mínoszi kultúra központja volt, így ennek a kornak számtalan emlékét találjuk itt. A Knosszoszi Palota Kréta legnagyobb városától, Irakliontól mindössze 5 kilométerre található. Ganiában, Rethimnonban csodálatos velencei épületeket találunk. Élvezetes túralehetőségeket rejt magában a sziget, amelyek révén megismerhetjük a természeti és a kultúrális értékeket. A déli part éghajlatának köszönhetően, áprilistól novemberig fürödhetünk a tengerben.

Dodekanészosz-szigetek
Rodoszt kivéve a kultúrtörténetileg Görögországhoz, geológiailag az anatóliai szárazföldhöz tartozó szigetek vízben szegények és többnyire kopárak. Legjelentősebb szigetek: Kósz, Lipszi, Szimi, Patmosz, Tilosz, Kasztellorizon, Kasszosz.

Jón-szigetek
Hét fő szigete: Korfu, Paxi, Kefallónia, Zakünthosz, Ithaki, Lefkada és Kithira.
Itt sok emlék található, amely az olasz kultúra jellegzetességeit mutatja.
A legszebb szigetnek sokan Korfut tartják, ami nem alaptalan, hiszen déli részének lankás zöld dombjai, északi részének sziklás meredélyei lenyűgöző látványt nyújtanak.

Északkeleti Égei-szigetek
Nagyobb szigetek: Szamosz, Chíosz, Ikara, Leszbosz, Límnosz, Szamothráki, és Thászosz. Hatalmas távolságra vannak egymástól, nem könnyű rövid idő alatt több szigetet is bejárni. Minden szigetnek sajátos arculata van. Számosz, Pithagorasz születési helye, hegyvidékes, nedves, erdős terület. A tojás alakú Szamothrákin találjuk az Égei-tengei szigetek legmagasabb hegyét, az 1700m körüli Fengári-hegyet.

Szporádok
Az ókorban kapták ezt a nevet azok a szigetek, amelyek a Kükládok körül szétszórtan helyezkednek el (a név jelentése: szétszórt). Ma megkülönböztetjük egymástól az Északi- Szporádokat és a Déli-Szporádokat. Fontosabb északi szigetek: Szkopelosz, Alonnisszosz és Szkirosz, déliek: Patmosz, Lipszi, Lerosz, Kalimnosz, Kósz, Niszirosz, Tilosz, Halki, Szimi, Furni és Ikara. Drága, zsúfolt helyek ezek. Néhány szigeten a pezsgő éjszakai életen kívül nincs is más különlegesség.

Szaróni-szigetek
A Szaróni-öbölben található szigeteket nevezik így. Szalamisz, Ejina, Anjisztrion, Poroszt, valamint még számtalan kisebb sziget és sziklazátony tartozik ide. Legnagyobb sziget Szalamisz, amelynek partja igen tagolt.

GÖRÖG SZIGETEK
Magyar Köztársaság Nagykövetsége: 15452 Athén, 16 Kalvou Str. P. Psychico
Tel.: 00-30-16714889

Hivatalos nyelv: görög

Árak: Ne görög szárazföldi árakat várjanak a szigetek minden esetben drágábbak.

Vallás: görögkeleti

Időjárás: a nyár a szigeteken már április végén beköszönt, de a meleg még június közepéig mérsékelt.(23-28C-ra számíthatunk) A július, augusztus forró, száraz évszak ( 35-40C) csak rövid záporok fordulhatnak elő. Szeptembertől a szezonzárásig október végéig tart az egyik legkellemesebb évszak, amikor enyhül a meleg, előfordulnak esők, de a tenger végig fürdésre alkalmas.

Beutazási szabályok: a visszaindulástól számított 3 hónapig érvényes útlevél szükséges, vízum nem szükséges ha az ott-tartózkodás nem haladja meg a 3 hónapot. Mivel Görögország az EU tagja, így belépéskor számítógépes ellenőrzésre kell számítani. Bármilyen Schengen-i országban elkövetett szabálysértés a belépést kizárja.


Telefon: Magyarországot hívni 00-36+hívószám. Görögországot hívni 00-30+hívószám
Feszültség: 220V

Egészségügyi tanács: csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Palackozott vizet élelmiszerboltok árulnak.

Egyéb: használat után kérik, hogy a WC papírt a WC mellett elhelyezett szemetes kosárba dobják, mert dugulásveszély van. Ez szinte minden szálláshelyre vonatkozik.

Üzletek, bankok nyitva tartása: A szieszta idő alatt az üzletek zárva tartanak. (14.00-17.00) Sok helyen (ld. Korfu) hétfő, szerda, szombat délután sem nyitnak ki.
A bankok hétköznap 8.00-14.00 tartanak nyitva.
Múzeumok: szünnap általában kedd (elvétve hétfő).
Strandok: nyilvánosak (kivéve néhány szálloda saját strandját). Napernyő, napágy bérelhető.

Autókölcsönzés: minimum korhatár 23 év, minimum 1 éves jogosítvány, útlevél szükséges
A kölcsönzési díj előre fizetendő az üzemanyag költség a bérlőt terheli. Általában kauciót kérnek, amit viszszakapnak. Egy- illetve kétnapos bérlés esetén a kilométerfutást limitálják, naponta 100-100 km. Amennyiben átlépik km-enként, kategóriánként +felárat kell fizetni. Három napi vagy annál hosszabb bérlés esetén ez a korlátozás megszűnik.
Kérjük, mielőtt autót vagy motort bérelnek győződjenek meg arról, hogy a bérleti díj tartalmaz e biztosítást. Csak biztosított gépjárművet béreljenek. Kérjék idegenvezetőink segítségét a helyszínen.

Motorkölcsönzés: korhatár 16 év. Jogosítvány szükséges!

Szálláshelyek:

Apartmanok: Standard színvonalú apartmanok helyiségei a legtöbb esetben kis méretűek, egyszerűen berendezettek. A konyhában a főzéshez szükséges edények biztosítottak, de célszerű kiegészítőkről gondoskodni (mosogatószer, konyharuha stb.) Előfordulhat, hogy a konyhában csak hidegvíz van bevezetve. A pótágy kinyitható campingágyat jelent, díja ezért kedvezőbb. Egyágyas elhelyezés nincs az apartmanokban, a részvételi díjat annyi személyre kell fizetni, amennyi az apartman minimális befogadóképessége. A fürdőszobák zuhanyzósak. Takarítás apartmantól függően heti 2-3 alkalom. Törülközőt biztosítanak, ezt heti 1 alkalommal cserélik. Turnusváltás napján az apartmanokat 10.00-óráig kell elhagyni, indulásig a csomagok biztonságos elhelyezéséről az idegenvezetőtől kapnak felvilágosítást.

Szállodák: A kategóriába sorolás a helyi besorolásnak megfelelő, bár tudni kell, hogy sok esetben az európai azonos besorolásnál gyengébb kategóriát jelent. Minibár ritka, ezt külön mindig feltüntettük az adott szállodánál. A szobákat érkezés napján általában 14.00 óra után vehetik át, hazautazáskor azokat 10.00 óráig kell elhagyni.

Fontos: Bár hosszú évek óta az idegenforgalom az egyik fő nemzetgazdasági húzóágazat, mégis az ideérkező turistának számolnia kell némi kellemetlenséggel. Balkáni országról lévén szó, semmiképpen ne várjanak nyugat európai színvonalat. Lassú ügyintézés, pontatlanság itt megszokott fogalmak. Sok estben a szigetek rendezetlennek tűnnek, a településeken sokszor nincs járda, a központi fekvésű szálláshelyek esténként zajosak a nyüzsgő éjszakai élet miatt. Amennyiben csendesebb a pihenéshez kiváló és a településtől távolabbi szálláshelyet választanak az esti programokhoz, bevásárláshoz sétára lesz szükség vagy kényelmük érdekében tanácsos motor vagy gépkocsit bérelni.
Szúnyogriasztóval készüljenek, egyes időszakokban rengeteg a szúnyog a szigeteken.

Idegenvezető: Utasainkat az iroda telepített idegenvezetője várja a reptéren, aki meghatározott időpontokban fogadóórákat tart.

Fakultatív programok: A programlehetőségekkel nyaralásukat szeretnénk színesíteni, ezekre a helyszínen az idegenvezetőnél jelentkezhetnek. Fizetni valutában illetve Drachmában lehet ezekre. (12 éves korig 50% minden program) Mivel ezen programokat minden esetben helyi partnerirodánk szervezi az esetlegesen felmerült problémákat a helyszínen idegenvezetőnk segítségével orvosolják. A programok létszám függőek, a részletekről felvilágosítást a helyszínen kapnak.

Pénz és költségek:
Olcsó étkezés: 4-8 EUR
Éttermi étkezés: 10-20 EUR

Már nem kifejezetten olcsó hely. A minimális napi költség 20 EUR , amely azt jelenti, hogy stoppal jutunk el egyik helyről a másikra, ifjúsági szálláson vagy kempingben alszunk, nem megyünk bárba és csak néha-néha eszünk étteremben. Szánjunk legalább 35 EUR -t egy napra, ha saját szobát akarunk, és néhányszor étteremben étkezünk, s részt veszünk egy-egy városnézésen, illetve kiránduláson is. Ha igazi nyaralást szeretnénk inkább napi 45 EUR -ra van szükségünk.

A bankok minden valutanemet váltanak, akár készpénzről, akár csekkről, bár készpénz esetén kisebb a kezelési költség. A hitelkártyát csak a nagyobb és drágább intézmények fogadják el. A legtöbb bank rendelkezik automatával, amelyek a Maestro és a Cirrus rendszeren keresztül egyenlítik ki tartozásainkat.
Az éttermekben felszámolják a felszolgálás díját, mégis szokás hagyni valamennyi borravalót ezen felül (elegendő csupán felfelé kerekíteni a számlát). A taxi esetében hasonló a helyzet, egy kis összeget illik még adni. Az alkudozás nem annyira elterjedt, mint a távol-keleten. A szállodai szobaárból viszont mindig érdemes alkudni.

Mikor utazzunk:
A tavasz és az ősz a legalkalmasabb időszak az utazásra. A tél kissé unalmas lehet, viszont Húsvét és június között tökéletesek a körülmények, az idő csodaszép, de nem túl forró, a partok és a látnivalók nem túl zsúfoltak, a közlekedés zökkenőmentes. A szállás pedig még olcsóbb ekkor. Majd augusztus végétől november végéig ismét ideálisak a feltételek.

Aktív pihenés:
Hegyvidékes tájai tökéletesek a hegyi túrákhoz. A tájat csapások, kitaposott ösvények szelik keresztül-kasul, s a falvakat bizánci kövezett ösvények kötik össze.
A szörfözés kedvelői is bőven találnak maguknak a sportjukhoz megfelelő körülményeket. Habár a palack nélküli merülgetés, pipás természetfigyelés lehetőségei tágak, a palackos búvárkodás tiltott.
Európa egyik legolcsóbb síelésre alkalmas helye. Megközelítőleg 20 kiépült síüdülője van.

Térség: Rodosz

Rodosz a rózsák szigete, a lovagok városa és még egyéb jellemzőkkel szokták jellemezni ezt a 3 földrész által körül ölelt kis gyöngyszemet. Fauna és flórája gazdag nem kietlen. Olajfák és citrusfélék, szőlő és füge gazdagítja. Járt már Lindoson? Megakarja ismerni az Antony Quinn öblöt? Esetleg szeretne egyet bulizni Faliraki utcáin? Vagy Rodosz városában megtalálta már a bárok utcáját? Ismerje meg a szigetet!

Város: Rodosz


Válogasson útjaink közt téma szerint!