+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Kóstoljuk meg Szlovéniát ***

330000.00 Ft/fő, 1F

Szlovénia, Körutazás Szlovéniában

Szállás típus: Hotel ***
Ellátás: leírás szerint
Utazás módja: Busszal
Időtartam: 3 éj
Típus: Városnéző programok, Körutazás
Indulás: 2026-06-04

Programleírás

1. nap: Budapest - Bled - sajtkóstoló - Bled (kb. 560 km)

Kora reggel indulunk Budapestről, vidéki utasaink út közben több helyen tudnak csatlakozni a buszhoz. Egy technikai szünettel a Bledi-tóhoz érkezünk, ahol a magas sziklaszirtre épített várból csodálhatjuk meg a környéket. A több mint 1000 éves vár Szlovénia ikonikus jelképe, az évszázadok alatt számos átépítésen és módosításon esett át. Jelenleg több kiállítás, egy Gutenberg-korabeli nyomda, ősi borospince, egy kastélykaptár, ajándékboltok és étterem is helyet kapott a Várban. Miután mindezeket megnéztük, mi más lehetne autentikusabb élmény, mint egy igazi bledi krémes elfogyasztása, miközben alattunk hever a ladikokkal pettyezett tó és a könnycsepp formájú szigetecske?!

A szigetre a pletnának nevezett lapos fenekű fahajóval jutunk át. A pletna a helyiek által gyártott és csak Bledben ismert hajó, eredete a 16. századra nyúlik vissza. Távolról felismerhető, mivel színes napellenzővel rendelkezik, amely megvédi az utasokat az időjárás viszontagságaitól. Egy pletnar kezeli, amely még mindig nagyon megbecsült szakma. Mária Terézia uralkodása alatt ezt a jogot olyan gazdálkodók kapták, akik rosszabb minőségű szántófölddel rendelkeztek. A címet azóta nemzedékről nemzedékre adják át, ezért a pletna évszázadok óta a családokban marad. Napjainkban is csupán 23 hajó működik a tavon.

A szigeten álló templomhoz és a felvezető 99 lépcsőfokhoz számos legenda fűződik. A lépcső a helyi esküvői tradícióknak is fontos része - az ifjú férjnek ugyanis fel kell vinnie a menyasszonyát a lépcsőkön, hogy fent az Isten színe előtt egybekelhessenek. Ekkor pedig megszólal Bled legszebb harangja, amihez szintén tartozik egy monda... (a templomba a belépő helyben fizetendő)

Újra buszra szállunk és a Bohinj-tó közelében élő kedves családhoz látogatunk. Ők azon kevesek közé tartoznak, akik a fagyok elmúltával minden évben még felhajtják a teheneket a 2000 méter magasan lévő nyári legelőkre és a helyi sajtspecialitást, a mohant készítik. Ez az Európai Unió által is minősített félkemény sajt, csak ezen a területen állítható elő, így nem maradhat ki gasztronómiai túránkból. Egy kis skanzenszerű pajtában mesélik el nekünk a tehéntartás és sajtkészítés kihívásait, majd fatálakon szolgálják fel a sajt- és sonkakülönlegességeiket, házi mentaszörppel kínálva.

Este elfoglaljuk a Bledben lévő szállásunkat. Vacsora egyénileg.

Szállás: Hotel Astoria 3* (1 éj)

2. nap: Bled - Bohinj - Savica-vízesés - Vogel - méhészet - Ljubljana - Portoroz (kb. 240 km)

Reggeli után fotószünet a hatalmas hegyek közé szorított átlátszó vizű Bohinj-tó partján, majd busszal a tó ellentétes végébe indulunk, ahol kb. 25 perces séta után érünk el a 60 méter magas, ferde sziklafalból zubogó Savica (Száva) vízeséshez. Szlovénia egyik legismertebb vízeséséhez kb. 550 lépcső vezet fel, ám több helyen lehetőség nyílik megpihenni. A látvány pedig mindenért kárpótol. A folyó egy karsztbarlangból tör elő. A fehéren tajtékzó víz egy smaragdzöld színű medencébe zuhog, aztán egy újabb lépcsőben folytatja útját a mélyben.

A közelben kabinos felvonóra szállunk és néhány perc alatt 1600 méter magasságban találjuk magunkat. A Vogel-hegy a Triglav Nemzeti Park területén található: télen kedvelt sícentrum, nyáron pedig kellemes kirándulóhely. Fentről csodás kilátás nyílik a Bohinj-tóra és a sokszor még nyár elején is hóval borított, több ezer méter magas környékbeli hegyekre. Sétálhatunk egyet a hegyen vagy egy kávé és süti társaságában élvezhetjük a panorámát.

Szlovénia büszke arra, hogy a méhészet az országban évszázados hagyományra tekint vissza. Minden kétszázadik szlovén foglalkozik méhekkel, úton útfélen színes kaptárakkal találkozunk, így nem csoda, hogy ők kezdeményezték az ENSZ-nél, hogy május 20-át nyilvánítsák a méhek világnapjának. Egy családi méhészetben mi is megismerkedhetünk a mézkészítés és az apiterápia titkaival, kóstolhatunk mézes likőrt és kipróbálhatunk mézes kozmetikumokat.

Késő délutánra érünk Szlovénia zöld fővárosába, Ljubljanába, ahol kiemelkedően foglalkoznak a környezetvédelemmel, így nem csoda, hogy még az épületek tetején is méhkaptárakat és zöld felületeket találunk. 300 ezer lakosával pont elég nagyvárosias, de a kisvárosi báj is érezhető autómentes, ódon utcácskáin. Folyója, a Ljubljanica kis hídjaival és kellemes rakpartokkal épül bele a városképbe. Városnéző sétánkat követően buszra szállunk és meg sem állunk a tengerpartig. Este elfoglaljuk a szállásunkat Portoroz-ban, majd megvacsorázunk.

Szállás: Salinera Apartments 3* (2 éj)

3. nap: Portoroz - olivafarm - Fonda halfarm - Piran (kb. 50 km)

A jó olívaolaj készítéséhez ideális éghajlat, kiváló minőségű olíva, évtizedes szakértelem és csúcstechnológia szükséges. A Lisjak farmján és üzemében mindez megtalálható. A legújabb technológiát alkalmazó hideg sajtolási eljárás lehetővé teszi, hogy alig 4 óra alatt a fától az üvegig jusson az olaj, így nem csoda, hogy már több díjjal és kitüntetéssel büszkélkedhetnek, illetve a világ legjobb séfjei használják. A prémium minőségű Poison mellett kóstolunk csípős chilivel, frissítő naranccsal, illatos szarvasgombával és fokhagymával ízesített olajakat is. De a Lisjaknál nemcsak az olajat, hanem az olajfa minden részét felhasználják: az akár több száz éves egzotikus faanyagból készített bútorokat, dísztárgyakat, konyhai eszközöket is vásárolhatunk és a bogyó egyéb részeiből gyártott természetes kozmetikumokat is kipróbálhatunk.

Innen az egyedülálló Fonda Halfarmra indulunk, ahol innovatív és fenntartható módon tenyésztik a világ egyik legjobb tengeri sügérét. Ugo Fonda tengerbiológus alapította, akinek a lelkesedése és természet iránti szeretete mára átragadt a gyerekeire is - és tapasztalatból mondhatjuk -, hogy a látogatás végére ránk is át fog. A pirani öbölben való haltenyésztésnek köszönhetően más tengeri élőlények is meghonosodtak a területen, köztük néhány olyan, ami szinte már kihalt. Hajóval átszeljük az öblöt, miközben meghallgatjuk a család történetét és hogy miért döntöttek úgy, hogy a legjobb és legtisztább halat fogják tenyészteni a világon. Elhaladunk a pirani sólepárló mellett, majd megérkezünk a vízben lévő hálókhoz melyekben 20-25.000 hal úszkál. Érdekes és informatív módon beszélnek a halakról, például arra is remek tippet kapunk, hogy hogyan ismerhetjük fel a piacon a friss halat...annyit elárulunk, hogy nem a szeméről. Látogatásunkat egy kis sügérkóstolóval fejezzük be. A vékonyra vágott friss, nyers haldarabokat egy csipet pirani tengeri sóval és isztriai olívaolajjal ízesítik, majd egy vékony szelet vajas bagetten szolgálják fel. Természetesen szlovén fehér bort is kapunk a kóstolóhoz.

Innen Isztria egyik legfestőibb városkájába, Piranba utazunk. Óvárosa a velencei gótikus építészet gazdag tárháza, az egész Adria egyik legjobb állapotban fennmaradt történelmi városa, számos látnivalóval, remek éttermekkel, hangulatos utcácskákkal, romantikus terekkel. Rövid gyalogos városnézést követően lehetőségünk lesz egy kellemes étterem vagy kávézó teraszán élvezni a mediterrán életérzést.

A délutáni órákban érünk vissza a szállásra, hogy még lehetőségünk legyen élvezni a szálláson a kellemes napsütést és a tengert. A hotel tengerparttal és 2 kültéri medencével rendelkezik. Napozóágyak a helyszínen bérelhetők. Vacsora a szálláson.

4. nap: Portoroz - Prosciutto manufaktúra - Postojnai cseppkőbarlang - Budapest (kb. 560 km)

Kevesen tudják, hogy a szlovén karsztvidék jellegzetessége a levegőn szárított sonka (pršut), ami nemcsak elnevezésében, de elkészítési módjában és ízében is nagyon hasonlatos az olasz prosciuttohoz. Így reggeli után Trieszt érintésével egy szlovén sonkaérlelő manufaktúrába megyünk, ahol az elkészített finomságok egy jól szellőző, megadott hőmérsékletű és páratartalmú helységben lógnak hónapokig. Kóstolunk 24 hónapos érlelésű Cobius prosciuttot, vaddisznóból és őzgerincből készült sonkát, helyi sajtokat és kenyereket is.

A finom sonkák és borok mellett a karsztvidék másik jellemzői a barlangok, melyek közül a postojnai cseppkőbarlang az egyik leglátványosabb. Méretét jól érzékelteti, hogy a látogatás egy közel négy kilométeres vonatozással kezdődik, majd utána egy látványos séta következik a termenként különböző színű és formájú cseppkövek között. Itt él a barlangi vakgőte, mely teljes sötétségben és akár 10 évig is élelem nélkül is jól érzi magát; nem csoda, hogy számos legenda övezi ezt ,,a sárkányfiókát".

A látogatást követően élményekkel és ízekkel gazdagon Magyarország felé indulunk, ahová körülbelül 21 óra környékén érkezünk.

UNESCO Világörökségi helyszín

  • Jože Plečnik művei Ljubljanában
  • Méhészkedés Szlovéniában (szellemi örökség)


Utazás/Elhelyezés/Ellátás, Miért éppen

1. Szlovénia egy kis ékszerdoboz, hiszen kis méretének és természeti gazdagságának köszönhetően, délelőtt még havas hegycsúcsokon sétálunk, délután pedig már a tengerparton élvezhetjük a napsütést.

2. Szlovéniát nem csak látni kell, hanem átérezni és megkóstolni is, hiszen csak ekkor lehet teljes az élmény. Természetesnek vesszük, hogy Szlovéniában a haltenyésztésnek, és az ízletes halas ételek elkészítésének hagyománya van, de ki gondolná azt, díjnyertes olívaolajat is előállítanak? Emellett egy helyi specialitást, a mohan sajtot is megkóstoljuk, amely csak ezen a területen állítható elő. Elkényeztetjük az ízlelőbimbóinkat: magaslegelőn, tradicionális módon érlelt sajtot, levegőn szárított prosciuttot és nyers, pirani tengeri sóval ízesített tengeri sügért is kóstolunk.

3. Miután alaposan belakmároztunk sügérből, sonkából, bledi krémesből, és ittunk egy zamatos mézeslikőrt és mentaszörpöt, útra kelünk, hogy megnézzük többek között a festői Bledi-tavat, a hegyek között megbújó Bohinj-tavat, a fővárost, Ljubljanát és a bájos, Velencét idéző Pirant.

4. Járt már olyan hatalmas barlangban, ahol vonat jár? És olyanban, ahol sárkányok élnek? Ha velünk tart, akkor a jövőben mindkét kérdésre igennel felelhet.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

2026-06-04 3 éj

330000.00 Ft/fő, 1F

Ajánlatkérés
2026-06-04 3 éj

330000.00 Ft/fő, 2F

Ajánlatkérés
2026-06-04 3 éj

330000.00 Ft/fő, 2F

Ajánlatkérés
2026-06-04 3 éj

400000.00 Ft/fő, 1F

Ajánlatkérés
Adat / lap
/

Mit tartalmaz az ár?


Az ár tartalmazza

  • az utazást felsőkategóriás autóbusszal
  • 3 éjszaka szállást 3*-os szállodákban
  • a reggelis ellátást
  • 2 vacsorát
  • a kóstolókat
  • az audioguide készüléket
  • a felsorolt programokat
  • a magyar nyelvű idegenvezetést

Az ár nem tartalmazza

  • a belépőjegyeket
    (helyszínen fizetendő, nyugdíjas kedvezmény igénybe vehető)
    kb. 50 EUR/fő
  • a borravalót
    kb. 20 EUR/fő
  • az útlemondási biztosítást
    (Covid fedezettel): 2,8%


EGYÉB KÖLTSÉGEK

  • Egyágyas felár
    70 000 Ft
  • BBP utasbiztosítás
    (EUB Biztosító)
    - Air Nívó:
    770 Ft/fő/nap

    - Air & Cruise Top:
    1.140 Ft/fő/nap

    - Air & Cruise Extra:
    1.750 Ft/fő/nap

Érintett desztinációk:

Szlovénia

Látnivalók:

Bled: giccsfestménybe illő vidék, a hó is biztos, de meglehetősen drága. Ráadásul a sípályákhoz buszozni kell, nap mint nap. Ha valakinek azonban sikerül télen eljutnia ide, a Bledi-tó közepén álló kastélyhoz, muszáj elkorcsolyáznia, felejthetetlen élmény. Az elit vendégkör igényeinek megfelelően éjszaka kivilágítják a sípályákat. Nem árt figyelni lesiklás közben, ugyanis politikusok és világhírű művészek is megfordulnak errefelé.

Bovec: az ország észak-nyugati csücskében, az olasz határ mellett bújik meg, valódi magashegyi üdülőhely, garantáltan hóbiztos terep, néha még május végén is. A legmagasabb sípályák 2300 méterről indulnak. Meg lehet nézni, hol harcolt a dédapa az első világháború idején, ugyanis itt vágtat medrében a szomorú hírű Isonzo (szlovénül Soca) folyó. Kobaridban a világháborús múzeum tényleg fantasztikus.

Bohinj: a Bohinji-tó egy gleccservölgyben alakult ki, innen ered a Száva folyó is. Itt két síközpont található: Kobla és a Vogel. Kobla ezer méter körüli magasságban, míg a Vogel 1800 méteren. Acélos idegzetűek jéggé fagyott vízesésen mászhatnak szöges cipővel és hegymászó felszerelésben, vagy akár az ejtőernyős síugrást is gyakorolhatják.

Maribor-Pohorje: előnye, hogy közel van Magyarországhoz (420 km Budapesttől), de mivel nincs nagyon magasan, nem túl hóbiztos. Viszont nagy a síelhető terület, és mindig jól karbantartják a pályákat. Gyerekkel utazóknak ideális: amíg a kölök próbálkozik, apuka kedvére kocsmázhat a szomszédban.

Kranjska Gora: a legnagyobb szlovén sícentrum, 30 kilométer hosszú sípályák, sífutóterep, csak kicsit messze van tőlünk, már egészen az olasz határnál. Megközelíteni egyértelműen Ausztrián keresztül érdemes. Szállás is akad bőven (4000 vendégágy), talán még nekünk is megfizethető. A közeli Planicán a síugrást is gyakorolni lehet (az első komolyabb kulcscsonttörésig), a legelszántabbak pedig sítalpon (mivel máshogy lehetetlen) felkereshetik a magasztos Vrsic-hágó tetején található Orosz-kápolnát.

Krvavec: legnagyobb előnye, hogy csak 10 kilométerre fekszik Ljubljanától, így akár minden nap ki lehet járni a fővárosból. Kultúrpatkányok könnyen rákattanhatnak a messze földön híres ljubljanai underground feelingre, és akkor esetleg ki se mozdulnak a fővárosból. Aki viszont egy hegyi fogadóban töltené el inkább a napjait, itt kedvére társaloghat esténként a medvékkel. A pályák eléggé magasan, 1500 és 2000 méter között találhatók.

Rogla
1500 méteres magasságban terül el ez a menő sport- és üdülőcentrum, ahol mindenki találhat a pénztárcájának megfelelő szállást, és az éjszakai hancúrozás után nappal is lefáraszthatja magát a terepeken. Rogla viszonylag könnyen elérhető itthonról is, Mariborból a Celje felé tartó autópályáról Zrecénél kell letérni, onnan már csak 16 km. 12 sífelvonó, két darab kétüléses ülőfelvonó, tanulópályák a gyerekeknek és 30 km hosszú terepsí-útvonal hálózat. Síelés után squash-olni, teniszezni, lovagolni érdemes, de a szomszédban érdemes felkeresni a híres Zrece termálfürdőjét is. Itt az éjszaka a kéj szaka.

Határátkelők: Rédics, Bajánsenye, Felsőszölnök
Megközelítés: a legegyszerűbb a 7-es főúton Letenyéig, utána Horvátország érintésével, esetleg Rédicsnél közvetlenül Lendvára, vagy a 8-ason, Ausztrián keresztül. Mint mindig, természetesen ebben az esetben is a legrövidebb út a leglassabb. Szlovéniában be kell tartani a sokszor teljesen érthetetlennek tűnő sebességkorlátozásokat, mert durván büntetnek érte.

Minden jó, ha hó a vége!
Gasztronómia:

A szlovén konyhát a szomszédos országok ízei erősen befolyásolják. Ezt igazolja 3 nagyon jellegzetes ételük, a klobasa (kolbász), a zavitek (rétes) és a dunajski zrezek (bécsi szelet). Az olasz ízvilágot tükrözi a njoki (krumpligombóc), rizota (rizottó) és a zlikrofi (ravioli). Magyarországról származik a golaz (gulyás) és a paprikas (csirke paprikás). A hagyományos ételeket a gostilnákban (kisvendéglőkben) készítik a legízletesebben. A helyi vörös és fehérborok finomak, de kedvelt még a zganje (brandy) és sör is.
Látnivalók

Ljubljana a főváros Szlovénia legnagyobb és legnépesebb városa. A történelemben mindig fontos szerepet töltött be. A Városi Múzeum római kori emlékeket és a római város, Emona, mérethű makettjét mutatja be. A Nemzeti Múzeumot és a Modern Művészetek Múzeumát se hagyjuk ki városnéző körutunk során. A Tivoli Park a város divatos rekreációs központja, ahol bowling és teniszpályák, úszómedencék és korcsolyapálya várja a kikapcsolódni vágyókat.

A szlovén Alpokban található a Triglav csúcs, az ország legmagasabb pontja. Kiváló kirándulóhely. A Bled kastély dél-tiroli érsekség volt 800 évvel ezelőtt, később a jugoszláv királyi család rezidenciájaként szolgált. A Bled-tó felett magasodó szikláról meseszép kilátás nyílik a kastélyra, és a tó szigetén magasodó harangtoronyra, a kívánságok tornyára.

A Postojna-barlang a világ egyik leghíresebb cseppkőbarlangja, melybe romantikus kisvasút vezet.

Az Adria partvidékének legismertebb üdülőhelye Koper, melynek gyönyörű középkori városképét a kikötő és az ott megtelepedett ipar sajnos lerontja. Piran gótikus épületeiről és középkori városfaláról nevezetes. A Tengerészeti Múzeum a hajózás és a kikötő történetét, valamint a sólepárlás műveletét mutatja be. A partvidék legszebb része Fiesa, tiszta, homokos partjával és sötétkék vizével csábítja a fürdőzni vágyókat.
Az árak sokkal kedvezőbbek, mint a szomszédos Ausztriában és Olaszországban, de a magyarországinál azért magasabbak. A pénzváltás és az utazási csekkek beváltása bankokban, postahivatalokban, utazási irodákban és az úgynevezett menjalnicákban lehetséges. A hitelkártyákat széles körben elfogadják, de nem árt, ha mindig tartunk magunknál némi készpénzt is. A borravalót általában beleszámolják a számlába.

Térség: Körutazás Szlovéniában

A városlátogató és körutazások gyűjtő helye ez a régió, pontos szállás és útvonal leírások a programokban olvashatóak.

Város: Körutazás Szlovéniában


Válogasson útjaink közt téma szerint!