+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Tibet-Bhután-Nepál körutazás - Himalájai...

1269000.00 Ft/fő, 1F

Tibet, Körutazás Tibetben

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: leírás szerint
Utazás módja: Repülővel
Időtartam: 12 éj
Típus: Körutazás
Indulás: 2024-05-05

Nepál-Bhután - Miért éppen ide?

A Himalája egykori királyságaiba korábban alig juthatott el földi halandó: csak az 50-es évektől kezdve látogatható a régió, Bhután pedig még ennél is később nyitotta meg a kapuit a korlátozott számban beutazható turistáknak. A Himalája nyolcezres csúcsai és az áthatolhatatlan dzsungelek szinte hermetikusan elzárták a világ ezen területét, ugyanakkor talán ennek is köszönhető, hogy az évszázados paloták, épületek és hagyományok máig fennmaradtak. A Kathmandu-völgy a világ egyik legszebb kultúrvidéke bujazöld rizsföldeivel, szalmatetős téglaházaival, aranytetejű pagodáival és a három királyváros -Bhaktapur, Patan és Kathmandu- vöröstéglás palotáival és dúsan faragott ablakrácsaival. Bertolucci keresve sem találhatott volna jobb díszletet a Kis Buddha című filmjéhez!

Bhután talán még Nepálnál is különlegesebb, ahol az ősi értékek megtartása és a modernizáció olyan különös harmóniát alkot, hogy a bhutániak méltán kerültek be a világ tíz legboldogabb nemzete közé, ezzel is bizonyítva, hogy a belső béke nem az utak állapotától függ, vagy attól hogy van-e térerő, avagy szakadozik-e az internet.

Himalájai utazásunkra természetesen Tibet teszi fel a koronát:a Potala palotában és a kolostorokban járva érezzük meg igazán a buddhizmus országokon átívelő, megtartó erejét.

Programok

1.nap Budapest > Doha > Peking
Utazás Budapestről egy átszállással Pekingbe.

2.nap Peking
Érkezés Pekingbe a kora délutáni órákban, majd transzfer a szállodába.

Szállás: Peking (1 éj)
Ellátás: repülőn

3.nap Peking > Lhasa
Reggelit követően transzfer a pekingi repülőtérre, majd elutazás Lhasaba, Tibetbe. Érkezés után a szállodába megyünk, ahol rövid pihenés, akklimatizálódás. Lhasa, a Kínai Népköztársaság Tibeti Autonóm Tartományának, 1951 előtt pedig Tibetnek, mint önálló országnak volt a fővárosa, és a dalai láma hagyományos székhelye. A világ egyik legmagasabban fekvő városa 3650 méterrel a tengerszint felett terül el. Délután megtekintjük a Norbulingka palotát, mely a dalai lámák nyári rezidenciája volt. A palota 1755-ben kezdett épülni a 7.dalai láma kezdeményezésére, amely az elkészülte után hivatali és vallási központként is szolgált egyaránt. Az épület a tibeti palotaépítészet egyik különleges képviselője, a Potala palotával együtt a Világörökség része.

Szállás: Lhasa (2 éj)
Ellátás: reggeli, vacsora

4.nap Lhasa
Reggeli után látogatás a Potala palotába. A Potala egykor a tibeti kormány székhelye és az ország vezetőjének, a Buddha reinkarnációjának tartott és ezért istenként tisztelt dalai lámának a rezidenciája volt. Egyszerre erőd, templom, kolostor és iskola, a régió politikai és vallási életének az epicentruma, valamint a tibeti művészet magas színvonalának csodálatos példája. E rendkívüli építmény köré az idők során számtalan legenda szövődött, amelyek kialakulásához hozzájárult a palota csodálatos fekvése és elzártsága. A program során felkeressük még a Jokhang templomot, mely a tibeti buddhisták egyik legfontosabb zarándokhelye. Utána szabadidő a kézműves piacon.

Szállás: Lhasa
Ellátás: reggeli, vacsora

5.nap Lhasa > Gyantse > Shigatse
Reggelit követően hosszú út áll előttünk: első állomásunk a Yamdrok-tó, megy egyike Tibet három szent tavának, majd Gyangtsébe érve megtekintjük a Khumbum sztúpát, melynek jelentése "Buddha százezer képe". A 34 méter magas építmény az egyetlen nepáli stílusú sztúpa Tibetben, 108 kis fülkéjében különböző Buddha ábrázolások láthatók. Ezután látogatás a XIV. században épült Palkhor Chode kolostorban, amely a tibeti buddhizmus három különböző ágának ad otthont, ezzel is kifejezve a vallási toleranciát. Programunk után Shigatsébe utazunk, ahol az éjszakát töltjük.

Szállás: Shigatse (1 éj)
Ellátás: reggeli, vacsora

6.nap Shigatse > Lhasa
Ma megnézzük a Tashilumpho kolostort, melyet az első dalai láma építtetett, és a panchen lámák - a dalai láma után a legmagasabb rangú méltóság - székhelye volt. Egykor négyezer szerzetes lakta, és Tibet legcsodásabb építménye volt, a kínai kulturális forradalomban azonban az épületek kétharmadát lerombolták.  A helyieknek mindezek ellenére sikerült néhány értékes kincset megmenteniük, és 1985-ben a tizedik panchen láma vezérletével megkezdődött a négy évet felölelő újjáépítés. Ma mintegy 800 szerzetes lakja a kolostort, a látogatók pedig kivételes műkincsekben gyönyörködhetnek. A legmagasabb épület a Maitreya Kápolna, amely egy óriási Maitreya Buddha szobrot őriz. A 26 méteres műalkotást 300 kiló arany és másfél tonna réz borítja. Délután visszatérünk Lhasába.

Szállás: Lhasa (1 éj)
Ellátás: reggeli, vacsora

7.nap Lhasa > Chengdu
Reggelit követően transzfer a repülőtérre, majd utazás közvetlen járattal Chengduba. Érkezést követően transzfer a szállodába.

Szállás: Chengdu (1 éj)
Ellátás: reggeli, vacsora

8.nap Chengdu > Kathmandu
Reggel repülés Kathmanduba, Nepál csaknem egymillió lakosú fővárosába. Nepál sosem volt gyarmati sorban, de az Indiából érkezett brit befolyás hatását számtalan helyen lehet tetten érni. A lakosság többsége a hindu vallást követi, de jelentős buddhista kisebbség is él az országban, ahol a legenda szerint maga Buddha is született. Érkezés után félnapos városnézésünk során megismerkedünk a Kathmandu Durbar Square azon templomaival, melyek átvészelték a pár évvel ezelőtti földrengést, melyek a XII - XVIII. század között épültek, és ahonnan a Malla és Shah királyok kormányozták a várost. Utána megtekintjük a hegy tetején álló Swayambhunath sztúpát, mely ugyancsak a buddhisták egyik fontos kegyhelye.

Szállás: Kathmandu (1 éj)
Ellátás: reggeli, vacsora

9.nap Kathmandu > Paro > Punakha
A reggeli órákban transzfer a reptérre, utazás Bhutánba. Ez a kis királyság a Himalája sokáig elzárt országa volt, ahová csak az utóbbi években engedik be a turistákat. Bhután a világ egyik legszebb országa, ahol a király szava szent és garancia a boldogságra; az uralkodó bölcsen egyenlőséget tesz a Nemzeti Össztermék, a GDP és a Nemzeti Összboldogság között. A gépünk Paroban landol, majd innen továbbutazunk Punakhába. Megnézzük Bhután egyik leghíresebb kolostorát, a Punakha dzongot, a férfi és női princípiumot szimbolizáló templomot, majd transzfer a szállodába.

Szállás: Punakha (1 éj)
Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

10.nap Punakha > Thimpu > Paro
Reggeli után Thimpuba utazunk, ahol városnézésünk során megtekintjük a harmadik bhutáni királynak épített Chorten-emlékművet,  a világ legnagyobb Buddha szobrát (51,5 méter magas), a textil múzeumot és a híres postahivatalt. A városnézés után Paroba utazunk, ahol az éjszakát is töltjük.

Szállás: Paro (2 éj)
Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

11.nap Paro
Ma gyalogtúrára indulunk Bhután egyik legfontosabb és leghíresebb kolostorába, a ,,Tigrisfészekbe", mely egy meredek sziklafal oldalában, a Paro-völgy felett, 900 m magasan épült. A legenda szerint Guru Rinpoche egy anyatigris hátán érkezett a Taktshang kolostorba, mely innen kapta a nevét. A kolostor fontos zarándokhely, minden bhutáni ellátogat ide legalább egyszer az életében. A kolostort 1998-ban egy tűzvész elpusztította, de szerencsére helyreállították, és ma újra eredeti szépségében tündököl. Ebéd után megtekintjük a VII. századból származó Kyichu-templomot, amely egyike annak a három, tibetiek által épített templomnak, amely túlélte az évszázadok viharait.

Szállás: Paro
Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

12.nap Paro > Kathmandu
Reggel  Kathmanduba repülünk, majd megtekintjük a Pashupatinath-templomhoz. A Bagmati-folyó partján álló pagoda stílusú Síva-templom a hinduk egyik legfontosabb kegyhelye, melyet gazdagon borít a fafaragás, kapui, és tetői arany-, és ezüstlemezekkel borítottak. A Kathmandu-völgy másik fontos látnivalója a buddhisták zarándokhelye, a Boudhanath sztúpa, mely a Tibetbe tartó ősi kereskedelmi útvonalon épült. 36 méteres magasságával nemcsak a völgy, hanem a világ egyik legnagyobb sztúpája.

Szállás: Kathmandu (2 éj)
Ellátás: reggeli, vacsora

13.nap Kathmandu > Bhaktapur > Changunarayan > Kathmandu
A mai napunk első megállója Bhaktapur Durbar Square, a pagodakomplexum, melynek legismertebb látnivalója az  55 ablakos palota. Továbbutazunk Telkotba, ahonnan kb. 2 órás, kényelmes gyalogtúrával jutunk el Nepál legősibb templomához Changunarayanba. A Vishnunak szentelt hindu templom valószínűleg a IV. századból származik, és a templomból remek kilátás nyílik a Kathmandu-völgyre. A program után visszautazunk Kathmanduba.Este nepáli búcsúvacsora a Thamel-negyedben.

Szállás: Kathmandu
Ellátás: reggeli, vacsora

14.nap Kathmandu > Doha > Budapest
Utazás Budapestre dohai átszállással, érkezés a déli órákban.

Az ár tartalmazza

légkondicionált autóbusz a körutazás és a transzferek során
elhelyezés 3-4* szállodákban
belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz
félpanziós ellátás (kivéve az érkezés és az indulás napján), Bhutánban teljes ellátás
Bhutáni vízum ügyintézéssel
helyi idegenvezető
magyar nyelvű idegenvezető, csoportkísérő

Az ár nem tartalmazza

Nemzetközi repülőjegy + illeték kb. 360.000 Ft
Peking-Lhasa repülőjegy + illeték kb. 210.000 Ft
Lhasa-Chengdu-Kathmandu repülőjegy + illeték kb. 215.000 Ft
Kathmandu-Paro-Kathmandu repülőjegy + illeték kb. 220.000 Ft
Tibeti vízum kb. 60.000 Ft
Kínai vízum kb. 39.000 Ft (ügyintézés Budapesten személyesen)
Nepáli vízum (helyszínen) kb. 50 USD
Utas-és útlemondási biztosítás
Személyes jellegű kiadások, borravaló

Egyéb megjegyzés

*Szeretnénk felhívni kedves utasaink figyelmét, hogy a megadott részvételi díjak 1 USD = 380 HUF árfolyamig érvényesek. 
*A részvételi díj 15 fő esetén érvényes. 12 fő részvétele esetén + 90.000 Ft/fő felár fizetendő!

Tervezett menetrend 

05MAY BUDAPEST DOHA 1635 2245
06MAY DOHA PEKING PKX 0145 1500

18MAY KATHMANDU KTM DOHA 0350 0605
18MAY DOHA BUDAPEST 0830 1310

Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy az Air China még nem publikálta a jövő májusi járatait (Peking-Lhasa, Lhasa-Chengdu-Kathmandu), így a megadott repülőjegy árak csak irányárak. Amennyiben a várható menetrendben változás történik fenntartjuk a programmódosítás lehetőségét.

Szállás

Peking: Airport Hotel****

Chengdu: Hotel Derunda****
https://www.trip.com/hotels/jianyang-hotel-detail-72207306/derunda-hotel-jianyang-city/

Kathmandu: Hotel Shambala****
https://www.shambalahotel.com/

Lhasa: Hotel Kyichu***
https://www.tibettravel.org/hotels-in-lhasa/kyichu-hotel.html

Shigatse: Manasarovar****
https://www.tibettravel.org/tibet-hotels/shigatse-manasarovar-hotel.html

Punakha: RKPO Green Resort****
https://greenresortrkpo.com/

Paro: Tenzinling Resort***
http://www.tenzinlinghotels.com/

A kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát irodánk fenntartja! 

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

2024-05-05 12 éj

1269000.00 Ft/fő, 1F

Ajánlatkérés
2024-05-05 12 éj

1269000.00 Ft/fő, 2F

Ajánlatkérés
Adat / lap
/

Érintett desztinációk:

Tibet

Látnivalók:


Mount Everest:
8848 méter magasra tör a tibeti nevén Harmadik Istennő, vagyis a Csomolungma. Az Everest Alaptábor Tinggri városán át közelíthető meg. 30 kilométerre a várostól indul a 78 kilométeres trekkingösvény a táborhoz, de a bázis a nyári hónapokban gépjárművel is megközelíthető. 2010-től a kínai kormány engedélye szükséges a meglátogatásához. A lhasai utazási irodákban lehet autót, sofőrt és tolmácsot is bérelni. Aki nem vállalkozik a Mount Everest meghódítására, az felkeresheti a világ legmagasabban fekvő templomát, a Rongbuk monostort, tíz kilométerre a tábortól, amely 5100 méter magasban emelkedik. Azt mondják, innen nyílik a világ legdrámaibb panorámája, ahogyan az aprócska monostor mögött magasodnak az óriási, hófödte hegycsúcsok. A monostorban harminc monk és ugyanennyi apáca él. A templomot körös-körül sziklába vájt remetelakok övezik, amelyekben több mint négyszáz éve meditálnak a hívők. A falakat és köveket mindenütt szent írások és imák díszítik, a monostor falain pedig rendkívüli falfestményekben gyönyörködhet a látogató. A turistákat egyszerű vendégház és egy aprócska, hangulatos étterem várja. A monostortól délre húzódik a Rongbuk gleccser, amely vakító fehéren csillog a hegycsúcsok között, de sajnos már nem a régi pompájában, területe a globális felmelegedés miatt riasztóan gyorsan csökken...


Gyangze:

A szerencse és a boldogság monostora – neve szerint. Külsejében tipikus tibeti buddhista monostor, templomok a sztupában, sztupák a teplomban stílusú építészetével, de egyedülállóan jó állapotban őrződtek meg mind a sztupák, mind a templomok a 15. századi építésük óta. A monostor egyik igazi különlegessége, hogy az egyetlen hely, ahol a három rivális buddhista iskola monkjai békében élnek egymás mellett. Másik különlegessége, hogy itt található a legnagyobb kumbum, azaz többszintes buddhista kápolnaegyüttese, amely tízezer Buddha képet, ikont és falfestményt őriz, ezért a Tízezer Buddha Pagodája nevet is ráragasztották. Főtemplomában hatalmas, 8 méter magas bronz Buddha-szobor emelkedik a főoltáron.



Lhasa:
A tibeti néphit szerint a sziklán emelt palota az istenek műve, amely egyetlen éjszaka alatt épült fel. Potala valódi története a 7. században kezdődött, amikor Tibet egyik harcos királya a Vörös-dombot választotta, hogy felépítse fővárosát. A palotát hármas védőfal vette körül, és 999 szobából állt. S bár az ellenség elől megóvta lakóit, a villámcsapástól nem – a 9. században így az épület szinte teljesen leégett, majd ezer helyiségéből csupán kettő maradt épen.
 


Kailash:

Bár a Himalája talapzatán elterülő országnak rendesen kijutott a bajból, mégis a misztikus Tibet testesíti meg mindazt, ami békés, harmonikus és spirituális. Ez az a hely, ahol a bajt természetfeletti közömbösséggel és sztoicizmussal tartják távol. A tibeti és hindu hagyományok szerint a 6714 méter magas Kailash a világ szíve. E lenyűgöző kőpiramis mellett fut Ázsia négy legnagyobb folyója, a Gangesz, az Indus, a Sutlej és a Brahmaputra. Ez az a pont, ahonnan a Föld nagy hegyláncai is szerteágaznak, ezen állítás a térképre nézve azonnal beigazolódik.

Kailash földrajzi jellegzetessége egy természetes horogkereszt alakzat, mely a tibeti buddhizmusban a spirituális meggyőződés jelképe. A buddhisták világszerte azt állítják, hogy a Kailash a bolygó legszentebb helye. A hinduk pedig azért tartják szentnek, mert Shiva, a Pusztító lakik itt. A hegycsúcs és a környező táj diszharmóniája csodálatos élményt nyújt az utazónak. Kailash még nem vált turistalátványossággá, mint Varanasi és Kathmandu.

Légikikötő hiányában a Lhasából ide induló turistákra gyötrelmes út vár. A nyugatiaknak, akiket a kínai bürokrácia egytől egyig turistának tekint, függetlenül a vallásos elkötelezettségüktől, nemcsak a bonyolult odajutással kell számolniuk, hanem azzal is, hogy rengeteg pénzt kérhetnek tőlük ezért. Lhasa felől egyhetes teherautóúttal lehet eljutni ide, mások Simikot (Nepál) felől közelítik meg a szent helyet. Többségüknek vallásos fanatizmusuk vagy kalandvágyuk segít átjutni a megpróbáltatásokon.


Térség: Körutazás Tibetben

Város: Körutazás Tibetben

A Tibeti ajánlatok körutazásainak gyűjtőhelye ez a fogalom. A pontos szállásleírások és helységek megnevezése az Utak program leírásában találhatóak.

Nepál

Látnivalók
Kathmandu
A főváros valódi ékszerdoboz. Történelmi városközpontja, a Durbar Square templomaival és középületeivel évszázadokkal ezelőtti arculatot őriz. A városban a modern idők dacára a legfőbb közlekedési és szállító eszköz a két lábon járó ember.

Patan
Patan, a völgy második legnagyobb városa, a Bagmati folyó túloldalán Kathmanuval szemközt található. Legfőbb vonzerőit templomai és kézművesei jelentik. Érdemes megtekinteni a Királyi Palotát és a Jagannarayan Templomot, amelynek tetőgerendáin akrobatikus lepedőmutatványokat faragtak ki az egykori mesterek.
Az Arany templom viszont szent és sérthetetlen teknőceiről híres, melyek szabadon kószálnak az épület körüli parkban. A város legrégebbi temploma az 1392-ből származó Kumbeshawar.

Bhaktapur
Bhaktapur őrizte meg leginkább középkoroi jellegét a völgy három városa közül. Épületeinek zöme a XVII század végéről származik. Számtalan műemlékéhez csupán egyetlen adalék: az Ugrachandi és a Bhairab szobrok alkotója inkább levágatta saját kezeit, nehogy le tudja másolni saját remekműveit.

A Kathmandu völgyben
Az egyik legismertebb buddhista templom Swayambhunath faluban található. Majomtemplomnak is nevezik, mivel egy majomhorda felügyelet alatt áll az egész környék. Az ország legszebb hindu temploma is itt van a közelben, Pashupatinath faluban. A Bagmati nevű, szentnek tekintett folyóba itt szórják bele sokan szeretteik hamvait. A környéken kitűnően lehet túrázni, és egyre több helyen bérelhető hegyi kerékpárt.

Terai
Ez a vidék állatvilágáról híres. Az itteni szubtrópusi erdőkben (pl. Royal Chitwan National Park) vadászott egykor a megszálló brit és az őshonos nepáli arisztokrácia.
Elefántok, rhinocéroszok, tigrisek, leopárdok figyelhetők itt meg, a legautentikusabb módon- mondjuk elefánthátról.

Pokhara
Pokhara városát csöndes tóparti fekvése, valamint a Himalájához való közelsége tette ismertté. Néhány tibeti falu, több kolostor, mészkőbarlang és vízesés színesíti a környéket. Három-négy napos gyaloglással az Annapurnához is el lehet innen jutni.

Daman
Kathmandutól dél-nyugatra 2322 méteres magasságban fekszik Daman, ahonnan elvileg a legszebb kilátás nyílik a Himalája egész vonulatára, sőt India határközeli területeire is. Tavasszal különleges élményt ígér a közeli rhododendron erdő virágzása, vadvízi evezésre és kajakozásra is be lehet fizetni.

A Katmandu-völgy körül
A fent említett három városon kívül van még egy sor gyönyörű falu, templom és sztupa völgyszerte. Az egyik ilyen Nepál legismertebb műemléke, a Swayambhunath buddhista templom. Emögött található a Pashupatinath nevű hindu templom, a Bagmati folyó partján. A bodhnath-i sztupa a legnagyobb az országban, és az egyik legnagyobb a világon. A völgy ezeken kívül sok lehetőséget nyújt kirándulásra, túrázásra, például Nagarkot és Dhulikhel üdülőfalukba, a tatopani-i melegvízű forrásokhoz, a pulchowki-i erdőkbe, és hegyi kerékpározásra Chapagaon és Bungamati régiókba.
A Katmandu környéki látnivalók többsége gyalog elérhető, mégis, a legkönnyebb biciklivel közlekedni, a fáradékonyabbaknak pedig megéri taxit bérelni egy napra.

Terai
A legjelentősebb hely a Királyi Chitwan Nemzeti Park. Védett állatok - elefánt, rinocérosz, tigris, párduc és szarvas - élnek a parkban, amelyeket akár elefánthátról, akár jeep-ből, akár pedig kenuból lehet megtekinteni. Az egyik legvonzóbb, turistákkal teli város Janakpur, amelynek vallási jelentőségét az adja, hogy itt született Sita (a hindu Ramayanából ismert Rama felesége).

Pokhara
Inkább természeti-, mint történelmi- vagy kulturális jelentőségű város. Csöndes, tóparti fekvése és a hegyekhez való közelsége miatt ideális tartózkodási hely a kirándulóknak, ráadásul itt található sok az ország legjobb szállodái és éttermei közül.

A turistavízum 30 napra szól, de akár 90-re is meghosszabítható. A magashegyi túrázáshoz azonban külön ún. trekking permit-re is szükség van, mivel a vízummal csak a legsűrűbbwen lakott Kathamnu-völgyben és a Chitwan Nemzeti Parkban engedélyezett a turisták mozgása. Érthető óvatosság, korlátozzák a védett környezet által elviselhető terhelést. A túraengedély 10 dolláros heti díja pedig senkit sem fog földhöz vágni. ( Beszerezhető a bevándorlási hivataltól Kathmanduban és Pokharában, két igazolványkép is szükséges hozzá.)

Térség: Körutazás Nepálban

Város: Körutazás Nepálban


Bhután

A Himalájának van egy derűs, mosolygós arca és van egy komor, barátságtatlan. A derűs, a  szebbik, persze, a déli tájaké, a komorabb az északiaké. Lakói közül szegény tibetieknek a hegylánc többnyire a szigorúbb arcát mutatta, hűvös, kopár, holdbéli tájait kínálta. Nem is csoda, hogy amikor tehették, elkóboroltak délre, engedtek a melegebb völgyek csábító mosolyának.

Történelmük során a tibetiek kétszer voltak olyan erősek, hogy hódíthattak. Először mindjárt egységes állammá alakulásukat követően a 8. században, amikor még az akkori kínai fővárost, Csangant, a mai Hsziant is elfoglalták, másodszor pedig a 17. században, amikor a világi és az egyházi hatalmat egyaránt gyakorló dalai lámák uralkodását  megszilárdították. Erős birodalmat hoztak létre a dalai lámák, amelynek feltétele itt is az egység volt, más  szóval a belső ellenfelek elnémítása. Rendjük, a sárga süveges Erényrend, a 17. századra maga mögé utasította az összes többi buddhista irányzatot. Némelyiket teljes egészében megszüntette, némelyiket pedig megszelidítve, elcsendesítve megtűrte maga mellett. Legmakacsabb ellenfelük ebben a belső harcban a vörös sapkások rendje volt, akik egy misztikus irányzatot képviseltek, s képviselnek ma is. Papjaik házasodnak, s misztikus gyakorlataikhoz szexuális technikákat is alkalmaznak. Ezeknek a "vörösöknek" egy csoportja döntött úgy a 17. században, hogy nem tűrik az erényrendiek hatalmaskodását, s híveikkel elmenekülnek az országból. S hová is menekültek volna a hűvös északról, ha nem a vágyott déli tájakra, melyeknek emlékét már első látogatásuk óta, vagyis csaknem ezer esztendeje őrizték szívükben a tibetiek. A vörösöknek ez a délre menekült rendje, a Sárkány rend aztán külön kis országot alapított itt, melyet azóta is tibetiek laknak, hivatalos nyelve a tibeti, s ma független királyság a Himalájában, ENSZ-tagállam. A neve Bhután, szanszkrit szóősszetételben annyit jelent, hogy Tibet vége.

Mondhatni, hogy a vörösöknek nagyon jól jött a sárgák uralma északon. Döntésükkel, hogy nem maradnak riválisként hazájukban, megcsinálták a szerencséjüket, megalapozták nyugodt jövőjüket. Bár Bhután szépséges, termékeny trópusi völgyei és óriás hegyei iránt időnként érdeklődtek a kínaiak, valamint a másik szomszéd, India is folyamatosan igyekezett államukat a befolyása alá vonni, a bhutániak már csaknem 300 éve mégiscsak jól vannak. Vígan élik életüket dunántúlnyi kis országukban. Mélyebben fekvő völgyeik az  édenkerthez hasonlíthatóak. Minden évszakban meleg van, pálmák lombjai ringatóznak a langyos szélben, mangó- narancs- és asókafák erdői borítják a hegyek lábait, pompáznak a rododendronfák színes virágai, azáleák nyílnak, a fűben a sárga íriszek, mályvarózsák. Csobogó patakok, tavak partján páva lépked, fent a lombok közt papagájok ülnek. Az erdőkben tigris, leopárd, medve, elefánt él, szarvasok legelik a tisztások pázsitját. A hegyoldalban a falusiak teraszosan művelik apró földjeiket, a különböző színű, szorosan egymáshoz illeszkedő ívelt földcsíkok, kocka és tégla alakzatok kész mandalát rajzolnak a tájba. Fölöttük a magasban a 7000 métert is meghaladó havas csúcsok, melyekből jégár lezúduló robaja hallatszik olykor, s minderre a roppant ég kékje borul, s ragyog a nap. Itt ragyog évente legtöbbet, a napsütéses órák száma a világon ezen a tájon a legmagasabb.

Szóval, ilyen paradicsomi országban élnek a bhutániak, jól élnek, nem is panaszkodnak. Ám nagyon bölcsen nem is  dicsekednek jó dolgukkal a világnak, nem büszkélkednek szép országukkal. A király évente csak néhány ezer turistát enged be India felől a határon, nehogy a nyugatiak ipari civilizációs igényei, szemléletük, életmódjuk megzavarják a bhutániak gondolkodását. Itt úgysem lehetne követni a nyugati életformát, a  Himalája meredek sziklabástyáira úgysem lehetne autósztrádát vagy száguldó vonatoknak szánt vasútat építeni, s komolyabb iparra sincs szükség az ellátás megszervezéséhez. A földeken megterem az élelem, az elektromos áramot megtermelik a folyók. Ennyi elég is az elfogadható életszínvonalhoz. Bhutánban az oktatás tizenegy évig ingyenes, s ahogy ezt egy kalandos villámlátogatás egyetlen napján jómagam is láthattam, az iskolás gyerekek egészségesek, vidámak, szép egyenruhájukban a legkisebbek is jókedvűen mennek az iskolába kora reggel. A felnőttek is jól öltözöttek, derűsek, vörös-fehér  falú házaik ablakából nyugodtan néznek gyerekeik után. Aztán szép lassan ők is elindulnak a dolgukra. Mint a mesében. Nincs nagy nyüzsgés, nincs nagy erőfeszítés az életükben.

A Himalája óriás hegyei még vigyáznak lakóikra. Az alig másfél milliónyi boldog bhutánit is egyelőre megóvták a mi civilizált életünk nyugtalanságától, halálos betegségeitől. S ami rajtuk múlik, azt a hegyek biztosan megteszik értük ezentúl is.

Térség: Körutazás Buthánban

Város: Körutazás Buthánban


Válogasson útjaink közt téma szerint!