+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Piemont és Aosta - körutazás Északnyugat...

Olaszország, Körutazás Olaszországban

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: Félpanzió
Utazás módja: Busszal
Időtartam:
Típus: Körutazás
Indulás:

Olaszország két, a magyar turisták által még nem igazán felfedezett északnyugati régiójába, Piemontba és az Aosta-völgybe csábítjuk utasainkat. A Torino székhelyű Piemont már régóta Itália leggazdagabb és legfejlettebb vidékei közé tartozik, nem véletlen, hogy a XIX. században az olasz egység is innen kiindulva valósulhatott meg. Egy elképesztően változatos régióról van szó: a pezsgő főváros mellett a középkori hangulatú kisvárosok, a dimbes-dombos borvidékek, az ősi zarándokhelyek, illetve a Savoyai dinasztia nagyszerű reneszánsz és barokk kastélyainak földje ez, melyhez pompás hátteret nyújtanak az Alpok félkörívben húzódó hófödte hegycsúcsai.
A francia és a svájci határ közé ékelődő kétnyelvű Aosta más vidék: a Dora Baltea folyó völgyét három irányból is 4000 méter feletti csúcsok veszik körül, ami egészen egyedülálló Európában. A hegyóriások közül az Alpok legmagasabb pontjának számító Mont Blanc (Monte Bianco), a Piemont és Aosta határán emelkedő Gran Paradiso és a világhírű piramis formájú csúcs, a Matterhorn (Monte Cervino) megtekintése is szerepel a programban. Az Alpok legmagasabb ormain túl Aosta nevezetességei közé tartoznak még az épen maradt várak és a látványos ókori emlékek, amelyek igazi csemegének számítanak a kulturális körutazások iránt érdeklődőknek.

Utazás

Légkondicionált autóbusszal (WC, DVD, italautomata).
Nincs éjszakai buszozás.

Szállás

1-1 éjszaka tranzitszállás Észak-Olaszországban 4 csillagos szállodákban, kétágyas, fürdőszobás szobákban.
3 éjszaka Torino egyik elővárosában egy jó 3 csillagos szállodában, kétágyas, fürdőszobás szobákban.
4 éjszaka Aosta városa környékén egy szép fekvésű 3 csillagos szállodában, kétágyas, fürdőszobás szobákban.
A Torino környéki és az Aosta környéki szálloda úszómedencével is rendelkezik, melyet utasaink ingyenesen használhatnak. (Megjegyzés: az Aosta környéki szállodában a délutáni órákban nyitva tartó úszómedencét a település lakói is használhatják.)

Ellátás

Félpanzió (a vacsorák 3 fogásosak, a reggeli büfé).
Figyelem: Olaszországban a büféreggelik általában egyszerűbb svédasztalt jelentenek.

 

1. nap:
Elutazás Budapestről reggel 6.15-kor a Déli pályaudvartól. Székesfehérvárról az autóbusz 7.15-kor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Siófok – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana – Mestre – Verona útvonalon. Szállás Észak-Olaszországban (1 éj).

2. nap: Santuario di Oropa, Burcina park, Ricetto di Candelo
Barangolás Piemont északkeleti részén, Biella tartományban. Első megállónk Olaszország talán legjelentősebb alpesi zarándokhelye, az 1180 méteres tengerszint feletti magasságban található Santuario di Oropa. A szép természeti környezetben, nagy hegyek árnyékában található szentély két templommal és komoly turisztikai infrastruktúrával várja a látogatókat. A XVII. századi Régi Bazilikában őrzött csodatevő Fekete Madonna-szobor a legenda szerint a keresztényüldözések kora óta óvja a környékbelieket.
Délután egy hangulatos arborétumba, a Burcina parkba látogatunk. A domboldalon kialakított két hektáros terület rengeteg növényritkasággal – többek között mamutfenyőkkel – büszkélkedik, ráadásul a kellemes sétautakon járva gyönyörű panoráma nyílik az Alpok környező csúcsaira is.
Ezt követően Candelo falucskába utazunk, melynek fő attrakcióját az ún. ricetto jelenti: Piemont jellegzetességei ezek a falakkal és tornyokkal körülvett középkori településrészek, melyek épületeit raktárnak és borospincének használták évszázadokon keresztül. Séta a ricetto területén, majd továbbutazás a Torino környéki szállodába (3 éj).

3. nap: Monviso, Langhe (Cherasco, La Morra, Serralunga d’Alba)
Egész napos kirándulás Piemont déli részébe. A régió és az ún. Cotti-Alpok legjellegzetesebb hegycsúcsa a 3841 méter magas Monviso, mely Olaszország fő folyójának, a Pónak forrása felett őrködik. A tiszta időben szinte egész Piemontból látszó, környezetéből mintegy 500 méterrel kiemelkedő piramis formájú havas hegyóriást a helybéliek sokáig a világ legmagasabb csúcsának tartották. Utazás a Monviso lábaihoz legközelebb eső üdülőfaluba, Crissolóba (útközben több fotószünet). A faluból a hegy már nem látszik, ám a mintegy 70 méterrel magasabban lévő, kb. 1 kilométeres sétával elérhető San Chiaffredo-templom teraszáról már gyönyörű panoráma nyílik Piemont egyik jelképére.
Megjegyzés: Amennyiben a csoport rossz időt fog ki ezen a napon, és nincs értelme elmenni Crissolóig, lehetőséget biztosítunk egy sétára a közeli Saluzzo középkori-reneszánsz hangulatú óvárosában.
A délutánt Piemont legvonzóbb borvidékének, a Langhe-nak a bejárásával töltjük (UNESCO világörökség). Ezt a hangulatos, Toszkánára emlékeztető dimbes-dombos tájegységet a szépen gondozott szőlőskertek és a dombtetőre épült erődített történelmi települések jellemzik, de szép idő esetén az Alpok csúcsai is látszódnak. Első megállónk a vidék kapuja, a barokk Cherasco városa. Séta az óvárosban, majd szabadidőt követően a „Langhe erkélyének” is becézhető La Morra következik. A dombtetőre épült falu főteréről a környező bortermő vidékekre nyíló panoráma nehezen felejthető látvány. A szállodába való visszatérést megelőzően még a látványos várkastélyáról nevezetes Serralunga d’Alba falucskában is sétálunk egy kicsit.

4. nap: Torino (belváros, katedrális, Királyi Palota, Egyiptomi Múzeum)
Egész napos városnézés a piemonti fővárosban, mely Olaszország negyedik legnagyobb városa. A belváros legfontosabb attrakciójának a látványos díszterek és a hatalmas paloták számítanak, melyek árulkodnak az egykori Savoyai-szárd királyok gazdagságáról. Séta a városközpontban: Kossuth Lajos háza, Piazza San Carlo, Via Roma, Piazza Castello stb., majd látogatás a székesegyházban, ahol a híres torinói leplet őrzik (az ereklye nem, csupán egy mérethű fotó látható róla). Ezt követően lehetőség az elképesztően gazdag gyűjteménnyel rendelkező Királyi Palota megtekintésére (gyönyörű dísztermek, látványos fegyverraktár, az egyedülálló Lepel-kápolnája, képtár, ókori emlékek stb.).
A délután folyamán szabadidő, lehetőség vásárlásra vagy Torino valamely másik híres múzeumának megtekintésére.
Fakultatív program: Egyiptomi Múzeum
Kairó után a piemonti fővárosban található a világ 2. legjelentősebb egyiptomi gyűjteménye egy nagyon színvonalas múzeumban. Az egyiptomi civilizációval való megismerkedés nagy élményt jelent a kulturális körutazások szerelmeseinek.
A fakultatív program ára: 8.400 Ft (belépőjegy + foglalási díj)
Megjegyzés: az Egyiptomi Múzeum kizárólag az interneten előre megváltott belépőjegyekkel látogatható, így a fakultatív programra célszerű minél előbb jelentkezni.

5. nap: Stupinigi vadászkastélya, Sacra di San Michele, Superga
Barangolás Torino környékén. Első megállónk a várostól délre található Stupinigi vadászkastélya, amit Filippo Juvara tervezett a XVIII. században II. Viktor Amadé király számára (UNESCO világörökség). A különleges formájú épületegyüttes szép dísztermei betekintést nyújtanak a Savoyai dinasztia életébe; a pazar Nagy szalon még a sokat látott utazót is lenyűgözi.
Kora délután a Susa-völgy bejáratát őrző Sacra di San Michele ezeréves apátságába látogatunk, amely Umberto Eco „A rózsa neve” című regényét ihlette. A hegytetőn álló látványos épületegyüttes méltán veheti fel a versenyt Európa két másik híres Szent Mihály-kegyhelyével, a franciaországi Mont-Saint-Michellel és a dél-itáliai Monte Sant’ Angelóval. Különösen nagy élményt jelent a Holtak lépcsője nevű épületrész bejárása, de az apátsági templom és a falakról nyíló panoráma is nagyon szép (a templomba lifttel is lehetséges a felmenetel).
Végezetül autóbusszal felmegyünk Torino házi hegyére, a 672 méter magas Supergára. Az itt álló hatalmas, kupolás bazilikát szintén Juvara tervezte, sokan a piemonti barokk csúcsteljesítményének tartják. A templom teraszáról lélegzetelállító látvány nyílik Torino városára és az Alpokra.
A késő délutáni órákban búcsú Torino környékétől, utazás a Dora Baltea folyót követve az Aosta-völgybe. Szállás Aosta városa környékén (4 éj).

6. nap: Saint-Pierre, Lenteney vízesés, Pré-Saint-Didier (Skywalk), Courmayeur, Mont Blanc, Ferret-völgy, Morgex
Barangolás az Alpok legmagasabb csúcsa, a 4810 méter magas Mont Blanc (olaszul Monte Bianco) környékén. Útban Courmayeur felé fotószünet Saint-Pierre romantikus várkastélyánál és a látványos Lenteney vízesésnél, majd pihenő a Pré-Saint-Didier városka feletti ún. Skywalknál. A vadregényes szurdok fölé nyúló kilátóról látványos panoráma nyílik a Mont Blanc környékére.
Ezután séta az 1200 méter felett található Courmayeur szépen karbantartott városközpontjában (Olaszország egyik legelegánsabb alpesi üdülőhelye a Mont Blanc lábainál található), majd szabadidő, illetve lehetőség kabinos felvonókkal elérni a 3466 méter magas Punta Helbronnert, ami már a Mont Blanc közelében található. Lélegzetelállító panoráma nyílik innen az Alpok legmagasabb csúcsaira és a számtalan gleccserre. A két szakaszból álló modern felvonó különlegessége az is, hogy a kabinok menet közben 360 fokos fordulatot tesznek. A 2000 méter környékén lévő középső állomásnál pedig sok egyéb attrakció mellett egy szép botanikus kert várja a látogatókat; az Alpok talán ebben a magasságban a legszebb.
A felvonózást követően még átruccanunk a szomszédos Ferret-völgybe, a 4200 méter feletti Grandes Jorasses lábaihoz, majd a nap zárásaképpen sétát teszünk egy autentikus aostai faluban, Morgex-ben.

7. nap: Pont d’Ael, Cogne-völgy (Gimillan, Valnontey, Cogne, Lillaz vízesés), Aosta
A nap első részében a Piemont és Aosta határán emelkedő Gran Paradiso környékére kirándulunk. Ez a 4061 méteres csúcs a legmagasabb olyan hegy, ami teljes egészében Olaszország területén található. A hegyóriás lábainál elterülő völgyek közül a Cogne-völgy kínálja a legtöbb látnivalót. Az út alsó, kimondottan vadregényes szakasza mentén egy kétezer éves híd (vízvezeték) áll a patak felett. A Pont d’Ael különlegessége, hogy lehetőség van a híd tetején és a híd belsejében is átkelni a szurdok felett.
A völgy 1500 méter körüli magasságban található felső szakasza, Cogne és környéke már inkább idillikus: alpesi rétek, legelésző tehenek, csörgedező patakok, havas hegyek és szép házak jellemzik. Elsőként autóbusszal felmegyünk Gimillan faluba, ahonnan remek panoráma nyílik a völgyre és a Gran Paradiso csúcsaira, majd könnyű sétát teszünk a hegyóriáshoz legközelebbi Valnontey faluban. A déli órákban ismerkedés a völgy központjával, Cogne városkával (szép plébániatemplom, történelmi épületek, üzletutca stb.), majd a Lillaz vízeséshez látogatunk.
Délután városnézés a régió ősi fővárosában, a fontos alpesi utak találkozásánál fekvő Aostában. A római kori és középkori emlékekben egyaránt bővelkedő, hatalmas hegyekkel körülvett város felfedezése nagy élményt jelent még a sokat látott turisták számára is. Séta a városközpontban (az ősi Szent Orso-templom, a Porta Pretoria – a római kori monumentális városkapu, a római színház látványos romjai, a főtér, a katedrális, az ókori fórum egészen különleges földalatti maradványai stb.), majd szabadidő a kellemes üzletutcák környékén.

8. nap: Lago Blu, Breuil-Cervinia, Matterhorn, Fénis vára
Pihenés az Alpokban, illetve a szálloda úszómedencéjénél.
Fakultatív program: kirándulás a Matterhorn környékére és Fénis várához.
Ezen a napon először az Alpok leghíresebb hegycsúcsa, a 4478 méter magas Matterhorn (olaszul Monte Cervino) környékére kirándulunk. Mielőtt elérnénk a 2000 méteren található Breuil-Cervinia modern síközpontját, fotószünetet tartunk a különleges Lago Blu mellett. Tiszta idő esetén a tó kiváló fotótéma: a Matterhornnak és tükörképének megpillantása a kristálytiszta kék vízzel egyedülálló élmény.
A Valtournenche-völgy végében található Breuil-Cervinia üdülővárosát a XX. század közepén alakították ki, így nem olyan patinás, mint Courmayeur vagy a Matterhorn svájci oldalán elterülő Zermatt, de nagy előnye, hogy utóbbival ellentétben a piramis formájú hegycsúcs sokkal közelebb van, és így a városka utcáiról is nagyon jól látszik. Séta a központban, lehetőség könnyű túrázásra. Amennyiben járnak a felvonók, lehetőség különböző magasabban lévő kilátópontok elérésére is.
Ha a felvonók nem közlekednek, a felszabaduló időben a csoport sétát tesz egy kellemes, szép fekvésű aostai fürdőváros, Saint-Vincent központjában. Természetesen Breuil-Cerviniába, a Matterhorn lábaihoz mindenképpen ellátogatunk majd.
A délután folyamán visszaereszkedünk a Dora Baltea völgyébe és látogatást teszünk Fénis várában. Az Aosta-völgy leghíresebb erődítménye Európa leglátványosabb lovagvárai közé tartozik.
A fakultatív program ára: 14.700 Ft (garantált indulás – a fakultatív program ára tartalmazza a belépőjegyet és a helyi idegenvezető díját is Fénis várában)

9. nap: Bard erőd, Masino kastélya, Varallo
Kora délelőtt fotószünet a napóleoni háborúk korában fontos szerepet kapó Bard erődnél, amely látványos, hegyoldalra felkúszó fekvése miatt az újkori katonai építészet egyik legérdekesebb emléke. Ezután búcsú az Aosta-völgy régiótól, a nap hátralévő részét Piemontban tölti a csoport.
A késő délelőtti órákban látogatást teszünk Masino látványos parkkal körülvett reneszánsz kastélyában. A díszes festményekkel és korabeli bútorokkal berendezett XVII. századi termek bejárása kiválóan illusztrálja a vidék kora újkori fejlettségét és az előkelő arisztokrata családok gazdagságát.
Utolsó megállónk Varallo, a régió északi részén elterülő Sesia-völgy központja (UNESCO világörökség). Séta a nagy hegyek között található látványos fekvésű történelmi kisváros központjában, majd lehetőség kabinos felvonóval felmenni a Szent Hegyre (Sacro Monte). Egy Szentföldet megjárt ferences szerzetes ötlete nyomán hozták létre a XVI. században ezeket a zarándokhelyeket Piemont és Lombardia határvidékén abból a célból, hogy azok is bejárhassák Jézus életének színtereit, akik nem juthatnak el Palesztinába. A dús vegetációval körülvett varallói Sacro Monte központja egy szép bazilika, melyet több mint 40 kápolna vesz körül; bennük érdekes – bár itt-ott felújításra szoruló – reneszánsz szoborcsoportok és festmények elevenítik meg az ismert bibliai történeteket.
Szállás Észak-Olaszországban (1 éj).

10. nap:
Hazautazás a Verona – Mestre – Ljubljana – Maribor – Tornyiszentmiklós – Nagykanizsa – Siófok útvonalon. Érkezés Székesfehérvárra és Budapestre az esti órákban.


Figyelem: A napok sorrendje a nyitva tartások és az időjárás függvényben esetleg felcserélődhet.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Időpontok Teljes részvételi díjak
2023. jún. 7-16.  392.000 Ft  
2023. júl. 17-26.  417.000 Ft
 

A teljes részvételi díj tartalmazza az autóbuszos utazást, a 9 éjszakai szállást félpanzióval, a helyi idegenforgalmi adókat, az útlemondási biztosítást, a programokat és az idegenvezetést (beleértve a helyi idegenvezető díját Masino kastélyában), de nem tartalmazza a belépődíjakat. 

Egyágyas felár: 140.000 Ft

Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 485 Ft/nap

Autóbuszos felszállóhelyek
6:15 – Budapest Déli pályaudvarnál, a PRÍMA (CBA) – Déli Áruház felőli parkoló (Kosciuszkó Tádé utca)
7.15 – Székesfehérvár Piac téri buszpu. melletti parkoló Vörösmarty tér felőli része
7.55 – Siófok OMV benzinkút a McDonald's-nál
9.25 – Nagykanizsa MOL benzinkút a 7-es út mellett (Garay u. 15.)

A szabad helyekről munkatársaink adnak tájékoztatást! Kérje ajánlatunkat!

 

Érintett desztinációk:

Olaszország

A FŐVÁROS

Aki először jár Rómában, annak feltétlenül érdemes részt vennie egy szervezett városnéző túrán, melyen megszerezhetjük az első benyomásokat, és eldönthetjük, hogy mi az, amit alaposabban is szeretnénk megismerni - akár egy későbbi látogatásunk alkalmával is. Mivel a város kulcsát történelme jelenti, feltétlenül szükségünk lesz egy részletes útikalauzra, ha valóban értékelni akarjuk az itt látható emlék- és remekműveket. Az is fontos, hogy a számunkra érdekes helyeket fontossági sorrendbe rakjuk, melyet szigorúan tartsunk is be. Ebben segítségünkre lehet e könyv egyszerű rangsorolási jelrendszere. Aki mégis útikönyv nélkül vág neki Rómának, az ne feledje, hogy a legtöbb helyen belépődíjat kérnek, és hogy hétfőn általában minden nevezetesség zárva van.

Terület:  301 302 km2
Népesség:  57 517 000 fő
Főváros:  Róma
Hivatalos nyelv:  olasz
Pénznem:  Euro
Időzóna:  CET 0 óra (GMT +1 óra)
Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Róma, Via dei Villini 12-16, 00161 Tel: 39-6-442-30598. Fax: 39-6-440-3270
Vízum:  Nem szükséges
Útlevél szükséges:  Igen
Országhívószám:  + 39

VÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉGEK RÓMÁBAN
Aki kedveli az eleganciát, az egyetért azzal, hogy Róma a világ talán legigényesebb üzleteivel és legkiválóbb minőségű áruival várja a luxuscikkek iránt érdeklődő vásárlókat. Az olasz stílus és az olasz mesterek ügyessége messze földön híres, de az összes nagy európai márka is képviselteti magát. Aki minőségre vágyik - és meg is tudja fizetni -, annak itt a helye, bár árleszállítást, akciót nehéz kifogni.
Érdemes körülnézni a Via del Tritonén, a Trevi- kút körüli utcákban, a Tiberis túlpartján a Via Cola di Rienzón, a Lucina városrészben fekvő Piazza S. Lorenzón és a Piazza Campo de-Fiori környékének utcáiban.

ÉJSZAKAI ÉLET ÉS SZÓRAKOZÁS

Róma esténként korábban elálmosodik, mint mondjuk Párizs vagy New York, és nem törekszik arra sem, hogy a hamburgiakhoz hasonló olcsó és közönséges klubok várják az éjszakai életre vágyókat - még ha Fellini filmjei néhol ennek az ellenkezőjét sugallják is. Persze ez nem jelenti azt, hogy itt senki nem mulat az éjszakába nyúlóan, és hogy a város híján lenne az olyan kluboknak és diszkóknak, melyekben hajnalig szól a zene. Ráadásul egy-egy színház és étterem is sokáig nyitva tart, a kávéházak és bárok szintén nem zárnak egy vagy két óra előtt - még hétköznap sem.
Rómában sötétedés után is mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő szórakozást, de mivel a város főleg kulturális nagyhatalomnak számít, az igényesebb programok - opera, balett, szólóestek, koncertek és színház - határozottan túlsúlyban vannak.

Mare Adriatico ez az a hely, ahol gondtalanul élvezhetik a pihenést a homokos tengerpartokon. Az adriai üdülőhelyeken megismerhetik, milyen a dolce vita és a divertimento, nyugodt pihenés, szórakozás és kulturális programok jól kiegészítik itt egymást. Köszöntsék ciaoval az egyébként is barátságos, temperamentumos olaszokat, kóstolják meg az igazi pizzákat és pastakat, hűtsék le magukat gelatoval. Buon viaggio!.
Lido di Jesolo: A Velencéhez legközelebb eső észak-adriai üdülőhely kellemes, finomhomokos strandjai és remek hangulata miatt a magyar turisták körében rendkívül népszerű. A bárokkal, éttermekkel és diszkókkal teli utcáktól nem messze, keleti irányban csak néhány kilométeres távolságra található a kevésbé ismert, éppen ezért nem olyan lármás és nyüzsgő partszakasz: Cavallino, ahová valamelyik délután, egy nyugalmasabb strandolás reményében érdemes ellátogatni.
Bibione: Olaszország leghosszabb strandja (több mint 8 km) az Adria modern, nyüzsgő üdülővárosainak egyike. Különösen ajánljuk azoknak, akik szeretik a tiszta, nyugodt tengert és a finomszemcséjű homokkal borított tengerpartot. A várost körülvevő sűrű pinea fenyőerdők és a tenger felől érkező hűsítő szellők enyhítik a nyári forróságot. Termálfürdői messze földön híresek. Kényelmes szállodák és apartmanházak, sportcentrumok, szórakozóhelyek, különböző rendezvények és ünnepségek fogadják Önöket, ha ellátogatnak ide.

Rimini: Nyüzsgő, színes forgatagával az észak-olasz partvidék egyik legkedveltebb, legkeresettebb üdülőparadicsoma. Talán egy vendég sem akad, aki ellen tudna állni a nyáron turistákkal benépesülő part pezsgésének, az éttermek, bárok vagy diszkók mediterrán hangulatának. A sokféle vízisport a strandolás örömeit teszi teljessé: a vízi-ejtőernyőzés, a motorcsónak vagy a vízibiciklizés fiatalok tömegeit vonzza ide.

Cattolica: Emilia Romagna tartomány gyöngyszeme az Appenninek lábánál helyezkedik el. Finomhomokos tengerpartját lankás dombok övezik. A 100 m széles, 3 km hosszú strand minden évben elnyeri az Európa Tanács Kék zászlóját, melyet a legtisztább strandok kapnak. A lassan mélyülő tenger a kisgyerekek számára is biztonságos fürdési lehetőséget nyújt. A városközpontban csodálatos szökőkutas park várja az odalátogatókat. Remek szórakozási lehetőség a városi kisvasút, melyet napközben ingyenesen lehet használni. Este sokszínű programok, utcabál, tűzijáték, hal- és borkóstoló közül választhatnak Vendégeink.

A turista joggal várja el, hogy Rómában kiváló olasz ételeket ehessen, és a saját konyhájukat a rómaiak is mindennél jobban kedvelik. Ezért - jóllehet számtalan nemzet konyhaművészei képviseltetik magukat a városban - a legtöbb római étteremben olasz stílusú ételeket főznek, melyek hagyományos tájjellegű fogások vagy családi specialitások lehetnek.
Róma nem csupán az ország, de egy tájegység fővárosa is, és specialitásai a paraszti eredetű ételektől - ezek a legegyszerűbb alapanyagokból, csirkéből, borsóból, pacalból, sózott tőkehalból, borjúmirigyből és pastából készülnek - a fényűzőbb étkekig terjednek, mint pl. az abbacchio (zsályával, fokhagymával, rozmaringgal és szardellapasztával fűszerezett bárányhús) vagy a capretto al forno (sült gida). Érdemes még megkóstolni a következő római ételeket is: carciofi alla giudia (olívaolajban és citromlében sült, virágként szétnyílt articsóka), stracciatella (rántás nélküli leves, tojással, búzadarával és sajttal behabarva), saltimbocca alla Romana (zsályalevélbe és sonkába csomagolt natúr borjúszelet) és piselli al prosciutto (pármai sonkával és kockára vágott szalonnával lassan puhára főzött borsó).

A rómaiak a laktató ételsort általában valami könnyű fogással zárják, ami gyakran friss gyümölcs vagy egy macedonia gyümölcskehely. A friss sajt szintén az itteniek kedvence; sokan rendelnek cukorral megszórt ricottát (juhtúrót) vagy apró mozzarella-gömböket. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a legjobb olasz desszert azért mégiscsak a gelato (fagylalt) - Róma különösen híres a fagylaltjáról.

VELENCE

A Canal Grande
A folyó természetes folyását követve a lagúna mocsaras szigetei között a kanyargós csatorna két nagy ívet ír le a Santa Lucia vasútállomástól a San Marco-öbölig. A folyó szélessége 40 és 70 m között van, legnagyobb mélysége 5,5 m. Három híd - a Scalzi, a Rialto és az Accademia - és hét traghetto(komphajó-) vonal szeli át.
Sok illusztrált útikönyv kizárólag a Canal Grandéról szól, mások az egész várost próbálják bemutatni (pl. Danilo Reato Velence c., magyarul is megjelent könyve), a jobb útikönyvek pedig részletesen írnak a legfontosabb épületekről is.


Sétányok és terek
A Riva degli Schiavoni (Szlávok partja) az egyik legnépszerűbb sétánya Velencének, a Dózse-palotától a Ca- di Dio csatornáig vezet, ahol megváltozik a neve; majd folytatódik tovább a Giardiniig (közpark). A Dózse-palota és a hozzá csatlakozó városi börtön után a Hotel Danieli és más nagy hotelek sora következik, ezek mind a Szt. Márk-öbölre néznek. A széles, kikövezett parti sétány, melyet hidak sora szabdal, kávézókkal, szuvenírárusok bódéival zsúfolt, nyugati végén a part vaporetto- mólókkal van tele, a kiránduló- és vontatóhajók is itt kötnek ki. A Rivát elhagyva észak felé sikátorok és boltívek sora vezet a város útvesztőjébe és néhány terére, nevezetesen a Campo San Zaccariára és a Campo Bandiera e Moróra. A csatorna mögött az Arsenale felé haladva a Giardini, a közpark található, meglehetősen piszkos és rendetlen, de gyönyörű magas fái között a Biennale, a képzőművészeti kiállítás pavilonjait találjuk. Ez a szinte egyedülálló szabad tér Napóleonnak köszönhető, aki leromboltatta az épületeket, hogy védelmi fegyvereit helyezze ide.

FESZTIVÁLOK, ESEMÉNYEK

Velencében egész évben rendkívül gazdag a kulturális élet. A Teatro la Fenicében télen operákat mutattak be, ezenkívül koncerteket és hangversenyeket rendeztek, augusztus kivételével, amikor is a Fenice zárva volt (a múlt idő sajnos azt jelenti, hogy a színház 1996 januárjában leégett). De három másik működő színházat találunk a városban: a L’Avogariát, a Goldonit és a Ridottót. Hangversenyeket időnként templomokban is tartanak, nevezetesen a Pieta, az Ospedaletto és a San Stae falai között. Számos mozi is van Velencében, de a filmeket mindig olasz nyelven vetítik. Különleges kiállításokat láthatunk az év folyamán a legfontosabb múzeumokban: a Dózse-palotában, a Szt. György-szigeten és a Palazzo Grassiban. Ezeket a tárlatokat gyakran a Canal Grande feletti hidakról függő óriási, arannyal átszőtt, velencei mattpiros színű zászlókon, transzparenseken hirdetik. A nyár a különböző fesztiválok időszaka. A modern művészetek Biennáléját minden második év nyarán rendezik meg a Giardini Publiciban található 40 állandó pavilonban, illetve a különböző galériákban városszerte. A Táncfesztivált júliusban, a Nemzetközi Filmművészeti Fesztivált pedig augusztusban és szeptember elején rendezik.

Térség: Körutazás Olaszországban

Olyan utazások gyűjtő régiója ez melyek bármilyen szinten akár egyetlen nap során is érintik Olaszország nagyobb városát vagy városait. Részletes program ismertetőt mindig az adott Utazás alatt található.

Város: Körutazás Olaszországban

A városlátogató és körutazások gyűjtőhelye, minden Olaszországi utazást e fogalom alá gyűjtöttük össze, a szálláshelyek pontos leírásai és helyszínei a programok leírásaiban olvashatóak.

Olaszország

A FŐVÁROS

Aki először jár Rómában, annak feltétlenül érdemes részt vennie egy szervezett városnéző túrán, melyen megszerezhetjük az első benyomásokat, és eldönthetjük, hogy mi az, amit alaposabban is szeretnénk megismerni - akár egy későbbi látogatásunk alkalmával is. Mivel a város kulcsát történelme jelenti, feltétlenül szükségünk lesz egy részletes útikalauzra, ha valóban értékelni akarjuk az itt látható emlék- és remekműveket. Az is fontos, hogy a számunkra érdekes helyeket fontossági sorrendbe rakjuk, melyet szigorúan tartsunk is be. Ebben segítségünkre lehet e könyv egyszerű rangsorolási jelrendszere. Aki mégis útikönyv nélkül vág neki Rómának, az ne feledje, hogy a legtöbb helyen belépődíjat kérnek, és hogy hétfőn általában minden nevezetesség zárva van.

Terület:  301 302 km2
Népesség:  57 517 000 fő
Főváros:  Róma
Hivatalos nyelv:  olasz
Pénznem:  Euro
Időzóna:  CET 0 óra (GMT +1 óra)
Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Róma, Via dei Villini 12-16, 00161 Tel: 39-6-442-30598. Fax: 39-6-440-3270
Vízum:  Nem szükséges
Útlevél szükséges:  Igen
Országhívószám:  + 39

VÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉGEK RÓMÁBAN
Aki kedveli az eleganciát, az egyetért azzal, hogy Róma a világ talán legigényesebb üzleteivel és legkiválóbb minőségű áruival várja a luxuscikkek iránt érdeklődő vásárlókat. Az olasz stílus és az olasz mesterek ügyessége messze földön híres, de az összes nagy európai márka is képviselteti magát. Aki minőségre vágyik - és meg is tudja fizetni -, annak itt a helye, bár árleszállítást, akciót nehéz kifogni.
Érdemes körülnézni a Via del Tritonén, a Trevi- kút körüli utcákban, a Tiberis túlpartján a Via Cola di Rienzón, a Lucina városrészben fekvő Piazza S. Lorenzón és a Piazza Campo de-Fiori környékének utcáiban.

ÉJSZAKAI ÉLET ÉS SZÓRAKOZÁS

Róma esténként korábban elálmosodik, mint mondjuk Párizs vagy New York, és nem törekszik arra sem, hogy a hamburgiakhoz hasonló olcsó és közönséges klubok várják az éjszakai életre vágyókat - még ha Fellini filmjei néhol ennek az ellenkezőjét sugallják is. Persze ez nem jelenti azt, hogy itt senki nem mulat az éjszakába nyúlóan, és hogy a város híján lenne az olyan kluboknak és diszkóknak, melyekben hajnalig szól a zene. Ráadásul egy-egy színház és étterem is sokáig nyitva tart, a kávéházak és bárok szintén nem zárnak egy vagy két óra előtt - még hétköznap sem.
Rómában sötétedés után is mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő szórakozást, de mivel a város főleg kulturális nagyhatalomnak számít, az igényesebb programok - opera, balett, szólóestek, koncertek és színház - határozottan túlsúlyban vannak.

Mare Adriatico ez az a hely, ahol gondtalanul élvezhetik a pihenést a homokos tengerpartokon. Az adriai üdülőhelyeken megismerhetik, milyen a dolce vita és a divertimento, nyugodt pihenés, szórakozás és kulturális programok jól kiegészítik itt egymást. Köszöntsék ciaoval az egyébként is barátságos, temperamentumos olaszokat, kóstolják meg az igazi pizzákat és pastakat, hűtsék le magukat gelatoval. Buon viaggio!.
Lido di Jesolo: A Velencéhez legközelebb eső észak-adriai üdülőhely kellemes, finomhomokos strandjai és remek hangulata miatt a magyar turisták körében rendkívül népszerű. A bárokkal, éttermekkel és diszkókkal teli utcáktól nem messze, keleti irányban csak néhány kilométeres távolságra található a kevésbé ismert, éppen ezért nem olyan lármás és nyüzsgő partszakasz: Cavallino, ahová valamelyik délután, egy nyugalmasabb strandolás reményében érdemes ellátogatni.
Bibione: Olaszország leghosszabb strandja (több mint 8 km) az Adria modern, nyüzsgő üdülővárosainak egyike. Különösen ajánljuk azoknak, akik szeretik a tiszta, nyugodt tengert és a finomszemcséjű homokkal borított tengerpartot. A várost körülvevő sűrű pinea fenyőerdők és a tenger felől érkező hűsítő szellők enyhítik a nyári forróságot. Termálfürdői messze földön híresek. Kényelmes szállodák és apartmanházak, sportcentrumok, szórakozóhelyek, különböző rendezvények és ünnepségek fogadják Önöket, ha ellátogatnak ide.

Rimini: Nyüzsgő, színes forgatagával az észak-olasz partvidék egyik legkedveltebb, legkeresettebb üdülőparadicsoma. Talán egy vendég sem akad, aki ellen tudna állni a nyáron turistákkal benépesülő part pezsgésének, az éttermek, bárok vagy diszkók mediterrán hangulatának. A sokféle vízisport a strandolás örömeit teszi teljessé: a vízi-ejtőernyőzés, a motorcsónak vagy a vízibiciklizés fiatalok tömegeit vonzza ide.

Cattolica: Emilia Romagna tartomány gyöngyszeme az Appenninek lábánál helyezkedik el. Finomhomokos tengerpartját lankás dombok övezik. A 100 m széles, 3 km hosszú strand minden évben elnyeri az Európa Tanács Kék zászlóját, melyet a legtisztább strandok kapnak. A lassan mélyülő tenger a kisgyerekek számára is biztonságos fürdési lehetőséget nyújt. A városközpontban csodálatos szökőkutas park várja az odalátogatókat. Remek szórakozási lehetőség a városi kisvasút, melyet napközben ingyenesen lehet használni. Este sokszínű programok, utcabál, tűzijáték, hal- és borkóstoló közül választhatnak Vendégeink.

A turista joggal várja el, hogy Rómában kiváló olasz ételeket ehessen, és a saját konyhájukat a rómaiak is mindennél jobban kedvelik. Ezért - jóllehet számtalan nemzet konyhaművészei képviseltetik magukat a városban - a legtöbb római étteremben olasz stílusú ételeket főznek, melyek hagyományos tájjellegű fogások vagy családi specialitások lehetnek.
Róma nem csupán az ország, de egy tájegység fővárosa is, és specialitásai a paraszti eredetű ételektől - ezek a legegyszerűbb alapanyagokból, csirkéből, borsóból, pacalból, sózott tőkehalból, borjúmirigyből és pastából készülnek - a fényűzőbb étkekig terjednek, mint pl. az abbacchio (zsályával, fokhagymával, rozmaringgal és szardellapasztával fűszerezett bárányhús) vagy a capretto al forno (sült gida). Érdemes még megkóstolni a következő római ételeket is: carciofi alla giudia (olívaolajban és citromlében sült, virágként szétnyílt articsóka), stracciatella (rántás nélküli leves, tojással, búzadarával és sajttal behabarva), saltimbocca alla Romana (zsályalevélbe és sonkába csomagolt natúr borjúszelet) és piselli al prosciutto (pármai sonkával és kockára vágott szalonnával lassan puhára főzött borsó).

A rómaiak a laktató ételsort általában valami könnyű fogással zárják, ami gyakran friss gyümölcs vagy egy macedonia gyümölcskehely. A friss sajt szintén az itteniek kedvence; sokan rendelnek cukorral megszórt ricottát (juhtúrót) vagy apró mozzarella-gömböket. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a legjobb olasz desszert azért mégiscsak a gelato (fagylalt) - Róma különösen híres a fagylaltjáról.

VELENCE

A Canal Grande
A folyó természetes folyását követve a lagúna mocsaras szigetei között a kanyargós csatorna két nagy ívet ír le a Santa Lucia vasútállomástól a San Marco-öbölig. A folyó szélessége 40 és 70 m között van, legnagyobb mélysége 5,5 m. Három híd - a Scalzi, a Rialto és az Accademia - és hét traghetto(komphajó-) vonal szeli át.
Sok illusztrált útikönyv kizárólag a Canal Grandéról szól, mások az egész várost próbálják bemutatni (pl. Danilo Reato Velence c., magyarul is megjelent könyve), a jobb útikönyvek pedig részletesen írnak a legfontosabb épületekről is.


Sétányok és terek
A Riva degli Schiavoni (Szlávok partja) az egyik legnépszerűbb sétánya Velencének, a Dózse-palotától a Ca- di Dio csatornáig vezet, ahol megváltozik a neve; majd folytatódik tovább a Giardiniig (közpark). A Dózse-palota és a hozzá csatlakozó városi börtön után a Hotel Danieli és más nagy hotelek sora következik, ezek mind a Szt. Márk-öbölre néznek. A széles, kikövezett parti sétány, melyet hidak sora szabdal, kávézókkal, szuvenírárusok bódéival zsúfolt, nyugati végén a part vaporetto- mólókkal van tele, a kiránduló- és vontatóhajók is itt kötnek ki. A Rivát elhagyva észak felé sikátorok és boltívek sora vezet a város útvesztőjébe és néhány terére, nevezetesen a Campo San Zaccariára és a Campo Bandiera e Moróra. A csatorna mögött az Arsenale felé haladva a Giardini, a közpark található, meglehetősen piszkos és rendetlen, de gyönyörű magas fái között a Biennale, a képzőművészeti kiállítás pavilonjait találjuk. Ez a szinte egyedülálló szabad tér Napóleonnak köszönhető, aki leromboltatta az épületeket, hogy védelmi fegyvereit helyezze ide.

FESZTIVÁLOK, ESEMÉNYEK

Velencében egész évben rendkívül gazdag a kulturális élet. A Teatro la Fenicében télen operákat mutattak be, ezenkívül koncerteket és hangversenyeket rendeztek, augusztus kivételével, amikor is a Fenice zárva volt (a múlt idő sajnos azt jelenti, hogy a színház 1996 januárjában leégett). De három másik működő színházat találunk a városban: a L’Avogariát, a Goldonit és a Ridottót. Hangversenyeket időnként templomokban is tartanak, nevezetesen a Pieta, az Ospedaletto és a San Stae falai között. Számos mozi is van Velencében, de a filmeket mindig olasz nyelven vetítik. Különleges kiállításokat láthatunk az év folyamán a legfontosabb múzeumokban: a Dózse-palotában, a Szt. György-szigeten és a Palazzo Grassiban. Ezeket a tárlatokat gyakran a Canal Grande feletti hidakról függő óriási, arannyal átszőtt, velencei mattpiros színű zászlókon, transzparenseken hirdetik. A nyár a különböző fesztiválok időszaka. A modern művészetek Biennáléját minden második év nyarán rendezik meg a Giardini Publiciban található 40 állandó pavilonban, illetve a különböző galériákban városszerte. A Táncfesztivált júliusban, a Nemzetközi Filmművészeti Fesztivált pedig augusztusban és szeptember elején rendezik.

Térség: Észak-Olaszország

Nagyobb olaszországi városokat gyűjtöttünk a régióba melyek a "csizma" felső részén találhatóak, illetve síterepekhez köthető ajánlatokat a téli szezonban. Részletek az Utaknál.

Olaszország

A FŐVÁROS

Aki először jár Rómában, annak feltétlenül érdemes részt vennie egy szervezett városnéző túrán, melyen megszerezhetjük az első benyomásokat, és eldönthetjük, hogy mi az, amit alaposabban is szeretnénk megismerni - akár egy későbbi látogatásunk alkalmával is. Mivel a város kulcsát történelme jelenti, feltétlenül szükségünk lesz egy részletes útikalauzra, ha valóban értékelni akarjuk az itt látható emlék- és remekműveket. Az is fontos, hogy a számunkra érdekes helyeket fontossági sorrendbe rakjuk, melyet szigorúan tartsunk is be. Ebben segítségünkre lehet e könyv egyszerű rangsorolási jelrendszere. Aki mégis útikönyv nélkül vág neki Rómának, az ne feledje, hogy a legtöbb helyen belépődíjat kérnek, és hogy hétfőn általában minden nevezetesség zárva van.

Terület:  301 302 km2
Népesség:  57 517 000 fő
Főváros:  Róma
Hivatalos nyelv:  olasz
Pénznem:  Euro
Időzóna:  CET 0 óra (GMT +1 óra)
Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Róma, Via dei Villini 12-16, 00161 Tel: 39-6-442-30598. Fax: 39-6-440-3270
Vízum:  Nem szükséges
Útlevél szükséges:  Igen
Országhívószám:  + 39

VÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉGEK RÓMÁBAN
Aki kedveli az eleganciát, az egyetért azzal, hogy Róma a világ talán legigényesebb üzleteivel és legkiválóbb minőségű áruival várja a luxuscikkek iránt érdeklődő vásárlókat. Az olasz stílus és az olasz mesterek ügyessége messze földön híres, de az összes nagy európai márka is képviselteti magát. Aki minőségre vágyik - és meg is tudja fizetni -, annak itt a helye, bár árleszállítást, akciót nehéz kifogni.
Érdemes körülnézni a Via del Tritonén, a Trevi- kút körüli utcákban, a Tiberis túlpartján a Via Cola di Rienzón, a Lucina városrészben fekvő Piazza S. Lorenzón és a Piazza Campo de-Fiori környékének utcáiban.

ÉJSZAKAI ÉLET ÉS SZÓRAKOZÁS

Róma esténként korábban elálmosodik, mint mondjuk Párizs vagy New York, és nem törekszik arra sem, hogy a hamburgiakhoz hasonló olcsó és közönséges klubok várják az éjszakai életre vágyókat - még ha Fellini filmjei néhol ennek az ellenkezőjét sugallják is. Persze ez nem jelenti azt, hogy itt senki nem mulat az éjszakába nyúlóan, és hogy a város híján lenne az olyan kluboknak és diszkóknak, melyekben hajnalig szól a zene. Ráadásul egy-egy színház és étterem is sokáig nyitva tart, a kávéházak és bárok szintén nem zárnak egy vagy két óra előtt - még hétköznap sem.
Rómában sötétedés után is mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő szórakozást, de mivel a város főleg kulturális nagyhatalomnak számít, az igényesebb programok - opera, balett, szólóestek, koncertek és színház - határozottan túlsúlyban vannak.

Mare Adriatico ez az a hely, ahol gondtalanul élvezhetik a pihenést a homokos tengerpartokon. Az adriai üdülőhelyeken megismerhetik, milyen a dolce vita és a divertimento, nyugodt pihenés, szórakozás és kulturális programok jól kiegészítik itt egymást. Köszöntsék ciaoval az egyébként is barátságos, temperamentumos olaszokat, kóstolják meg az igazi pizzákat és pastakat, hűtsék le magukat gelatoval. Buon viaggio!.
Lido di Jesolo: A Velencéhez legközelebb eső észak-adriai üdülőhely kellemes, finomhomokos strandjai és remek hangulata miatt a magyar turisták körében rendkívül népszerű. A bárokkal, éttermekkel és diszkókkal teli utcáktól nem messze, keleti irányban csak néhány kilométeres távolságra található a kevésbé ismert, éppen ezért nem olyan lármás és nyüzsgő partszakasz: Cavallino, ahová valamelyik délután, egy nyugalmasabb strandolás reményében érdemes ellátogatni.
Bibione: Olaszország leghosszabb strandja (több mint 8 km) az Adria modern, nyüzsgő üdülővárosainak egyike. Különösen ajánljuk azoknak, akik szeretik a tiszta, nyugodt tengert és a finomszemcséjű homokkal borított tengerpartot. A várost körülvevő sűrű pinea fenyőerdők és a tenger felől érkező hűsítő szellők enyhítik a nyári forróságot. Termálfürdői messze földön híresek. Kényelmes szállodák és apartmanházak, sportcentrumok, szórakozóhelyek, különböző rendezvények és ünnepségek fogadják Önöket, ha ellátogatnak ide.

Rimini: Nyüzsgő, színes forgatagával az észak-olasz partvidék egyik legkedveltebb, legkeresettebb üdülőparadicsoma. Talán egy vendég sem akad, aki ellen tudna állni a nyáron turistákkal benépesülő part pezsgésének, az éttermek, bárok vagy diszkók mediterrán hangulatának. A sokféle vízisport a strandolás örömeit teszi teljessé: a vízi-ejtőernyőzés, a motorcsónak vagy a vízibiciklizés fiatalok tömegeit vonzza ide.

Cattolica: Emilia Romagna tartomány gyöngyszeme az Appenninek lábánál helyezkedik el. Finomhomokos tengerpartját lankás dombok övezik. A 100 m széles, 3 km hosszú strand minden évben elnyeri az Európa Tanács Kék zászlóját, melyet a legtisztább strandok kapnak. A lassan mélyülő tenger a kisgyerekek számára is biztonságos fürdési lehetőséget nyújt. A városközpontban csodálatos szökőkutas park várja az odalátogatókat. Remek szórakozási lehetőség a városi kisvasút, melyet napközben ingyenesen lehet használni. Este sokszínű programok, utcabál, tűzijáték, hal- és borkóstoló közül választhatnak Vendégeink.

A turista joggal várja el, hogy Rómában kiváló olasz ételeket ehessen, és a saját konyhájukat a rómaiak is mindennél jobban kedvelik. Ezért - jóllehet számtalan nemzet konyhaművészei képviseltetik magukat a városban - a legtöbb római étteremben olasz stílusú ételeket főznek, melyek hagyományos tájjellegű fogások vagy családi specialitások lehetnek.
Róma nem csupán az ország, de egy tájegység fővárosa is, és specialitásai a paraszti eredetű ételektől - ezek a legegyszerűbb alapanyagokból, csirkéből, borsóból, pacalból, sózott tőkehalból, borjúmirigyből és pastából készülnek - a fényűzőbb étkekig terjednek, mint pl. az abbacchio (zsályával, fokhagymával, rozmaringgal és szardellapasztával fűszerezett bárányhús) vagy a capretto al forno (sült gida). Érdemes még megkóstolni a következő római ételeket is: carciofi alla giudia (olívaolajban és citromlében sült, virágként szétnyílt articsóka), stracciatella (rántás nélküli leves, tojással, búzadarával és sajttal behabarva), saltimbocca alla Romana (zsályalevélbe és sonkába csomagolt natúr borjúszelet) és piselli al prosciutto (pármai sonkával és kockára vágott szalonnával lassan puhára főzött borsó).

A rómaiak a laktató ételsort általában valami könnyű fogással zárják, ami gyakran friss gyümölcs vagy egy macedonia gyümölcskehely. A friss sajt szintén az itteniek kedvence; sokan rendelnek cukorral megszórt ricottát (juhtúrót) vagy apró mozzarella-gömböket. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a legjobb olasz desszert azért mégiscsak a gelato (fagylalt) - Róma különösen híres a fagylaltjáról.

VELENCE

A Canal Grande
A folyó természetes folyását követve a lagúna mocsaras szigetei között a kanyargós csatorna két nagy ívet ír le a Santa Lucia vasútállomástól a San Marco-öbölig. A folyó szélessége 40 és 70 m között van, legnagyobb mélysége 5,5 m. Három híd - a Scalzi, a Rialto és az Accademia - és hét traghetto(komphajó-) vonal szeli át.
Sok illusztrált útikönyv kizárólag a Canal Grandéról szól, mások az egész várost próbálják bemutatni (pl. Danilo Reato Velence c., magyarul is megjelent könyve), a jobb útikönyvek pedig részletesen írnak a legfontosabb épületekről is.


Sétányok és terek
A Riva degli Schiavoni (Szlávok partja) az egyik legnépszerűbb sétánya Velencének, a Dózse-palotától a Ca- di Dio csatornáig vezet, ahol megváltozik a neve; majd folytatódik tovább a Giardiniig (közpark). A Dózse-palota és a hozzá csatlakozó városi börtön után a Hotel Danieli és más nagy hotelek sora következik, ezek mind a Szt. Márk-öbölre néznek. A széles, kikövezett parti sétány, melyet hidak sora szabdal, kávézókkal, szuvenírárusok bódéival zsúfolt, nyugati végén a part vaporetto- mólókkal van tele, a kiránduló- és vontatóhajók is itt kötnek ki. A Rivát elhagyva észak felé sikátorok és boltívek sora vezet a város útvesztőjébe és néhány terére, nevezetesen a Campo San Zaccariára és a Campo Bandiera e Moróra. A csatorna mögött az Arsenale felé haladva a Giardini, a közpark található, meglehetősen piszkos és rendetlen, de gyönyörű magas fái között a Biennale, a képzőművészeti kiállítás pavilonjait találjuk. Ez a szinte egyedülálló szabad tér Napóleonnak köszönhető, aki leromboltatta az épületeket, hogy védelmi fegyvereit helyezze ide.

FESZTIVÁLOK, ESEMÉNYEK

Velencében egész évben rendkívül gazdag a kulturális élet. A Teatro la Fenicében télen operákat mutattak be, ezenkívül koncerteket és hangversenyeket rendeztek, augusztus kivételével, amikor is a Fenice zárva volt (a múlt idő sajnos azt jelenti, hogy a színház 1996 januárjában leégett). De három másik működő színházat találunk a városban: a L’Avogariát, a Goldonit és a Ridottót. Hangversenyeket időnként templomokban is tartanak, nevezetesen a Pieta, az Ospedaletto és a San Stae falai között. Számos mozi is van Velencében, de a filmeket mindig olasz nyelven vetítik. Különleges kiállításokat láthatunk az év folyamán a legfontosabb múzeumokban: a Dózse-palotában, a Szt. György-szigeten és a Palazzo Grassiban. Ezeket a tárlatokat gyakran a Canal Grande feletti hidakról függő óriási, arannyal átszőtt, velencei mattpiros színű zászlókon, transzparenseken hirdetik. A nyár a különböző fesztiválok időszaka. A modern művészetek Biennáléját minden második év nyarán rendezik meg a Giardini Publiciban található 40 állandó pavilonban, illetve a különböző galériákban városszerte. A Táncfesztivált júliusban, a Nemzetközi Filmművészeti Fesztivált pedig augusztusban és szeptember elején rendezik.

Térség: Piemonte

Olaszország második legnagyobb régiója, székhelye Torino.yugaton Franciaországgal, észak-nyugaton Valle d’Aostaval, északon Svájccal, keleten Lombardiával, dél-keleten Emilia–Romagnaval, délen pedig Liguriával határos.A Piemont régió tavai is igen jelentősek. Nagy számban találhatunk itt többek között gleccsereredetű alpesi tavakat. A Lago Maggiore Olaszország egyik legnagyobb tava, természetes határt képez Piemont, Lombardia és Svájc között. A Lago d'Orta a régió második legnagyobb tava, Novara és Verbano-Cusio-Ossola megyék között terül el. Területe 18,2 km² , legnagyob mélysége 143 méter. Közepén helyezkedik el a San Giulio- sziget. A Lago di Viverone a harmadik legnagyobb tó, területén Torino és Biella megye osztoznak. Területe 6 km² legnagyobb mélysége 70 méter.

Válogasson útjaink közt téma szerint!