+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Dél-Erdély híres városai és várkastélyai

Románia, Körutazás Erdélyben

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: leírás szerint
Utazás módja: Busszal
Időtartam:
Típus: Körutazás
Indulás:

Az irodánk közép-európai kínálata 2023-ban egy 5 napos dél-erdélyi utazással bővül. A program a magyar határ közelében lévő nagyvárosoktól, Aradtól és Temesvártól Gyulafehérvár érintésével a Szászföldig, Nagyszebenig és Brassóig ível. A nevezetes városokon kívül hangsúlyos szerep jut a váraknak és várkastélyoknak is, hiszen Erdély számos jó állapotban megőrzött erődítménye ebben az országrészben található: Déva, Vajdahunyad vagy éppen a törcsvári Drakula várkastély egyaránt sokak által vágyott látnivaló, de természetesen a Szászföldre oly jellemző erődtemplomokról sem feledkezünk meg. A negyedik napon egy kitérőt teszünk a történelmi Erdély határától délre, és megnézzük a román királyi család egészen pazar sinaiai kastélyát. Sokak szerint utóbbi egész Románia első számú műemléke.

Utazás

Légkondicionált autóbusszal (WC, DVD, italautomata).
Nincs éjszakai buszozás.

Szállás

4 éjszaka 3-4 csillagos szállodákban, kényelmes, kétágyas, fürdőszobás szobákban. A dévai szálloda (1 éj) 3 csillagos, a Brassó környéki (3 éj) pedig 4 csillagos. Ez utóbbi szállodához egy kis beltéri úszómedence is tartozik wellness részleggel, melynek használata ingyenes a szálloda vendégei részére.

Ellátás

Büféreggeli / fakultatív vacsora.

 

1. nap: Arad, Temesvár
Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.30-kor. Budapestről az autóbusz 5.45-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Kecskemét – Szeged – Nagylak útvonalon Romániába, a határ menti Aradra. Séta a belvárosban, majd közös tisztelgés az 1848-49-es szabadságharc 13 vértanújának emlékére készített Szabadság-szobornál (Zala György nagyszerű alkotása).
A következő programunk Románia egyik legnagyobb városa, Temesvár. Ez a város a Trianon előtti Magyarország legmodernebb vidéki városa volt, ma is sok gyönyörű palota emlékeztet arra az időszakra. A városnéző séta során a város díszterein és szép templomain kívül látjuk majd Tőkés László egykori lakóhelyét is, a református lelkészi hivatalt, ahonnan az 1989-es romániai forradalom elindult. A temesváriak élőlánccal vették körül az épületet, így próbálták megakadályozni a Securitatét, hogy elvigyék Tőkés Lászlót és feleségét.
A temesvári program után utazás az ország belseje felé, szállás Déva városában (1 éj).

2. nap: Déva, Gyulafehérvár, Nagyszeben
Kora délelőtt ismerkedés Déva városával, mely a Kőműves Kelemenről szóló balladából ismert. Ezt követően továbbutazás a Maros völgyében Gyulafehérvárra, az Erdélyi Fejedelemség egykor virágzó fővárosába. A séta során különleges hangsúlyt kapnak a város magyar emlékei. A katolikus katedrális a román kori magyar építészet legértékesebb alkotása, benne található Hunyadi János, Hunyadi László és több erdélyi fejedelem síremléke.
A kora délutáni órákban érkezünk meg Szászföldre, annak legszebb városába, Nagyszebenbe. A nagy területen elhelyezkedő óvárost 2007-re remekül felújították, ekkor Nagyszeben Európa kulturális fővárosa volt. A városnézés után szabad program, majd utazás a Fogarasi-havasok lábai mentén a Brassó környéki szállodába, mely egy Brassóhoz tartozó hegyvidéki üdülőövezetben található (3 éj).

3. nap: Törcsvár (Drakula-vár), Barcarozsnyó, Brassó
Kora délelőtt Törcsvár faluba utazunk, ahol a középkori Drakula-várat látogatjuk meg, mely a nyugat-európai turisták kedvenc célpontja Erdélyben. Ezt követően ismerkedés Barcarozsnyó hatalmas várával, mely Erdély egyik legjobb állapotban fennmaradt erődítménye. Mivel a XVI. században gyakran érték török támadások a települést, olyankor a falu teljes lakossága beköltözött a várba, és a váron belül egy kisebb falut építettek. (Figyelem: A katalógus januári zárásakor a vár belső munkálatok miatt zárva van a turisták számára, és az újranyitás dátuma még nem ismert. Ha emiatt a várat nem tudjuk megnézni, akkor helyette a közeli, jól karbantartott barcaföldvári erődítményt fogjuk meglátogatni.)
A délután nagyobbik részét a Kárpátok lábainál fekvő Brassóban, Szászföld központjában töltjük. Gyönyörű főtere van a városnak, de legnagyobb nevezetessége a híres Fekete-templom (Bécstől délkeletre a leglátványosabb gótikus templomnak tartják). A közös séta után marad szabadidő a város önálló felfedezésére.

4. nap: Sinaia (Peleş-kastély), felvonózás a Kárpátokban, Prázsmár
Erdély határától néhány kilométerre délre, a Kárpátokban, egy Sinaia nevű üdülővárosban, gyönyörű környezetben található a román királyok egykori kastélya, Románia leglátogatottabb turista-attrakciója. A német romantikus várkastélyok mintájára emelt, kívül-belül pazar épületegyüttes Európa egyik legszebb uralkodói rezidenciája. Ezt követően szabadidő a hangulatos hegyvidéki üdülőhelyen, illetve lehetőség Románia legmodernebb kabinos felvonójával felmenni a Kárpátok egyik 2000 méter feletti magaslatára.
Délután visszatérünk Erdélybe, Szászföldre, és Prázsmáron a meghökkentően érdekes és impozáns templomerődöt látogatjuk meg (UNESCO világörökség). Veszély esetén a falu teljes lakossága beköltözött az erődfal többemeletes celláiba.

5. nap: Vajdahunyad, Máriaradna
Utazás hazafelé az Olt völgyében, majd a Nagyszeben – Déva útvonalon. A déli órákban látogatás Vajdahunyad várában. Az impozáns építmény a régi Magyarország leglátványosabb várkastélya volt, mai formáját nagyrészt a Hunyadiak idején kapta az 1400-as években.
Ezután a Maros völgyében utazunk tovább az Arad – Nagylak útvonalon. Útközben látogatást teszünk a Lippa városa melletti máriaradnai kegytemplomban (Erdély egyik legfontosabb zarándokhelye).
A késő délutáni órákban átkelés Magyarországra, hazautazás a Szeged – Kecskemét útvonalon. Érkezés Budapestre majd Székesfehérvárra a késő esti órákban.


Figyelem: A programok sorrendje a nyitvatartások függvényében esetleg felcserélődhet.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Időpontok - Teljes részvételi díj

2023. máj. 5-9.  99.500 Ft  
2023. aug. 16-20.  109.700 Ft  
2023. okt. 20-24.  99.500 Ft
 

A teljes részvételi díj tartalmazza az autóbuszos utazást, a 4 éjszakai szállást reggelivel, a helyi idegenforgalmi adót, az útlemondási biztosítást, az idegenvezetést, a felsorolt programokat, de nem tartalmazza a belépődíjakat. 

Félpanziós felár:  21.700 Ft (4 vacsora) 

Egyágyas felár: 51.500 Ft 

Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 485 Ft/nap 

Felszállási lehetőségek:

4:30 – Székesfehérvár Piac téri buszpu. melletti parkoló Vörösmarty tér felőli része
5:45 – Budapest Déli pályaudvarnál, a PRÍMA (CBA) – Déli Áruház felőli parkoló (Kosciuszkó Tádé utca)
6.55 – Kecskemét M5 és 52-es (dunaföldvári) út kereszteződése, OMV benzinkút
8.25 – Szeged MOL benzinkút az 55-ös út mentén (Kálvária sugárút 96)

A szabad helyekről munkatársaink adnak tájékoztatást! Kérje ajánlatunkat!

Érintett desztinációk:

Románia

Látnivalók

Bukarest, a főváros, a földrengés, a második világháború és Caucescu áldásos tevékenységének köszönhetően rengeteget vesztett korabeli szépségéből. A 12 emelet magas Népek Háza a Pentagon után a világ második legnagyobb épülete. A George Enescu múzeum kottákat és zeneszerzők személyes tárgyait mutatja be.

Brassó középkori szász város, Románia leggyakrabban látogatott idegenforgalmi célpontja. Leghíresebb nevezetessége a Fekete Templom, amely sokak szerint a Bécs és Isztanbul közötti terület legnagyobb gótikus temploma. A várostól 30 kilométerre fekszik Drakula kastélya, amely a környék legnagyobb vonzerejét jelenti. A kastélyhoz vezető út során érdemes felkeresni a Rasnov kastélyt is.

Segesvár a magyarok történelmében nagy szerpet játszó középkori szász város, feltehetőleg itt halt meg Petőfi Sándor. Óratornyáról, Történeti Múzeumáról, dominikánus valamint gótikus templomáról híres. A várostól 40 kilométerre fekszik Albesti, itt található a Petőfi Múzeum.

Temesváron voltak a 89-es forradalom legvéresebb harcai, melynek áldozataira emléktáblákkal emlékeznek. A református templom volt a forradalom központja. A legszebb épületek a városban a római katolikus dóm és a szerb ortodox templom

A Fekete-tenger partvidékének legnagyobb kikötője, és városa Constanta. A futballrajongók Gheorge Hagi szülővárosaként ismerhetik. A strandok zsúfoltak és piszkosak, de a város maga szép. Mamaia a román „Palm Beach”, amely 61 szállodájával várja a turisták hadát. A partvidék egyéb üdülőhelyei: Eforie, Neptun-Olimp és Constinesti.

Romániában a legnagyobb kiadást a szállás jelenti, az étkezés, a múzeumlátogatás és a közlekedés nagyon olcsó. Az utazási csekkeket könnyen, sok helyen beválthatjuk. A bankkártyákat széles körben elfogadják. Borravalót nem kötelező adnunk, a piacokon érdemes alkudoznunk.

Térség: Körutazás Erdélyben

A városlátogató és körutazások gyűjtő helye ez a régió, pontos szállás és útvonal leírások a programokban olvashatóak.

Város: Körutazás Erdélyben


Románia

Látnivalók

Bukarest, a főváros, a földrengés, a második világháború és Caucescu áldásos tevékenységének köszönhetően rengeteget vesztett korabeli szépségéből. A 12 emelet magas Népek Háza a Pentagon után a világ második legnagyobb épülete. A George Enescu múzeum kottákat és zeneszerzők személyes tárgyait mutatja be.

Brassó középkori szász város, Románia leggyakrabban látogatott idegenforgalmi célpontja. Leghíresebb nevezetessége a Fekete Templom, amely sokak szerint a Bécs és Isztanbul közötti terület legnagyobb gótikus temploma. A várostól 30 kilométerre fekszik Drakula kastélya, amely a környék legnagyobb vonzerejét jelenti. A kastélyhoz vezető út során érdemes felkeresni a Rasnov kastélyt is.

Segesvár a magyarok történelmében nagy szerpet játszó középkori szász város, feltehetőleg itt halt meg Petőfi Sándor. Óratornyáról, Történeti Múzeumáról, dominikánus valamint gótikus templomáról híres. A várostól 40 kilométerre fekszik Albesti, itt található a Petőfi Múzeum.

Temesváron voltak a 89-es forradalom legvéresebb harcai, melynek áldozataira emléktáblákkal emlékeznek. A református templom volt a forradalom központja. A legszebb épületek a városban a római katolikus dóm és a szerb ortodox templom

A Fekete-tenger partvidékének legnagyobb kikötője, és városa Constanta. A futballrajongók Gheorge Hagi szülővárosaként ismerhetik. A strandok zsúfoltak és piszkosak, de a város maga szép. Mamaia a román „Palm Beach”, amely 61 szállodájával várja a turisták hadát. A partvidék egyéb üdülőhelyei: Eforie, Neptun-Olimp és Constinesti.

Romániában a legnagyobb kiadást a szállás jelenti, az étkezés, a múzeumlátogatás és a közlekedés nagyon olcsó. Az utazási csekkeket könnyen, sok helyen beválthatjuk. A bankkártyákat széles körben elfogadják. Borravalót nem kötelező adnunk, a piacokon érdemes alkudoznunk.

Térség: Erdély

Erdély Románia egyik turisták által leglátogatottabb régiója, köszönhetően a rengeteg középkori épületnek, templomnak, műemlékeknek és a természeti szépségeknek. A magyar állampolgárok évente több mint egymillió alkalommal keresik fel, viszont ennél jóval kisebb azoknak az aránya, akik turistaként jönnek a régióba. Számottevő még a nyugat-európai turisták száma is.

Város: Temesvár


Válogasson útjaink közt téma szerint!