+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Közép-Amerika hat országa

1299000.00 Ft/fő, 1F

Panama, Körutazás Panamában

Szállás típus: Hotel ***+
Ellátás: Reggeli
Utazás módja: Repülő
Időtartam: 15 éj
Típus: Egzotikus út, Körutazás
Indulás: 2023-04-13

Közép-Amerika hat országa  körutazás - Miért éppen ide?

Guatemala indián neve ,,tűzokádó hegy", amelyre rászolgált, hiszen az ország nagy részét a Kordillerák vulkánokkal tűzdelt hegyláncai uralják, melyek váltakoznak a parti síksággal és a trópusi őserdőkkel. Az elképesztően gyönyörű természeti látnivalók mellé színpompás folklór is társul, hiszen egész Közép-Amerikában itt őrződtek meg leginkább az indián hagyományok. Tobzódó színek, pogány hagyományok, nyakon öntve az egykori spanyol anyaország koloniális stílusával: ez mind Guatemala, amelyet kiválóan lehet társítani egy utazáson belül a közép-amerikai földhíd országaival. Honduras, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica bővelkednek természeti és kulturális látnivalókban, utazunk földön, vízen és levegőben, majd levezetésként megcsodáljuk Panamaváros felhőkarcolóit és a csatornán átkelő hajókat.

Programok

1.nap Budapest > Panama
Elutazás menetrendszerinti járattal, átszállással Közép-Amerikába. Érkezés a délutáni órákban Panamavárosba, majd transzfer a szállodába.

Szállás: Panamaváros (3 éj)

2.nap Panamaváros
Ma városnézésre indulunk Panamavárosban, melyet 1519-ben alapított Pedro Arias de Ávila.  A város a Peruból irányuló kereskedelem egyik tranzitállomása lett. 1671-ben Henry Morgan a kalózaival megtámadta és kifosztotta a várost, mely ezután egy tűzvészben teljesen elpusztult. 1673-ban építették újjá az eredeti helyétől 5 mérföldre délnyugatra. A 19. század közepén vasutat építettek Panamában, mely fellendítette a gazdaságot, melyet betetőzött a Csatorna építése.  Megismerkedünk a történelmi múltú város nevezetességeivel: megállunk Ó-Panama romjainál, majd a Panama Csatornához megyünk,  ahol megtekintjük a zsilipes átkelést a Miraflores-gátnál. Rabul ejtő látvány, amint az óriási hajók elhelyezkednek a keskeny csatornában, s föl-le lifteznek a vízszintingadozások alatt.

Szállás: Panamaváros

3.nap Gatún-tó > Portobelo > Panamaváros
Délelőtt kirándulás a Gatún-tóhoz, mely a Panama-csatorna zsiliprendszerét táplálja. A tó híres gránitalapú természetes szűkülete a Culebra, mely a tapasztalt hajósoknak is kihívást jelent. A Gatún-tó tulajdonképpen a Chagres folyó felduzzasztott vize,  mely a Panama-csatorna jelentős részét képzi. A tó mintegy hét év alatt töltődött föl, ezzel a világ egyik legnagyobb, ember által készített tava lett. Kishajóval túrát teszünk a tavon, majd Portobeloba kirándulunk, melynek öblét Kolumbusz Kristóf fedezte fel. A város hosszú időn keresztül az Új Világ egyik legfontosabb kikötője volt, melyen áthaladtak a kincsekkel megrakott spanyol gályák. A főleg Peruból származó aranyat a Camino de las Cruces és a Camino Real útvonalakon juttatták el a kikötőbe. A sorozatos kalóztámadásoknak köszönhetően több erődöt is építettek a városkában. A gyönyörű öböl partján fekvő  Portobelo ma már csak egy kis falu, mely erődjein túl híres a sokszor 40 napig is eltartó ünnepeiről, színes folklórjáról. Programunk után visszatérünk Panamavárosba.

Szállás: Panamaváros

4.nap Panamaváros > San José (Costa Rica)
Reggeli után transzfer a repülőtérre, utazás San Joséba, Costa Rica fővárosába. A Karib-tenger és a Cendes-óceán ölelésében található ország magja egy 1500 méter magas fennsík, melyet a Kordillerák vulkánokkal tűzdelt láncai fognak közre. Keleti partjait Kolumbusz 1502-ben fedezte fel. A nyugati partoknál 1519-ben járt először spanyol hajós, míg a belső magasföldet csak 1561-ben sikerült meghódítani. A spanyol gyarmati időkben a közlekedési nehézségek miatti viszonylagos elszigeteltségben a spanyol koronától való függés aránylag laza volt. Míg a többi spanyol gyarmat telepesei indiánokat dolgoztattak földjeiken, Costa Ricában kénytelenek voltak maguk megművelni azt. Így Costa Rica fejlődése különbözött szomszédaitól, és nem is alakultak ki oly mértékű társadalmi egyenlőtlenségek, mint a pld. Guatemalában. Mára Costa Rica az egyik legélhetőbb hely lett a világon, Közép-Amerika Svájcának is nevezik. Érkezés után félnapos városnézés San Joséban, megismerkedünk a Belvárossal, megállunk az Operánál és a Katedrálisnál is.

Szállás: San José (3 éj)

5.nap Tirimbina Rezervátum > Sarapiquí-folyó
Reggel az Tirimbina Biológiai Rezervátumba utazunk, hogy megismerkedjünk az esőerdők meseszép világával. Costa Rica az amerikai kontinens ökológiai hídja, ahol találkozik az északi és a déli földrész élővilága. Tudósok szerint a világ növény-és állatfajainak öt százaléka megtalálható az országban, nem véletlenül Costa Rica az ornitológusok és a természetkedvelők Paradicsoma! Az esőerdőben tett séta során megfigyeljük a különleges növény- és állatfajokat, majd hajózunk a Sarapiquí-folyón, a leguánok, kajmánok, denevérek és különféle madarak birodalmában. Costa Ricát példamutató természetvédelem jellemzi, számtalan nemzeti parkját az ökoturizmus jegyében üzemelteti.

Szállás: San José

6.nap Doka Kávéfarm > La Paz-vízesések
Costa Ricában kihagyhatatlan élmény a kávékóstolás, hiszen az országot a világ fő kávétermelő területei között tartják számon. Manapság több mint 100 kávécserje jut minden lakosra, az ország területén közel 400 millió kávéfa található. A 3,5 millió fős lakosság közel 12%-a kávéiparban dolgozik. Igazi nagy kávé-nemzetként, Costa Rica volt az első közép-amerikai ország, amely tudományos újításokat és mezőgazdasági technológiákat alkalmazott, amelyek kiváló színvonalra emelték a kávétermesztést és feldolgozást. A kávé farm remek bemutatója után a La Paz-vízesések következnek; ennél őserdei ösvényeken járunk, jobbról-balról zuhatagok között. A természeti látnivalók után visszatérünk San Joséba.

Szállás: San José

7.nap San José > Granada (Nicaragua)
Ma elköszönünk Costa Ricából, és reggeli után buszunkkal Nicaraguába utazunk. (390 km) A földi határátkelés után egy egészen különleges országba érkezünk, amelyet még nem fertőzött meg a tömegturizmus. Ez a csodálatos vulkánokban, tavakban, nemzeti parkokban és kultúrában gazdag ország igazi időutazás lehet sok honfitársunk számára, ahol a szocreál békésen megfér a koloniális örökséggel. Granada, ahol az éjszakát töltjük, ez utóbbinak a legszebb példája, melynek nyüzsgő főterén hamisítatlan latin hangulat uralkodik a késő éjszakai órákig.

Szállás: Granada (1 éj)

8.nap Granada > Managua
Reggeli után félnapos sétás és fiákeres városnézésre indulunk Granadában, mely Nicaragua legrégebbi spanyol települése, 1524-ben alapították. A Nicaragua-tó északi végében, az 1344 m magas Mombacho-vulkán lábánál fekszik, és a 19. században az ország függetlenségi mozgalmainak a központja volt. Megtekintjük a Szent Ferenc kolostort, a La Merced templomot, melynek tornyából fantasztikus kilátás nyílik a városra. Városnézésünk után hajózunk a Nicaragua-tavon, melyen több száz kisebb-nagyobb sziget található. Délután a mintegy 50 km távolságra fekvő fővárosba, Managuába utazunk, ahol az éjszakát töltjük.

Szállás: Managua (1 éj)

9.nap Managua > San Salvador (El Salvador)
Reggeli után megismerkedünk Managua nevezetességeivel. Az ország fővárosa 1858 előtt León volt, Managua ekkor még kis faluként létezett, és az volt még az 1846-os függetlenség kikiáltása táján is. Hamarosan azonban Managua lett az ország új fővárosa, s ettől kezdve gyors fejlődésnek indult. Felmegyünk a kilátódombra, ahol egykor a Somoza diktátorok rezidenciája állt, majd megnézzük a Főteret, ahol az egykori Katedrális és Kongresszusi Palota látható. A Belvárosban nagy károkat okozott az 1972-es földrengés, az egykori elegáns épületek helyére modern stílusú lakóházak kerültek. A délutáni órákban transzfer a repülőtérre, ahonnan San Salvadorba utazunk.

Szállás: San Salvador (2 éj)

10.nap San Salvador > Joya de Cerén
Délelőtt városnézésre indulunk San Salvadorban. A főváros az ország belsejét kitöltő széles fennsík, a Meseta Central középső részén fekszik egy hegyektől övezett medencében, a Río Acelhuate völgyében. Északnyugaton a San Salvador-vulkán kettős kúpja, az 1959 méter magas, kihűlt El Picacho és a szunnyadó, de még aktív, 1893 méter magasságú El Boquero magasodik a város fölé, míg dél felől valamivel alacsonyabb erdős hegyek határolják, és régi vulkánok maradványai zárják el a Csendes-óceánól. Városnézésünk során felkeressük a Kormányzati negyedet, a Katedrálist, a Rosario-templomot és az Archeológiai Múzeumot. Ezután Joya de Cerénbe indulunk, Közép-Amerika Pompeiébe, ahol egy vulkánkitörés betemetett egy egész falut, és így megnézhetjük, hogyan éltek a lakosai mintegy 1400 évvel ezelőtt.

Szállás: San Salvador

11.nap San Salvador > Copán (Honduras)
Reggeli után busszal Hondurasba utazunk, majd kora délután megérkezünk Copánba, mely a klasszikus maja korszak egyik jelentős városa volt, és virágkora Kr.u. 600 és 800 közé tehető. Jellegzetességei az egymásbra épült piramisok, templomok, teraszok valamint két udvar, amelyek különböző szinten épültek és lépcső köti össze őket. Két, majdnem párhuzamos sorban szinte teljes szobor formájú, leggyakrabban zöld tufakőből készült sztéléket láthatunk, előttük szintén szobor formájú oltárokkal. A város 15. uralkodójának idejében épült az ún. hieroglifalépcső, amely több mint 2200 hieroglifát tartalmaz és a város akkor 300 éves történetét beszéli el.

Szállás: Copán (1 éj)

12.nap Copán > Quirigua > Flores (Guatemala)
Ma hosszabb buszozás vár ránk, mert Guatemalába, a maja civilizáció bölcsőjébe utazunk. Útközben megállunk Quiriguában, mely  az egykori maja birodalom déli részének egyik jelentős városa volt. Romterülete a mai Guatemala keleti részén, Izabal megyében, a hondurasi határ közelében elterülő Quiringuá Nemzeti Park területén, a Motagua folyó alsó részének északi partján áll. A monumentális épületegyüttes piramisok, teraszok és lépcsők összetett rendszeréből áll. 1981 óta az Unesco kulturális világörökségnek része. A ma látható legszebb műemlékek a 8. századból valók, köztük sztélék, amelyek feliratai fontos információkat hordoznak a maja történelemmel, benne politikai és katonai eseményekkel, valamint az időszámítással kapcsolatban. A legnagyobb sztélé az úgynevezett E sztélé a maja kor legnagyobb fejtett kőtömbje, magassága több mint tíz méter, súlya eléri a hatvan tonnát. Délután megérkezünk a dzsungelben található szállásunkra, Floresbe, ahol az éjszakát töltjük.

Flores (2 éj)

13.nap Tikal
Mai napunk a Világörökséghez tartozó Tikal romterületén telik, a Jaguár-templom, piramisok és egyéb műemlékek között. Tikal - ,,A hangok helye" - a legnagyobb volt a maják által alapított városok közül. A maja birodalom volt Mezo-Amerika legfejlettebb és leghosszabban tartó civilizációja, melyben az egyes városállamok önállóan, vagy laza szövetségben léteztek. A mai Guatemala, Honduras, Salvador és Mexikó déli részén építették az első városaikat. Tikal romjai mélyen az őserdőben találhatók, ceibák és mahagónik jellemzik a tájat; tukánok, jaguárok, koatik, agutik, bőgőmajmok és pókmajmok élnek errefelé. Tikal virágkorát a III-IX. század között élte, és népessége egykoron meghaladta a százezer főt. Műemlékeinek csak töredékét tárták fel eddig a régészek.

Szállás: Flores

14.nap Flores > Guatemalaváros > Antigua
Egy reggeli járattal elrepülünk Guatemalavárosba, ahonnan mintegy egy órányi buszútra található Guatemala legszebb városa, Antigua. Félnapos sétás városnézésünk során megismerkedünk a világörökségek körébe tartozó, barokk jellegű kisvárossal. Antigua egykoron Guatemala harmadik fővárosa volt, s történelme során az 1773-as vulkánkitörésig a Guatemalai Alkirályság központjaként jegyezték. Sétálunk a város főterén, megnézzük a San José Katedrálist, a Kapucinus templomot, a Jáde Múzeumot és régi udvarházakat. Antigua két vulkán ölelésében fekszik, a város híres főutcájában járva elkészíthetjük a jellegzetes fotót az Agua vulkánnak, kis szerencsével este pedig láthatjuk a Fuego vulkánon izzó lávát is.

Szállás: Antigua (1 éj)

15.nap Antigua > Chichicastenango > Atitlán-tó
Reggel indulás Chichicastenango színpompás indián piacára, mely Guatemala egyik legnagyobb látványossága. Körbejárjuk a piacot, bemegyünk a zöldség- és gyümölcsárusok közé, majd megnézzük a Santo Tomás templomot, ahol a vallási szinkretizmus jegyében láthatjuk a maja-quiche indiánok pogány rituáléit is. A Santo Tomás templom arról is híressé vált, hogy itt találták meg a maják szent könyvének, a Popol Vuhnak is az egyik példányát.  Programunk után továbbutazunk a meseszép Atitlán-tóhoz.

Szállás: Atitlán (1 éj)

16.nap Atitlán-tó > Antigua
Délelőtt bejárjuk kishajóval az Atitlán-tavat, ahonnan fantasztikus fotókat készíthetünk az Atitlán, San Pedro és Tolimán vulkánokról. Az Atitlán-tó 1560 méterrel található a tengerszint felett, az ország 2. legnagyobb tava: 18 km hosszú, legnagyobb szélessége 10 km, és több mint 300 méter mély. Hajózásunk közben több ízben is kiszállunk, hogy megismerhessük a környék ősi indián falvait. Egész Közép-Amerikában Guatemala, azon belül is az Atitlán-tó környéke az a hely, ahol az őslakosok leginkább megtartották a hagyományaikat. Ez nem skanzen, hanem a valóság! Meglátogatunk egy szövőműhelyt, és Santiago de Atitlán híres templomát, majd egy rövid szabadidő keretében lehetőség van vásárlásra is. Hajós programunk után visszatérünk Antiguába.

Szállás: Antigua (1 éj)

17.nap Antigua > Guatemalaváros > Mexikóváros
Reggel transzfer Guatemalavárosba, ahonnan először Mexikóvárosba utazunk, majd az esti órákban frankfurti átszállással Budapestre indulunk.

18.nap Frankfurt > Budapest
Érkezés Budapestre a délutáni órákban.

Az ár tartalmazza

  • légkondicionált autóbusz a körutazás és a transzferek során
  • elhelyezést 3-4* szállodákban, reggelivel
  • belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz
  • magyar nyelvű idegenvezető, csoportkísérő

Az ár nem tartalmazza

  • nemzetközi repülőjegyek+ illetékek: kb.980.000 Ft
  • kilépési illetékek a határokon kb. 70 Usd
  • Storno, BBP biztosítás
  • borravalók, személyes fogyasztás
  • félpanzió ( kb.15 USD-ba kerül egy főétkezés)

Egyéb megjegyzés

A részvételi díj minimum 14 fő esetén érvényes. Kevesebb résztvevő esetén az árak módosulnak.
A programban feltüntetett árak 1Usd = 420 Ft árfolyamig érvényesek

Tervezett menetrend:

13APR  BUDAPEST FRANKFURT             06:30 08:15
13APR  FRANKFURT PANAMA CITY         11:50 16:40

16APR  PANAMA CITY SAN JOSE             09:50 10:12

21APR  MANAGUA SAN SALVADOR          18:00 18:55

29APR  GUATEMALA CITY MEXICO CITY  12:55 16:20 

29APR  MEXICO CITY FRANKFURT          20:50 14:50+1
30APR  FRANKFURT BUDAPEST              16:35 18:10

Szállás

Antigua: Hotel Villa Colonial***
http://www.villasdeguatemala.com/hoteles

Atitlán: Hotel Villa Santa Catarina***
http://www.villasdeguatemala.com/hoteles

Tikal: Hotel Villa Maya****
http://www.villasdeguatemala.com/hoteles

San Salvador: Hotel Mirador Plaza****
http://www.miradorplaza.com/

Managua: Hotel Camino Real*****
http://caminoreal.com.ni/

Granada: Hotel La Gran Francia****
https://www.lagranfrancia.com/

San José: Hotel Palma Real****
https://www.hotelpalmareal.com/en/

Panama City: Hotel Radisson****
https://www.radisson.com/amador-hotel-pa-8001/panpnca

Irodánk a kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát fenntartja!

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

2023-04-13 15 éj

1299000.00 Ft/fő, 1F

Ajánlatkérés
2023-04-13 15 éj

1299000.00 Ft/fő, 2F

Ajánlatkérés
Adat / lap
/

Érintett desztinációk:

Panama

A közép-amerikai földhíd legkeskenyebb, déli részén elterülő ország. A Közép-amerikai -kordillerák összeszűkülő láncai a Panamai-földszoros területén dombokká alacsonyodnak. Legmagasabb csúcsa a Costa Ricából átnyúló Talamanca-hegységben emelkedik. A partvidéket mind a Csendes-óceán, mind a Karib (Antilla)-tenger mentén széles alföld kíséri.

Az ország neve megegyezik a főváros nevével, amely indián eredetűés vagy pillangó-t vagy halban gazdag-ot jelent. A hajdani spanyol gyarmat 1821-ben vált függetlenné,. majd Nagy-Kolumbiához csatlakozott. 1903-ban szakadt el Kolumbiától, és még abban az évben eladott 10 millió dollárért és évi 250 000 dollár bérleti díjért az USÁ-nak egy 16 km széles sávot, amelynek területén 1914-re elkészült a zsiliprendszerekkel működő csatorna. A scatorna igazgatását és védelmét 1999. december 31-ig az USA látta el. Ásványkincsekben (arany, higany, réz-, vasérc, bauxit) gazdag, fejlődő iparral rendelkező ország. Legfontosabb mezőgazdasági terményei a banán-, a cukornád- és a kávéültetvényekről származnak. Jelentős az állattenyésztés (szarvasmarha), az élőállat és a fagyasztotthús exportja. Kedvező feltételek adottak a gyöngyhalászat számára. Latin-Amerika egyik leggazdagabb állama, a csatorna bérleti díja mellett a pénzügyi szolgáltatásokból, az idegenforgalomból, a kereskedelmi flotta működtetéséből valamint az offshore övezetek kialakításából származik tetemes bevétele.

Térség: Körutazás Panamában

Város: Körutazás Panamában


Costa Rica

Éghajlata:         
Két szezon van az időjárásban; a nedves és a száraz. A száraz évszak decembertől áprilisig tart, az év további része a nedves évszak. A karibi partvidék egész évben nedves. Az 1150 m magasan fekvő San Jose időjárása két határ, 16-26 °C között mozog. A partvidék forróbb, a karibi part átlaghőmérséklete éjszakánként 21 °C, nappal 30 °C. A Csendes óceáni partvidék pár fokkal melegebb. Az alacsony tengerszinti magasságokon a levegő páratartalma nyomasztó.

Étkezés költségei:
Alsó kategória: 2-3 USD
Középkategória: 7-9 USD
Luxuskategória: 10 USD-tól

Szállás költségei:          
Olcsó szállás: 3-4 USD
Közép kategóriájú szállás: 10-15 USD
Luxus szálloda: 15 USD-tol

Ünnepek:         
Szent József napját március 19.-én, míg Costa Rica védőszentjének napját augusztus 2.-án ünneplik. Április 11.-én az ország nemzeti hősére, Juan Santamaria-ra emlékeznek, míg Kolombus napja - mint másutt is az amerikai kontinensen - október 12-én van.

Gasztronómia:              
A helyi konyha inkább izletes, semmint erős. A marhahús, csirke és hal fogyasztása köré összpontosul, rizzsel, kukoricával, babbal kiegészítve és friss gyümölccsel bezárva.

Főbb látnivalók:           
San José az ország közlekedési csomópontja, emelett sok kulturális érdekességgel is várja az odalátogatókat. Érdemes meglátogatni a Museo Nacional �t, a Museo del Oro Precolombino, és a Museo de Jade-t. Akik a strandolás és a természet mellett döntenek, nézzék még a Parque Nacional Santa Rosa-t és

Időzóna: -7 óra

Közlekedés:                            
San José a kirándulások kiinduló pontja, és innen az ország bármely részébe eljuthatunk. A busszal való közlekedés nem túl kényelmes, viszont olcsó. Taxit bérelhetünk, de gépkocsival vagy motorkerékpárral is kirándulhatunk. 

Terület:  51 100 km2
Népesség:  3 064 000 fő
Főváros:  San José
Hivatalos nyelv:  spanyol
Pénznem:  1 Costa Rica-i colón=100 cénti
Időzóna:  CET -7 óra (GMT -6 óra)
Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Mexikóváros, Paseo de las Palmas 2005, Lomas de Chapultepec Del. Miguel Hidalgo,
Vízum: szükséges
Útlevél: szükséges
Országhívószám:  + 506

Térség: Körutazás Costa Ricában

Város: Körutazás Costa Ricában


Guatemala

Látnivalók

Guatemala városa

Guatemala az ország legnagyobb agglomerációja, mely egy teljes hegyláncot beborít. A város felépítésének jellegzetessége a hálószerűen, egymásra merőlegesen futó utak hálózata. A városban kevés gyarmatosítás korabeli épület maradt fent, egyébként is a város inkább a nemzet közlekedési és közigazgatási központja, semmint fő turista látványossága. Az I. kerületben található Plaza Mayor a spanyol építészet és várostervezés klasszikus példája. Legjobb vasárnap felkeresni a teret, mikor ellepi a helyiek tömege. A teret, mely a mai napig viseli a földrengések pusztításának nyomait, a Nemzeti Palota és az ikertornyú Metropolitana katedrális uralja. A tér melletti eredeti piacot 1976-ben földrengés pusztította el, utódja kaotikus és főleg a turisták szuvenír igényét hivatott kiszolgálni. A kerülettől északra található a Minerva park, hol az ország térképe dombormű formájában csodálható meg. A X. kerületben található a legtöbb figyelmünkre érdemes múzeum, melyek közül kiemelkedik a Popol Vuh Múzeum magánkézben lévő spanyol és maya iparművészeti tárgyakat felvonultató kollekció, valamint a Ixchel Múzeum, mely a hegyvidéki falvak színes kultúráját mutatja be. A Nemzeti Archeológiai Múzeumban a maya, míg a Modern Művészeti Múzeumben a jelenkor legjobb alkotásait láthatjuk. Néhány kilométerre nyugatra a várostól Kaminalijuyú-ban korai klasszikus maya település romjait kereshetjük fel.

Antigua Guetamala

Antigua volt az ország fővárosa 1543-tól a pusztító 1773-as földrengésig, mikor is a fővárost a jelenlegi helyére, 45 km-rel északabbra költöztették. A város Amerika egyik legrégebbi és legszebb városa. A három hatalmas vulkán között elterülő épületek többsége túlélt 16 földrengést, számost árvizet és tűzvészt. A város leglenyűgözőbb a Szent Hét alatt, mikor az utcákat aprólékos munkával, hatalmas virágcsokrokkal díszítik fel. A templomok ilyenkor barokk fényben ragyognak. A Casa K'ojom a maya zene, ceremóniák és kapcsolódó tárgyak hatalmas gyűjteményét tárja szemünk elé. Érdemes felkeresni a helyi temetőt, mely szintén bepillantást enged az egykori maya hagyományok világába. Ha a sok látnivaló mellett egy kis pihenésre vágyunk mindenképp keressük fel a Parque Central-t, hol vasárnap még piacot is tartanak.

Chichicastenango

A város elszigetelten fekszik 2030 méterrel a tengerszint felett, de bármily meglepő, ennek ellenére régóta fontos piacot tartanak itt. A vasárnapi piac alkalmával számos szerzetesrend tart körmenetet. A helyiek a maya hagyományok és a keresztény vallás érdekes keverékében hisznek. Ezen vallás rituáléinak megtekintésére a legalkalmasabb a Santo Tomás templom körüli tér és a Pascual Abaj szentély. A helyi Museó Regionalban régi agyagedények, obszidián lándzsahegyek és jáde ékszerek gyűjteménye látható.

Quetzaltenango

A város a délnyugati országrész fontos kereskedelmi központja és egyben kiinduló pontja a környező kis falvakba induló kirándulásoknak. A legfontosabb látnivalók a város főterét szegélyező épületek, valamint a környékén található piacok. A Minerva parkban számos műemlék őrzi - a fiatalokat tanulásra ösztönözve - a tudás antik istennőjének emlékét. Gyönyörű vulkanikus eredetű táj veszi körbe a várost, számos természetes termálfürdővel, többek között Los Vahos, Fuentes és Georginas falvakban.

Flores

A város a dzsungel borította északkeletei El Petén tartomány fővárosa, mely a Petén Itza tavon fekvő szigeten található. A várost a kiszolgáló jellegű Santa Elena településsel egy 500 méteres híd köti össze. A város temploma és kormányzati épületei mind a fő tér körül találhatók. A várost még az Itza törzs alapította és meghódítása idején az egyetlen működő maya temetkezési központ volt, bár ennek emlékét a hódító spanyolok igyekeztek eltüntetni. Szép látványt nyújt a városhoz közeli lagúnákban fekvő falvak sora, valamint a Actun-Can mészkőbarlang.

Panajachel

A város legszebb természeti látványossága az ún. caldera tó, mely egy beszakadt vulkán kráterében alakult ki. A tavat számos vulkán veszi körbe. A legfontosabb programok a környék kis falvaiba szervezett kirándulások, hol még szinte érintetlenül csodálhatjuk meg az ősi kultúra mindennapokban is élő hagyományait.

Guatemala Közép-Amerika egyik legolcsóbb országa. Kis szerencsével már egy hatalmas tál ételt kaphatunk 2 dollárért vagy ugyanannyiért degeszre ehetjük magunkat a piacról vásárolt gyümölcsökkel és egyéb ínycsiklandó falatokkal. A kempingezés elképzelhetetlenül olcsó és egy órányi autóbusz útért sem kell többet fizetnünk 1 dollárnál. Még ha kényelmes szobát, napi többszöri éttermi étkezést is veszünk alapul kiadásaink akkor sem haladhatják meg a napi 25 dollárt. A repülőtér pénzváltóin kívül csak dollárt váltanak be, ne is próbálkozzunk mással. A feketepiaci pénzváltókat nem éri meg igénybe venni, hacsak nem szorolunk rá bank hiánya miatt a vidéken. A fővárosban egyre több ATM található és a bankokban használhatjuk hitelkártyáinkat.

A száraz évszak december vége és április közepe között a legkellemesebb időszak. Sajnos ilyenkor nehezebb is a nemzeti ünnepek miatt szállást találni, ezért érdemes lehet az esős évszakban utazni. Ilyenkor még a szállások is sokkal olcsóbbak. Ha tehetjük a Húsvét előtti hetet töltsük az országban, mert ilyenkor zajlik az ország legfontosabb és legizgalmasabb fesztiválja a Semana Santa (Szent Hét).

Gasztronómia:

A guatemalai konyha nem versenyezhet a mexikóival, sőt sok helyütt megtalálhatók ez utóbbi jellegzetes ételei: a tacos és a tortilla. Legtöbbször jól átgrillezett vagy sült hússal találkozhatunk, illetve hússal, és még több hússal. Mellettük a bab és a rizs kínál némi változatosságot, valamint meglepő módon az ország nagyszámú kínai éttermei. A kávé hol mennyein csodálatos, hol rettenetesen híg és cukros. Sört, mind világosat és sötétet sok helyen találunk, de a legnépszerűbb ital a helyi rum, a Quetzalteca.

Térség: Guatemala

Város: Guatemala

Guatemala az ország legnagyobb agglomerációja, mely egy teljes hegyláncot beborít. A város felépítésének jellegzetessége a hálószerűen, egymásra merőlegesen futó utak hálózata. A városban kevés gyarmatosítás korabeli épület maradt fent, egyébként is a város inkább a nemzet közlekedési és közigazgatási központja, semmint fő turista látványossága. Az I. kerületben található Plaza Mayor a spanyol építészet és várostervezés klasszikus példája. Legjobb vasárnap felkeresni a teret, mikor ellepi a helyiek tömege. A teret, mely a mai napig viseli a földrengések pusztításának nyomait, a Nemzeti Palota és az ikertornyú Metropolitana katedrális uralja. A tér melletti eredeti piacot 1976-ben földrengés pusztította el, utódja kaotikus és főleg a turisták szuvenír igényét hivatott kiszolgálni. A kerülettől északra található a Minerva park, hol az ország térképe dombormű formájában csodálható meg. A X. kerületben található a legtöbb figyelmünkre érdemes múzeum, melyek közül kiemelkedik a Popol Vuh Múzeum magánkézben lévő spanyol és maya iparművészeti tárgyakat felvonultató kollekció, valamint a Ixchel Múzeum, mely a hegyvidéki falvak színes kultúráját mutatja be. A Nemzeti Archeológiai Múzeumban a maya, míg a Modern Művészeti Múzeumben a jelenkor legjobb alkotásait láthatjuk. Néhány kilométerre nyugatra a várostól Kaminalijuyú-ban korai klasszikus maya település romjait kereshetjük fel.

Honduras

Látnivalók


Tegucigalpa

A főváros zajos, zsúfolt hely, mely egy üst alakú völgyben terpeszkedik el 1000 méterrel a tengerszint felett. Éghajlata kellemes, levegője friss, melyet a környező hegyeket borító hatalmas fenyőerdőknek köszönhet. A tegucigalpa a helyi tájszólásban az ezüst hegy jelentéssel bír, ezt a nevet a spanyolok adták, amikor 1578-ban, mint bányászvárost, megalapították a települést.

A város középpontjában található a 18. századi katedrális, melynek belsejét a barokk korból származó lenyűgöző képzőművészeti alkotások borítják. A katedrális előtti park, a Parque Central a város szíve. A környező érdekesebb épületei közül egy a régi egyetemé (teljes nevén Antiguo Paraninfo Egyetem), mely most szépművészeti múzeumként funkcionál; a másik a Palacio Legislativo (képviselőház), a Casa Presidencial (az elnök lakóhelye) és a 16. századi Szent Ferenc templom, mely Tegucigalpa első temploma volt.

A várost ketté szeli a Choluteca-folyó. Keleti partján található maga Tegucigalpa, illetve ennek gazdagabb, tisztább kerületei. A másik oldal neve Comayagüela, szegényebb környék, a piacok koszosabbak, sok-sok távolsági buszmegállóval és olcsó szállodával. Jóval kellemesebb és tisztább érzés az előbbiben lakni, de a józan ész bölcsessége szerint az utóbbi olcsóbb. Szinte minden, amire szükségünk lehet: étterem vagy szórakozóhely a fenti elv alapján jellemezhető a két városrészben.

A város környékén számos látnivaló tarthat igényt érdeklődésünkre. A gótikus Suyapa-i Bazilika 7 km-re van a városközponttól. A Suyapai Szűz, ki egyben Honduras védőszentje a feljegyzések szerint több száz csodát vitt végre élete során. 13 km-re délre található Santa Lucia, ez az apró, régi spanyol város kihalt tágas utcákkal és egy gyönyörű templommal. Dél felé továbbhaladva találjuk Valle de Angelast. A falu egy eredeti formájába visszaállított és restaurált spanyol bányász falu. A La Tigra Nemzeti Park északkeletre található a várostól és az ország egyik legszebb területe. A park 2270 méterrel fekszik a tenger szintje felett, 7482 hektárnyi területén a felhőkbe burkolódzott erdőkben, számos ritka állatfaj, mint az ocelot, puma, quetzal és különböző majmok él.

Comayagua

Comayagua 1537 és 1880 között az ország fővárosa volt, mely idők gyarmati nyomait a mai napig magán viseli. A város ékköve a középpontban épült katedrális. 1685 és 1715 között épült, rengeteg lenyűgöző képzőművészeti alkotás díszíti és a világ egyik legrégebbi órája található benne. Az órát több, mint 800 évvel ezelőtt a mórok készítették a sevilla-i Alhambra palota számára és II. Fülöp király adományozta a városnak. Közép-Amerika első egyeteme szintén Comayaguaban nyílt meg 1632-ben a Casa Cural épületében, ahol most a Museo Colonial található. A múzeumban négy évszázadnyi gyarmatosítás vallásos jellegű emlékei tekinthetők meg. A város első temploma a La Merced 1550 és 1558 között épült, de emellett még számos régi templom található a városban, mint a San Francisco (1584) és a La Caridad (1730).

Copán Ruinas

A gyönyörű kis vörös cserepes házakkal tarkított falu egy kilométerre fekszik a hasonló nevű, híres maya romoktól. A régészeti lelőhely minden nap nyitva van és többek között megtekinthető a Nagy Udvar, hol a Copán uralkodók arcképei láthatók 613-ból, a labdajátékokra használt pálya, a hieroglifákkal dísztett lépcső és az Acropolis, hol 16 Copán király kőbe faragott domborművei láthatók. A várostól egy órányi autóútra, a festői Santa Rita kisváros közelében melegvizű forrás található. A kisváros gyönyörű főtere és még a spanyolok által a korai időkben épített temploma érdemel említést.

Tela

Tela számos turista kedvenc hondurasi strandoló helye a Karib-tenger partján. Csendes kisváros, elsőrangú tengeri étkeket felvonultató éttermekkel, jó szállásokkal és az északi part legszebb strandjaival. Nemrégiben kezdet egy 25 millió dolláros turisztikai célú fejlesztésbe, ezért ha tehetjük, mindenkép addig élvezzük a hely szépségeit, mielőtt a tömegek megérkeznek.

Trujillo

Ez a kisváros a hondurasi történelemben játszott fontos szerepe mellett ámulatbaejtő strandjairól, kókuszpálmáiról és a lágyan simogató tengeréről híres. Annak ellenére, hogy az ország egyik legjobb strandjának tartják, nem sok turista fordul itt meg a késői júniusi fesztivál alkalmának kivételével. A várostól nyugatra fekvő Barrio Cristales a garífunák földje; ha zenére és táncra vágyunk ez az a hely, ahol jól érezhetjük magunkat.

Bay Islands

A Bay Islands három tagja, Roatán, Guanja és Utila a belizi korallzátonyok folytatásai. Számos kiváló mély- és könnyűbúvárkodásra egyaránt alkalmas hely van itt. A legtöbb turista a Roatán-n lévő West End-be megy, pedig a legolcsóbb hely Utila. A szigetet annak idején a mayák foglalták el először, de őket a spanyolok teljesen kiirtották, helyükre kalózok, majd a garífuna-k települtek. Jelenleg a szigetnek több köze van az Egyesült Államokhoz és Angliához, mint Hondurashoz.

Mikor utazzunk:

A Mitch hurrikán teljesen elpusztította Honduras egyes területeit, ezért több ország külügyminisztériuma ajánlatos tarja, hogy utazásunk előtt mindenképp tájékozódjunk az illetékes szerveknél, hogy az utak és a köztisztasági létesítmények mennyire vannak az egyes területeken használható állapotban. Az utak pusztulása miatt számos kisebb város és falu maradt megfelelő élelmiszer, víz és gyógyszer ellátás nélkül és emiatt a kolerajárvány veszélye is fennáll.

A májust és júniust felölelő időszak rendkívül jó, ha ott szeretnénk lenni az egyes városok fő ünnepségein és vásárain, valamint a La Ceiba-ban május harmadik hetében megrendezésre kerülő karneválon. A partmenti alacsonyabban fekvő területek egész évben melegek, miközben a hegyvidék hűvös és esős lehet, főleg május és október között. A karibi tengerparton gyakorlatilag egész évben esik az eső és emiatt gyakoriak a közlekedést teljesen megbénító áradások.

Nemzetközi repülőterek:

LCE - La Ceiba, Honduras - International,
RTB - Roatan, Honduras - Roatan,
SAP - San Pedro Sula, Honduras - La Mesa,
TGU - Tegucigalpa, Honduras - Toncontin.

Repülőgép járatok kötik össze a nagyobb városokat (Tegucigalpa, San Pedro Sula, La Ceiba, Roatán) és a szigeteket. A legtöbb városba gyakran indulnak buszjáratok, az első legtöbbször hajnalban, az utolsó délután indul. Az egyetlen vonatsín San Pedro, Puerto Cortés és Tela között fut. A szerelvények lassúk, de olcsók. A közelmúlt pusztításai miatt, mielőtt kimennénk a pályaudvarra, ellenőrizzük, hogy a szolgáltatás elérhető-e. A karibi partszakaszon csónakokon lehet nagyon sok helyre eljutni. A városokban sok a taxi, de mivel órák nélkül futnak mindig alkudjunk mielőtt beszállunk egybe. Kocsikölcsönzés lehetséges a nagyobb városokban és a főutak elsőrendűek, de ezen kívül lehetőleg ne menjünk sehova. Stoppolni lehet és főleg vidéken lehetünk ezzel a megoldással sikeresek.

Térség: Honduras


Város: Honduras


Válogasson útjaink közt téma szerint!