+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Húsvét a Matyók földjén: Maklár - Tard -...

Magyarország, Kirándulások Belföldön

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: leírás szerint
Utazás módja: Busszal
Időtartam:
Típus: 1 napos utak
Indulás:

 

Időpont: 2023. április 9.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 7.15 órától Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 7.30 órakor

Mezőkövesd, Tard és Szentistván lakóit együttesen matyóknak nevezik. A katolikus vallású matyók gazdag hímzésű, színes népviseletükkel, sajátos népművészetükkel különleges néprajzi egységet alkottak a környező települések protestáns népessége között. Mezőkövesden mai napig őrizték, az utóbbi időben pedig ismét élővé tették gazdag hagyományaikat.

Program

Első megállónk Maklár, ahol a méltán híres Stühmer cukrászat márkaboltja és cukrászdája található. Stühmer Frigyes, hamburgi cukrászmester egy pesti cukorkakészítő invitálására érkezett Magyarországra, már 1868-ban volt üzlete nálunk. Stühmer rendkívül szakképzettséggel rendelkezett, és kezdettől fogva elsőragú termékeket állított elő. A kezdeti 3-4 termékcsaládhoz képest ma több mint 150 féle terméket állítanak elő, egy részüket eredeti, régi receptek alapján. Egyik exkluzív márkaboltjuk Makláron nyílt meg. Lehetőség lesz valamilyen finomság fogyasztására a cukrászdában, és természetesen vásárlásra is, természetesen a húsvéti termékek is szerepelnek a kínálatban. Innen Tardra látogatunk, ami már Matyóföld. A tardi tájház, - ami igazából három épületből áll – különlegessége a „buggyos tető” Itt a tardi matyóság népviseletét, szőtteseit, bútorait ismerhetjük meg, ami eltér a mezőkövesdiétől.

Ezután érkezünk Mezőkövesdre, a Matyóföld „fővárosába”. A Városi Galéria épületében nézzük meg Takács István freskóművész állandó életmű-kiállítását. Takács István páratlan templomfestői életművet hoz létre, az ország 290 templomában gyönyörködhetünk munkáiban. Az egyházművészeten kívül a festészet egyéb ágazataiban is a legjobbak közé tartozott. Matyóföld és népe iránti szeretete érződik azokon a festményein, amelyeken a matyó valóságot örökítette meg. Húsvétkor ebben a városban is felelevenítik a hagyományokat, amelyek méltán tarthatnak érdeklődésre számot. Ilyenkor a lányok és a legények is magukra öltik legszebb ruhájukat, egész napos műsora várja a látogatókat. És természetesen elmaradhatatlan a locsolás! A Hadas városrészben rengeteg programlehetőséget kínálnak, népművészeti termékek, kirakodóvásár várja a látogatókat. A régi település szerkezetet megőrző, skanzen jellegű városrész. A régi házak ma tájházként, alkotóházként várják a látogatókat. Látogatható a Bútorfestő, és Mézeskalács ház többek közt, és természetesen Kisjankó Bori Emlékháza is. Visszaérkezés 20 – 21 óra közt. Belépők: kb. 3.000,- Ft.

 

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Részvételi díj: 14.990,- Ft/fő
 Akciós ár: 10.490,- Ft/fő


Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő
 
Program változtatás jogát fenntartjuk!

Érintett desztinációk:

Magyarország


Térség: Kirándulások Belföldön

Város: Kirándulás Belföldön


Magyarország


Térség: Észak-Magyarország

Észak-Magyarország változatos természeti és táji értékei, nemzeti parkjai, termálvizei, kulturális és népművészeti hagyományai, híres borai, a magyar építészet jelentős értékei - köztük a Világörökség részévé nyilvánított Hollókő, a bolygónkon egyedülálló!

A 25 km hosszúságú Baradla-Domica barlangrendszer és Tokaj történelmi borvidék varázsolják vonzóbbá az itt tartózkodást.

Az aktív pihenésre vágyók a hegyekben túrázhatnak, lovagolhatnak, vadászhatnak, sípályákon síelhetnek, vagy éppen tavakban, folyókban kihasználhatják a vízi sport lehetőségeit.

A több száz éves fürdőkultúrával rendelkező régió több helyen is gyógyító és frissítő hatásokban gazdag gyógyfürdőiben várja az idelátogatókat.

Tájjellegű ételek megkóstolása mellett a borvidékekben különösen gazdag régió színes palettát kínál. Magyarország legismertebb kistájegysége Tokaj-Hegyalja szőlő- és borkultúrájáról vált világhírűvé. 2002 nyarán az Unesco Kultúrtáj kategóriában a Világörökség részévé nyilvánították. A magyarok Himnuszában (és már Anonymus által is) megénekelt tájon érlelődik "a királyok bora, a borok királya" (vinum regum, rex vinorum). Ne sajnálják az időt a pincék mélyén tölteni és a világ legkiválóbb borait kóstolgatni.

E vidék a bölcsője a magyar reformációnak, a protestáns iskolakultúrának, a magyar nyelvű irodalomnak. Hamisítatlan vidéki hangulat, tiszta folyók, nyíltszívű vendéglátó emberek! Higgyék el, ha elfogadják vendégcsalogatónkat, csodálatos élményben lehet részük, hiszen Észak-Magyarországon ...minden lépes új élmény!

Város: Mezőkövesd

Mezőkövesd és a vonzáskörzetéhez tartozó régió Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól délnyugatra terül el. Budapest felől  a 3-as főúton érkezve a Bükk 3-400 méter magas vonulatai láthatók. A térség déli részén a Borsod Mezőség található, melyet keletről a Tisza, délnyugatról Heves megye mesterséges határa övez, szabad teret engedve a síkságnak az Alföld irányába. A táj arculatát a hegyvidék felől lefutó folyók és patakok, valamint a Tisza alakították ki, jellegzetes átmenetet képezve az Alföld és a Bükk hegység között.

A Bükk hegység felől déli irányba találtak rá a vidék legismertebb természet adta értékére, a termálvízre. Bogácson 40 fokos, míg Mezőkövesden 71 fokos a hévíz, mely napjainkig emberek ezreinek segíti elő gyógyulását.

Mezőkövesd, a Matyóföld fővárosa, a három matyó település ( Szentistván, Tard, Mezőkövesd) közül a legismertebb.

Mezőkövesd elsősorban hímzésével és színes népviseletével vált világhírűvé.  A matyó népművészet máig reprezentánsa a magyar kultúrának. A vidék számtalan történelmi és irodalmi emlékhellyel rendelkezik, de igen gazdag természeti látványosságokban és népi műemlékekben is.

Az elmúlt évtizedekben jelentősen átformálódott a táj, nőtt az idegenforgalmi jelentősége, különösen Mezőkövesd, Bogács és a Tisza-tó üdülőövezetében.

Válogasson útjaink közt téma szerint!