+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Albánia ezer arca Macedóniával tarkítva

Albánia, Körutazás Albániában

Szállás típus: Hotel ***
Ellátás: Reggeli
Utazás módja: Busszal
Időtartam:
Típus: Körutazás, Körutazás+Nyaralás, Városlátogatás, Városnéző programok
Indulás:

Európa eldugott kincsei, az elfelejtett Albánia és Macedónia átmenetet képeznek a keleti és a nyugati világ között. Fedezze fel velünk Európa utolsó titkát a sasok földjén, és jöjjön velünk egy különleges utazásra a Balkán rejtelmes, de annál egzotikusabb szépségű tájaira. Élje át velünk a mindennapokat két, nem mindennapi ország egyedülálló, a világörökség listáin is szereplő látnivalói között. Albánia annyira lenyűgöző hely, hogy nehéz elhinni, ilyen helyek léteznek Európában: a méltóságteljes hegyvonulatok olyan gyönyörűek, mint Új-Zélandon, a tengerpart pedig a karibi szigetek hangulatát tükrözi. A kulturális és természeti kincsekben bővelkedő Balkán-félsziget egy részének legszebb látnivalóit igyekszünk megismertetni Önökkel a kereszt és a félhold árnyékában. 

Utazás: légkondicionált autóbusszal. Nincs éjszakai utazás!

Szállás:
- szálloda 4*: 2 éj Durres, 1 éj Saranda, 1 éj Berat
- szálloda 3*: 1 éj Skopje környéke, 2 éj Ohridi-tó környéke

Ellátás: reggeli, felár ellenében félpanzió.
Figyelem! A vacsora felár befizetését kifejezetten javasoljuk, mivel ára igen kedvező, illetve a napi programok esetenkénti késői visszaérkezése és a helyi sajátosságok miatt az egyéni étkezést nem ajánljuk!

Ingyenes fel- és leszállási lehetőségek: Budapest, Kecskemét, Szeged

Időpontok: 8 nap/ 7 éj (vasárnap-vasárnap)
2023. szeptember 17-24.  NEM FOGLALHATÓ!

 

Program:

1. nap: Budapest - Skopje
Indulás reggel 5 órakor Budapestről. Folyamatos utazás rövid pihenőkkel, majd érkezés a Skopje környéki szálláshelyünkre. Este Európa legfurcsább fővárosaként emlegetett Skopje-ban by night, esti program, ahol megcsodálhatják a folyamatosan megújuló török óvárost, a főteret és a belváros érdekes kavalkádját sok különböző építészeti stílus egyvelegével. Visszatérés a szálláshelyünkre a késő esti órákban. 

2. nap: Skopje - Durres
Reggeli után városnézés helyi idegenvezetővel Skopje-ban. Felkeressük Teréz Anya emlékházát, majd átkelünk az ősi kőhídon, melynek végén egy kedves török bazár (carsija) vár minket. E város rövid jellemzője: „kicsi város sok nagy műemlékkel”. Macedonia fővárosa különböző kultúrák határán alkult ki, óvárosában a templomok és a mecsetek is jól megférnek egymás mellett. Skopje óvárosa még ma is a török időket idézi: Kale-erőd, Daud pasa fürdője, Kursumli-hán (a legnagyobb skopjei karavánszeráj). Utazás Durres-be, Albánia kedvelt, hangulatos tengerparti üdülőhelyére. Szálláshely elfoglalása. Séta a szálláshely környékén.


3. nap: Kruja- Durres tengerparti pihenés 
Ma fakultatív kirándulás Szkander bég szülővárosába (Ár: 35 EUR/fő). 
Kruja-ba utazunk, ahol minden a nemzeti hős nevéhez fűződik. Sétánkat a „törökverő hős” lenyűgöző kilátást nyújtó váránál kezdjük – Albánia legrégebbi, hangulatos bazársorán áthaladva - majd a bég életét bemutató Néprajzi Múzeum épületeinél folytatjuk. Számos látnivaló található a hegyoldalba épült városban, köztük a Bektashi Teke derviskolostor is. Az óvárosi séta keretében rövid vásárlásra is lehetőség van.  Városnézésünk során megtekintjük az egyedülálló látnivalókat. Visszatérünk szálláshelyünkre, délután szabadidő, tengerparti fürdőzési lehetőség.

4. nap: Butrint - Saranda
Elsőként a görög-albán határ menti az UNESCO Világörökség részét képező Butrint városába utazunk, melyet a hegyoldalban kacskaringózva érünk el. A gyönyörű helyen fekvő császárkori hadikikötő és romváros mindenkinek egyedülálló élmányt nyújt. Következő megállónk a Jón-tenger partján fekvő kedvelt albán nyaralóhely, Saranda lesz. A Korfu szigetével szemben fekvő üdülővároshoz lélegzetelállító tájakon keresztül jutunk el, nevét 40 mártírról kapta. Festői tengerparti sétányán kellemes kávéházak és éttermek sorakoznak, valamint több római és bizánci fal- és épületmaradvány is található. Szálláshely elfoglalása Saranda-ban.

5. nap: Gjirokastra - Berat 
Utunk a Drino folyó völgyében fekvő, szépen megőrzött oszmánkori városok egy ritka példájához, Gjirokastra-ba vezet, mely világörökségünk része. A  lenyűgöző, teraszos elhelyezkedésű házak, az óratorony, a város fölé magasodó fenséges erődítmény jelentős fegyvergyűjteményével, a bektasi imaház, a régi bazár kézműves boltjai és kávézói, hangulatos, macskaköves, kanyargós utcákkal átszőtt óvárosa barangolásra csábítanak. Innen Berat "ezer ablakok városába"-ba utazunk. A hegyoldalban, egymás felett elhelyezkedő házak alkotják az Osumi- folyó partján elterülő múzeumváros csodás képét. Az egyedülálló látványnak köszönhetően Albánia legszebb települése méltán került fel a világörökségek listájára. A látványt elragadó kincsek egészítik ki: a középkori fellegvár, a keresztény városrészben található számos templom, a székesegyház, a kanyargós, szűk utcák, a lélegzetelállító iszlám mecsetek. Tartalmas kirándulásunk után elfoglaljuk szállásunkat Berat-ban. 

6. nap: Struga - Ohrid
Reggel utazás Macedónia ámulatba ejtő, kristálytiszta vízű, képeslapra illő, az Ohridi-tó északi partján fekvő, festői Struga városába, majd Ohrid városába, a bizánci stílus gyöngyszeméhez. Az egykori egyházi székhely történelmi épületei révén az UNESCO Világörökség része. A belváros megőrizte fantasztikus középkori atmoszféráját, girbe-gurba utcái révén az építészet csodálóinak Mekkája. Meglátogatjuk a római színház romjait, a Plaosnikot, valamint vásárlási lehetőség a  Nagy Bazárban, ahol válogathatunk a helyi különlegességnek számító, halpikkelyekből készített gyöngyökből, majd megnézzük az utca végében található több mint ezer éves fát a „Cinar”-t. Éjszaka az Ohridi-tó környékén. 

7. nap: Ohridi-tó környéke
A mai napunkon fakultatív kirándulást szervezünk az Ohridi-tó környékére (Ár: 45 EUR/fő). A tó partján haladva a világ legédesebb tiszta vízű forrásához érkezünk, ahol a Crni Drim folyó ered. Kis csónakokkal vízre szállunk és megfigyeljük a forrás melletti élővilágot és azt, ahogy a víz ereje kitör a mészkőből. Fantasztikus panoráma tárul elénk a Sveti Naum kolostorból, melyet fekvése Macedónia leghíresebb látnivalójává tett. Az ősi kolostort később Szent Naum kolostorának nevezték el és fontos ortodox zarándokhellyé vált.  Az albánok egyetlen királya, a kicsit szórakozott Zogu, a kolostort 1925-ben elajándékozta az akkori Jugoszláviának. Felesége az arisztokrata származású magyar Apponyi Geraldine, a rövid életű albán királyság első és egyetlen királynéja volt, akit szépsége miatt az albán Sissi-ként emlegetnek. A kirándulás után visszatérünk szálláshelyünkre, az Ohridi-tó környékére. 

8. nap: Ohrid- Budapest
Reggeli után hazafelé indulunk, folyamatos uztazás rövid pihenőkkel, hazaérkezés az esti órákban.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

ALBÁNIA EZER ARCA MACEDÓNIÁVAL 2023
8 nap/7 éj
ELŐFOGLALÁSI ÁR- VISSZAVONÁSIG ÉRVÉNYES!

Időpont Részvételi díj /fő
2023.09.17-24. 199 900 Ft (476 €)
Zárt csoportra vonatkozó ajánlatainkat kérje irodánktól! 

Egyágyas felár nélkül foglalható két,-háromágyas szobákban társítással!   
Egyágyas felár (társítás nélkül): 79 900 Ft/fő (190€)
Félpanziós felár: 34 900 Ft/fő  (83€)
Audio guide: 4 400 Ft/fő (10€)

Üdülőhelyi díj és regisztrációs díj: 25 EUR/fő/tartózkodás (helyszínen fizetendő)
Kötelező borravaló: 20 EUR/fő (egyszeri díj)

Kedvezmények: 3.ágyon 12 éves korig: -10% az alapárból

Fakultatív programok (min. létszám: 25 fő) 
- Kruja : 35 EUR/fő
- Ohridi-tó környéke hajókázással, kóstolóval: 45 EUR/fő 

Belépők és egyéb felárak: 
Skopje/Teréz anya háza: ingyenes
Butrint/ Romváros: kb. 7 EUR/fő
Kruje/ Múzeum: kb. 6 EUR/fő
Gjirokastra/ Erőd: kb. 4 EUR/fő 
Gjirokastra/ Fegyvermúzeum: kb. 4 EUR/fő
Gjirokastra/ Etnogáfiai múzeum: kb. 2 EUR/fő
Berat/vár: kb. 4 EUR/fő
Ohrid/ Zsófia templom: kb. 2 EUR/fő

Ethem Bey mecset

Minimum létszám: 35 fő.

A részvételi díj tartalmazza: autóbuszos utazást, szállást reggelivel, programokat, magyar és helyi idegenvezetőket.
A részvételi díj nem tartalmazza: baleset-, betegség-, és poggyászbiztosítás díját, útlemondási díjat (2,5%), az esetleges belépőket a helyszínen, valamint a felárakat és a helyszínen fizetendő idegenforgalmi adókat, audio guide költségét. 

FIGYELEM! Szükséges útiokmány: Az utazáshoz a visszautazástól számított 3 hónapig érvényes útlevél, vagy kártya alapú személyi igazolvány szükséges.

Érintett desztinációk:

Albánia

Az Adriai-tenger partvidékén fekvő Albánia Kelet-Európa leghosszabb diktatúrájával "büszkélkedhet", mely sajátos módon visszafogta a fejlődésben. Talán ennek is köszönheti érintetlen természeti kincseit, vadregényes tájait. Albániának 6 nemzeti parkja, 24 természetvédelmi területe és 2000 egyéb védett természeti értéke van, melyek önmagában elegendőek ahhoz, hogy ellátogassunk az országba.

Az albán fővárost sajátosan sokszínű balkán pezsgése teszi igazán vonzóvá. Tirana építészetében egyszerre van jelen a római, a török és a szovjet hatás.
Főbb látnivalói: a Skander bég téren álló 1830-ban épült óratorony; Ethem Bey mecset; a Piramis - Enver Hodzsa egykori múzeuma; Kongresszusi Palota; Archeológiai Múzeum; egyetemi könyvtár; Parlament.

Ha Albániában járunk, mindenképpen érdemes felkeresni az ország két múzeumvárosát, az "ezerablakú" Berat-ot, és Gjirokastra-t, melynek sajátos hangulatot kölcsönöznek szürke kőcserepei.

Beutazási feltételek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/kulkepviseletek/osszes#magyarorszag-kulkepviseletei-kulfoldon

Térség: Körutazás Albániában

A városlátogató és körutazások gyűjtő helye ez a régió, pontos szállás és útvonal leírások a programokban olvashatóak.

Város: Körutazás Albániában

Albánia

Az Adriai-tenger partvidékén fekvő Albánia Kelet-Európa leghosszabb diktatúrájával "büszkélkedhet", mely sajátos módon visszafogta a fejlődésben. Talán ennek is köszönheti érintetlen természeti kincseit, vadregényes tájait. Albániának 6 nemzeti parkja, 24 természetvédelmi területe és 2000 egyéb védett természeti értéke van, melyek önmagában elegendőek ahhoz, hogy ellátogassunk az országba.

Az albán fővárost sajátosan sokszínű balkán pezsgése teszi igazán vonzóvá. Tirana építészetében egyszerre van jelen a római, a török és a szovjet hatás.
Főbb látnivalói: a Skander bég téren álló 1830-ban épült óratorony; Ethem Bey mecset; a Piramis - Enver Hodzsa egykori múzeuma; Kongresszusi Palota; Archeológiai Múzeum; egyetemi könyvtár; Parlament.

Ha Albániában járunk, mindenképpen érdemes felkeresni az ország két múzeumvárosát, az "ezerablakú" Berat-ot, és Gjirokastra-t, melynek sajátos hangulatot kölcsönöznek szürke kőcserepei.

Beutazási feltételek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/kulkepviseletek/osszes#magyarorszag-kulkepviseletei-kulfoldon

Térség: Albán tengerpart

Albán Riviéra: Albánia délnyugati részén található, Vlorétól Sarandáig terjedő partszakasz, amely számos gyönyörű strandot kínál:

Durres
Durres Albánia egyik legfontosabb kikötővárosa, amely számos látnivalót kínál a turistáknak: Durresi amfiteátrum, Durresi várfal, Durresi tengerpart, Durresi római fürdők..

Golem
Golem egy tengerparti falu és közigazgatási egység Albániában, Tirana megyében.

Orikum
Orikum Albánia egyik tengerparti települése, amely számos látnivalót és kikapcsolódási lehetőséget kínál: 

  • Orikum Beach és környező strandok
  • Llogara Nemzeti Park: Az Orikum Beach közelében található nemzeti park, amely fantasztikus kilátást nyújt az Adriai-tengerre. 


Sarande
Sarande Albánia egyik legszebb tengerparti városa, és számos látnivalóval és tevékenységgel várja a turistákat. Néhány népszerű látnivaló Sarandéban:

  • Butrinti régészeti park: Ez a régészeti park a dél-albániai partvidéken található, és az UNESCO Világörökségi helyszínek közé tartozik. 
  • Lëkurësi vár: Ez a vár Sarande városának fölé magasodik, és fantasztikus kilátást nyújt a környékre.
  • Ksamil: Ez egy kis falu a déli Albániában, amely egy gyönyörű strandot és tiszta vizet kínál a fürdőzéshez, napozáshoz és pihenéshez.
  • Blue Eye forrás
  •  

Város: Durres



Albánia legnagyobb kikötője, legrégibb városa és legnagyobb üdülőhelye, a Dajti hegy lábánál. A magyar határtól kb. 950 km található. Fő látnivalója az ókori amfiteátrum. Homokos tengerpartján új hotelek sorakoznak kilométereken keresztül. Dures város tengerpartja a legfelkapottabb és legjobb az infrastruktúrája, de a legzsúfoltabb is legfőképp a nyári hónapokban, leginkább Albán vendégekkel, mivel a külföldi turisták még alig fedezték fel, kivéve talán az olaszokat.

Észak-Macedónia

Titokzatos, vonzó vidékű térség, melyet Balkánként ismerünk. Tagoltsága, mozaikszerű külalakja bámulatos változatosságot jelent, akár kulturális, akár természeti szépségekre szomjazunk. Macedónia e különleges vidék országa.

Térség: Körutazás Macedóniában

Észak-Macedónia

Titokzatos, vonzó vidékű térség, melyet Balkánként ismerünk. Tagoltsága, mozaikszerű külalakja bámulatos változatosságot jelent, akár kulturális, akár természeti szépségekre szomjazunk. Macedónia e különleges vidék országa.

Térség: Macedónia


Város: Ohrid


Albánia

Az Adriai-tenger partvidékén fekvő Albánia Kelet-Európa leghosszabb diktatúrájával "büszkélkedhet", mely sajátos módon visszafogta a fejlődésben. Talán ennek is köszönheti érintetlen természeti kincseit, vadregényes tájait. Albániának 6 nemzeti parkja, 24 természetvédelmi területe és 2000 egyéb védett természeti értéke van, melyek önmagában elegendőek ahhoz, hogy ellátogassunk az országba.

Az albán fővárost sajátosan sokszínű balkán pezsgése teszi igazán vonzóvá. Tirana építészetében egyszerre van jelen a római, a török és a szovjet hatás.
Főbb látnivalói: a Skander bég téren álló 1830-ban épült óratorony; Ethem Bey mecset; a Piramis - Enver Hodzsa egykori múzeuma; Kongresszusi Palota; Archeológiai Múzeum; egyetemi könyvtár; Parlament.

Ha Albániában járunk, mindenképpen érdemes felkeresni az ország két múzeumvárosát, az "ezerablakú" Berat-ot, és Gjirokastra-t, melynek sajátos hangulatot kölcsönöznek szürke kőcserepei.

Beutazási feltételek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/kulkepviseletek/osszes#magyarorszag-kulkepviseletei-kulfoldon

Térség: Berat és környéke


Albánia

Az Adriai-tenger partvidékén fekvő Albánia Kelet-Európa leghosszabb diktatúrájával "büszkélkedhet", mely sajátos módon visszafogta a fejlődésben. Talán ennek is köszönheti érintetlen természeti kincseit, vadregényes tájait. Albániának 6 nemzeti parkja, 24 természetvédelmi területe és 2000 egyéb védett természeti értéke van, melyek önmagában elegendőek ahhoz, hogy ellátogassunk az országba.

Az albán fővárost sajátosan sokszínű balkán pezsgése teszi igazán vonzóvá. Tirana építészetében egyszerre van jelen a római, a török és a szovjet hatás.
Főbb látnivalói: a Skander bég téren álló 1830-ban épült óratorony; Ethem Bey mecset; a Piramis - Enver Hodzsa egykori múzeuma; Kongresszusi Palota; Archeológiai Múzeum; egyetemi könyvtár; Parlament.

Ha Albániában járunk, mindenképpen érdemes felkeresni az ország két múzeumvárosát, az "ezerablakú" Berat-ot, és Gjirokastra-t, melynek sajátos hangulatot kölcsönöznek szürke kőcserepei.

Beutazási feltételek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/kulkepviseletek/osszes#magyarorszag-kulkepviseletei-kulfoldon

Térség: Albán tengerpart

Albán Riviéra: Albánia délnyugati részén található, Vlorétól Sarandáig terjedő partszakasz, amely számos gyönyörű strandot kínál:

Durres
Durres Albánia egyik legfontosabb kikötővárosa, amely számos látnivalót kínál a turistáknak: Durresi amfiteátrum, Durresi várfal, Durresi tengerpart, Durresi római fürdők..

Golem
Golem egy tengerparti falu és közigazgatási egység Albániában, Tirana megyében.

Orikum
Orikum Albánia egyik tengerparti települése, amely számos látnivalót és kikapcsolódási lehetőséget kínál: 

  • Orikum Beach és környező strandok
  • Llogara Nemzeti Park: Az Orikum Beach közelében található nemzeti park, amely fantasztikus kilátást nyújt az Adriai-tengerre. 


Sarande
Sarande Albánia egyik legszebb tengerparti városa, és számos látnivalóval és tevékenységgel várja a turistákat. Néhány népszerű látnivaló Sarandéban:

  • Butrinti régészeti park: Ez a régészeti park a dél-albániai partvidéken található, és az UNESCO Világörökségi helyszínek közé tartozik. 
  • Lëkurësi vár: Ez a vár Sarande városának fölé magasodik, és fantasztikus kilátást nyújt a környékre.
  • Ksamil: Ez egy kis falu a déli Albániában, amely egy gyönyörű strandot és tiszta vizet kínál a fürdőzéshez, napozáshoz és pihenéshez.
  • Blue Eye forrás
  •  

Város: Kruja

Albánia

Az Adriai-tenger partvidékén fekvő Albánia Kelet-Európa leghosszabb diktatúrájával "büszkélkedhet", mely sajátos módon visszafogta a fejlődésben. Talán ennek is köszönheti érintetlen természeti kincseit, vadregényes tájait. Albániának 6 nemzeti parkja, 24 természetvédelmi területe és 2000 egyéb védett természeti értéke van, melyek önmagában elegendőek ahhoz, hogy ellátogassunk az országba.

Az albán fővárost sajátosan sokszínű balkán pezsgése teszi igazán vonzóvá. Tirana építészetében egyszerre van jelen a római, a török és a szovjet hatás.
Főbb látnivalói: a Skander bég téren álló 1830-ban épült óratorony; Ethem Bey mecset; a Piramis - Enver Hodzsa egykori múzeuma; Kongresszusi Palota; Archeológiai Múzeum; egyetemi könyvtár; Parlament.

Ha Albániában járunk, mindenképpen érdemes felkeresni az ország két múzeumvárosát, az "ezerablakú" Berat-ot, és Gjirokastra-t, melynek sajátos hangulatot kölcsönöznek szürke kőcserepei.

Beutazási feltételek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/kulkepviseletek/osszes#magyarorszag-kulkepviseletei-kulfoldon

Térség: Saranda

Város: Saranda


Albánia

Az Adriai-tenger partvidékén fekvő Albánia Kelet-Európa leghosszabb diktatúrájával "büszkélkedhet", mely sajátos módon visszafogta a fejlődésben. Talán ennek is köszönheti érintetlen természeti kincseit, vadregényes tájait. Albániának 6 nemzeti parkja, 24 természetvédelmi területe és 2000 egyéb védett természeti értéke van, melyek önmagában elegendőek ahhoz, hogy ellátogassunk az országba.

Az albán fővárost sajátosan sokszínű balkán pezsgése teszi igazán vonzóvá. Tirana építészetében egyszerre van jelen a római, a török és a szovjet hatás.
Főbb látnivalói: a Skander bég téren álló 1830-ban épült óratorony; Ethem Bey mecset; a Piramis - Enver Hodzsa egykori múzeuma; Kongresszusi Palota; Archeológiai Múzeum; egyetemi könyvtár; Parlament.

Ha Albániában járunk, mindenképpen érdemes felkeresni az ország két múzeumvárosát, az "ezerablakú" Berat-ot, és Gjirokastra-t, melynek sajátos hangulatot kölcsönöznek szürke kőcserepei.

Beutazási feltételek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/kulkepviseletek/osszes#magyarorszag-kulkepviseletei-kulfoldon

Térség: Tirana

Tirana látnivalói és hasznos információk az albán utazáshoz:

Tirana (albánul Tiranë / Tirana, görögül Τίρανα, törökül Tiran) Albánia fővárosa, egyben az azonos nevű Tirana kerület székhelye. Az ország legnépesebb városa, lakossága mintegy 380 400 fő (2006, becslés), amely az agglomerációban élőkkel együtt akár a 800 000 főt is elérheti. Az ország gazdasági, kulturális és politikai központja, egyetemi város.

Albániát érintetlen természeti kincsei, az albán fővárost sajátosan sokszínű balkán pezsgése teszik igazán vonzóvá a turisták számára. Tirana építészetében egyszerre van jelen a római, a török és a szovjet hatás. Látnivalói a főutcára összpontosulnak. 

A város főterén, a Skander bég téren áll az 1830-ban épült óratorony. Mellette látható az Ethem Bey mecset, amely kupolájával és minaretével a város legjellegzetesebb épülete. A téren áll a névadó, Gjergj Kastrioti, Skander bég szobra is. Innen továbbindulva jutunk el a Lana folyóig, melynek túloldalán találjuk a Piramist, Enver Hodzsa egykori múzeumát, a Kongresszusi Palotát, az Archeológiai Múzeumot, az egyetemi könyvtárat, és az út végén az egyetem épületét. A közeli parkból régi, zárt utca nyílik, amelyen egykori pártfunkcionáriusok villái sorakoznak. Nem messze innen áll a Parlament épülete. Albániában járva érdemes kirándulást tenni az ország két múzeumvárosába, az „ezerablakú” Beratba és Gjirokastba, amelynek sajátos hangulatát szürke kőcserepei adják meg. Albánia egyébként 6 nemzeti parkkal, 24 természetvédelmi területtel és 2000 egyéb védett természeti értékkel bír, a tájak érintetlenek és vadregényesek.

Város: Tirana

Tirana (albánul Tiranë / Tirana, görögül Τίρανα, törökül Tiran) Albánia fővárosa, egyben az azonos nevű Tirana kerület székhelye. Az ország legnépesebb városa, lakossága mintegy 380 400 fő (2006, becslés), amely az agglomerációban élőkkel együtt akár a 800 000 főt is elérheti. Az ország gazdasági, kulturális és politikai központja, egyetemi város. Katolikus és ortodox érseki székhely, muzulmán kulturális központ medreszével. A bektási szekta székhelye.


Albániát érintetlen természeti kincsei, az albán fővárost sajátosan sokszínű balkán pezsgése teszik igazán vonzóvá a turisták számára. Tirana építészetében egyszerre van jelen a római, a török és a szovjet hatás. Látnivalói a főutcára összpontosulnak.




A város főterén, a Skander bég téren áll az 1830-ban épült óratorony. Mellette látható az Ethem Bey mecset, amely kupolájával és minaretével a város legjellegzetesebb épülete. A téren áll a névadó, Gjergj Kastrioti, Skander bég szobra is. Innen továbbindulva jutunk el a Lana folyóig, melynek túloldalán találjuk a Piramist, Enver Hodzsa egykori múzeumát, a Kongresszusi Palotát, az Archeológiai Múzeumot, az egyetemi könyvtárat, és az út végén az egyetem épületét. A közeli parkból régi, zárt utca nyílik, amelyen egykori pártfunkcionáriusok villái sorakoznak. Nem messze innen áll a Parlament épülete. Albániában járva érdemes kirándulást tenni az ország két múzeumvárosába, az „ezerablakú” Beratba és Gjirokastba, amelynek sajátos hangulatát szürke kőcserepei adják meg. Albánia egyébként 6 nemzeti parkkal, 24 természetvédelmi területtel és 2000 egyéb védett természeti értékkel bír, a tájak érintetlenek és vadregényesek.



Albánia

Az Adriai-tenger partvidékén fekvő Albánia Kelet-Európa leghosszabb diktatúrájával "büszkélkedhet", mely sajátos módon visszafogta a fejlődésben. Talán ennek is köszönheti érintetlen természeti kincseit, vadregényes tájait. Albániának 6 nemzeti parkja, 24 természetvédelmi területe és 2000 egyéb védett természeti értéke van, melyek önmagában elegendőek ahhoz, hogy ellátogassunk az országba.

Az albán fővárost sajátosan sokszínű balkán pezsgése teszi igazán vonzóvá. Tirana építészetében egyszerre van jelen a római, a török és a szovjet hatás.
Főbb látnivalói: a Skander bég téren álló 1830-ban épült óratorony; Ethem Bey mecset; a Piramis - Enver Hodzsa egykori múzeuma; Kongresszusi Palota; Archeológiai Múzeum; egyetemi könyvtár; Parlament.

Ha Albániában járunk, mindenképpen érdemes felkeresni az ország két múzeumvárosát, az "ezerablakú" Berat-ot, és Gjirokastra-t, melynek sajátos hangulatot kölcsönöznek szürke kőcserepei.

Beutazási feltételek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/kulkepviseletek/osszes#magyarorszag-kulkepviseletei-kulfoldon

Térség: Skadarsko-tó környéke


Város: Shkoder


Válogasson útjaink közt téma szerint!