+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Körutazás a Baltikumban II. - Észtország,...

266500.00 Ft/fő

Észtország, Körutazás Észtországban

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: Reggeli
Utazás módja: Repülő
Időtartam: 7 éj
Típus: Körutazás, Városlátogatás
Indulás:
A Balti-tenger összesen 9 ország partjait mossa, mégis hagyományosan csak 3 ország tartozik a balti államok közé: Litvánia, Lettország és Észtország. Bár a 3 ország nyelve, kultúrája, történelme teljesen különböző, vannak hasonlóságok is. Például az, hogy ezek a népek több évszázados idegen elnyomás után a XX. században egyszerre lettek függetlenek, előbb az I. világháború után egy 20 éves periódusra, majd a század végén, a Szovjetunió összeomlása után. Mindhárman egyszerre csatlakoztak a NATO-hoz és az Európai Unióhoz, mindhárom ország nagyon gyorsan fejlődik, egyre jobb infrastruktúrával várják a turistákat. A fő vonzerőt a 3 gyönyörű főváros, Vilnius, Riga és különösen Tallinn jelentik, megtekintésük nagy élményt jelent még a legtapasztaltabb világutazóknak is.

Utazás

Menetrend szerinti repülőjáratokkal, egyszeri átszállással (érkezés Vilniusba, elutazás Tallinnból). A helyszínen modern, légkondicionált autóbusszal.

Szállás

7 éjszaka 3-4 csillagos szállodákban; kétágyas, fürdőszobás szobákban.

Ellátás

Büféreggeli / fakultatív félpanzió.

1. nap: Vilnius, Trakai
Elutazás Budapestről egyszeri átszállással Vilniusba, Litvánia fővárosába. Megérkezés a kora délutáni órákban, majd utazás a közeli Trakaiba. Vilnius mellett található egy hangulatos tóvidék, az egyik tó félszigetén fekszik a színes házairól ismert Trakai falu, a faluval szemben, egy kis szigeten pedig Trakai romantikus várkastélya található (gyalogos híd vezet át a szigetre). Látogatás a várkastélyban, az érdekes iparművészeti és történelmi kiállítások megtekintése, rövid szabadidő, majd utazás Vilniusba, szállás (1 éj).

2. nap: Vilnius, Klaipéda
Vilnius gyönyörű fekvésű város, erdős dombvidékre épült, hangulatos barokk óvárosa igazi ékszerdoboz közel 30 templommal és rengeteg műemlékkel. A városnéző séta fő látnivalói a következők: a Hajnalpír-kapu (a Csodatévő Madonna képével), a Teréz-templom, az ortodox Szentlélek-templom, a Városháza tér, a Dominikánus-templom, az Anna-templom (amit szépsége miatt Napóleon Párizsba akart vitetni), az egyetem épületei, az Elnöki Palota és a katedrális. Ez utóbbi igazi gyöngyszeme a barokk Kázmér-kápolna. Lehetőség felmenni a katedrális mellett álló várdombra (csodálatos panoráma az egész városra).
A nap folyamán megállunk az autóbusszal az óvárostól kissé távolabb eső Péter-Pál-templomnál is, amely mintegy megkoronázását jelenti a vilniusi városnézésnek (egészen egyedülálló, meseszép stukkók).
Kora délután elutazás Vilniusból a Balti-tengernél fekvő Klaipédába, mely a litván partvidék legjelentősebb városa. A német neve Memel, valaha németek lakták, a Német Birodalom egyik fontos városa volt. A megérkezést követően rövid városnézés, majd a szállodai szobák elfoglalása. Szállás Klaipédában (1 éj).

3. nap: Kur-földnyelv, Nida, Keresztek Hegye
Délelőtt komppal átkelünk a Kur-földnyelvre egy keskeny tengerszoroson keresztül. A közel 100 km hosszú, átlagosan 1 km széles félsziget (a Kur-földnyelv) a Baltikum talán legjelentősebb természeti látnivalója, része az UNESCO világörökségnek. Barangolás a homokdűnék különös világában, majd séta egy hangulatos halászfaluban, Nidában.
Visszatérünk komppal Klaipédába, továbbutazás. Egy újabb neves litván látnivaló, az immár európai hírű zarándokhely, a Keresztek Hegye a következő programunk. A kis dombon felállított több ezer kereszt a litván nép mély vallásosságának és a Szovjet Birodalommal szembeni ellenállásának nagyszerű példája.
Késő délután búcsú Litvániától, átkelés Lettországba. Szállás a litván-lett határ közelében (1 éj).

4. nap: Rundāle-kastély, Riga
Lettország déli részén található a Baltikum talán leglátványosabb kastélya, a Rundāle-kastély. A helyiek által kis Versailles-nak is nevezett egykori cári palotát ugyanaz az építész tervezte, aki a szentpétervári Téli Palotát. A gazdagon berendezett belső termek és a szép park megtekintése után utazás Rigába.
Lettország egykor német kereskedők lakta fővárosában szinte minden építészeti korszakból maradtak fenn értékes műemlékek. Ezek közül a legfontosabbak a céh-házak, a városháza, a Lőportorony, a Svédkapu, a 3 fivér házak, a dóm és a Szt. Péter-templom. Ez utóbbi tornyából gyönyörű panoráma nyílik szinte az egész városra (lifttel lehet feljutni).
Szállás a belváros közelében (1 éj).

5. nap: Riga, Turaida, Livóniai Svájc
A rigai városnézés folytatása. Lehetőség lesz Riga legszebb palotájának, a Feketefejűek Házának megtekintésére és a híres rigai szecessziós negyed felkeresésére is.
Utazás a Rigához közeli Gauja Nemzeti Parkba. A környéket Livóniai Svájcnak is szokták nevezni. Látogatás a Gauja folyó völgye felett emelkedő Turaida-várban. A vármúzeumban sok érdekességet megtudhatunk Lettország történelméről; a komplexumhoz tartozik még egy szép szoborpark, egy fatemplom és egy miniskanzen is.
Ezt követően búcsúzunk Lettországtól. A késő délutáni órákban érkezünk meg Tartuba, Észtország második legnagyobb városába, szállás a városközpontban (1 éj).

6. nap: Tartu, Narva, Palmse-birtok
Délelőtt Tartuban a közös séta során megnézzük a város szép főterét a városházával, az egyetem épületét, a Szent János-templomot és az egykori dóm monumentális romjait. Ezt követően szabad program, majd utazás az észt-orosz határ mellett fekvő Narvába, ahol a lakosok döntő többsége oroszajkú. A Narva folyó észt oldalán található Narva vára, vele szemben, a folyó orosz oldalán pedig az orosz város, Ivangorod monumentális erődítménye (kiváló fotótéma). Lehetőség a várban berendezett helytörténeti múzeum megtekintésére (rendkívül mozgalmas történelme volt Narvának), majd utazás Tallinn irányába. Útközben látogatás a Lahemaa Nemzeti Park területén található bájos Palmse-birtokon (szép kúria, békés tavacska, látványos park stb.).
Szállás az észt fővárosban, Tallinnban (2 éj).

7. nap: Tallinn
Egész napos program az egykori büszke Hanza-városban, Tallinnban, ahol a nagy területen fekvő középkori óváros bebarangolása egyike a nagy európai városélményeknek. A felsővárosban található a dóm és az ortodox katedrális is, két kilátópontról pedig csodálatos panoráma nyílik a hatalmas falakkal és bástyákkal körbevett alsóvárosra és a kikötőre. Az alsóvárosban szinte minden kis utca újabb meglepetést tartogat, különösen a gyönyörű Városháza tér környékén. Lehetőség lesz a gótikus városháza belső termeinek megtekintésére is.
Délután néhány órás szabad program a tallinni óvárosban, ezalatt az érdeklődők idegenvezetőnkkel egy kirándulást tesznek a „Rocca al Mare” skanzenbe, az Észt Szabadtéri Múzeumba. A skanzen Tallinn külvárosában található, gyönyörű környezetben, egy erdős tengerparton.

8. nap: Tallinn
Szabadidő Tallinnban, majd transzfer a repülőtérre, elutazás Tallinnból egyszeri átszállással Budapestre. Érkezés Ferihegyre az esti órákban.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

2021-08-11 7 éj

266500.00 Ft/fő

Ajánlatkérés
Adat / lap
/

Időpontok - Teljes részvételi díjak
2021. jún. 16-23.  196.000 Ft + 43.600 Ft (reptéri ill.) = 239.600 Ft  
2021. júl. 15-22.  208.000 Ft + 49.100 Ft (reptéri ill.) = 257.100 Ft  
2021. aug. 11-18.  220.000 Ft + 46.500 Ft (reptéri ill.) = 266.500 Ft  

A teljes részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket, a reptéri illetéket, a helyi autóbuszt, a kompátkelést a Kur-földnyelvre és vissza, a 7 éjszakai szállást reggelivel, az útlemondási biztosítást, az irodánk idegenvezetőjét és a felsorolt programokat, de nem tartalmazza a belépődíjakat. 

Félpanziós felár:  43.500 Ft (7 vacsora) 

Egyágyas felár: 69.900 Ft

Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 470 Ft/nap

A reptéri illeték nagy eséllyel véglegesnek tekinthető!

Érintett desztinációk:

Észtország

Látnivalók

Tallinn

Kevés olyan hely van Európában, ahol ennyire megmaradt a XIV-XV. század hangulata, mint Tallin óvárosában. Középkori falak, tornyok, kövezett utcák.
Toompea a domb, amelyen a város kialakult. A várban tartják az országgyűléseket.
Toomrik az evangélikus katedrális, amely 1233-ban épült. A Művészeti Múzeum egy XVIII. századi épületben található Toomkiriktől nem messze. Kiek-in-de-Kök, a magas vaskos torony 1475-ben épült. Kellemes sétát tehetünk Kadriorg parkjában, Tallin óvárosától keletre. Barokk palotájával együtt az orosz cár részére készült.
Tallinban sok szálláslehetőséget találunk, de a nyári időszakban foglalnunk kell.
Óvárosában ekkor számtalan hangulatos kávézó várja vendégeit, legtöbbjük idény jelleggel. Az éjszakai élet pezsgő.

Hiiumaa
Kicsi, ritkán lakott sziget. Legnagyobb városa, Kärdla tele van kertekkel és fákkal.
A Keresztek Dombja arról nevezetes, hogy kézzel készült keresztek hevernek szerte-szét. 1781-ben ugyanis az utolsó 1200 svéd, akit deportáltak, itt tette meg utolsó istentiszteletét. Azóta hagyománnyá vált, hogy aki először jár a szigeten elhelyez itt egy keresztet. A második legnagyobb település Käina, amely idillikus környezetével ejti rabul a látogatót. A sziget déli részén a Käina-öböl partján található. Védett madarairól híres.

Saaremaa
Az ország legnagyobb szigete. Fővárosában, Kuressare-ban láthatunk egy XIII. századi várat, kissé nyugatra a botanikus kertet.

Lahemaa Nemzeti Park
Az ország keleti részében található ez a gyönyörű terület. Láthatunk itt sűrű erdőt, tengerpartot, XVIII. századi udvarházakat, számos tavat, folyót és vízesést. A vízesések 56m magasból zúdulnak alá. Palmse-ban találjuk a park gyöngyszemét, egy XVIII. századi barokk udvarházat, amelyet korabeli bútorokkal rendeztek be. A közelben XVII. századi szeszfőzedét, szállodát és magtárat is láthatunk. Palmse a helyszíne a Viru Säru zene és táncfesztiválnak minden páros év júliusában.
A 400 éves halászfalu, Altja is megőrizte korabeli arculatát.

Gasztronómia:
A füstölt hal, különösen a pisztráng észt specilitás. Ezen kívül a véres hurka és a véres palacsinta is nemzeti eledel. Egy észt család asztaláról nem hiányozhat a szirupszerű Vana Tallin likőr, amely émelyítően édes és bódítóan erős. Fogyasztása kávéban, jégen tejjel vagy pezsgőben ajánlott. Észtország legjobb sörei a könnyű Saku és az erősebb Saare, amelyek a Saremaa szigetről származnak.

Térség: Körutazás Észtországban

Város: Körutazás Észtországban


Lettország

Látnivalók

Riga Vilniuszhoz és Tallinhoz képest se nem túl szép, se nem túl érdekes. A fővárosban az orosz lakosság aránya meghaladja a lettekét, a levegőben érezni lehet az etnikai ellentéteket.
A város legszebb része a Vecriga, a rigai óváros. Az épületek stílusa a német építészetet követi. Gyönyörű kilátás nyílik a Szent Péter templom tornyaiból a városra. A XIV.században épült Riga Kastély az ország elnökének rezidenciája. A régi és az új negyedeket látványos sugárutak kötik össze és csendes parkok választják szét. Itt található a Szabadság Emlékmű.
A rigai zsidó gettó egykori területén található Riga egyetlen megmaradt zsinagógája, és a Zsidó Múzeum. Érdemes megtekinteni a Motor Múzeumot, ahol az egykori szovjet pártvezérek autói vannak kiállítva.
Nyári estéken a Doma laukums számtalan sörsátra, kávézója és étterme várja a szórakozni vágyókat.

Jurmal látványos, kicsiny falvakkal, homokdűnékkel díszített 20 km hosszú tengerpartja remek pihenőhely. Múzeumok, galériák, éttermek, hangulatos kiskocsmák várják az ide érkezőket.

Sigulda és környéke az ország leglátogatottabb része. Középkori várai, hegyei, völgyei, sziklái meseszerű élményben részesíti az embert. Levegője miatt ismert gyógyközpont, és ez a régió az ország egyetlen téli sportokra alkalmas területe is. A Gauja nemzeti park az ország egyetlen nemzeti parkja, nagyon gazdag élővilággal rendelkezik.

Bauska legnevezetesebb műemléke a XV.században épült kastély. A múzeumnak berendezett kastélyban érdekes kiállítás mutatja be a renoválási munkálatokat. Nyaranta a főtér ad helyet az Ősi zenék fesztiváljának. A barokk stílusú Rundale tér az itáliai építész Rastrelli remekműve.
Kuldiga gyönyörű templomairól erődítményéről és vízeséséről híres.

Lettország a magyar pénztárcáknak meglehetősen drága, nem sokban térnek el az árak a svéd és finn áraktól. Célszerűbb készpénzt, leginkább márkát és dollárt magunkkal vinni, utazási csekkjeink beváltása ugyanis elég nehéz, rengeteg utánjárással jár. A bank- és hitelkártyákat a legtöbb helyen elfogadják. Borravaló adása nem kötelező, de ha nem akarunk zsugorinak látszani, kerekítsük fel a számla végösszegét. Alkudni a piacokon nem tilos, de sok értelme nincs.

Térség: Riga

Város: Riga

Riga történelmi belvárosa Vecríga 1997-től a UNESCO Világörökség listáján található. Különösen jelentősek az XIX-XX. századfordulón épült szecessziós (Art Nouveau, Jugendstil) épületegyüttesek. Ezek Béccsel, Prágával vagy Budapesttel is állják az összehasonlítást. Riga legfontosabb látványossága a Rigai óváros (Vecriga), amely 1997-ben került fel a UNESCO Világörökség listájára. Kitüntetett figyelmet érdemelnek a 19/20. századfordulón épült szecessziós épületegyüttesek az Alberta ielán. A Rigai Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) a világ legegységesebb szabadtéri múzeuma, amely több mint 100 eredeti állapotában konzervált lakóépületet, templomot, szélmalmokat és gazdasági épületeket mutat be. A Szent Péter templom amelyet a feljegyzések 1209-ben említenek először. A városház tér és a Feketefejűek háza, a nőtlen kereskedők céhének székháza. A Rigai Dóm (A szüzanyának szentelt templom). Építését 1211-ben kezdték. Jelenleg a Lett Lutheránus egyház püspöki szék temploma. Rendkívüli értéke az 1601-ben készített orgonája Ez 7000 síppal a világ egyik legnagyobb mechanikus templomi orgonája. A Szabadság emlékmű. 1935 novemberében leplezték le. A Lett szabadság emlékműve egy női szobor, aki a feje felett egy három csillagból álló ívet tart. A három arany csillag Lettország három tájegységét Kurzeme-t, Vidzeme-t és Latgale-t szimbolizálja. (forrás wikipedia)

Litvánia

Látnivalók
A fővárosnak különleges, kettős hangulata van, amelyet annak köszönhet, hogy két kultúra találkozásánál fekszik. Nagy hatással volt, és van rá Európa kultúrája és Oroszország kultúrája is. Rengeteg náció élt a 2.világháború előtt a városban, de a menekülésre kényszerített lengyelek, és a kivégzett zsidók többé már nem tértek vissza. Az ország 1991-ben nyerte el, vagyis inkább harcolta ki függetlenségét. Európa legnagyobb óvárosa a Katedrális térrel és magával a székesegyházzal kezdődik. Az itt látható rengeteg műemlék közül kiemelkedik az egyetem épülete, az Elnöki Palota és a csillagvizsgáló. Az óváros felett magasodik a Három Kereszt hegy, amely az itt keresztre feszített szerzetesek emlékének tiszteleg. Az Újvárosban mindenképpen nézzük meg a Kivégzett Litvánok Múzeumát. Itt, a KGB volt székházában egykori rabok mutatják be szenvedéseik színterét.

Curonian Spit hosszan elnyúló, varázslatos homokzátony, haraphatóan tiszta levegővel, látványos élővilággal. Rengeteg sportolási lehetőség található a tengerparton, bérelhetünk jetskit, horgászhatunk, de akár búvárkodhatunk is. Nagyon kellemes időtöltés esténként a frissen füstölt hal és a vodka mellett a fenyőillatú tengerparton a barátokkal beszélgetni.

A Keresztek Hegye meglehetősen bizarr látványt nyújt, és furcsa érzéseket kelt az emberekben. Több ezer keresztet állítottak itt a helyiek, és a szovjet hatalom hiába próbálta ezeket éveken keresztül földbe döngölni, a hét évszázados tradíciót bulldózerekkel nem tudták megsemmisíteni.

Palanga a legdivatosabb litván tengerparti nyaralóhely. Hosszú, homokos part, rózsakert, fenyőerdők és a Borostyán Múzeum várja a turisták hadát. A szezont nyitó júniusi, és a záró augusztusi fesztivál rendkívül látványos.

A litván árak nem sokban különböznek a magyar áraktól, mindenki megtalálja az ízlésének és pénztárcájának leginkább megfelelő szolgáltatásokat. A pénzváltás nem okoz gondot, utazási csekkjeinket azonban csak a nagyobb városokban tudjuk beváltani. Sokfelé található pénzkiadó automata, ezeket is használhatjuk. Vigyázzunk arra, hogy ne fogadjunk el sérült bankjegyeket, nem fogunk tudni túladni rajta.
A borravaló nem kötelező Litvániában, de általában 5-10%-ot szoktak a pincéreknek adni.

Térség: Vilnius

Város: Vilnius

Vilnius (lengyelül Wilno, belaruszul: Вільня/Vilnia és oroszul Вильна) Litvánia fővárosa és egyben legnagyobb városa. Részben ma is fallal övezett történelmi belvárosa, a UNESCO Világörökség listáján található 1994 óta. Katolikus és ortodox érseki székhely, és itt található Kelet-Európa egyik legrégebbi egyeteme, amelyet 1579-ben Báthory István alapított. Látnivalók: 15–16. századi gótikus építészeti együttes. az 1495-1500 között épült Szent Anna templom a 15 században épült Bernhardiner kolostor és a az 1516-ban elkészült Bernhardiner templom A Vilniusi Egyetem építészeti együttese ennek épületei közül ki kell emelni: 17. században kialakított impozáns árkádokkal körülvett Nagy udvart A Nagy udvart és a Sarbievius udvart összekötő részben az egyetem alapítóit (közöttük Báthory Istvánt) ábrázoló 17. századi freskókat A közel 5 millió kötetet örző 435 éves Egyetemi könyvtárat Az 1426-ban épült és 1737-ben barokk stílusban átépített egyetemi (Szent János) templomot A Szent János templom 68 m magas harangtornyát A Katedrális tér Szent Stanislaus Katedrális, jelen formájára 1801-ben építette át Laurynas Stouka-Gucevicius az 57 m magas harangtorony az alsóvár A felsővár Gedeminas tornyával Magyar szempontból érdemes megemlíteni a Három kereszt hegye mögött emelkedő másik jelentős kilátópontot, a Bekes hegyet. Ez a hegy nevét Bekes Gáspárról kapta, aki Báthory István hadvezéreként került Vilniusba. Bekes Gáspár 1579-ben a közeli Grodno alatt esett el. A katolikus egyház – miután Bekes protestáns volt – megtagadta eltemetését, ezért Báthory István személyesen jelölte ki a város felé emelkedő magaslatot sírhelyéül. Emlékére emlékmű is épült, ez 1838-ban összedőlt. A romok között talált sisakot és koponyát mint Bekes Gáspár ereklyéit a Vilniusi Történelmi Múzeumban őrzik. forrás: wikipedia
Válogasson útjaink közt téma szerint!