+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Kelet-India - Szikkim - Bhután

India, Körutazás Indiában

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: Félpanzió
Utazás módja: Repülővel
Időtartam:
Típus: Egzotikus út, Körutazás
Indulás:
Kőrösi Csoma Sándor és a himalájai kultúrák nyomában

Évtizedek óta az indiai körutazások legszínesebb választéka a Haris Travelnél!

Programunk Kelet-India varázslatos vidékét és a magyar utazásszervezők kínálatában ritkán előforduló Szikkim és Bhután szépségeit tárja Önök elé. A Himalája 7000 méternél is magasabb csúcsai között található Bhutáni királyság egészen a 70-es évekig teljesen elzárva élt a külvilágtól, ma is sokat megőrzött középkori szokásaiból. A Sárkány Országa rendkívül békés, barátságos, a bhutániak különlegesen kedvesek - életre szóló élmény mindenkinek… fedezze fel velünk!



Utazás: 
Budapest – Kalkutta – Bangkok – Budapest útvonalon átszállással, menetrendszerinti repülőjárattal. Továbbá helyi repülőjáratokkal Kalkutta – Bagdogra és Páró – Bangkok szakaszokon, a programok során a terepviszonyok miatt 4-6 fős terepjárókkal, kivéve Kalkuttában és Bhutánban, ahol autóbuszokkal.

Elhelyezés: helyi középkategóriás szállodák 2 ágyas, zuhanyzós / WC-s szobáiban.

Ellátás: félpanzió, kivéve Bhutánban, ahol teljes ellátás.

 

1. nap: Budapest – Kalkutta
Délután elutazás Budapestről a menetrend függvényében. Átszállás után továbbutazás Kalkuttába. Éjszaka a repülőn.

2. nap: Kalkutta
Érkezés a reggeli órákban. Egész napos városnézés Kelet-India egyik legnagyobb városában, KALKUTTÁ-ban. A brit idők egykori fővárosában megtekintjük: Viktória Emlékmű, Szent Pál Székesegyház, India Múzeum és a Dzsaina Templom. Szállás Kalkuttában.

3. nap: Kalkutta – Bagdogra – Dardzsiling
Délelőtt repülés Bagdográba, majd terepjárókkal továbbutazás DARDZSILING-be. A britek ezt a várost választották ki a gyarmati kormány nyári rezidenciájául, fantasztikus hangulata rabul ejti az ide látogató utazót. India régi, nyári fővárosa világhírű a fekete teáról és a Himalája vasútról. Nekünk magyaroknak kifejezetten jelentős város, hiszen itt temették el Kőrösi Csoma Sándor, híres tibetológus nyelvtudóst. Szállás Dardzsilingben.

4. nap: Dardzsiling
Kirándulás a hajnali órákban a Tigris-hegyi kilátóhoz, ahonnan tiszta idő esetén káprázatos panoráma nyílik a Himalája legmagasabb csúcsaira, köztük van a világ tetejének számító Everest (8850m). A felkelő nap bearanyozza az égboltot és a hófehér csúcsok sziluettjét. Továbbutazás kisvonattal a Ghoom Kolostorhoz, a hatalmas Maitreya Buddha szobor megtekintése. Városnézés DARDZSILING-ben: Kőrösi Csoma Sándor sírja, Tenzing háza (kívülről), a leghíresebb serpa, aki elsőként mászta meg Edmund Hillaryvel a Mt. Everestet. Szállás Dardzsilingben.

5. nap: Dardzsiling – Rumtek – Gangtok
A napot a Himalájai Hegymászó Intézetben kezdjük, majd egy teaültetvényre is ellátogatunk. Útban a titokzatos Szikkim felé megállunk a Rumtek kolostornál, ami az egyik leghíresebb 16. századi buddhista kolostor. A Szikkimi határátlépési formalitásokat követően belépünk az egykori buddhista királyság területére. India Himalája délkeleti részén elhelyezkedő szövetségi állama az idők folyamán fontos vallási központtá vált. Ismerkedés a tengerszint feletti 1750m magasságban fekvő fővárossal. GANGTOK-ban a nap zárásaként kívülről megnézzük a Tashiling kormányzati épületet, a Tsuk-La-Khang királyi palotát. Szállás Gangtokban.

6. nap: Gangtok
Városnézés folytatása: Do Drul Chorten, Szikkim legnagyobb sztúpája, Tibetológiai Intézet, Enchey Kolostor, majd látogatás egy helyi kézműves központba. Szállás Gangtokban.
7. nap: Gangtok – Phuentsholing
Egész napos, hosszú utazás Szikkim fővárosából Bhután második legnagyobb városába, PHUENTSHOLING-ba. Bhután olyan, mintha az egész ország egy skanzen lenne. Érkezést követően pihenés és szabadidő. Szállás Phuentsholingban.

8. nap: Phuentsholing – Timpu
Reggeli után utazás Bhután modern fővárosába, TIMPU-ba, melyet méltán hívnak földi mennyországnak. A város csordultig van a bhutáni építészet, művészet és kultúra remekeivel. Látogatást teszünk a Nemzeti Emlékműnél. A csorten egy buddhista vallási építmény, melynek központi helyén egy sztúpa áll. Bhután harmadik királya, Jigme Dorji Wangchuk emlékére emelték. Az ő nevéhez fűződik Bhután modernizálásnak megkezdése. Felkeressük továbbá a tekintélyes méretű Tashichhoe Dzong erődöt is. "A Dicsőséges Vallás Erődítménye" a kormány és a vallási vezetés központja. Bhutánban minden nagyvárosban található belőlük egy, jelenleg az összes állami funkciót tölt be. A napot este egy tradicionális kulturális műsor megtekintésével zárjuk. Szállás Timpuban.

9. nap: Timpu – Punakha
Városnézés a 2300 méter magasságban fekvő TIMPU-ban, melynek során megtekintjük a Nemzeti Könyvtár gyűjteményét (antik buddhista szövegek és kéziratok, modern tudományos könyvek). A Zorig Chusum Intézetben 13 hagyományos bhutáni kézműves szakmát tanítanak magas szinten. Felkeressük továbbá Bhután legnagyobb méretű, csaknem 51 méter magas Buddha szobrát, amely 2012-ben készült el, és ahonnan kitűnő kilátás nyílik a Thimpu-völgyre. Késődélután elutazás PUNAKHA-ba a Dochu La hágón keresztül megcsodálva Kelet-Himalája lélegzetelállító hegycsúcsait. Szállás Punakha-ban.

10. nap: Punakha – Páró
Városnézés Bhután régi fővárosában, PUNAKHA-ban, melynek során megnézzük a város 1637-ből származó erődítményét. A bhutáni buddhista építészet gyöngyszemét Nagy Boldogság Palotaként is nevezik. Felkeressük még a Chimi Lhakhang termékenységi templomot is, amit a gyerekre vágyók látogatnak előszeretettel. Utazás PÁRÓ-ba, Útközben megállunk a királyság legrégebbi erődítményénél: Simtokha Dzong, melynek falai között ma már buddhista tanulmányokat folytatnak. A napot egy tradicionális kulturális műsor megtekintésével zárjuk. Szállás Páróban.

11. nap: Páró
A napot Bhután turizmusának emblematikus látványosságával kezdjük, a Himalája hegycsúcsai között rejtőzködő Taktshang, avagy „Tigrisfészek” Kolostorral. A hegyoldali sziklákon elhelyezkedő kolostorhoz kb. 8 kilométer hosszú és kb. 2.200 méter szintkülönbségű, összességében 6-7 órás gyalogtúrával jutunk fel, vagy az út egy részét öszvérháton (fakultatív) is megtehetjük. Megéri a fáradtságot, bár 60 év felett ezt a programot nem ajánljuk!!! Egy legenda szerint Rinpocse Guru tigrisháton érkezett ide és ebben a kolostorban meditált, ezért is nevezik „Tigris Fészkének". Visszaérve PÁRÓ-ba, Bhután történelmének egyik legfontosabb városába, először megnézzük az egyik legrégebbi bhutáni Kyichu templomot, ahol a helyi szerzetesek egy különleges tisztító és szerencsehozó szertartással segítenek bennünket. Folytatásként látogatás a Nemzeti Múzeumban, ami az ország 1500 évre visszanyúló kulturális örökségének őrzője, több mint 3000 műtárgynak ad otthont. Szállás Páróban.

12. nap: Páró – Bangkok
Transzfer a repülőtérre, repülés Bangkokba a menetrend függvényében. A délutáni érkezést követően rövid szabad program BANGKOK-ban majd későeste transzfer a repülőtérre. HOSSZABBÍTÁSI LEHETŐSÉG THAIFÖLDÖN.

13. nap: Budapest
Éjjeli órákban hazautazás átszállással. Érkezés Budapestre a koradélutáni órákban a menetrend függvényében.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

A részvételi díj tartalmazza:
- repülőjegyet Bp. – Kalkutta – Bangkok – Bp. útvonalon átszállással, menetrendszerinti járattal
- a körutazáson a közlekedést részben légkondicionált autóbusszal és 4 fős terepjárókkal
- 10 éjszaka szállást helyi középkategóriás szállodák 2 ágyas, zuh. / WC-s szobáiban
- félpanziós ellátást Indiában (2. nap ebédtől 7. nap reggelig)
- teljes ellátást Bhutánban (7. nap vacsorától 12. nap reggelig)
- a bhutáni vízum díját, intézéséhez színesben szkennelt útlevél szükséges az utazás megkezdése előtt egy hónappal bezárólag
- városnézéseket és kirándulásokat az útiprogram szerint
- helyi és magyar idegenvezetést
- a programban szereplő belépőjegyek árát
- ATLASZ Prémium utasbiztosítást (Colonnade Biztosító)

A részvételi díj nem tartalmazza:

- repülőtéri illetéket: kb. 145.000,- Ft / fő (Az indulásig változhat!)
- belső repülőjegyek árát és az illetékeket: 550,- USD / (Irodánkban fizetendő készpénzben vagy bankszámlánkra befizetve szintén készpénzben!).
A fenti USD összeg FIZETÉSI határideje:
az utazás időpontját megelőző 61. nap, azaz 2019. február 27-e!
- indiai vízumot: kb.80,- USD / fő (Irodánk itthon intézi és utazás előtt fizetendő, a Ft hátralékkal együtt készpénzben vagy bankszámlánkra befizetve szintén készpénzben!)
- indiai vízum ügyintézési díja: 5.000,- Ft / fő
- kedvezményes csoportos útlemondási biztosítás díját: 1,5 %
- kötelező szerviz díjat / borravalót: 65,- USD / fő (helyi idegenvezetők, szállodák és buszsofőrök részére)
- minimális utaslétszám hiányában, 10–14 fő indulása esetén a 48.000,- Ft-os / fő felárat
- valamint az egyéb, a fentiekben nem említett, az utazás során felmerülő költségeket (pl. személyes jellegű kiadásokat)
- egyágyas felár: 168.300,- Ft


A változtatás jogát fenntartjuk!


Érintett desztinációk:

India

Terület:  3 287 263 km2  Népesség:  846 303 000 fő  Főváros:  Újdelhi  Hivatalos nyelv:  hindi, angol  Pénznem:  1 indiai rúpia=100 paisa  Időzóna:  CET +5 óra (GMT +6 óra)  Áramforrás:  220V  Magyar Követség:  Újdelhi, 2/50-M, Nitimarg, Chanakyapuri, 110021 Tel: 91-11-611-4737. Fax: 91-11-688-6742 
Vízum: szükséges  Útlevél: szükséges  Országhívószám:  + 91

Földrajzilag a Föld hetedik legnagyobb és második legnépesebb országa. 28 államot és 7 szövetségi területet foglal magába. Tengerpartjainak hossza 7517 km.

Látnivalók

Ha Delhibe érkezünk, könnyen eszünkbe juthat, hogy miért is jöttünk ebbe az országba? Óriási szeméthegyek, tömeg, hangzavar és furcsa illat fogad bennünket. Ha mégsem fordulunk sarkon, és jobban elmerülünk a városban, csodálatos építészeti emlékeket, a világ egyik legnagyobb bazárját és remek ételeket fedezhetünk itt fel. A főváros remek kiindulópontot nyújt az agrai és a jaipudi kirándulásokhoz. Egyszóval, fogjuk be az orrunkat és élvezzük a nyüzsgést!
Mumbai, régi nevén Bombay, az ország legforgalmasabb városa, a híres indiai moziipar központja. Híres a Chowpatty strand és Ázsia legnagyobb vöröslámpás negyede.
Kalkutta az ország politikai, művészeti és oktatási központja. A város tüdeje a Maidan Park, a helyiek ide járnak krikett- és focimeccsekre, jógázni és politikai nagygyűlésekre is. A parkban található az óriási fehér márvány Viktória Emlékmű. Szintén érdemes megtekinteni az Indiai Múzeumot, az ország legnagyobb és legértékesebb múzeumát, a Botanikus Kertet és Howrah hidat, a világ legforgalmasabb hídját.
Agra a híres Taj Mahal városa. India turisztikai jelképe a valaha a szerelem oltárán emelt legkülönösebb épület, a Taj Mahal. A Mauzóleumot Jahan sah emelte második felesége halála után. Szintén ebben a városban található a vörös homokkőből épült Agra Erőd, melynek fala monumentális, a falon belül pedig csodaszép mecseteket, kerteket, termeket találhatunk. Sajnos nem minden része látogatható.
Varanasi 2000 éve India vallási központja. A szent folyó, a Gangesz partján épült zarándokhely a tudomány fellegvára is. A városban több mint 100 krematórium működik, ezek közül a Manikarnika Ghat a hindu emberek számára a legszentebb. Minden indiai embernek az a vágya, hogy testét itt hamvasszák el. A nyilvános hamvasztásokat a turisták is megnézhetik, de azért s videokamerákat ilyenkor hagyjuk otthon!
Shimla városa a gyarmati időkben a brit hódítók kedvelt pihenőhelye volt. A 2100 méter magasan fekvő városon meglátszik emiatt az angol ízlésvilág, a katolikus templom, a Gorton Kastély vagy a Vice Royal Lodge angol stílusban épült. Kufri síterepe csak 15 km-re fekszik innen.
Jaipur a híres rózsaszín városnegyedéről híres, melyet régi épületei és a városfal furcsa színe miatt neveznek így. Azért festették be, hogy jelezzék a város britekhez fűződő lojalitását Alfréd herceg látogatásakor 1853-ban. A település történelmi emlékei is ebben a városrészben vannak. Ezek közül kiemelkedik a Johari bazár, a világ egyik legnagyobb ékszerpiaca. A városra remek kilátás nyílik a Hawa Mahalból, az 1799-ben épített palotából. A magyarra Szelek Palotájaként fordítható épületet azért építették, hogy a királyi udvartartás hölgyei innen figyelhessék a város életét.
Udaipur India egyik legromantikusabb városa a Pichola-tó partján és szigetein fekszik. A város nevezetességei a Jagniwas és a Jagmandir Palota, a városi palota, a Jagdis templom és a Bagore ki Haveli.
Kochi történelmi emlékeiről híres kikötőváros. Óvárosa magán viseli a portugál, a holland és az angol építészet jellegzetes jegyeit. Itt található India legrégebbi temploma, de látható itt 16. századi szidó zsinagóga is. Érdemes elmenni egy város körüli sétahajókázásra, csoportokban úszkáló delfineket láthatunk.
A Kanha Nemzeti Park India legnagyobb nemzeti parkja, ez a dzsungel ihlette Kiplinget a Dzsungel Könyvének megírására. Elefántháton tigrismegfigyelő kirándulásra mehetünk.


Nagyon olcsón megúszhatjuk az indiai utazást, ha megelégszünk az igen szerény színvonalú szolgáltatásokkal. Az európaiak nagy része azonban ezt a komfortfokozatot nagyon kevésnek találja, a magas szintű szolgáltatásokért viszont komoly pénzt kell fizetni. Indiába tilos indiai rúpiát bevinni, illetve onnan kivinni. A városokban a legtöbb külföldi valutát könnyen beválthatjuk, de a legjobb, hogyha dollárt vagy fontot tartunk magunknál. Tanácsos minél többféle hitelkártyát és utazási csekket magunkkal vinni, így nem érhet bennünket meglepetés. Készüljünk fel arra, hogy a pénzváltás elég hosszadalmas művelet és rengeteg papír kitöltésével jár. A sérült vagy gyűrött bankjegyeket nem fogadják el sehol sem. A borravaló abszolút ismeretlen fogalom az országban, de ahhoz, hogy az ügyintézés egyszerűbb legyen, vagy valamilyen szolgáltatónál kedvezőbb bánásmódban részesüljünk, egy kevés csúszópénzt kell fizetnünk. Az utazás időpontja attól függ, hogy az ország melyik részébe kívánunk ellátogatni. Délre inkább az év elején utazzunk, északra pedig inkább nyáron! A Himalájába túrázni április és november között, síelni január és március között menjünk!
Az országban három nagy nemzetközi repülőtér van, az Európából érkező gépek Mumbai, Delhi vagy Kalkutta repterére érkeznek. Budapestről csak átszállással juthatunk el a fővárosba, de Mumbaiba heti öt gépet indít a Malév.

Térség: Körutazás Indiában

Ez a gyűjtő körzet a körutakat és a városlátogató utakat tartalmazza melyek Indiába szólnak. A szállások leírásai és helységei a programok leírásában találhatóak.

Város: Körutazás Indiában


Bhután

A Himalájának van egy derűs, mosolygós arca és van egy komor, barátságtatlan. A derűs, a  szebbik, persze, a déli tájaké, a komorabb az északiaké. Lakói közül szegény tibetieknek a hegylánc többnyire a szigorúbb arcát mutatta, hűvös, kopár, holdbéli tájait kínálta. Nem is csoda, hogy amikor tehették, elkóboroltak délre, engedtek a melegebb völgyek csábító mosolyának.

Történelmük során a tibetiek kétszer voltak olyan erősek, hogy hódíthattak. Először mindjárt egységes állammá alakulásukat követően a 8. században, amikor még az akkori kínai fővárost, Csangant, a mai Hsziant is elfoglalták, másodszor pedig a 17. században, amikor a világi és az egyházi hatalmat egyaránt gyakorló dalai lámák uralkodását  megszilárdították. Erős birodalmat hoztak létre a dalai lámák, amelynek feltétele itt is az egység volt, más  szóval a belső ellenfelek elnémítása. Rendjük, a sárga süveges Erényrend, a 17. századra maga mögé utasította az összes többi buddhista irányzatot. Némelyiket teljes egészében megszüntette, némelyiket pedig megszelidítve, elcsendesítve megtűrte maga mellett. Legmakacsabb ellenfelük ebben a belső harcban a vörös sapkások rendje volt, akik egy misztikus irányzatot képviseltek, s képviselnek ma is. Papjaik házasodnak, s misztikus gyakorlataikhoz szexuális technikákat is alkalmaznak. Ezeknek a "vörösöknek" egy csoportja döntött úgy a 17. században, hogy nem tűrik az erényrendiek hatalmaskodását, s híveikkel elmenekülnek az országból. S hová is menekültek volna a hűvös északról, ha nem a vágyott déli tájakra, melyeknek emlékét már első látogatásuk óta, vagyis csaknem ezer esztendeje őrizték szívükben a tibetiek. A vörösöknek ez a délre menekült rendje, a Sárkány rend aztán külön kis országot alapított itt, melyet azóta is tibetiek laknak, hivatalos nyelve a tibeti, s ma független királyság a Himalájában, ENSZ-tagállam. A neve Bhután, szanszkrit szóősszetételben annyit jelent, hogy Tibet vége.

Mondhatni, hogy a vörösöknek nagyon jól jött a sárgák uralma északon. Döntésükkel, hogy nem maradnak riválisként hazájukban, megcsinálták a szerencséjüket, megalapozták nyugodt jövőjüket. Bár Bhután szépséges, termékeny trópusi völgyei és óriás hegyei iránt időnként érdeklődtek a kínaiak, valamint a másik szomszéd, India is folyamatosan igyekezett államukat a befolyása alá vonni, a bhutániak már csaknem 300 éve mégiscsak jól vannak. Vígan élik életüket dunántúlnyi kis országukban. Mélyebben fekvő völgyeik az  édenkerthez hasonlíthatóak. Minden évszakban meleg van, pálmák lombjai ringatóznak a langyos szélben, mangó- narancs- és asókafák erdői borítják a hegyek lábait, pompáznak a rododendronfák színes virágai, azáleák nyílnak, a fűben a sárga íriszek, mályvarózsák. Csobogó patakok, tavak partján páva lépked, fent a lombok közt papagájok ülnek. Az erdőkben tigris, leopárd, medve, elefánt él, szarvasok legelik a tisztások pázsitját. A hegyoldalban a falusiak teraszosan művelik apró földjeiket, a különböző színű, szorosan egymáshoz illeszkedő ívelt földcsíkok, kocka és tégla alakzatok kész mandalát rajzolnak a tájba. Fölöttük a magasban a 7000 métert is meghaladó havas csúcsok, melyekből jégár lezúduló robaja hallatszik olykor, s minderre a roppant ég kékje borul, s ragyog a nap. Itt ragyog évente legtöbbet, a napsütéses órák száma a világon ezen a tájon a legmagasabb.

Szóval, ilyen paradicsomi országban élnek a bhutániak, jól élnek, nem is panaszkodnak. Ám nagyon bölcsen nem is  dicsekednek jó dolgukkal a világnak, nem büszkélkednek szép országukkal. A király évente csak néhány ezer turistát enged be India felől a határon, nehogy a nyugatiak ipari civilizációs igényei, szemléletük, életmódjuk megzavarják a bhutániak gondolkodását. Itt úgysem lehetne követni a nyugati életformát, a  Himalája meredek sziklabástyáira úgysem lehetne autósztrádát vagy száguldó vonatoknak szánt vasútat építeni, s komolyabb iparra sincs szükség az ellátás megszervezéséhez. A földeken megterem az élelem, az elektromos áramot megtermelik a folyók. Ennyi elég is az elfogadható életszínvonalhoz. Bhutánban az oktatás tizenegy évig ingyenes, s ahogy ezt egy kalandos villámlátogatás egyetlen napján jómagam is láthattam, az iskolás gyerekek egészségesek, vidámak, szép egyenruhájukban a legkisebbek is jókedvűen mennek az iskolába kora reggel. A felnőttek is jól öltözöttek, derűsek, vörös-fehér  falú házaik ablakából nyugodtan néznek gyerekeik után. Aztán szép lassan ők is elindulnak a dolgukra. Mint a mesében. Nincs nagy nyüzsgés, nincs nagy erőfeszítés az életükben.

A Himalája óriás hegyei még vigyáznak lakóikra. Az alig másfél milliónyi boldog bhutánit is egyelőre megóvták a mi civilizált életünk nyugtalanságától, halálos betegségeitől. S ami rajtuk múlik, azt a hegyek biztosan megteszik értük ezentúl is.

Térség: Körutazás Buthánban

Város: Körutazás Buthánban


Szikkim


Térség: Körutazás Szikkimben


Város: Körutazás Szikkimben


Válogasson útjaink közt téma szerint!