+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Nepál - Bhután körutazás ladakhi...

Bhután, Körutazás Buthánban

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: leírás szerint
Utazás módja: Repülővel
Időtartam:
Típus: Egzotikus út, Körutazás
Indulás:

A Föld tetejére és a Himalája zöld völgyeibe induló utunk egy varázslatos, évszázadokon át rejtőzködő világba nyújt betekintést. A tibeti bön vallással összegyúrt mahájána buddhizmus vadzsrajána formája, a „gyémánt út” – nevéhez híven – számos valódi kincset tár elénk a hófödte bércek ölelésében. 

Nepál adott életet a buddhizmus eredeti formájának, a hinájánának, ám a Katmandu-völgy nem csak a vallássá lett, és átalakult bölcselet őrzője, hanem a még régebbi gyökerekkel bíró hinduizmusnak is fontos bástyája. Az ember és a természet, ahogy a múltban, úgy ma is, együtt alakítják az egykori „felhők feletti királyság” székhelyét, így Katmandu és a patinás királyvárosok is rendre újjászületnek. 

Az állandóság látszatát talán csak Bhutánnak sikerült megtartania, hiszen – ha azt a néhány japán gépkocsit nem számítjuk – a hivatalokban rendszeresített népviselet és az erődkolostorok láttán képzeletben akár évszázadokat is utazhatunk visszafelé az időben. 

 

RÉSZLETES ÚTITERV
 
Ápr. 2. Budapest – Isztambul - Delhi
 Találkozás a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 2B terminálján. Indulás Budapestről 14:00-kor, utazás majd átszállás Isztambulban. Este indulás Isztambulból, utazás Delhibe. Éjszaka a repülőgép fedélzetén.

Ápr. 3. Delhi - Kathmandu
Reggel érkezés Delhibe, ahol délutáni átszállás Kathmandu felé. Repülés Kathmanduba. Megérkezés Nepálba az esti órákban, transzfer a szállodába. Vacsora és szállás Katmanduban: Radisson Hotel Kathmandu 4*

Ápr. 4. Kathmandu – Nagarkot – Bhaktapur – Pashupatinath
Reggeli után indulunk Kathmandu-völgy szépségeinek felfedezésére. Elsőként Nagarkot kilátóhelyre igyekszünk, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Himalája vonulataira. Később a 9. században alapított, középkori hangulatú Bhaktapur megtekintése. A három ősi királyi város közül Bhaktapur őrizte meg legjobban eredeti hangulatát. Bhaktapur gyönyörű templomairól, fafaragásáról és fazekasságáról híres (Durbar-tér, Pávás ablak, Fazekasok tere). Következő állomásunk Pashupatinath, ahol a szent Bagmati-folyó partján található a hinduk legszentebb temploma, a Siva-templom.  A nap végén visszatérés a szállodába, vacsora és szállás Kathmanduban.

Ápr. 5. Kathmandu - Chitwan Nemzeti Park
Reggeli után elutazás a Chitwan Nemzeti Parkba (172 km/5,5 óra). Chitwan többféle nagyvadnak is élőhelyt biztosít, ilyen az elefánt, az orrszarvú (kb. 400 él itt), vagy a tigris (példányszámuk kb. 30). Ha szerencsénk van, őzeket, vaddisznókat, édesvízi delfineket is megpillanthatunk, meglátogathatjuk az elefántneveldék valamelyikét, a krokodil rezervátumot, csónakázhatunk a Narayani-folyón, és betekinthetünk a helyi falvak életébe is. Szállás a Nemzeti Parkban: Safari Narayani Hotel

Ápr. 6. Chitwan Nemzeti Park
Reggeli után élvezhetjük a Nemzeti Park nyújtotta program lehetőségeket: Elefántszafari (mozgó vadlesként szolgáló elefántokról nézhetjük meg a dzsungel élővilágát, még orrszarvúakat is megpillanthatunk), csónakázás a Narayani-folyón, ahonnan a madárvilágot vehetjük szemügyre, majd látogatás egy krokodil-farmon. Teljes ellátás (reggeli, ebéd, vacsora) és szállás a nemzeti park területén.

Ápr. 7. Chitwan Nemzeti Park - Kathmandu
Reggeli után elutazás Kathmanduba (172 km/kb. 5,5 óra busszal). Délután pihenés, szabad program Katmanduban. Vacsora és szállás Kathmanduban: Radisson Hotel Kathmandu 4*

Ápr. 8. Kathmandu - Patan - Boudhanath
Reggeli után a főváros felfedezésére indulunk. A mai Kathmandu óvárosa két kereskedelmi útvonal találkozásánál épült fel a 12. században és a város nyüzsgő piacaként is szolgált. Séta a Világörökség részeként nyilván tartott, számos templommal tarkított Durbar-téren (a Paloták terén), a Királyi Palota megtekintése. Látogatás az Élő Istennő – Kumari Dewi házánál és a téren található hindu pagodák között. Patanban a hajdan Lalitpurnak, vagyis „Gyönyörű Városnak” is nevezett ősi királyi székhely nevezetességeit keressük fel. Nepál harmadik legnagyobb városa, melyet i. e. 3. században Ashóka alapított, rézművességéről és kőfaragásairól, több mint 55 templomáról, valamint gyakori fesztiváljairól híres. Délután utazás  Boudhanath-ba, ahol Nepál legnagyobb, egy mandalát szimbolizáló sztúpájának megtekintése. A sztúpa körül található házakban 12 000 tibeti, buddhista menekült él. Visszautazás Kathmanduba, ahol vacsora és szállás.

Ápr. 9. Kathmandu – Paro - Punakha
Reggeli után pihenés, majd transzfer a repülőtérre, utazás Földünk egyik legelzártabb országába, Bhutánba. Megérkezés Paróba, majd továbbutazás Punakhába, a régi fővárosba (137 km/4,5 óra). Vacsora és szállás Punakhában: Zhingkham Resort 4* 

Ápr. 10. Punakha - Thimphu - Paro
Látogatás a XVII. században építtetett Punakha Erődben (Punakha Dzong), más néven a “Nagy Boldogság Palotájában”, a koronázások és királyi esküvők helyszínén. Bhután első királyát, Ugyen Wangchuckot is itt koronázták meg 1906-ban. Az erőd Thimphu és Punakha környéki szerzetesek téli otthonául is szolgál. Továbbutazás Thimphuba (77 km, 3 óra). Útközben megállás ebédre a Dochula-hágón, ahonnan tiszta időben gyönyörű kilátás nyílik Bhután hósipkás hegyeire. Thimphu csörten és a XVII. században épült Trashichhoe Erőd megtekintése, kézműves empórium és séta a Takin Rezervátumban. Transzfer Paróba (65 km, 2 óra), vacsora és szállás Paróban: Raven’s Nest Resort 4*

Ápr. 11. Paro - Tigrisfészek-kolostor
Reggeli után jó erőnlétet kívánó kirándulás a Tigrisfészek-kolostorhoz (Taktsang), melyet buddhista szerzetesek vágtak a sziklafalba a XVII. században. A kolostor legendája szerint Padmasambhava guru, aki elhozta a buddhizmust Bhutánba, egy repülő tigris hátán ezen a helyen landolt a sziklafalon. A tengerszint felett 3120 m-en elhelyezkedő kolostorhoz vezető turistautat fenyvesek és a szélben lengedező imazászlók övezik, melyek a gonosz elűzését szolgálják és pozitív energiát, jó szerencsét hoznak a zarándokoknak. Felérve megcsodálhatjuk a Paro-völgyre nyíló gyönyörű panorámát is. A kolostor megtekintése után ebéd, majd leereszkedés és délután látogatás a Nemzeti Múzeumban (Ta Dzong), ahol a bhutáni képzőművészet remekeit tekinthetjük meg köztük a leghíresebb bronz szobrokat, festményeket. Visszautazás Paróba, vacsora és szállás.

Ápr. 12. Paro - Delhi - Leh
Transzfer a repülőtérre, búcsúzunk Bhutántól. Repülés Delhibe. Akik hazafelé indulnak, Delhiben töltenek egy éjszakát és másnap indulnak Budapestre Isztambulon keresztül, átszállással. Akik velünk tartanak Ladakhba is, azok ezen a napon repülnek tovább Delhiből Leh-be. A következő napokban Leh és Ladakh folyóvölgyeinek legfontosabb épületeit, palotáit, kolostorait és templomait fogjuk bejárni (a napközbeni várható hőmérséklet 0-12 Celsius fok). Transzfer a szállodába. A szobák elfoglalása után akklimatizálódás a 3500 m magasan fekvő városban. Megérkezés után a Shanti Sztúpa megtekintése. A “Békesztúpától” a lhászai Potala Palota mintájára emelt Leh Palotához hajtunk. A kilencemeletes palotát a legnagyobb ladakhi király, Singge Namgyal (Szenge Namgjal, az Oroszlánkirály 1570–1642) építtette a 17. század elején. A napot a Leh Bazaar-nál zárjuk. Vacsora és szállás Lehben: Hotel Abduz

Ápr. 13. Leh - Lamayuru
Reggeli után utazás a Lamayuru kolostorhoz, útközben megálló az Indus és a Zanskar folyók összefolyásánál. Délután visszautazás Lehbe, ahol vacsora és szállás.

 
Ápr. 14. Leh - Diskit - Hunder - Tagger
Reggeli után az 5359 m magasan fekvő Kardungla-hágón át elindulunk a Nubra-völgy felé (kb. 4 óra), mely hajdanán fontos részét képezte a kínai Selyemút tibeti szakaszának (a napközbeni várható hőmérséklet 0-9 oC). Rövid megálló és fotózás a hágó legmagasabb pontján, a Kardungla Gompánál, majd páratlan szépségű tájakon át leereszkedünk a Nubra-völgy legrégebbi kolostorához, a sárgasapkás galukpa rendhez tartozó Diszkit Gompához. A 14. században alapított kolostor büszkesége az a komplexum tetején helyet kapott 32 m magas Maitréja-szobor, mely a Jövő Buddhájának állít emléket. Továbbhajtunk a hunderi homokdűnék szomszédságában fekvő hotelünkbe (13 km), majd a bejelentkezést követő rövid pihenés után újra elindulunk (6 km), hogy megismerkedjünk a selyemút egykori főszereplőivel, a kétpúpú baktriai tevékkel. Ha úgy tartja kedvünk, a késő délután utolsó órájában – fakultatív programként – akár azt is kipróbálhatjuk, hogy érezték magukat a rég volt korok nomád kereskedői a dupla púpok között. Vacsora és szállás: Lachang Nang Retreat 

Ápr. 15. Samstanling Gompa - Thiksey - Hemis - Leh
Reggeli után utazás a Samstanling Kolostorhoz. Bejárása után hosszú utazás vár ránk Ladakh egyik legnagyobb kolostorához, a Thiksey Gompához. A klasszikus felépítésű kolostor területén több kisebb szentélyt és egy óriási Buddha-szobrot is találunk, mely utóbbi a bejárat melletti épület két szintjét is elfoglalja. Thiksey után még délebbre utazunk (23 km), és a 10. században alapított, majd 1672-ben újraépített Hemis-kolostor területét járjuk be, melyet a tibeti buddhizmus 6 fő iskolája közül a kagyüpa rend bölcsőjének tartanak. A 8. századi szent tanítónak, Szambhavának dedikált komplexum a tantrikus vadzsrajana buddhizmus egyik fő bástyája. A kolostorlátogatás után visszautazás Leh-be, ahol vacsora és szállás.

Ápr. 16. Leh - Delhi
Reggeli után transzfer a repülőtérre, repülés Delhibe. A délutánt Delhi felfedezésével töltjük: városnézés Ó-, és Új-Delhiben. Vacsora és szállás egy repülőtér közeli szállodában.

Ápr. 17. Delhi - Isztambul - Budapest
Korán reggel transzfer a repülőtérre, indulás Delhiből reggel, majd utazás Budapestre Isztambulon keresztül, átszállással. Megérkezés a kora délutáni órákban.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

RÉSZVÉTELI DÍJ   
 

Nepál-Bhután részvételi díj (min. 16 fő):    1.180.000 Ft/fő

Repülőjegyek (illetékkel):                               790.000 Ft/fő

Ladakhi hosszabbítás felár:                          440.000 Ft/fő

Ladakhi hosszabbítás repülőjegy:                  90.000 Ft/fő 

Budapest–Isztambul – Delhi –Kathmandu, Kathmandu–Paro, Paro–Delhi, Delhi – Leh – Delhi, Delhi- Isztambul-Budapest útvonalakon. A légitársaságok az árváltoztatás jogát a jegykiállításig fenntartják!
 

A részvételi díj tartalmazza: 14 éjszaka szállást kétágyas elhelyezéssel a program szerinti szállodákban, Nepálban és Indiában félpanziós ellátást (reggeli és vacsora), Bhutánban teljes ellátást (reggeli, ebéd, vacsora), a programok, belépők költségét, angol nyelvű idegenvezetést, magyar utaskíséretet, a bhutáni vízumdíjat és a belépési engedély díját Bhutánba és Nubrába (Ladakh).

A részvételi díj nem tartalmazza: a nepáli vízumdíjat (30 USD/fő, a nepáli repülőtéren rendezhető), az indiai vízumdíjat (27.000 Ft/fő), a helyszínen fizetendő belépők (140 USD/fő) és borravalók költségeit: (100 USD/fő), kombinált útlemondási-, és utasbiztosítást (126.100 Ft/fő), borravalók összegét, személyes kiadásokat, egyágyas felárakat (Nepál-Bhután út: 248.000 Ft. Ladakh: 157.000 Ft.)

A szabad helyekről munkatársaink adnak tájékoztatást! Kérje ajánlatunkat!

 

Érintett desztinációk:

Bhután

A Himalájának van egy derűs, mosolygós arca és van egy komor, barátságtatlan. A derűs, a  szebbik, persze, a déli tájaké, a komorabb az északiaké. Lakói közül szegény tibetieknek a hegylánc többnyire a szigorúbb arcát mutatta, hűvös, kopár, holdbéli tájait kínálta. Nem is csoda, hogy amikor tehették, elkóboroltak délre, engedtek a melegebb völgyek csábító mosolyának.

Történelmük során a tibetiek kétszer voltak olyan erősek, hogy hódíthattak. Először mindjárt egységes állammá alakulásukat követően a 8. században, amikor még az akkori kínai fővárost, Csangant, a mai Hsziant is elfoglalták, másodszor pedig a 17. században, amikor a világi és az egyházi hatalmat egyaránt gyakorló dalai lámák uralkodását  megszilárdították. Erős birodalmat hoztak létre a dalai lámák, amelynek feltétele itt is az egység volt, más  szóval a belső ellenfelek elnémítása. Rendjük, a sárga süveges Erényrend, a 17. századra maga mögé utasította az összes többi buddhista irányzatot. Némelyiket teljes egészében megszüntette, némelyiket pedig megszelidítve, elcsendesítve megtűrte maga mellett. Legmakacsabb ellenfelük ebben a belső harcban a vörös sapkások rendje volt, akik egy misztikus irányzatot képviseltek, s képviselnek ma is. Papjaik házasodnak, s misztikus gyakorlataikhoz szexuális technikákat is alkalmaznak. Ezeknek a "vörösöknek" egy csoportja döntött úgy a 17. században, hogy nem tűrik az erényrendiek hatalmaskodását, s híveikkel elmenekülnek az országból. S hová is menekültek volna a hűvös északról, ha nem a vágyott déli tájakra, melyeknek emlékét már első látogatásuk óta, vagyis csaknem ezer esztendeje őrizték szívükben a tibetiek. A vörösöknek ez a délre menekült rendje, a Sárkány rend aztán külön kis országot alapított itt, melyet azóta is tibetiek laknak, hivatalos nyelve a tibeti, s ma független királyság a Himalájában, ENSZ-tagállam. A neve Bhután, szanszkrit szóősszetételben annyit jelent, hogy Tibet vége.

Mondhatni, hogy a vörösöknek nagyon jól jött a sárgák uralma északon. Döntésükkel, hogy nem maradnak riválisként hazájukban, megcsinálták a szerencséjüket, megalapozták nyugodt jövőjüket. Bár Bhután szépséges, termékeny trópusi völgyei és óriás hegyei iránt időnként érdeklődtek a kínaiak, valamint a másik szomszéd, India is folyamatosan igyekezett államukat a befolyása alá vonni, a bhutániak már csaknem 300 éve mégiscsak jól vannak. Vígan élik életüket dunántúlnyi kis országukban. Mélyebben fekvő völgyeik az  édenkerthez hasonlíthatóak. Minden évszakban meleg van, pálmák lombjai ringatóznak a langyos szélben, mangó- narancs- és asókafák erdői borítják a hegyek lábait, pompáznak a rododendronfák színes virágai, azáleák nyílnak, a fűben a sárga íriszek, mályvarózsák. Csobogó patakok, tavak partján páva lépked, fent a lombok közt papagájok ülnek. Az erdőkben tigris, leopárd, medve, elefánt él, szarvasok legelik a tisztások pázsitját. A hegyoldalban a falusiak teraszosan művelik apró földjeiket, a különböző színű, szorosan egymáshoz illeszkedő ívelt földcsíkok, kocka és tégla alakzatok kész mandalát rajzolnak a tájba. Fölöttük a magasban a 7000 métert is meghaladó havas csúcsok, melyekből jégár lezúduló robaja hallatszik olykor, s minderre a roppant ég kékje borul, s ragyog a nap. Itt ragyog évente legtöbbet, a napsütéses órák száma a világon ezen a tájon a legmagasabb.

Szóval, ilyen paradicsomi országban élnek a bhutániak, jól élnek, nem is panaszkodnak. Ám nagyon bölcsen nem is  dicsekednek jó dolgukkal a világnak, nem büszkélkednek szép országukkal. A király évente csak néhány ezer turistát enged be India felől a határon, nehogy a nyugatiak ipari civilizációs igényei, szemléletük, életmódjuk megzavarják a bhutániak gondolkodását. Itt úgysem lehetne követni a nyugati életformát, a  Himalája meredek sziklabástyáira úgysem lehetne autósztrádát vagy száguldó vonatoknak szánt vasútat építeni, s komolyabb iparra sincs szükség az ellátás megszervezéséhez. A földeken megterem az élelem, az elektromos áramot megtermelik a folyók. Ennyi elég is az elfogadható életszínvonalhoz. Bhutánban az oktatás tizenegy évig ingyenes, s ahogy ezt egy kalandos villámlátogatás egyetlen napján jómagam is láthattam, az iskolás gyerekek egészségesek, vidámak, szép egyenruhájukban a legkisebbek is jókedvűen mennek az iskolába kora reggel. A felnőttek is jól öltözöttek, derűsek, vörös-fehér  falú házaik ablakából nyugodtan néznek gyerekeik után. Aztán szép lassan ők is elindulnak a dolgukra. Mint a mesében. Nincs nagy nyüzsgés, nincs nagy erőfeszítés az életükben.

A Himalája óriás hegyei még vigyáznak lakóikra. Az alig másfél milliónyi boldog bhutánit is egyelőre megóvták a mi civilizált életünk nyugtalanságától, halálos betegségeitől. S ami rajtuk múlik, azt a hegyek biztosan megteszik értük ezentúl is.

Térség: Körutazás Buthánban

Város: Körutazás Buthánban


Nepál

Látnivalók
Kathmandu
A főváros valódi ékszerdoboz. Történelmi városközpontja, a Durbar Square templomaival és középületeivel évszázadokkal ezelőtti arculatot őriz. A városban a modern idők dacára a legfőbb közlekedési és szállító eszköz a két lábon járó ember.

Patan
Patan, a völgy második legnagyobb városa, a Bagmati folyó túloldalán Kathmanuval szemközt található. Legfőbb vonzerőit templomai és kézművesei jelentik. Érdemes megtekinteni a Királyi Palotát és a Jagannarayan Templomot, amelynek tetőgerendáin akrobatikus lepedőmutatványokat faragtak ki az egykori mesterek.
Az Arany templom viszont szent és sérthetetlen teknőceiről híres, melyek szabadon kószálnak az épület körüli parkban. A város legrégebbi temploma az 1392-ből származó Kumbeshawar.

Bhaktapur
Bhaktapur őrizte meg leginkább középkoroi jellegét a völgy három városa közül. Épületeinek zöme a XVII század végéről származik. Számtalan műemlékéhez csupán egyetlen adalék: az Ugrachandi és a Bhairab szobrok alkotója inkább levágatta saját kezeit, nehogy le tudja másolni saját remekműveit.

A Kathmandu völgyben
Az egyik legismertebb buddhista templom Swayambhunath faluban található. Majomtemplomnak is nevezik, mivel egy majomhorda felügyelet alatt áll az egész környék. Az ország legszebb hindu temploma is itt van a közelben, Pashupatinath faluban. A Bagmati nevű, szentnek tekintett folyóba itt szórják bele sokan szeretteik hamvait. A környéken kitűnően lehet túrázni, és egyre több helyen bérelhető hegyi kerékpárt.

Terai
Ez a vidék állatvilágáról híres. Az itteni szubtrópusi erdőkben (pl. Royal Chitwan National Park) vadászott egykor a megszálló brit és az őshonos nepáli arisztokrácia.
Elefántok, rhinocéroszok, tigrisek, leopárdok figyelhetők itt meg, a legautentikusabb módon- mondjuk elefánthátról.

Pokhara
Pokhara városát csöndes tóparti fekvése, valamint a Himalájához való közelsége tette ismertté. Néhány tibeti falu, több kolostor, mészkőbarlang és vízesés színesíti a környéket. Három-négy napos gyaloglással az Annapurnához is el lehet innen jutni.

Daman
Kathmandutól dél-nyugatra 2322 méteres magasságban fekszik Daman, ahonnan elvileg a legszebb kilátás nyílik a Himalája egész vonulatára, sőt India határközeli területeire is. Tavasszal különleges élményt ígér a közeli rhododendron erdő virágzása, vadvízi evezésre és kajakozásra is be lehet fizetni.

A Katmandu-völgy körül
A fent említett három városon kívül van még egy sor gyönyörű falu, templom és sztupa völgyszerte. Az egyik ilyen Nepál legismertebb műemléke, a Swayambhunath buddhista templom. Emögött található a Pashupatinath nevű hindu templom, a Bagmati folyó partján. A bodhnath-i sztupa a legnagyobb az országban, és az egyik legnagyobb a világon. A völgy ezeken kívül sok lehetőséget nyújt kirándulásra, túrázásra, például Nagarkot és Dhulikhel üdülőfalukba, a tatopani-i melegvízű forrásokhoz, a pulchowki-i erdőkbe, és hegyi kerékpározásra Chapagaon és Bungamati régiókba.
A Katmandu környéki látnivalók többsége gyalog elérhető, mégis, a legkönnyebb biciklivel közlekedni, a fáradékonyabbaknak pedig megéri taxit bérelni egy napra.

Terai
A legjelentősebb hely a Királyi Chitwan Nemzeti Park. Védett állatok - elefánt, rinocérosz, tigris, párduc és szarvas - élnek a parkban, amelyeket akár elefánthátról, akár jeep-ből, akár pedig kenuból lehet megtekinteni. Az egyik legvonzóbb, turistákkal teli város Janakpur, amelynek vallási jelentőségét az adja, hogy itt született Sita (a hindu Ramayanából ismert Rama felesége).

Pokhara
Inkább természeti-, mint történelmi- vagy kulturális jelentőségű város. Csöndes, tóparti fekvése és a hegyekhez való közelsége miatt ideális tartózkodási hely a kirándulóknak, ráadásul itt található sok az ország legjobb szállodái és éttermei közül.

A turistavízum 30 napra szól, de akár 90-re is meghosszabítható. A magashegyi túrázáshoz azonban külön ún. trekking permit-re is szükség van, mivel a vízummal csak a legsűrűbbwen lakott Kathamnu-völgyben és a Chitwan Nemzeti Parkban engedélyezett a turisták mozgása. Érthető óvatosság, korlátozzák a védett környezet által elviselhető terhelést. A túraengedély 10 dolláros heti díja pedig senkit sem fog földhöz vágni. ( Beszerezhető a bevándorlási hivataltól Kathmanduban és Pokharában, két igazolványkép is szükséges hozzá.)

Térség: Körutazás Nepálban

Város: Körutazás Nepálban


India

Terület:  3 287 263 km2  Népesség:  846 303 000 fő  Főváros:  Újdelhi  Hivatalos nyelv:  hindi, angol  Pénznem:  1 indiai rúpia=100 paisa  Időzóna:  CET +5 óra (GMT +6 óra)  Áramforrás:  220V  Magyar Követség:  Újdelhi, 2/50-M, Nitimarg, Chanakyapuri, 110021 Tel: 91-11-611-4737. Fax: 91-11-688-6742 
Vízum: szükséges  Útlevél: szükséges  Országhívószám:  + 91

Földrajzilag a Föld hetedik legnagyobb és második legnépesebb országa. 28 államot és 7 szövetségi területet foglal magába. Tengerpartjainak hossza 7517 km.

Látnivalók

Ha Delhibe érkezünk, könnyen eszünkbe juthat, hogy miért is jöttünk ebbe az országba? Óriási szeméthegyek, tömeg, hangzavar és furcsa illat fogad bennünket. Ha mégsem fordulunk sarkon, és jobban elmerülünk a városban, csodálatos építészeti emlékeket, a világ egyik legnagyobb bazárját és remek ételeket fedezhetünk itt fel. A főváros remek kiindulópontot nyújt az agrai és a jaipudi kirándulásokhoz. Egyszóval, fogjuk be az orrunkat és élvezzük a nyüzsgést!
Mumbai, régi nevén Bombay, az ország legforgalmasabb városa, a híres indiai moziipar központja. Híres a Chowpatty strand és Ázsia legnagyobb vöröslámpás negyede.
Kalkutta az ország politikai, művészeti és oktatási központja. A város tüdeje a Maidan Park, a helyiek ide járnak krikett- és focimeccsekre, jógázni és politikai nagygyűlésekre is. A parkban található az óriási fehér márvány Viktória Emlékmű. Szintén érdemes megtekinteni az Indiai Múzeumot, az ország legnagyobb és legértékesebb múzeumát, a Botanikus Kertet és Howrah hidat, a világ legforgalmasabb hídját.
Agra a híres Taj Mahal városa. India turisztikai jelképe a valaha a szerelem oltárán emelt legkülönösebb épület, a Taj Mahal. A Mauzóleumot Jahan sah emelte második felesége halála után. Szintén ebben a városban található a vörös homokkőből épült Agra Erőd, melynek fala monumentális, a falon belül pedig csodaszép mecseteket, kerteket, termeket találhatunk. Sajnos nem minden része látogatható.
Varanasi 2000 éve India vallási központja. A szent folyó, a Gangesz partján épült zarándokhely a tudomány fellegvára is. A városban több mint 100 krematórium működik, ezek közül a Manikarnika Ghat a hindu emberek számára a legszentebb. Minden indiai embernek az a vágya, hogy testét itt hamvasszák el. A nyilvános hamvasztásokat a turisták is megnézhetik, de azért s videokamerákat ilyenkor hagyjuk otthon!
Shimla városa a gyarmati időkben a brit hódítók kedvelt pihenőhelye volt. A 2100 méter magasan fekvő városon meglátszik emiatt az angol ízlésvilág, a katolikus templom, a Gorton Kastély vagy a Vice Royal Lodge angol stílusban épült. Kufri síterepe csak 15 km-re fekszik innen.
Jaipur a híres rózsaszín városnegyedéről híres, melyet régi épületei és a városfal furcsa színe miatt neveznek így. Azért festették be, hogy jelezzék a város britekhez fűződő lojalitását Alfréd herceg látogatásakor 1853-ban. A település történelmi emlékei is ebben a városrészben vannak. Ezek közül kiemelkedik a Johari bazár, a világ egyik legnagyobb ékszerpiaca. A városra remek kilátás nyílik a Hawa Mahalból, az 1799-ben épített palotából. A magyarra Szelek Palotájaként fordítható épületet azért építették, hogy a királyi udvartartás hölgyei innen figyelhessék a város életét.
Udaipur India egyik legromantikusabb városa a Pichola-tó partján és szigetein fekszik. A város nevezetességei a Jagniwas és a Jagmandir Palota, a városi palota, a Jagdis templom és a Bagore ki Haveli.
Kochi történelmi emlékeiről híres kikötőváros. Óvárosa magán viseli a portugál, a holland és az angol építészet jellegzetes jegyeit. Itt található India legrégebbi temploma, de látható itt 16. századi szidó zsinagóga is. Érdemes elmenni egy város körüli sétahajókázásra, csoportokban úszkáló delfineket láthatunk.
A Kanha Nemzeti Park India legnagyobb nemzeti parkja, ez a dzsungel ihlette Kiplinget a Dzsungel Könyvének megírására. Elefántháton tigrismegfigyelő kirándulásra mehetünk.


Nagyon olcsón megúszhatjuk az indiai utazást, ha megelégszünk az igen szerény színvonalú szolgáltatásokkal. Az európaiak nagy része azonban ezt a komfortfokozatot nagyon kevésnek találja, a magas szintű szolgáltatásokért viszont komoly pénzt kell fizetni. Indiába tilos indiai rúpiát bevinni, illetve onnan kivinni. A városokban a legtöbb külföldi valutát könnyen beválthatjuk, de a legjobb, hogyha dollárt vagy fontot tartunk magunknál. Tanácsos minél többféle hitelkártyát és utazási csekket magunkkal vinni, így nem érhet bennünket meglepetés. Készüljünk fel arra, hogy a pénzváltás elég hosszadalmas művelet és rengeteg papír kitöltésével jár. A sérült vagy gyűrött bankjegyeket nem fogadják el sehol sem. A borravaló abszolút ismeretlen fogalom az országban, de ahhoz, hogy az ügyintézés egyszerűbb legyen, vagy valamilyen szolgáltatónál kedvezőbb bánásmódban részesüljünk, egy kevés csúszópénzt kell fizetnünk. Az utazás időpontja attól függ, hogy az ország melyik részébe kívánunk ellátogatni. Délre inkább az év elején utazzunk, északra pedig inkább nyáron! A Himalájába túrázni április és november között, síelni január és március között menjünk!
Az országban három nagy nemzetközi repülőtér van, az Európából érkező gépek Mumbai, Delhi vagy Kalkutta repterére érkeznek. Budapestről csak átszállással juthatunk el a fővárosba, de Mumbaiba heti öt gépet indít a Malév.

Térség: Észak-India

Város: Ladakh


Tibet

Látnivalók:


Mount Everest:
8848 méter magasra tör a tibeti nevén Harmadik Istennő, vagyis a Csomolungma. Az Everest Alaptábor Tinggri városán át közelíthető meg. 30 kilométerre a várostól indul a 78 kilométeres trekkingösvény a táborhoz, de a bázis a nyári hónapokban gépjárművel is megközelíthető. 2010-től a kínai kormány engedélye szükséges a meglátogatásához. A lhasai utazási irodákban lehet autót, sofőrt és tolmácsot is bérelni. Aki nem vállalkozik a Mount Everest meghódítására, az felkeresheti a világ legmagasabban fekvő templomát, a Rongbuk monostort, tíz kilométerre a tábortól, amely 5100 méter magasban emelkedik. Azt mondják, innen nyílik a világ legdrámaibb panorámája, ahogyan az aprócska monostor mögött magasodnak az óriási, hófödte hegycsúcsok. A monostorban harminc monk és ugyanennyi apáca él. A templomot körös-körül sziklába vájt remetelakok övezik, amelyekben több mint négyszáz éve meditálnak a hívők. A falakat és köveket mindenütt szent írások és imák díszítik, a monostor falain pedig rendkívüli falfestményekben gyönyörködhet a látogató. A turistákat egyszerű vendégház és egy aprócska, hangulatos étterem várja. A monostortól délre húzódik a Rongbuk gleccser, amely vakító fehéren csillog a hegycsúcsok között, de sajnos már nem a régi pompájában, területe a globális felmelegedés miatt riasztóan gyorsan csökken...


Gyangze:

A szerencse és a boldogság monostora – neve szerint. Külsejében tipikus tibeti buddhista monostor, templomok a sztupában, sztupák a teplomban stílusú építészetével, de egyedülállóan jó állapotban őrződtek meg mind a sztupák, mind a templomok a 15. századi építésük óta. A monostor egyik igazi különlegessége, hogy az egyetlen hely, ahol a három rivális buddhista iskola monkjai békében élnek egymás mellett. Másik különlegessége, hogy itt található a legnagyobb kumbum, azaz többszintes buddhista kápolnaegyüttese, amely tízezer Buddha képet, ikont és falfestményt őriz, ezért a Tízezer Buddha Pagodája nevet is ráragasztották. Főtemplomában hatalmas, 8 méter magas bronz Buddha-szobor emelkedik a főoltáron.Lhasa:
A tibeti néphit szerint a sziklán emelt palota az istenek műve, amely egyetlen éjszaka alatt épült fel. Potala valódi története a 7. században kezdődött, amikor Tibet egyik harcos királya a Vörös-dombot választotta, hogy felépítse fővárosát. A palotát hármas védőfal vette körül, és 999 szobából állt. S bár az ellenség elől megóvta lakóit, a villámcsapástól nem – a 9. században így az épület szinte teljesen leégett, majd ezer helyiségéből csupán kettő maradt épen.
 


Kailash:

Bár a Himalája talapzatán elterülő országnak rendesen kijutott a bajból, mégis a misztikus Tibet testesíti meg mindazt, ami békés, harmonikus és spirituális. Ez az a hely, ahol a bajt természetfeletti közömbösséggel és sztoicizmussal tartják távol. A tibeti és hindu hagyományok szerint a 6714 méter magas Kailash a világ szíve. E lenyűgöző kőpiramis mellett fut Ázsia négy legnagyobb folyója, a Gangesz, az Indus, a Sutlej és a Brahmaputra. Ez az a pont, ahonnan a Föld nagy hegyláncai is szerteágaznak, ezen állítás a térképre nézve azonnal beigazolódik.

Kailash földrajzi jellegzetessége egy természetes horogkereszt alakzat, mely a tibeti buddhizmusban a spirituális meggyőződés jelképe. A buddhisták világszerte azt állítják, hogy a Kailash a bolygó legszentebb helye. A hinduk pedig azért tartják szentnek, mert Shiva, a Pusztító lakik itt. A hegycsúcs és a környező táj diszharmóniája csodálatos élményt nyújt az utazónak. Kailash még nem vált turistalátványossággá, mint Varanasi és Kathmandu.

Légikikötő hiányában a Lhasából ide induló turistákra gyötrelmes út vár. A nyugatiaknak, akiket a kínai bürokrácia egytől egyig turistának tekint, függetlenül a vallásos elkötelezettségüktől, nemcsak a bonyolult odajutással kell számolniuk, hanem azzal is, hogy rengeteg pénzt kérhetnek tőlük ezért. Lhasa felől egyhetes teherautóúttal lehet eljutni ide, mások Simikot (Nepál) felől közelítik meg a szent helyet. Többségüknek vallásos fanatizmusuk vagy kalandvágyuk segít átjutni a megpróbáltatásokon.


Térség: Körutazás Tibetben

Város: Körutazás Tibetben

A Tibeti ajánlatok körutazásainak gyűjtőhelye ez a fogalom. A pontos szállásleírások és helységek megnevezése az Utak program leírásában találhatóak.
Válogasson útjaink közt téma szerint!