+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Baltikumi körutazás, látogatással...

524000.00 Ft/fő 0...

Litvánia, Vilnius

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: Reggeli
Utazás módja: Repülővel
Időtartam: 6 éj
Típus: Körutazás, Városlátogatás
Indulás: 2024-06-02

kiscsoportos kulturális körutazás

Apró, ámde izgalmas országok hangulatos történelmi városokkal, középkori, barokk és art nouveau emlékekkel, érintetlen természettel, végtelen tengerparttal, megtoldva egy tartalmas finnországi nappal! Kulturális körutazásunkon a Baltikum Versailles-ának is nevezett Rundale kastély, Helsinki sós párába burkolódzó, nyüzsgő kikötői piactere, időutazásra hívó várak, hajdani Hanza-városok macskaköves utcái és ódon épületei várnak felfedezésre!

Előfoglalási kedvezmény:
25 000 Ft/fő március 29-ig

 
Dátum 2024. június 2 – 8.
Időtartam 7 nap/6 éj
Utazás Menetrendszerinti repülőjárattal
Repülési idő odaúton kb. 2,5 óra, visszaúton kb. 4 óra
Elhelyezés 3 és 4 csillagos szállodákban
Ellátás Reggeli
Idegenvezetés A csoportot magyar nyelvű idegenvezető kíséri.
Minimum létszám 16 fő
 
 
 

Baltikumi körutazás, látogatással Helsinkiben ajánlatunk programleírása 

 

1. nap: Helsinki

Elutazás Budapestről, érkezés a finn fővárosba a délutáni órákban. Városnézéssel indítunk Helsinki történelmi központjában: megnézzük az Elnöki Palotát, a városházát, a Parlament épületét, a Szenátus teret, a Finlandia Palotát, az Operaházat, Esplanadi parkot, Uszpenszkij-katedrálist, a különleges Sziklatemplomot, és teszünk egy sétát a sirályoktól hangos kikötőben. Transzfer a szállodába. Szállás Helsinkiben (1 éj).

 

2. nap: Helsinki és Tallinn

Reggeli a szállodában, majd rövid szabadidő Helsinkiben: érdemes elgyalogolni a kikötőbe, és körülnézni a korán reggel nyitó híres helsinki piacon.  Transzfer a kikötőbe, kb. 2 órás kompozás Tallinnba, ahol gyalogtúra keretében ismerkedünk az UNESCO Világörökség listáján szereplő hangulatos óvárossal: érintjük a régi piacteret, a 13. századi dómot, az ortodox St. Alexander Nyevszkij-katedrálist és a Toompea kastélyt. Transzfer az ugyancsak az óvárosban található szállodánkba. Este érdemes egyéni sétára indulni a bűbájos ódon városnegyedben. Szállás Tallinnban (1 éj).

 

3. nap: Parnu, Gauja Nemzeti Park, Turaida és Sigulda vára

Reggeli után utazunk tovább Siguldába, útközben egy sor látnivalót érintve: körbenézünk a Balti-tenger partján fekvő idilli kisvárosban, Parnuban, rövid sétát teszünk a Gauja Nemzeti Parkban, hogy élvezzük a Gauja-folyó völgyét övező gyönyörű tájat, ellátogatunk a középkori Turaida várába, majd ismerkedünk a helyi legendákkal Sigulda várának romjainál. Érkezés Siguldába, transzfer a szállodába. Szállás Siguldában (1 éj).

 

4. nap: Sigulda, Jurmala, Riga

Délelőtt Siguldával ismerkedünk, majd továbbutazunk Jurmala városába – a tengerparti nyaralóhely 150 éve várja a pihenésre vágyókat. Séta keretében élvezhetjük a friss tengeri levegőt, a part menti fenyvesek illatát és a puha homokos partot. Séta a tengerparton, a romantikus art nouveau épületek között. Következő állomásunk már Riga: autóbuszos városnézés és rövid séta Riga Art Nouveau negyedében, ezt követően transzfer a szállodába. Szállás: Riga (1 éj).

 

5. nap: Riga, Rundale kastély és Vilniusba

Reggeli után gyalogos városnézés Riga mesés óvárosban, ismerkedés a 800 éves Hanza-város fő látnivalóival és macskaköves utcáival: főtér, Parlament, dóm, vár. A sétát követően látogatás Riga központi vásárcsarnokában, amely Riga óvárosához kapcsolódva a világörökség része, egyúttal a balti államok legnagyobb piaca. Délután utazunk tovább, útba ejtve a híres Rundale kastélyt. A Baltikum Versailles-ának is nevezett csodás barokk kastélyt ugyanaz az olasz építész, Rastrelli tervezte, aki a szentpétervári Téli Palotát is. Érdemes megtekinteni a gyönyörűen helyreállított francia stílusú kastélyparkot is. A Keresztek hegye a következő megállónk, a zarándokhely ma több mint 100 000 keresztnek ad otthont. Érkezés Vilniusba, transzfer a szállodába (2 éj).

 

6. nap: Vilnius

Reggeli után gyalogos városnézésre indulunk Vilniusban, felfedezzük az óvárost: a Katedrális teret a Szent Stanislaus-katedrálissal és a harangtoronnyal, a gótikus Szent Anna-templomot, a Báthory István által alapított egyetem épületét és a Hajnal-kaput. Délután a közeli Trakai várához látogatunk, amely a litván nagyhercegség központja volt 1323-ig. A tó közepén fekvő szigetre épült várkastély téglaépülete Litvánia legtöbbet fotózott nevezetessége. A várban tett látogatást követően visszatérünk Vilniusba.

 

7. nap: Vilnius – hazautazás

Reggel-kora délelőtt szabadidő Vilniusban, majd transzfer a vilniusi repülőtérre és helsinki átszállással hazautazás Budapestre.

 

A programok sorrendje változhat.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

2024-06-02 6 éj

524000.00 Ft/fő...

Ajánlatkérés
2024-06-02 6 éj

549000.00 Ft/fő

Ajánlatkérés
Adat / lap
/

Részvételi díj 2 fő részére                                                   Ft/fő         létszám/fő        összesen Ft/2 fő

 

 

Utazási szolgáltatások díja kétágyas
szobában útlemondási biztosítással (1,4%)                         549 000             2              1 098 000

 

 

Repülőtéri illeték kb.                                                               24  000              2               48 000

 

 

Részvételi díj 2 fő részére                                                                                                   1 146 000

   

A részvételi díj tartalmazza: repülőjegyek, repülőtéri illeték 24 000 Ft/fő, személyenként egy darab, max. 8 kg súlyú kézipoggyász és egy darab max. 23 kg súlyú feladott poggyász, szállás városközponti szállodákban 6 éjszakára reggelivel, komphajó díja, programok a leírás szerint, belépőjegy Trakai, Sigulda és Turaida várába, valamint a Rundale kastélyba, útlemondási biztosítás*.

 

A részvételi díj nem tartalmazza: szervizdíj/borravaló** (helyszínen fizetendő, kb. 25 euró /fő), utasbiztosítás.

 

További árak: egyágyas felár: 120 000 Ft/fő.

 

Előfoglalási kedvezmény: legkésőbb 3 hónappal az indulást megelőzően 25 000 Ft/fő kedvezmény.

 

*Biztosítások: A részvételi díj tartalmazza az útlemondási biztosítás díját, amely nem kötelező, megkötését a szigorú lemondási feltételek miatt javasoljuk.  A részvételi díj nem tartalmazza az utasbiztosítást, kérje kedvező ajánlatunkat Covid fedezettel rendelkező betegség-, baleset- és poggyászbiztosításra.

**Szervízdíj/borravaló: Helyi szokás szerint a szolgáltatók (pl. sofőr, helyi idegenvezető, kiszolgáló személyzet) elvárja a szervízdíjat/borravalót, amely a legtöbb országban kötelező és az idegenforgalomban bevett szokás.

 

Teljes ár (Bruttó árazás, csomagár)

A csoportos utazások részvételi díja valamennyi kötelezően fizetendő költséget tartalmaz, amely minimálisan szükséges ahhoz, hogy az utazó részt tudjon venni az utazáson. A részvételi díjon felül egyéni 

igény szerint foglalhatók további szolgáltatások (pl. fakultatív ellátás, fakultatív programok, extra poggyász, vízumdíj, esetleges belépők, biztosítások), ezen szolgáltatások díját valamennyi útnál részletesen megadjuk. Nem tartalmazza a teljes részvételi díj az utazás helyszínén fizetendő javasolt borravalót.

Hivatalos ajánlatnak csak az ajánlatkérést követően elkészített, konkrét utazásra vonatkozó és opciós foglalást is tartalmazó írásbeli ajánlat minősül. A helyek elfogyhatnak.

 

   

Érintett desztinációk:

Litvánia

Látnivalók
A fővárosnak különleges, kettős hangulata van, amelyet annak köszönhet, hogy két kultúra találkozásánál fekszik. Nagy hatással volt, és van rá Európa kultúrája és Oroszország kultúrája is. Rengeteg náció élt a 2.világháború előtt a városban, de a menekülésre kényszerített lengyelek, és a kivégzett zsidók többé már nem tértek vissza. Az ország 1991-ben nyerte el, vagyis inkább harcolta ki függetlenségét. Európa legnagyobb óvárosa a Katedrális térrel és magával a székesegyházzal kezdődik. Az itt látható rengeteg műemlék közül kiemelkedik az egyetem épülete, az Elnöki Palota és a csillagvizsgáló. Az óváros felett magasodik a Három Kereszt hegy, amely az itt keresztre feszített szerzetesek emlékének tiszteleg. Az Újvárosban mindenképpen nézzük meg a Kivégzett Litvánok Múzeumát. Itt, a KGB volt székházában egykori rabok mutatják be szenvedéseik színterét.

Curonian Spit hosszan elnyúló, varázslatos homokzátony, haraphatóan tiszta levegővel, látványos élővilággal. Rengeteg sportolási lehetőség található a tengerparton, bérelhetünk jetskit, horgászhatunk, de akár búvárkodhatunk is. Nagyon kellemes időtöltés esténként a frissen füstölt hal és a vodka mellett a fenyőillatú tengerparton a barátokkal beszélgetni.

A Keresztek Hegye meglehetősen bizarr látványt nyújt, és furcsa érzéseket kelt az emberekben. Több ezer keresztet állítottak itt a helyiek, és a szovjet hatalom hiába próbálta ezeket éveken keresztül földbe döngölni, a hét évszázados tradíciót bulldózerekkel nem tudták megsemmisíteni.

Palanga a legdivatosabb litván tengerparti nyaralóhely. Hosszú, homokos part, rózsakert, fenyőerdők és a Borostyán Múzeum várja a turisták hadát. A szezont nyitó júniusi, és a záró augusztusi fesztivál rendkívül látványos.

A litván árak nem sokban különböznek a magyar áraktól, mindenki megtalálja az ízlésének és pénztárcájának leginkább megfelelő szolgáltatásokat. A pénzváltás nem okoz gondot, utazási csekkjeinket azonban csak a nagyobb városokban tudjuk beváltani. Sokfelé található pénzkiadó automata, ezeket is használhatjuk. Vigyázzunk arra, hogy ne fogadjunk el sérült bankjegyeket, nem fogunk tudni túladni rajta.
A borravaló nem kötelező Litvániában, de általában 5-10%-ot szoktak a pincéreknek adni.

Térség: Vilnius

Város: Vilnius

Vilnius (lengyelül Wilno, belaruszul: Вільня/Vilnia és oroszul Вильна) Litvánia fővárosa és egyben legnagyobb városa. Részben ma is fallal övezett történelmi belvárosa, a UNESCO Világörökség listáján található 1994 óta. Katolikus és ortodox érseki székhely, és itt található Kelet-Európa egyik legrégebbi egyeteme, amelyet 1579-ben Báthory István alapított. Látnivalók: 15–16. századi gótikus építészeti együttes. az 1495-1500 között épült Szent Anna templom a 15 században épült Bernhardiner kolostor és a az 1516-ban elkészült Bernhardiner templom A Vilniusi Egyetem építészeti együttese ennek épületei közül ki kell emelni: 17. században kialakított impozáns árkádokkal körülvett Nagy udvart A Nagy udvart és a Sarbievius udvart összekötő részben az egyetem alapítóit (közöttük Báthory Istvánt) ábrázoló 17. századi freskókat A közel 5 millió kötetet örző 435 éves Egyetemi könyvtárat Az 1426-ban épült és 1737-ben barokk stílusban átépített egyetemi (Szent János) templomot A Szent János templom 68 m magas harangtornyát A Katedrális tér Szent Stanislaus Katedrális, jelen formájára 1801-ben építette át Laurynas Stouka-Gucevicius az 57 m magas harangtorony az alsóvár A felsővár Gedeminas tornyával Magyar szempontból érdemes megemlíteni a Három kereszt hegye mögött emelkedő másik jelentős kilátópontot, a Bekes hegyet. Ez a hegy nevét Bekes Gáspárról kapta, aki Báthory István hadvezéreként került Vilniusba. Bekes Gáspár 1579-ben a közeli Grodno alatt esett el. A katolikus egyház – miután Bekes protestáns volt – megtagadta eltemetését, ezért Báthory István személyesen jelölte ki a város felé emelkedő magaslatot sírhelyéül. Emlékére emlékmű is épült, ez 1838-ban összedőlt. A romok között talált sisakot és koponyát mint Bekes Gáspár ereklyéit a Vilniusi Történelmi Múzeumban őrzik. forrás: wikipedia

Finnország

Látnivalók:
Ĺland - egy különös öntörvényű világ
Egészen különleges státust élveznek a Finnországhoz tartozó, földrajzilag azonban Svédországhoz közelebb eső Ĺland-szigetek lakói.
A 25 ezer, 97 százalékban svéd nemzetiségű lakosú szigetcsoport a század elején különböző politikai manőverek, mondhatni politikai zsarolások után vívta ki a világon jóformán példa nélkül álló autonómiáját. Azóta is folyamatosan bővülő jogaikat tekintve talán nem túlzás az állam az államban modelljéről beszélni. A fegyvermentes övezetnek tekintett szigetcsoport például saját zászlóval büszkélkedhet; postabélyeget ad ki; saját parlamentje, kormánya, az Északi Tanácsban pedig külön képviselete van. A tartomány törvényeit a köztársasági elnök emeli jogerőre, Finnország nemzetközi szerződései pedig csak akkor érvényesek Ĺlandra is, ha a helyi törvényhozók azt elfogadják. ĺgy aztán külön képviselőjük volt a finn EU-csatlakozási tárgyalásokon is, ahol az ĺlandiak igényeit is szem előtt kellett tartani. Példa erre, hogy mivel nagyrészt hajózásból és a kompokon virágzó vámmentes üzletekből élnek, az EU engedélyezte a taxfree-üzletek további működését. Az EU-tagságról egyébként külön népszavazást tartott Ĺland.

Ĺlandivá lenni azonban nem egyszerű dolog. Az autonómiához ugyanis kapcsolódik a szülőföldi jog, vagyis az állandó lakhely joga is. Ezzel pedig csak az itt születettek rendelkeznek, valamint azok, akik legalább öt éve élnek a szigetcsoportokon, ezenkívül megfelelnek a svéd nyelvvizsgán, és a helyi hatóságoktól megkapják az ĺlandi állampolgárságot. Munkavállalási engedélyt is csak akkor kap valaki, ha az adott munkát senki nem tudja elvégezni a szigetiek közül. Ha ez sikerül, szavazati és ingatlanvásárlási joggal is rendelkeznek, a fegyvermentes státus következtében pedig felmentik őket a katonai szolgálat alól.

Vitorlásút Helsinkibôl
1947-ben épült a 34 méter hosszú Inga-Lill vitorlás, amely teherszállítóként közlekedett a Finn-öböl illetve a Balti-tenger kikötôi között. Tulajdonosa 65 személyes kirándulóhajóvá alakította át a kecses faalkotmányt, amelyen nagyon egyszerű alvóhelyeket is kialakítottak. A hajót felszerelték az összes modern műszaki berendezéssel (telefon, fax, központi fűtés, kiegészítô motor). Néhány ötlet a programlehetôségek közül: öreg halász ebédje a tengeren, szeminárium a nyílt vízen, naplemente a fedélzetrôl, kirándulás világítótornyokhoz, halászfalukba, nemzeti parkokba.

Akvarellmúzeum
Vaasa városában különösen jó dolog magyarnak lenni, hiszen a település egyik nagy tiszteletben álló lakója évtizedek óta Mikola Nándor 87 éves festôművész. A helyi textilgyár egykori tervezôje nemzetközi hírnévre is szert tett vízfestményei révén. A szellemileg ma is friss mester akvarellmúzeumot alapított a városban a korabeli vámház épületében. A szépen helyreállított két szintes ház az egyetlen hasonló jellegű (kizárólag akvarell képeket bemutató) létesítmény egész Skandináviában. Ráadásul a képek is lenyűgözôek.

Napsütés és tengeri szellô
Vaasa környékén a tenger jelenti a legfôbb vonzerôt, bár a part errefelé meglehetôsen kopár. Viszont építészek és más műszaki érdeklôdésű vendégek számára érdekes lehet a szárazföldet és Raippaluoto (Replot) szigetét összekötô vadonatúj híd, amely 1044 méter hosszú és 26 méter magas. A szigeten, melynek lakossága még mindig túlnyomó részt svédekbôl áll (korábban Vaasát is többségében svédek lakták) a családi vállalkozásként működtetett Kale’s Inn jelenti a legfôbb attrakciót. A lelkes tulajdonos itt egy mini rekreációs központot alakított ki közvetlenül a tengerparton. Távol s közel sehol egy ember, minden ház fából épült. Itt találunk egy vendéglôt, ahol tradicionális helyi ételekkel, népzenei programokkal, viking célba dobással, az erdôben megbúvó titkos pálinkafôzôkkel találkozhat a vendég. Az étterem közepén nyílt tűzön fônek az ételek, a füst a sátortetô közepébe vágott nyíláson távozik. A különleges kialakítású házban fejmagasságban lenyitható ágyak sorakoznak, amelyeket állatprémek borítanak. Minden bizonnyal rendkívüli élmény lehet itt egy éjszaka a farkasordító télben. Természetesen Vaasa kikötôjébôl egy-másfél órás hajókirándulással is elérhetô a telep, de ez a megközelítési mód csak a nyári hónapokban javasolható.

Élô műemlékfalu
Vaasától alig 15 kilométerre található a Stundars műemlékfalu, mely nekem az egyik legnagyobb élményt jelentette ezen a kiránduláson. A gyűjtemény működése tanulságos lehetne hazai múzeumigazgatóinknak is, ott ugyanis megalakulása után évekig csak magántôkébôl működött a skanzen, és csak a legutóbbi idôkben kap némi állami támogatást a múzeumfalut működtetô lelkes és elkötelezett non-profit szervezet. A gyűjtemény érdekessége, hogy Vaasa környékérôl származik az összes házikó, melyek mindegyike fából készült. A szervezet vezetôje, aki eredetileg építészmérnök, a legtöbb esetben ingyen kapta meg a régi épületeket, hogy a helyükön új bevásárlóközpontok, utak, stb. épülhessenek. A deszkáira szétszedett házakból a Stundarsban egy új, élô falu épült fel. Van itt iskola, posta, gyarmatáru kereskedés, a kovács, az ónöntô és a fazekas ma is dolgozik a műhelyekben. Nyáron kézműves táborokat rendeznek a régi házikókban, de leghíresebbek azok a szabadtéri fesztiválok, melyeken alkalmanként több száz nyugdíjas, üzletember illetve egyetemi oktató vesz részt a szabadban felállított hosszú asztalok körül

Helsinki
Finnország fővárosa, kulturális, pénzügyi és gazdasági tevékenységének központja. Nyáron zöldellő parkjai, tiszta vizei, friss tengeri szellői, a zsúfolt piac felett elrepülő sirályok, kávézóinak teraszai érdekessé és kellemessé teszik utunkat. A város kisvárosi hangulatot ébreszt a látogatóban, mivel nincsenek magas épületei, a piacteret pedig XIX. századi épületek veszik körül. Mivel félszigeten helyezkedik el, hajók teszik lehetővé a kiruccanást a Suomenlinna-szigetre, a Finn.öbölbe, amely tökéletes kis piknik helyszíne lehet egy egynapos kirándulás során.
Helsinkiben találjuk az ország legtöbb jelentős múzeumát. Az Ateneum kiállítótermeiben finn és nemzetközi műveket tekinthetünk meg a XIX. századból. A Nemzeti Múzeumban, amely szintén a városközpontban található, sami és finn-ugor leletek gyűjteményét tekinthetjük meg. Főtermének mennyezetét a Kalevala ihlette freskók díszítik. A Raitioliikennemuseo egy érdekes villamos múzeum. Régi kocsiszínben található, s az évtizedekkel ezelőtti finn utcaképet mutatja be. A Rock Templom épülete, amelyet kőből vájtak ki, sok látogatót vonz. Tartanak itt kocerteket éppúgy, mint vallási szertartásokat.
A városközponttól nyugatra, az Espoo városrészben találjuk a híres finn festő, Gallén-Kallela galériáját.
Hajók és motorcsónakok járnak Helsinki és a Suomenlinna- sziget között, ahol hatalmas erődítmények romjai között sétálhatunk, vagy megtekinthetjük múzeumainak valamelyikét. Például az Ehrensvärd Múzeumot, amely az erőd történelmét mutatja be.

Helsinkiben számos lehetőség adódik, ha olcsó szállást szeretnénk, de nyáron még hálózsákban is elalhatunk. A színházi előadások finnül játszódnak, de ellátogathatunk balett, vagy opera előadásra is.

Turku

Turku volt Finnország első fővárosa. Az évszázadok során néhányszor tűzvész pusztította el, de a legnagyobb csapás akkor érte, amikor 1812-ben helyette Helsinki lett a főváros. Ennek a középkori városnak az egyetlen XVIII. századból épen maradt része a Luostarinmäki. Az északabbra található Turku Katedrális a finn Evangélikus Egyház nemzeti szentélye. A XIII. századi épületben múzeum is működik, amely minden nap várja az idelátogatókat. Az 1280-ban alapított Turku Vár az ország legjelentősebb történelmi épülete. Múzeumot rendeztek be benne, amelyben minden szoba egy másik évtizedet, vagy évszázadot idéz.

Aland
Az alandi tartomány saját zászlajával és kultúrájával több, mint 6400 szigetet foglal magába. A svéd nyelv jónéhány dialektusát beszélik itt, s csak néhányan beszélnek finnül. A gyönyörű szigetvilág tökéletes helyszíne lehet kerékpártúráknak, sátorozásnak.
A legérdekesebb város Sund a fősziget keleti felén fekszik, itt találjuk a Kastelholm várat, amely stratégiai jelentőséggel bírt a XVI-XVII. században. A szomszédságban lévő szabadtéri Jan Karlsgarden Múzeumot, amely nyáron több fesztiválnak is otthont ad, nem szabad kihagyni. A Bomarsund erőd az orosz megszállásra emlékeztet. Alandot rendszeres hajójárat köti össze Svédországgal és Fingországgal. Ingyenesen közlekedhetünk a szigetek között hajóval, Sundot pedig busszal, vagy biciklivel is elérhetjük.

Rauma régi városa már szerepel az UNESCO Világörökség listáján. Habár az északi országok legnagyobb épen maradt fa-városa, mégsem múzeum, hanem egy életteli város sok-sok kisiparossal, csipkekészítőkkel, aranyművesekkel. A piactér az óváros központja. Itt ihatunk frissítőket is. Próbáljuk ki a pystcaffekat is, ahol állva fogyaszthatjuk a fekete lét. Ha kicsit fülelünk, észrevehetjük Rauma egy másik fontos jellegzetességét, az ottani tájszólást, amely majdnem egy teljesen külön nyelvjárás. Rauma az ország délnyugati partján fekszik, Helsinkitől busszal valamivel több, mint 4 órányira.

Olavinlinna vár
A Savolinna tavak fő látványossága ez az 1475-ben, a svéd-finn birodalom keleti határának védelmére épült vár. Nevét Olof-ról, egy X. századi norvég katolikus szentről kapta. A kora XVIII. században orosz megszállás alá került és maradt majdnem kétszáz éven keresztül. Két kis múzeum található itt, amelyek a vár történelmét, valamint ortodox kincseket mutatnak be. Óránként indulnak idegenvezetős csoportok, egyénileg nem látogathatjuk őket.

Terület:  338 139 km2  Népesség:  5 055 000 fő  Főváros:  Helsinki  Hivatalos nyelv:  finn, svéd  Pénznem:  Euro  Időzóna:  CET +1 óra (GMT +2 óra)  Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Helsinki 34, Kuusisaarenkuja 6. 00340 Tel: 358-9-481-422. Fax: 358-9-480-497 Krausz György nagykövet  Vízum:  N  Útlevél szükséges:  I  Országhívószám:  + 358

Térség: Helsinki

Város: Helsinki

Finnország fővárosa, kulturális, pénzügyi és gazdasági tevékenységének központja. Nyáron zöldellő parkjai, tiszta vizei, friss tengeri szellői, a zsúfolt piac felett elrepülő sirályok, kávézóinak teraszai érdekessé és kellemessé teszik utunkat. A város kisvárosi hangulatot ébreszt a látogatóban, mivel nincsenek magas épületei, a piacteret pedig XIX. századi épületek veszik körül. Mivel félszigeten helyezkedik el, hajók teszik lehetővé a kiruccanást a Suomenlinna-szigetre, a Finn öbölbe, amely tökéletes kis piknik helyszíne lehet egy egynapos kirándulás során.

Észtország

Látnivalók

Tallinn

Kevés olyan hely van Európában, ahol ennyire megmaradt a XIV-XV. század hangulata, mint Tallin óvárosában. Középkori falak, tornyok, kövezett utcák.
Toompea a domb, amelyen a város kialakult. A várban tartják az országgyűléseket.
Toomrik az evangélikus katedrális, amely 1233-ban épült. A Művészeti Múzeum egy XVIII. századi épületben található Toomkiriktől nem messze. Kiek-in-de-Kök, a magas vaskos torony 1475-ben épült. Kellemes sétát tehetünk Kadriorg parkjában, Tallin óvárosától keletre. Barokk palotájával együtt az orosz cár részére készült.
Tallinban sok szálláslehetőséget találunk, de a nyári időszakban foglalnunk kell.
Óvárosában ekkor számtalan hangulatos kávézó várja vendégeit, legtöbbjük idény jelleggel. Az éjszakai élet pezsgő.

Hiiumaa
Kicsi, ritkán lakott sziget. Legnagyobb városa, Kärdla tele van kertekkel és fákkal.
A Keresztek Dombja arról nevezetes, hogy kézzel készült keresztek hevernek szerte-szét. 1781-ben ugyanis az utolsó 1200 svéd, akit deportáltak, itt tette meg utolsó istentiszteletét. Azóta hagyománnyá vált, hogy aki először jár a szigeten elhelyez itt egy keresztet. A második legnagyobb település Käina, amely idillikus környezetével ejti rabul a látogatót. A sziget déli részén a Käina-öböl partján található. Védett madarairól híres.

Saaremaa
Az ország legnagyobb szigete. Fővárosában, Kuressare-ban láthatunk egy XIII. századi várat, kissé nyugatra a botanikus kertet.

Lahemaa Nemzeti Park
Az ország keleti részében található ez a gyönyörű terület. Láthatunk itt sűrű erdőt, tengerpartot, XVIII. századi udvarházakat, számos tavat, folyót és vízesést. A vízesések 56m magasból zúdulnak alá. Palmse-ban találjuk a park gyöngyszemét, egy XVIII. századi barokk udvarházat, amelyet korabeli bútorokkal rendeztek be. A közelben XVII. századi szeszfőzedét, szállodát és magtárat is láthatunk. Palmse a helyszíne a Viru Säru zene és táncfesztiválnak minden páros év júliusában.
A 400 éves halászfalu, Altja is megőrizte korabeli arculatát.

Gasztronómia:
A füstölt hal, különösen a pisztráng észt specilitás. Ezen kívül a véres hurka és a véres palacsinta is nemzeti eledel. Egy észt család asztaláról nem hiányozhat a szirupszerű Vana Tallin likőr, amely émelyítően édes és bódítóan erős. Fogyasztása kávéban, jégen tejjel vagy pezsgőben ajánlott. Észtország legjobb sörei a könnyű Saku és az erősebb Saare, amelyek a Saremaa szigetről származnak.

Térség: Tallin

Város: Tallin

 Észtország fővárosa a középkori városmaggal büszkélkedő Tallinn, ahol az ország lakosságának közel harmada él. A fővároson kívül nagyobb város még Tartu, az egyetemváros, Narva, a határmenti iparváros és a nyári főváros, a kedvező időjárás esetén csaknem mediterrán hangulatú Pärnu.

Lettország

Látnivalók

Riga Vilniuszhoz és Tallinhoz képest se nem túl szép, se nem túl érdekes. A fővárosban az orosz lakosság aránya meghaladja a lettekét, a levegőben érezni lehet az etnikai ellentéteket.
A város legszebb része a Vecriga, a rigai óváros. Az épületek stílusa a német építészetet követi. Gyönyörű kilátás nyílik a Szent Péter templom tornyaiból a városra. A XIV.században épült Riga Kastély az ország elnökének rezidenciája. A régi és az új negyedeket látványos sugárutak kötik össze és csendes parkok választják szét. Itt található a Szabadság Emlékmű.
A rigai zsidó gettó egykori területén található Riga egyetlen megmaradt zsinagógája, és a Zsidó Múzeum. Érdemes megtekinteni a Motor Múzeumot, ahol az egykori szovjet pártvezérek autói vannak kiállítva.
Nyári estéken a Doma laukums számtalan sörsátra, kávézója és étterme várja a szórakozni vágyókat.

Jurmal látványos, kicsiny falvakkal, homokdűnékkel díszített 20 km hosszú tengerpartja remek pihenőhely. Múzeumok, galériák, éttermek, hangulatos kiskocsmák várják az ide érkezőket.

Sigulda és környéke az ország leglátogatottabb része. Középkori várai, hegyei, völgyei, sziklái meseszerű élményben részesíti az embert. Levegője miatt ismert gyógyközpont, és ez a régió az ország egyetlen téli sportokra alkalmas területe is. A Gauja nemzeti park az ország egyetlen nemzeti parkja, nagyon gazdag élővilággal rendelkezik.

Bauska legnevezetesebb műemléke a XV.században épült kastély. A múzeumnak berendezett kastélyban érdekes kiállítás mutatja be a renoválási munkálatokat. Nyaranta a főtér ad helyet az Ősi zenék fesztiváljának. A barokk stílusú Rundale tér az itáliai építész Rastrelli remekműve.
Kuldiga gyönyörű templomairól erődítményéről és vízeséséről híres.

Lettország a magyar pénztárcáknak meglehetősen drága, nem sokban térnek el az árak a svéd és finn áraktól. Célszerűbb készpénzt, leginkább márkát és dollárt magunkkal vinni, utazási csekkjeink beváltása ugyanis elég nehéz, rengeteg utánjárással jár. A bank- és hitelkártyákat a legtöbb helyen elfogadják. Borravaló adása nem kötelező, de ha nem akarunk zsugorinak látszani, kerekítsük fel a számla végösszegét. Alkudni a piacokon nem tilos, de sok értelme nincs.

Térség: Riga

Város: Riga

Riga történelmi belvárosa Vecríga 1997-től a UNESCO Világörökség listáján található. Különösen jelentősek az XIX-XX. századfordulón épült szecessziós (Art Nouveau, Jugendstil) épületegyüttesek. Ezek Béccsel, Prágával vagy Budapesttel is állják az összehasonlítást. Riga legfontosabb látványossága a Rigai óváros (Vecriga), amely 1997-ben került fel a UNESCO Világörökség listájára. Kitüntetett figyelmet érdemelnek a 19/20. századfordulón épült szecessziós épületegyüttesek az Alberta ielán. A Rigai Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) a világ legegységesebb szabadtéri múzeuma, amely több mint 100 eredeti állapotában konzervált lakóépületet, templomot, szélmalmokat és gazdasági épületeket mutat be. A Szent Péter templom amelyet a feljegyzések 1209-ben említenek először. A városház tér és a Feketefejűek háza, a nőtlen kereskedők céhének székháza. A Rigai Dóm (A szüzanyának szentelt templom). Építését 1211-ben kezdték. Jelenleg a Lett Lutheránus egyház püspöki szék temploma. Rendkívüli értéke az 1601-ben készített orgonája Ez 7000 síppal a világ egyik legnagyobb mechanikus templomi orgonája. A Szabadság emlékmű. 1935 novemberében leplezték le. A Lett szabadság emlékműve egy női szobor, aki a feje felett egy három csillagból álló ívet tart. A három arany csillag Lettország három tájegységét Kurzeme-t, Vidzeme-t és Latgale-t szimbolizálja. (forrás wikipedia)
Válogasson útjaink közt téma szerint!