+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Erdélyi szilveszter, Korond

Románia, Hargita

Szállás típus: Panzió
Ellátás: Félpanzió
Utazás módja: Busszal
Időtartam:
Típus: Sportos kirándulások
Indulás:
A szilveszteri utazásunk helyszíne Korond, Hargita megye és a Sóvidék egyik legnevezetesebb idegenforgalmi központja. A fekvése miatt számos látnivaló könnyen elérhető innen. Túrázunk a Gyilkos-tó környékén, felkapaszkodunk a Gordon-tetőn újonnan épült kilátóba, Parajdon leereszkedünk a földalatti sóbányába, szilveszter estére fergeteges bulival készülünk, Újév első napján pedig egy termálfürdőt keresünk fel. Az utazás végén egy segesvári városnézés is belefér a programunkba.

Részletes program

1. nap
Bu­da­pest – Nagyvárad – Korond

    Utazás: reggel 05:30 órakor indulunk autóbusszal Budapestről, a Syma csarnokkal szemben lévő parkolóból. A napunk legnagyobb része utazással telik.
    Nagyvárad: a határátlépés után nem sokkal a Partium legnagyobb és legszebb városába, a szecessziós hangulatú Nagyváradra érkezünk. Teszünk egy sétát a nemrégiben felújított várban, majd folytatjuk az utazásunkat.
    Korond: este érkezünk Székelyföldre, Korond településére. A Hargita megyében fekvő – szinte teljesen magyarok lakta – falu a Sóvidék legnevezetesebb települése, az erdélyi fazekasság központja. Egy panzióban foglaljuk el a szobáinkat, ahol összesen négy éjszakát fogunk eltölteni. Rövid pihenés után megvacsorázunk a panzió éttermében.
    Szállás: panzió; étkezés: vacsora.

2. nap
Korond – Békás-szoros – Gyilkos-tó – Korond

    Utazás: egész napos kirándulásra indulunk a Keleti-Kárpátok egyik legszebb területére. A Bucsin-hágón átkelve ereszkedünk le a Gyergyói-medencébe, majd ezután érkezünk a Békás-patak völgyébe.
    Gyilkos-tó: Erdély egyik legkülönlegesebb tava 1837-ben egy hatalmas földcsuszamlással keletkezett. A hatalmas esőzések miatt a Gyilkos-hegy egy része lezúdult a völgybe és elzárta több patak útját. Így keletkezett a Gyilkos-tó, amelynek vizéből még ma is kilátszanak az egykor a tó helyén álló fák törzsei. Teszünk egy sétát a tóparton és ha elég vastag a jég, csúszkálunk egyet rajta.
    Békás-szoros: a következő látnivalónk a Békás-szoros, amely átjárót képez a Keleti-Kárpátok bércei között. A szurdokvölgy az 1200 méter magas Oltárkő alatt kanyarog, a falai helyenként 200-300 méteresek. A Békás-szoros legvadregényesebb része a Pokol, ahol a patak hatalmas kőtömbök között zubog. A szoroson végighalad a főút, amely szerpentineken, sziklából kirobbantott párkányokon, magas támfalak közt és alagutakban vezet. Teszünk egy sétát a szorosban, majd visszatérünk a Gyilkos-tóhoz.
    Gyalogtúra a Kis-Cohárdra: délután felkapaszkodunk a Gyilkos-tó fölött magasodó, 1345 méteres Kis-Cohárd csúcsára. Havas, egyes helyeken meredek ösvény visz fel a csúcsra, az elénk táruló panoráma azonban messzemenően kárpótol a nehézségekért. Láthatjuk az alattunk elterülő Gyilkos-tavat és a Békás-szoros egy részét. Táv: 5 km, szint: fel 300 m, le 300 m.
    Gyergyószentmiklós: a gyalogtúra után Gyergyószentmiklósra utazunk, ahol felkeressük az örmények által épített erődtemplomot.
    Korond: az esti órákban érkezünk vissza a korondi szállásunkra.
    Szállás: panzió; étkezés: reggeli és vacsora.

3. nap
Korond – Szováta – Parajd – Gordon-tető – Farkaslaka – Korond

    Szováta: délelőtt Szovátával, Erdély legnevezetesebb fürdőhelyével ismerkedünk meg. A Mező-havas lábánál fekvő város mellett öt sós tó is található, közülük a leghíresebb a Medve-tó. Szováta, mint fürdőváros már a 20. század elején kiépült, annak idején a román királyi család is rendszeresen itt nyaralt. Azóta az épületek fénye kissé megkopott, de ennek ellenére érdemes megismerkednünk a belvárossal.
    Parajd: Szováta után a közeli Parajdra utazunk, ahol felkeressük az erdélyi Sóvidék hatalmas sóbányáját. Egy helyi autóbusz visz be minket a földalatti bányába, majd még kétszáz lépcsőfokot ereszkedünk le a sósziklákba vájt, hatalmas termekbe. Szinte egy egész kisváros fogad minket 120 méterrel a felszín alatt. Megismerhetjük a bánya történetét és kipróbálhatunk akár egy földalatti kalandparkot is.
    Gordon-tető: délután Székelyszentlélekre utazunk, ahonnan Székelyföld legújabb látványosságához túrázunk. A célunk a 953 m magasan épült Krisztus-kilátó. A fémszerkezetes, 23 m magas építménynek felmehetünk a tetejébe, ahonnan remek kilátás nyílik a környező hegyekre és völgyekre. A kilátó impozáns látványt nyújt, a helyiek pedig azzal büszkélkednek, hogy ők a gazdái az egyik legmagasabb Krisztus-ábrázolásnak Kelet-Európában. Táv: 10 km, szint: fel 380 m, le 380 m.
    Farkaslaka: a délután hátralévő részében Farkaslakán állunk meg, Tamási Áron szülőfalujában. Az író Ábel a rengetegben című regényével elévülhetetlen érdemeket szerzett a Hargita és Székelyföld bemutatásában.
    Szilveszter: délután visszatérünk a szállásunkra, hogy felkészülhessünk az év utolsó estéjére. A szilveszteri mulatságunkat a szállásunk éttermében tartjuk. Játékos vetélkedővel, tombolával és vidám hangulattal készülünk.
    Szállás: panzió; étkezés: reggeli és vacsora.

4. nap
Korond – Székelyudvarhely – Tusnádfürdő – Szejkefürdő – Korond

    Székelyudvarhely: késői reggeli után Székelyudvarhelyre indulunk, ahol megnézzük a néhány éve felavatott, híres Szoborparkot.
    Tusnádfürdő: a déli órákban érkezünk Tusnádfürdőre, ahol a helyi Wellness Élményfürdő vendégei leszünk. Úszó- termál- és élménymedence, többféle szauna, gőz- és sókamra, bár és büfé áll a rendelkezésünkre, hogy a lehető legkellemesebb környezetben kezdjük az Újévet.
    Szejkefürdő székelykapui: délután a szállásunk felé utazva megállunk Szejkefürdőn, ahol gyönyörű székelykapuk sora vezet a „legnagyobb székely“ sírjához. Orbán Balázs többkötetes, a Székelyföld leírása című munkájával érdemelte ki a megtisztelő címet. Ő készítette az első földrajzi és kulturális leírást Székelyföldről.
    Korond: az esti órákban érkezünk vissza a szállásunkra, ahol megvacsorázunk.
    Szállás: panzió; étkezés: reggeli és vacsora.

5. nap
Korond – Segesvár – Budapest

    Utazás: reggel elhagyjuk a korondi szállásunkat és útnak indulunk Magyarország felé. A napunk legnagyobb része utazással telik, útközben azonban megállunk egy rövid városnézésre.
    Segesvár: még a délelőtt folyamán megismerkedünk Segesvár óvárosával, amely méltó helyet foglal el az UNESCO Világörökségek között. A várfalon belül fekvő óváros zegzugos utcáival, ódon házaival és díszes tornyaival Erdély legszebb és legősibb középkori várnegyedét alkotja. A remek hangulatú óváros bejárata a barokk Óratorony kapuja, amely Segesvár jelképe. Felkeressük a 15. századi Domokos rendi kolostor gótikus templomát, majd a 172 fokot számláló Deák-lépcsőn keresztül felgyalogolunk a fellegvárba. A városnézés után folytatjuk az utazásunkat Budapest felé.
    Budapest: az esti órákban érkezünk a Syma csarnokhoz.
    Étkezés: reggeli.



Fontos tudnivalók


Indulás és érkezés

    Indulás: Budapestről a Syma(BOK) csarnoktól (XIV. Dózsa György út 1.) reggel 05.30 órakor.
    Érkezés: Budapestre, a Syma csarnokhoz a késő délutáni órákban.

A gyalogtúrák nehézsége

    A programban szereplő gyalogtúrák könnyűek, illetve közepes nehézségűek. Ideális időjárás és hóviszonyok esetén egyik túra sem nehéz, de ha kedvezőtlenek a körülmények, emelkedik a túrák nehézsége. Az ösvényeket nagy valószínűséggel hó borítja, de egyes helyeken lehetnek sziklásak is az útvonalak.
    A túrák sikeres teljesítéséhez átlagosan sportos erőnlét és túrázási tapasztalat szükséges. A túrák távolságai és szintemelkedései átlagosnak számítanak.
    A gyalogtúrákon téli körülmények várnak minket. Havas, vizes, hideg, szeles időnek megfelelő felszerelésre lesz szükség. Ebben az esetben a túrákat is könnyebbnek érezzük.
    A túrákra egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinnünk, amiben esőkabátnak, esőnadrágnak, tartalék meleg ruhának, némi élelemnek és ivóvíznek kell lennie.
    A túrát olyan résztvevőknek ajánljuk, akik egészséges és aktív életvitelt követnek, rendszeresen túráznak és/vagy sportolnak, nem ijednek meg az olykor nehezebb tereptől és rendelkeznek a túrához szükséges túrafelszereléssel.
    A túrákon való részvételhez elengedhetetlen a ma­ga­biz­tos mozgásko­or­di­ná­ció, a lépésbiztonság, valamint a szé­dü­lés­től és tér­iszony­tól va­ló men­tes­ség. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
    A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

Szükséges felszerelés

    Téli túraöltözet: vízálló túrabakancs, vízhatlan túranadrág és kabát (vékony pehelykabát), meleg ruhák, polárdzseki, sapka, kesztyű, esetleg lábszárvédő nagy hó esetére, meleg aláöltözetek. Olyan ba­kancsot hozz, ami valóban vízálló és már rég­óta hasz­nálod. Ha új ba­kan­csod van, a tú­ra előtt já­rasd be, ne­hogy az uta­zás alatt tör­je fel a lá­bad! Kérjük mindenképp fordíts arra figyelmet, hogy a kabátod és a nadrágod megfelelően vízhatlan legyen, valamint túra közben ne jusson hó a bakancsba.
    Túrafelszerelés: kisméretű há­ti­zsák a na­pi tú­rák­hoz, ku­lacs, nap­szem­üveg, fejlámpa, túrabot. Csúszós, jeges úton különösen nagy segítséget jelent a hómacska (csúszásgátló karmok), amit bármilyen túrabakancsra fel lehet erősíteni, valamint a túrabot.

Szállás

    Az utazás négy éjszakáját Korondon egy panzióban töltjük. A legtöbb szoba kétágyas, de van néhány három- és négyágyas szoba is. Minden szobához saját fürdő tartozik.

Szilveszteri tombola

    Hozzatok minél több ötletes és lehetőleg hasznos dolgot a szilveszteri tombolára, hogy kisorsolhassuk azokat! Természetesen mi is készülünk, de csakis úgy lesz igazán izgalmas a tombola-sorsolás, ha Ti is hoztok sok-sok ajándékot. A fődíjat természetesen a Baraka ajánlja fel!

Étkezés és ivóvíz

    A rész­vé­te­li költ­ség tar­tal­maz­za a reggelit és a vacsorát, beleértve a szilveszter esti vacsorát is. Az ét­ke­zé­sek fel­so­ro­lá­sa a rész­le­tes prog­ram­ban olvasható. A rész­vé­te­li költ­ség nem tartalmazza az italokat.
    Az utazás ára nem tartalmazza az ebédeket. Célszerű majdnem minden napra hideg élelemmel készülni, mivel nem lesz lehetőségünk éttermekben étkezni. Vigyünk magunkkal szendvicseket, csokoládét, műzli- vagy energiaszeleteket.
    A vezetékes víz iható, de sok helyen vásárolhatunk palackozott ivóvizet is. Másfél liter ivóvíz ára: 100-200 Ft. A túrákra célszerű termoszt magunkkal vinni, benne forró teával.

Időjárás

    Téli, havas, hideg időjárásra kell készülni. A hőmérséklet napközben -8 és 0 °C között várható, reggelente azonban előfordulhat -15 °C is. A túrák közben – ha jó tempóban haladunk – nem fogunk fázni, sőt akár könnyen ki is melegedhetünk.
    Hóesés várható, a kitettebb helyeken erős szél is előfordulhat.
    Az ösvényeket vastag hótakaró fedheti, de egyes szakaszok lehetnek jegesek, csúszósak is. Téli körülmények között a megfelelő felszerelés különösen fontos.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

A részvételi költség tartalmazza:

  •     Az utazást autóbusszal Budapestről.
  •     4 éjszaka szállást Korondon, panzióban, kétágyas szobákban.
  •     4 reggelit és 4 vacsorát.
  •     A túravezetést.

A részvételi költség nem tartalmazza:


  •     A további étkezést, illetve az italokat.
  •     A belépőket és fakultatív programokat.
  •     A biztosításokat.

Biztosítás

    Kombinált útlemondási, betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 9.245 Ft
    Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 5.250 Ft
    Útlemondási biztosítás: 4.995 Ft

    Létszám: 30-40 fő.
    Hiányzás a munkahelyről: 1 nap.

Érintett desztinációk:

Románia

Látnivalók

Bukarest, a főváros, a földrengés, a második világháború és Caucescu áldásos tevékenységének köszönhetően rengeteget vesztett korabeli szépségéből. A 12 emelet magas Népek Háza a Pentagon után a világ második legnagyobb épülete. A George Enescu múzeum kottákat és zeneszerzők személyes tárgyait mutatja be.

Brassó középkori szász város, Románia leggyakrabban látogatott idegenforgalmi célpontja. Leghíresebb nevezetessége a Fekete Templom, amely sokak szerint a Bécs és Isztanbul közötti terület legnagyobb gótikus temploma. A várostól 30 kilométerre fekszik Drakula kastélya, amely a környék legnagyobb vonzerejét jelenti. A kastélyhoz vezető út során érdemes felkeresni a Rasnov kastélyt is.

Segesvár a magyarok történelmében nagy szerpet játszó középkori szász város, feltehetőleg itt halt meg Petőfi Sándor. Óratornyáról, Történeti Múzeumáról, dominikánus valamint gótikus templomáról híres. A várostól 40 kilométerre fekszik Albesti, itt található a Petőfi Múzeum.

Temesváron voltak a 89-es forradalom legvéresebb harcai, melynek áldozataira emléktáblákkal emlékeznek. A református templom volt a forradalom központja. A legszebb épületek a városban a római katolikus dóm és a szerb ortodox templom

A Fekete-tenger partvidékének legnagyobb kikötője, és városa Constanta. A futballrajongók Gheorge Hagi szülővárosaként ismerhetik. A strandok zsúfoltak és piszkosak, de a város maga szép. Mamaia a román „Palm Beach”, amely 61 szállodájával várja a turisták hadát. A partvidék egyéb üdülőhelyei: Eforie, Neptun-Olimp és Constinesti.

Romániában a legnagyobb kiadást a szállás jelenti, az étkezés, a múzeumlátogatás és a közlekedés nagyon olcsó. Az utazási csekkeket könnyen, sok helyen beválthatjuk. A bankkártyákat széles körben elfogadják. Borravalót nem kötelező adnunk, a piacokon érdemes alkudoznunk.

Térség: Hargita

Város: Korond


Válogasson útjaink közt téma szerint!