+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Buenos Airestől Rio De Janeiróig -...

Brazília, Körutazás Brazíliában

Szállás típus: Hotel ****
Ellátás: Reggeli
Utazás módja: Repülővel
Időtartam:
Típus: Egzotikus út, Körutazás
Indulás:

Utazás

A Budapest – Buenos Aires – Puerto Iguazu / Foz do Iguassu – Rio de Janeiro – Budapest útvonalon menetrend szerinti repülőjáratokkal, a programok során légkondicionált autóbusszal.

Szállás

9 éjszaka jó 4 csillagos szállodákban, kétágyas, fürdőszobás szobákban (4 éj Argentínában, 5 éj Brazíliában).

Ellátás

Bőséges (Brazíliában gazdag déligyümölcs-kínálattal kiegészített) büféreggeli / fakultatív félpanzió az 5., 6., 7. és 8. napokon.
Megjegyzések:
- Az első este nincs a hotelben vacsora, a tapasztalatok szerint ezt nem igénylik az utasok. A tengerentúli repülőjáraton biztosítanak egy főétkezést.
- A 2., 3., 4. és 9. napokon a félpanziós felár nem tartalmaz vacsorát, azonban az e napokon lévő fakultatív programok mindegyike tartalmaz főétkezést, és a tapasztalatok alapján utasaink többsége részt vesz ezeken.
- A 4. napon a Montevideo fakultatív programra jelentkezett utasok részére a szálloda a korai indulás miatt csak egy szűk választékú reggelit tud biztosítani (kávé, péksütemény).

 

1. nap:
Elutazás Budapestről egy nyugat-európai átszállással Argentínába. Érkezés Buenos Airesbe helyi idő szerint az esti órákban, transzfer a belvárosi szállodába (4 éj).

2. nap: Buenos Aires
Autóbuszos városnézés az argentin fővárosban, Dél-Amerika Párizsában. Ezt a jelzőt Buenos Aires köszönheti a széles sugárutaknak, a szebbnél szebb parkoknak, a rengeteg köztéri szobornak, emlékműnek és nem utolsósorban a számtalan látványos épületnek.
Délután szabadidő, illetve idegenvezetőnkkel lehetőség további nevezetességek megtekintésére.
Fakultatív program: Tangó est vacsorával
A fakultatív program ára: 36.500 Ft

3. nap: Buenos Aires, Argentin Pampák
Szabad program Buenos Airesben.
Fakultatív program: A pampák és a gauchók. Egész napos kirándulás egy, az argentin pampán található estanciára (kocsikázás, tipikus argentin ebéd, argentin borok, népzenei és néptáncbemutató, lovasbemutató stb.). Figyelem: az ennél a programnál jellemző gyűjtőbuszos lebonyolítás helyett a csoport részére külön buszt béreltünk.
A fakultatív program ára: 46.900 Ft

4. nap: Buenos Aires, Montevideo
Szabad program Buenos Airesben.
Fakultatív program: Montevideo. Egész napos kirándulás hajóval a La Plata folyó széles tölcsértorkolatán keresztül Uruguay fővárosába, Montevideóba. Városnézés. (Az előzetes menetrend szerint a hajó reggel 7.15-kor indul, és 22.15-kor érkezik vissza Buenos Airesbe.)
A fakultatív program ára: 128.700 Ft – ebéddel (a helyi partnerünk tájékoztatása alapján a hajójegyeket Montevideóba az indulás előtt csak 2 hónappal tudja lefoglalni és visszaigazolni, de a tapasztalatok alapján a jegyek visszaigazolásával nem szokott probléma lenni).
Figyelem: aki mind a Tangó esten, mind a montevideói fakultatív programon részt vesz, annak az utazás ezen időszaka az átlagosnál fárasztóbb lehet.

5. nap: Iguassu-vízesések (argentin oldal)
Transzfer a repülőtérre, majd elutazás az Iguassu-vízesésekhez, Puerto Iguazuba. Az Iguassu Nemzeti Park az UNESCO világörökség részét képezi. A vízeséseket elsőként az argentin oldalról, jól kiképzett turistaútvonalakon csodálhatjuk meg. Az Iguassu-vízesések teljes szélessége körülbelül 2500 méter, ebből 1900 méter esik argentin területre. Ezután átkelés Brazíliába, majd a Foz do Iguassuban található szálloda szobáinak elfoglalása (2 éj).

6. nap: Iguassu-vízesések (brazil oldal), Itaipu-gát
Séta a vízesések brazil oldalán. Az Iguassu sokak szerint a világ leglátványosabb vízesésrendszere. A hatást csak fokozza, hogy a vízesések egy szubtrópusi esőerdő közepén találhatóak.
Délután kirándulás a világ egyik legnagyobb vízierőművéhez, a Paraná folyóra felépült Itaipu-gáthoz a brazil – paraguay-i határon. A rövid filmvetítés után autóbusszal viszik körbe a csoportot a gáton, valamint annak brazil és paraguay-i oldalán.

7. nap: Foz do Iguassu, Rio de Janeiro
Szabadidő, majd a déli órákban transzfer Foz do Iguassu repülőterére, elutazás Rio de Janeiróba (a januári csoport esetében átszállással). A megérkezést követően a Copacabanán lévő szálloda szobáinak elfoglalása (3 éj).

8. nap: Rio de Janeiro
Egész napos városnézés Rióban, Brazília legszebb városában: Ipanema negyed, a favelák, a Rodrigo Freitas-tó stb. Látogatást teszünk a hihetetlenül gazdag szubtrópusi vegetációt bemutató botanikus kertben, majd a Tijuca Nemzeti Parkon keresztül (a világ legnagyobb városi parkja) fogaskerekűvel felemelkedünk a Megváltó Krisztus szoborhoz, amely a 710 m magas Corcovado-hegyen áll. Lélegzetelállító panoráma a városra.
Folytatásként következik a Botafogo-öböl, a Flamengo park, a belváros felhőkarcolói, a modern katedrális, a Sambodromo stb., végül utazás kabinos drótkötélpályán a Guanabara-öböl bejárata mellett álló Urca-hegyre, majd a Cukorsüveg-hegyre (Rio egyik legismertebb jelképe). A panoráma mindkét esetben lenyűgöző. Itt érti meg igazán a turista, hogy miért tartják sokan Riót a világ legszebb fekvésű városának.

9. nap: Hajókirándulás a Guanabara-öbölben, Boulevard Olimpico (Rio Star, a Holnap Múzeuma), Rio de Janeiro (Rio by Night)
Pihenés Rióban a Copacabanán.
Fakultatív program: Egész napos kirándulás. Kora délelőtt transzfer a hajókikötőbe, ahonnan egy brazil szkúneren kihajózunk a gyönyörű fekvésű Guanabara-öbölbe. A kb. 2 órás hajókirándulás alatt Rio de Janeiro és a környező szigetek egy új arca, csodálatos látványa tárul az utazók elé.
Ezután szabadidő az új kikötőben található hangulatos sétányon (Boulevard Olimpico), amely a 2016-os riói nyári olimpiai játékok megrendezésére emlékeztet. Itt található a város egyik legújabb nevezetessége, a 88 méter magas Rio Star is (Latin-Amerika legmagasabb óriáskereke). További érdekesség az az egészen különleges, futurisztikus épület, amely a híres természettudományi múzeumnak ad helyet (a Holnap Múzeuma); valamint a világ legnagyobb falfestményei (graffitijei) is itt láthatóak. Természetesen a múzeum meglátogatására is lesz lehetőség.
A fakultatív program ára: 37.500 Ft – ebéddel (a belépőjegy a Holnap Múzeumába a helyszínen fizetendő, ára kb. 8 USD).
Fakultatív program – Rio by Night: A bőséges vacsorát egy tipikus Churrascaria étteremben szolgálják fel, majd a híres showműsor megtekintése következik.
A fakultatív program ára: 43.800 Ft (összesen kb. 4 óra).

10. nap: Petropolis, Rio de Janeiro
Félnapos kirándulás autóbusszal a hegyekben megbúvó, tipikus brazil kisvárosba, Petropolisba, amely az utolsó brazil császár, II. Péter kedvenc tartózkodási helye volt. Nyári palotája ma nagyszerű múzeum. Lehetőség a katedrális megtekintésére is.
A késő délutáni órákban transzfer a riói repülőtérre, este elutazás egy nyugat-európai átszállással Budapestre.

11. nap:
Érkezés Ferihegyre a délutáni órákban.

Megjegyzés: A programok sorrendje (a 2., 3., 4. nap, valamint a 8., 9. és 10. nap) az időjárástól függően esetleg felcserélődhet.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Időpont - Teljes részvételi díj

2024. jan. 12-22.  850.000 Ft + 137.500 Ft (reptéri ill.) = 987.500 Ft  
2024. márc. 13-23.  850.000 Ft + 137.500 Ft (reptéri ill.) = 987.500 Ft  
 

A teljes részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket a 23 kg-os feladható poggyásszal, a reptéri illetéket, a helyi közlekedést, a 9 éjszakai szállást reggelivel, az útlemondási biztosítást, a felsorolt programokat belépődíjakkal, a helyi idegenvezetéseket és az irodánk idegenvezetőjét az indulástól az érkezésig.

Félpanziós felár:  44.900 Ft (4 vacsora az 5., 6., 7. és 8. napokon) 

Egyágyas felár:  221.000 Ft (max. 2 szoba)

Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 520 Ft/nap 

A szabad helyekről munkatársaink adnak tájékoztatást! Kérje ajánlatunkat!

Érintett desztinációk:

Brazília

Brazíliában mintha minden óriási lenne: itt tartják a világ legnagyobb partiját, itt található a világ legnagyobb vízesése, a leghosszabb folyója és leghatalmasabb esőerdeje. Az ország hatalmas területén a különböző népcsoporok és  természeti csodák széles skálája keveredik teljes harmóniában. Hosszú történelme során az itt élő népek változatos kultúrái megalapozták a mai Brazília sokszínűségét. A nagyvárosi forgatag és az esőerdei falvak nyugalma egyformán jellemző az országra. A Brazília mintegy negyven százalékát borító Amazonas esőerdőben a föld állat- és növényvilágának több, mint a fele megtalálható. A világ legnagyobb folyója, az Amazonas, meghatározó erő az ország életében. Legismertebb városa Rio de Janeiro, amely 1960-ig volt az ország fővárosa. Minden év februárjában az amúgy is pezsgő élettel teli város a karnevál idején a színek, emberek kavalkádjává válik.

Időzóna: keleten -4, nyugaton -5 óra
Terület: 8 511 965 km2
Népesség: 182 millió fő
Népcsoportok: fehér (55%), mulatt, mesztic (38%), fekete (6%)
Országhívószám: 55
Hungary Direct: 000 800 3611
Telefonálás: működő mobilhálózatok: T-Mobile, Vodafone, Pannon GSM.
Internet: hozzáférés szállodákban és Internet kávézókban, 1 óra kb. 2-4 USD
Fontosabb telefonszámok: mentők (Pronto Socorro): 192; rendőrség (Polícia Militar): 190; Sao Paulo-i Turisztikai Rendőrség (DEATUR): 214-0209
Helyi idő: GMT - 2 óra  (Magyarországhoz képest -3 óra), de február 20 után : GMT -3 (Magyarországhoz képest -4 óra)!
Időjárás: átlaghőmérséklet (Rio de Janeiro)  dec-márc.: 28-30 C, könnyű, pamutruha viselését ajánljuk
Elektromosság: 110 V, 220 V, 60 Hz
Államforma: szövetségi köztársaság
Hivatalos nyelv: portugál
Főváros: Brasília
Beszélt idegen nyelvek: portugál, spanyol, angol, francia
Vallások: katolikus, protestáns, afro-amerikai sprituális
Hivatalos pénz: 1 real = 100 centavo. 1 USD= kb. 2,4 R$. Bankkártya korlátozottan használható. Javasolt valuta: USD. Bankok nyitvatartása: hétfõ-péntek 10-15 óra.

Rio de Janeiro a brazil metropolisz, melyről - nem véletlenül - a legtöbb embernek azonnal a napfény, a karnevál és a szamba jut eszébe. A város fekvése a hegyek és az óceán között egyedülálló a világon. A városban éjjel-nappal nyüzsgő élet folyik, híres tengerpartok, hangulatos éttermek és bárok csábítják az utazókat. Azok számára, akik ellátogatnak ide, kiderül, hogy miért is vált Rio de Janeiro Dél-Amerika szimbólumává. Strand, foci, szamba. Rio felpezsdíti a vérünket, megmozgatja a testünket és a fantáziánkat. Mintha az egész város kint élne a strandon, rúgják a bőrt, isszák az üdítőket, egy szál bikiniben élik végig az életet. Nincs még egy ilyen városa a világnak. Az ember érzékei folyamatosan a csúcson vannak, kapdossa a fejét a gyönyörű, vonzó formák és a meleg színek között. A város magával ragad. A Copacabana végtelennek látszó homokja, a Cukorsüveg-hegy csúcsáról elénk táruló páratlan látvány, a Megváltó szobrának hatalmas, mégis szinte repülni látszó alakja feldob és felkavar. Szamba és salsa mozgatja a lábunkat, és látjuk a csillogó ruhába öltözött táncosokat. Igen, ezért jöttünk ide Rióba, hogy egyszer részt vegyünk a világ legnagyobb, legőrültebb forgatagában, ahol mindenki táncol, boldog és felszabadult. Itt nincsenek határok, feketék, fehérek, mulattok és meszticek, a színskála minden árnyalata, helyiek és turisták együtt örvénylenek a dallamos zenére. Rió mindenkié.

Gasztronómia
Az ország konyhaművészete igen változatos, területről területre más, hiszen mindenhol az határozza meg az étkezési szokásokat, hogy milyen indián népcsoport lakik ott, melyik európai ország szülöttei telepedtek le először, illetve hogy milyen közel fekszik folyókhoz, az óceánhoz vagy az őserdőhöz. A Bahia környéki konyhaművészetre az Afrikából ideszállított rabszolgák nyomták rá bélyegüket, akik a gazdáiktól kapott mindenféle összetevőket egy nagy lábosban főzték meg, majd felöntötték kókusztejjel. Az évtizedek során ezek a keverékek receptekké álltak össze, és manapság már összefüggően Bahia-konyhának hívják a hasonó módszerrel elkészített ételeket. Ilyen például a "vatapá", amely darált rák- és halgombócokból készül, amelyeket a dende pálma olajában kókusztejjel és kenyérdarabkákkal főznek össze, és rizzsel tálalják; illetve a "carurú", egy szintén rákokból készülő étel, amelyet igen csípős, pirospaprikából és apró okrából készült szósszal kevernek össze. Az Amazon egyik kedvelt étele a "pato do tucupi," amely nem más, mint kacsadarabok egy igen gazdag, vad fűszerekből készült zöld szószban. A déli Rio Grande területén marhadarabokat tűznek fel egy nyársra, amelyet szabadtűzön sütnek meg, és egy paradicsomos-hagymás mártással tálalják. De ha egy olyan ételt kellene mondani, amely Brazíliára a legjellemzőbb, akkor az a "feijoada," amely leginkább Rio de Janeiro-ban közkedvelt: ez egy igen komplikált bab-alapú étel, amely napon szárított marhahúsból, füstölt kolbászból, nyelvből, disznófülből és farokból, fokhagymából és chili paprikából készül. Ezeket az összetevőket manióka liszttel sűrítik össze, majd párolt zöldleveles zöldségekkel és narancsszeletekkel díszítik.

A legtöbb idelátogató turista szerint a brazil sör a nyugati félteke legjobb nedűje, amelyet évszázadokon keresztül tökéletesítettek a német és holland sörfőzők. Brazília nemzeti itala azonban egy igen erős, tiszta, nyers rum, a "cachaça," amely erjesztett cukornádból készül. Ezt limelével, cukorral és jéggel összekeverve a közkedvelt koktélt, a "caipirinha"-t kapjuk. Az alkoholmentes italok között a Brazíliából származó "guaraná" a legismertebb, amely egy Amazóniában honos gyümölcs levéből készül.

Időjárás
Bár az ország 90%-a a trópusi égövben fekszik, a lakosságnak mégis több, mint 60%-a olyan területeken él, amelyeken tengerszint feletti magassága, a tengeráramlatok és szelek, illetve a hideg sarkköri áramlatok hatására a hőmérséklet igen kellemesre enyhül. Brazíliában öt éghajlati régió található: az egyenlítői, trópusi, félszáraz, magaslati trópusi és a szubtrópusi. A magaslatokon fekvő városoknak, mint például Sao Paolo és Brasília, igen enyhe a klímájuk, az átlaghőmérséklet 19°C körüli. Rio de Janeiro, Recife és Salvador a keleti tengerparton meleg éghajlati viszonyait az óceáni légáramlatok enyhítik a nyári forróságban. A déli országrészben nem ritka a téli fagy. És a hiedelemmel ellentétben az Amazon vidéke nem az a napaszalta meleg terület, itt a 32°C feletti hőmérséklet igen ritka, az átlaghőmérséklet 22-26°C. Az ország legerősebb esőzéseit az Amazon-folyó torkolátánál fekvő Belém városa környékén mérik, illetve a folyó felsőbb szakaszain, ahol akár több, mint 2.000 milliméter csapadék is hullik egy évben. Brazília többi területén azonban viszonylag enyhe az esőzés, kb. 1.000-1.500 milliméter évente, amelynek nagy része december és április között a nyári hónapokban hullik.

Közbiztonság, elővigyázatosság
Alapvető tanácsként javasoljuk, hogy útlevéllel, repülőjeggyel, nagyobb összegű készpénzzel ne induljanak el sétálni egyetlen brazil városban sem. Ugyancsak kerüljék az ékszerek, vagy a drága (vagy drágának látszó) órák viselését. Inkább utazási csekkel, vagy hitelkártyával utazzanak, mivel azok pótolhatók, illetve használatuk letiltható.  Mindig legyen nálunk 25-30 USD-nak megfelelő készpénz, amit rablás esetén átadhatunk. Hitelkártyás készpénz felvételnél törekedjenek arra, hogy az zárt térben (bankban, bevásárlóközpontban stb.) történjen, mert gyakoriak az olyan típusú bűncselekmények is, amikor a rablók arra kényszerítik áldozataikat, hogy hitelkártyájukkal nagy összegű készpénzt vegyenek fel. Javasoljuk a pénzt a hivatalos pénzváltóknál, bankokban, vagy utazási irodánál beváltani. Az országban legelterjedtebb külföldi fizetőeszköz az amerikai dollár, így lehetőleg ezzel utazzunk.

Különösen a magyar turisták által is látogatott helyeken (Rio de Janeiro, Foz do Iguaçú, São Paulo, Salvador) bármikor, és a városok bármely részén számítani lehet kisebb-nagyobb bűncselekményekre. Ez lehet szállodai lopás, utcai zsebtolvajlás, fegyveres rablás, őrizetlenül hagyott értékek eltulajdonítása a strandokon, stb. Lehetőleg ne tömegközlekedési eszközzel utazzanak. A taxik lényegesen biztonságosabbak. Utazás közben belülről zárják be az ajtót. Amennyiben gépkocsit bérelünk, érdemes tudni, hogy a brazil törvények szerint a megengedett alkoholszint 0,5 ezrelék (kb. két doboz sör). Felhívjuk a figyelmet a rendkívül óvatos vezetésre és a sebességkorlátozás betartására (110 km/h országúton, 60 km/h városban), mivel Brazíliában nagyon gyakoriak a súlyos közlekedési balesetek, amelyeket teherautók okoznak. Ugyancsak érdemes figyelmet fordítani arra, hogy nagyobb távolságra történő utazás esetén lehetőleg nappal közlekedjünk (utak állapota, közbiztonság miatt).

Csomagkezelés a repülőtéren, vámvizsgálat
Bár az utazók többsége Rio de Janeiróba, vagy São Paulóba utazik, fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy Budapesten a csomagokat csak az első nemzetközi repülőtérig lehet feladni, mivel a vámvizsgálat csak e repülőtereken lehetséges. (Ha például valaki Rión keresztül Brazíliavárosba utazik, akkor a riói repülőtéren ki kell venni a csomagot, utána következik a vámvizsgálat, majd át kell menni az indulási oldalra, ahonnan a belföldi járatok indulnak, s ismét fel kell adni a csomagot.) Hazautazáskor azonban bármely brazil repülőtérről Budapestig fel lehet adni a csomagot, ha a turista azonos légitársasággal, vagy egymással szövetséget alkotó társaságokkal repül. Amennyiben nem azonos, vagy egymással szerződéses kapcsolatban álló légitársasággal utazunk, akkor csak az utolsó brazil nemzetközi repülőtérig veszik fel a csomagot, s az utazóknak maguknak kell gondoskodniuk a csomag további feladásáról. Erre az átszállásra szánt idő tervezésénél különös figyelmet kell fordítani.

Egészségügyi ellátás, védőoltások
Magyarország és Brazília között nincs olyan megállapodás, amely ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért okvetlenül ajánljuk mindenkinek, hogy egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. A közkórházakban rendkívül rossz az ellátás, a magánkórházak pedig különféle összegű kauciók letétbe helyezéséhez (egyszerűbb esetben 2.500 USD, műtét szükségessége esetén minimum 5.000 USD, intenzív osztály esetén minimum 10.000 USD ), és készpénzfizetéshez kötik a beteg felvételét. Ugyancsak rendkívül drága a sürgősségi fogászati ellátás.

Brazília egyes területeire (pl. Amazonas vidéke, Pantanal) való utazás esetén védőoltások felvétele, illetve a maláriát megelőző preventív gyógyszer szedése ajánlott. Javasoljuk, hogy elindulás előtt az utazók tájékozódjanak az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál. Az utóbbi években az átlagosnál nagyobb számban fordult elő Brazília egyes államaiban a áldozatokat követelő sárgalázas megbetegedés. A brazil Egészségügyi Minisztérium az alábbi szövetségi államokba utazóknak javasolja a sárgaláz elleni védőoltás felvételét: Acre, Amazonas, Amapá, Szövetségi Kerület (Brazíliaváros), Goiás, Maranhão, Mato-Grosso, Mato-Grosso do Sul, Minais Gerais, Pará, Rondônia, Roraima és Tocantins. A fenti államokba utazó magyar állampolgároknak feltétlenül javasoljuk a sárgaláz elleni védőoltás felvételét. Fontos tudni, hogy az oltás csak a beadásától számított 10. napot követően nyújt védelmet.

Térség: Körutazás Brazíliában

Város: Körutazás Brazíliában


Argentína

 Az emberi jelenlét legkorábbi nyoma Argentínában i. e. 11 000-ből származik, Patagóniában található, Santa Cruz városban a Piadra Múzeumban. Időszámításunk kezdete körül számos kukoricatermesztésen alapuló civilizáció fejlődött ki az Andok vidékén (Santa María, Huarpes, Diaquitas, Sanavinores és mások). 1480-ban az Inka Birodalom Pachacutec inka vezetésével megtámadta és meghódította a mai Argentína északnyugati részét. A birodalomba Collasuyu néven tagolták be ezt a régiót.

Északkeleten a guaraní kultúra fejlődött ki, amely yucca és édesburgonya termesztésén alapult. A központi és déli részeken (a pampákon és Patagóniában) nomád kultúrák domináltak, amelyeket a 17. században a mapuchók egyesítettek. Mai korában közigazgatásilag 23 tartományra és Buenos Aires szövetségi kerületre tagozódik. Buenos Aires: Rengetek szórakozóhellyel van tele a város. Vásárlónegyed a Avenida Santa Fe. A Metropolitana katedrálisba, José de San Martin sírja található. A Teatro Colon a város operaháza.

A főváros leghíresebb múzeumai a Szépművészeti Múzeum, a Történeti Múzeum és a Museo del Cine. Mar del Plata: A fővárostól 400 km-re található tengerpart. Córdoba: Az ország második legjelentősebb városa. Nevezetesek a piacok, a jezsuita Iglesia de la Compania és a Museo Historicao Provincial Marques de Sobremonte. Iguazu Nemzeti Park: Puerto Iguazu közelében folyik össze az Iguazu és a Parana folyó. Ettől keletre található maga a vízesés, melyen másodpercenként 70 méter magasságból 5000 köbméter víz zúdul alá. Sportközpontnak számít.

Terület:  2 766 889 km2  Népesség:  32 609 000 fő  Főváros:  Buenos Aires  Hivatalos nyelv:  spanyol  Pénznem:  1 austral=100 centavo  Időzóna:  CET -4 óra (GMT -3 óra)  Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Buenos Aires, Coronel Diaz 1874/78, 1425 Tel: 54-1-824-5845. Fax: 54-1-805-3918 Bardócz Béla nagykövet.  Vízum: szükséges Útlevél: szükséges  Országhívószám:  + 54

Térség: Körutazás Argentínában

A városlátogató és körutazások gyűjtő helye ez a régió, pontos szállás és útvonal leírások a programokban olvashatóak.

Város: Körutazás Argentínában

Brazília

Brazíliában mintha minden óriási lenne: itt tartják a világ legnagyobb partiját, itt található a világ legnagyobb vízesése, a leghosszabb folyója és leghatalmasabb esőerdeje. Az ország hatalmas területén a különböző népcsoporok és  természeti csodák széles skálája keveredik teljes harmóniában. Hosszú történelme során az itt élő népek változatos kultúrái megalapozták a mai Brazília sokszínűségét. A nagyvárosi forgatag és az esőerdei falvak nyugalma egyformán jellemző az országra. A Brazília mintegy negyven százalékát borító Amazonas esőerdőben a föld állat- és növényvilágának több, mint a fele megtalálható. A világ legnagyobb folyója, az Amazonas, meghatározó erő az ország életében. Legismertebb városa Rio de Janeiro, amely 1960-ig volt az ország fővárosa. Minden év februárjában az amúgy is pezsgő élettel teli város a karnevál idején a színek, emberek kavalkádjává válik.

Időzóna: keleten -4, nyugaton -5 óra
Terület: 8 511 965 km2
Népesség: 182 millió fő
Népcsoportok: fehér (55%), mulatt, mesztic (38%), fekete (6%)
Országhívószám: 55
Hungary Direct: 000 800 3611
Telefonálás: működő mobilhálózatok: T-Mobile, Vodafone, Pannon GSM.
Internet: hozzáférés szállodákban és Internet kávézókban, 1 óra kb. 2-4 USD
Fontosabb telefonszámok: mentők (Pronto Socorro): 192; rendőrség (Polícia Militar): 190; Sao Paulo-i Turisztikai Rendőrség (DEATUR): 214-0209
Helyi idő: GMT - 2 óra  (Magyarországhoz képest -3 óra), de február 20 után : GMT -3 (Magyarországhoz képest -4 óra)!
Időjárás: átlaghőmérséklet (Rio de Janeiro)  dec-márc.: 28-30 C, könnyű, pamutruha viselését ajánljuk
Elektromosság: 110 V, 220 V, 60 Hz
Államforma: szövetségi köztársaság
Hivatalos nyelv: portugál
Főváros: Brasília
Beszélt idegen nyelvek: portugál, spanyol, angol, francia
Vallások: katolikus, protestáns, afro-amerikai sprituális
Hivatalos pénz: 1 real = 100 centavo. 1 USD= kb. 2,4 R$. Bankkártya korlátozottan használható. Javasolt valuta: USD. Bankok nyitvatartása: hétfõ-péntek 10-15 óra.

Rio de Janeiro a brazil metropolisz, melyről - nem véletlenül - a legtöbb embernek azonnal a napfény, a karnevál és a szamba jut eszébe. A város fekvése a hegyek és az óceán között egyedülálló a világon. A városban éjjel-nappal nyüzsgő élet folyik, híres tengerpartok, hangulatos éttermek és bárok csábítják az utazókat. Azok számára, akik ellátogatnak ide, kiderül, hogy miért is vált Rio de Janeiro Dél-Amerika szimbólumává. Strand, foci, szamba. Rio felpezsdíti a vérünket, megmozgatja a testünket és a fantáziánkat. Mintha az egész város kint élne a strandon, rúgják a bőrt, isszák az üdítőket, egy szál bikiniben élik végig az életet. Nincs még egy ilyen városa a világnak. Az ember érzékei folyamatosan a csúcson vannak, kapdossa a fejét a gyönyörű, vonzó formák és a meleg színek között. A város magával ragad. A Copacabana végtelennek látszó homokja, a Cukorsüveg-hegy csúcsáról elénk táruló páratlan látvány, a Megváltó szobrának hatalmas, mégis szinte repülni látszó alakja feldob és felkavar. Szamba és salsa mozgatja a lábunkat, és látjuk a csillogó ruhába öltözött táncosokat. Igen, ezért jöttünk ide Rióba, hogy egyszer részt vegyünk a világ legnagyobb, legőrültebb forgatagában, ahol mindenki táncol, boldog és felszabadult. Itt nincsenek határok, feketék, fehérek, mulattok és meszticek, a színskála minden árnyalata, helyiek és turisták együtt örvénylenek a dallamos zenére. Rió mindenkié.

Gasztronómia
Az ország konyhaművészete igen változatos, területről területre más, hiszen mindenhol az határozza meg az étkezési szokásokat, hogy milyen indián népcsoport lakik ott, melyik európai ország szülöttei telepedtek le először, illetve hogy milyen közel fekszik folyókhoz, az óceánhoz vagy az őserdőhöz. A Bahia környéki konyhaművészetre az Afrikából ideszállított rabszolgák nyomták rá bélyegüket, akik a gazdáiktól kapott mindenféle összetevőket egy nagy lábosban főzték meg, majd felöntötték kókusztejjel. Az évtizedek során ezek a keverékek receptekké álltak össze, és manapság már összefüggően Bahia-konyhának hívják a hasonó módszerrel elkészített ételeket. Ilyen például a "vatapá", amely darált rák- és halgombócokból készül, amelyeket a dende pálma olajában kókusztejjel és kenyérdarabkákkal főznek össze, és rizzsel tálalják; illetve a "carurú", egy szintén rákokból készülő étel, amelyet igen csípős, pirospaprikából és apró okrából készült szósszal kevernek össze. Az Amazon egyik kedvelt étele a "pato do tucupi," amely nem más, mint kacsadarabok egy igen gazdag, vad fűszerekből készült zöld szószban. A déli Rio Grande területén marhadarabokat tűznek fel egy nyársra, amelyet szabadtűzön sütnek meg, és egy paradicsomos-hagymás mártással tálalják. De ha egy olyan ételt kellene mondani, amely Brazíliára a legjellemzőbb, akkor az a "feijoada," amely leginkább Rio de Janeiro-ban közkedvelt: ez egy igen komplikált bab-alapú étel, amely napon szárított marhahúsból, füstölt kolbászból, nyelvből, disznófülből és farokból, fokhagymából és chili paprikából készül. Ezeket az összetevőket manióka liszttel sűrítik össze, majd párolt zöldleveles zöldségekkel és narancsszeletekkel díszítik.

A legtöbb idelátogató turista szerint a brazil sör a nyugati félteke legjobb nedűje, amelyet évszázadokon keresztül tökéletesítettek a német és holland sörfőzők. Brazília nemzeti itala azonban egy igen erős, tiszta, nyers rum, a "cachaça," amely erjesztett cukornádból készül. Ezt limelével, cukorral és jéggel összekeverve a közkedvelt koktélt, a "caipirinha"-t kapjuk. Az alkoholmentes italok között a Brazíliából származó "guaraná" a legismertebb, amely egy Amazóniában honos gyümölcs levéből készül.

Időjárás
Bár az ország 90%-a a trópusi égövben fekszik, a lakosságnak mégis több, mint 60%-a olyan területeken él, amelyeken tengerszint feletti magassága, a tengeráramlatok és szelek, illetve a hideg sarkköri áramlatok hatására a hőmérséklet igen kellemesre enyhül. Brazíliában öt éghajlati régió található: az egyenlítői, trópusi, félszáraz, magaslati trópusi és a szubtrópusi. A magaslatokon fekvő városoknak, mint például Sao Paolo és Brasília, igen enyhe a klímájuk, az átlaghőmérséklet 19°C körüli. Rio de Janeiro, Recife és Salvador a keleti tengerparton meleg éghajlati viszonyait az óceáni légáramlatok enyhítik a nyári forróságban. A déli országrészben nem ritka a téli fagy. És a hiedelemmel ellentétben az Amazon vidéke nem az a napaszalta meleg terület, itt a 32°C feletti hőmérséklet igen ritka, az átlaghőmérséklet 22-26°C. Az ország legerősebb esőzéseit az Amazon-folyó torkolátánál fekvő Belém városa környékén mérik, illetve a folyó felsőbb szakaszain, ahol akár több, mint 2.000 milliméter csapadék is hullik egy évben. Brazília többi területén azonban viszonylag enyhe az esőzés, kb. 1.000-1.500 milliméter évente, amelynek nagy része december és április között a nyári hónapokban hullik.

Közbiztonság, elővigyázatosság
Alapvető tanácsként javasoljuk, hogy útlevéllel, repülőjeggyel, nagyobb összegű készpénzzel ne induljanak el sétálni egyetlen brazil városban sem. Ugyancsak kerüljék az ékszerek, vagy a drága (vagy drágának látszó) órák viselését. Inkább utazási csekkel, vagy hitelkártyával utazzanak, mivel azok pótolhatók, illetve használatuk letiltható.  Mindig legyen nálunk 25-30 USD-nak megfelelő készpénz, amit rablás esetén átadhatunk. Hitelkártyás készpénz felvételnél törekedjenek arra, hogy az zárt térben (bankban, bevásárlóközpontban stb.) történjen, mert gyakoriak az olyan típusú bűncselekmények is, amikor a rablók arra kényszerítik áldozataikat, hogy hitelkártyájukkal nagy összegű készpénzt vegyenek fel. Javasoljuk a pénzt a hivatalos pénzváltóknál, bankokban, vagy utazási irodánál beváltani. Az országban legelterjedtebb külföldi fizetőeszköz az amerikai dollár, így lehetőleg ezzel utazzunk.

Különösen a magyar turisták által is látogatott helyeken (Rio de Janeiro, Foz do Iguaçú, São Paulo, Salvador) bármikor, és a városok bármely részén számítani lehet kisebb-nagyobb bűncselekményekre. Ez lehet szállodai lopás, utcai zsebtolvajlás, fegyveres rablás, őrizetlenül hagyott értékek eltulajdonítása a strandokon, stb. Lehetőleg ne tömegközlekedési eszközzel utazzanak. A taxik lényegesen biztonságosabbak. Utazás közben belülről zárják be az ajtót. Amennyiben gépkocsit bérelünk, érdemes tudni, hogy a brazil törvények szerint a megengedett alkoholszint 0,5 ezrelék (kb. két doboz sör). Felhívjuk a figyelmet a rendkívül óvatos vezetésre és a sebességkorlátozás betartására (110 km/h országúton, 60 km/h városban), mivel Brazíliában nagyon gyakoriak a súlyos közlekedési balesetek, amelyeket teherautók okoznak. Ugyancsak érdemes figyelmet fordítani arra, hogy nagyobb távolságra történő utazás esetén lehetőleg nappal közlekedjünk (utak állapota, közbiztonság miatt).

Csomagkezelés a repülőtéren, vámvizsgálat
Bár az utazók többsége Rio de Janeiróba, vagy São Paulóba utazik, fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy Budapesten a csomagokat csak az első nemzetközi repülőtérig lehet feladni, mivel a vámvizsgálat csak e repülőtereken lehetséges. (Ha például valaki Rión keresztül Brazíliavárosba utazik, akkor a riói repülőtéren ki kell venni a csomagot, utána következik a vámvizsgálat, majd át kell menni az indulási oldalra, ahonnan a belföldi járatok indulnak, s ismét fel kell adni a csomagot.) Hazautazáskor azonban bármely brazil repülőtérről Budapestig fel lehet adni a csomagot, ha a turista azonos légitársasággal, vagy egymással szövetséget alkotó társaságokkal repül. Amennyiben nem azonos, vagy egymással szerződéses kapcsolatban álló légitársasággal utazunk, akkor csak az utolsó brazil nemzetközi repülőtérig veszik fel a csomagot, s az utazóknak maguknak kell gondoskodniuk a csomag további feladásáról. Erre az átszállásra szánt idő tervezésénél különös figyelmet kell fordítani.

Egészségügyi ellátás, védőoltások
Magyarország és Brazília között nincs olyan megállapodás, amely ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért okvetlenül ajánljuk mindenkinek, hogy egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. A közkórházakban rendkívül rossz az ellátás, a magánkórházak pedig különféle összegű kauciók letétbe helyezéséhez (egyszerűbb esetben 2.500 USD, műtét szükségessége esetén minimum 5.000 USD, intenzív osztály esetén minimum 10.000 USD ), és készpénzfizetéshez kötik a beteg felvételét. Ugyancsak rendkívül drága a sürgősségi fogászati ellátás.

Brazília egyes területeire (pl. Amazonas vidéke, Pantanal) való utazás esetén védőoltások felvétele, illetve a maláriát megelőző preventív gyógyszer szedése ajánlott. Javasoljuk, hogy elindulás előtt az utazók tájékozódjanak az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál. Az utóbbi években az átlagosnál nagyobb számban fordult elő Brazília egyes államaiban a áldozatokat követelő sárgalázas megbetegedés. A brazil Egészségügyi Minisztérium az alábbi szövetségi államokba utazóknak javasolja a sárgaláz elleni védőoltás felvételét: Acre, Amazonas, Amapá, Szövetségi Kerület (Brazíliaváros), Goiás, Maranhão, Mato-Grosso, Mato-Grosso do Sul, Minais Gerais, Pará, Rondônia, Roraima és Tocantins. A fenti államokba utazó magyar állampolgároknak feltétlenül javasoljuk a sárgaláz elleni védőoltás felvételét. Fontos tudni, hogy az oltás csak a beadásától számított 10. napot követően nyújt védelmet.

Térség: Rio De Janeiro

Rio de Janeiro (’Januári folyó’) a neve az államnak, továbbá Brazília egyik legismertebb városának. Sokak szerint egyben Dél-Amerika legszebb városa is. Számos esetben csak Rio-nak nevezik a várost. A Rio de Janeiro-ban születetteket szokták cariocas-nak (kariókáknak) nevezni. A város híres a szambáról, illetve a hotelekkel körbevett Copacabana, Ipanema, és Leblon nevezetű tengerpartjairól. Különösen ismert Rio az évente megrendezett Karneváljáról, a tengerpart melletti jellegzetes morró Cukorsüveg-hegyről, és a hatalmas méretű Krisztus-szoborról, ami a Corcovado-hegy tetején található. Szintén a városban található az egy lakott területen belüli legnagyobb erdő, a Tijuca-erdő. (forrás: wikipedia)

Város: Rio De Janeiro

Sokak szerint a világ egyik legszebb fekvésű városa, melyet egyik oldalról meredek hegyoldalak, a másik oldalról az óceán homokos partja határol. Lakói messze földön híresek életszeretetükről, érdeklődésük középpontjában a szamba, a foci, a mulatság és az erotika áll. Az élet azonban a lakosság harmada számára korántsem ilyen rózsás: a város környéki domboldalakba épült favellák (bódévárosok) lakói nyomorognak, nem jutnak munkához, megfelelő orvosi ellátáshoz, és ezért mindennaposak az erőszakos bűncselekmények. A bűnözés már fényes nappal is olyan szintet ért el, hogy drasztikusan lecsökkent az idelátogató külföldiek száma az utóbbi évek során. Kellő óvintézkedések mellett persze azért még mindig érdemes felkeresni a város jelképének számító Megváltó Krisztus szobrot, amely a 750 méter magas Corcovado-hegy tetejéről tekint alá a gyönyörű öbölre. Lent a 4,5 km hosszú Copacabana tengerparton fürdőznek a mulatt szépségek. A legdivatosabb beach azonban nem ez, hanem a szomszédos Ipanema. A város másik nevezetessége a Cukorsüveg-csúcs, ahová kabinos felvonóval lehet feljutni, körülötte nemzeti park.

Uruguay

Látnivalók

Montevideo

A főváros Montevideo egyben az ország egyetlen nagyvárosa, a Rio de la Plata partjain helyezkedik el szemközt Buenos Aires-szel. Épületeinek többsége a spanyol és olasz építészet jegyeit hordozza, de találhatók szecessziós épületek is. A legtöbb figyelmet az óváros (Ciudad Vieja), mely egy félszigeten a kikötő közelében van, és a Plaza Independencia közelében lévő kereskedelmi központ érdemli.

Ha meg akarjuk ismerni a várost induljunk Plaza Independencia-tól, mely a város legnagyobb tere. A téren oldalában van a feketemárványból épült de Artigas Mauzóleum, melynek tetejét egy nemzeti hős szobra díszíti; a Salvo Palota, mely 1927-es építésekor a kontinens legmagasabb épülete volt a maga 26 emeletével. A Constitución Plaza-tól nem messze található a város legrégebbi középülete az Iglesia Matriz. Számos múzeum várja az érdeklődőket. A Nemzeti Történelmi Múzeum négy különböző korból származó otthont mutat be, a del Gaucho és de la Moneda Múzeum az ország cowbox múltját mutatja be. A Mercado del Puerto hajdan Dél-Amerika legjobb kikötője volt most piaci árusoknak és mutatványosoknak ad otthont. Ha régiséget vagy emléktárgyat szeretnénk vásárolni a Feria de Tristán Narvaja piactér felé menjünk. A legjobb szórakozóhelyek, éttermek és bárok a régi belvárosban vannak.

Littoral

Az ország legértékesebb mezőgazdasági területe a de la Plata és Uruguay folyók összefolyásánál fekszik. Legérdekesebb városa Colonia, amely a gyarmatosítás korából maradt fenn a maga szűk, kanyargós utcáival és fehérre meszelt épületeivel. Horgászni, evezni menjünk Mercedesbe, ha pedig a kultúra érdekel Paysandúban a második legnagyobb városban számos múzeum várja a látogatókat.

A Riviéra

A Montevideotól keletre fekvő területek a „legnyugatosítottabbak”, megszámlálhatatlan szálloda és vizi sport lehetőség várja az utazót. Rögtön a főváros mellett Atlántida és Piriápolis a legközelebbi fürdőhely, ahol a tenger élvezete mellett kirándulás is szervezhető a Cerro Pan de Azúcar dombra vagy Minasba. A legismertebb partszakasz a Punta del Este, Dél-Amerika legcsillogóbb strandja. Jachtok, golf klubok, kaszinók és fényűző hétvégi házak lepik el környékét. Partja első osztályú, a Gorritti szigeten viszont még jobbak találhatók egy 18. századi erőd romjai mellett. A de Lobos sziget természetvédelmi terület hatalmas oroszlánfóka lakossággal büszkélkedhet.

Térség: Körutazás Uruguayban


Város: Körutazás Uruguayban


Argentína

 Az emberi jelenlét legkorábbi nyoma Argentínában i. e. 11 000-ből származik, Patagóniában található, Santa Cruz városban a Piadra Múzeumban. Időszámításunk kezdete körül számos kukoricatermesztésen alapuló civilizáció fejlődött ki az Andok vidékén (Santa María, Huarpes, Diaquitas, Sanavinores és mások). 1480-ban az Inka Birodalom Pachacutec inka vezetésével megtámadta és meghódította a mai Argentína északnyugati részét. A birodalomba Collasuyu néven tagolták be ezt a régiót.

Északkeleten a guaraní kultúra fejlődött ki, amely yucca és édesburgonya termesztésén alapult. A központi és déli részeken (a pampákon és Patagóniában) nomád kultúrák domináltak, amelyeket a 17. században a mapuchók egyesítettek. Mai korában közigazgatásilag 23 tartományra és Buenos Aires szövetségi kerületre tagozódik. Buenos Aires: Rengetek szórakozóhellyel van tele a város. Vásárlónegyed a Avenida Santa Fe. A Metropolitana katedrálisba, José de San Martin sírja található. A Teatro Colon a város operaháza.

A főváros leghíresebb múzeumai a Szépművészeti Múzeum, a Történeti Múzeum és a Museo del Cine. Mar del Plata: A fővárostól 400 km-re található tengerpart. Córdoba: Az ország második legjelentősebb városa. Nevezetesek a piacok, a jezsuita Iglesia de la Compania és a Museo Historicao Provincial Marques de Sobremonte. Iguazu Nemzeti Park: Puerto Iguazu közelében folyik össze az Iguazu és a Parana folyó. Ettől keletre található maga a vízesés, melyen másodpercenként 70 méter magasságból 5000 köbméter víz zúdul alá. Sportközpontnak számít.

Terület:  2 766 889 km2  Népesség:  32 609 000 fő  Főváros:  Buenos Aires  Hivatalos nyelv:  spanyol  Pénznem:  1 austral=100 centavo  Időzóna:  CET -4 óra (GMT -3 óra)  Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Buenos Aires, Coronel Diaz 1874/78, 1425 Tel: 54-1-824-5845. Fax: 54-1-805-3918 Bardócz Béla nagykövet.  Vízum: szükséges Útlevél: szükséges  Országhívószám:  + 54

Térség: Buenos Aires

Város: Buenos Aires

 



Buenos Airesbe
a turistákat a város nyüzsgése, színei és rengeteg szórakozóhelye vonzza.


A divat kedvelői a városnézést az Avenida Santa Fe bevásárló negyedben kezdjék! A történelem és a művészetek barátai látogassanak el a Metropolitana katedrálisba, ahol többek között az argentin hős, José de San Martin sírja is megtekinthető.


Avenida Santa Fe

A Teatro Colon, az operaház, nívós balettelőadásoknak, komolyzenei koncerteknek és operáknak nyújt remek színhelyet. A főváros leghíresebb múzeumai a Szépművészeti Múzeum, a Történeti Múzeum és a Museo del Cine. Jó ha tudjuk, hogy Buenos Aires nagyon drága város, ha olcsóbb szálláshelyet keresünk, a Congreso negyedben próbálkozzunk! 









Teatro Colon
 

 

Válogasson útjaink közt téma szerint!