+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Ausztrália és Új-Zéland II.

Új-Zéland, Új-Zéland

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: leírás szerint
Utazás módja: Repülővel
Időtartam:
Típus: Körutazás
Indulás:
A II-es körutazásunkat kibővítettük egy négynapos kirándulással a szubtrópusi éghajlatú Észak-Ausztráliába, ahol Földünk egyik nevezetes természeti csodája, a Nagy-korallzátony található. Itt a dzsungel élővilágával és az ausztrál bennszülöttek életével is megismerkedhetünk, valamint egy kis pihenésre is nyílik lehetőség.
Új-Zélandon ennél az utazásnál több idő jut az Északi-sziget látnivalóira, ezenkívül a Déli-szigeten tett körutazásunkat is meghosszabbítottuk egy nappal, így a fő attrakció, a fjordvidék bebarangolására egy nap helyett kettőt tudunk szánni.

Utazás

A Budapest – Sydney – Cairns – Sydney – Christchurch / Queenstown – Auckland – Melbourne – Budapest útvonalon menetrend szerinti repülőjáratokkal. Ausztráliában és Új-Zélandon légkondicionált autóbuszokkal.
Több szempontból is előnyös az Emirates járataival utazni Ausztráliába:
1. A budapesti felszállás és a sydney-i megérkezés között eltelt idő mindössze 20-21 óra.
2. Nem nyugat felé repülünk először, hanem Budapestről egyenesen délkelet felé, Ausztrália irányába.
3. Az utazás során mindössze egyszer kell leszállni, amikor Dubaiban átszállunk.
4. Így már a 2. nap estéjén megérkezünk Ausztráliába. Igaz, hogy így egy éjszakai szállással több van a részvételi díjban, de a 3. napi programra pihenten indulhat a csoport.

Szállás

19 éjszaka 3-4 csillagos szállodákban, kétágyas, fürdőszobás szobákban.

Ellátás

19 bőséges reggeli, valamint 3 főétkezés (ebéd a 10. napon, vacsora a 11. és a 18. napokon). További ebédet vagy vacsorát a részvételi díj nem tartalmaz. (A szállodákban, illetve környékükön többféle étkezési lehetőség van, a kiválasztásban az idegenvezető természetesen segítséget nyújt.)


1. nap:
Elutazás Ferihegyről menetrend szerinti járatokkal, egyszeri átszállással Sydneybe.

2. nap:
Érkezés Sydneybe, transzfer a szállodába (1 éj).

3. nap: Canberra
Délelőtt utazás Canberrába, Ausztrália sajátos hangulatú fővárosába. Canberra a Sydney és Melbourne közti versengésnek köszönheti létét, a XX. században építették fel, a világ egyik legmodernebb fővárosa lett, amely ugyanakkor számos szép parkkal, zöldterülettel rendelkezik. A városnézés során meglátogatjuk az új parlament épületegyüttesét is, melyet 1988-ban avatott fel II. Erzsébet királynő. A parlament tetejéről gyönyörű panoráma nyílik az egész városra. A városnézés után szabadidő, ezalatt lehetőség lesz vagy a Nemzeti Galéria, vagy a Világháborús Emlékműnél található katonai múzeum megtekintésére. Ez utóbbi igazi csemegét jelent a történelem kedvelőinek, a világ egyik leglátványosabb háborús múzeumáról van szó. Szállás Canberrában (1 éj).

4. nap: Kék-hegység
Utazás a Kék-hegységbe, mely Sydney lakóinak a kedvenc kirándulóhelye (ősi eukaliptusz erdők, gyönyörűszép völgyek, szakadékok, vízesések). Az UNESCO világörökséghez tartozó hegység jelképe a Jamison-völgyből 300 méteres magasságba nyúló három egymás melletti sziklatömb, a „Három Nővér”. Lehetőség lesz a Scenic Railway és az üvegpadlójú Scenic Skyway kipróbálására. Az előbbi a helyiek szerint a világ legmeredekebb vasúti pályája, az utóbbi pedig egy közel 300 méter mély völgy két oldalát köti össze. A völgybe lezúduló Katoomba-vízesés lélegzetelállító látvány. Szállás a Kék-hegységben (1 éj).

5. nap: Featherdale állatkert, Cairns
Ausztráliai programunkat a Sydney melletti Featherdale állatkert meglátogatásával folytatjuk, mely arról nevezetes, hogy itt kizárólag Ausztráliában őshonos állatokat láthatunk (koala, kenguru, wombat, tasmán ördög, dingó, emu, pingvin, óriáskrokodil, ausztráliai hangyászsün, kazuár stb.). Nagy élmény lesz a kenguruk simogatása és a fényképezkedés a koalákkal.
Továbbutazás Sydney repülőterére, repülés menetrend szerinti járattal Cairns városába, a Korall-tenger partjára. Cairns Ausztrália szubtrópusi éghajlatú északi részének fő turistavárosa, köszönhetően annak a ténynek, hogy itt van a legközelebb a Nagy-korallzátony a kontinenshez. A megérkezést követően transzfer a tengerparti sétánytól néhány percre található, központi fekvésű szállodához (4 éj).

6. nap: Cairns, Nagy-korallzátony, Green-sziget
Szabadprogram, pihenés, lehetőség strandolásra.
Fakultatív program: Egész napos hajókirándulás a Cairnstől 27 km-re található Green-szigetre, a Nagy-korallzátony legközelebbi szigetére. A Nagy-korallzátony Földünk egyik legismertebb természeti csodája, 2300 km hosszan húzódik Ausztrália északkeleti partjai mentén.
Utasaink üvegfenekű hajóról és ún. féltengeralattjáróról egyaránt tanulmányozhatják a korallokat, de a sziget homokos strandján lehetőség lesz fürdésre és sznorkelezésre is (felszerelést térítés ellenében biztosítanak). A pici sziget nagy részét dzsungel borítja, található itt egy kellemes tanösvény, valamint az érdeklődők megnézhetik a Marineland Melanesia nevű parkot is (óriáskrokodilok, teknősök, korallok, bennszülöttek fafaragásai stb.).
A fakultatív program ára: 55.500 Ft, mely tartalmazza a hajózáson kívül a kikötői transzfert, a büféebédet, valamint a korallok bemutatását a féltengeralattjáróról és az üvegfenekű hajóról.

7. nap: Cairns, Kuranda, vonatozás és felvonózás az esőerdőben, bennszülött park
Szabadprogram, pihenés, lehetőség strandolásra.
Fakultatív program: Egész napos kirándulás Cairns környékén. A hegyekben, a Barron folyó partján található egy hangulatos kisváros, Kuranda, mely kiváló piacairól ismert. Az odautat egy panorámavasúttal tesszük meg a világörökséghez tartozó esőerdőn keresztül. A másfél órás vonatozás alatt 15 alagúton és 40 hídon megyünk át. Az utazás csúcspontja a Barron folyó lenyűgöző vízesése, a többnyire bővizű trópusi folyó 260 méter magasból zúdul le, felejthetetlen látvány. (Itt 10 percre megáll a vonat.) Kurandából ellátogatunk a Rainforestation Parkba, ahol Ausztrália őslakóinak kultúrájával, legendáival, életmódjával, táncaival, zenéivel ismerkedünk. A bennszülöttek a vadászfegyvereik, köztük a bumeráng használatát is megmutatják a látogatóknak.
A visszautazáshoz a Skyrail („égi vasút”) kabinjait használjuk. A 40 perces utazás a dzsungel felett, a hihetetlenül gazdag vegetáció tanulmányozása fentről egészen különleges élmény.
A fakultatív program ára: 52.400 Ft.

8. nap: Cairns
Szabadprogram, pihenés, lehetőség strandolásra. Cairnsnél a tengerpart nem alkalmas fürdésre, a turisták vagy a szállodák medencéit használják, vagy pedig a kikötőnél lévő ún. lagúnát. Ez tulajdonképpen egy hatalmas (közel futballpálya nagyságú) tengervizes medence, mely minden korosztály igényeit kielégíti. Cairnsben sok egyéb lehetőség is van a szabadidő kellemes eltöltésére: rengeteg üzlet, étterem, kávézó, de érdekes a város múzeuma és a Flecker Botanikus Kert is.
Azért is előnyös ennek a szabadnapnak a beiktatása, mert nagyon rossz időjárás esetén előfordulhat, hogy a hajók nem közlekednek a Nagy-korallzátonyhoz. Ebben az esetben ezen a napon lesz lehetőség a kirándulást pótolni.

9. nap: Sydney
Transzfer Cairns repülőterére, utazás Sydneybe, Ausztrália legnagyobb városába.
Sokak szerint a Port Jackson-öböl partján elterülő Sydney a világ legszebb fekvésű nagyvárosa. Csodálatos fekvéséről utasaink is meggyőződhetnek, hiszen a megérkezés után felmegyünk a Sydney Tower közel 300 méter magasan lévő körkilátójába. Ezt a panorámát nem egykönnyen felejti el az ember. Ezután közös séta a belvárosban (sétálóutcák, felhőkarcolók, katedrális, régi városháza, Queen Victoria Building stb.). Ez utóbbi egy gyönyörűszép XIX. század végi bevásárlóközpont. Szállás Sydney központjában (2 éj).

10. nap: Sydney
Délelőtt autóbuszos városnézés Sydneyben. Örök emlék marad utasainknak a sok szép villa, a rend, a tisztaság, a gondozott kertek, a mediterrán jellegű növényzet. A városnézés egyik csúcspontját jelenti a „Mrs Macquarie’s Chair” nevű kilátópont felkeresése, ahonnan remekül látszik mind a gyönyörű Port Jackson tengeröböl, mind a felhőkarcolók negyede, mind pedig Sydney jelképei: a világhírű operaház és a hatalmas Harbour Bridge (a Kikötő híd), melynek felső íve több mint 130 méter magasan van. A városnézés során egészen a Csendes-óceán partjáig megyünk. Itt található a legendás hírű Bondi Beach, a hullámlovasok paradicsoma.
A déli órákban egy ebéddel egybekötött másfél órás panoráma-hajókiránduláson vesz részt a csoport a Port Jackson-öbölben. Ez a sétahajózás ebben a csodálatos öbölben minden sydney-i látogatásnak kötelező része. Délután szabad program, ezalatt először lehetőség lesz részt venni egy vezetett túrán az operaház belsejében. Ezt követően séta a Királyi Botanikus Kertben, ami kiváló alkalom Ausztrália különleges növényvilágával való ismerkedésre.

11. nap: Arthur-hágó panorámaútja
Délelőtt elutazás Sydneyből Új-Zéland Déli-szigetére. Érkezés Christchurch repülőterére a délutáni órákban (helyi idő szerint), majd továbbutazás autóbusszal a sziget nyugati partvidékére egy gyönyörűszép panorámaúton, az Arthur-hágón keresztül (fotószünetek). Már az első új-zélandi napunkon ízelítőt kapunk a Déli-Alpok csodás tájaiból, szinte minden kanyar után más szépségben gyönyörködhetünk. Szállás a Tasmán-tenger partján fekvő kisvárosban, Greymouthban vagy környékén (1 éj).

12. nap: Punakaiki – Palacsinta-sziklák, Shantytown, Franz Josef-gleccser
Délelőtt utazás egy látványos tengerparti úton Punakaiki falucskába, a Paparoa Nemzeti Park területén található Palacsinta-sziklákhoz (Pancake Rocks). Felejthetetlen élmény a körséta a morajló tenger fölé emelkedő különleges sziklaalakzatok között, szerencsés esetben még a gejzírszerű vízköpő kürtők (blowhole-ok) is tanulmányozhatóak.
A következő programunk Shantytown, az egykori aranyásó város helyén létrehozott nagyszerű skanzen. Utasaink itt megismerkedhetnek egyrészt egy XIX. század végi új-zélandi kisváros életével, másrészt a korai aranyásók munkájával, életkörülményeivel. Lehetőség lesz az aranymosás kipróbálására is.
Délután továbbutazás a Déli-Alpok nyugati lábainál, a Tasmán-tenger mentén Franz Josef Glacier falucskába. A Déli-sziget nyugati partvidékének nagy nevezetessége az egymás közelében lévő Franz Josef- és Fox-gleccser. Mindkettő a Déli-Alpok legmagasabb csúcsaitól indul, és a tengerszint felett mindössze 300 méteres magasságban végződik. Lehetőség sétára a Franz Josef-gleccserhez vagy pedig jó idő esetén fakultatív helikopteres sétarepülésre a gleccserek és hegyóriások világába. Szállás Franz Josef Glacier faluban (1 éj).

13. nap: Matheson-tó, Thunder Creek-vízesés, Haast-hágó, Blue Pools
Délelőtt először a Matheson-tóhoz utazunk. A mérsékelt égövi esőerdőben található bűbájos tó partjáról tiszta időben nagyszerű panoráma nyílik a Mount Cookra, Új-Zéland legmagasabb hegycsúcsára (3754 m).
Ezt követően továbbutazás szép alpesi tájakon keresztül (fotószünetek). Pihenő a sűrű esőerdőben található Thunder Creek-vízesésnél. Ezután a Haast-hágón átkelve az érdeklődők egy könnyű sétát tehetnek egy csodás természeti látnivaló, a Blue Pools-túra útvonalán, amely egy gyönyörű, türkizkék vizű, mély folyami szurdok látványos függőhidakkal (oda-vissza összesen 1 óra gyaloglás nagyrészt sík terepen). Továbbutazás a Wanaka- és a Hawea-tó érintésével Queenstownba, a Déli-sziget turisztikai fővárosába, szállás (1 éj).

14. nap: Fjordvidék, Milford Sound, Mirror Lakes (Tükör-tavak)
Utazás a fjordvidékre Új-Zéland egyik legszebb panorámaútján. A fjordok leghíresebbike, a Milford Sound sokak szerint a világ egyik leglenyűgözőbb természeti csodája. Az új-zélandi fjordok közül egyedül ez a fjord van közvetlen összeköttetésben az ország úthálózatával, tehát a turisták számára a legkönnyebben megközelíthető (igaz, hogy minimum négy órát kell buszozni Queenstowntól a fjord csücskéig).
A fjordon tett jó másfél órás sétahajózás óriási élmény, a hatalmas hegyek, a vízesések látványán kívül szerencsés esetben a hajóról az állatvilág is tanulmányozható (fókák, pingvinek, delfinek).
A hosszú autóbuszos utazás során természetesen fotószüneteket tartunk, például a bűbájos Tükör-tavaknál.
Szállás a fjordokhoz legközelebb eső kisvárosban, Te Anauban (2 éj).

15. nap: Te Anau, fjordvidék, Doubtful Sound
Szabadprogram, pihenés Te Anauban, az azonos nevű alpesi tó partján fekvő városkában.
Fakultatív program: Doubtful Sound
Egész napos kirándulás autóbusszal, hajóval, megint autóbusszal és megint hajóval, majd vissza.
A fjordok szerelmesei szerint egy hely van a világon, amelyik lenyűgözőbb a Milford Soundnál, ez pedig Új-Zéland másik viszonylag egyszerűen elérhető fjordja, a Doubtful Sound. Igaz, megközelítése jóval bonyolultabb a Milford Soundnál, hiszen először a nagy hegyek között fekvő Manapouri-tavon kell 45 percet hajózni, majd a tó nyugati csücskéből induló földúton szállítják a turistákat a fjordig egy látványos útvonalon, az esőerdőn keresztül. A Wilmot-hágó után a fjordra nyíló panoráma lélegzetelállító látvány.
Mivel a Doubtful Sound jóval hosszabb a Milford Soundnál, itt háromórás hajókiránduláson vesznek részt a turisták. A különös formájú hegyóriások, az érintetlen természet, a mérsékelt övi esőerdő, a rengeteg vízesés, a fjordban lévő szigetek együttese lázba hozza a természeti szépségeket szerető utazókat. A legmagasabb vízesés több mint 700 méter magasból zúdul le.
A fakultatív program ára: 72.500 Ft (garantált indulás).
Bár maga ez a kirándulás több mint 70.000 forintba kerül, úgy gondoljuk, hogy megéri részt venni rajta, hiszen egészen egyedülálló látványról van szó. Azért is előnyös két napot a fjordvidéken tölteni, mert sajnos itt elég gyakoriak az esőzések, viszont mivel jellemző módon gyakran változik az időjárás, az azért elég ritka, hogy két egymást követő nap folyamatosan csapadékos legyen.

16. nap: Kawarau folyó, Arrowtown, Queenstown
Kora délelőtt visszautazás Queenstown környékére, ahol a nap további részét töltjük. A Wakatipu-tó partján található szép fekvésű Queenstownt szokták nevezni az extrém sportok világfővárosának is. Nem véletlen, hogy a város közelében a Kawarau folyó szurdoka felett átívelő híd volt a helyszíne a világon először a bungee jumping halálugrásnak. Látogatás ezen a „történelmi” helyen, ahol szinte állandóan lehet látni bungee jumpingosokat.
Ezt követően ismerkedés egy bájos kisvárossal, Arrowtownnal. Az egykori aranyásó város központját mintaszerűen felújították, itt található a nívódíjas Lakes District („tóvidék”) Múzeum.
A kora délutáni órákban felvonóval felmegyünk a Queenstown városközpontja felett emelkedő hegycsúcsra, ahonnan pazar panoráma nyílik a városra, a tóra és a környező hegyvilágra. Ezt követően rövid közös séta, majd szabad program Queenstown hangulatos városközpontjában. Lehetőség lesz részt venni valamilyen egyéb programon: Kivipark, Shotover Jet. Ez utóbbi programot a kalandkedvelő utasainknak ajánljuk. A 15 személyes csónakok 70-80 km/órás sebességgel száguldanak a Shotover folyó kanyonjában, gyakran 360 fokos fordulatot tesznek. Bővebb információ: www.shotoverjet.com
Szállás Queenstownban (1 éj).

17. nap: Auckland
Elutazás Queenstown repülőteréről az Északi-szigetre, Aucklandbe, ismerkedés a várossal. Auckland Új-Zéland egyetlen igazi nagyvárosa, itt él az ország lakosságának egyharmada, közel másfél millió ember. A szép fekvésű várost szinte minden oldalról tengeröblök és szigetek határolják, itt minden negyedik embernek van hajója. Ezért is nevezik Aucklandet a vitorlák városának. Szállás a városközpontban (1 éj).

18. nap: Waitomo-barlang, Rotorua (gejzírek, maori kultúra)
Elutazás az Északi-sziget egyik nagy attrakciójához, a Waitomo-barlanghoz, ahol a szép cseppköveken kívül az új-zélandi barlangok jellegzetes állatait, a parázsférgeket is láthatjuk. Amikor minden mesterséges fényt lekapcsolnak a vezetők, az az ember érzése, hogy az éjszakai csillagos égbolt van a feje felett.
Továbbutazás Rotoruába, mely város és környéke az Északi-sziget legnépszerűbb turisztikai desztinációja. Köszönhető ez egyrészt a híres geotermikus jelenségeknek, másrészt Rotorua a maori kultúra fő központja. (A maorik Új-Zéland őslakosai, akik az európaiak XVIII. század végi megjelenésekor jóval magasabb szinten voltak a fejlődésben, mint Ausztrália őslakosai.)
A megérkezés után egy kis ismerkedés következik Rotoruával, az azonos nevű tó partján fekvő várossal, majd a város melletti Whakarewarewa geotermikus területre látogatunk, ahol nagy eséllyel több látványos gejzírt lehet megcsodálni. Ugyanitt található egy kiviház és egy maori kulturális központ (hagyományos maori házak, kézművesek). Este egy maori folklórprogramon vesz részt a csoport, melyhez bőséges büfévacsora is tartozik. Szállás Rotoruában (1 éj).

19. nap: Agrodome, Auckland
Folytatjuk az ismerkedést az Északi-szigettel. Új-Zélandon nagyon fejlett az állattenyésztés. Bármerre jár az ember az országban, mindenfelé legelésző birkákat vagy teheneket lehet látni. Délelőtt a Rotorua melletti Agrodome-ban nézünk meg egy előadást, melynek legérdekesebb része a birkanyírás és a birkaterelő kutyák ügyességének bemutatása. Visszautazás Aucklandbe, transzfer a repülőtérre, majd továbbrepülés Ausztrália második legnagyobb városába, Melbourne-be. Transzfer a városközpont közeli szállodába (2 éj).

20. nap: Melbourne, Great Ocean Road (Nagy Óceáni Út)
Szabadprogram Melbourne-ben, lehetőség pihenésre, a város egyéni felfedezésére.
Fakultatív program: Egész napos kirándulás a Great Ocean Road (Nagy Óceáni Út) mentén. Melbourne-től nyugatra az 1920-as években építettek egy több mint 200 km hosszú tengerparti utat, mely az ausztrálok szerint a világ legszebb autóútja. Bár ez valószínűleg túlzás, mindenképpen nagy élményt jelent az utazás ezen a panorámaúton (gyönyörű tájak, látványos tengeröblök, rengeteg szörfös, hangulatos üdülővárosok, szép villák). Szerencsés esetben útközben szabadon élő koalákat és kengurukat is láthatunk. Az út egy szakasza az Otway Nemzeti Parkon vezet keresztül (mérsékelt égövi esőerdő). Az utazás csúcspontját a „Tizenkét Apostol” megtekintése jelenti. Ezek a hatalmas partmenti sziklatömbök több mint 60 méter magasra emelkednek ki az örvénylő óceánból.
Felhívjuk a figyelmüket, hogy a kirándulás során összesen kb. 500 km buszozásra kell számítani, de a természeti szépségek kedvelőinek a látvány megéri a hosszú utazást.
A fakultatív program ára: 29.500 Ft (garantált indulás).

21. nap: Melbourne
Félnapos városnézés Victoria állam fővárosában. Melbourne nagyon hangulatos, kellemes város sok-sok szép épülettel, parkkal, zöldterülettel. A városnézés néhány fő állomása: az UNESCO világörökséghez tartozó Royal Exhibition Building; a neogótikus Szent Patrick-katedrális; a Fitzroy Gardens (egy gyönyörűszép park, benne a Cook’s Cottage, Ausztrália legrégibb épülete); az Olimpiai negyed; a XXII. századot idéző Federation tér; a Botanikus kert a világháborús emlékművel, mely az ókori világ hét csodája közé tartozó Halikarnasszoszi mauzóleum mintájára épült; az Albert Park, ahol a Forma-1-es autóversenyeket tartják stb.
A városnézés után szabad program, idegenvezetőnkkel lehetőség felmenni a 2006-ban épült Eureka-torony kilátóteraszára (Melbourne legmagasabb felhőkarcolója).
Kora este transzfer a melbourne-i repülőtérre, elutazás menetrend szerinti járatokkal, egyszeri átszállással Budapestre.

22. nap:
Érkezés Ferihegyre a menetrend szerint.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Időpontok Teljes részvételi díjak
2023. nov. 11 - dec. 2.  - árak lekérésre
 
2023. nov. 18 - dec. 9.  2.149.000 Ft + 298.000 Ft (reptéri ill.) = 2.447.000 Ft  
 

A teljes részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket (beleértve az összes belső járatot is) a 23 kg-os feladható poggyásszal, a reptéri illetéket, a 19 éjszakai szállást a fent megadott ellátással, az útlemondási biztosítást, az idegenvezetést a budapesti indulástól a budapesti érkezésig, a transzfereket, a helyi autóbuszos közlekedést és a felsorolt programokat, valamint a következő belépődíjakat: Featherdale állatkert, Sydney Tower, hajókirándulás Sydneyben, Shantytown, hajózás a Milford Soundon (fjordon), felvonó Queenstownban, Waitomo-barlang, Rotoruában a geotermikus terület, a maori kulturális központ, a maori folklórprogram és az Agrodome. (Egyes nevezetességek ingyen látogathatóak, például Canberrában a Parlament, a Nemzeti Galéria és a katonai múzeum.) További fakultatív lehetőségek ide kattintva.

Egyágyas felár: 619.000 Ft

Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 520 Ft/nap

A szabad helyekről munkatársaink adnak tájékoztatást! Kérje ajánlatunkat!

 

Érintett desztinációk:

Új-Zéland


Milford Sound:
Jégkorszakok faragták ilyen drámain varázslatossá e tájat. Huszonkét kilométer hosszú és a Fjordland Nemzeti Park leghíresebb attrakciója. Az 1600 méter magas Mitre Peak uralja a tájat, gránit sziklái szegélyezik, a csendes mély vizek a jéggel borított hegycsúcsokat tükrözik, vízesések zuhannak a szikla tetejéről alá, palackorrú delfinek játszadoznak a habzó vízben. Hajóval, kajakkal is bejárható, de gyalogos túrákra is be lehet nevezni. A hajóút élettelibb, fókák, pingvinek és delfinek nyüzsögnek közel s távol, olyan az egész, mint egy hatalmas színpadi játék. A gyalogos túra izgalmasabb,  Milford Trackre legalább egy évvel korábban kell jelentkezni. A világ egyik legszebb gyalogos, négynapos  túrája, akkor is, ha esik. Mert itt gyakran. Egy irányba vezet az út, társaidon kívül egy teremtett lélekkel sem találkozol. Legfeljebb esténként, a szálláson.



Fox és a Franz Josef Gleccser:

A két gleccser egyedülálló csodája, hogy a tengerszint felett 240 méterrel érnek véget, az európai gleccserek általában 2000 méter felett figyelhetők meg. Ráadásul a két gleccser felső hó és jégtakarója gyorsan hízik, így nagy sebességgel jut le a völgybe. Míg a világ völgygleccserei évente 10-20 métert mozognak, húzódnak előre, itt a napi mozgás eléri a 2 métert is. A  kanyargós mederben lefelé húzódó hó és jég a hegynek ütközve szakadékokat, hasadékokat és önálló jégtömböket hoz létre, nagy összevisszaságban, szabálytalan felszínű, labirintusszerű jégfolyamot formázva. A turisták fél- és egész napos túrák közül választhatnak, a gleccser tetejére gyalog, félútig busszal, vagy akár helikopterrel is feljuthatnak. A túrák útvonala az elsőre félelmetes és veszélyes havas-jeges felszínen vezet, a vezetők azonban gondoskodnak arról, hogy mindenki hamar biztonságban érezze magát. És megfelelő védőöltözetet és hágóvasat is biztosítanak.  A két, egymástól 20 kilométerre fekvő gleccser lábánál kisebb települések szolgálnak remek kiindulópontul. Igaz, ide nyolc órás buszos utazással juthatsz el Queenstownból vagy repülővel.



Wai-O-Tapu Thermal Park:

Wai-O-Tapu, azaz a Szent Víz vidéke változatos és színes geotermikus élményt kínál. A  természetes medencékben forrásban lévő sár, buborékok és a böfögés.  Gejzírek, kénes ásványi teraszok és gőzölgő medencék mellet vezet el az út, a feltörő víz akár 100 fokos is lehet. Hihetetlen világ. A vulkanikus thermal parkban a Lady Knox gejzír minden nap pontosan 10:15-kor tör a magasba. Átlagosan hat-hét,  kedvező  esetben akár húsz méter magasra és egy órán át. Mivel a park aktív vulkanikus területen fekszik, így közelről lehet megcsodálni a fortyogó vulkáni krátertavakat és más vulkanikus képződményeket.




Bay of Islands:

Híresen gyönyörű tengerparti táj az Északi-sziget mentén. Kis öblökkel, homokos strandokkal, apró településekkel tagolva. Paihia, Waitangi és Russell a központi terület,  innen indulnak  a szervezett túrák. Vitorlásokkal és sétahajókkal fedezhető fel a táj, de ideális a kajakozásra, úszásra, búvárkodásra és a horgászatra is. Az öböl történelmi jelentőségű,  1840-ben itt,  Waitangiban kötöttek szerződést a brit telepesek és a maori törzsek. Igaz, hogy mit tartalmaz a szerződés, az máig vitatott, mert az angol és maori nyelvű változat a jogokról másként fogalmaz…


Gasztronómia: Új-Zéland konyhájának van egy kis angolos zamata, amit a mindenhol kapható hal-krumpli páros és rostonsült marhaszelet bizonyít a legjobban. De Polinézia és Dél-Kelet Ázsia egzotikus ízei is inspirálták az új-zélandi gasztronómiai palettát.

Térség: Új-Zéland

Város: Új-Zéland fjordjai

Új-Zéland


Milford Sound:
Jégkorszakok faragták ilyen drámain varázslatossá e tájat. Huszonkét kilométer hosszú és a Fjordland Nemzeti Park leghíresebb attrakciója. Az 1600 méter magas Mitre Peak uralja a tájat, gránit sziklái szegélyezik, a csendes mély vizek a jéggel borított hegycsúcsokat tükrözik, vízesések zuhannak a szikla tetejéről alá, palackorrú delfinek játszadoznak a habzó vízben. Hajóval, kajakkal is bejárható, de gyalogos túrákra is be lehet nevezni. A hajóút élettelibb, fókák, pingvinek és delfinek nyüzsögnek közel s távol, olyan az egész, mint egy hatalmas színpadi játék. A gyalogos túra izgalmasabb,  Milford Trackre legalább egy évvel korábban kell jelentkezni. A világ egyik legszebb gyalogos, négynapos  túrája, akkor is, ha esik. Mert itt gyakran. Egy irányba vezet az út, társaidon kívül egy teremtett lélekkel sem találkozol. Legfeljebb esténként, a szálláson.



Fox és a Franz Josef Gleccser:

A két gleccser egyedülálló csodája, hogy a tengerszint felett 240 méterrel érnek véget, az európai gleccserek általában 2000 méter felett figyelhetők meg. Ráadásul a két gleccser felső hó és jégtakarója gyorsan hízik, így nagy sebességgel jut le a völgybe. Míg a világ völgygleccserei évente 10-20 métert mozognak, húzódnak előre, itt a napi mozgás eléri a 2 métert is. A  kanyargós mederben lefelé húzódó hó és jég a hegynek ütközve szakadékokat, hasadékokat és önálló jégtömböket hoz létre, nagy összevisszaságban, szabálytalan felszínű, labirintusszerű jégfolyamot formázva. A turisták fél- és egész napos túrák közül választhatnak, a gleccser tetejére gyalog, félútig busszal, vagy akár helikopterrel is feljuthatnak. A túrák útvonala az elsőre félelmetes és veszélyes havas-jeges felszínen vezet, a vezetők azonban gondoskodnak arról, hogy mindenki hamar biztonságban érezze magát. És megfelelő védőöltözetet és hágóvasat is biztosítanak.  A két, egymástól 20 kilométerre fekvő gleccser lábánál kisebb települések szolgálnak remek kiindulópontul. Igaz, ide nyolc órás buszos utazással juthatsz el Queenstownból vagy repülővel.



Wai-O-Tapu Thermal Park:

Wai-O-Tapu, azaz a Szent Víz vidéke változatos és színes geotermikus élményt kínál. A  természetes medencékben forrásban lévő sár, buborékok és a böfögés.  Gejzírek, kénes ásványi teraszok és gőzölgő medencék mellet vezet el az út, a feltörő víz akár 100 fokos is lehet. Hihetetlen világ. A vulkanikus thermal parkban a Lady Knox gejzír minden nap pontosan 10:15-kor tör a magasba. Átlagosan hat-hét,  kedvező  esetben akár húsz méter magasra és egy órán át. Mivel a park aktív vulkanikus területen fekszik, így közelről lehet megcsodálni a fortyogó vulkáni krátertavakat és más vulkanikus képződményeket.




Bay of Islands:

Híresen gyönyörű tengerparti táj az Északi-sziget mentén. Kis öblökkel, homokos strandokkal, apró településekkel tagolva. Paihia, Waitangi és Russell a központi terület,  innen indulnak  a szervezett túrák. Vitorlásokkal és sétahajókkal fedezhető fel a táj, de ideális a kajakozásra, úszásra, búvárkodásra és a horgászatra is. Az öböl történelmi jelentőségű,  1840-ben itt,  Waitangiban kötöttek szerződést a brit telepesek és a maori törzsek. Igaz, hogy mit tartalmaz a szerződés, az máig vitatott, mert az angol és maori nyelvű változat a jogokról másként fogalmaz…


Gasztronómia: Új-Zéland konyhájának van egy kis angolos zamata, amit a mindenhol kapható hal-krumpli páros és rostonsült marhaszelet bizonyít a legjobban. De Polinézia és Dél-Kelet Ázsia egzotikus ízei is inspirálták az új-zélandi gasztronómiai palettát.

Térség: Körutazás Új-Zélandon

Város: Körutazás Új-Zélandon


Ausztrália

Ausztrália térképeHat állam és két független terület alkotja a szövetségi államot. Az európaiak először Sydneynél, Új-Dél Wales-ben alapítottak új telepeket 1788-ban. Mára Sydney Ausztrália legnagyobb városa. Victoriaszinte mindenben a második: a második legkisebb állam, ám egyben a második legnépesebb is, és fővárosa Melbourne, a második legnagyobb ausztrál város. Queensland Cape York trópusi esőerdőitől a délebbi mérsékelt égövig húzódik. Északkeleti partjainál fekszik a Nagy Korall Zátony (Great Barrier Reef), délebbre fővárosa, Brisbane és a környező tengerpartok ( Sunshine, Gold Coast) nyújtanak feledhetetlen élményeket. Dél-Ausztráliát egy magán gyarmatbizottság alapította, így nem voltak fegyencek a területén. Adelaide, a főváros kétévente a nemzetközi Adelaide Fesztiváltnak ad otthont. Nyugat-Ausztrália körülbelül Nyugat-Európa területével azonos méretű és lakosságának nagyjából háromnegyede, kb. 1.38 millió a fővárosban, Perthben él. A kontinenstől a Bass-szoros választja el Tazmaniát és számos kis Kenguru Beachtársszigetét, amelyek együtt képezik az ország legkisebb államát, melynek fővárosa Hobart. Az Északi Terület két Franciaországnyi vidéken fekszik, népessége azonban mindössze kétszázezer fő. Fővárosa Darwin, a legjelentősebb szárazföldi települése pedig Alice Springs. Az Északi Területen található a párját ritkító természeti képződmény, az Uluru, valamint a Kata Tjuta és a növény- és állatvilágára joggal büszke Kakadu Nemzeti Park. A Fővárosi Területet 1911-ben alapították Új-Dél Wales-en belül, amikor is az új főváros, Canberra életre kelt. Itt találhatók olyan fontos nemzeti és szövetségi intézmények, mint a Szövetségi Parlament, a Nemzeti Könyvtár, Ausztrália Nemzeti Képtára, a Nemzeti Múzeum, a Legfelsőbb Bíróság és az Ausztrál Háborús Emlékmű.

Ausztrália történelme is különleges. Az ország őslakosai, az Aboriginek, magukénak tudhatják a világ leghosszabb egybefüggő kultúrális történelmét, hisz eredetük az utolsó Ausztrál őslakosokJégkorszakig nyúlik vissza. Bár sok vita folyik az ország őskori történelméről, az azért széles körben elfogadott tény, hogy az első ember Indonézia területéről hajózhatott át kb. 70.000 évvel ezelőtt.

1606-ban a spanyol Torres vitorlázott át azon a szoroson, ami Ausztráliát elválasztja Pápua-Új Guineá-tól. Holland felfedezők eljutottak Tazmánia északi és nyugati partjáig és az első angol felfedező, William Dampier északnyugaton lépett először a kontinensre 1688-ban. Majd egy évszázadig semmi sem történt, amikor is 1770-ben Cook kapitány az Endeavour fedélzetén egy tudományos utat vezetett a Csendes-óceán déli részére, hogy az addig Új-Hollandiának nevezett részt, a kontinens keleti partját, a Brit Koronához csatolja. Az amerikai függetlenségi háború után a britek fegyenceiket oda már nem tudták szállítani, így a Cook-kal együtt utazó Sir Josheph Banks Ausztráliát javasolta e célra. Az első, 11 hajóból álló flotta, ami 1500 embert hozott, körülbelül 700 fegyenccel 1788 januárjában kötött ki Botany Bay-nél. Phillip kormányzónak a Sydney Harbour jobban tetszett, így január 26-án ott kötött ki. Ezt a dátumot ünneplik azóta Ausztrália Napjaként. A következő 80 évben hozzávetőlegesen 160 ezer fegyencet küldtek a kontinensre. Az Ausztrál Nemzetközösséget 1901-ben alapították meg Hat Állam Szövetségi Alkotmányának a kihirdetésével. Az alapító atyák egy új szellemiségű, demokratikus államnak tették le az alapjait. 

Michaelmas Cay

Dél-Ausztrália fővárosa, Adelaide egy elegáns város egy park közepén. A William Light Adelaideezredes által 1836-ban tervezett városközpont széles utcák alkotta, egy négyzetmérföld nagyságú utcahálózat mentén helyezkedik el, és barátságos koloniális stílusú épületegyüttest alkot. A belváros nevezetességei gyalog könnyűszerrel megközelíthetőek, és szinte lehetetlen eltévedni.

Adelaide és Melbourne között, még épphogy Új-Dél Wales határain belül található a vulkanikus eredetű Mount Gambier, amelynek legnagyobb látványossága a Kék Tó. E hatalmas vulkanikus tó partjára épült települések egyik látványossága a skanzen jellegű Hahndorf falucska, Ausztrália legrégibb német települése, amelyet 1839-ben alapítottak. Ugyan a falu ma is otthont ad kb. 2000 embernek, de igazi németes jellegét mára már csak néhány épület, a mindenhol kapható bratwurst, kuchen és a kézműves termékek őrzik.

BarossaA Barossa- és Eden-völgyekből álló Barossa a világ legnagyobb bortermelő vidéke. A húsz kilométer szélességű és kb. harminc kilométer hosszúságú terület gazdag európai kultúrával rendelkezik, német és angol jellegű falvak, templomok és udvarházak követik itt egymást. A vidéken hozzávetőleg 50 borház található, ahol Ausztrália legnagyobb bortermelő vállalatai a kisebb magán borgazdászatokkal váltakoznak. Sok helyen rendeznek borkóstolót a pinceajtóban, és a legtöbb borház a hét minden napján nyitva tart.


Flinders-hegység és az Outback:
 Ez a hatalmas tájegység a Melrose melletti Flinders-hegység déli részétől az Adelaide-től 1100 km-re, a Victoria állam északi csücskében lévő Innaminckáig terjed. Az Outback határos az Északi területtel, Queenslanddel, Nyugat-Ausztráliával és Új-Dél Wales-szel. Az Outback az Állam Outbackterületének 80%-át teszi ki, de népessége a lakosságnak csak 1%-a (az Anna Creek szarvasmarhatelep például önmagában kétszer akkora, mint Magyarország). A szélsőséges ellentétek hazája ez, az északi száraz szarvasmarha-legelőktől kezdve a Coongie-tórendszer csodálatos vizes területéig bezárólag.

A vidék hét jelentős nemzeti parkot és természetvédelmi területet foglal magában, és az idelátogatónak néhány napra van szüksége, hogy bebarangolja a Flinders-hegységet és legkevesebb egy hétre, hogy egyáltalán  neki merjen vágni az isten háta mögötti területeknek, az "Outback"-nek. A zord, ám ugyanakkor csodálatos táj tele van fákkal tűzdelt szurdokokkal és a látóhatárig futó sivatagos lapályokkal.

Queensland a déli részén található Aranypart fehér homokjáról világhírű strandjaitól, az északon található, a világ hét csodája egyikeként számon tartott Nagy Korallzátonyig tart. Fraser-szigetDe a világörökség részévé nyilvánított, hihetetlen esőerdők, a púpos bálna, az ódon hangulatú XVIII. századi ausztrál telepes-városok, valamint nyugati irányban a semmihez sem fogható élményt nyújtó Outback - ez is mind-mind Queensland! Ragyogó kék ég, hosszú fehér strandok, korallzátonyok, burjánzó zöld növényzet és meleg, illatos levegő - ezek a Trópusi Északon eltölthető nyaralás közös ismertetőjegyei. 

Az állam fő központja Cairns, a csalogató piacokkal és árkádos üzletsorokkal teli trópusi város. A hely karneváli hangulatát az egész évben idelátogató turisták hada csak növeli. 2003-ban a parti sétány egy Hollywood-i átalakításon esett át, amikor is lagúnákat alakítottak ki, kiépítették a Pier Marketplace-t, ahol a különböző üzletek és éttermek kavalkádja fogadja a látogatókat. Cairns-tól északra parti strandok sora található: a Palm Cove, a Trinity, a Kewarra és az Ellis Beach-ek, ahol a homokos föveny fölött pálmafák hajlonganak lustán a könnyű szélben. Még északabbra Port Douglas üdülőváros található, továbbmenve pedig a lenyűgözően szép Mossman-szurdok, a világörökség részét képező Daintree esőerdő és a Tribulation-fok tárul az utazó szeme elé. A Tribulation-foktól északra következik a York-fok és a szaggatott partvonaláról valamint a zabolátlan és ritkán lakott vadonjairól ismert Gulf Savannah vidéke. Kuranda Vasút

Kuranda Vasút egy olyan fantasztikus élmény, amely kiválóan ötvözi a természet szépségeit az emberi technológia vívmányaival. Harmincnégy kilométeren keresztül kapszkodik felfelé ez a százéves vasút az esőerdőn keresztül, átrobog 15 alagúton, 98 kanyaron fordul be és óvatosan "áttipeg" több mint 40 hídon. A legmegkapóbb látvány a Barron River Vízesés felett átívelő híd - a képeslapra kívánkozó látványt héha nehéz elhinni. A vasút megépítése során elért mérnöki bravúrok az emberiség találékonyságának és kitartásának állít emléket.

Nagy Korallzátony: Ausztrália egyik legnagyobb értéke a gyönyörű zátony, amely Queensland teljes partszakasza mentén végighalad. A világ egyik legnagyszerűbb természeti csodájaként számontartott terület a világ legnagyobb zátonyrendszere.

Nagy Korallzátony

Új-Dél Wales:  Bátran élvezzen mindent, amit az állam kínál: a lélegzetelállító tengerparti strandokat és partvonalat, a Világörökség Nemzeti Parkot, a csak Ausztráliára Sydneyjellemző isten háta mögötti területeket, hófödte síterepeket, a viruló mezőgazdasági területeket és Sydney káprázatos fényeit. Sydney, az ország legrégebben épült városa gazdaságilag is az egyik legfontosabb, és a nevét kivéve az ország fővárosa is. A megszámlálhatatlan jelzővel illethető Sydney örökké vibráló város, amely minden kívánságát teljesíteni tudja, legyen az akár felhőtlen szórakozás, akár ismeretszerzés vagy éppen a teljes kikapcsolódás. Ismerje meg Sydney kikötőjének történelmi múltját hajókirándulás keretében, vagy vegyen ki egy jachtot és fedezze fel a kikötő rejtett öbleit, szűk bejáratait. További kikapcsolódást kínálnak a várostól északra fekvő strandok Manly-től Palm Beach-ig. 

Victoria Ausztrália második legkisebb, az ország délkeleti szegletében található állama, amely még így is kétszer akkora, mint Magyarország. Noha Ausztrália többi államához képest kicsi, mégis bővelkedik a legkülönfélébb tájegységekben és látnivalókban az állam nyugati részén található sivatagtól kezdve a keleten magasodó, síelésre kiválóan Melbournealkalmas, hófödte hegyekig. A délen Ausztrália egyik legszebb tengerpartja, valamint egy vadon élő állatokban igen gazdag nemzeti park által határolt Victoria valóban Ausztrália egyik legsokszínűbb állama. Egyedi és változatos tájainak java az állam fővárosából, Melbourne-ből könnyedén bejárható egynapi kirándulás keretében.

Melbourne - amely a közelmúltban a kanadai Vancouverrel közösen megkapta a világ legjobb városa címet - sokszínű, izgalmakat rejtő, lenyűgöző város. Varázslatos fesztiválokkal és rendezvényekkel büszkélkedik, Ausztrália legjobb bevásárló helye, a remek ételek és kiváló borok szerelmeseinek és a sportok odaadó híveinek hazája.

A Nagy Óceánút végigfut Victoria délkeleti, szaggatott partvidékének vonalán, szinte repíti a látogatót Ausztrália legnagyobb és leginspirálóbb tengerparti kocsiútján. Torquay-Tizenkét Apostoltól a Geelong melletti Nelsonig majdnem 300 kilométeren keresztül nyugati irányban az út sziklák, festői kilátók, vízesések és esőerdők közt kanyarog.

Egyik leglátogatottabb szakasza a Port Campbell Nemzeti Park, ahol természetes állapotában található a bozótos és a kiterjedt területeken élő állatvilág. A zabolátlan tenger és ádáz viharok tépázta partvonal évmilliók alatt megdöbbentő természeti alakzatokká formálódott. A látogató sétálhat a deszkázott parti sétányon vagy a Tizenkét Apostol néven ismert, az óceánból kiemelkedő mészkősziklák mellett vezető gyalogösvényeken, s előbb-utóbb feltűnik a London Bridge elképesztő sziklaalakzata is, amit nem szabad kihagyni.
És bár a London Bridge 1990-ben összeomlott, az óceán felöli oldalán lévő csonk közepén egy újabb, kisebb ív van kialakulóban.

1911 január 1-én alapították az Ausztrál Fővárosi Területet és az év áprilisában írtak Canberraki pályázatot Ausztrália fővárosának megtervezésére. Hosszú elbírálási folyamat után Walter Burley Griffin, egy chicagói tájépítész munkáját hirdették ki győztesnek. Az eredeti elképzelések tükrében egy huszonötezer lakosú várost tervezett főbb államirányító intézményekkel és az ezeknek otthont adó épületekkel. A Molonglo-folyó partjára építették, amelyet ma a Burley Griffin mesterséges tóvá duzzasztottak. Canberra saját külön államigazgatási területen fekszik, amelyet Új-Dél Wales vesz körül. Canberra mind légi, mind vasúton és közúton összeköttetésben áll a többi állammal és azok fővárosaival. A város több pontjáról csodálatos kilátás nyílik a Brindabella Ranges hegyvonulataira, amelyet az állam legnagyobb nemzeti parkja, a Namadgi Nemzeti Park vesz körbe. A terület távoli részei komolyabb hegymászó tapasztalatot igényelnek, míg máshová akár lóháton vagy autóval is el lehet jutni.

Kicsit távolabb, de még mindig csak kétórányi autókázásra található a kontinens legmagasabb hegycsúcsa, a Kosciuszko-hegység. A 2228 méteres csúcs minden A egészséges személy számára elérhető, nem kell hegyet mászni, nyáron akár fel is sétálhatnak rá a túrázók, míg télen sítalpakon közelíthető meg.

Ausztrália "isten háta mögötti vidéke," az Északi-terület a világ utazóinak egyik legkülönlegesebb célállomása.  A trópusi Tetőponttól (Top End) kezdve Ausztrália vörös szívéig bezárólag e vidék olyan élményeket nyújt, amelyek az utazás után még sokáig meg fognak maradni emlékezetében.

Az Ayers-sziklától (Uluru) 462 kilométerre, a MacDonnell-hegység keleti és nyugati láncai közt fekvő Alice Springs egyrészt remek túrázási kiindulópont, másrészt kiváló célállomása az üdülést keresőknek.

A kontinens belsejébe utazni annyi, mint megismerkedni a lenyűgöző végletek hazájával. A vidék zordnak és kietlennek tűnik, jóllehet évezredek óta lakják és átutaznak rajta. A dűnék közt, a disznófüves pusztából kőalakzatok emelkednek ki: a hatalmas Ayers Rock (Uluru) valamint az Olgák (Kata Tjuta) dómhegyei. Méretük és megjelenésük magával ragadja az évről-évre idelátogató sok ezer turista képzeletét.  Az Uluru az ausztrál Outback leghíresebb jelképe, amely egyben a helyi Aborigin népcsoport egyik legszentebb kulturális szimboluma. A 3.6 kilométer hosszú szikla 348 méter magasságban emelkedik ki a környező síkság bozótosából. A szikla legszebb színeit napkeltekor és napnyugtakor lehet megcsodálni, amikor is lenyűgöző változáson megy keresztül.

Uluru

Éghajlata: Mivel a déli féltekén található, a nyár és a tél fordítva van, mint nálunk. Decemberben kezdődik a nyár, márciusban az ősz, májusban a tél és szeptemberben a tavasz. A hegyvidékek kivételével a hőmérséklet egész évben szinte nem csökken a hőmérséklet 0 C alá. Ausztráliában változatosak az időjárási viszonyok. Északon trópusi, a középső területeken sivatagi száraz, míg  délebbre mérsékelt égövi időjárás jellemző. A tél májustól októberig tart, és országszerte a július a leghűvösebb. A leghidegebb a hegységekben van, általában 5 és -5 C között, míg a trópusi területeken +5 és 30 C fok közötti a téli átlaghőmérséklet. A kontinens északi részén a december a legmelegebb, míg a délebbi államokban januárban és februárban kell hőségre számítani.

Szállás költségei átlagban:     - olcsó szobák: 6-12 AUD
                                                 - közép kategóriájú szállodában: 20-60 AUD
                                                 - elsőosztályú szállodában: 70 AUD és fölötte

Ünnepek:  Január 26-án ünneplik Ausztrália napját. Ez az a nap, amelyen 1787-ben az első bevándorló kolóniák megjelentek Botany Bay-ben. Az Anzac Day (április 25-e) az ausztrál és új-zélandi csapatok 1915-ös gallipoli partraszállásának állít emléket.

Big LobsterGasztronómia: Ausztrália multikultúrális jellege az étkezési szokásokon is megmutatkozik. Szinte mindegyik népcsoport képviselteti magát saját ételeivel, ugyanakkor az utóbbi évtizedekben kialakult egy speciális ausztrál konyhaművészet is, amin leginkább a mediterrán és az ázsiai ízvilág érződik. Nagyon elterjedtek a tenger gyümölcsei, illetve a marhahús és a bárányételek, amiket nagyon ízletesen is készítenek. Az ausztrál borok világszínvonalúak és mind a fehéret mind a vöröset ki kell próbálni. Érdemes a borvidékeket végigjárni és saját ízlésünknek megfelelően válogatni. Fehérekből Chardonnay, Riesling, Semillon, Semillion Chardonnay és Muscat/Tokay-t termelnek, míg a vörös szőlőfajtákból a Cabernet Sauvignon, Shiraz, Pinot Noir és Cabernet Shiraz a legelterjedtebb.

Étkezés költségei:      - olcsóbb kategória: 3-5 AUD
                                    - közép kategóriájú étteremben: 7-15 AUD
                                    - elsőosztályú étteremben: 17 AUD és fölötte

Főbb látnivalók: Sydney ausztrália gazdasági, politikai és kulturális központja. Leghíresebb épülete az operaház. Queensland partjai mentén található a Great Barrier Reef, amely a világ legnagyobb kiterjedésű korallzátonya. A természet iránt érdeklődőknek kötelező program az Uluru Nemzeti Park meglátogatása. Itt található az Ayer's Rock, amely kiterjedt barlangrendszeréről, és az azokban található őskori festményekről híres.

Időzóna: Ausztráliában három időzóna található: A keleti (Eastern Standard Time, vagyis EST), amely Új-Dél Wales, az Ausztrál Fővárosi Terület, Victoria, Tazmánia es Queensland területén érvényes; a Központi Zóna (Central Standard Time, azaz CST), amely Dél-Ausztrália és az Északi Területen érvényes; valamint a Nyugati Időzóna (Western Standard Time, WST), amely pedig Nyugat-Ausztrália területén használt. A CST fél órával, míg a WST két órával kevesebb, mint az EST. A hazai időhöz képest Ausztrália keleti partvidékén az időeltolódás +9 óra, míg a nyugati parton +7 óra.

Közlekedés:  A hatalmas távolságok miatt a tömegközlekedés 80%-a repülővel történik. Természetesen vannak távolsági buszjáratok is, s ha nem számít az utazással eltöltött idő, akkor ez is kényelmes módja a közlekedésnek. A vonat meglehetősen lassú és ehhez képest drága.

Ausztrália a végletek hazája, ahol mindenki megtalálhatja a szívéhez legközelebb álló csodát, amelyre élete végéig emlékezni fog. Az ország hatalmas méretei miatt egy rövidebb-hosszabb út során sajnos csak felszínes betekintést nyerhetünk Ausztrália nyers erejébe és lenyűgöző természeti szépségébe. Európától való távolsága sokszor elrettenti az idelátogatni vágyókat, de ez nem szabad, hogy ok legyen arra, hogy kihagyjuk életünk egyik talán legnagyszerűbb élményét a világ másik felén, vagy ahogy azt mondani szokták, "Odalent!"

Koala

Térség: Körutazás Ausztráliában

Város: Körutazás Ausztráliában

Válogasson útjaink közt téma szerint!