+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Erdélyi nagy körutazás

Románia, Körutazás Erdélyben

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: Félpanzió
Utazás módja: Busszal
Időtartam:
Típus: Körutazás
Indulás:
GYILKOS-TÓ – CSÍKSOMLYÓ – PELES KASTÉLY – VAJDAHUNYAD

Tartalmas, egy hetes körutazásunk alatt bejárjuk a történelmi Erdély legszebb városait és természet látnivalóit. Programunkban a magyar vonatkozású helyszínek mellett a törcsvári Drakula kastély és a sinaiai Peles kastély is helyet kapott.

Utazás: légkondicionált autóbusszal.

Elhelyezés: középkategóriás szállodák 2 ágyas, zuhanyozós / WC-s szobáiban.

Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora).

 
1. nap: Budapest – Nagyvárad – Bánffyhunyad – Kolozsvár (kb. 460 km)
Elutazás kora reggel, határátkelés Ártándnál. Rövid városnézés NAGYVÁRADON. A Sebes-Körös partján elterülő települést „Erdély kapuja”-ként is szokták említeni. Átkelve a Királyhágón rövid megálló CSUCSÁN az egykori Boncza-kastélynál. Az első világháború idején itt élt Ady Endre, akinek felesége Csinszka (Boncza Berta) a kastély tulajdonosának volt a lánya. Ady halála után Octavian Goga román költő és politikus tulajdonába került az épület. BÁNFFYHUNYAD régi múlttal bír, lakóinak egy része állítólag tatár eredetű. A település református temploma a legismertebb látnivaló a XVI. századból. KÖRÖSFŐ népművészeti központ, sok szép régi házzal és faragott kapuval (kirakodóvásár, vásárlási lehetőség). KOLOZSVÁR már a legősibb időkben is lakott volt, a XII. században szász telepesek kezdik kiépíteni a mai városmagot. Városnézés: Farkas utcai református templom, Mátyás szobor, Mátyás szülőháza, Szent Mihály templom. Vacsora, szállás.

2. nap: Torda – Marosvásárhely – Szováta – Korond – Farkaslaka – Csíkszereda (kb. 260 km)
TORDA tipikus erdélyi város az Aranyos partján. Egykor hét felekezet lakott benne és tíz temploma volt. A mohácsi vész után országgyűlést is tartottak a városban és itt iktatták törvénybe a vallásszabadságot. MAROSVÁSÁRHELY a székelység fontos kulturális központja volt a történelem során. Ma is megőrizte ezt a vezető szerepét. Az 1848-49. évi szabadságharc idején Bem többször járt itt és Petőfi innen indult a fehéregyházi ütközet színhelyére. Városnézés: Tükörterem, Vásárhelyi Promenád, Teleki Téka stb. Pihenő SZOVÁTÁN a Medve-tónál. KOROND a fazekasok falujaként ismert, ahol szinte minden porta előtt népművészeti kirakodóvásárt találunk (vásárlási lehetőség). FARKASLAKA Tamási Áron szülőhelye, valamint az író végső nyughelye is itt található a falu határában épült templom mellett, egy nagy székely-kapu árnyékában. SZÉKELYUDVARHELY a Hargitán túli székelység központja. Vacsora, szállás Csíkszeredán.

3. nap: Gyergyószentmiklós – Gyilkos-tó – Békás-szoros – Csíksomlyó (kb. 190 km)
Rövid városnézés GYERGYÓSZENTMIKLÓSON, ahol igazi különlegességnek számít a XVIII. század elején épült örmény katolikus templom. Rövid megálló MÁDÉFALVÁN, az 1764-ben történt veszedelem („székelyirtás”) emlékműnél. MAROSFŐ a Maros forrása miatt fontos megállóhely. CSÍKSOMLYÓ híres búcsújáróhely. A ferences templom féltve őrzött nevezetessége a „Csíksomlyói Mária” szobor. Pünkösdkor tartják a búcsút, annak körmenetét rendszerint a moldvai csángók vezetik. A GYILKOS-TÓ egyedülálló természeti jelenség. Egy földcsuszamlás következtében alakult ki. Ma is látszanak a tóban az egykori, elöntött fenyőfák csúcsai. A BÉKÁS-SZOROS páratlan turisztikai látványosság. Vacsora, szállás Csíkszeredán.

4. nap: Tusnád-fürdő – Szent Anna-tó – Kézdivásárhely – Brassó (kb. 180 km)
TUSNÁDFÜRDŐ napjainkban nemzetközi hírű gyógyhely. A település, az üdülőtelep a Csukás-tó körül épült ki az Olt folyó partján. Rövid pihenő a SZENT ANNA-TÓ-nál, amelyhez számos legenda kapcsolódik. Továbbutazás KÉZDIVÁSÁRHELYRE, a régi vásárvárosba, az udvarterek városába. Az 1848-49. évi harcok során Gábor Áron itt öntötte a honvédek ágyúit, és ez volt a magyar hadak lőpor- és fegyverközpontja. CSERNÁTON népművészeti múzeuma és a fafaragó tábora miatt vált népszerűvé a turisták körében. Vacsora, szállás Brassó Poiana üdülőhelyen.

5. nap: Törcsvár – Sinaia – Brassó (kb. 190 km)
TÖRCSVÁRON látogatás az impozáns, romantikus Drakula várkastélyban. Elhagyva a történelmi Magyarország területét, továbbutazás PREDEAL-on keresztül (Románia legmagasabban fekvő üdülő települése) SINAIA-ba. Itt felkeressük a román királyi család nyári rezidenciáját és a Peles kastélyt. Délután városnézés BRASSÓBAN, Erdély egyik legszebb fekvésű településén: Fekete templom, Katalin Kapu, régi városháza, és a híres brassói sétálóutca. Vacsora, szállás Brassó Poiana üdülőhelyen.

6. nap: Fogaras – Nagyszeben – Gyulafehérvár – Déva (kb. 320 km)
FOGARAS az Olt folyó partján fekvő egykori vármegye székhelye. A település legismertebb látnivalója a XIV. század elején épített vár. NAGYSZEBEN a középkorban erős szász vár volt, a mai napig, mint „szász főváros” említik. A belváros aránylag kis területen fekszik, így könnyen felkereshetjük a főbb nevezetességeket (pl. evangélikus püspöki székesegyház, katolikus plébániatemplom, védtorony stb.). GYULAFEHÉRVÁR a legrégibb erdélyi katolikus püspökség székhelye. A műemlékek sokasága az ún. csillag alakú erődítményben található (püspöki székesegyház több erdélyi fejedelem sírjával, a görögkeleti katedrális, a fejedelmek lakóháza stb.). Továbbutazás DÉVÁRA, melynek ma látható várromja egybeforr Kőmíves Kelemen legendájával. Vacsora, szállás.

7. nap: Vajdahunyad – Arad – Budapest (kb. 460 km)
VAJDAHUNYAD várát feltételezhetően francia mesterek építették, hiszen nincs és nem is volt védőövezete, hanem megerősített, díszes palotaként épült. A Hunyadiak őse, Sorb kenéz a XIV. században királyi adományként kapta az egykori várat. Az idők folyamán többször is tűz pusztította. Ma látható formáját Steindl Imre és Schulek Frigyes vezetésével, a XIX. századvégi restaurálás során nyerte el. MAROSILLYE az erdélyi fejedelemség idején a Maros vidék fontos erőssége volt. Itt született Bethlen Gábor, akinek egykori szülőházát sokan felkeresik. MÁRIARADNA híres búcsújáróhely, rövid pihenő a kegytemplomnál A határátkelés előtt séta ARAD-on, a vértanúk városában. Hazautazás rövid pihenőkkel. Érkezés Budapestre a késő esti órákban.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Egyágyas felár: 29.900,- Ft

A részvételi díj a belépőjegyek árát nem (kb. 150,- RON / román lej) foglalja magába.

Kedvezményes csoportos útlemondási biztosítás: 1,5 %.

A BBP utasbiztosítást a részvételi díj tartalmazza!

A változtatás jogát fenntartjuk!


Érintett desztinációk:

Románia

Látnivalók

Bukarest, a főváros, a földrengés, a második világháború és Caucescu áldásos tevékenységének köszönhetően rengeteget vesztett korabeli szépségéből. A 12 emelet magas Népek Háza a Pentagon után a világ második legnagyobb épülete. A George Enescu múzeum kottákat és zeneszerzők személyes tárgyait mutatja be.

Brassó középkori szász város, Románia leggyakrabban látogatott idegenforgalmi célpontja. Leghíresebb nevezetessége a Fekete Templom, amely sokak szerint a Bécs és Isztanbul közötti terület legnagyobb gótikus temploma. A várostól 30 kilométerre fekszik Drakula kastélya, amely a környék legnagyobb vonzerejét jelenti. A kastélyhoz vezető út során érdemes felkeresni a Rasnov kastélyt is.

Segesvár a magyarok történelmében nagy szerpet játszó középkori szász város, feltehetőleg itt halt meg Petőfi Sándor. Óratornyáról, Történeti Múzeumáról, dominikánus valamint gótikus templomáról híres. A várostól 40 kilométerre fekszik Albesti, itt található a Petőfi Múzeum.

Temesváron voltak a 89-es forradalom legvéresebb harcai, melynek áldozataira emléktáblákkal emlékeznek. A református templom volt a forradalom központja. A legszebb épületek a városban a római katolikus dóm és a szerb ortodox templom

A Fekete-tenger partvidékének legnagyobb kikötője, és városa Constanta. A futballrajongók Gheorge Hagi szülővárosaként ismerhetik. A strandok zsúfoltak és piszkosak, de a város maga szép. Mamaia a román „Palm Beach”, amely 61 szállodájával várja a turisták hadát. A partvidék egyéb üdülőhelyei: Eforie, Neptun-Olimp és Constinesti.

Romániában a legnagyobb kiadást a szállás jelenti, az étkezés, a múzeumlátogatás és a közlekedés nagyon olcsó. Az utazási csekkeket könnyen, sok helyen beválthatjuk. A bankkártyákat széles körben elfogadják. Borravalót nem kötelező adnunk, a piacokon érdemes alkudoznunk.

Térség: Körutazás Erdélyben

A városlátogató és körutazások gyűjtő helye ez a régió, pontos szállás és útvonal leírások a programokban olvashatóak.

Város: Körutazás Erdélyben


Válogasson útjaink közt téma szerint!