+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Körutazás Jordániában, kirándulással...

Jordánia, Körutazás Jordániában

Szállás típus: Hotel ****+
Ellátás: Félpanzió
Utazás módja: Repülővel
Időtartam:
Típus: Egzotikus út, Körutazás, Körutazás+Nyaralás, Üdülés - nyaralás
Indulás:

Utazás:

A Wizzair menetrend szerinti közvetlen járatával Ammanba és vissza. Jordániában légkondicionált autóbusszal.

Szállás

2 éjszaka (Ammanban) egy 4 csillagos szállodában, 5 éjszaka pedig 5 csillagos szállodákban, kétágyas, fürdőszobás szobákban. Aqabában mindhárom csoportnak egy tengerparti, saját stranddal rendelkező szállodát foglaltunk.

Ellátás

Félpanzió (büféreggeli, büfévacsora).

 

1. nap: Amman
Elutazás Ferihegyről közvetlen járattal a kora reggeli órákban, érkezés Ammanba délelőtt. Autóbuszos városnézés Jordánia szépen karbantartott fővárosában, szállás (2 éj).

2. nap: Jerash, Madaba, Nebo-hegy
Egész napos kirándulás Amman környékén. Az első megállónk Jerash, a kiváló állapotban megmaradt romváros (erődfalak, templomok, színházak, fürdők, hippodrom, diadalív, 600 méter hosszú, hatalmas oszlopokkal szegélyezett főutca stb.). Jerash a világ egyik legrégibb városa, virágkora a Római Birodalom időszakában volt.
A déli órákban továbbutazás Madabába, a mozaikok városába. A város fő attrakciója az az 1500 éves mozaiktérkép a Szent György-templomban, mely a Szentföld fontos helyeit mutatja be.
Madaba után a szomszédos Nebo-hegyre utazunk, ahonnan Mózes és a zsidó nép a hosszú sivatagi vándorlás után megpillantotta az ígéret földjét (nagyszerű panoráma a Holt-tengerre, a Jordán folyó völgyére és tiszta időben még Jeruzsálemre is).

3. nap: Petra
Utazás a modern sivatagi autóúton Petrába, a titokzatos rózsaszínű városba, a nabateusok 2000 évvel ezelőtti fővárosába. A világ 7 csodája közé beválasztott műemlékegyüttes vadregényes sivatagi környezetben található, megtekintése minden jordániai utazás csúcspontját jelenti.
Továbbutazás a Vörös-tengerhez, szállás Aqabában 5 csillagos szállodában (3 éj).

4. nap: Aqaba
Szabad program, pihenés a Vörös-tenger partján. Aqaba az ország egyetlen tengerparti üdülőhelye. Kedvező fekvésének köszönhetően márciustól novemberig strandolásra többnyire alkalmas az időjárás. A város üzleteiben óriási az árubőség és jó áron lehet vásárolni, hiszen vámmentes területről van szó. Napközben lehetőség lesz üvegfenekű hajóval kirándulást tenni a környező gyönyörű korallzátonyokhoz.

5. nap: Aqaba / Wadi Rum
Szabad program Aqabában, vagy:
Fakultatív program: kirándulás Wadi Rumba, az ország egyik legérdekesebb sivatagi tájegységébe (különleges sziklaalakzatok). A völgy fölé magasodik az 1754 méter magas Jebel Rum, Jordánia legmagasabb hegycsúcsa. A látogatói központba való megérkezés után átszáll a csoport terepjárókba, és három órás barangolás következik a széles sivatagi völgyben (fotószünetekkel).
A fakultatív program ára: 16.500 Ft (minimum 15 fő esetén; a program kevesebb jelentkező esetén is megvalósulhat, viszont abban az esetben valamivel magasabb árra kell számítani.)

6. nap: Kerak vára, Hammamat Ma’in, Holt-tenger
Búcsú Aqabától, utazás észak felé. Késő délelőtt Kerak város impozáns várát nézzük meg, amit a keresztes lovagok emeltek a XII. században Jeruzsálem védelmére.
A következő programunk egy látványos sivatagi oázis, Hammamat Ma’in. Különleges élmény, ahogy a vegetáció nélküli sivatagi tájból megérkezünk ebbe a szép völgybe, ahol több mint 50 termálvizes forrás fakad, és még egy vízesést is megcsodálhatunk.
Rövid séta után továbbindulás a Holt-tengerhez, mely több mint 400 méterrel van a tenger szintje alatt (Földünk legmélyebb szárazföldi pontja). A nagyon magas sótartalomnak köszönhetően a vizen fekve (lebegve) akár újságot is lehet olvasni. Szállás a Holt-tengernél, 5 csillagos szállodában (2 éj).

7. nap: Holt-tenger / Jeruzsálem
Szabad program a Holt-tengernél. Lehetőség pihenésre, fürdésre a Holt-tengerben, illetve a szálloda medencéiben. A szálloda wellness centruma számos szépészeti szolgáltatást kínál. A Holt-tengerből származó só és iszap gyógyhatását tudományos kutatások igazolják, az innen származó készítmények világhírűek.
Fakultatív program: Jeruzsálem
Egész napos kirándulás Jeruzsálembe, 3 világvallás szent városába. Az Olajfák hegyéről csodálatos panorámában gyönyörködhetünk, majd a Getsemáné kert megtekintése után az óvárossal ismerkedünk (muzulmán és keresztény negyed, Via Dolorosa – a keresztút, Szent Sír bazilika, Jaffa kapu, zsidó negyed, Siratófal stb.).
A fakultatív program ára: 47.500 Ft (minimum 20 fő esetén; a program kevesebb jelentkező esetén is megvalósulhat, viszont abban az esetben valamivel magasabb árra kell számítani.)
Figyelem: A határátlépéseknél kilépési illetéket kell fizetni mindkét ország esetében. A jordán illeték összege kb. 15 USD, az izraelié pedig kb. 60 USD.
Továbbá felhívjuk utasaink figyelmét arra is, hogy a jelenleg érvényben lévő jordán vízumszabályok miatt a jeruzsálemi kirándulásra legkésőbb indulás előtt 1 hónappal kell jelentkezni. A jeruzsálemi fakultatív program ezt követő lemondása esetén a (többszöri belépésre jogosító) ingyenes csoportos vízum helyett, térítés ellenében (egyszeri belépésre jogosító) egyéni vízum kerül kiállításra. Ennek menetéről és díjáról irodánkban érdeklődhet.

8. nap:
Reggel transzfer az ammani repülőtérre, elutazás közvetlen járattal Budapestre. Érkezés Ferihegyre a kora délutáni órákban.

 

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Időpontok - Teljes részvételi díjak

2024. febr. 20-27.  477.000 Ft + 10.600 Ft (reptéri ill.) = 487.600 Ft  
2024. márc. 5-12.  499.000 Ft + 10.600 Ft (reptéri ill.) = 509.600 Ft  
2024. márc. 19-26.  509.000 Ft + 10.600 Ft (reptéri ill.) = 519.600 Ft  


A teljes részvételi díj tartalmazza a repülőjegyeket 20 kg-os feladható poggyásszal együtt, a reptéri illetéket, a helyi autóbuszos közlekedést, a 7 éjszakai szállást félpanzióval, az útlemondási biztosítást, a felsorolt programokat a belépődíjakkal (melyek közül Petráé rendkívül drága), az irodánk idegenvezetőjét a budapesti indulástól a budapesti érkezésig és a helyi idegenvezetéseket.

Egyágyas felár: 154.000 Ft 

Baksis: Számítsanak rá, hogy a helyiek elvárják a borravalót, melynek összege összesen kb. 40 USD utasonként.

Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 520 Ft/nap


A szabad helyekről munkatársaink adnak tájékoztatást! Kérje ajánlatunkat!

Érintett desztinációk:

Jordánia

Látnivalók

Jordánia fővárosa Amman nem túl gazdag látnivalókban, ám 5000 éves történelmének köszönhetően azért van mit nézni. A legnevezetesebb műemlék a római kori színház, amelyet egy hegy oldalában építettek, és amely 6000 ember befogadására alkalmas. Az egykori színház ad otthont a Néprajzi Múzeumnak és a Hagyományos Ékszerek Múzeumának is. Az Odeont zenei előadásokra használták. Ettől nyugatra csodálhatjuk meg a nymphaeumot, a gyönyörű szökőkutat. A római fellegvárat ettől északra, egy hegy tetején építették, több építészeti kor jellegzetessége megfigyelhető rajta. Sajnos az épület nagy része nagyon romos, de azért így is csodálatos látnivalót kínál a vár, és a szintén itt található Nemzeti Régészeti Múzeum.

Jerash mellett található az ország legjobb állapotban fennmaradt római városa. A feltárások 80 évvel ezelőtt kezdődtek, és a becslések szerint a mai napig mindössze a város 10%-át tárták fel. Ez a 10 százalék azonban csodálatos. A rengeteg épület közül is kiemelkedik Zeusz temploma, a Forum épülete, az 5000 férőhelyes Déli Színház, Artemisz temploma és a 600 méter hosszú feltárt útszakasz.

Jordánia gyöngyszeme Petra városa. Sok jelzőt lehetne ráilleszteni, de egyik sem tudná hűen leírni ezt a hihetetlen várost. A Krisztus előtti harmadik évszázadban faragták ki a szó legszorosabb értelmében a várost egy szikla oldalában. A romok között a leghíresebb a Khazneh kincstár, melynek gyönyörű látványa fogad bennünket, ha belépünk a keskeny sziklahasadékon. Legalább ilyen impozáns látványt nyújt a palota, a 8000 férőhelyes amfiteátrum és a Szárnyas Oroszlán Templom.

Madaba a több mint 2 millió mozaikkockából kirakott, bizánci kori, 1500 éves Palesztina térképről híres. A mozaikot a görögkeleti Szent György templomban lehet megtekinteni. A város másik érdekessége a Régészeti Park, ahol gyönyörűen fennmaradt templomokat, épületeket láthatunk.Jordánia nem túlságosan drága ország, valamivel drágább, mint Egyiptom, de a nagyon olcsó szolgáltatások színvonala nem esik egybe az európai igényekkel. Napi 50 dollár körüli összegből azonban már kellemesen pihenhetünk. A pénzváltás sehol sem okoz gondot. A hitelkártyák közül az American Express kártyák a legelfogadottabbak. Borravalót csak a színvonalas éttermekben várnak el. Az alku az ajándékárusoknál kötelező, de inkább a színjáték a fontos, nem az engedmények.

Térség: Körutazás Jordániában

Város: Körutazás Jordániában


Izrael

Környezet, éghajlat:
Izrael a Földközi-tenger keleti partján fekszik, Libanonnal, Szíriával, Jordániával és Egyiptommal határos ország. Egyetlen nagy folyója a Jordán folyó, a vízszükségleteket csak a Holt-tenger sótalanításával tudják biztosítani.
Az ország éghajlata kicsiny területe ellenére is nagyon változatos. Általánosságban a tél hűvös és nagyon csapadékos, a nyár pedig forró, és száraz, de mint említettük, az országrészek között ilyenkor is óriási különbség lehet, ne lepődjünk meg, ha az ország egyik felén havazik, a másik felén pedig 20 fok feletti hőmérséklet van.

Az izraeli nyaralás nem lehet teljes anélkül, hogy fel ne keresnénk a Holt-tengert. A gyógyhatású levegőn kívül az Ein Gedi oázis és a Masada erőd vonzza ide a turistákat. Az erődnek nagyon szomorú a története. 967 zsidó felkelő védte a Római Birodalom katonái ellen a várat, és amikor látták, hogy reménytelen a helyzetük, inkább megölték egymást, csak ne kerüljenek a rómaiak fogságába.

Galilea az ország egyik legfontosabb turistaközpontja, bibliai vonatkozásai miatt rengetegen keresik fel a szent helyeket. Názáret meglehetősen csúnya város, de Jézus gyerekkori lakóhelyeként, valamint az itt található fontos templomok miatt nagyon sokan, főképpen zarándokok, érkeznek ide. Tiberias városa a Galilea-tó partján fekszik, remek gyógyfürdőit vétek kihagyni. Nem messze innen található a Beit Shean ásatás, ahol remekül fennmaradt római kori amfiteátrumot, bizánci kori fürdőket és templomokat csodálhatunk meg.

Betlehem leghíresebb látnivalója a Születés Temploma, a világ egyik legrégebbi működő temploma. A templomot ott emelték, ahol a legenda szerint Jézus született, inkább vallástörténeti, mint építészeti jelentősége van.

Gasztronómia:

Az izraeli ételek alapanyagait illetve elkészítési módját vallási előírások szabályozzák. A zsidók nem fogyaszthatnak tejterméket és húst egyszerre, nem ehetnek tisztátlan szárnyast és halat és akár a muzulmánok, nem ehetnek sertéshúst. A zsidó ételek nagyon sokfélék, hiszen az országba érkezett rengeteg emigráns mindegyike hozta magával hagyományos ételeit. Az arab negyedekben is rengeteg finomságot kóstolhatunk meg, semmiképpen se hagyjuk ki például a felafelt, a tahinát vagy a houmust. Alkoholt a muzulmánok, nem fogyasztanak, helyette teát vagy kávét isznak.

 

Ünnepek, rendezvények:

Függetlenség napja: máj. 14.
Az izraeli ünnepek nagy része magától értetődően vallási ünnep. Tartsuk mindig eszünkben ezeket az ünnepeket, hiszen ezeken a napokon leáll az élet az országban, és nem foglalkoznak ilyenkor a turistákkal. A Sabbat péntek naplementétől szombat naplementéig tart, ilyenkor a helyiek semmiféle munkát nem végezhetnek. A Yom Kippur a legszentebb zsidó ünnep, ilyenkor az emberek 25 órán keresztül semmit nem fogyaszthatnak, imádkozással telnek ezek az órák.
A muzulmán ünnepek közül a legfontosabb a Ramadán, ilyenkor a hívők egy hónapon keresztül napkeltétől napnyugtáig nem ehetnek és nem ihatnak semmit. Ha ilyenkor érkezünk az országba, tartsuk tiszteletben az ünnepet! A Ramadán végét az Eid al-Fitr ünnep zárja.

Pénz és költségek:
Izrael nem tartozik az olcsó országok közé, de annyit mindenképpen el kell mondani a védelmére, hogy a kevésbé csillogó éttermek és szálláshelyek is nagyon tiszták, ezért nem feltétlenül kell drága szállodákba költöznünk. Az ételek, italok és a múzeumbelépők is meglehetősen drágák, de a pénzünkért minőségi szolgáltatásokat kapunk. A drágább üzletekben fizethetünk amerikai dollárral, ilyenkor a 17%-os áfát nem kell kifizetnünk. A dollárt tudjuk a legkönnyebben beváltani, de a többi keményvalutát és az utazási csekkeket is elfogadják. A bank- és hitelkártyákat széles körben elfogadják. Legalább 15%-os borravalót várnak a szolgáltatók, függetlenül attól, hogy rászolgáltak-e vagy sem.

Közlekedés az országon belül:
A kis távolságok miatt felesleges a belföldi légi járatok szolgáltatásait igénybe venni. A legegyszerűbb és legolcsóbb közlekedési módot a világ második legnagyobb busztársasága, az Egged biztosítja számunkra. Mindössze egyetlen vasútvonal van az országban, ezen napi egy járat közlekedik Haifa és Tel Aviv között.

Sportolási lehetőségek:

Leginkább a vízi sportok szerelmeseinek tartogat remek lehetőségeket az ország, szörfözéshez, vitorlázáshoz, vizisízéshez és búvárkodáshoz egyaránt első osztályú tengerpartokat nyújt Izrael.

 

Előforduló betegségek:

Bélfertőzések (bakteriális, protozoon és féregfertőzések), Leishmaniasis, Veszetsség (előfordulhat), Egyéb vírusfertőzések (hepatitis, AIDS), Mérges kígyók.

 

Tel-Aviv-i Magyar Nagykövetség

Cím: Pinkas St. 18. (PO Box 21095) Tel-Aviv, 62661

Telefon: (972)(3) 546-6991, 546-6985

Ügyelet: (972)(3) 546-6981

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Hóvári János

E-mail: huembtlv@bezeqint.net

 

Konzuli Hivatal Eilat

Cím: Eilat Patio 665.

Telefon:  (972)(08) 332-317

Tiszteletbeli konzul: Dov Ramati

 

Konzuli Hivatal Haifa

Cím: Haifa 10 Habroshim Blvd. 34483

Telefon: (972)(04) 836-1070, 862-5313

Tiszteletbeli konzul: Dr. Tony Nadashi

 

Konzuli Hivatal Jeruzsálem

Cím: Jerusalem,13 Diskin Str. Apt. 131 96440

Telefon: (972)(02) 561-9351

Tiszteletbeli konzul: Josef Weiss

 

 

A Külügyminisztérium tanácsai az ide utazóknak:

Magyar állampolgárok turizmus céljából 90 napig tartózkodhatnak vízum nélkül Izraelben. Az országba történő belépéskor a hatóságok megkövetelik, hogy az útlevél a tervezett izraeli tartózkodási idő leteltétől számítva legalább 6 hónapig érvényes legyen, a turista egyéni utazásnál tartózkodásának teljes idejére a szállásfoglalásról szóló igazolással vagy meghívólevéllel, szervezett utazás esetén az utazási iroda igazolásával, érvényes oda-vissza szóló repülőjeggyel, valamint nem kevesebb, mint napi 100 USD-vel rendelkezzen. Személygépkocsival utazók esetében a nemzetközi biztosítás (zöld kártya) megléte kötelező.

 

Izrael Államban a terrorakciók veszélye csökkent, de véglegesen nem szűnt meg. Ezek célpontjai elsősorban a nagyvárosok zsúfolt központjai és tömegközlekedési eszközei lehetnek. A szenthelyek többsége látogatható. A Palesztin Nemzeti Hatóság területére az átjutás azonban nehézkes, az ottani biztonsági helyzet kiszámíthatatlan. Betlehem városa jelenleg látogatható.

 

Ezúton hívjuk fel a figyelmet arra, hogy az Izraelbe érkező magyar állampolgárok szigorú ellenőrzésre számíthatnak a repülőtéri beléptetés során. A beutazni kívánó turistáknak fel kell készülniük arra, hogy a bevándorlási tisztek hosszabban kihallgatják őket, illetve szigorúan kérik a beutazás feltételeit igazoló dokumentumokat (szállásfoglalás és/vagy meghívólevél, retúr repülőjegy, költőpénz). Ez utóbbiak közül bármelyik hiánya, illetve a beszélgetés nem megfelelő eredménye a visszafordítás veszélyét rejti magában.

 

A gyakorlati tapasztalatok alapján az izraeli határrendészeti hatóságok elsődlegesen az illegális munkaerő bevándorlástól tartanak. A nem utazási iroda által szervezett keretben beutazó személyt a fenti feltételek megléte esetén is visszafordíthatják, ha nem bizonyítható egyértelműen a látogatás célja, útiránya. Fokozottan számíthat a visszafordításra, aki korábban illegálisan tartózkodott Izraelben, kiutasították, beléptetését megtagadták, továbbá elutasított izraeli, vagy amerikai vízumkérelme volt. A meghívólevéllel utazók esetében is célszerű, ha meghívott dokumentáltan igazolni tudja a meghívást. Javasolandó, hogy a meghívó ott legyen a repülőtéren, vagy mobil telefonon elérhető legyen.

 

Felhívjuk az Izraelbe utazók figyelmét, hogy a konzuli segítségnyújtás területén tel-avivi nagykövetségünk lehetőségei korlátozottak. A segítségnyújtás sikerének esélyeit növeli, ha a magyar állampolgárok Izraelbe történt megérkezésüket követően bejelentkeznek a nagykövetségen.

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az Izrael és Jordánia közötti határátkelőhelyeket az izraeli hatóságok előre nem prognosztizálható módon, bizonytalan időre lezárhatják, ezért nem javasoljuk, hogy az Izraelben szállással rendelkező turisták egynapos út keretében keressék fel a jordániai látnivalókat.

 

A Külügyminisztérium ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország vízummentességi megállapodásai nem vonatkoznak azokra az esetekre, ha valaki munkavállalás céljából utazik, illetve tartózkodik a szóban forgó országban.

 

Magyar állampolgárok munkát Izraelben csak munkavállalási engedély, megfelelő vízum és tartózkodási engedély birtokában végezhetnek. Az engedély nélküli munkavégzésen tetten ért magyar állampolgárt az izraeli hatóságok letartóztatják, a köztörvényes bűnőzökkel szembenihez hasonló eljárásnak vetik alá, majd általában kiutasítják az országból. A kiutasítás hosszabb időre szóló kitiltással is együtt jár. Az illegális munkavállalók számának növekedése miatt az eddigieknél is erélyesebb izraeli fellépésre lehet számítani.

 

Az illegális munkavállalás, vagy túltartózkodás miatt kiutasított külföldi állampolgárokat nyilvántartásba veszik ugyan, de amennyiben nem meghatározott időre tiltották ki Izraelből őket, akkor az illetőnek módjában áll az országában lévő izraeli nagykövetségen írásban kérvényezni újabb beléptetését. Büntetlenség esetén újabban a meghatározott ideig tartó kitiltástól való eltekintést is jó eséllyel lehet kérvényezni. Aki ugyanis rosszhiszeműen más néven, vagy új, netán hamis útlevéllel próbál bejutni Izraelbe az, többek között, a valóban tartós, vagy akár a végleges kiutasítást kockáztatja.

 

Amennyiben a magyar állampolgárt a határon valamilyen oknál fogva nem engedik be Izraelbe, a tel-avivi magyar nagykövetség telefonon segítséget nyújthat ennek tisztázásához.

 

A tel-avivi magyar nagykövetség címe:

Pinkas Street 18. Tel-Aviv 62661 P.O. Box 21095
Telefon: 00-972-3-546-6981/546-6991/546-6985
Fax: 00-972-3-546-7018

 

Felhívjuk az Izraelbe utazó állampolgáraink figyelmét, hogy túltartózkodás esetén az izraeli fél 20 USD/hónap bírság megfizetésére kötelezheti a távozó külföldieket. Amennyiben az izraeli adatbázisban illegálisként szereplő személyek pénzhiányra hivatkozva nem hajlandóak kifizetni a bírságot, a rendőrség a csomagok átkutatását is kezdeményezheti.

 

A Ben Gurion repülőtérről történő elutazáskor fokozott ellenőrzésre lehet számítani. Minden csomagot átvilágítanak és többségüket ki is nyitják. Mivel a repülőtéren az elmúlt időszakban nagy torlódás alakult ki, célszerű a repülőtérre időben, a repülőgép indulása előtt 3 órával megérkezni.

További információk Izrael Állam budapesti nagykövetségének honlapján találhatók: http://budapest.mfa.gov.il .

   

Izraelben az utóbbi időszakban megszaporodtak a munkalassítások, -beszüntetések és sztrájkok, melyek lassító hatással lehetnek az ország nemzetközi utas-, és teherközlekedési forgalmára (repülőterek, kikötők, határátkelőhelyek stb.), valamint a telefon-kapcsolattartásra. A sztrájkok okozta fennakadások és nehézségek kialakulásának lehetőségei kapcsán javasoljuk az aktuális sajtóhírek figyelemmel kísérését, esetleg konzuli szolgálatunk vagy képviseletünk felhívását.

Térség: Izrael

Város: Jeruzsálem


Jordánia

Látnivalók

Jordánia fővárosa Amman nem túl gazdag látnivalókban, ám 5000 éves történelmének köszönhetően azért van mit nézni. A legnevezetesebb műemlék a római kori színház, amelyet egy hegy oldalában építettek, és amely 6000 ember befogadására alkalmas. Az egykori színház ad otthont a Néprajzi Múzeumnak és a Hagyományos Ékszerek Múzeumának is. Az Odeont zenei előadásokra használták. Ettől nyugatra csodálhatjuk meg a nymphaeumot, a gyönyörű szökőkutat. A római fellegvárat ettől északra, egy hegy tetején építették, több építészeti kor jellegzetessége megfigyelhető rajta. Sajnos az épület nagy része nagyon romos, de azért így is csodálatos látnivalót kínál a vár, és a szintén itt található Nemzeti Régészeti Múzeum.

Jerash mellett található az ország legjobb állapotban fennmaradt római városa. A feltárások 80 évvel ezelőtt kezdődtek, és a becslések szerint a mai napig mindössze a város 10%-át tárták fel. Ez a 10 százalék azonban csodálatos. A rengeteg épület közül is kiemelkedik Zeusz temploma, a Forum épülete, az 5000 férőhelyes Déli Színház, Artemisz temploma és a 600 méter hosszú feltárt útszakasz.

Jordánia gyöngyszeme Petra városa. Sok jelzőt lehetne ráilleszteni, de egyik sem tudná hűen leírni ezt a hihetetlen várost. A Krisztus előtti harmadik évszázadban faragták ki a szó legszorosabb értelmében a várost egy szikla oldalában. A romok között a leghíresebb a Khazneh kincstár, melynek gyönyörű látványa fogad bennünket, ha belépünk a keskeny sziklahasadékon. Legalább ilyen impozáns látványt nyújt a palota, a 8000 férőhelyes amfiteátrum és a Szárnyas Oroszlán Templom.

Madaba a több mint 2 millió mozaikkockából kirakott, bizánci kori, 1500 éves Palesztina térképről híres. A mozaikot a görögkeleti Szent György templomban lehet megtekinteni. A város másik érdekessége a Régészeti Park, ahol gyönyörűen fennmaradt templomokat, épületeket láthatunk.Jordánia nem túlságosan drága ország, valamivel drágább, mint Egyiptom, de a nagyon olcsó szolgáltatások színvonala nem esik egybe az európai igényekkel. Napi 50 dollár körüli összegből azonban már kellemesen pihenhetünk. A pénzváltás sehol sem okoz gondot. A hitelkártyák közül az American Express kártyák a legelfogadottabbak. Borravalót csak a színvonalas éttermekben várnak el. Az alku az ajándékárusoknál kötelező, de inkább a színjáték a fontos, nem az engedmények.

Térség: Jordánia

Város: Petra

Válogasson útjaink közt téma szerint!