+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

A Balti Államok és Szentpétervár

Oroszország, Körutazás Oroszországban

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: leírás szerint
Utazás módja: Busszal
Időtartam:
Típus: Körutazás, Városlátogatás
Indulás:

Utazás:

Légkondicionált autóbusszal (WC, DVD, italautomata).

Nincs éjszakai buszozás.

Szállás

Színvonalas 3-4 csillagos szállodákban, kétágyas, fürdőszobás szobákban.

Ellátás

Büféreggeli, valamint egy vacsora Aglonában a 11. napon / fakultatív félpanzió a 11. nap kivételével.

Megjegyzés: Az 5. nap reggelén a korai kompátkelés miatt előfordulhat, hogy a szálloda csak reggeli hidegcsomagot tud biztosítani.

1. nap:
Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.15-kor. Budapestről az autóbusz 5.30-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Miskolc – Kassa – Eperjes – Lublin útvonalon. Szállás Északkelet-Lengyelországban, Bialystokban (1 éj).

2. nap: Keresztek Hegye
Utazás Litvániába az immár európai hírű zarándokhelyhez, a Keresztek Hegyéhez. A kis dombon felállított több ezer kereszt a litván nép mély vallásosságának és a Szovjet Birodalommal szembeni ellenállásának nagyszerű példája. Ezt követően átkelés Lettországba, szállás Rigában (1 éj).

3. nap: Riga
Városnézés a lett fővárosban, Rigában, a Baltikum legnagyobb városában. Az egykor német kereskedők lakta óvárosban szinte minden építészeti korszakból maradtak fenn értékes műemlékek. Ezek közül a legfontosabbak a céh-házak, a városháza, a Lőportorony, a Svédkapu, a 3 fivér házak, a dóm, a Szt. Péter-templom és a különleges homlokzatú Feketefejűek Háza. Kora délután a város híres szecessziós negyedével ismerkedünk, majd továbbutazás a hatalmas Rigai-öböl mentén Észtországba. Szállás a fővárosban, Tallinnban (2 éj).

4. nap: Tallinn
Egész napos program az egykori büszke Hanza-városban, Tallinnban, ahol a nagy területen fekvő középkori óváros bebarangolása egyike a nagy európai városélményeknek. A felsővárosban található a dóm és az ortodox katedrális is, két kilátópontról pedig csodálatos panoráma nyílik a hatalmas falakkal és bástyákkal körbevett alsóvárosra és a kikötőre. Az alsóvárosban szinte minden kis utca újabb meglepetést tartogat, különösen a gyönyörű Városháza tér környékén. Lehetőség lesz a gótikus városháza belső termeinek megtekintésére is.
Délután néhány órás szabad program a tallinni óvárosban, ezalatt az érdeklődők idegenvezetőnkkel egy kirándulást tesznek a „Rocca al Mare” skanzenbe, az Észt Szabadtéri Múzeumba. A skanzen Tallinn külvárosában található, gyönyörű környezetben, egy erdős tengerparton.

5. nap: Helsinki
Reggel behajózás, kompátkelés Finnország fővárosába, Helsinkibe (kb. 2 órás utazás). A megérkezés után városnézés: Szenátus tér, evangélikus Dóm (a Nagytemplom), az ortodox Uszpenszkij-székesegyház, Finlandia palota, Sziklatemplom, Sibelius emlékmű, Olimpiai stadion stb. A városnézés után szabad program, illetve idegenvezetőnkkel lehetőség hajóval átkelni a közeli Suomenlinna erődbe (UNESCO világörökség). A több kisebb, szorosan egymás mellett lévő szigeten található erődegyüttest a XVIII. században a svédek építették, most egy hangulatos turistaközpont, múzeumokkal, éttermekkel, kávézókkal. Szállás Helsinki környékén (1 éj).

6. nap: Porvoo
Utazás kelet felé, Szentpétervár irányába. Útközben séta Porvooban, Finnország Szentendréjében. Óvárosa az ódon faházaival, macskaköves utcáival a leghangulatosabbak közé tartozik Finnországban. Kora délután átkelünk Oroszországba, és Vyborg érintésével érkezünk meg Szentpétervárra az esti órákban, szállás (4 éj).

7. nap: Szentpétervár, Petrodvorec
Szentpétervár, Észak-Európa legnagyobb városa, a nagyhatalmú orosz cárok egykori székhelye egyedülálló műemlékekkel rendelkezik. 5-6 órás autóbuszos és gyalogos városnézés: Marijinszkij-színház, Bronzlovas szobra, Admiralitás, Vaszilij-sziget, Mensikov-palota, Auróra cirkáló, Szmolnij-komplexum stb. A városnézés közben látogatást teszünk Szentpétervár legnagyobb templomában, az Izsák-székesegyházban (gyönyörű mozaikok, freskók, márványok, szobrok és érdekes kiállítások), valamint a Péter-Pál-erődben. A Néva egy szigetét szinte teljesen elfoglaló építményben számos nevezetesség található, melyek közül kiemelkedik a Péter-Pál-székesegyház. Ebben a templomban vannak a cárok síremlékei Nagy Pétertől egészen az utolsó cárig, az 1918-ban kivégzett II. Miklósig.
A délután hátralévő részét a Finn-öböl partján fekvő Petrodvorecben töltjük. A palotaegyütteshez tartozó káprázatos parkban található a világ legnagyobb és valószínűleg leglátványosabb szökőkútrendszere. (Figyelem: A kastély belső megtekintése nem szerepel a programban, hiszen a 8. napon a Téli Palotát, a 9. napon pedig Puskin és Pavlovszk kastélyait nézzük meg.)

8. nap: Szentpétervár
Délelőtt egy 3 órás tárlatvezetés keretében nézzük meg a Téli Palotát is magába foglaló Ermitázs legfontosabb kincseit. Megtekintjük a Téli Palota fényűző reprezentatív termeit és a „Nyugat művészete” gyűjteményt, mely magában foglalja például az itáliai reneszánsz festők alkotásait is. Ezután 1-2 órás szabad program következik az Ermitázsban (idegenvezetőnk útmutatásai alapján), majd utasaink választhatnak: vagy egyénileg barangolnak tovább az Ermitázsban, vagy idegenvezetőnkkel egy sétát tesznek a város főutcáján, a közeli Nyevszkij proszpekten. A séta közben lehetőség lesz a római Szent Péter-bazilikára emlékeztető Kazanyi-székesegyház, és a meseszép „Véren megváltó” temploma meglátogatására is.

9. nap: Puskin, Pavlovszk, Szentpétervár
Sok turista számára a legnagyobb élményt a város környéki cári kastélyok megtekintése jelenti, hisz fényűzésben még az abszolutizmus korának francia királyai sem versenyezhettek az orosz cárokkal. Délelőtt Puskin városában, a Carszkoje Szelo birtokon található Katalin-kastélyt és gyönyörű parkját nézzük meg. A palota homlokzata 300 méter hosszú, a pazarul berendezett termek közül a Borostyánszoba a leghíresebb, az oroszok a világ 8. csodájának tartják.
Kora délután a szomszédos Pavlovszkban I. Pál cár klasszicista stílusú kastélyába látogatunk. Ez az épület jóval kisebb a Katalin-kastélynál, de a berendezése legalább olyan szép, ugyanis I. Pál és felesége akkoriban beutazták fél Európát, és rengeteg műkincset vásároltak a kastély díszítésére.
Ezt követően visszautazunk Szentpétervárra, ahol egy sétahajózáson veszünk részt a várost átszelő csatornákon és a Néva folyón. A város monumentális méretű palotáinak látványa a legjobban ezekről a sétahajókról élvezhető.

10. nap: Novgorod
Utazás Oroszország legősibb városába, a több mint 1150 éves Novgorodba. Az utazás során ízelítőt kapunk a vidéki Oroszországból is, mely a csillogó Szentpétervár után egy másik arcát mutatja az országnak. A mindössze 300 évvel ezelőtt alapított Szentpétervárhoz képest Novgorodban jóval régebbi műemlékekkel ismerkedhetünk meg. A városnézés során megnézzük a Kreml épületegyüttesét a középkori Szent Szófia-székesegyházzal, a Jaroslav-udvart (a város ősi piacterét), a templomok negyedét (több mint 40 ortodox templom van még ma is Novgorodban) és a szabadtéri néprajzi múzeumot, a skanzent. Ez utóbbiban a környező falvakból származó ősi fatemplomok és faházak találhatóak – idillikus környezetben. Délután utazás Pszkovba, szállás (1 éj).

11. nap: Pszkov, Aglona, lett folklór est
Délelőtt séta Oroszország másik ősi, történelmi emlékekben gazdag városában, Pszkovban, majd átkelés Lettországba. Utazás Daugavpils város érintésével Litvániába. Útközben pihenő a kelet-lettországi Aglonában, a híres bazilika megtekintése után részvétel egy lett folklór bemutatóval egybekötött vacsorán.
Szállás Litvánia fővárosában, Vilniusban (2 éj).

12. nap: Vilnius, Trakai
Vilnius gyönyörű fekvésű város, erdős dombvidékre épült, hangulatos barokk óvárosa igazi ékszerdoboz közel 30 templommal és rengeteg műemlékkel. A városnéző séta fő látnivalói a következők: a Hajnalpír-kapu (a Csodatévő Madonna képével), a Teréz-templom, az ortodox Szentlélek-templom, a Városháza tér, a Dominikánus-templom, az Anna-templom (amit szépsége miatt Napóleon Párizsba akart vitetni), az egyetem épületei, az Elnöki Palota és a katedrális. Ez utóbbi igazi gyöngyszeme a barokk Kázmér-kápolna. A közös séta után szabadidő, illetve lehetőség idegenvezetőnkkel felmenni a katedrális mellett álló várdombra (csodálatos panoráma az egész városra).
Mielőtt délután a közeli Trakaiba indulnánk, még megállunk az autóbusszal az óvárostól kissé távolabb eső Péter-Pál-templomnál, amely mintegy megkoronázását jelenti a vilniusi városnézésnek (egészen egyedülálló, meseszép stukkók).
Vilnius mellett található egy hangulatos tóvidék, az egyik tó félszigetén fekszik a színes házairól ismert Trakai falu, a faluval szemben, egy kis szigeten pedig Trakai romantikus várkastélya található (gyalogos híd vezet át a szigetre). Látogatás a várkastélyban, az érdekes iparművészeti és történelmi kiállítások megtekintése, rövid szabadidő, majd visszautazás Vilniusba.

13. nap: Kaunas, Varsó
Délelőtt Litvánia második legnagyobb városával, a két világháború közti időszak fővárosával, Kaunas-szal ismerkedünk (katedrális, Városháza tér, Perkunas-ház, Vitautas-templom stb.). Ezt követően szabadidő a hangulatos sétálóutcán, majd búcsú Litvániától, utazás Marijampolé és Suwalki érintésével a lengyel főváros irányába. Késő délután séta Varsó óvárosában, majd a szállodai szobák elfoglalása (1 éj).

14. nap:
Hazautazás a Varsó – Rzeszów – Eperjes – Kassa – Miskolc útvonalon. Érkezés Budapestre és Székesfehérvárra a késő esti órákban.


Figyelem: A programok sorrendje (elsősorban Oroszországban) a múzeumok nyitvatartásának függvényében felcserélődhet.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

A teljes részvételi díj tartalmazza az autóbuszos utazást, a kompátkelést Finnországba, a 13 éjszakai szállást reggelivel, a lett folklór bemutatót vacsorával, az útlemondási biztosítást, az idegenvezetést és a felsorolt programokat, de nem tartalmazza a belépődíjakat. 

Félpanziós felár:  79.700 Ft (12 vacsora) 

Egyágyas felár: 154.000 Ft 

Vízumdíj Oroszországba:  21.600 Ft (2021. februárjában érvényes ár) 

Felhívjuk figyelmüket, hogy a vízumügyintézés miatt útlevelüket az utazást megelőző egy hónapban nélkülözniük kell. A vízumhoz az Oroszországból történő kilépéstől számítva még min. 6 hónapig érvényes útlevélre van szükség, melyben legalább 2 egymással szembeni üres oldal található. A vízumügyintézés részleteiről indulás előtt kb. 2 hónappal tájékoztatást küldünk.
2019 októberétől lehetséges ingyenes elektronikus úton benyújtott e-vízumot is kérvényezni kizárólag Szentpétervárra, illetve Leningrád megyébe történő beutazás esetén. Mivel a programban szerepel Novgorod és Pszkov városok megtekintése is, melyek Leningrád megye határain kívül esnek, ezért a beutazás csak a hagyományos költségtérítéses vízum birtokában lehetséges.

Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 440 Ft/nap

Autóbusz felszállási lehetőségek
4:15 – Székesfehérvár Piac téri buszpu. melletti parkoló Vörösmarty tér felőli része
5:30 – Budapest Déli pályaudvarnál, a PRÍMA (CBA) – Déli Áruház felőli parkoló (Kosciuszkó Tádé utca)
7:50 – Miskolc Auchan áruház parkolója (József A. u. 87.)
 
A szabad helyekről munkatársaink adnak tájékoztatást! Kérje ajánlatunkat!

Érintett desztinációk:

Oroszország

Látnivalók

Ha Moszkvában nem lennének az aranyhagyma kupolás székesegyházak, a Vörös tér, és a Kreml, akkor nem sok látványosság akadna, csak a szürkelakónegyedek között barangolhatnánk.

Szentpétervár Oroszország legeurópaibb városa, észak Velencéje. Gyönyörű építészeti emlékeit a sztálini kor sem tudta eltüntetni. Legjelentősebb látnivalói az Ermitázs Múzeum, a Péter és Pál Erőd, a Néva sugárút, a Téli és Nyári Palota.

Novgorod az ország egyik legrégebbi városa, történelmi emlékei azonban, hála Rettenetes Ivánnak és a náciknak, nem maradtak tökéletes épségben fenn. A Várban megcsodálhatjuk a Szent Szófia Székesegyházat, a Millenniumi Emlékművet, és a Történeti Múzeumot. A várfalon kívül van a csodás palotákkal körbefont középkori piactér, valamint a Megváltónk temploma, melyben gyönyörű bizánci freskók láthatók.

A Transzszibériai Vasúton hat nap és 10000 km megtétele után az utazó tényleg azt mondhatja, hogy ismeri az országot. Moszkvától Vlagyivosztokig Szibérián keresztül elhalad a Bajkál-tó, Irkutszk és Ulán Ude, a helyi buddhista központ mellett.

A Volga Európa leghosszabb folyója, mely szép lassan hömpölyög a Kaszpi-tenger felé. A folyó partján számos érdekes város fekszik, közülük is kiemelkedik Oroszország legrégebbi tatár városa, Kazán, Lenin szülővárosa Uljanovszk, valamint a régi Sztálingrád, a mostani Volgográd, amely a második világháború egyik legvéresebb csatájának helyszíne volt.

Szocsi a Fekete-tenger leghíresebb üdülőhelye, szubtrópusi klímája az orosz elit paradicsomává teszi.
Minimális igényeknél 30$ körüli összegből kijöhetünk egy nap, de, ha kíváncsiak vagyunk az ország nevezetességeire, és szeretnénk megkóstolni a helyi specialitásokat, akkor napi 70-80 dollárt vigyünk magunkkal. Az utazási csekket csak komoly nehézségek árán tudjuk beváltani, a bankkártyákat nem mindenhol fogadják el, ezért legjobb, ha készpénzt, leginkább dollárt viszünk magunkkal. Pénzkötegeinket azonban ne lobogtassuk, kirabolhatnak minket. A borravaló nem divat, a számlák tartalmazzák. Piacokon megpróbálhatunk alkudni.

A turistaszezon júliusban és augusztusban van, mivel ilyenkor van a legmelegebb. A nyáron lezúduló sok csapadék miatt ajánlatos májusban és szeptemberben utazni. Télen, igaz, hogy hideg van, de a vodka és a behavazott táj szépsége felmelegíti a látogatókat.

Térség: Körutazás Oroszországban

Város: Körutazás Oroszországban


Oroszország

Látnivalók

Ha Moszkvában nem lennének az aranyhagyma kupolás székesegyházak, a Vörös tér, és a Kreml, akkor nem sok látványosság akadna, csak a szürkelakónegyedek között barangolhatnánk.

Szentpétervár Oroszország legeurópaibb városa, észak Velencéje. Gyönyörű építészeti emlékeit a sztálini kor sem tudta eltüntetni. Legjelentősebb látnivalói az Ermitázs Múzeum, a Péter és Pál Erőd, a Néva sugárút, a Téli és Nyári Palota.

Novgorod az ország egyik legrégebbi városa, történelmi emlékei azonban, hála Rettenetes Ivánnak és a náciknak, nem maradtak tökéletes épségben fenn. A Várban megcsodálhatjuk a Szent Szófia Székesegyházat, a Millenniumi Emlékművet, és a Történeti Múzeumot. A várfalon kívül van a csodás palotákkal körbefont középkori piactér, valamint a Megváltónk temploma, melyben gyönyörű bizánci freskók láthatók.

A Transzszibériai Vasúton hat nap és 10000 km megtétele után az utazó tényleg azt mondhatja, hogy ismeri az országot. Moszkvától Vlagyivosztokig Szibérián keresztül elhalad a Bajkál-tó, Irkutszk és Ulán Ude, a helyi buddhista központ mellett.

A Volga Európa leghosszabb folyója, mely szép lassan hömpölyög a Kaszpi-tenger felé. A folyó partján számos érdekes város fekszik, közülük is kiemelkedik Oroszország legrégebbi tatár városa, Kazán, Lenin szülővárosa Uljanovszk, valamint a régi Sztálingrád, a mostani Volgográd, amely a második világháború egyik legvéresebb csatájának helyszíne volt.

Szocsi a Fekete-tenger leghíresebb üdülőhelye, szubtrópusi klímája az orosz elit paradicsomává teszi.
Minimális igényeknél 30$ körüli összegből kijöhetünk egy nap, de, ha kíváncsiak vagyunk az ország nevezetességeire, és szeretnénk megkóstolni a helyi specialitásokat, akkor napi 70-80 dollárt vigyünk magunkkal. Az utazási csekket csak komoly nehézségek árán tudjuk beváltani, a bankkártyákat nem mindenhol fogadják el, ezért legjobb, ha készpénzt, leginkább dollárt viszünk magunkkal. Pénzkötegeinket azonban ne lobogtassuk, kirabolhatnak minket. A borravaló nem divat, a számlák tartalmazzák. Piacokon megpróbálhatunk alkudni.

A turistaszezon júliusban és augusztusban van, mivel ilyenkor van a legmelegebb. A nyáron lezúduló sok csapadék miatt ajánlatos májusban és szeptemberben utazni. Télen, igaz, hogy hideg van, de a vodka és a behavazott táj szépsége felmelegíti a látogatókat.

Térség: Szentpétervár

Város: Szentpétervár


Finnország

Látnivalók:
Ĺland - egy különös öntörvényű világ
Egészen különleges státust élveznek a Finnországhoz tartozó, földrajzilag azonban Svédországhoz közelebb eső Ĺland-szigetek lakói.
A 25 ezer, 97 százalékban svéd nemzetiségű lakosú szigetcsoport a század elején különböző politikai manőverek, mondhatni politikai zsarolások után vívta ki a világon jóformán példa nélkül álló autonómiáját. Azóta is folyamatosan bővülő jogaikat tekintve talán nem túlzás az állam az államban modelljéről beszélni. A fegyvermentes övezetnek tekintett szigetcsoport például saját zászlóval büszkélkedhet; postabélyeget ad ki; saját parlamentje, kormánya, az Északi Tanácsban pedig külön képviselete van. A tartomány törvényeit a köztársasági elnök emeli jogerőre, Finnország nemzetközi szerződései pedig csak akkor érvényesek Ĺlandra is, ha a helyi törvényhozók azt elfogadják. ĺgy aztán külön képviselőjük volt a finn EU-csatlakozási tárgyalásokon is, ahol az ĺlandiak igényeit is szem előtt kellett tartani. Példa erre, hogy mivel nagyrészt hajózásból és a kompokon virágzó vámmentes üzletekből élnek, az EU engedélyezte a taxfree-üzletek további működését. Az EU-tagságról egyébként külön népszavazást tartott Ĺland.

Ĺlandivá lenni azonban nem egyszerű dolog. Az autonómiához ugyanis kapcsolódik a szülőföldi jog, vagyis az állandó lakhely joga is. Ezzel pedig csak az itt születettek rendelkeznek, valamint azok, akik legalább öt éve élnek a szigetcsoportokon, ezenkívül megfelelnek a svéd nyelvvizsgán, és a helyi hatóságoktól megkapják az ĺlandi állampolgárságot. Munkavállalási engedélyt is csak akkor kap valaki, ha az adott munkát senki nem tudja elvégezni a szigetiek közül. Ha ez sikerül, szavazati és ingatlanvásárlási joggal is rendelkeznek, a fegyvermentes státus következtében pedig felmentik őket a katonai szolgálat alól.

Vitorlásút Helsinkibôl
1947-ben épült a 34 méter hosszú Inga-Lill vitorlás, amely teherszállítóként közlekedett a Finn-öböl illetve a Balti-tenger kikötôi között. Tulajdonosa 65 személyes kirándulóhajóvá alakította át a kecses faalkotmányt, amelyen nagyon egyszerű alvóhelyeket is kialakítottak. A hajót felszerelték az összes modern műszaki berendezéssel (telefon, fax, központi fűtés, kiegészítô motor). Néhány ötlet a programlehetôségek közül: öreg halász ebédje a tengeren, szeminárium a nyílt vízen, naplemente a fedélzetrôl, kirándulás világítótornyokhoz, halászfalukba, nemzeti parkokba.

Akvarellmúzeum
Vaasa városában különösen jó dolog magyarnak lenni, hiszen a település egyik nagy tiszteletben álló lakója évtizedek óta Mikola Nándor 87 éves festôművész. A helyi textilgyár egykori tervezôje nemzetközi hírnévre is szert tett vízfestményei révén. A szellemileg ma is friss mester akvarellmúzeumot alapított a városban a korabeli vámház épületében. A szépen helyreállított két szintes ház az egyetlen hasonló jellegű (kizárólag akvarell képeket bemutató) létesítmény egész Skandináviában. Ráadásul a képek is lenyűgözôek.

Napsütés és tengeri szellô
Vaasa környékén a tenger jelenti a legfôbb vonzerôt, bár a part errefelé meglehetôsen kopár. Viszont építészek és más műszaki érdeklôdésű vendégek számára érdekes lehet a szárazföldet és Raippaluoto (Replot) szigetét összekötô vadonatúj híd, amely 1044 méter hosszú és 26 méter magas. A szigeten, melynek lakossága még mindig túlnyomó részt svédekbôl áll (korábban Vaasát is többségében svédek lakták) a családi vállalkozásként működtetett Kale’s Inn jelenti a legfôbb attrakciót. A lelkes tulajdonos itt egy mini rekreációs központot alakított ki közvetlenül a tengerparton. Távol s közel sehol egy ember, minden ház fából épült. Itt találunk egy vendéglôt, ahol tradicionális helyi ételekkel, népzenei programokkal, viking célba dobással, az erdôben megbúvó titkos pálinkafôzôkkel találkozhat a vendég. Az étterem közepén nyílt tűzön fônek az ételek, a füst a sátortetô közepébe vágott nyíláson távozik. A különleges kialakítású házban fejmagasságban lenyitható ágyak sorakoznak, amelyeket állatprémek borítanak. Minden bizonnyal rendkívüli élmény lehet itt egy éjszaka a farkasordító télben. Természetesen Vaasa kikötôjébôl egy-másfél órás hajókirándulással is elérhetô a telep, de ez a megközelítési mód csak a nyári hónapokban javasolható.

Élô műemlékfalu
Vaasától alig 15 kilométerre található a Stundars műemlékfalu, mely nekem az egyik legnagyobb élményt jelentette ezen a kiránduláson. A gyűjtemény működése tanulságos lehetne hazai múzeumigazgatóinknak is, ott ugyanis megalakulása után évekig csak magántôkébôl működött a skanzen, és csak a legutóbbi idôkben kap némi állami támogatást a múzeumfalut működtetô lelkes és elkötelezett non-profit szervezet. A gyűjtemény érdekessége, hogy Vaasa környékérôl származik az összes házikó, melyek mindegyike fából készült. A szervezet vezetôje, aki eredetileg építészmérnök, a legtöbb esetben ingyen kapta meg a régi épületeket, hogy a helyükön új bevásárlóközpontok, utak, stb. épülhessenek. A deszkáira szétszedett házakból a Stundarsban egy új, élô falu épült fel. Van itt iskola, posta, gyarmatáru kereskedés, a kovács, az ónöntô és a fazekas ma is dolgozik a műhelyekben. Nyáron kézműves táborokat rendeznek a régi házikókban, de leghíresebbek azok a szabadtéri fesztiválok, melyeken alkalmanként több száz nyugdíjas, üzletember illetve egyetemi oktató vesz részt a szabadban felállított hosszú asztalok körül

Helsinki
Finnország fővárosa, kulturális, pénzügyi és gazdasági tevékenységének központja. Nyáron zöldellő parkjai, tiszta vizei, friss tengeri szellői, a zsúfolt piac felett elrepülő sirályok, kávézóinak teraszai érdekessé és kellemessé teszik utunkat. A város kisvárosi hangulatot ébreszt a látogatóban, mivel nincsenek magas épületei, a piacteret pedig XIX. századi épületek veszik körül. Mivel félszigeten helyezkedik el, hajók teszik lehetővé a kiruccanást a Suomenlinna-szigetre, a Finn.öbölbe, amely tökéletes kis piknik helyszíne lehet egy egynapos kirándulás során.
Helsinkiben találjuk az ország legtöbb jelentős múzeumát. Az Ateneum kiállítótermeiben finn és nemzetközi műveket tekinthetünk meg a XIX. századból. A Nemzeti Múzeumban, amely szintén a városközpontban található, sami és finn-ugor leletek gyűjteményét tekinthetjük meg. Főtermének mennyezetét a Kalevala ihlette freskók díszítik. A Raitioliikennemuseo egy érdekes villamos múzeum. Régi kocsiszínben található, s az évtizedekkel ezelőtti finn utcaképet mutatja be. A Rock Templom épülete, amelyet kőből vájtak ki, sok látogatót vonz. Tartanak itt kocerteket éppúgy, mint vallási szertartásokat.
A városközponttól nyugatra, az Espoo városrészben találjuk a híres finn festő, Gallén-Kallela galériáját.
Hajók és motorcsónakok járnak Helsinki és a Suomenlinna- sziget között, ahol hatalmas erődítmények romjai között sétálhatunk, vagy megtekinthetjük múzeumainak valamelyikét. Például az Ehrensvärd Múzeumot, amely az erőd történelmét mutatja be.

Helsinkiben számos lehetőség adódik, ha olcsó szállást szeretnénk, de nyáron még hálózsákban is elalhatunk. A színházi előadások finnül játszódnak, de ellátogathatunk balett, vagy opera előadásra is.

Turku

Turku volt Finnország első fővárosa. Az évszázadok során néhányszor tűzvész pusztította el, de a legnagyobb csapás akkor érte, amikor 1812-ben helyette Helsinki lett a főváros. Ennek a középkori városnak az egyetlen XVIII. századból épen maradt része a Luostarinmäki. Az északabbra található Turku Katedrális a finn Evangélikus Egyház nemzeti szentélye. A XIII. századi épületben múzeum is működik, amely minden nap várja az idelátogatókat. Az 1280-ban alapított Turku Vár az ország legjelentősebb történelmi épülete. Múzeumot rendeztek be benne, amelyben minden szoba egy másik évtizedet, vagy évszázadot idéz.

Aland
Az alandi tartomány saját zászlajával és kultúrájával több, mint 6400 szigetet foglal magába. A svéd nyelv jónéhány dialektusát beszélik itt, s csak néhányan beszélnek finnül. A gyönyörű szigetvilág tökéletes helyszíne lehet kerékpártúráknak, sátorozásnak.
A legérdekesebb város Sund a fősziget keleti felén fekszik, itt találjuk a Kastelholm várat, amely stratégiai jelentőséggel bírt a XVI-XVII. században. A szomszédságban lévő szabadtéri Jan Karlsgarden Múzeumot, amely nyáron több fesztiválnak is otthont ad, nem szabad kihagyni. A Bomarsund erőd az orosz megszállásra emlékeztet. Alandot rendszeres hajójárat köti össze Svédországgal és Fingországgal. Ingyenesen közlekedhetünk a szigetek között hajóval, Sundot pedig busszal, vagy biciklivel is elérhetjük.

Rauma régi városa már szerepel az UNESCO Világörökség listáján. Habár az északi országok legnagyobb épen maradt fa-városa, mégsem múzeum, hanem egy életteli város sok-sok kisiparossal, csipkekészítőkkel, aranyművesekkel. A piactér az óváros központja. Itt ihatunk frissítőket is. Próbáljuk ki a pystcaffekat is, ahol állva fogyaszthatjuk a fekete lét. Ha kicsit fülelünk, észrevehetjük Rauma egy másik fontos jellegzetességét, az ottani tájszólást, amely majdnem egy teljesen külön nyelvjárás. Rauma az ország délnyugati partján fekszik, Helsinkitől busszal valamivel több, mint 4 órányira.

Olavinlinna vár
A Savolinna tavak fő látványossága ez az 1475-ben, a svéd-finn birodalom keleti határának védelmére épült vár. Nevét Olof-ról, egy X. századi norvég katolikus szentről kapta. A kora XVIII. században orosz megszállás alá került és maradt majdnem kétszáz éven keresztül. Két kis múzeum található itt, amelyek a vár történelmét, valamint ortodox kincseket mutatnak be. Óránként indulnak idegenvezetős csoportok, egyénileg nem látogathatjuk őket.

Terület:  338 139 km2  Népesség:  5 055 000 fő  Főváros:  Helsinki  Hivatalos nyelv:  finn, svéd  Pénznem:  Euro  Időzóna:  CET +1 óra (GMT +2 óra)  Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Helsinki 34, Kuusisaarenkuja 6. 00340 Tel: 358-9-481-422. Fax: 358-9-480-497 Krausz György nagykövet  Vízum:  N  Útlevél szükséges:  I  Országhívószám:  + 358

Térség: Körutazás Finnországban

Város: Körutazás Finnországban


Válogasson útjaink közt téma szerint!