+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Márton nap a Tamás Tanyán (Tápiószele -...

Magyarország, Kirándulások Belföldön

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: Ebéd
Utazás módja: Busszal
Időtartam:
Típus: 1 napos utak
Indulás:

Időpont: 2023. november 11.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 87.45 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 8.00 órakor

Márton napja fontos fordulópont volt a naptárakban: vidéken ekkor fejeződtek be a mezőgazdasági munkák, ezen a napon zárult le a gazdasági év. Szent Márton ünnepén libát illik enni és újborral szokás koccintani. Márton-napon kóstolták meg először az újbort, és vágták le a tömött libákat, hiszen ez volt a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor kiadósan, jóízűeket lehetett enni, és mellette mulatozni. Úgy tartották a régiek, hogy minél többet isznak ilyenkor, annál több erőt és egészséget töltenek magukba.  Márton-napon kötelező libás ételt fogyasztani, hiszen a mondás szerint, aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!

Program

Mai programunkat Tápiószelén kezdjük. A nemrég felújított Blaskovich Múzeum az ország egyetlen, a második világháborút berendezésében is sértetlenül átvészelő kúriamúzeuma. Hét szobájában a három nemzedék által gyűjtött, a haladó köznemesség kultúráját és tárgyi emlékeit bemutató enteriőr kiállítás látható. A látogatás során találkozunk Kincsem, a magyar telivértenyésztés 19. századi büszkeségének emlékeivel is.

Utunk, Lajosmizsére a pici grillázs manufaktúrához vezet. A manufaktúrában lehetőség nyílik különleges grillázsból készült termékek vásárlására. Utána a Magyarország egyetlen Citrom farmján teszünk látogatást, ahol megismerkedünk a citrom termesztés fortélyaival. Üres kézzel nem térünk haza, mert citrom, füge és szamóca dzsemet vihetünk a farmról. Tovább utazunk Felsőlajosra, ahol az Emu farmot nézzük meg. Láthatunk itt Emukat, Lámákat és Nandut. Hallott már Emu olajról, Emu zsírról, szappanról, testápolóról? Itt meg is vásárolhatja ezeket. Végül a Guba Rózsa babakiállítás következik. Sokan mondják, hogy Guba Rózsa babáinak szinte „lelkük” van. Ez nem hagyományos babamúzeum, hanem egy textilből készült mini panoptikum. Innen már a Tamás tanya következik, ami egy 37 épületből álló tanyakomplexum. Itt fogjuk elfogyasztani a Márton napi lakománkat. Várható visszaérkezés Budapestre 20 óra körül.

Belépők: kb. 3000,- Ft/fő

Menü:

- 1 kupica pálinka

- Csemői libaleves házi lúdgégével

- Spékelt libacomb pezsgős lila-káposztával, hagymás törtburgonyával

- Kézzel húzott házi túrós és almás rétes

 

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Részvételi díj: 22.990,- Ft/fő
 Akciós ár: 15.990,- Ft/fő 

(Az ár tartalmazza: az utazást, az idegenvezetést és a Márton napi lakomát)

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő
Program változtatás jogát fenntartjuk!

Érintett desztinációk:

Magyarország


Térség: Kirándulások Belföldön

Város: Kirándulás Belföldön


Válogasson útjaink közt téma szerint!