+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Telkibánya - Gönc - Vizsoly - Boldogkő...

Magyarország, Kirándulások Belföldön

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: leírás szerint
Utazás módja: Busszal
Időtartam:
Típus: 1 napos utak
Indulás:

Időpont: 2023. október 29.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.15 órától a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 6.30 órakor

Program
 

Első állomásunk Telkibánya. A középkori bányavárosok között ez a csodálatos természeti környezetben fekvő település az ötödik helyet foglalta el Európában, arany- és ezüstbányáinak gazdagsága miatt kapta bányavárosi rangját. Az egykor „aranygombos Telkibányaként” emlegetett településen ma már csak a bányabejáratok, az arany őrlő- és mosóhelyei, valamint a községben lévő múzeum őrzi. Az Ásványbányászati Múzeum gazdag kiállításának megtekintésével kezdjük a napot.

Gönc legismertebb műemléke a Huszita-háznak vagy Cseh-háznak nevezett népi műemlék. Az egykori lakóházban a 19. század második felének állapotát tükröző paraszt-polgári lakásbelsőt alakítottak ki. A házban található tárgyak között külön figyelmet érdemel az ún. gönci hordó, amely nemcsak tároló- és szállítóeszköz volt, hanem Tokaj-Hegyalja borának mértékegysége is. A település másik látnivalója a római katolikus templom, melynek plébániájához kötődik Károli Gáspár tevékenysége, aki itteni lelkészségének idején készítette el bibliafordítását. Az ő emlékét őrzi a templom előtti impozáns szobor.

Folytatjuk utunkat Vizsolyra. Az Árpád-kori település leghíresebb látnivalója református temploma, ami egyik legbecsesebb műemlékünknek számít. Itt őrzik a Károli bibliát. Károli Gáspár 1590-ben fordította le és jelentette meg az első teljes magyar nyelvű Bibliát, ezzel ismertté tette a község nevét az ország határain kívül is. Károli Gáspár nem csupán fordítója, hanem egyben gondozója-szerkesztője, sajtó alá rendezője, kiadója is volt ennek a Bibliának.           

Napunk utolsó látnivalója Boldogkő vára. A várat a tatárjárás után kezdték építeni. Mint királyi várat többször eladományozták, zálogba tették vagy eladták, így nagyon sok birtokosát sorolhatnánk fel. A „nyugvó oroszlánként” emlegetett vár palotaszárnyában vártörténeti kiállítás tekinthető meg, de magáért a kilátásért is érdemes meghódítani. Várható visszaérkezés Budapestre 21 óra körül. Belépők: kb. 6.500,- Ft/fő

 

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Részvételi díj: 19.990,- Ft/fő
 Akciós ár: 15.290,- Ft/fő 

Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő
Program változtatás jogát fenntartjuk!

Érintett desztinációk:

Magyarország


Térség: Kirándulások Belföldön

Város: Kirándulás Belföldön


Magyarország


Térség: Észak-Magyarország

Észak-Magyarország változatos természeti és táji értékei, nemzeti parkjai, termálvizei, kulturális és népművészeti hagyományai, híres borai, a magyar építészet jelentős értékei - köztük a Világörökség részévé nyilvánított Hollókő, a bolygónkon egyedülálló!

A 25 km hosszúságú Baradla-Domica barlangrendszer és Tokaj történelmi borvidék varázsolják vonzóbbá az itt tartózkodást.

Az aktív pihenésre vágyók a hegyekben túrázhatnak, lovagolhatnak, vadászhatnak, sípályákon síelhetnek, vagy éppen tavakban, folyókban kihasználhatják a vízi sport lehetőségeit.

A több száz éves fürdőkultúrával rendelkező régió több helyen is gyógyító és frissítő hatásokban gazdag gyógyfürdőiben várja az idelátogatókat.

Tájjellegű ételek megkóstolása mellett a borvidékekben különösen gazdag régió színes palettát kínál. Magyarország legismertebb kistájegysége Tokaj-Hegyalja szőlő- és borkultúrájáról vált világhírűvé. 2002 nyarán az Unesco Kultúrtáj kategóriában a Világörökség részévé nyilvánították. A magyarok Himnuszában (és már Anonymus által is) megénekelt tájon érlelődik "a királyok bora, a borok királya" (vinum regum, rex vinorum). Ne sajnálják az időt a pincék mélyén tölteni és a világ legkiválóbb borait kóstolgatni.

E vidék a bölcsője a magyar reformációnak, a protestáns iskolakultúrának, a magyar nyelvű irodalomnak. Hamisítatlan vidéki hangulat, tiszta folyók, nyíltszívű vendéglátó emberek! Higgyék el, ha elfogadják vendégcsalogatónkat, csodálatos élményben lehet részük, hiszen Észak-Magyarországon ...minden lépes új élmény!

Város: Vizsoly

Válogasson útjaink közt téma szerint!