+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Szentföldi zarándoklat

Izrael, Izrael

Szállás típus: Hotel ***+
Ellátás: Félpanzió
Utazás módja: Repülővel
Időtartam:
Típus: Körutazás, Városlátogatás
Indulás:

2023. Május 1 – 7. 

6 éjszaka – 7 nap

 

 

május 1./ hétfő 

Budapest: indulás a WIZZAIR légitársaság 09:25-kor induló járatával. Tel Avivba érkezés: 13:40-kor, autóbusszal utazás Caesareába, majd a szálláshelyre Tibériásba, vacsora. 

május 2. kedd Kána - Nazaret – Haifa 

Kána: szentmise 10:00 órakor. Názáret: az Angyali Üdvözlet temploma, majd a Szent Család templom meglátogatása. Haifa, - kikötő város – a Karmelita templom megtekintése. Visszautazás Tiberiásba a szálláshelyre, vacsora.

május 3./ szerda Tábor-hegy - Kafarnaum – Tabgha 

Tábor-hegy(Jézus színeváltozásának helye) Kafarnaum: Péter háza. Primátus kápolna: itt szentmise 15:00 órakor. majd Tabgha a kenyérszaporítás helyszíne. Nyolc Boldogság hegye. Visszautazás Tibériásba a szálláshelyre, vacsora.

május 4./ csütörtök Útban Jeruzsálem felé

A Jordán völgyében utazunk Jeruzsálem felé. Jerikóban szentmise 11:00 órakor a Jó pásztor templomban. Jordán folyó - Jézus megkeresztelkedésének helye, majd fürdés a Holt-tengerben. Szállás és vacsora Betlehemben.

május 5./ péntek Betlehem - Jeruzsálem

A reggeli után utazás Jeruzsálembe: Virágvasárnapi útvonal – Dominus Flevit kápolna, Getszemáni kert, - Nemzetek temploma elárulás barlangja, Mária sírja, - Kajafás háza. Sion-hegy, Mária elszenderülése templom: szentmise 15.00 órakor, Utolsó Vacsora terme. Séta a Kedron völgyében. 

május 6./ szombat Jeruzsálem - Óváros

A következő helyeket járjuk végig: Via Dolorosa- keresztútjárás, Szent Sír templom. szentmise 11.00. Zsidó negyed – Siratófal - Templom hegy. Szent Anna templom, Beteszda fürdő. Visszautazás Betlehembe: Születés temploma, Tej-barlang.

május 7./ vasárnap Jeruzsálem - Ein Karem - Tel Aviv – Budapest

A reggelit követően meglátogatjuk a Pásztorok mezejét, itt szentmise 9.00 órakor. Ezt követően Jeruzsálembe utazunk: Miatyánk templom- Mennybemenetel kápolna. Ein Karemben Mária látogatásának temploma: Keresztelő Szent János születésének temploma. Utazás Tel-Aviv/Joppéba, séta a tenger partján, Szent Péter templom,majd indulás a reptérre Tel- Aviv/Lod. Hazautazás a WIZZAIR légitársaság 22,20-kor induló járatával Budapestre. Érkezés: 00,55.-kor (másnap) Budapestre a 2B terminálra.

 

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Részvételi díj: 533.000,- Ft/fő
 
 

Az ár tartalmazza: a repülőjegyet a Budapest-Tel Aviv-Budapest, kis kézipoggyászt 40x30x25 cm, 20 kg feladandó bőröndöt, reptéri illetéket, szállást kétágyas szobában 3/4 csillagos hotelekben, büféreggeli és büfévacsora, fülhallgatót az út során, hogy az idegenvezetőt mindenhol jól lehessen hallani, transzfereket, belépőjegyeket, zarándok oklevelet, mise helyszíneket, helyi légkondicionált autóbuszt, helyi magyar nyelvű idegenvezetést.

Az ár nem tartalmazza: helyszínen fizetendő napi 8 USD/fő kötelező borravalót, Kérhető: Betegség-Baleset-Poggyászbiztosítást 1.005,- Ft./nap 70 év felett dupla ár, Egyágyas felár: 175.000,- Ft.

 
Az útlevél 6 hónapig érvényes kell legyen a visszautazás dátumától számítva!

Érintett desztinációk:

Izrael

Környezet, éghajlat:
Izrael a Földközi-tenger keleti partján fekszik, Libanonnal, Szíriával, Jordániával és Egyiptommal határos ország. Egyetlen nagy folyója a Jordán folyó, a vízszükségleteket csak a Holt-tenger sótalanításával tudják biztosítani.
Az ország éghajlata kicsiny területe ellenére is nagyon változatos. Általánosságban a tél hűvös és nagyon csapadékos, a nyár pedig forró, és száraz, de mint említettük, az országrészek között ilyenkor is óriási különbség lehet, ne lepődjünk meg, ha az ország egyik felén havazik, a másik felén pedig 20 fok feletti hőmérséklet van.

Az izraeli nyaralás nem lehet teljes anélkül, hogy fel ne keresnénk a Holt-tengert. A gyógyhatású levegőn kívül az Ein Gedi oázis és a Masada erőd vonzza ide a turistákat. Az erődnek nagyon szomorú a története. 967 zsidó felkelő védte a Római Birodalom katonái ellen a várat, és amikor látták, hogy reménytelen a helyzetük, inkább megölték egymást, csak ne kerüljenek a rómaiak fogságába.

Galilea az ország egyik legfontosabb turistaközpontja, bibliai vonatkozásai miatt rengetegen keresik fel a szent helyeket. Názáret meglehetősen csúnya város, de Jézus gyerekkori lakóhelyeként, valamint az itt található fontos templomok miatt nagyon sokan, főképpen zarándokok, érkeznek ide. Tiberias városa a Galilea-tó partján fekszik, remek gyógyfürdőit vétek kihagyni. Nem messze innen található a Beit Shean ásatás, ahol remekül fennmaradt római kori amfiteátrumot, bizánci kori fürdőket és templomokat csodálhatunk meg.

Betlehem leghíresebb látnivalója a Születés Temploma, a világ egyik legrégebbi működő temploma. A templomot ott emelték, ahol a legenda szerint Jézus született, inkább vallástörténeti, mint építészeti jelentősége van.

Gasztronómia:

Az izraeli ételek alapanyagait illetve elkészítési módját vallási előírások szabályozzák. A zsidók nem fogyaszthatnak tejterméket és húst egyszerre, nem ehetnek tisztátlan szárnyast és halat és akár a muzulmánok, nem ehetnek sertéshúst. A zsidó ételek nagyon sokfélék, hiszen az országba érkezett rengeteg emigráns mindegyike hozta magával hagyományos ételeit. Az arab negyedekben is rengeteg finomságot kóstolhatunk meg, semmiképpen se hagyjuk ki például a felafelt, a tahinát vagy a houmust. Alkoholt a muzulmánok, nem fogyasztanak, helyette teát vagy kávét isznak.

 

Ünnepek, rendezvények:

Függetlenség napja: máj. 14.
Az izraeli ünnepek nagy része magától értetődően vallási ünnep. Tartsuk mindig eszünkben ezeket az ünnepeket, hiszen ezeken a napokon leáll az élet az országban, és nem foglalkoznak ilyenkor a turistákkal. A Sabbat péntek naplementétől szombat naplementéig tart, ilyenkor a helyiek semmiféle munkát nem végezhetnek. A Yom Kippur a legszentebb zsidó ünnep, ilyenkor az emberek 25 órán keresztül semmit nem fogyaszthatnak, imádkozással telnek ezek az órák.
A muzulmán ünnepek közül a legfontosabb a Ramadán, ilyenkor a hívők egy hónapon keresztül napkeltétől napnyugtáig nem ehetnek és nem ihatnak semmit. Ha ilyenkor érkezünk az országba, tartsuk tiszteletben az ünnepet! A Ramadán végét az Eid al-Fitr ünnep zárja.

Pénz és költségek:
Izrael nem tartozik az olcsó országok közé, de annyit mindenképpen el kell mondani a védelmére, hogy a kevésbé csillogó éttermek és szálláshelyek is nagyon tiszták, ezért nem feltétlenül kell drága szállodákba költöznünk. Az ételek, italok és a múzeumbelépők is meglehetősen drágák, de a pénzünkért minőségi szolgáltatásokat kapunk. A drágább üzletekben fizethetünk amerikai dollárral, ilyenkor a 17%-os áfát nem kell kifizetnünk. A dollárt tudjuk a legkönnyebben beváltani, de a többi keményvalutát és az utazási csekkeket is elfogadják. A bank- és hitelkártyákat széles körben elfogadják. Legalább 15%-os borravalót várnak a szolgáltatók, függetlenül attól, hogy rászolgáltak-e vagy sem.

Közlekedés az országon belül:
A kis távolságok miatt felesleges a belföldi légi járatok szolgáltatásait igénybe venni. A legegyszerűbb és legolcsóbb közlekedési módot a világ második legnagyobb busztársasága, az Egged biztosítja számunkra. Mindössze egyetlen vasútvonal van az országban, ezen napi egy járat közlekedik Haifa és Tel Aviv között.

Sportolási lehetőségek:

Leginkább a vízi sportok szerelmeseinek tartogat remek lehetőségeket az ország, szörfözéshez, vitorlázáshoz, vizisízéshez és búvárkodáshoz egyaránt első osztályú tengerpartokat nyújt Izrael.

 

Előforduló betegségek:

Bélfertőzések (bakteriális, protozoon és féregfertőzések), Leishmaniasis, Veszetsség (előfordulhat), Egyéb vírusfertőzések (hepatitis, AIDS), Mérges kígyók.

 

Tel-Aviv-i Magyar Nagykövetség

Cím: Pinkas St. 18. (PO Box 21095) Tel-Aviv, 62661

Telefon: (972)(3) 546-6991, 546-6985

Ügyelet: (972)(3) 546-6981

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Hóvári János

E-mail: huembtlv@bezeqint.net

 

Konzuli Hivatal Eilat

Cím: Eilat Patio 665.

Telefon:  (972)(08) 332-317

Tiszteletbeli konzul: Dov Ramati

 

Konzuli Hivatal Haifa

Cím: Haifa 10 Habroshim Blvd. 34483

Telefon: (972)(04) 836-1070, 862-5313

Tiszteletbeli konzul: Dr. Tony Nadashi

 

Konzuli Hivatal Jeruzsálem

Cím: Jerusalem,13 Diskin Str. Apt. 131 96440

Telefon: (972)(02) 561-9351

Tiszteletbeli konzul: Josef Weiss

 

 

A Külügyminisztérium tanácsai az ide utazóknak:

Magyar állampolgárok turizmus céljából 90 napig tartózkodhatnak vízum nélkül Izraelben. Az országba történő belépéskor a hatóságok megkövetelik, hogy az útlevél a tervezett izraeli tartózkodási idő leteltétől számítva legalább 6 hónapig érvényes legyen, a turista egyéni utazásnál tartózkodásának teljes idejére a szállásfoglalásról szóló igazolással vagy meghívólevéllel, szervezett utazás esetén az utazási iroda igazolásával, érvényes oda-vissza szóló repülőjeggyel, valamint nem kevesebb, mint napi 100 USD-vel rendelkezzen. Személygépkocsival utazók esetében a nemzetközi biztosítás (zöld kártya) megléte kötelező.

 

Izrael Államban a terrorakciók veszélye csökkent, de véglegesen nem szűnt meg. Ezek célpontjai elsősorban a nagyvárosok zsúfolt központjai és tömegközlekedési eszközei lehetnek. A szenthelyek többsége látogatható. A Palesztin Nemzeti Hatóság területére az átjutás azonban nehézkes, az ottani biztonsági helyzet kiszámíthatatlan. Betlehem városa jelenleg látogatható.

 

Ezúton hívjuk fel a figyelmet arra, hogy az Izraelbe érkező magyar állampolgárok szigorú ellenőrzésre számíthatnak a repülőtéri beléptetés során. A beutazni kívánó turistáknak fel kell készülniük arra, hogy a bevándorlási tisztek hosszabban kihallgatják őket, illetve szigorúan kérik a beutazás feltételeit igazoló dokumentumokat (szállásfoglalás és/vagy meghívólevél, retúr repülőjegy, költőpénz). Ez utóbbiak közül bármelyik hiánya, illetve a beszélgetés nem megfelelő eredménye a visszafordítás veszélyét rejti magában.

 

A gyakorlati tapasztalatok alapján az izraeli határrendészeti hatóságok elsődlegesen az illegális munkaerő bevándorlástól tartanak. A nem utazási iroda által szervezett keretben beutazó személyt a fenti feltételek megléte esetén is visszafordíthatják, ha nem bizonyítható egyértelműen a látogatás célja, útiránya. Fokozottan számíthat a visszafordításra, aki korábban illegálisan tartózkodott Izraelben, kiutasították, beléptetését megtagadták, továbbá elutasított izraeli, vagy amerikai vízumkérelme volt. A meghívólevéllel utazók esetében is célszerű, ha meghívott dokumentáltan igazolni tudja a meghívást. Javasolandó, hogy a meghívó ott legyen a repülőtéren, vagy mobil telefonon elérhető legyen.

 

Felhívjuk az Izraelbe utazók figyelmét, hogy a konzuli segítségnyújtás területén tel-avivi nagykövetségünk lehetőségei korlátozottak. A segítségnyújtás sikerének esélyeit növeli, ha a magyar állampolgárok Izraelbe történt megérkezésüket követően bejelentkeznek a nagykövetségen.

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az Izrael és Jordánia közötti határátkelőhelyeket az izraeli hatóságok előre nem prognosztizálható módon, bizonytalan időre lezárhatják, ezért nem javasoljuk, hogy az Izraelben szállással rendelkező turisták egynapos út keretében keressék fel a jordániai látnivalókat.

 

A Külügyminisztérium ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország vízummentességi megállapodásai nem vonatkoznak azokra az esetekre, ha valaki munkavállalás céljából utazik, illetve tartózkodik a szóban forgó országban.

 

Magyar állampolgárok munkát Izraelben csak munkavállalási engedély, megfelelő vízum és tartózkodási engedély birtokában végezhetnek. Az engedély nélküli munkavégzésen tetten ért magyar állampolgárt az izraeli hatóságok letartóztatják, a köztörvényes bűnőzökkel szembenihez hasonló eljárásnak vetik alá, majd általában kiutasítják az országból. A kiutasítás hosszabb időre szóló kitiltással is együtt jár. Az illegális munkavállalók számának növekedése miatt az eddigieknél is erélyesebb izraeli fellépésre lehet számítani.

 

Az illegális munkavállalás, vagy túltartózkodás miatt kiutasított külföldi állampolgárokat nyilvántartásba veszik ugyan, de amennyiben nem meghatározott időre tiltották ki Izraelből őket, akkor az illetőnek módjában áll az országában lévő izraeli nagykövetségen írásban kérvényezni újabb beléptetését. Büntetlenség esetén újabban a meghatározott ideig tartó kitiltástól való eltekintést is jó eséllyel lehet kérvényezni. Aki ugyanis rosszhiszeműen más néven, vagy új, netán hamis útlevéllel próbál bejutni Izraelbe az, többek között, a valóban tartós, vagy akár a végleges kiutasítást kockáztatja.

 

Amennyiben a magyar állampolgárt a határon valamilyen oknál fogva nem engedik be Izraelbe, a tel-avivi magyar nagykövetség telefonon segítséget nyújthat ennek tisztázásához.

 

A tel-avivi magyar nagykövetség címe:

Pinkas Street 18. Tel-Aviv 62661 P.O. Box 21095
Telefon: 00-972-3-546-6981/546-6991/546-6985
Fax: 00-972-3-546-7018

 

Felhívjuk az Izraelbe utazó állampolgáraink figyelmét, hogy túltartózkodás esetén az izraeli fél 20 USD/hónap bírság megfizetésére kötelezheti a távozó külföldieket. Amennyiben az izraeli adatbázisban illegálisként szereplő személyek pénzhiányra hivatkozva nem hajlandóak kifizetni a bírságot, a rendőrség a csomagok átkutatását is kezdeményezheti.

 

A Ben Gurion repülőtérről történő elutazáskor fokozott ellenőrzésre lehet számítani. Minden csomagot átvilágítanak és többségüket ki is nyitják. Mivel a repülőtéren az elmúlt időszakban nagy torlódás alakult ki, célszerű a repülőtérre időben, a repülőgép indulása előtt 3 órával megérkezni.

További információk Izrael Állam budapesti nagykövetségének honlapján találhatók: http://budapest.mfa.gov.il .

   

Izraelben az utóbbi időszakban megszaporodtak a munkalassítások, -beszüntetések és sztrájkok, melyek lassító hatással lehetnek az ország nemzetközi utas-, és teherközlekedési forgalmára (repülőterek, kikötők, határátkelőhelyek stb.), valamint a telefon-kapcsolattartásra. A sztrájkok okozta fennakadások és nehézségek kialakulásának lehetőségei kapcsán javasoljuk az aktuális sajtóhírek figyelemmel kísérését, esetleg konzuli szolgálatunk vagy képviseletünk felhívását.

Térség: Izrael

Város: Jeruzsálem


Izrael

Környezet, éghajlat:
Izrael a Földközi-tenger keleti partján fekszik, Libanonnal, Szíriával, Jordániával és Egyiptommal határos ország. Egyetlen nagy folyója a Jordán folyó, a vízszükségleteket csak a Holt-tenger sótalanításával tudják biztosítani.
Az ország éghajlata kicsiny területe ellenére is nagyon változatos. Általánosságban a tél hűvös és nagyon csapadékos, a nyár pedig forró, és száraz, de mint említettük, az országrészek között ilyenkor is óriási különbség lehet, ne lepődjünk meg, ha az ország egyik felén havazik, a másik felén pedig 20 fok feletti hőmérséklet van.

Az izraeli nyaralás nem lehet teljes anélkül, hogy fel ne keresnénk a Holt-tengert. A gyógyhatású levegőn kívül az Ein Gedi oázis és a Masada erőd vonzza ide a turistákat. Az erődnek nagyon szomorú a története. 967 zsidó felkelő védte a Római Birodalom katonái ellen a várat, és amikor látták, hogy reménytelen a helyzetük, inkább megölték egymást, csak ne kerüljenek a rómaiak fogságába.

Galilea az ország egyik legfontosabb turistaközpontja, bibliai vonatkozásai miatt rengetegen keresik fel a szent helyeket. Názáret meglehetősen csúnya város, de Jézus gyerekkori lakóhelyeként, valamint az itt található fontos templomok miatt nagyon sokan, főképpen zarándokok, érkeznek ide. Tiberias városa a Galilea-tó partján fekszik, remek gyógyfürdőit vétek kihagyni. Nem messze innen található a Beit Shean ásatás, ahol remekül fennmaradt római kori amfiteátrumot, bizánci kori fürdőket és templomokat csodálhatunk meg.

Betlehem leghíresebb látnivalója a Születés Temploma, a világ egyik legrégebbi működő temploma. A templomot ott emelték, ahol a legenda szerint Jézus született, inkább vallástörténeti, mint építészeti jelentősége van.

Gasztronómia:

Az izraeli ételek alapanyagait illetve elkészítési módját vallási előírások szabályozzák. A zsidók nem fogyaszthatnak tejterméket és húst egyszerre, nem ehetnek tisztátlan szárnyast és halat és akár a muzulmánok, nem ehetnek sertéshúst. A zsidó ételek nagyon sokfélék, hiszen az országba érkezett rengeteg emigráns mindegyike hozta magával hagyományos ételeit. Az arab negyedekben is rengeteg finomságot kóstolhatunk meg, semmiképpen se hagyjuk ki például a felafelt, a tahinát vagy a houmust. Alkoholt a muzulmánok, nem fogyasztanak, helyette teát vagy kávét isznak.

 

Ünnepek, rendezvények:

Függetlenség napja: máj. 14.
Az izraeli ünnepek nagy része magától értetődően vallási ünnep. Tartsuk mindig eszünkben ezeket az ünnepeket, hiszen ezeken a napokon leáll az élet az országban, és nem foglalkoznak ilyenkor a turistákkal. A Sabbat péntek naplementétől szombat naplementéig tart, ilyenkor a helyiek semmiféle munkát nem végezhetnek. A Yom Kippur a legszentebb zsidó ünnep, ilyenkor az emberek 25 órán keresztül semmit nem fogyaszthatnak, imádkozással telnek ezek az órák.
A muzulmán ünnepek közül a legfontosabb a Ramadán, ilyenkor a hívők egy hónapon keresztül napkeltétől napnyugtáig nem ehetnek és nem ihatnak semmit. Ha ilyenkor érkezünk az országba, tartsuk tiszteletben az ünnepet! A Ramadán végét az Eid al-Fitr ünnep zárja.

Pénz és költségek:
Izrael nem tartozik az olcsó országok közé, de annyit mindenképpen el kell mondani a védelmére, hogy a kevésbé csillogó éttermek és szálláshelyek is nagyon tiszták, ezért nem feltétlenül kell drága szállodákba költöznünk. Az ételek, italok és a múzeumbelépők is meglehetősen drágák, de a pénzünkért minőségi szolgáltatásokat kapunk. A drágább üzletekben fizethetünk amerikai dollárral, ilyenkor a 17%-os áfát nem kell kifizetnünk. A dollárt tudjuk a legkönnyebben beváltani, de a többi keményvalutát és az utazási csekkeket is elfogadják. A bank- és hitelkártyákat széles körben elfogadják. Legalább 15%-os borravalót várnak a szolgáltatók, függetlenül attól, hogy rászolgáltak-e vagy sem.

Közlekedés az országon belül:
A kis távolságok miatt felesleges a belföldi légi járatok szolgáltatásait igénybe venni. A legegyszerűbb és legolcsóbb közlekedési módot a világ második legnagyobb busztársasága, az Egged biztosítja számunkra. Mindössze egyetlen vasútvonal van az országban, ezen napi egy járat közlekedik Haifa és Tel Aviv között.

Sportolási lehetőségek:

Leginkább a vízi sportok szerelmeseinek tartogat remek lehetőségeket az ország, szörfözéshez, vitorlázáshoz, vizisízéshez és búvárkodáshoz egyaránt első osztályú tengerpartokat nyújt Izrael.

 

Előforduló betegségek:

Bélfertőzések (bakteriális, protozoon és féregfertőzések), Leishmaniasis, Veszetsség (előfordulhat), Egyéb vírusfertőzések (hepatitis, AIDS), Mérges kígyók.

 

Tel-Aviv-i Magyar Nagykövetség

Cím: Pinkas St. 18. (PO Box 21095) Tel-Aviv, 62661

Telefon: (972)(3) 546-6991, 546-6985

Ügyelet: (972)(3) 546-6981

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Hóvári János

E-mail: huembtlv@bezeqint.net

 

Konzuli Hivatal Eilat

Cím: Eilat Patio 665.

Telefon:  (972)(08) 332-317

Tiszteletbeli konzul: Dov Ramati

 

Konzuli Hivatal Haifa

Cím: Haifa 10 Habroshim Blvd. 34483

Telefon: (972)(04) 836-1070, 862-5313

Tiszteletbeli konzul: Dr. Tony Nadashi

 

Konzuli Hivatal Jeruzsálem

Cím: Jerusalem,13 Diskin Str. Apt. 131 96440

Telefon: (972)(02) 561-9351

Tiszteletbeli konzul: Josef Weiss

 

 

A Külügyminisztérium tanácsai az ide utazóknak:

Magyar állampolgárok turizmus céljából 90 napig tartózkodhatnak vízum nélkül Izraelben. Az országba történő belépéskor a hatóságok megkövetelik, hogy az útlevél a tervezett izraeli tartózkodási idő leteltétől számítva legalább 6 hónapig érvényes legyen, a turista egyéni utazásnál tartózkodásának teljes idejére a szállásfoglalásról szóló igazolással vagy meghívólevéllel, szervezett utazás esetén az utazási iroda igazolásával, érvényes oda-vissza szóló repülőjeggyel, valamint nem kevesebb, mint napi 100 USD-vel rendelkezzen. Személygépkocsival utazók esetében a nemzetközi biztosítás (zöld kártya) megléte kötelező.

 

Izrael Államban a terrorakciók veszélye csökkent, de véglegesen nem szűnt meg. Ezek célpontjai elsősorban a nagyvárosok zsúfolt központjai és tömegközlekedési eszközei lehetnek. A szenthelyek többsége látogatható. A Palesztin Nemzeti Hatóság területére az átjutás azonban nehézkes, az ottani biztonsági helyzet kiszámíthatatlan. Betlehem városa jelenleg látogatható.

 

Ezúton hívjuk fel a figyelmet arra, hogy az Izraelbe érkező magyar állampolgárok szigorú ellenőrzésre számíthatnak a repülőtéri beléptetés során. A beutazni kívánó turistáknak fel kell készülniük arra, hogy a bevándorlási tisztek hosszabban kihallgatják őket, illetve szigorúan kérik a beutazás feltételeit igazoló dokumentumokat (szállásfoglalás és/vagy meghívólevél, retúr repülőjegy, költőpénz). Ez utóbbiak közül bármelyik hiánya, illetve a beszélgetés nem megfelelő eredménye a visszafordítás veszélyét rejti magában.

 

A gyakorlati tapasztalatok alapján az izraeli határrendészeti hatóságok elsődlegesen az illegális munkaerő bevándorlástól tartanak. A nem utazási iroda által szervezett keretben beutazó személyt a fenti feltételek megléte esetén is visszafordíthatják, ha nem bizonyítható egyértelműen a látogatás célja, útiránya. Fokozottan számíthat a visszafordításra, aki korábban illegálisan tartózkodott Izraelben, kiutasították, beléptetését megtagadták, továbbá elutasított izraeli, vagy amerikai vízumkérelme volt. A meghívólevéllel utazók esetében is célszerű, ha meghívott dokumentáltan igazolni tudja a meghívást. Javasolandó, hogy a meghívó ott legyen a repülőtéren, vagy mobil telefonon elérhető legyen.

 

Felhívjuk az Izraelbe utazók figyelmét, hogy a konzuli segítségnyújtás területén tel-avivi nagykövetségünk lehetőségei korlátozottak. A segítségnyújtás sikerének esélyeit növeli, ha a magyar állampolgárok Izraelbe történt megérkezésüket követően bejelentkeznek a nagykövetségen.

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az Izrael és Jordánia közötti határátkelőhelyeket az izraeli hatóságok előre nem prognosztizálható módon, bizonytalan időre lezárhatják, ezért nem javasoljuk, hogy az Izraelben szállással rendelkező turisták egynapos út keretében keressék fel a jordániai látnivalókat.

 

A Külügyminisztérium ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország vízummentességi megállapodásai nem vonatkoznak azokra az esetekre, ha valaki munkavállalás céljából utazik, illetve tartózkodik a szóban forgó országban.

 

Magyar állampolgárok munkát Izraelben csak munkavállalási engedély, megfelelő vízum és tartózkodási engedély birtokában végezhetnek. Az engedély nélküli munkavégzésen tetten ért magyar állampolgárt az izraeli hatóságok letartóztatják, a köztörvényes bűnőzökkel szembenihez hasonló eljárásnak vetik alá, majd általában kiutasítják az országból. A kiutasítás hosszabb időre szóló kitiltással is együtt jár. Az illegális munkavállalók számának növekedése miatt az eddigieknél is erélyesebb izraeli fellépésre lehet számítani.

 

Az illegális munkavállalás, vagy túltartózkodás miatt kiutasított külföldi állampolgárokat nyilvántartásba veszik ugyan, de amennyiben nem meghatározott időre tiltották ki Izraelből őket, akkor az illetőnek módjában áll az országában lévő izraeli nagykövetségen írásban kérvényezni újabb beléptetését. Büntetlenség esetén újabban a meghatározott ideig tartó kitiltástól való eltekintést is jó eséllyel lehet kérvényezni. Aki ugyanis rosszhiszeműen más néven, vagy új, netán hamis útlevéllel próbál bejutni Izraelbe az, többek között, a valóban tartós, vagy akár a végleges kiutasítást kockáztatja.

 

Amennyiben a magyar állampolgárt a határon valamilyen oknál fogva nem engedik be Izraelbe, a tel-avivi magyar nagykövetség telefonon segítséget nyújthat ennek tisztázásához.

 

A tel-avivi magyar nagykövetség címe:

Pinkas Street 18. Tel-Aviv 62661 P.O. Box 21095
Telefon: 00-972-3-546-6981/546-6991/546-6985
Fax: 00-972-3-546-7018

 

Felhívjuk az Izraelbe utazó állampolgáraink figyelmét, hogy túltartózkodás esetén az izraeli fél 20 USD/hónap bírság megfizetésére kötelezheti a távozó külföldieket. Amennyiben az izraeli adatbázisban illegálisként szereplő személyek pénzhiányra hivatkozva nem hajlandóak kifizetni a bírságot, a rendőrség a csomagok átkutatását is kezdeményezheti.

 

A Ben Gurion repülőtérről történő elutazáskor fokozott ellenőrzésre lehet számítani. Minden csomagot átvilágítanak és többségüket ki is nyitják. Mivel a repülőtéren az elmúlt időszakban nagy torlódás alakult ki, célszerű a repülőtérre időben, a repülőgép indulása előtt 3 órával megérkezni.

További információk Izrael Állam budapesti nagykövetségének honlapján találhatók: http://budapest.mfa.gov.il .

   

Izraelben az utóbbi időszakban megszaporodtak a munkalassítások, -beszüntetések és sztrájkok, melyek lassító hatással lehetnek az ország nemzetközi utas-, és teherközlekedési forgalmára (repülőterek, kikötők, határátkelőhelyek stb.), valamint a telefon-kapcsolattartásra. A sztrájkok okozta fennakadások és nehézségek kialakulásának lehetőségei kapcsán javasoljuk az aktuális sajtóhírek figyelemmel kísérését, esetleg konzuli szolgálatunk vagy képviseletünk felhívását.

Térség: Körutazás Izraelben

Város: Körutazás Izraelben


Izrael

Környezet, éghajlat:
Izrael a Földközi-tenger keleti partján fekszik, Libanonnal, Szíriával, Jordániával és Egyiptommal határos ország. Egyetlen nagy folyója a Jordán folyó, a vízszükségleteket csak a Holt-tenger sótalanításával tudják biztosítani.
Az ország éghajlata kicsiny területe ellenére is nagyon változatos. Általánosságban a tél hűvös és nagyon csapadékos, a nyár pedig forró, és száraz, de mint említettük, az országrészek között ilyenkor is óriási különbség lehet, ne lepődjünk meg, ha az ország egyik felén havazik, a másik felén pedig 20 fok feletti hőmérséklet van.

Az izraeli nyaralás nem lehet teljes anélkül, hogy fel ne keresnénk a Holt-tengert. A gyógyhatású levegőn kívül az Ein Gedi oázis és a Masada erőd vonzza ide a turistákat. Az erődnek nagyon szomorú a története. 967 zsidó felkelő védte a Római Birodalom katonái ellen a várat, és amikor látták, hogy reménytelen a helyzetük, inkább megölték egymást, csak ne kerüljenek a rómaiak fogságába.

Galilea az ország egyik legfontosabb turistaközpontja, bibliai vonatkozásai miatt rengetegen keresik fel a szent helyeket. Názáret meglehetősen csúnya város, de Jézus gyerekkori lakóhelyeként, valamint az itt található fontos templomok miatt nagyon sokan, főképpen zarándokok, érkeznek ide. Tiberias városa a Galilea-tó partján fekszik, remek gyógyfürdőit vétek kihagyni. Nem messze innen található a Beit Shean ásatás, ahol remekül fennmaradt római kori amfiteátrumot, bizánci kori fürdőket és templomokat csodálhatunk meg.

Betlehem leghíresebb látnivalója a Születés Temploma, a világ egyik legrégebbi működő temploma. A templomot ott emelték, ahol a legenda szerint Jézus született, inkább vallástörténeti, mint építészeti jelentősége van.

Gasztronómia:

Az izraeli ételek alapanyagait illetve elkészítési módját vallási előírások szabályozzák. A zsidók nem fogyaszthatnak tejterméket és húst egyszerre, nem ehetnek tisztátlan szárnyast és halat és akár a muzulmánok, nem ehetnek sertéshúst. A zsidó ételek nagyon sokfélék, hiszen az országba érkezett rengeteg emigráns mindegyike hozta magával hagyományos ételeit. Az arab negyedekben is rengeteg finomságot kóstolhatunk meg, semmiképpen se hagyjuk ki például a felafelt, a tahinát vagy a houmust. Alkoholt a muzulmánok, nem fogyasztanak, helyette teát vagy kávét isznak.

 

Ünnepek, rendezvények:

Függetlenség napja: máj. 14.
Az izraeli ünnepek nagy része magától értetődően vallási ünnep. Tartsuk mindig eszünkben ezeket az ünnepeket, hiszen ezeken a napokon leáll az élet az országban, és nem foglalkoznak ilyenkor a turistákkal. A Sabbat péntek naplementétől szombat naplementéig tart, ilyenkor a helyiek semmiféle munkát nem végezhetnek. A Yom Kippur a legszentebb zsidó ünnep, ilyenkor az emberek 25 órán keresztül semmit nem fogyaszthatnak, imádkozással telnek ezek az órák.
A muzulmán ünnepek közül a legfontosabb a Ramadán, ilyenkor a hívők egy hónapon keresztül napkeltétől napnyugtáig nem ehetnek és nem ihatnak semmit. Ha ilyenkor érkezünk az országba, tartsuk tiszteletben az ünnepet! A Ramadán végét az Eid al-Fitr ünnep zárja.

Pénz és költségek:
Izrael nem tartozik az olcsó országok közé, de annyit mindenképpen el kell mondani a védelmére, hogy a kevésbé csillogó éttermek és szálláshelyek is nagyon tiszták, ezért nem feltétlenül kell drága szállodákba költöznünk. Az ételek, italok és a múzeumbelépők is meglehetősen drágák, de a pénzünkért minőségi szolgáltatásokat kapunk. A drágább üzletekben fizethetünk amerikai dollárral, ilyenkor a 17%-os áfát nem kell kifizetnünk. A dollárt tudjuk a legkönnyebben beváltani, de a többi keményvalutát és az utazási csekkeket is elfogadják. A bank- és hitelkártyákat széles körben elfogadják. Legalább 15%-os borravalót várnak a szolgáltatók, függetlenül attól, hogy rászolgáltak-e vagy sem.

Közlekedés az országon belül:
A kis távolságok miatt felesleges a belföldi légi járatok szolgáltatásait igénybe venni. A legegyszerűbb és legolcsóbb közlekedési módot a világ második legnagyobb busztársasága, az Egged biztosítja számunkra. Mindössze egyetlen vasútvonal van az országban, ezen napi egy járat közlekedik Haifa és Tel Aviv között.

Sportolási lehetőségek:

Leginkább a vízi sportok szerelmeseinek tartogat remek lehetőségeket az ország, szörfözéshez, vitorlázáshoz, vizisízéshez és búvárkodáshoz egyaránt első osztályú tengerpartokat nyújt Izrael.

 

Előforduló betegségek:

Bélfertőzések (bakteriális, protozoon és féregfertőzések), Leishmaniasis, Veszetsség (előfordulhat), Egyéb vírusfertőzések (hepatitis, AIDS), Mérges kígyók.

 

Tel-Aviv-i Magyar Nagykövetség

Cím: Pinkas St. 18. (PO Box 21095) Tel-Aviv, 62661

Telefon: (972)(3) 546-6991, 546-6985

Ügyelet: (972)(3) 546-6981

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Hóvári János

E-mail: huembtlv@bezeqint.net

 

Konzuli Hivatal Eilat

Cím: Eilat Patio 665.

Telefon:  (972)(08) 332-317

Tiszteletbeli konzul: Dov Ramati

 

Konzuli Hivatal Haifa

Cím: Haifa 10 Habroshim Blvd. 34483

Telefon: (972)(04) 836-1070, 862-5313

Tiszteletbeli konzul: Dr. Tony Nadashi

 

Konzuli Hivatal Jeruzsálem

Cím: Jerusalem,13 Diskin Str. Apt. 131 96440

Telefon: (972)(02) 561-9351

Tiszteletbeli konzul: Josef Weiss

 

 

A Külügyminisztérium tanácsai az ide utazóknak:

Magyar állampolgárok turizmus céljából 90 napig tartózkodhatnak vízum nélkül Izraelben. Az országba történő belépéskor a hatóságok megkövetelik, hogy az útlevél a tervezett izraeli tartózkodási idő leteltétől számítva legalább 6 hónapig érvényes legyen, a turista egyéni utazásnál tartózkodásának teljes idejére a szállásfoglalásról szóló igazolással vagy meghívólevéllel, szervezett utazás esetén az utazási iroda igazolásával, érvényes oda-vissza szóló repülőjeggyel, valamint nem kevesebb, mint napi 100 USD-vel rendelkezzen. Személygépkocsival utazók esetében a nemzetközi biztosítás (zöld kártya) megléte kötelező.

 

Izrael Államban a terrorakciók veszélye csökkent, de véglegesen nem szűnt meg. Ezek célpontjai elsősorban a nagyvárosok zsúfolt központjai és tömegközlekedési eszközei lehetnek. A szenthelyek többsége látogatható. A Palesztin Nemzeti Hatóság területére az átjutás azonban nehézkes, az ottani biztonsági helyzet kiszámíthatatlan. Betlehem városa jelenleg látogatható.

 

Ezúton hívjuk fel a figyelmet arra, hogy az Izraelbe érkező magyar állampolgárok szigorú ellenőrzésre számíthatnak a repülőtéri beléptetés során. A beutazni kívánó turistáknak fel kell készülniük arra, hogy a bevándorlási tisztek hosszabban kihallgatják őket, illetve szigorúan kérik a beutazás feltételeit igazoló dokumentumokat (szállásfoglalás és/vagy meghívólevél, retúr repülőjegy, költőpénz). Ez utóbbiak közül bármelyik hiánya, illetve a beszélgetés nem megfelelő eredménye a visszafordítás veszélyét rejti magában.

 

A gyakorlati tapasztalatok alapján az izraeli határrendészeti hatóságok elsődlegesen az illegális munkaerő bevándorlástól tartanak. A nem utazási iroda által szervezett keretben beutazó személyt a fenti feltételek megléte esetén is visszafordíthatják, ha nem bizonyítható egyértelműen a látogatás célja, útiránya. Fokozottan számíthat a visszafordításra, aki korábban illegálisan tartózkodott Izraelben, kiutasították, beléptetését megtagadták, továbbá elutasított izraeli, vagy amerikai vízumkérelme volt. A meghívólevéllel utazók esetében is célszerű, ha meghívott dokumentáltan igazolni tudja a meghívást. Javasolandó, hogy a meghívó ott legyen a repülőtéren, vagy mobil telefonon elérhető legyen.

 

Felhívjuk az Izraelbe utazók figyelmét, hogy a konzuli segítségnyújtás területén tel-avivi nagykövetségünk lehetőségei korlátozottak. A segítségnyújtás sikerének esélyeit növeli, ha a magyar állampolgárok Izraelbe történt megérkezésüket követően bejelentkeznek a nagykövetségen.

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az Izrael és Jordánia közötti határátkelőhelyeket az izraeli hatóságok előre nem prognosztizálható módon, bizonytalan időre lezárhatják, ezért nem javasoljuk, hogy az Izraelben szállással rendelkező turisták egynapos út keretében keressék fel a jordániai látnivalókat.

 

A Külügyminisztérium ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország vízummentességi megállapodásai nem vonatkoznak azokra az esetekre, ha valaki munkavállalás céljából utazik, illetve tartózkodik a szóban forgó országban.

 

Magyar állampolgárok munkát Izraelben csak munkavállalási engedély, megfelelő vízum és tartózkodási engedély birtokában végezhetnek. Az engedély nélküli munkavégzésen tetten ért magyar állampolgárt az izraeli hatóságok letartóztatják, a köztörvényes bűnőzökkel szembenihez hasonló eljárásnak vetik alá, majd általában kiutasítják az országból. A kiutasítás hosszabb időre szóló kitiltással is együtt jár. Az illegális munkavállalók számának növekedése miatt az eddigieknél is erélyesebb izraeli fellépésre lehet számítani.

 

Az illegális munkavállalás, vagy túltartózkodás miatt kiutasított külföldi állampolgárokat nyilvántartásba veszik ugyan, de amennyiben nem meghatározott időre tiltották ki Izraelből őket, akkor az illetőnek módjában áll az országában lévő izraeli nagykövetségen írásban kérvényezni újabb beléptetését. Büntetlenség esetén újabban a meghatározott ideig tartó kitiltástól való eltekintést is jó eséllyel lehet kérvényezni. Aki ugyanis rosszhiszeműen más néven, vagy új, netán hamis útlevéllel próbál bejutni Izraelbe az, többek között, a valóban tartós, vagy akár a végleges kiutasítást kockáztatja.

 

Amennyiben a magyar állampolgárt a határon valamilyen oknál fogva nem engedik be Izraelbe, a tel-avivi magyar nagykövetség telefonon segítséget nyújthat ennek tisztázásához.

 

A tel-avivi magyar nagykövetség címe:

Pinkas Street 18. Tel-Aviv 62661 P.O. Box 21095
Telefon: 00-972-3-546-6981/546-6991/546-6985
Fax: 00-972-3-546-7018

 

Felhívjuk az Izraelbe utazó állampolgáraink figyelmét, hogy túltartózkodás esetén az izraeli fél 20 USD/hónap bírság megfizetésére kötelezheti a távozó külföldieket. Amennyiben az izraeli adatbázisban illegálisként szereplő személyek pénzhiányra hivatkozva nem hajlandóak kifizetni a bírságot, a rendőrség a csomagok átkutatását is kezdeményezheti.

 

A Ben Gurion repülőtérről történő elutazáskor fokozott ellenőrzésre lehet számítani. Minden csomagot átvilágítanak és többségüket ki is nyitják. Mivel a repülőtéren az elmúlt időszakban nagy torlódás alakult ki, célszerű a repülőtérre időben, a repülőgép indulása előtt 3 órával megérkezni.

További információk Izrael Állam budapesti nagykövetségének honlapján találhatók: http://budapest.mfa.gov.il .

   

Izraelben az utóbbi időszakban megszaporodtak a munkalassítások, -beszüntetések és sztrájkok, melyek lassító hatással lehetnek az ország nemzetközi utas-, és teherközlekedési forgalmára (repülőterek, kikötők, határátkelőhelyek stb.), valamint a telefon-kapcsolattartásra. A sztrájkok okozta fennakadások és nehézségek kialakulásának lehetőségei kapcsán javasoljuk az aktuális sajtóhírek figyelemmel kísérését, esetleg konzuli szolgálatunk vagy képviseletünk felhívását.

Térség: Holt-tenger

Város: Haifa


Izrael

Környezet, éghajlat:
Izrael a Földközi-tenger keleti partján fekszik, Libanonnal, Szíriával, Jordániával és Egyiptommal határos ország. Egyetlen nagy folyója a Jordán folyó, a vízszükségleteket csak a Holt-tenger sótalanításával tudják biztosítani.
Az ország éghajlata kicsiny területe ellenére is nagyon változatos. Általánosságban a tél hűvös és nagyon csapadékos, a nyár pedig forró, és száraz, de mint említettük, az országrészek között ilyenkor is óriási különbség lehet, ne lepődjünk meg, ha az ország egyik felén havazik, a másik felén pedig 20 fok feletti hőmérséklet van.

Az izraeli nyaralás nem lehet teljes anélkül, hogy fel ne keresnénk a Holt-tengert. A gyógyhatású levegőn kívül az Ein Gedi oázis és a Masada erőd vonzza ide a turistákat. Az erődnek nagyon szomorú a története. 967 zsidó felkelő védte a Római Birodalom katonái ellen a várat, és amikor látták, hogy reménytelen a helyzetük, inkább megölték egymást, csak ne kerüljenek a rómaiak fogságába.

Galilea az ország egyik legfontosabb turistaközpontja, bibliai vonatkozásai miatt rengetegen keresik fel a szent helyeket. Názáret meglehetősen csúnya város, de Jézus gyerekkori lakóhelyeként, valamint az itt található fontos templomok miatt nagyon sokan, főképpen zarándokok, érkeznek ide. Tiberias városa a Galilea-tó partján fekszik, remek gyógyfürdőit vétek kihagyni. Nem messze innen található a Beit Shean ásatás, ahol remekül fennmaradt római kori amfiteátrumot, bizánci kori fürdőket és templomokat csodálhatunk meg.

Betlehem leghíresebb látnivalója a Születés Temploma, a világ egyik legrégebbi működő temploma. A templomot ott emelték, ahol a legenda szerint Jézus született, inkább vallástörténeti, mint építészeti jelentősége van.

Gasztronómia:

Az izraeli ételek alapanyagait illetve elkészítési módját vallási előírások szabályozzák. A zsidók nem fogyaszthatnak tejterméket és húst egyszerre, nem ehetnek tisztátlan szárnyast és halat és akár a muzulmánok, nem ehetnek sertéshúst. A zsidó ételek nagyon sokfélék, hiszen az országba érkezett rengeteg emigráns mindegyike hozta magával hagyományos ételeit. Az arab negyedekben is rengeteg finomságot kóstolhatunk meg, semmiképpen se hagyjuk ki például a felafelt, a tahinát vagy a houmust. Alkoholt a muzulmánok, nem fogyasztanak, helyette teát vagy kávét isznak.

 

Ünnepek, rendezvények:

Függetlenség napja: máj. 14.
Az izraeli ünnepek nagy része magától értetődően vallási ünnep. Tartsuk mindig eszünkben ezeket az ünnepeket, hiszen ezeken a napokon leáll az élet az országban, és nem foglalkoznak ilyenkor a turistákkal. A Sabbat péntek naplementétől szombat naplementéig tart, ilyenkor a helyiek semmiféle munkát nem végezhetnek. A Yom Kippur a legszentebb zsidó ünnep, ilyenkor az emberek 25 órán keresztül semmit nem fogyaszthatnak, imádkozással telnek ezek az órák.
A muzulmán ünnepek közül a legfontosabb a Ramadán, ilyenkor a hívők egy hónapon keresztül napkeltétől napnyugtáig nem ehetnek és nem ihatnak semmit. Ha ilyenkor érkezünk az országba, tartsuk tiszteletben az ünnepet! A Ramadán végét az Eid al-Fitr ünnep zárja.

Pénz és költségek:
Izrael nem tartozik az olcsó országok közé, de annyit mindenképpen el kell mondani a védelmére, hogy a kevésbé csillogó éttermek és szálláshelyek is nagyon tiszták, ezért nem feltétlenül kell drága szállodákba költöznünk. Az ételek, italok és a múzeumbelépők is meglehetősen drágák, de a pénzünkért minőségi szolgáltatásokat kapunk. A drágább üzletekben fizethetünk amerikai dollárral, ilyenkor a 17%-os áfát nem kell kifizetnünk. A dollárt tudjuk a legkönnyebben beváltani, de a többi keményvalutát és az utazási csekkeket is elfogadják. A bank- és hitelkártyákat széles körben elfogadják. Legalább 15%-os borravalót várnak a szolgáltatók, függetlenül attól, hogy rászolgáltak-e vagy sem.

Közlekedés az országon belül:
A kis távolságok miatt felesleges a belföldi légi járatok szolgáltatásait igénybe venni. A legegyszerűbb és legolcsóbb közlekedési módot a világ második legnagyobb busztársasága, az Egged biztosítja számunkra. Mindössze egyetlen vasútvonal van az országban, ezen napi egy járat közlekedik Haifa és Tel Aviv között.

Sportolási lehetőségek:

Leginkább a vízi sportok szerelmeseinek tartogat remek lehetőségeket az ország, szörfözéshez, vitorlázáshoz, vizisízéshez és búvárkodáshoz egyaránt első osztályú tengerpartokat nyújt Izrael.

 

Előforduló betegségek:

Bélfertőzések (bakteriális, protozoon és féregfertőzések), Leishmaniasis, Veszetsség (előfordulhat), Egyéb vírusfertőzések (hepatitis, AIDS), Mérges kígyók.

 

Tel-Aviv-i Magyar Nagykövetség

Cím: Pinkas St. 18. (PO Box 21095) Tel-Aviv, 62661

Telefon: (972)(3) 546-6991, 546-6985

Ügyelet: (972)(3) 546-6981

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Hóvári János

E-mail: huembtlv@bezeqint.net

 

Konzuli Hivatal Eilat

Cím: Eilat Patio 665.

Telefon:  (972)(08) 332-317

Tiszteletbeli konzul: Dov Ramati

 

Konzuli Hivatal Haifa

Cím: Haifa 10 Habroshim Blvd. 34483

Telefon: (972)(04) 836-1070, 862-5313

Tiszteletbeli konzul: Dr. Tony Nadashi

 

Konzuli Hivatal Jeruzsálem

Cím: Jerusalem,13 Diskin Str. Apt. 131 96440

Telefon: (972)(02) 561-9351

Tiszteletbeli konzul: Josef Weiss

 

 

A Külügyminisztérium tanácsai az ide utazóknak:

Magyar állampolgárok turizmus céljából 90 napig tartózkodhatnak vízum nélkül Izraelben. Az országba történő belépéskor a hatóságok megkövetelik, hogy az útlevél a tervezett izraeli tartózkodási idő leteltétől számítva legalább 6 hónapig érvényes legyen, a turista egyéni utazásnál tartózkodásának teljes idejére a szállásfoglalásról szóló igazolással vagy meghívólevéllel, szervezett utazás esetén az utazási iroda igazolásával, érvényes oda-vissza szóló repülőjeggyel, valamint nem kevesebb, mint napi 100 USD-vel rendelkezzen. Személygépkocsival utazók esetében a nemzetközi biztosítás (zöld kártya) megléte kötelező.

 

Izrael Államban a terrorakciók veszélye csökkent, de véglegesen nem szűnt meg. Ezek célpontjai elsősorban a nagyvárosok zsúfolt központjai és tömegközlekedési eszközei lehetnek. A szenthelyek többsége látogatható. A Palesztin Nemzeti Hatóság területére az átjutás azonban nehézkes, az ottani biztonsági helyzet kiszámíthatatlan. Betlehem városa jelenleg látogatható.

 

Ezúton hívjuk fel a figyelmet arra, hogy az Izraelbe érkező magyar állampolgárok szigorú ellenőrzésre számíthatnak a repülőtéri beléptetés során. A beutazni kívánó turistáknak fel kell készülniük arra, hogy a bevándorlási tisztek hosszabban kihallgatják őket, illetve szigorúan kérik a beutazás feltételeit igazoló dokumentumokat (szállásfoglalás és/vagy meghívólevél, retúr repülőjegy, költőpénz). Ez utóbbiak közül bármelyik hiánya, illetve a beszélgetés nem megfelelő eredménye a visszafordítás veszélyét rejti magában.

 

A gyakorlati tapasztalatok alapján az izraeli határrendészeti hatóságok elsődlegesen az illegális munkaerő bevándorlástól tartanak. A nem utazási iroda által szervezett keretben beutazó személyt a fenti feltételek megléte esetén is visszafordíthatják, ha nem bizonyítható egyértelműen a látogatás célja, útiránya. Fokozottan számíthat a visszafordításra, aki korábban illegálisan tartózkodott Izraelben, kiutasították, beléptetését megtagadták, továbbá elutasított izraeli, vagy amerikai vízumkérelme volt. A meghívólevéllel utazók esetében is célszerű, ha meghívott dokumentáltan igazolni tudja a meghívást. Javasolandó, hogy a meghívó ott legyen a repülőtéren, vagy mobil telefonon elérhető legyen.

 

Felhívjuk az Izraelbe utazók figyelmét, hogy a konzuli segítségnyújtás területén tel-avivi nagykövetségünk lehetőségei korlátozottak. A segítségnyújtás sikerének esélyeit növeli, ha a magyar állampolgárok Izraelbe történt megérkezésüket követően bejelentkeznek a nagykövetségen.

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az Izrael és Jordánia közötti határátkelőhelyeket az izraeli hatóságok előre nem prognosztizálható módon, bizonytalan időre lezárhatják, ezért nem javasoljuk, hogy az Izraelben szállással rendelkező turisták egynapos út keretében keressék fel a jordániai látnivalókat.

 

A Külügyminisztérium ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország vízummentességi megállapodásai nem vonatkoznak azokra az esetekre, ha valaki munkavállalás céljából utazik, illetve tartózkodik a szóban forgó országban.

 

Magyar állampolgárok munkát Izraelben csak munkavállalási engedély, megfelelő vízum és tartózkodási engedély birtokában végezhetnek. Az engedély nélküli munkavégzésen tetten ért magyar állampolgárt az izraeli hatóságok letartóztatják, a köztörvényes bűnőzökkel szembenihez hasonló eljárásnak vetik alá, majd általában kiutasítják az országból. A kiutasítás hosszabb időre szóló kitiltással is együtt jár. Az illegális munkavállalók számának növekedése miatt az eddigieknél is erélyesebb izraeli fellépésre lehet számítani.

 

Az illegális munkavállalás, vagy túltartózkodás miatt kiutasított külföldi állampolgárokat nyilvántartásba veszik ugyan, de amennyiben nem meghatározott időre tiltották ki Izraelből őket, akkor az illetőnek módjában áll az országában lévő izraeli nagykövetségen írásban kérvényezni újabb beléptetését. Büntetlenség esetén újabban a meghatározott ideig tartó kitiltástól való eltekintést is jó eséllyel lehet kérvényezni. Aki ugyanis rosszhiszeműen más néven, vagy új, netán hamis útlevéllel próbál bejutni Izraelbe az, többek között, a valóban tartós, vagy akár a végleges kiutasítást kockáztatja.

 

Amennyiben a magyar állampolgárt a határon valamilyen oknál fogva nem engedik be Izraelbe, a tel-avivi magyar nagykövetség telefonon segítséget nyújthat ennek tisztázásához.

 

A tel-avivi magyar nagykövetség címe:

Pinkas Street 18. Tel-Aviv 62661 P.O. Box 21095
Telefon: 00-972-3-546-6981/546-6991/546-6985
Fax: 00-972-3-546-7018

 

Felhívjuk az Izraelbe utazó állampolgáraink figyelmét, hogy túltartózkodás esetén az izraeli fél 20 USD/hónap bírság megfizetésére kötelezheti a távozó külföldieket. Amennyiben az izraeli adatbázisban illegálisként szereplő személyek pénzhiányra hivatkozva nem hajlandóak kifizetni a bírságot, a rendőrség a csomagok átkutatását is kezdeményezheti.

 

A Ben Gurion repülőtérről történő elutazáskor fokozott ellenőrzésre lehet számítani. Minden csomagot átvilágítanak és többségüket ki is nyitják. Mivel a repülőtéren az elmúlt időszakban nagy torlódás alakult ki, célszerű a repülőtérre időben, a repülőgép indulása előtt 3 órával megérkezni.

További információk Izrael Állam budapesti nagykövetségének honlapján találhatók: http://budapest.mfa.gov.il .

   

Izraelben az utóbbi időszakban megszaporodtak a munkalassítások, -beszüntetések és sztrájkok, melyek lassító hatással lehetnek az ország nemzetközi utas-, és teherközlekedési forgalmára (repülőterek, kikötők, határátkelőhelyek stb.), valamint a telefon-kapcsolattartásra. A sztrájkok okozta fennakadások és nehézségek kialakulásának lehetőségei kapcsán javasoljuk az aktuális sajtóhírek figyelemmel kísérését, esetleg konzuli szolgálatunk vagy képviseletünk felhívását.

Térség: Izrael

Város: Betlehem

Izrael

Környezet, éghajlat:
Izrael a Földközi-tenger keleti partján fekszik, Libanonnal, Szíriával, Jordániával és Egyiptommal határos ország. Egyetlen nagy folyója a Jordán folyó, a vízszükségleteket csak a Holt-tenger sótalanításával tudják biztosítani.
Az ország éghajlata kicsiny területe ellenére is nagyon változatos. Általánosságban a tél hűvös és nagyon csapadékos, a nyár pedig forró, és száraz, de mint említettük, az országrészek között ilyenkor is óriási különbség lehet, ne lepődjünk meg, ha az ország egyik felén havazik, a másik felén pedig 20 fok feletti hőmérséklet van.

Az izraeli nyaralás nem lehet teljes anélkül, hogy fel ne keresnénk a Holt-tengert. A gyógyhatású levegőn kívül az Ein Gedi oázis és a Masada erőd vonzza ide a turistákat. Az erődnek nagyon szomorú a története. 967 zsidó felkelő védte a Római Birodalom katonái ellen a várat, és amikor látták, hogy reménytelen a helyzetük, inkább megölték egymást, csak ne kerüljenek a rómaiak fogságába.

Galilea az ország egyik legfontosabb turistaközpontja, bibliai vonatkozásai miatt rengetegen keresik fel a szent helyeket. Názáret meglehetősen csúnya város, de Jézus gyerekkori lakóhelyeként, valamint az itt található fontos templomok miatt nagyon sokan, főképpen zarándokok, érkeznek ide. Tiberias városa a Galilea-tó partján fekszik, remek gyógyfürdőit vétek kihagyni. Nem messze innen található a Beit Shean ásatás, ahol remekül fennmaradt római kori amfiteátrumot, bizánci kori fürdőket és templomokat csodálhatunk meg.

Betlehem leghíresebb látnivalója a Születés Temploma, a világ egyik legrégebbi működő temploma. A templomot ott emelték, ahol a legenda szerint Jézus született, inkább vallástörténeti, mint építészeti jelentősége van.

Gasztronómia:

Az izraeli ételek alapanyagait illetve elkészítési módját vallási előírások szabályozzák. A zsidók nem fogyaszthatnak tejterméket és húst egyszerre, nem ehetnek tisztátlan szárnyast és halat és akár a muzulmánok, nem ehetnek sertéshúst. A zsidó ételek nagyon sokfélék, hiszen az országba érkezett rengeteg emigráns mindegyike hozta magával hagyományos ételeit. Az arab negyedekben is rengeteg finomságot kóstolhatunk meg, semmiképpen se hagyjuk ki például a felafelt, a tahinát vagy a houmust. Alkoholt a muzulmánok, nem fogyasztanak, helyette teát vagy kávét isznak.

 

Ünnepek, rendezvények:

Függetlenség napja: máj. 14.
Az izraeli ünnepek nagy része magától értetődően vallási ünnep. Tartsuk mindig eszünkben ezeket az ünnepeket, hiszen ezeken a napokon leáll az élet az országban, és nem foglalkoznak ilyenkor a turistákkal. A Sabbat péntek naplementétől szombat naplementéig tart, ilyenkor a helyiek semmiféle munkát nem végezhetnek. A Yom Kippur a legszentebb zsidó ünnep, ilyenkor az emberek 25 órán keresztül semmit nem fogyaszthatnak, imádkozással telnek ezek az órák.
A muzulmán ünnepek közül a legfontosabb a Ramadán, ilyenkor a hívők egy hónapon keresztül napkeltétől napnyugtáig nem ehetnek és nem ihatnak semmit. Ha ilyenkor érkezünk az országba, tartsuk tiszteletben az ünnepet! A Ramadán végét az Eid al-Fitr ünnep zárja.

Pénz és költségek:
Izrael nem tartozik az olcsó országok közé, de annyit mindenképpen el kell mondani a védelmére, hogy a kevésbé csillogó éttermek és szálláshelyek is nagyon tiszták, ezért nem feltétlenül kell drága szállodákba költöznünk. Az ételek, italok és a múzeumbelépők is meglehetősen drágák, de a pénzünkért minőségi szolgáltatásokat kapunk. A drágább üzletekben fizethetünk amerikai dollárral, ilyenkor a 17%-os áfát nem kell kifizetnünk. A dollárt tudjuk a legkönnyebben beváltani, de a többi keményvalutát és az utazási csekkeket is elfogadják. A bank- és hitelkártyákat széles körben elfogadják. Legalább 15%-os borravalót várnak a szolgáltatók, függetlenül attól, hogy rászolgáltak-e vagy sem.

Közlekedés az országon belül:
A kis távolságok miatt felesleges a belföldi légi járatok szolgáltatásait igénybe venni. A legegyszerűbb és legolcsóbb közlekedési módot a világ második legnagyobb busztársasága, az Egged biztosítja számunkra. Mindössze egyetlen vasútvonal van az országban, ezen napi egy járat közlekedik Haifa és Tel Aviv között.

Sportolási lehetőségek:

Leginkább a vízi sportok szerelmeseinek tartogat remek lehetőségeket az ország, szörfözéshez, vitorlázáshoz, vizisízéshez és búvárkodáshoz egyaránt első osztályú tengerpartokat nyújt Izrael.

 

Előforduló betegségek:

Bélfertőzések (bakteriális, protozoon és féregfertőzések), Leishmaniasis, Veszetsség (előfordulhat), Egyéb vírusfertőzések (hepatitis, AIDS), Mérges kígyók.

 

Tel-Aviv-i Magyar Nagykövetség

Cím: Pinkas St. 18. (PO Box 21095) Tel-Aviv, 62661

Telefon: (972)(3) 546-6991, 546-6985

Ügyelet: (972)(3) 546-6981

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Hóvári János

E-mail: huembtlv@bezeqint.net

 

Konzuli Hivatal Eilat

Cím: Eilat Patio 665.

Telefon:  (972)(08) 332-317

Tiszteletbeli konzul: Dov Ramati

 

Konzuli Hivatal Haifa

Cím: Haifa 10 Habroshim Blvd. 34483

Telefon: (972)(04) 836-1070, 862-5313

Tiszteletbeli konzul: Dr. Tony Nadashi

 

Konzuli Hivatal Jeruzsálem

Cím: Jerusalem,13 Diskin Str. Apt. 131 96440

Telefon: (972)(02) 561-9351

Tiszteletbeli konzul: Josef Weiss

 

 

A Külügyminisztérium tanácsai az ide utazóknak:

Magyar állampolgárok turizmus céljából 90 napig tartózkodhatnak vízum nélkül Izraelben. Az országba történő belépéskor a hatóságok megkövetelik, hogy az útlevél a tervezett izraeli tartózkodási idő leteltétől számítva legalább 6 hónapig érvényes legyen, a turista egyéni utazásnál tartózkodásának teljes idejére a szállásfoglalásról szóló igazolással vagy meghívólevéllel, szervezett utazás esetén az utazási iroda igazolásával, érvényes oda-vissza szóló repülőjeggyel, valamint nem kevesebb, mint napi 100 USD-vel rendelkezzen. Személygépkocsival utazók esetében a nemzetközi biztosítás (zöld kártya) megléte kötelező.

 

Izrael Államban a terrorakciók veszélye csökkent, de véglegesen nem szűnt meg. Ezek célpontjai elsősorban a nagyvárosok zsúfolt központjai és tömegközlekedési eszközei lehetnek. A szenthelyek többsége látogatható. A Palesztin Nemzeti Hatóság területére az átjutás azonban nehézkes, az ottani biztonsági helyzet kiszámíthatatlan. Betlehem városa jelenleg látogatható.

 

Ezúton hívjuk fel a figyelmet arra, hogy az Izraelbe érkező magyar állampolgárok szigorú ellenőrzésre számíthatnak a repülőtéri beléptetés során. A beutazni kívánó turistáknak fel kell készülniük arra, hogy a bevándorlási tisztek hosszabban kihallgatják őket, illetve szigorúan kérik a beutazás feltételeit igazoló dokumentumokat (szállásfoglalás és/vagy meghívólevél, retúr repülőjegy, költőpénz). Ez utóbbiak közül bármelyik hiánya, illetve a beszélgetés nem megfelelő eredménye a visszafordítás veszélyét rejti magában.

 

A gyakorlati tapasztalatok alapján az izraeli határrendészeti hatóságok elsődlegesen az illegális munkaerő bevándorlástól tartanak. A nem utazási iroda által szervezett keretben beutazó személyt a fenti feltételek megléte esetén is visszafordíthatják, ha nem bizonyítható egyértelműen a látogatás célja, útiránya. Fokozottan számíthat a visszafordításra, aki korábban illegálisan tartózkodott Izraelben, kiutasították, beléptetését megtagadták, továbbá elutasított izraeli, vagy amerikai vízumkérelme volt. A meghívólevéllel utazók esetében is célszerű, ha meghívott dokumentáltan igazolni tudja a meghívást. Javasolandó, hogy a meghívó ott legyen a repülőtéren, vagy mobil telefonon elérhető legyen.

 

Felhívjuk az Izraelbe utazók figyelmét, hogy a konzuli segítségnyújtás területén tel-avivi nagykövetségünk lehetőségei korlátozottak. A segítségnyújtás sikerének esélyeit növeli, ha a magyar állampolgárok Izraelbe történt megérkezésüket követően bejelentkeznek a nagykövetségen.

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az Izrael és Jordánia közötti határátkelőhelyeket az izraeli hatóságok előre nem prognosztizálható módon, bizonytalan időre lezárhatják, ezért nem javasoljuk, hogy az Izraelben szállással rendelkező turisták egynapos út keretében keressék fel a jordániai látnivalókat.

 

A Külügyminisztérium ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország vízummentességi megállapodásai nem vonatkoznak azokra az esetekre, ha valaki munkavállalás céljából utazik, illetve tartózkodik a szóban forgó országban.

 

Magyar állampolgárok munkát Izraelben csak munkavállalási engedély, megfelelő vízum és tartózkodási engedély birtokában végezhetnek. Az engedély nélküli munkavégzésen tetten ért magyar állampolgárt az izraeli hatóságok letartóztatják, a köztörvényes bűnőzökkel szembenihez hasonló eljárásnak vetik alá, majd általában kiutasítják az országból. A kiutasítás hosszabb időre szóló kitiltással is együtt jár. Az illegális munkavállalók számának növekedése miatt az eddigieknél is erélyesebb izraeli fellépésre lehet számítani.

 

Az illegális munkavállalás, vagy túltartózkodás miatt kiutasított külföldi állampolgárokat nyilvántartásba veszik ugyan, de amennyiben nem meghatározott időre tiltották ki Izraelből őket, akkor az illetőnek módjában áll az országában lévő izraeli nagykövetségen írásban kérvényezni újabb beléptetését. Büntetlenség esetén újabban a meghatározott ideig tartó kitiltástól való eltekintést is jó eséllyel lehet kérvényezni. Aki ugyanis rosszhiszeműen más néven, vagy új, netán hamis útlevéllel próbál bejutni Izraelbe az, többek között, a valóban tartós, vagy akár a végleges kiutasítást kockáztatja.

 

Amennyiben a magyar állampolgárt a határon valamilyen oknál fogva nem engedik be Izraelbe, a tel-avivi magyar nagykövetség telefonon segítséget nyújthat ennek tisztázásához.

 

A tel-avivi magyar nagykövetség címe:

Pinkas Street 18. Tel-Aviv 62661 P.O. Box 21095
Telefon: 00-972-3-546-6981/546-6991/546-6985
Fax: 00-972-3-546-7018

 

Felhívjuk az Izraelbe utazó állampolgáraink figyelmét, hogy túltartózkodás esetén az izraeli fél 20 USD/hónap bírság megfizetésére kötelezheti a távozó külföldieket. Amennyiben az izraeli adatbázisban illegálisként szereplő személyek pénzhiányra hivatkozva nem hajlandóak kifizetni a bírságot, a rendőrség a csomagok átkutatását is kezdeményezheti.

 

A Ben Gurion repülőtérről történő elutazáskor fokozott ellenőrzésre lehet számítani. Minden csomagot átvilágítanak és többségüket ki is nyitják. Mivel a repülőtéren az elmúlt időszakban nagy torlódás alakult ki, célszerű a repülőtérre időben, a repülőgép indulása előtt 3 órával megérkezni.

További információk Izrael Állam budapesti nagykövetségének honlapján találhatók: http://budapest.mfa.gov.il .

   

Izraelben az utóbbi időszakban megszaporodtak a munkalassítások, -beszüntetések és sztrájkok, melyek lassító hatással lehetnek az ország nemzetközi utas-, és teherközlekedési forgalmára (repülőterek, kikötők, határátkelőhelyek stb.), valamint a telefon-kapcsolattartásra. A sztrájkok okozta fennakadások és nehézségek kialakulásának lehetőségei kapcsán javasoljuk az aktuális sajtóhírek figyelemmel kísérését, esetleg konzuli szolgálatunk vagy képviseletünk felhívását.

Térség: Tel Aviv

Város: Tel Aviv

Tel Aviv az ország pénzügyi, gazdasági és szórakoztató központja. Az alig 100 esztendős városban őslakosokat csak bajosan találhatunk, ez a sokszínűség adja a város egyik érdekességét. Jeruzsálemben valószínűleg már elegendő látnivalót megtekintettünk mielőtt Tel Avivba érkezünk, itt tehát inkább a pihenésre koncentráljunk, a tengerparti strand a Közel-Kelet legszebb strandja. Ha mégis szeretnénk pár múzeumot megnézni, sétáljunk el a Diaszpóra Múzeumba és a Szépmuvészeti Múzeumba.
Válogasson útjaink közt téma szerint!