+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Kilimanjaro mászás - csoportos út

Tanzánia, Kilimandzsáró

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: leírás szerint
Utazás módja: Repülővel
Időtartam:
Típus: Sportos kirándulások
Indulás:

A Kilimanjaro Afrika legmagasabb hegye, "Tanzánia koronája" (5895 m). Két csúcs létezik: a Kibo vagy Uhuru-csúcs (5895 m) és a Mawenzi (5149 m). A hegy nevének eredete homályba vész, az bizonyos, hogy szuahéliül a Kilimanjarot a "kilima" és a "njaro" szavakból rakták össze. A "kilima" jelentése domb, kis hegy, míg a "njaro" ősi szó, feltételezések szerint jelentése fehér vagy fényes. A hegy innen kaphatta az angol nyelvterületen használt White Mountain (Fehér Hegy) elnevezést is. A hegyet esőerdők ölelik körbe mely számos állatnak ad otthont (például elefántnak, bivalynak, orrszarvúnak, leopárdnak, majmoknak). A Mawenzi oromnál és a Kibo Peaks-nél csak majmok és jávorantilopok láthatók. A havas hegycsúcsról tiszta időben akár 160 km-es körzetben is ellátni. A Kilimanjarot egész évben meg lehet mászni. A legjobb hónapok: január, február, szeptember - ezek a legmelegebb és legtisztább (felhő nélküli) hónapok. Április, májusban erős az esőzés és havazás. Június, augusztus szintén nagyszerű, de hidegebb van. Október már picit melegebb, bár nedves (eső előfordulhat), azok számára ajánlott, akik szeretik, ha kevés ember van a hegyen.

A Machame-ösvényen vezető trekking a Kilimanjaro csúcsára vezető útvonalak közül a legkalandosabb, mely során a csúcsra tartva megismerheted a hegy délnyugati, míg lefelé jövet a délioldalát. A Machame-út során végig sátorban alszunk és a Kilimanjaro vagyis Afrika tetejére vezető túrák közül a legszebb, legpáratlanabb panorámában gyönyörködhetünk! Az útvonal kialakításának, a napi távoknak, szintkülönbségeknek köszönhetően ezen az útvonalon a legnagyobb a sikeres teljesítések aránya!

Ha megfelelő fizikai felkészültséggel rendelkezel, rendszeresen sportolsz, nagy eséllyel feljutsz a Kilimanjaro csúcsára!

 

Időtartam: 10 nap/ 8 éjszaka
Indulási időpontok: Tetszés szerint

 
1. nap:
Indulás Budapestről egy  átszállással Kilimanjaro repülőterére.


2. nap:
 

Érkezés Kilimanjaro-ra a hajnali órákban. Transzfer Arushaba a szállodába. Egy kis pihenő után irány Kikuletwa meleg vizű forrása, ahol egy kristály tiszta vizű tóban fürödhetünk a Kilimanjaro lábánál. Utána transzfer vissza szállodába. Szállás: Burka Coffee Lounge


3. nap:
 

Arusha - Machame kapu – Machame tábor (1.840 m – 3.025 m) 
Távolság: 16 km, szint: fel 1.185 m 
Túra időtartama: körülbelül 5-6 óra 

Reggeli után a Kilimanjaro déli lejtőinél található Machame település érintésével a nemzeti park bejáratához utazunk. Útközben megállunk egy út menti mini marketben feltölteni készleteinket, s mintegy másfél óra zötykölődés után érkezünk az 1840 méteren található Machame-kapuhoz. Amíg vezetőnk az engedélyeket intézi, lesz időnk végignézni azt a nagy nyüzsgést, ahogy teherhordóink a 6 napos expedíciónk felszerelését összepakolják, lemérik, majd kényelmes, laza tempóban nekivágunk túránk első szakaszának. Nagyon fontos, hogy kezdettől fogva rendkívül lassan, kimért lépésekkel haladjunk. Erre vezetőnk újra és újra emlékeztet is: „Pole, Pole” ! A biztos csúcshódításnak ez az egyik titka! Az első két órában széles, erdei úton haladunk, csekély emelkedővel, majd egy keskeny ösvényre térünk át, s már igazi esőerdőben, hatalmas faóriások között visz tovább az utunk. Itt valóban nehéz gyorsan haladni – nem annyira a terep, sokkal inkább az állandó fényképezésre csábító vadregényes táj miatt. A mohával vastagos benőtt fák, a lecsüngő liánok, a sok színes virág, a fák lombkoronájában zajongó majomcsapatok mind megtorpanásra késztetnek. Táborhelyünk felé közeledve elhagyjuk az esőerdő övezetét, s magasra nőtt bokros, ligetes térségbe érünk. Egy tisztáson, 2950 méteres magasságban fekszik a Machame-táborhely, ahol érkezésünkkor már állnak is sátraink, s kísérőink forró teával várnak. Akinek van még energiája, azzal napnyugtanézés céljából feljebb kapaszkodunk még egy kicsit az ösvény mentén, majd várhatóan jó étvággyal fogyasztjuk el első tábori vacsoránkat. Szállás: sátorban, ellátás: reggeli, vacsora.

4. nap:
 

Machame tábor – Shira tábor (3.025 m – 3.840 m) 
Távolság: 8 km, szint: fel 815 m 
Túra időtartama: körülbelül 4-5 óra 

Kora reggel sátrunkból kibújva jó eséllyel megcsodálhatjuk a még távolból íncselkedő Kibo sajnos mind jobban visszahúzódó gleccsernyelveit, majd reggeli után felkerekedünk, hogy ismét egy közel ezer méteres emelkedést abszolváljunk következő táborhelyünkig. Míg tegnap még az esőerdőben kapaszkodtunk felfele, ma egészen más jellegű tájon, ligetes, bokros térségeken keresztül, 2-3 méteres Erikafák között vezet utunk, egykori lávafolyások különleges alakzatai mellett. A Shira-platóhoz közeledve már találkozunk a Kilimanjaro talán legjellegzetesebb növényei, az óriás szeneciók és lobéliák néhány méretes példányával. Napközben várhatóan reánk ereszkedik az ebben a magasságban szinte mindennapos ködtakaró, amely aztán az esti órákban szétoszlik. Táborhelyünk 3840 méteren fekszik, ahonnan a délután folyamán lesz időnk elbóklászni a közeli lávabarlangokhoz, avagy kisétálni a plató szélére, a napnyugta fényeit megcsodálni. Szállás: sátorban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

5. nap:
 

Shira tábor – Láva torony – Barranco tábor (3.840 m – 4.630 m – 3.950 m) 
Távolság: 10 km, szint: fel: 790 m, le 680 m 
Túra időtartama: körülbelül 6 - 7 óra 

Érdemes ismét korán kelnünk, hogy tanúi lehessünk, amint a felkelő nap narancs fénybe vonja a szomszédos Mount Meru felhők fölé tornyosuló, 4566 méter magas csúcsát és a mára már nagyrészt lepusztult Shira-kráter markáns gerincvonulatát. Mai túranapunkon aztán újra sokat változik a táj, ahogy a Kilimanjaro következő éghajlati övezetébe lépünk. A táborhelyünket elhagyva szinte azonnal a magashegységi sivatag kopár, sziklás vidékén találjuk magunkat. 4000 méteres magasság fölött úgy érezzük, hogy valóban egy kősivatagban járunk. Lassú, kimért lépésekkel haladva, kisebb pihenőket tartva mintegy 3-4 óra alatt érkezünk meg a 4630 méteres magasságban található Láva-toronyhoz, amelyet a jobb akklimatizáció miatt érintünk. A torony lábánál fogyasztjuk el ebédcsomagunkat, amiből erőt meríthetünk az előttünk álló ereszkedéshez. Először egy meredek, sziklás szakaszon küzdjük le magunkat, majd lankásabb részekre érve az egész túra egyik leglátványosabb, legkülönlegesebb szakasza következik az ösvény mentén mind sűrűbben megjelenő óriás szeneciókkal és lobéliákkal. A délutáni órákban érkezünk meg a Machame-útvonal legszebb táborhelyére, a fenséges Barranco-fal lábánál, óriás szeneciók erdejében létesített Barranco-táborba. Táborhelyünkről nézve különösen látványosak a napnyugta narancsszínű fényei a szemközti Nagy Barranco-fal szikláin. Szállás: sátorban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

6. nap:
 

Barranco tábor – Barafu tábor (3.950 m – 4.620 m) 
Távolság: 13 km, szint: fel: 900 m, le: 300 m 
Túra időtartama: körülbelül 6 – 7 óra 

Túránk ma a Kibo csúcsát teljesen megkerülő körtúra útvonal déli szakaszán halad, túlnyomórészt 3500 és 4200 méteres magasságok közt, hullámzó terepen. Táborhelyünket elhagyva előbb óriási lobéliák és szeneciók erdején át ereszkedünk le a patakmederhez, majd egy meredek kapaszkodás vár ránk a tegnap már megcsodált Nagy Barranco fal oldalában. A sziklás terepen gyakran kezünket is használnunk kell az előrejutáshoz. Cserébe egy gyönyörű, sziklateraszon kapunk egy kis pihenőt, felettünk a Kibo, előttünk a Mt Meru. A Karanga-völgybe leereszkedve ismét dúsabb vegetáció fogad, majd egy kisebb kaptató után a Karanga-táborban (3940 m) segítőink már meleg ebéddel várnak. Innen ösvényünk újra a magashegységi sivatag kopár sziklavilágában vezet tovább, fejünk felett a Kibo gleccsernyelveivel. Végül még egy kemény kaptató következik túránk legmagasabban fekvő táborhelyére: egy hegygerincen, 4620 méteres magasságban felépített Barafu-táborba, ahonnan remek kilátást élvezhetünk a Mawenzi csipkézett sziklatömbjére. A holnapi csúcsmászás előtt ajánlatos időben hálózsákjainkba bújni, s szunnyadni néhány órát! Szállás: sátorban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

7. nap:
 

Barafu tábor – Uhuru csúcs – Mweka tábor (4.620 m – 5.895 m – 3.068 m)
Távolság: 17 km, szint fel: 1.275 m, le: 2.827 m 
Túra időtartama: körülbelül 13 óra 

A csúcstámadás napja! Még éjfél előtt megkapjuk az erőt adó meleg teát, némi harapnivalót, összekészülődünk, termoszainkat is feltöltjük forró teával, aztán éjfélkor nekivágunk az éjszakának. A fejlámpáink fényében araszolunk a meredek omladéklejtőn a már megszokott, kimért tempóban. „Pole, pole!” Közel 1200 méteres szintkülönbséget kell leküzdenünk a kráter pereméig. A Stella Point 5745 méteres magasságában találkozik ösvényünk a Marangu útvonallal. Itt rövid pihenőt tartunk, s miközben erőt gyűjtünk, megcsodáljuk, ahogy a felkelő nap sugarai beragyogják a baloldalt húzódó Rebmann-gleccser jég alakzatait. Innen „már csak” 150 méternyi magasság és még egy óra lassú botorkálás választ el attól, hogy Afrika legmagasabb pontján, a Kilimanjaro tetején álljunk! Uhuru, azaz Győzelem-csúcs: 5895 méter! Van okunk az ünneplésre nekünk is! A kötelező jellegű csúcsfotók elkészülte után aztán a már ismerős útvonalon indulunk lefele, hatalmas gleccserek mentén. A Stella Point-ot elérve az időközben felolvadt, lazává vált törmeléklejtőn már jóval gyorsabban le tudunk ereszkedni a Barafu-táborba, ahonnan pár óra pihenés és jó étvággyal elfogyasztott ebéd után még 3-4 órás, hosszú ereszkedés vár ránk lefele a 3100 méteren fekvő Mweka táborhelyig. Útközben a kopár sziklasivatagot újra mind gazdagabb növényvilág váltja fel. Táborhelyünkön vacsoránk elfogyasztása után kétségtelenül fáradtan, de jól eső érzéssel zuhanunk hálózsákjainkba e rendkívül hosszú, fárasztó, de örökre emlékezetes nap után. Szállás: sátorban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

8.nap:
Mweka tábor – Mweka kapu (3.068 m – 1.800 m) 
Távolság: 15 km, szint le: 1.268 m 
Túra időtartama: körülbelül 3-4 óra 

Utolsó túraszakaszunk a Mweka ösvényen haladva már csak amolyan levezetés a tegnapi csúcshódítás után. A tábort elhagyva ismét az esőerdő fenséges, mohákkal vastagon borított fái és égig érő páfrányok között találjuk magunkat. A magashegyi sivatag kopár tájai után most még inkább élvezzük a zöld, dús vegetációt, az ösvény mentén nyíló színes virágokat, s a fák ágai közt kis szerencsével a különösen látványos fekete-fehér szőrű colubus majmokat is megfigyelhetjük. Mintegy négy óra túrázás után érjük el a Mweka-kaput, ahol búcsút intünk kísérőinknek, átvesszük a csúcsmászást igazoló oklevelet, s némi alkudozás után kezünkben Kilimanjaro sörrel, felsőtestünkön pedig egy frissen vásárolt „just done it” feliratú Kilimanjaro pólóval baktathatunk vissza banánültetvények között a közelben várakozó buszunkhoz, ami alig egy óra alatt visszarepít minket Moshiba, kényelmes szállásunkra. Szállás: Burka Coffee Lounge, ellátás: reggeli.

9. nap:
 

Kipihenjük a mászás fáradalmait. Szállás: Burka Coffee Lounge ellátás: reggeli.

10. nap
Hajnali transzfer a repülőtérre, majd indulás vissza Budapestre. 

 

 

 


 

 
HASZNOS INFORMÁCIÓK
TEHERHORDÓK
A gyalogtúra során hordárok veszik le vállunkról a terhet, nap közben ők viszik a nagy csomagunkat egyik szálláshelyünkről a másikra. A nagy csomag súlya maximum 20 kg lehet. Mi egy kis méretű hátizsákkal gyalogolunk, amiben a napi felszerelésünket visszük magunkkal: esőkabátunkat, néhány csokoládét, az ivóvizünket, valamint a személyes tárgyainkat és a fényképezőgépünket.

FIZIKAI ERŐNLÉT
Bár a Kilimanjaro megmászása nem sétagalopp, egy megfelelő fizikai erőnlétű, egészséges utazó nagy eséllyel teljesíteni tudja a túrát. Fél éves felkészüléssel valószínűleg gond nélkül feljutsz majd a csúcsra. Mindemellett javasoljuk, hogy az indulás előtti hetekben a lehető legtöbbet sportolj, hogy felkészülten vágj neki az útnak.

HOGYAN HAT A SZERVEZETÜNKRE A MAGASSÁG?
A csúcson körülbelül feleannyi oxigént tudunk belélegezni, mint amihez a legtöbbünk hozzászokott. Mindenkire másképp és eltérő mértékben hat a magasság és a kevesebb oxigén. Minél több időt hagyunk az akklimatizálódásra, annál könnyebben másszuk majd meg a csúcsot. Ezért gyalogolunk lassú, komótos tempóban napról napra egyre magasabbra. Huma-Zolamide gyógyszer szedése segíti a magassági betegség tüneteinek csillapítását és nagyban segíti a sikeres csúcstámadást.

A TÚRANAPOK BEOSZTÁSA
A napi túra távolságok úgy vannak beosztva, hogy gyaloglás mellett maradjon elegendő időnk a nézelődésre és pihenésre is.

ÉTKEZÉSEK
A csúcsmászáshoz energiára van szükség. A gyalogtúrán teljes ellátást biztosítunk. Tábori szakácsunk gondoskodik róla, hogy tápláló és egészséges étel kerüljön mindenki gyomrába. A hordárok hozzák a tábori konyhafelszerelést és a friss hozzávalókat is! Az ételek a helyi és nemzetközi konyha fogásai közül kerülnek ki. Igény esetén speciális étrendnek megfelelő étkeztetést is tudunk biztosítani.

IDŐJÁRÁSI KÖRÜLMÉNYEK
A Kilimanjaro Afrika legmagasabb csúcsa. Többféle ökoszisztéma és mikroklíma jellemzi. A trópusi erdőktől az alpesi tájig minden megtalálható itt, az időjárás pedig egy pillanat alatt válthat kellemesből zordba és vissza, úgyhogy készülj fel minden eshetőségre! Az első és utolsó túranapon, az alsó régióban párás melegre számíthatunk. 4000 méter környékén és felette a hőmérséklet napközben sem melegszik 15 °C fölé. Eső bármikor előfordulhat. Magas hegyen vagyunk, ne feledkezz el az UV-sugárzás elleni bőrvédelemről, akkor is ha nem napsütéses az idő. Nagyon fontos, hogy szemeid megfelelő napszemüveggel védd az UV-sugárzástól.

CSÚCSTÁMADÁS
Alaposan készítsd elő túrafelszerelésed; meleg, réteges öltözetet. 6000 méter magasságban kifejezetten fázni fogunk, melyhez nagyban hozzájárul a fizikai kimerültség is. Ne feledkezz meg a fejlámpába és a fényképezőgépbe való tartalék elemekről és akkumulátorokról sem. Hogy ne fagyjon meg az innivalód, célszerű egy részét hőtartó termoszban tárolni. 

TÚRAFELSZERELÉS
A szükséges túrafelszerelések pontos listáját jelentkezéskor elküldjük neked, ha segítségre van szükséged a megfelelő túrafelszerelések összeállításában, fordulj túravezetőnkhöz, szívesen áll rendelkezésedre

VALUTA, KÖLTŐPÉNZ
Tanzánia hivatalos fizetőeszköze a tanzániai shilling (1 TSH = kb. 6 Ft.)legcélszerűbb az USD kivitele, amit a reptéren válthatunk be helyi fizetőeszközre a tanzániai pénzváltók kizárólag 2006. utáni kiadású, sérülés és szignó mentes USD bankjegyeket váltanak be bank automaták használatát nem ajánljuk. 

OLTÁSOK, GYÓGYSZEREK
Sárgaláz elleni védőoltás kötelező. Ajánlott oltások: Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz. Malária: Arusha és Kilimanjaro környékén a Malária-fertőzés veszélye rendkívül alacsony, a malária elleni gyógyszer szedését a háziorvossal kell egyeztetned. Ajánlott gyógyszerek: fejfájás csillapító, láz- és fájdalomcsillapító, gyomorfertőtlenítő szer, görcsoldó. HUMA-ZOLAMIDE!

HASZNOS INFORMÁCIÓK
Időeltolódás: + 1 óraidőjárás: magashegyi, változékony -5 – 25 °C közötti hőmérséklet várható. Kommunikáció: Tanzániában a szuahéli és az angol a hivatalos nyelv. Mobiltelefon: a magyar mobiltelefon-szolgáltatók rendelkeznek roaming partnerekkel, a hálózat 1800 MHz-en működik.

KÖZLEKEDÉS
Bérelt autóbusszal, amit az utazás ára tartalmaz.

 

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Árak
Indulási időpontok: 2022. jan. 16 - 2022. dec. 20 köszött
2 fő esetén: 925.930 Ft/fő/8éj
6 fő esetén: 752.202 Ft/fő/8éj


A részvételi díj tartalmazza: 

- a reptéri transzfereket Tanzániában a csoporttal való érkezés és indulás esetén

- az utazást bérelt autóbusszal Tanzániában

- Kilimanjaro Nemzeti Park belépőt

- a részletes leírásban szereplő programokat

- 3 éjszaka szállást a Burka Coffe Lodge-ban

- 5 éjszaka szállást a gyalogtúra során sátrakban

- a gyalogtúra ideje alatt teljes ellátást reggelivel, ebéddel és vacsorával

- 3 reggelit Burka Coffe Lodge-ban


A részvételi díj nem tartalmazza: 

- a nemzetközi repülőjegyek és illeték árát ( kb.: 210.000,- Ft/fő)

- a tanzániai vízum díját (21.000 Ft/fő)

- az útlemondási biztosítást

- a betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást

- a borravalókat: kb. 350.- USD/fő

 

Ajánlatainkban jelzett áraink a szabad helyek függvényében érvényesek. 

Az árváltoztatás jogát fenntartjuk!

 

Érintett desztinációk:

Tanzánia

Történelme igencsak színes és olykor borús is. Az ország partvidékét a portugálok fedezték fel a 16. században, majd arabok kezén volt, németek gyarmatosították, brit mandátumterületté vált, függetlenné az 1961-es évtől mondhatni. 1995-ben tartottak először szabad választásokat.

A kulturális örökség része: Kilwa Kisiwani romjai, Songo Mnara romjai, Zanzibár kővárosa, Kondoa sziklarajzai

Térség: Kilimandzsáró

Város: Kilimandzsáró

Válogasson útjaink közt téma szerint!