+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Dél-amerikai kaleidoszkóp

Amerikai Egyesült Államok, Körutazás Amerikában

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: leírás szerint
Utazás módja: Repülővel
Időtartam:
Típus: Egzotikus út, Körutazás
Indulás:

PERU - BOLÍVIA - ARGENTÍNA - BRAZÍLIA
DÉL-AMERIKAI KALEIDOSZKÓP

Az egyik legnagyobb klasszikusunk. Térben, időben és népszerűségben egyaránt kínálatunk élvonalában van! 4 ország 16 nap alatt... Hogy ne kelljen választani a Machu Picchu és az Iguazu-vízesés között!

Utazás: menetrendszerinti repülőjárattal, európai átszállással. Dél-Amerikában közlekedés légkondicionált autóbuszokkal, helyi repülőjárattal, csónakkal / hajóval és vonattal.

Elhelyezés: helyi középkategóriás szállodák 2 ágyas, zuhanyzós / WC-s szobáiban.

Ellátás: Peruban és Bolíviában félpanzió (reggeli és 7 alkalommal ebéd), Argentínában és Brazíliában reggeli.


1. nap: Budapest – Lima
Repülés Budapestről európai átszállással Limába. Érkezés a késődélutáni órákban. Transzfer a szállodába. Szállás Limában.

2. nap: Lima
Ismerkedés az óvárossal. Megnézzük a Kormányzói Palotát, a városházát; az 1538-ban épült limai székesegyházat, melyet az évszázadok során többször átépítettek, bővítettek és az egyik földrengés után felújítottak, és a Santo Domingo kolostort. Ebéd után látogatás a Larco Herrera Múzeumban, ahol megcsodáljuk Peru régészeti kincseinek gyűjteményét. Szállás Limában.

3. nap: Cuzcó – Szent-völgy
Reggel repülés Cuzcóba, az inka birodalom fővárosába. Kirándulás a SZENT-völgybe. PISAC városában a hangulatos indiánpiacon mindenféle kézműves termékekből és különleges zöldségekből, gyümölcsökből válogathatunk. Ebéd után OLLANTAYTAMBO titokzatos teraszait és a hatalmas monolitokból álló templomát látogatjuk meg. Szállás a Szent-völgyben.

4. nap: Machu Picchu - Cuzcó
Kirándulás panorámaablakos vonattal és autóbusszal az inkák elveszett városához, a MACHU PICCHU-hoz. Egy lépésre az égtől, az Andok hegyláncai között csaknem megközelíthetetlen hegynyergen bújik meg a kis erődített város. Ebéd, majd este visszautazás Cuzcóba. Szállás.

5. nap: Cuzcó
Városnézés a „világ köldökén”, CUZCÓ-ban és környékén. Az inka birodalom legfontosabb templomának, a Coricanchának (Arany Udvar) helyére épült Santo Domingo kolostorban láthatjuk az inka kultikus hely földrengés révén szabaddá vált részeit. A katedrális megtekintése után ebéd. Kirándulás a környékbeli inka emlékekhez: SACSAYHUAMAN (titokzatos kőfalak), QUENQO (imahely), TAMBOMACHAY (a víz szentélye) és PUCA PUCARA (vörös erőd). Szállás Cuzcóban.

6. nap: Andahuaylillas – Raq’chi - Sillustani - Punó
Utazás autóbusszal az Andok hegyei között. ANDAHUAYLILLAS-ban látogatás a „dél-amerikai Sixtus Kápolnának” tartott, csodálatos Szent Péter templomban. RAQ’CHI-ban az inka Viracocha templom megtekintése sem maradhat ki. Ebéd útközben. SILLUSTANI a kolla indiánok domboldalban elhelyezkedő különleges temetkezési tornyai (chulpák) miatt érdekes a turisták számára. Szállás Punóban.

7. nap: Titicaca-tó – Tiahuanaco – La Paz
Kirándulás motorcsónakokkal a világ legmagasabban fekvő hajózható taván. A leghíresebb szigetlakók, az uro indiánok a TITICACA-tavon élnek totora nádból épített szigeteken. Irány Bolívia! Ezen a napon ebédcsomagot kapunk.
A főváros, La Paz felé vesszük az irányt, de útközben vár ránk még egy élmény: TIAHUANACO (Tiwanaku) preinka kultúra vallási és kultikus központja 3.900 méter magasságban. A város virágkorát Kr.sz. 400–900 között élte. Este érkezés La Pazba, szállás.

8. nap: La Paz
LA PAZ a világ legmagasabban fekvő fővárosa. Városnézés: katedrális, Murillo tér, Ferencesek temploma, a híres „Boszorkánypiac” stb. Kirándulás a lélegzetelállító Hold völgybe, ahol egyedülálló természeti képződmények között sétálhatnak. Ebéd a nap folyamán, szállás La Pazban.

9. nap: Buenos Aires
Utazás repülővel, átszállással az argentin fővárosba. Érkezés után transzfer a szállodába. Szállás BUENOS AIRES-ben.

10. nap: Buenos Aires – Tigre
Városnézés „Amerika Párizsában”: Plaza de Mayo, Catedral, Casa Rosada (híres balkonja az Evita c. filmben látható), Cadildo, parlament (a washingtoni Capitolium másolata), Obeliszk, a világ legszélesebb sugárútja, La Boca, Caminito (a tangó hazája), San Telmo és Recoleta városnegyedek elegáns épületei, parkjai, séta Evita sírjához. Délután az argentin főváros üdülőnegyedét, TIGRE-t keressük fel. A „parasztok Velencéjének” nevezett városrész a Paraná folyó romantikus deltavidéke. Este fakultatív lehetőségként részt vehetünk egy fergeteges tangó show műsoron, és a vacsora menüjében megkóstolhatjuk a híres argentin marhasültet. Szállás Buenos Airesben.

11. nap: Buenos Aires – Iguazu
Délelőtt szabadprogram a menetrend függvényében, majd repülés Puerto Iguazuba. Szállás Foz do Iguacuban, a brazil oldalon.

12. nap: Itaipu és Iguazu-vízesés argentin oldala
Ma láthatjuk a világ legnagyobb teljesítményű vízi erőművét, a Brazília és Paraguay határán épült ITAIPU-t. Látogatás a vízesés argentin oldalán. Busszal, romantikus kisvasúttal és gyalogosan keressük fel a zuhatagokat és megcsodálhatjuk az „Ördögtorok” nevű leghíresebb, leglátványosabb részt is. Szállás Foz do Iguacuban, brazil oldalon.

13. nap: Iguacu-vízesés brazil oldala – Rio de Janeiro
Délelőtt az IGUACU brazil oldalát fedezhetjük fel. Hangulatos ösvényeken sétálva fenséges rálátás nyílik a sok-sok nagy robajjal lezúduló vízesésére. Délután repülés Rio de Janeiróba. Fakultatív tipikus brazil vacsora – churrascaria - , melynek keretében a nyárson sült különböző húsokból és finom köretekből fogyaszthatunk. Szállás Rióban.

14. nap: Rio de Janeiro
Egész napos program keretében RIO DE JANEIRO különböző híres városrészeivel ismerkedünk: Flamengo (foci csapatáról híres), Botafogo, Gloria, világháborús emlékmű, belváros széles sugárútjai, Maracana (a világ legnagyobb stadionja /kívülről/), Sambadromo (a híres karnevál helyszíne), modern katedrális, Ipanema, Leblon stb. Utazás kabinos felvonóval a Cukorsüveg hegyre. Fogaskerekűvel érkezünk a Megváltó Krisztushoz, a Corcovado hegyre, miközben fantasztikus városi panorámában lesz részünk a Tijuca-erdőből. A Corcovado hegyet és a híres Copacabana partot fakultatív helikopteres repülés keretében is megcsodálhatjuk. Szállás Rióban.

15. nap: Rio de Janeiro
Hangulatos hajókirándulást teszünk a várost körülölelő Guanabara-öbölben, közben a vízről is gyönyörködhetünk Rio és a szemközti NITEROI panorámájában. Délután megcsodálhatjuk a botanikus kert szubtrópusi és trópusi növényritkaságait, a sudár királypálmákat és gyönyörű orchideákat is. Este elbúcsúzunk a várostól és egész Dél-Amerikától. Hazautazás, éjszaka a repülőn.

16. nap: Budapest
Érkezés Budapestre, európai átszállással, a menetrend függvényében.

 

UNESCO Világörökségek:
Peru: Lima óvárosa, Cuzcó városa, Machu Picchu szent helye
Bolívia: Tiahuanaco preinka kultikus központ
Brazília: Iguacu Nemzeti Park, Rio de Janeiro: Carioca területe
Argentína: Iguazu Nemzeti Park

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Fakultatív programok:
Tango-show vacsorával Buenos Airesben: kb.100-110,- USD
Helikopterezés Rio de Janeiróban: kb. 150,- USD
Brazil vacsora (churrascaria): kb. 50-60,- USD
Helyszínen fizetendők a megadott pénznemben

A részvételi díj tartalmazza:
- repülőjegyet Budapest – Lima és Rio de Janiero – Budapest útvonalon átszállással
- közlekedést a körutazáson légkondicionált autóbusszal
- 14 éjszaka szállást középkategóriás szállodák 2 ágyas, zuhanyzós / WC-s szobáiban
- Peruban és Bolíviában félpanziót (reggeli és 7 alkalommal ebéd)
- Argentínában és Brazíliában reggelit
- kirándulásokat a program szerint
- belépőjegyek árait
- magyar és helyi idegenvezetést
- ATLASZ Prémium utasbiztosítást (Colonnade Biztosító)

A részvételi díj nem tartalmazza:
- repülőtéri illetéket: kb. 189.000,- Ft (Az indulásig változhat!)
- belső repülőjegyek árát: 890,- USD (FIZETÉSI határideje: az utazás időpontját megelőző 61. nap)
- kedvezményes csoportos útlemondási biztosítást (1,5%)
- fakultatív programok árát a programban leírtak alapján (Helyszínen fizetendő!)
- kötelező szervízdíjat / borravalót a helyi személyzet részére: 70,- USD
- valamint az egyéb, a fentiekben nem említett, az utazás során felmerülő költségeket (pl. személyes jellegű kiadásokat)
- egyágyas felár: 183.500,- Ft

A változtatás jogát fenntartjuk!

Érintett desztinációk:

Amerikai Egyesült Államok

Amerika Egyesült Államok

Az Amerikai Egyesült Államok (United States of America, röviden: USA) Észak-Amerikában található. Északról Kanada, keletről az Atlanti-óceán, délről Mexikó és nyugatról a Csendes-óceán határolja.  Több mint 9,6 millió km²-es területével és 300 milliós lakosságával az USA a világ harmadik legnagyobb állama.

Főváros: Washington
Hivatalos nyelv: angol
Fizetőeszköz: USA dollár

Az Egyesült Államok, amelynek létrejöttében a "minden ember egyenlőnek született" elve oly fontos szerepet játszott, mindig büszke volt arra, hogy új életet és új lehetőségeket kínál minden új bevándorlónak. Ezt jelképezi Amerika egyik fő szimbóluma a fáklyáját magasra emelő, Franciaországtól ajándékba kapott Szabadság szobor, amely New York kikötőjének bejáratánál fogadja az ide látogatókat. Jelentősége és óriási méretei ellenére nem New York a főváros. Washingtont 1790-ben alapították és a helyszínre politikai kompromisszum eredményeként esett a választás.
A főváros hivatalos neve: Washington D.C.

Főbb látnivalók:     

Washingtonban járva a következő nevezetességeket kereshetjük fel: a Capitolium épületét, a Pennsylvania Avenue 1600-at, vagyis a Fehér Házat  vagy a Vietnámi Veteránok Emlékművét.
New York legfontosabb pontjai a Szabadság szobor, a Times Square, Washington Square-en található New York University és a Soho.
Miami a strandolás és az üdülő, turistaközönség fellegvára. Összefüggő homokos partú strandok, pálmafák és az ócean várja az idelátogatókat.
Orlandoba látogatva rengeteg szórakoztatóparkot találhatunk illetve az ország egyik igen fontos repülőterét. A természet szépségei iránt érdeklődők látogassanak el valamely nemzeti park ( Yellow Stone, Yosemite) egyikébe és persze ne mulasszák el a Grand Canyon csodálatos látványát sem.

Éghajlata:   
 
A szubkontinensen a földkerekség szinte összes létező éghajlati és domborzati típusa megtalálható, Alaszka sarkvidéki tundrájától a Dél-kaliforniai homoksivatagig.
Az ország éghajlata méretéből eredően nagyon változatos, dél felé haladva egyre melegebb, nyugatra haladva egyre szárazabb az időjárás. Floridának szubtrópusi, a keleti partvidék nagyvárosainak mérsékelt, az ország belsejének mediterrán illetve sivatagi, az északnyugati államoknak óceáni, Alaszkának sarkvidéki az éghajlata.

Ünnepek:
  

A függetlenség napját július 4-én tartják. A gyerekek kedvenc ünnepe a Halloween, ilyenkor a kicsik rémisztőbbnél rémisztőbb ruhákban járják a szomszédokat, ismerősöket, és begyűjtik a szükséges édességmennyiséget. A hálaadás napja a családok napja, ilyenkor még a távolba szakadt rokonok is összegyűlnek, hogy együtt fogyasszák el az egészben sült pulykát. New Orleansban rendezik a híres Mardi Gras felvonulást minden év februárjában. Az amerikai írek legnagyobb ünnepe a St. Patrick ünnep március közepén.

Gasztronómia:  

A hamburgeren, a hot-dogon és a hálaadás napján az asztalokra kerülő pulykán kívül tipikus amerikai ételt nehéz mondani. Viszont minden, az országban élő népcsoport magával hozta főzési tudományát is, ezért bárhol járunk, mindenhol találkozunk a nemzetközi konyhával. A legnépszerűbbek a kínai, az olasz és a mexikói ételek.

Étkezés költségei:  alap kategóriában: 3-5$
 közép kategóriában: 12-20$
 luxus kategóriában: 20$-tól a csillagos égig
 

 

Szállás költségei:

olcsóbb szálláshelyek: 12-20$
 közép kategóriájú szálláshelyek: 20-60$
 luxusszállodák: 60-200$
Időzóna:     keleti part: - 6 óra, nyugati part: - 9 óra

Közlekedés:   

Amerikában az emberek leggyakrabban kétféle közlekedési lehetőséget használnak. Az egyik a rendkívül szerteágazó, kényelmes és meglepően olcsó belföldi repülőhálózat, a másik pedig az autó. Autót könnyen és olcsón bérelhetünk, egyetlen feltétele, hogy 25 évnél idősebbek legyünk.

 

Térség: Körutazás Amerikában

Város: Körutazás Amerikában

Körutazások városlátogatások gyűjtő fogalma, így az országban induló utak egy helyen jelennek meg, a programok részletes szálláshelyei és városai a programok leírásában szerepel.

Peru

Látnivalók

Lima Peru fővárosa, meglehetősen zsúfolt, piszkos és az idő is elég barátságtalan az év nagy részében. Található azonban néhány igen érdekes látnivaló, ami miatt feltétlenül fel kell keresnünk a várost. Ezek közül is kiemelkedik a Museo de Oro del Peru, amely arany, ezüst és kőkincseiről, és a Museo Nacional de Antropologia y Arquelogia, amely a történelem előtti időszak kincseiről híres.

Arequipa  a fehér város Peru egyik legszebb települése. Csodálatos hegyek ölelik körül, a hegyek köveiből épített épületek ragyogása miatt kapta ezt a becenevet. A Convento de Sanyta Catalina a legszebb középkori épület az országban. A várostól nem messze található a világ legmélyebb kanyonja, a Colca kanyon.

A Titicaca tó a Föld legmagasabban fekvő, hajózható tava. Remek hajókirándulást tehetünk Puno kikötőjéből indulva.

Cuzco Dél-Amerika régészeti központja, a világ egyik legrégebb óta lakott települése. Az Inka Birodalom központja volt hosszú ideig, amely a városon még ma is érződik, nemcsak az épületeken, hanem az itt élőkön is. A székesegyház és a La Merced templom a spanyol építészet gyöngyszemei. Érdemes megnézni a Coriancha romokat, melyek valaha arannyal voltak befedve. A Régészeti Múzeum az itt fellelt emlékeket mutatja be.

Cuzcotól nyugatra találhatjuk Machu Pichu világhírű romjait. Az inkák elveszett városáról felesleges bármit is írni, ezt látni kell!

Étkezés:A perui konyha sok más nép ízeinek a keveredése.Mindenrégiónak megvan a maga ételspecialitása,Lima például tenger ételieről híres. Néhány ismertebb étel: Ceviche(hal,füszeres citromos szósszal), Seco (bárány vagy marha hús koliander szósszal és hagymával )és Anticuchos (sült bárányszív ). A legnépszerűbb ital a savanyú Pisco koktél, amely citromlé, tojásfehérje,cukor és brandy keveréséből készül.

Vásárlás: Főleg Limában, San Isidroban és Mrafloresban találnak bevásárlási lehetőséget.A San Miguelben lévő indián piacon cserépedényeket,méterárut,ékszereket és szalma panama kalapokat lehet venni. Ezen kívűl érdemes vásárolni ezüst ékszereket, bőrárut és édességet.

Időjárás:A partokon 25-30 fok körüli forró és nedves trópusi, a hegyekben hüvős ,változékony idő van és a legmelegebb napokon is csak kb.25 fok a hőmérséklet.A fővárosban Limában ritka az eső,amelyre az ottani nyári hónapokban ,decembertől áprilisig lehet számitani.

Térség: Körutazás Peruban

Város: Körutazás Peruban


Argentína

 Az emberi jelenlét legkorábbi nyoma Argentínában i. e. 11 000-ből származik, Patagóniában található, Santa Cruz városban a Piadra Múzeumban. Időszámításunk kezdete körül számos kukoricatermesztésen alapuló civilizáció fejlődött ki az Andok vidékén (Santa María, Huarpes, Diaquitas, Sanavinores és mások). 1480-ban az Inka Birodalom Pachacutec inka vezetésével megtámadta és meghódította a mai Argentína északnyugati részét. A birodalomba Collasuyu néven tagolták be ezt a régiót.

Északkeleten a guaraní kultúra fejlődött ki, amely yucca és édesburgonya termesztésén alapult. A központi és déli részeken (a pampákon és Patagóniában) nomád kultúrák domináltak, amelyeket a 17. században a mapuchók egyesítettek. Mai korában közigazgatásilag 23 tartományra és Buenos Aires szövetségi kerületre tagozódik. Buenos Aires: Rengetek szórakozóhellyel van tele a város. Vásárlónegyed a Avenida Santa Fe. A Metropolitana katedrálisba, José de San Martin sírja található. A Teatro Colon a város operaháza.

A főváros leghíresebb múzeumai a Szépművészeti Múzeum, a Történeti Múzeum és a Museo del Cine. Mar del Plata: A fővárostól 400 km-re található tengerpart. Córdoba: Az ország második legjelentősebb városa. Nevezetesek a piacok, a jezsuita Iglesia de la Compania és a Museo Historicao Provincial Marques de Sobremonte. Iguazu Nemzeti Park: Puerto Iguazu közelében folyik össze az Iguazu és a Parana folyó. Ettől keletre található maga a vízesés, melyen másodpercenként 70 méter magasságból 5000 köbméter víz zúdul alá. Sportközpontnak számít.

Terület:  2 766 889 km2  Népesség:  32 609 000 fő  Főváros:  Buenos Aires  Hivatalos nyelv:  spanyol  Pénznem:  1 austral=100 centavo  Időzóna:  CET -4 óra (GMT -3 óra)  Áramforrás:  220V
Magyar Követség:  Buenos Aires, Coronel Diaz 1874/78, 1425 Tel: 54-1-824-5845. Fax: 54-1-805-3918 Bardócz Béla nagykövet.  Vízum: szükséges Útlevél: szükséges  Országhívószám:  + 54

Térség: Körutazás Argentínában

A városlátogató és körutazások gyűjtő helye ez a régió, pontos szállás és útvonal leírások a programokban olvashatóak.

Város: Körutazás Argentínában

Brazília

Brazíliában mintha minden óriási lenne: itt tartják a világ legnagyobb partiját, itt található a világ legnagyobb vízesése, a leghosszabb folyója és leghatalmasabb esőerdeje. Az ország hatalmas területén a különböző népcsoporok és  természeti csodák széles skálája keveredik teljes harmóniában. Hosszú történelme során az itt élő népek változatos kultúrái megalapozták a mai Brazília sokszínűségét. A nagyvárosi forgatag és az esőerdei falvak nyugalma egyformán jellemző az országra. A Brazília mintegy negyven százalékát borító Amazonas esőerdőben a föld állat- és növényvilágának több, mint a fele megtalálható. A világ legnagyobb folyója, az Amazonas, meghatározó erő az ország életében. Legismertebb városa Rio de Janeiro, amely 1960-ig volt az ország fővárosa. Minden év februárjában az amúgy is pezsgő élettel teli város a karnevál idején a színek, emberek kavalkádjává válik.

Időzóna: keleten -4, nyugaton -5 óra
Terület: 8 511 965 km2
Népesség: 182 millió fő
Népcsoportok: fehér (55%), mulatt, mesztic (38%), fekete (6%)
Országhívószám: 55
Hungary Direct: 000 800 3611
Telefonálás: működő mobilhálózatok: T-Mobile, Vodafone, Pannon GSM.
Internet: hozzáférés szállodákban és Internet kávézókban, 1 óra kb. 2-4 USD
Fontosabb telefonszámok: mentők (Pronto Socorro): 192; rendőrség (Polícia Militar): 190; Sao Paulo-i Turisztikai Rendőrség (DEATUR): 214-0209
Helyi idő: GMT - 2 óra  (Magyarországhoz képest -3 óra), de február 20 után : GMT -3 (Magyarországhoz képest -4 óra)!
Időjárás: átlaghőmérséklet (Rio de Janeiro)  dec-márc.: 28-30 C, könnyű, pamutruha viselését ajánljuk
Elektromosság: 110 V, 220 V, 60 Hz
Államforma: szövetségi köztársaság
Hivatalos nyelv: portugál
Főváros: Brasília
Beszélt idegen nyelvek: portugál, spanyol, angol, francia
Vallások: katolikus, protestáns, afro-amerikai sprituális
Hivatalos pénz: 1 real = 100 centavo. 1 USD= kb. 2,4 R$. Bankkártya korlátozottan használható. Javasolt valuta: USD. Bankok nyitvatartása: hétfõ-péntek 10-15 óra.

Rio de Janeiro a brazil metropolisz, melyről - nem véletlenül - a legtöbb embernek azonnal a napfény, a karnevál és a szamba jut eszébe. A város fekvése a hegyek és az óceán között egyedülálló a világon. A városban éjjel-nappal nyüzsgő élet folyik, híres tengerpartok, hangulatos éttermek és bárok csábítják az utazókat. Azok számára, akik ellátogatnak ide, kiderül, hogy miért is vált Rio de Janeiro Dél-Amerika szimbólumává. Strand, foci, szamba. Rio felpezsdíti a vérünket, megmozgatja a testünket és a fantáziánkat. Mintha az egész város kint élne a strandon, rúgják a bőrt, isszák az üdítőket, egy szál bikiniben élik végig az életet. Nincs még egy ilyen városa a világnak. Az ember érzékei folyamatosan a csúcson vannak, kapdossa a fejét a gyönyörű, vonzó formák és a meleg színek között. A város magával ragad. A Copacabana végtelennek látszó homokja, a Cukorsüveg-hegy csúcsáról elénk táruló páratlan látvány, a Megváltó szobrának hatalmas, mégis szinte repülni látszó alakja feldob és felkavar. Szamba és salsa mozgatja a lábunkat, és látjuk a csillogó ruhába öltözött táncosokat. Igen, ezért jöttünk ide Rióba, hogy egyszer részt vegyünk a világ legnagyobb, legőrültebb forgatagában, ahol mindenki táncol, boldog és felszabadult. Itt nincsenek határok, feketék, fehérek, mulattok és meszticek, a színskála minden árnyalata, helyiek és turisták együtt örvénylenek a dallamos zenére. Rió mindenkié.

Gasztronómia
Az ország konyhaművészete igen változatos, területről területre más, hiszen mindenhol az határozza meg az étkezési szokásokat, hogy milyen indián népcsoport lakik ott, melyik európai ország szülöttei telepedtek le először, illetve hogy milyen közel fekszik folyókhoz, az óceánhoz vagy az őserdőhöz. A Bahia környéki konyhaművészetre az Afrikából ideszállított rabszolgák nyomták rá bélyegüket, akik a gazdáiktól kapott mindenféle összetevőket egy nagy lábosban főzték meg, majd felöntötték kókusztejjel. Az évtizedek során ezek a keverékek receptekké álltak össze, és manapság már összefüggően Bahia-konyhának hívják a hasonó módszerrel elkészített ételeket. Ilyen például a "vatapá", amely darált rák- és halgombócokból készül, amelyeket a dende pálma olajában kókusztejjel és kenyérdarabkákkal főznek össze, és rizzsel tálalják; illetve a "carurú", egy szintén rákokból készülő étel, amelyet igen csípős, pirospaprikából és apró okrából készült szósszal kevernek össze. Az Amazon egyik kedvelt étele a "pato do tucupi," amely nem más, mint kacsadarabok egy igen gazdag, vad fűszerekből készült zöld szószban. A déli Rio Grande területén marhadarabokat tűznek fel egy nyársra, amelyet szabadtűzön sütnek meg, és egy paradicsomos-hagymás mártással tálalják. De ha egy olyan ételt kellene mondani, amely Brazíliára a legjellemzőbb, akkor az a "feijoada," amely leginkább Rio de Janeiro-ban közkedvelt: ez egy igen komplikált bab-alapú étel, amely napon szárított marhahúsból, füstölt kolbászból, nyelvből, disznófülből és farokból, fokhagymából és chili paprikából készül. Ezeket az összetevőket manióka liszttel sűrítik össze, majd párolt zöldleveles zöldségekkel és narancsszeletekkel díszítik.

A legtöbb idelátogató turista szerint a brazil sör a nyugati félteke legjobb nedűje, amelyet évszázadokon keresztül tökéletesítettek a német és holland sörfőzők. Brazília nemzeti itala azonban egy igen erős, tiszta, nyers rum, a "cachaça," amely erjesztett cukornádból készül. Ezt limelével, cukorral és jéggel összekeverve a közkedvelt koktélt, a "caipirinha"-t kapjuk. Az alkoholmentes italok között a Brazíliából származó "guaraná" a legismertebb, amely egy Amazóniában honos gyümölcs levéből készül.

Időjárás
Bár az ország 90%-a a trópusi égövben fekszik, a lakosságnak mégis több, mint 60%-a olyan területeken él, amelyeken tengerszint feletti magassága, a tengeráramlatok és szelek, illetve a hideg sarkköri áramlatok hatására a hőmérséklet igen kellemesre enyhül. Brazíliában öt éghajlati régió található: az egyenlítői, trópusi, félszáraz, magaslati trópusi és a szubtrópusi. A magaslatokon fekvő városoknak, mint például Sao Paolo és Brasília, igen enyhe a klímájuk, az átlaghőmérséklet 19°C körüli. Rio de Janeiro, Recife és Salvador a keleti tengerparton meleg éghajlati viszonyait az óceáni légáramlatok enyhítik a nyári forróságban. A déli országrészben nem ritka a téli fagy. És a hiedelemmel ellentétben az Amazon vidéke nem az a napaszalta meleg terület, itt a 32°C feletti hőmérséklet igen ritka, az átlaghőmérséklet 22-26°C. Az ország legerősebb esőzéseit az Amazon-folyó torkolátánál fekvő Belém városa környékén mérik, illetve a folyó felsőbb szakaszain, ahol akár több, mint 2.000 milliméter csapadék is hullik egy évben. Brazília többi területén azonban viszonylag enyhe az esőzés, kb. 1.000-1.500 milliméter évente, amelynek nagy része december és április között a nyári hónapokban hullik.

Közbiztonság, elővigyázatosság
Alapvető tanácsként javasoljuk, hogy útlevéllel, repülőjeggyel, nagyobb összegű készpénzzel ne induljanak el sétálni egyetlen brazil városban sem. Ugyancsak kerüljék az ékszerek, vagy a drága (vagy drágának látszó) órák viselését. Inkább utazási csekkel, vagy hitelkártyával utazzanak, mivel azok pótolhatók, illetve használatuk letiltható.  Mindig legyen nálunk 25-30 USD-nak megfelelő készpénz, amit rablás esetén átadhatunk. Hitelkártyás készpénz felvételnél törekedjenek arra, hogy az zárt térben (bankban, bevásárlóközpontban stb.) történjen, mert gyakoriak az olyan típusú bűncselekmények is, amikor a rablók arra kényszerítik áldozataikat, hogy hitelkártyájukkal nagy összegű készpénzt vegyenek fel. Javasoljuk a pénzt a hivatalos pénzváltóknál, bankokban, vagy utazási irodánál beváltani. Az országban legelterjedtebb külföldi fizetőeszköz az amerikai dollár, így lehetőleg ezzel utazzunk.

Különösen a magyar turisták által is látogatott helyeken (Rio de Janeiro, Foz do Iguaçú, São Paulo, Salvador) bármikor, és a városok bármely részén számítani lehet kisebb-nagyobb bűncselekményekre. Ez lehet szállodai lopás, utcai zsebtolvajlás, fegyveres rablás, őrizetlenül hagyott értékek eltulajdonítása a strandokon, stb. Lehetőleg ne tömegközlekedési eszközzel utazzanak. A taxik lényegesen biztonságosabbak. Utazás közben belülről zárják be az ajtót. Amennyiben gépkocsit bérelünk, érdemes tudni, hogy a brazil törvények szerint a megengedett alkoholszint 0,5 ezrelék (kb. két doboz sör). Felhívjuk a figyelmet a rendkívül óvatos vezetésre és a sebességkorlátozás betartására (110 km/h országúton, 60 km/h városban), mivel Brazíliában nagyon gyakoriak a súlyos közlekedési balesetek, amelyeket teherautók okoznak. Ugyancsak érdemes figyelmet fordítani arra, hogy nagyobb távolságra történő utazás esetén lehetőleg nappal közlekedjünk (utak állapota, közbiztonság miatt).

Csomagkezelés a repülőtéren, vámvizsgálat
Bár az utazók többsége Rio de Janeiróba, vagy São Paulóba utazik, fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy Budapesten a csomagokat csak az első nemzetközi repülőtérig lehet feladni, mivel a vámvizsgálat csak e repülőtereken lehetséges. (Ha például valaki Rión keresztül Brazíliavárosba utazik, akkor a riói repülőtéren ki kell venni a csomagot, utána következik a vámvizsgálat, majd át kell menni az indulási oldalra, ahonnan a belföldi járatok indulnak, s ismét fel kell adni a csomagot.) Hazautazáskor azonban bármely brazil repülőtérről Budapestig fel lehet adni a csomagot, ha a turista azonos légitársasággal, vagy egymással szövetséget alkotó társaságokkal repül. Amennyiben nem azonos, vagy egymással szerződéses kapcsolatban álló légitársasággal utazunk, akkor csak az utolsó brazil nemzetközi repülőtérig veszik fel a csomagot, s az utazóknak maguknak kell gondoskodniuk a csomag további feladásáról. Erre az átszállásra szánt idő tervezésénél különös figyelmet kell fordítani.

Egészségügyi ellátás, védőoltások
Magyarország és Brazília között nincs olyan megállapodás, amely ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért okvetlenül ajánljuk mindenkinek, hogy egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak. A közkórházakban rendkívül rossz az ellátás, a magánkórházak pedig különféle összegű kauciók letétbe helyezéséhez (egyszerűbb esetben 2.500 USD, műtét szükségessége esetén minimum 5.000 USD, intenzív osztály esetén minimum 10.000 USD ), és készpénzfizetéshez kötik a beteg felvételét. Ugyancsak rendkívül drága a sürgősségi fogászati ellátás.

Brazília egyes területeire (pl. Amazonas vidéke, Pantanal) való utazás esetén védőoltások felvétele, illetve a maláriát megelőző preventív gyógyszer szedése ajánlott. Javasoljuk, hogy elindulás előtt az utazók tájékozódjanak az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál. Az utóbbi években az átlagosnál nagyobb számban fordult elő Brazília egyes államaiban a áldozatokat követelő sárgalázas megbetegedés. A brazil Egészségügyi Minisztérium az alábbi szövetségi államokba utazóknak javasolja a sárgaláz elleni védőoltás felvételét: Acre, Amazonas, Amapá, Szövetségi Kerület (Brazíliaváros), Goiás, Maranhão, Mato-Grosso, Mato-Grosso do Sul, Minais Gerais, Pará, Rondônia, Roraima és Tocantins. A fenti államokba utazó magyar állampolgároknak feltétlenül javasoljuk a sárgaláz elleni védőoltás felvételét. Fontos tudni, hogy az oltás csak a beadásától számított 10. napot követően nyújt védelmet.

Térség: Körutazás Brazíliában

Város: Körutazás Brazíliában


Bolívia

Éghajlata:          A földrajzi különbözőség miatt nincs egységes időjárás. Általában az idő hideg, az esős évszak novembertől márciusig tart. A nagyobb városokban is gyakran fagy télen, míg az Altiplanot pusztító árvizek jellemzik. A száraz évszakban kellemes az idő, bár mivel alig vannak ilyenkor felhők, éjszakára nagyon lehülhet a vidék. Az alacsonyabban fekvő területek naposak és szárazak, bár számíthatunk egy-egy hűsítő zivatarra.

 

Fizető eszköz:              boliviano, 1 BOB = 24 HUF

Étkezés költségei:         Alsó kategória: 2-5 USD
Középkategória: 5-10 USD
Luxuskategória: 10 USD fölött

 

Szállás költségei:           Alsó kategória: 6-15 USD
Középkategória: 15-35 USD
Luxuskategória: 35 USD      

 

Ünnepek:          A legfontosabb népünnepélyek között szerepel a karnevál (legjobb Oruroban), Szűz Mária hete a Titicaca tónál február elején, Jézus Krisztus erejének ünnepe La Pazban május-júniusban, és a Függetlenség Napja országszerte augusztus 6-án.

 

Gasztronómia:               A legjellegzetesebb étkezések húsból és köretből állnak, ami lehet rizs, krumpli vagy zöldség. Gyakran fűszerezik az ételeket ilajhua-val, ami paradicsomból és erős paprikából készült csípős szósz. Az italok terén a sör és bor jó minőségű, vigyázni csak a helyi chica-val kell - valójában kukoricapálinka, de inkább ipari felhasználásra alkalmas töménysége alapján.

 

Főbb látnivalók:            La Paz a világ legmagasabban fekvő fővárosa. Itt számos múzeum található, úgymint a Costumbista Juan de Vargas vagy a Metales Preciosos Pre-Columbinos. Az egész város felett a 60 kilométerre lévo, 6460 méter magas Illimani csúcs őrködik.

A város környékén a Zongo völgyben jégbarlangok, hegyi tavak és a Huayna Potosí csúcs várja a kirándulókat. Távolabb Tiahuanaco az ország leggazdagabb régészeti lelőhelye. Emelett érdemes meglátogatni a Titicaca tavat, Cochabambát, Soratát és Tupiza városát is.

Időzóna:        -4 óra

 

Közlekedés:                             A légi közlekedést több társaság biztosítja az országon belül. Ennek ellenére gyakoriak a késések és a járatok törlései. Az úthálózat rossz, kevés az aszfaltozott út. Ha vidékre szeretnénk utazni busz helyett válasszunk teherautót, feleannyiba kerül, megbízhatóbb, bár egy kicsit rázósabb. A két vasúthálózat közül az egyik rosszabb, mint a másik. Minden járat neve ellenére lassú, ez alól csak a ferrobus kivétel.

 

Járványok, betegségek:       Malária, Filariasis, Bélfertőzések (kolera, egyéb bakteriális és protozoon-fertőzések, féregfertőzések), Leishmaniasis, Veszettség, Egyéb vírusfertőzések (sárgaláz, hepatitis, AIDS), Álomkór, Bőrbetegségek (lepra), Magaslati betegség, Pestis, Mérges kígyók.

Térség: Körutazás Bolíviában


Város: Körutazás Bolíviában


Válogasson útjaink közt téma szerint!