+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Skócia-Skye sziget

Nagy-Britannia, Skócia

Szállás típus: Hotel ***
Ellátás: Félpanzió
Utazás módja: Repülővel
Időtartam:
Típus: Körutazás, Városlátogatás
Indulás:
1. nap: Edinburgh-Glasgow
Délután repülés menetrend szerinti járattal Edinburgh-ba, ahonnan szállásunkra megyünk Glasgow-ba, vagy környékére (2 éj).

2. nap: Glasgow-Falkirk-Linlithgow-Stirling
Reggel panorámás városnézés keretében ismerkedés Glasgow-val, Skócia legnagyobb városával, amely iparán kívül 70 parkjáról is híres, így méltán viseli a „zöld hely” elnevezést. Megtekintjük Skócia legrégebbi katedrálisát, a főteret és az egyetem környékét is. Ezután megnézzük a XXI. század technikai csodáját, a világ egyetlen forgó hajóemelő szerkezetét, a Falkirk Kereket. Ezt követően a Linlithgow palota tóparton álló csodálatos romjaival ismerkedünk, amely egykoron a Stuart királyok lakhelye volt. Itt született a skótok hányatott sorsú királynője, Mária is. Délután még ellátogatunk az ország legfontosabb középkori erődítményébe, a hegyoromra épült Stirling várba. Stratégiai jelentőségét bizonyítja, hogy „Skócia kulcsának” nevezték, története során több mint 20 nagy csatát vívtak itt, így a Rettenthetetlen c. filmből ismert szabadságharcos hős, William Wallace is ezen a helyen ütközött meg az angolokkal - emlékműve a szemközti dombon emelkedik. Este transzfer vissza a szállásra.

3. nap: Loch Lomond-Inveraray-Glencoe-Ft. William
Először Britannia legnagyobb tavát, a Loch Lomond-ot keressük fel, melyet a „skóciai tavak királynőjének” neveznek. Sétát teszünk a tó partján fekvő elbűvölő faluban, Luss-ban.  Ezután egy igazi kuriózum következik, McKintosh építész remekműve, a felújítás miatt „becsomagolt” Hill House: belül jellegzetes bútorait, kívülről pedig a ház köré épített pavilont csodálhatjuk meg, fel is mászhatunk a tető fölé. Északnak haladva fenséges kopár hegyeivel a skót Felföld köszönt minket. Kis kitérőt teszünk az Inveraray Castle-hoz, amely az egyik legnagyobb és legimpozánsabb magánkastély Skóciában. Délután a világ egyik legszebb táján, a Glen Coe völgyben megismerhetjük a MacDonald klán szomorú történetét. Szállás Fort William környékén (2 éj).

4. nap: Skye sziget-Eilean Donan
Egész napos kirándulás a páratlan természeti szépségű Skye-szigetre, a Belső-Hebridák legnagyobb és legismertebb szigetére. Odafelé az egyik legszebb panorámaúton haladunk, hogy utána komppal átkeljünk a szigetre. Északnak haladva élvezhetjük a jellegzetes tájat, majd sétálhatunk a „fővárosban”, Portree-ben. Délután a Trotternish-félsziget vadregényes, sziklás tengeröblei mentén utazunk. A szigetet egy hídon elhagyva megállunk Skócia leggyakrabban fényképezett várkastélyánál, az Eilean Donan Castle-nál, mely egykoron fontos szerepet játszott a viking és angol hódítók elleni harcban, s a „Highlander – Hegylakó” című filmben is feltűnt. Ezt követően még átvágunk a lenyűgöző Glen Shiel völgyön, mielőtt visszatérünk szállásunkra.

5. nap: Loch Ness-Inverness-Blair kastély
Reggel többször is érintjük a Kaledóniai csatornát, melyen egy többlépcsős zsiliprendszer is láthatunk. Ezután a Loch Ness partján álló Urquhart vár romjait keressük fel, ahonnan szörnyen szép kilátásban lehet részünk, pláne ha felbukkan Nessie is. (Erre irodánk garanciát nem vállal.) Ezután átmegyünk a Felföld fővárosán, Inverness-en. Mellette fekszenek a Clava Cairns bronzkori temetkezési hely ősi kövei, melyek az Outlander c. filmben is felbukkannak. Elhaladunk a cullodeni csatamező mellett, ahol az utolsó skót felkelés gyászos véget ért. Később megtekintjük Skócia legnépszerűbb kastélyát, az Atholl hercegek székhelyét, az impozáns, hófehér Blair kastélyt. Termeinek berendezése a leggazdagabbak közé tartozik. Hatalmas parkjában a színpompás tollazatú, büszkén lépdelő pávák köszöntik a látogatót. Szállás Perth környékén (2 éj).

6. nap:  St. Andrews-Glamis-Glenturret
Először az elbűvölő tengerparti St. Andrews-ba, a golf szülővárosába utazunk, ahol sétát teszünk Skócia legrégebbi egyetemének falai és az ország legnagyobb és legősibb katedrálisának romjai közt. Délután a mágikus varázsával mindenkit rabul ejtő Glamis Castle vár ránk, mely a tündérmesék és legendák világát idézi fel. Itt élt fiatalkorában az anyakirályné és itt töltötte gyermekkorát Erzsébet királynő. A helyhez köthető Macbeth személye is, valamint szellemes történeteket hallhatunk kísértetekről. A kastély kertje szintén gyönyörű. A Glenturret whiskylepárlóban bepillantást nyerhetünk a „élet vízének” készítési módjába és meg is kóstolhatjuk a nemes nedűt. Visszautazás a szállásra.

7. nap: Dunfermline-Firth of Forth-Edinburgh
Programunk a Dunfermline Apátság romjainál kezdődik, mely a középkori skót királyok temetkezési helye volt, s ahol magyar vonatkozásokat is felfedezhetünk. A Forth folyó torkolatában egy látványos hajóúton vehetünk részt, melynek során megszemlélhetjük a Világörökséghez tartozó XIX. sz-i vasúti hidat és a 2 modern közúti függőhidat, a tengeröblöt, egy szigetre épült kolostor romjait és valószínűleg fókák is felbukkannak. Városnézésre indulunk Skócia lüktető fővárosába, Edinburgh-ba, melynek során a Royal Mile-on végighaladva szinte láthatjuk magunk előtt az egykor itt vonuló királyi meneteket a Holyrood palotába. Számos műemlék épület található itt, mint pl. a St. Giles katedrális, ahol John Knox hirdette a reformációt. Szűk sikátorokban lévő, több emelet mélységben végződő lakóházak meséi őrzik a város mindennapi életének évszázadokra visszanyúló történelmét. Az óváros szintén a Világörökség része.  Ezután ellátogatunk a kialudt vulkán tetejéről szemlélődő Edinburgh várba, falai között híres skót királyok nyomdokába lépünk és újabb magyar kapcsolatokat is felfedezhetünk. Megtekintjük a száz évre befalazott skót koronázási ékszereket és az angolok által elrabolt majd visszaadott Végzet Kövét is. Szállás Edinburgh-ban. (1 éj)

8. nap: Tantallon vár-Rosslyn kápolna-Edinburgh
Reggel az Északi tenger felé vesszük az irányt: sétálhatunk a lenyűgözően szép tengerparton, ahol megtekintjük a magas sziklára épült Tantallon vár romjait. Programunk lezárása, egyben csúcspontja a Rosslyn kápolna, mely a „Da Vinci kód”-nak köszönhetően híresült el. A gyönyörű kőfaragásokkal és boltívekkel díszített különleges templomban a templomos lovagok és titkaik nyomába eredünk, s az Újszövetség esetleges alternatív értelmezésébe is bepillantást nyerhetünk. Délután szabadidő keretében felfedezhetjük Edinburgh belvárosának rejtett zugait, tipikus skót souvenir tárgyakat vásárolhatunk vagy benézhetünk a város valamelyik múzeumába. Este transzfer az edinburghi reptérre, hazautazás. Érkezés Budapestre éjfél felé.
 
Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Utazás: repülővel  Szállás: *** szálloda  Ellátás: félpanzió

Reptéri illeték: 45.000,-Ft/fő
A részvételi díj személyenként 1 db  kisméretű kézipoggyászt és 1 db 10 kg-os feladott poggyászt tartalmaz.  Csak egy darab kézipoggyászt vihetnek magukkal a fedélzetre.
Egyágyas felár: 126.000,-Ft  Biztosítás: 4.560,-Ft/fő Sztornó biztosítás: 2 %

Belépők (tájékoztató árak):

Historic Scotland 7 napos: 40 GBP (érvényes: Linlithgow Palota, Stirling vár, Urquhart vár, St. Andrews katedrális, Dumferline Apátság, Tantallon Castle, Edinburghi vár)
Hill House 13 GBP
Inveraray kastély 14,50 GBP
Eilean Donan Castle 10 GBP
Blair kastély 13 GBP
Whiskylepárló 11 GBP
Glamis kastély 15,50 GBP
Hajózás 16 GBP
Rosslyn kápolna 9,50 GBP
(A programok sorrendje változhat!)

Érintett desztinációk:

Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Skócia

Város: Körutazás Skóciában


Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Skócia

Város: Glasgow


Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Skócia

Város: Edinburgh

Edinburgh a világ egyik legnagyszerűbb városa. Drámai fekvése, kiemelkedő építészeti öröksége és a kulturális élet ereje hamar elbűvöl minden látogatót. A történelmi Óváros zsúfolt bérházai kontrasztban állnak a György-kori Újváros rendezett soraival, amely más városokban akár történelmi negyed is lehetne. A háttérben megpillanthatjuk a Forth torkolatát, a Pentland Hillst, és a Calton Hillt. Legjobb, ha gyalog járjuk be Edingburght, a sétát kezdjük az Edinburgh kastélynál: gyönyörű, romantikus és a város véres múltjának emléke. Edinburgh-nak gazdag és változatos kulturális élete van, a Tattoo-tól a Nemzetközi és a Fringe fesztiválokig. Ezekben az időszakokban már jó előre szállást kell foglalni.

Nagy-Britannia

Látnivalók

London
Londonban találhatunk hasonlóságot a harmadik és az első világgal. Egészen más, mint a többi európai város, London rendezetlennek és piszkosnak tűnik, de ez hozzátartozik varázsához. Hatalmas város, egyszerűen muszáj metróval közlekedni. Annyi mindent meg kell nézni Londonban, hogy szinte felsorolni is sok. El kell látogatnunk a Trafalgar Térre, amelynek közepén egy oszlopot láthatunk, tetején Nelson Admirális szobrával.
A Nemzeti Galéria a tér északi oldalán található, a világ egyik leghíresebb képgyűjteményének ad otthont. A Buckingham Palota az 1700-as évek elején épült Buckingham és Normandia hercege részére. Tőle vásárolta meg III. György király, s azóta egy-egy rövid megszakítástól eltekintve a királyi család londoni otthona. Április és július között színes látványosság az őrségváltás. Viktória Királynő emlékműve a palota előtt áll. Mesterét a mű leleplezésekor, 1911-ben, a helyszínen avatták lovaggá.
A Westminster Katedrálist 1903-ban nyitották meg. Építészetileg bizánci stílusjegyeket mutat, s így kizár bármiféle összevetést a Westminster Apátsággal. Az Apátság a legenda szerint a VII. században épült, s személyesen Szt. Péter szentelte fel. Épülete a gótikus építészeti stílus kimagasló alkotása, egyben Nagy-Britannia koronázó temploma.
Big Ben a neve annak a 13 tonnás nagyharangnak, amely az óratoronyban található. Érdekes, hogy ezzel a névvel illetik az egész tornyot, holott az Szt. István nevét viseli.
A Tower Bridge 1886 és 1894 között épült. Tornyaiban kiállítás mutatja be a híd történetét, valamint az emelőgépezet működését. A Tower 900 éves története során volt már erődítmény, várbörtön, királyi palota. 1303-tól napjainkig itt őrzik a koronaékszereket. A British Museum Sir Hans Sloane műgyűjtő mintegy 80.000 darabos hagyatékából jött létre, amelyet végrendeletében hazájának ajándékozott. Itt található jelenleg a világ egyik leggazdagabb és legértékesebb régiségkollekciója. Könyvtára szintén egyedülálló, itt nézhetjük meg az első géppel nyomtatott könyvet, a Gutenberg-bibliát, 1455-ből.. Maga az épület klasszicista stílusban épült. Madam Tussaud Panoptikuma: Madam Tussaud Franciaországban, mestere kérésére elkészítette a guillotine áldozatainak halotti maszkját. 1802-ben költözött Angliába, műveivel bejárta az egész országot, végül 1835-ben a Baker Streeten nyitotta meg állandó galériáját. Fiai helyezték át a kiállítást jelenlegi helyére 1884-ben. A híres Picadilly Körtér jól ismert már képeslapokról, nyüzsgő forgatagát mégis látni kell. A Rock Cirkusz viaszfigurái megelevenednek, robotgépek, lézerfények, eredeti CD hangfelvételek keltenek páratlan illúziót. A Soho: a XVI. század végéig vadászterület volt, erre utal neve is, ami vadászkiáltás. Itt jóformán minden nemzet megtalálja a maga kis éttermét, közösségét.

Canterbury Katedrális
A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge
Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részéből hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.

Bath
Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Cotswold
Bristoltól 18 mérföldre található ez a mészkő sziklaoromzat.

Oxford
Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.

York
Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Tóvidék
Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást.
Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

Durham
A régi város magas sziklafokra épült, melyet három oldalról a Wear folyó fog közre.
Legfontosabb nevezetessége katedrálisa, amelyet sokan a normann építészet legszebb fennmaradt alkotásának tartanak. Szomszédságában található a Vár, amelyet Hódító Vilmos építtetett a XII. században. A város templomai a sok átalakítás ellenére is megőriztek valamit eredeti, XII. századbeli formájukból.

Pénz és költségek:

Olcsó étkezés: 5-10 USD
Szerény étteremben: 15-25 USD
Első osztályú étteremben: 30 USD és fölötte

Olcsó szállás: 15-30 USD
Középkategória: 40-100 USD
Első osztályú szállodában: 100 USD és fölötte

Térség: Skócia

Város: Körutazás Skóciában


Válogasson útjaink közt téma szerint!