+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Vendégségben az Esterházyaknál 2023

Magyarország, Nyugat-Dunántúl

Szállás típus: Hotel ***
Ellátás: Reggeli
Utazás módja: Busszal
Időtartam:
Típus: Ausztria-Németország-Svájc, Csillagtúrák, Kora tavaszi kalandok, Szomszédolás, Városlátogatás
Indulás:

A program tervezett útvonala:

1. nap: Szeged – Budapest – Pannonhalma – Fertőd – Doborján – Kaboldi kastély – Sopron (270 km)

Kora reggeli indulást követően Budapesten át érkezünk a Pan­nonhalmi Bencés Főapátsághoz. Az ezeréves épületben tekintjük meg a bazilikát, az altemplomot, a kerengőt, az ebédlőt és a 400 ezer darabos könyvtárát. Tovább uta­zunk a fertődi Esterházy-kastélyhoz. Az 1770-ben elkészült kastély 126 szobájával, dísz- és zenetermével, pompás udvarával és parkjával káp­ráztatja el látogatóit. Az egykoron az Esterházyakhoz tartozó Doborjánban született 1811-ben Liszt Ferenc. Vi­lághírű zeneszerzőnk szülőháza ma emlékmúzeum, ahova ellátogatunk. Utunk a kaboldi kastélyhoz vezet, mely egykoron az Eszterházy család tulajdona volt. Megtekintjük gótikus kápolnáját, lovagtermét, mely korhű­en tükrözi egykori pompáját. Bejár­juk Sopron gyönyörű belvárosát: Fő tér, Szentháromság-szobor, Tűzto­rony, Kecske-templom, Hűség-kapu, városháza, Storno- és Fabricius-ház, Esterházy- paloták. Szálláshelyünk és vacsoránk Sopronban vagy kör­nyékén lesz (2 éj).

2. nap: Schneeberg fogaskerekűvel – Fraknó vára – Lakompak kastélya (180 km)

Az Alpokalja felé utazunk. Fakul­tatív ajánlatunk: a 10 km hosszú Puchberg-Schneeberg vasút 1800 méteres magasságba szállítja az utazót (vonatjegy!). Ausztria legma­gasab pályaudvarán lenézhetünk a Berghaus rusztikus éttermének te­raszáról: szép időben innen egészen Magyarországig el lehet látni. Aki nem vesz részt a programon, egyé­nileg megtekintheti Schneeberg múzeumát, sétálhat a városban, és egy kellemes hajózást tehet (hajó­jegy). Felkeressük Fraknó várát. A XVII. századi vár teljes épségben áll, a régmúltat idéző termei, kincstára, panoptikuma, pazar fegyvergyűj­teménye és levéltára nyitva áll a látogatók előtt. Majd fotószünetet tartunk az első magyarországi rene­szánsz lakompaki kastélynál. Ez volt az Esterházyak első rezidenciája a régióban. Visszatérünk soproni szál­láshelyünkre.

3. nap: Fertőrákos – Fertő-tó – Ruszt – Seegrotte – Kismarton (Eisenstadt) – Budapest – Szeged (350 km)

Reggeli után sétahajózásra indulunk a Magyarország és Ausztria közös határán elterülő Fertő-tó fenséges víztükrén (hajójegy). Útközben bemutatásra kerül a Fertő-tó múltja és jelene, kultúrája. Az egykori „tavi vasfüggöny” emlékeit felelevenítve érkezünk az osztrák oldalon Ruszt városának kikötőjébe. Óvárosában szinte minden ház műemlékvédelem alatt áll. A reneszánsz, barokk stílusú polgárházak historizáló homlokzatai, címeres és stukkódíszítéssel, igazi ékszerdobozzá teszik Rusztot. Fakultatív ajánlatunk: borkóstolóra hívjuk a tradicionális burgenlandi szőlőültetvényeken, 3 féle helyi bort kóstolunk (előre foglalni szükséges). Seegrotte egyedülálló tó-barlangjába látogatunk, ahol megtekintjük az egykori gipszbányát, majd a föld alatti tórendszeren hajóra szállva úszunk tova a hegy gyomrában... Burgenland „fővárosába” Kismartonba (Eisenstadt) érkezünk. Az osztrák oldal legszebb Esterházy-kastélyát „fényes” Miklós herceg a XVIII. században emeltette, falai között fényűző arisztokrata élet elevenedik meg. Megtekintjük Joseph Haydn lakóházát és az Esterházyak sírkápolnáját a ferencesek templomában. Szabadidő, majd Győr-Budapest útvonalon hazafelé indulunk, érkezés Szegedre az esti órákban.

Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Árak és felárak magyar forintban és euróban (1 főre)
2023.05.27., 07.07., 08.25., 09.22., 10.20.
Eurós áraink árfolyam garanciával - További információért kattintson IDE!


Részvételi díj: 82.000 Ft / 213 EUR
(Kis csoportos létszám felár: 6.500 Ft / 17 EUR/fő*)
1 ágyas felár: 8.500 Ft / 22 EUR
2x vacsora felár: 11.000 Ft / 29 EUR 


Utasbiztosítás (Classic): 2.100 Ft
Utasbiztosítás (Prémium): 2.730 Ft 
Utasbiztosítás (Privileg): 3.450 Ft 
2021.01.01-től a megrendeléssel egyidőben igényelt BBP biztosítással az Ön kalkulált útlemondási biztosítása önrészmentessé válik. Részletek itt.


Utazás: autóbusszal
Elhelyezés: 2 éjszaka szálloda***, 2 ágyas tus/wc-s szobákban
Ellátás: 2x reggeli


Fakultatív programok (15 főtől):
Schneeberg hegyi vasút (előre foglalni kell): 44 EUR
Hajózás a Fertő-tavon: 14 EUR
Burgenlandi borkóstoló (előre foglalni kell): 8 EUR


Belépők és jegyek tájékoztató árai: 60 EUR + 8.000 Ft
Egyéb helyszínen fizetendő költségek: 3 EUR + 1.200 Ft

A belépők ára tájékoztató jelleggel került feltüntetésre, előzetes tájékoztató nélkül módosulhatnak!
Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem járulékos költségeket is tartalmaznak (adminisztrációs díj, helyi idegenvezető, szervezési költség, csoportbejelentés, transzfer, egyéb költségek, stb.)


Minimális létszám: 35 fő

Az előzetesen meghirdetett részvételi díj a fenti minimális utaslétszám esetén érvényes. A részvételi díj nem tartalmazza a létszám felárat. 20-35 nappal az indulás előtt amennyiben az utaslétszám nem éri el a meghírdetett minimális létszámot, abban az esetben létszám felár fizetendő, melynek mértéke:

*25-34 fő esetén: 6.500 Ft / 17 EUR/fő

Ezen "létszám felár" az előzetesen meghirdetett minimális indulási létszám alatti csoportok esetében kerül csak érvényesítésre. Természetesen amennyiben a csoport tényleges indulása az előzetesen meghírdetett miimális utaslétszám alapján valósul meg (időközben megrendelések érkeztek az adott utazásra) úgy a befizetett "létszám felár" az utas részére visszafizetésre kerül.
Ezen felár nem tartalmaz árrést, ezen felár megfizetésével nem célunk hasznot képezni irodánknak. Egyetlen célunk van csak, hogy a minimális létszámmal is meg tudjanak valósulni a Z(s)EPPELIN Programok, meg tudjanak valósulni a tervezett utazások és az élmények valóra váljanak!


Csatlakozási lehetőség: Szeged - Kecskemét - Budapest - Tatabánya - Győr - Vámosszabadi útvonalon. Transzfercsatlakozás lehetőségeiről információ a programfüzet elején és honlapunkon. A részvételi díj útlemondási biztosítást tartalmaz. Utasbiztosítás (BBP) megkötése utazási feltétel!


A részvételi díj tartalmazza:

- utazást korszerű, kényelmes, légkondicionált autóbusszal

- 2 éjszaka jó minőségű szállodai elhelyezést 3* kategóriában (helyi 4*), 2 ágyas zuhanyzós / WC-s szobában

- 2x reggelis ellátást

- alap program szerinti programokat és városnézéseket a program szerint

- magyar nyelvű idegenvezetést a programokon

- útlemondás biztosítást

  

A részvételi díj nem tartalmazza:

- az étkezésekhez ital fogyasztást (helyszínen fizetendő)

- fakultatív programon való részvételt

- az alap programon felül teljesítésre kerülő programok költségeit

- belépőjegyek és az audioguide/fülhallgató árát (helyszínen fizetendő)

- idegenforgalmi adót (helyszínen fizetendő)

- kötelező jellegű helyi idegenvezető költségeit

- kedvezményes csoportos baleset-betegség-poggyász biztosítást

- minimális induló utaslétszám hiányában a létszám felárat 

- valamint az egyéb, a fentiekben nem említett, az utazás során felmerülő költségeket (pl. személyes jellegű kiadásokat)


A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Érintett desztinációk:

Magyarország


Térség: Nyugat-Dunántúl

"Az erőt adó régió". A Pannon dombok lejtői, a Kőszegi- és Soproni-hegység jótékony hatású szubalpin klímája és túravonalai, az Írottkő Natúrpark érintetlen természete vagy az Őrségi és Fertő-Hansági Nemzeti Parkok, mely utóbbi a Világörökség része, kellemes kikapcsolódást nyújtanak minden kirándulónak.

Aki pedig pihenésre és felfrissülésre vágyik, kedve szerint válogathat a magas minőségi szolgáltatást nyújtó wellness- és gyógyfürdők közül. Elsősorban a gyógyulni vágyóknak ajánljuk Bükfürdő, Hegykő, Lenti és Mosonmagyaróvár gyógyfürdőit. A test és a lélek megújulására nyújt lehetőséget a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, Kehidakustányban pedig mediterrán hangulatban élhetjük át a fürdőzés nyújtotta élményeket a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdőben.

A sportok szerelmeseinek figyelmébe ajánljuk a változatos tájakat összekötő kerékpárútjainkat, a csónakkal, kajakkal vagy kenuval bejárható tavainkat és folyóinkat, a lóháton felfedezhető varázslatos természetet és a nemzetközileg elismert golfpályáinkat.

A kulturális élményekre vágyó vendégek sem csalódhatnak, hiszen a műemlékekben gazdag városok, mint Sopron, Pannonhalma (Világörökség része), Győr, Kőszeg vagy Szombathely gondosan őrzik régi korok emlékeit.

Kulináris érdeklődésű vendégeink széleskörű kínálatból választhatnak méltán híres soproni, kőszegi, zalai borokat és tradicionális recepteket őrző hansági, rábaközi, hegyháti ételeket, finomságokat.

Város: Fertőd

Fertőd város Győr-Moson-Sopron megyében, a Sopron–Fertődi kistérségben. Magyarország északnyugati részén, a Fertő-Hanság kistájon található. 1995-ben kapott városi rangot, ekkor 3179 lakosa volt.

  • ‎Esterházy-kastély - barokk műemlék a két volt őrségépülettel, az Esterházy-kastély környezte (219 hektáros park), volt Marionett színház, kastélykertbeli híd, szobrok a parkban, a vendéglő barokk műemlék, a volt lovarda (barokk műemlék),


  • Muzsika-ház - barokk műemlék és a Haydn hagyományok ápolására létrejött múzeum, Helytörténeti kiállítás, Haydn-emlékszoba,


  • Süttöri rk. templom,

  • Fertő–Hanság Nemzeti Park - a táj nemzetközi elismertségét bizonyítja, hogy 1979-ben bioszféra rezervátummá nyilvánították, 1989-től pedig a Ramsari Egyezmény nemzetközi jelentőségű vadvizei között is számon tartják. 1994. március 8-án a Hanság Tájvédelmi Körzet hozzácsatolásával létrejött a Fertő-Hanság Nemzeti Park.
  • Fertő-táj környékbeli kirándulások - Sarród, Fertőszéplak, Hegykő, Nagycenk, Fertőrákos, Fertőszentmiklós, Pomogy (Ausztria). A felsorolt települések látnivalói a községek szócikkeire rákattintva olvasható el.

Magyarország


Térség: Nyugat-Dunántúl

"Az erőt adó régió". A Pannon dombok lejtői, a Kőszegi- és Soproni-hegység jótékony hatású szubalpin klímája és túravonalai, az Írottkő Natúrpark érintetlen természete vagy az Őrségi és Fertő-Hansági Nemzeti Parkok, mely utóbbi a Világörökség része, kellemes kikapcsolódást nyújtanak minden kirándulónak.

Aki pedig pihenésre és felfrissülésre vágyik, kedve szerint válogathat a magas minőségi szolgáltatást nyújtó wellness- és gyógyfürdők közül. Elsősorban a gyógyulni vágyóknak ajánljuk Bükfürdő, Hegykő, Lenti és Mosonmagyaróvár gyógyfürdőit. A test és a lélek megújulására nyújt lehetőséget a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, Kehidakustányban pedig mediterrán hangulatban élhetjük át a fürdőzés nyújtotta élményeket a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdőben.

A sportok szerelmeseinek figyelmébe ajánljuk a változatos tájakat összekötő kerékpárútjainkat, a csónakkal, kajakkal vagy kenuval bejárható tavainkat és folyóinkat, a lóháton felfedezhető varázslatos természetet és a nemzetközileg elismert golfpályáinkat.

A kulturális élményekre vágyó vendégek sem csalódhatnak, hiszen a műemlékekben gazdag városok, mint Sopron, Pannonhalma (Világörökség része), Győr, Kőszeg vagy Szombathely gondosan őrzik régi korok emlékeit.

Kulináris érdeklődésű vendégeink széleskörű kínálatból választhatnak méltán híres soproni, kőszegi, zalai borokat és tradicionális recepteket őrző hansági, rábaközi, hegyháti ételeket, finomságokat.

Város: Pannonhalma

Magyarország


Térség: Nyugat-Dunántúl

"Az erőt adó régió". A Pannon dombok lejtői, a Kőszegi- és Soproni-hegység jótékony hatású szubalpin klímája és túravonalai, az Írottkő Natúrpark érintetlen természete vagy az Őrségi és Fertő-Hansági Nemzeti Parkok, mely utóbbi a Világörökség része, kellemes kikapcsolódást nyújtanak minden kirándulónak.

Aki pedig pihenésre és felfrissülésre vágyik, kedve szerint válogathat a magas minőségi szolgáltatást nyújtó wellness- és gyógyfürdők közül. Elsősorban a gyógyulni vágyóknak ajánljuk Bükfürdő, Hegykő, Lenti és Mosonmagyaróvár gyógyfürdőit. A test és a lélek megújulására nyújt lehetőséget a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, Kehidakustányban pedig mediterrán hangulatban élhetjük át a fürdőzés nyújtotta élményeket a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdőben.

A sportok szerelmeseinek figyelmébe ajánljuk a változatos tájakat összekötő kerékpárútjainkat, a csónakkal, kajakkal vagy kenuval bejárható tavainkat és folyóinkat, a lóháton felfedezhető varázslatos természetet és a nemzetközileg elismert golfpályáinkat.

A kulturális élményekre vágyó vendégek sem csalódhatnak, hiszen a műemlékekben gazdag városok, mint Sopron, Pannonhalma (Világörökség része), Győr, Kőszeg vagy Szombathely gondosan őrzik régi korok emlékeit.

Kulináris érdeklődésű vendégeink széleskörű kínálatból választhatnak méltán híres soproni, kőszegi, zalai borokat és tradicionális recepteket őrző hansági, rábaközi, hegyháti ételeket, finomságokat.

Város: Fertőd

Fertőd város Győr-Moson-Sopron megyében, a Sopron–Fertődi kistérségben. Magyarország északnyugati részén, a Fertő-Hanság kistájon található. 1995-ben kapott városi rangot, ekkor 3179 lakosa volt.

  • ‎Esterházy-kastély - barokk műemlék a két volt őrségépülettel, az Esterházy-kastély környezte (219 hektáros park), volt Marionett színház, kastélykertbeli híd, szobrok a parkban, a vendéglő barokk műemlék, a volt lovarda (barokk műemlék),


  • Muzsika-ház - barokk műemlék és a Haydn hagyományok ápolására létrejött múzeum, Helytörténeti kiállítás, Haydn-emlékszoba,


  • Süttöri rk. templom,

  • Fertő–Hanság Nemzeti Park - a táj nemzetközi elismertségét bizonyítja, hogy 1979-ben bioszféra rezervátummá nyilvánították, 1989-től pedig a Ramsari Egyezmény nemzetközi jelentőségű vadvizei között is számon tartják. 1994. március 8-án a Hanság Tájvédelmi Körzet hozzácsatolásával létrejött a Fertő-Hanság Nemzeti Park.
  • Fertő-táj környékbeli kirándulások - Sarród, Fertőszéplak, Hegykő, Nagycenk, Fertőrákos, Fertőszentmiklós, Pomogy (Ausztria). A felsorolt települések látnivalói a községek szócikkeire rákattintva olvasható el.

Magyarország


Térség: Nyugat-Dunántúl

"Az erőt adó régió". A Pannon dombok lejtői, a Kőszegi- és Soproni-hegység jótékony hatású szubalpin klímája és túravonalai, az Írottkő Natúrpark érintetlen természete vagy az Őrségi és Fertő-Hansági Nemzeti Parkok, mely utóbbi a Világörökség része, kellemes kikapcsolódást nyújtanak minden kirándulónak.

Aki pedig pihenésre és felfrissülésre vágyik, kedve szerint válogathat a magas minőségi szolgáltatást nyújtó wellness- és gyógyfürdők közül. Elsősorban a gyógyulni vágyóknak ajánljuk Bükfürdő, Hegykő, Lenti és Mosonmagyaróvár gyógyfürdőit. A test és a lélek megújulására nyújt lehetőséget a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, Kehidakustányban pedig mediterrán hangulatban élhetjük át a fürdőzés nyújtotta élményeket a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdőben.

A sportok szerelmeseinek figyelmébe ajánljuk a változatos tájakat összekötő kerékpárútjainkat, a csónakkal, kajakkal vagy kenuval bejárható tavainkat és folyóinkat, a lóháton felfedezhető varázslatos természetet és a nemzetközileg elismert golfpályáinkat.

A kulturális élményekre vágyó vendégek sem csalódhatnak, hiszen a műemlékekben gazdag városok, mint Sopron, Pannonhalma (Világörökség része), Győr, Kőszeg vagy Szombathely gondosan őrzik régi korok emlékeit.

Kulináris érdeklődésű vendégeink széleskörű kínálatból választhatnak méltán híres soproni, kőszegi, zalai borokat és tradicionális recepteket őrző hansági, rábaközi, hegyháti ételeket, finomságokat.

Város: Sopron

Sopron A város a Fertő-tó és a Soproni-hegység között, az Ikva-patak partján fekszik. Az Alpokalja centruma, műemlékekben rendkívül gazdag. Hazánk egyik legjelentősebb üdülő- és idegenforgalmi városa.
Programok, látnivalók:
nyári bobpálya, sífutó-, lesikló- és szánkópályák, Tűztorony, Lackner-ház, Patika-ház, Képmúzeum, Fertőd - Fertőrákos – Nagycenk látnivalói.

Magyarország


Térség: Nyugat-Dunántúl

"Az erőt adó régió". A Pannon dombok lejtői, a Kőszegi- és Soproni-hegység jótékony hatású szubalpin klímája és túravonalai, az Írottkő Natúrpark érintetlen természete vagy az Őrségi és Fertő-Hansági Nemzeti Parkok, mely utóbbi a Világörökség része, kellemes kikapcsolódást nyújtanak minden kirándulónak.

Aki pedig pihenésre és felfrissülésre vágyik, kedve szerint válogathat a magas minőségi szolgáltatást nyújtó wellness- és gyógyfürdők közül. Elsősorban a gyógyulni vágyóknak ajánljuk Bükfürdő, Hegykő, Lenti és Mosonmagyaróvár gyógyfürdőit. A test és a lélek megújulására nyújt lehetőséget a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, Kehidakustányban pedig mediterrán hangulatban élhetjük át a fürdőzés nyújtotta élményeket a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdőben.

A sportok szerelmeseinek figyelmébe ajánljuk a változatos tájakat összekötő kerékpárútjainkat, a csónakkal, kajakkal vagy kenuval bejárható tavainkat és folyóinkat, a lóháton felfedezhető varázslatos természetet és a nemzetközileg elismert golfpályáinkat.

A kulturális élményekre vágyó vendégek sem csalódhatnak, hiszen a műemlékekben gazdag városok, mint Sopron, Pannonhalma (Világörökség része), Győr, Kőszeg vagy Szombathely gondosan őrzik régi korok emlékeit.

Kulináris érdeklődésű vendégeink széleskörű kínálatból választhatnak méltán híres soproni, kőszegi, zalai borokat és tradicionális recepteket őrző hansági, rábaközi, hegyháti ételeket, finomságokat.

Város: Fertőrákos

Fertőrákos (németül Kroisbach) község Győr-Moson-Sopron megyében. Történeti és művészeti emlékei révén kiemelkedik a legtöbb magyar falu közül. Az egyetlen olyan magyarországi község, amelyet városfal övezett, és püspöki palotája is volt. Szép természeti környezetben fekszik, és csaknem minden épülete műemlék. A világörökség részét képező Fertő-táj egyik jelentős települése.

Fertôrákos a Sopronhoz közeli Fertô-tó partján fekszik. Látnivalói a hosszú Fô utca mentén sorakoznak, az egykori püspöki kastély, a XII. századi vízimalom fából faragott és ácsolt szerkezete ma is látható. Nem messze tôle van az 1530-as években készült pellengér, amely Magyarországon ma az egyetlen ilyen emlék. A híres Kôfejtô, amelyben nyaranta barlangszínház mûködik Fertôrákos legfôbb látványossága, melynek termei egyiptomi sziklasírokra emlékeztetik a látogatót. A festôi Fertô tó vízében kellemes a fürdés, csónakázási és vitorlázási lehetôség is van.

Ausztria

Bécs, a főváros igen mozgalmas történelemmel, nagy tradíciókkal rendelkezik. Európa egyik legjelentősebb zeni központja. Ha Bécsben járunk, nem mulaszthatjuk el megnézni a Hofburgot, amely egykoron a a Habsburg uralkodók palotája volt. Itt található a Királyi Kápolna, ahol a híres Bécsi Fiúkórus énekel, itt tekinthető meg a Nemzeti Könyvtár, és az Öreg Hangszerek Gyujteménye. A Szépművészeti Múzeumban számos híres festő képe megcsodálható. A város nevezetes barokk kastélya, a Schönbrunn, amely Mária Terézia egykori otthona volt, itt játszotta Mozart élete első koncertjét.

Salzburg Mozart szülővárosa. A német határtól nem messze, csodálatos hegyekkel övezve, a Salzach folyó völgyében terül el. Az óváros a barokk művészet igazi remeke, csodaszép templomaival, házaival, szökőkútjaival. A város felett, egy 120 méteres szikláról néz le Hohensalzburg Kastély. Itt található a Történeti Múzeum és a Szent István kolostor. Semmiképp ne hagyjuk ki Mozart szüloházát!

Az Eisriesenwelt barlang a világ legnagyobb jégbarlangja. Több mint 40 km sétaúton lehet gyönyörködni a ritka természeti kincsben.

A Grossglockner út Zell am See és Heiligenblut között, a Hohe Tauern Nemzeti Parkon vezet át. 50 km hosszú út, gleccsereivel és hegycsúcsaival csodálatos élményt nyújt az arra járónak.

Időeltolódás:     CET 0 óra (GMT +1 óra)


Osztrák Köztársaság
Németül: Republik Österreich
Főváros: Wien (Bécs).
Államforma: szövetségi köztársaság.
Közigazgatási beosztás: 9 szövetségi tartomány (Bundesland).
Terület:  83 859 km2
Népesség:  7 796 000 fő
Hivatalos nyelv:  német, szlovén, horvát, magyar

Európa szívében, központi fekvésének köszönhetően évszázadok óta számtalan vendéget vonz Ausztria.

Éghajlat:
Az éghajlat az ország nagy részén kontinentális. A hegyekben a hőmérséklet a magassággal arányosan változik, közel -6 fokot kilométerenként. Nyáron átlagosan 20 °C körül van, tavasszal és osszel körülbelül 10 °C. A turistáknak ajánlatos a hegyekben óvakodni az erős napsütéstől, mivel ilyen magasságokban jóval erősebb a napsugarak UV tartalma.

Mikor utazzunk?

Ausztriában az ország adottságai miatt két főbb szezont különböztethetünk meg. Az egyik a nyári szezon májustól októberig, a másik a síszezon pedig decembertol áprilisig. A turisták igényeinek megfelelően Ausztria az év minden szakában rendelkezik turisztikai látványosságokkal, programokkal. A nyári szezonban a városokat nagyobb turistatömegek látogatják meg, mint télen. A téli szezonban a síelok látogatják az országot, akik idejük nagyrészét nem a városokban, hanem Ausztria csodálatos, és nem utolsó sorban hóbiztos lejtőin töltik. Mindkét szezonban a turisztikailag kiemelt helyeken nagyon magasak az árak. Érdemes nyáron is ellátogatni az Alpok lejtőire, hogy ne csak fehéren lássuk az Alpokat.

Borravaló:

A szállodai és éttermi árak tartalmazzák a borravalót, de azért a pincéreknek nyugodtan adhatunk 10% körüli borravalót, ha elégedettek voltunk a kiszolgálással.
A szállodai portások, a takarítószemélyzet és az étteremi pincérek, elvárják, hogy kapjanak valami pluszt a szolgáltatásaikért.

Fizetés, vásárlás

A valutaváltás és az utazási csekk beváltása nem okoz problémát. Nem minden étteremben és üzletben fogadják el a hitelkártyát, viszont még a legapróbb falvakban is találhatók bankjegykiadó automaták. Az országban nem szokás alkudozni.

Ausztriában az üzletek általában hétfotol péntekig 6.00-19.30-ig, szombaton 17 h-ig lehetnek nyitva. Hetente egyszer lehetséges - szombat kivételével - 21 h-ig a nyitva tartás. Ezen előírásokon belül a nyitva tartások üzletenként változhatnak, mert ez saját döntésükön alapul. A nagyobb üzletek a városokban (önkiszolgáló boltok, szupermarketek, áruházak) többnyire folyamatosan nyitva tartanak, a kisebb üzletek gyakran déli szünetet tartanak 13 és 15 óra között, némelyik a hét valamelyik délutánján is zárva van. Az élelmiszer üzletek hétfőtől péntekig általában 6.00-19.30-ig, szombaton 13.00-ig vannak nyitva. Az üzletek nyitva tartása ettol eltéro is lehet, mert ez saját döntésen alapul. Egyéb üzletek általában 9-18 óráig tartanak nyitva. Minden hónap elso szombatja bevásárlónap, amikor az üzletek hosszabbított (ez a hét közbeni nyitva tartásnak felel meg) nyitva tartással - általában 17 h-ig üzemelnek. A nyitva tartás külön szabályozása nagyobb üdülöhelyeken: hétfőtől péntekig 20.00 h-ig (nyáron 21.00 h-ig) szombaton 18.00 h-ig.

A bankok hétfőtől péntekig 8-12.30 és 13.30-15.30 között tartanak nyitva. Csütörtökön 17.30-kor zárnak.

Térség: Burgenland

A tartomány - melynek több települését is Heuriger-vidékként tartják számon - nem tartozik Ausztria kiemelt turisztikai helyeihez. Jelentősek viszont a kerékpártúrák.A legismertebb turisztikai látnivalók:Fertő-táj (Neusiedlersee kultúrtáj) Magyarországgal közösen – a világörökség része;Kismarton: Esterházy-kastély és Haydn-múzeum;Fraknó, Borostyánkő és Németújvár várkastélya;Lánzsér: Közép-Európa legnagyobb várromja;Máriafalva gótikus temploma;

Város: Rust

Válogasson útjaink közt téma szerint!