+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Bosznia felfedezése, tengerparti...

Bosznia- Hercegovina, Sarajevo

Szállás típus: Hotel ***
Ellátás: Reggeli
Utazás módja: Busszal
Időtartam:
Típus: Kelet-európai program, Közép-európai program, Közönségkedvenc, Mediterrán program, Szomszédolás, Tengerparti pihenés, Városlátogatás
Indulás:

A program tervezett útvonala:

1. nap: Budapest – Szeged – Röszke - Belgrád – Višegrad – Szarajevó (710 km)

A hajnali órákban indulunk el a Budapest-Kecskemét-Szeged-Röszke útvonalon Szerbia felé. Rövid pihenőkkel folyamatosan utazunk a Belgrád-Mokra Gora útvonalon Bosznia-Hercegovinába. A határ átlépése után első boszniai megállónk a festői Višegrad lesz. Itt ível át a smaragd zöld Drina-folyó felett az 1571-ben Mehmed Paša Sokolović nagyvezír által építtetett 11 lyukú kőhíd, az ország egyik legfontosabb UNESCO világöröksége. A híd kőpárkányán felidézzük a muzulmán és keresztény világ egykori választóvonalát képező város gazdag történelmi múltját a világhírű „Híd a Drinán” c. regény segítségével, amelynek leírása máig helytálló, majd a Drina kacskaringós szurdokvölgyében, alagutakkal tűzdelt vadregényes tájon utazunk tovább a bosnyák főváros felé. Szállásunk Szarajevóban lesz. 

2. nap: Szarajevó – Mostar -Blagaj és Neum (210 km)

Reggeli után gyalogos városnézés következik: Szarajevó felfedezésére indulunk. A négy különböző vallást követő városlakók az évszázadok során sokszínű arculattal és gazdag kultúrával ajándékozták meg a várost, melynek óvárosa a Miljacka-folyó két partján az 1460-as években alakult ki. Ma is itt láthatók a legfontosabb műemlékek: Szultán dzsámi, Gazi Huszrev bég dzsámija, török kút, középkori házsor. A XIX. századot idézi az Osztrák-Magyar-Monarchia idején épült egyetem, a városháza és a hatalmas méretű Jézus Szíve római katolikus katedrális. 1914-ben Szarajevóban gyilkolták meg Ferenc Ferdinánd trónörököst és feleségét: felkeressük a merénylet helyszínét és megtekintjük az eseményeket felidéző múzeumot. A séta végén szabadidő a XV. századi történelmi bazárban. Szarajevót dél felé hagyjuk el. Hamarosan a vadul vágtató Neretva-folyó szépséges völgyében találjuk magunkat és Mostarba érkezünk. Ez a komplett középkori oszmán épületegyüttest felvonultató kisváros Bosznia egyik fő turisztikai látnivalója. A város jelképe a XVI. században épített, egynyílású kőhíd, amely a délszláv háborúban ugyan elpusztult, de 2005-ben részben magyar segítséggel újjáépítették. Az UNESCO világörökség része. Ismerkedünk a híddal és környékével: óvárosi házsor, kézműves üzletek, Koski Mehmet pasa dzsámija és medreszéje. Meglátogatunk egy közel 350 éves török lakóházat is, amely eredeti berendezésével, idilli kis belső udvarával híven idézi lakói egykori gazdagságát, az irigyelt „keleti kényelmet”. Szabadidőben bazár, minaret-mászási, illetve török kávé és vízipipa kipróbálási lehetőség. Mostarból Blagajba vezet utunk. Blagaj ősi vára volt a középkorban a magyar királyi családba is beházasodó Kotromanić család ősi fészke. De festői környezetben itt bukkan felszínre a Buna-folyó karsztforrása is: másodpercenkénti 30 köbméteres vízhozamával ez Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű természeti jelensége. Talán nem csoda, hogy 1520-ban épp a forrás fölé kiugró szikla tetején emeltek szúfi szerzetesek egy elegáns kis kolostort (tekke), amely ma múzeummá alakítva várja látogatóit. Rövid pihenő után naplementére érkezünk a bosnyák tengerpartra. Szállásunk Neumban lesz (2 éj).

3. nap: Korčula hajóval – Peljesac-félsziget – Ston erődrendszere
(160 km)

Egész nap pihenhet, strandolhat a tengerparton, vagy jöjjön velünk! Fakultatív ajánlatunk: A kéklő Adria mentén a közeli Peljesac-félszigetre buszozunk, amelynek „bejáratánál” épült a XIV. században két szinte ma is érintetlen város: Kis-Ston és Nagy- Ston. E településeket megdöbbentően impozáns fal köti össze: 5,5 kilométeres hosszával és 20 őrtornyával Ston középkori védmű-rendszere a legnagyobb a világon a Kínai Nagy Fal után! Az UNESCO listáján várományos világörökségként szereplő Stoni Fal bejárható – fentről pompás a kilátás a tengerre, a környékbéli szigetekre, valamint a nagy osztriga-tenyésztő és sólepárló telepekre. Kanyargós, de lélegzetelállítóan szép úton utazunk tovább a Peljesac-félszigeten. Orebić-ből hajóval jutunk át a legendás Korčula szigetére. Fővárosa hosszan állt velencei és osztrák-magyar uralom alatt, jellegét leginkább ez befolyásolta. A helyi hagyomány szerint itt áll Marco Polo szülőháza, de ezen kívül is sok minden emlékeztet az itáliai befolyásra: Szent Márk templom, dózse palota, velencei mintára épített palazzo-k, szárnyas oroszlános városkapuk és természetesen a mindenhol kapható pizza. Késő délután visszahajózunk Orebić-be. Napunkat a peljesaci teraszokon zárjuk: egymást érik itt a borászatok, hiszen a régió az Adriai-tengermellék legnagyobb kiterjedésű szőlőtermő vidéke, gazdag ízharmóniájú vörösborai messze földön híresek. Borkóstolás, majd vásárlási lehetőség. Estére visszatérünk szálláshelyünkre.

4. nap: Međugorje, Pocitelj – Kravica vízesés - Budapest (800 km)

Megreggelizünk, majd a hegyek között, a Neretva folyó partján rejtőzködő Pocitelj óvárosát tekintjük meg, ahol az elmúlt 200 évben szinte megállt az idő. Az egykori török hódítások ellen szolgáló erődvára alatt magasodó minaret és a dzsámihoz sétálunk. Láthatjuk a város újjáépített óratornyát is. Utunkat folytatva a közeli Kravica vízeséshez igyekszünk felfrissülni! A buszunkból kilépve egy kis ösvényen érkezünk a víztömeg morajlását követve a paradicsomi Kravica vízeséshez, mely egyesek szerint maga a „kis-krka”! Lehetőség van egy frissítő rövid mártózásra, majd az Európa-szerte zarándokok millióit vonzó Međugorje felé utazunk. A bosnyák hegyek között meghúzódó falu feletti dombon a hívek szerint 1981 óta időről-időre megjelenik Szűz Mária, sokan az ő segítő jelenlétének tudják be az itt tapasztalt csodás gyógyulásokat, kívánságok teljesülését. Međugorje ma a legjelentősebb boszniai keresztény zarándokhely, évente milliók látogatják templomát és a jelenések helyét. Rövid pihenők és ebédszünet beiktatásával hazautazás az Eszék-Dunaföldvár-Budapest útvonalon. Érkezés a másnap éjszakai/hajnali órákban. (Az oda- és visszaút nem azonos! A Budapest–Kecskemét-Szeged útvonalon csatlakozó utasaink hazautazásuknál ezt vegyék figyelembe.).
Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Árak és felárak magyar forintban és euróban (1 főre)
2023. 06.22., 07.27., 09.07.
Eurós áraink árfolyam garanciával - További információért kattintson IDE!


Részvételi díj (06.22., 09.07.): 110.000 Ft / 286 EUR
(Kis csoportos létszám felár: 8.500 Ft / 22 EUR/fő*)
Részvételi díj (07.27.): 117.000 Ft / 304 EUR
(Kis csoportos létszám felár: 9.000 Ft / 23 EUR/fő*)
1 ágyas felár (06.22., 09.07.): 25.000 Ft / 65 EUR
1 ágyas felár (07.27.): 28.000 Ft / 73 EUR  
3x vacsora felár: 12.500 Ft / 32 EUR 


Utasbiztosítás (Classic): 2.800 Ft
Utasbiztosítás (Prémium): 3.640 Ft 
Utasbiztosítás (Privileg): 4.600 Ft
2021.01.01-től a megrendeléssel egyidőben igényelt BBP biztosítással az Ön kalkulált útlemondási biztosítása önrészmentessé válik. Részletek itt.


Utazás: autóbusszal
Elhelyezés: 3 éjszaka szálloda***, 2 ágyas tus/wc-s szobában
Ellátás: 3x reggeli


Fakultatív programok (20 főtől):
Korcula és a Peljesac-félsziget borkóstolóval: 9.500 Ft / 25 EUR


Belépők és jegyek tájékoztató árai: 45 EUR
Egyéb helyszínen fizetendő költségek: 10 EUR

A belépők ára tájékoztató jelleggel került feltüntetésre, előzetes tájékoztató nélkül módosulhatnak!
Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem járulékos költségeket is tartalmaznak (adminisztrációs díj, helyi idegenvezető, szervezési költség, csoportbejelentés, transzfer, egyéb költségek, stb.).


Minimális létszám: 35 fő

Az előzetesen meghirdetett részvételi díj a fenti minimális utaslétszám esetén érvényes. A részvételi díj nem tartalmazza a létszám felárat. 20-35 nappal az indulás előtt amennyiben az utaslétszám nem éri el a meghírdetett minimális létszámot, abban az esetben létszám felár fizetendő, melynek mértéke:

*25-34 fő esetén: 8.500 Ft / 22 EUR/fő (06.22., 09.07.)
*25-34 fő esetén: 9.000 Ft / 23 EUR/fő (07.27.) 

Ezen "létszám felár" az előzetesen meghirdetett minimális indulási létszám alatti csoportok esetében kerül csak érvényesítésre. Természetesen amennyiben a csoport tényleges indulása az előzetesen meghírdetett miimális utaslétszám alapján valósul meg (időközben megrendelések érkeztek az adott utazásra) úgy a befizetett "létszám felár" az utas részére visszafizetésre kerül.
Ezen felár nem tartalmaz árrést, ezen felár megfizetésével nem célunk hasznot képezni irodánknak. Egyetlen célunk van csak, hogy a minimális létszámmal is meg tudjanak valósulni a Z(s)EPPELIN Programok, meg tudjanak valósulni a tervezett utazások és az élmények valóra váljanak!


Csatlakozási lehetőség: Budapest - Kecskemét - Szeged útvonalon. Transzfercsatlakozás lehetőségeiről információ a programfüzet elején és honlapunkon. A részvételi díj útlemondási biztosítást tartalmaz. Utasbiztosítás (BBP) megkötése utazási feltétel!


A részvételi díj tartalmazza:

- utazást korszerű, kényelmes, légkondicionált autóbusszal

-3x reggeli

- 3 éjszaka jó minőségű szállodai elhelyezést 3* kategóriában (helyi 4*), 2 ágyas zuhanyzós / WC-s szobában

- alap program szerinti programokat és városnézéseket a program szerint

- magyar nyelvű idegenvezetést a programokon

- útlemondás biztosítást

 

A részvételi díj nem tartalmazza:

- 3x vacsora

- az étkezésekhez ital fogyasztást (helyszínen fizetendő)

- fakultatív programon való részvételt

- az alap programon felül teljesítésre kerülő programok költségeit

- belépőjegyek és az audioguide/fülhallgató árát (helyszínen fizetendő)

- idegenforgalmi adót (helyszínen fizetendő)

- kötelező jellegű helyi idegenvezető költségeit

- szervizdíjat / borravalót (igény esetén a helyszínen fizetendő)

- kedvezményes csoportos baleset-betegség-poggyász biztosítást

- minimális induló utaslétszám hiányában a létszám felárat 

- valamint az egyéb, a fentiekben nem említett, az utazás során felmerülő költségeket (pl. személyes jellegű kiadásokat)


A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Érintett desztinációk:

Bosznia- Hercegovina

Szarajevó a háború előtt Európa egyik legnyüzsgőbb és legszínesebb fővárosa volt. Gazdag történelmének köszönhetően mecsetek, török bazárok, piacok, ókeresztény emlékek egyaránt megtalálhatók voltak. A polgárháború, amelyben több mint 10000 ember életét vesztette, véget vetett a szerbek, muszlimok, horvátok, zsidók és törökök békés együttélésének. Szarajevó most kezd magához térni a sokkból, kinyitottak az üzletek, a szállodák, éttermek, de a régi nyüzsgés még nem tért vissza. Mostart a törökök alapították a 15.században, stratégiai átkelohely volt a Neretván. A város a Neretva fölött átívelő, több, mint 400 éves török hídról híres.

Időeltolódás:     CET 0 óra (GMT +1 óra)

Éghajlat: 
Mivel mind a nyár, mind pedig a tél szélsőséges időjárású, érdemes tavasszal és ősszel felkeresni a területet.

Étkezés:
Alapkategóriában 3-6 $
Középkategóriában 6-15$
Luxuskategóriában 15$ felett.


Szállás:
Olcsóbb szálláshelyeken 25-40$
Középkategóriájú szálláshelyeken 40-70$
Luxusszállodákban 70$ felett.

Az országban a német márka az egyetlen mindenütt elfogadott hivatalos fizetési eszköz. Horvát kunával fizethetünk a horvát országrészben, szerb dinárral pedig a szerb területeken. Amerikai dollárral csakúgy, mint hitelkártyával sehol sem tudunk vásárolni. A borravalót a pincérek és a taxisok elvárják.

Ünnepek:
A Függetlenség Napját március 1-én, a Munka Ünnepét május 1-én ünneplik. Híres az évente megrendezésre kerülő szarajevói Filmfesztivál, és a februárban és márciusban zajló Téli Színházi Fesztivál.

Térség: Sarajevo

Város: Sarajevo

Szarajevó a háború előtt Európa egyik legnyüzsgőbb és legszínesebb fővárosa volt. Gazdag történelmének köszönhetően mecsetek, török bazárok, piacok, ókeresztény emlékek egyaránt megtalálhatók voltak. A polgárháború, amelyben több mint 10000 ember életét vesztette, véget vetett a szerbek, muszlimok, horvátok, zsidók és törökök békés együttélésének. Szarajevó most kezd magához térni a sokkból, kinyitottak az üzletek, a szállodák, éttermek, de a régi nyüzsgés még nem tért vissza.

Bosznia- Hercegovina

Szarajevó a háború előtt Európa egyik legnyüzsgőbb és legszínesebb fővárosa volt. Gazdag történelmének köszönhetően mecsetek, török bazárok, piacok, ókeresztény emlékek egyaránt megtalálhatók voltak. A polgárháború, amelyben több mint 10000 ember életét vesztette, véget vetett a szerbek, muszlimok, horvátok, zsidók és törökök békés együttélésének. Szarajevó most kezd magához térni a sokkból, kinyitottak az üzletek, a szállodák, éttermek, de a régi nyüzsgés még nem tért vissza. Mostart a törökök alapították a 15.században, stratégiai átkelohely volt a Neretván. A város a Neretva fölött átívelő, több, mint 400 éves török hídról híres.

Időeltolódás:     CET 0 óra (GMT +1 óra)

Éghajlat: 
Mivel mind a nyár, mind pedig a tél szélsőséges időjárású, érdemes tavasszal és ősszel felkeresni a területet.

Étkezés:
Alapkategóriában 3-6 $
Középkategóriában 6-15$
Luxuskategóriában 15$ felett.


Szállás:
Olcsóbb szálláshelyeken 25-40$
Középkategóriájú szálláshelyeken 40-70$
Luxusszállodákban 70$ felett.

Az országban a német márka az egyetlen mindenütt elfogadott hivatalos fizetési eszköz. Horvát kunával fizethetünk a horvát országrészben, szerb dinárral pedig a szerb területeken. Amerikai dollárral csakúgy, mint hitelkártyával sehol sem tudunk vásárolni. A borravalót a pincérek és a taxisok elvárják.

Ünnepek:
A Függetlenség Napját március 1-én, a Munka Ünnepét május 1-én ünneplik. Híres az évente megrendezésre kerülő szarajevói Filmfesztivál, és a februárban és márciusban zajló Téli Színházi Fesztivál.

Térség: Medjugorje

Város: Medjugorje


Bosznia- Hercegovina

Szarajevó a háború előtt Európa egyik legnyüzsgőbb és legszínesebb fővárosa volt. Gazdag történelmének köszönhetően mecsetek, török bazárok, piacok, ókeresztény emlékek egyaránt megtalálhatók voltak. A polgárháború, amelyben több mint 10000 ember életét vesztette, véget vetett a szerbek, muszlimok, horvátok, zsidók és törökök békés együttélésének. Szarajevó most kezd magához térni a sokkból, kinyitottak az üzletek, a szállodák, éttermek, de a régi nyüzsgés még nem tért vissza. Mostart a törökök alapították a 15.században, stratégiai átkelohely volt a Neretván. A város a Neretva fölött átívelő, több, mint 400 éves török hídról híres.

Időeltolódás:     CET 0 óra (GMT +1 óra)

Éghajlat: 
Mivel mind a nyár, mind pedig a tél szélsőséges időjárású, érdemes tavasszal és ősszel felkeresni a területet.

Étkezés:
Alapkategóriában 3-6 $
Középkategóriában 6-15$
Luxuskategóriában 15$ felett.


Szállás:
Olcsóbb szálláshelyeken 25-40$
Középkategóriájú szálláshelyeken 40-70$
Luxusszállodákban 70$ felett.

Az országban a német márka az egyetlen mindenütt elfogadott hivatalos fizetési eszköz. Horvát kunával fizethetünk a horvát országrészben, szerb dinárral pedig a szerb területeken. Amerikai dollárral csakúgy, mint hitelkártyával sehol sem tudunk vásárolni. A borravalót a pincérek és a taxisok elvárják.

Ünnepek:
A Függetlenség Napját március 1-én, a Munka Ünnepét május 1-én ünneplik. Híres az évente megrendezésre kerülő szarajevói Filmfesztivál, és a februárban és márciusban zajló Téli Színházi Fesztivál.

Térség: Neum

A Neretva folyó deltájától délre, beékelôdve a horvát tengerpartba, Bosznia és Hercegovina területén találjuk.

Város: Neum

A Neretva folyó deltájától délre, beékelôdve a horvát tengerpartba, Bosznia és Hercegovina területén találjuk.

Bosznia- Hercegovina

Szarajevó a háború előtt Európa egyik legnyüzsgőbb és legszínesebb fővárosa volt. Gazdag történelmének köszönhetően mecsetek, török bazárok, piacok, ókeresztény emlékek egyaránt megtalálhatók voltak. A polgárháború, amelyben több mint 10000 ember életét vesztette, véget vetett a szerbek, muszlimok, horvátok, zsidók és törökök békés együttélésének. Szarajevó most kezd magához térni a sokkból, kinyitottak az üzletek, a szállodák, éttermek, de a régi nyüzsgés még nem tért vissza. Mostart a törökök alapították a 15.században, stratégiai átkelohely volt a Neretván. A város a Neretva fölött átívelő, több, mint 400 éves török hídról híres.

Időeltolódás:     CET 0 óra (GMT +1 óra)

Éghajlat: 
Mivel mind a nyár, mind pedig a tél szélsőséges időjárású, érdemes tavasszal és ősszel felkeresni a területet.

Étkezés:
Alapkategóriában 3-6 $
Középkategóriában 6-15$
Luxuskategóriában 15$ felett.


Szállás:
Olcsóbb szálláshelyeken 25-40$
Középkategóriájú szálláshelyeken 40-70$
Luxusszállodákban 70$ felett.

Az országban a német márka az egyetlen mindenütt elfogadott hivatalos fizetési eszköz. Horvát kunával fizethetünk a horvát országrészben, szerb dinárral pedig a szerb területeken. Amerikai dollárral csakúgy, mint hitelkártyával sehol sem tudunk vásárolni. A borravalót a pincérek és a taxisok elvárják.

Ünnepek:
A Függetlenség Napját március 1-én, a Munka Ünnepét május 1-én ünneplik. Híres az évente megrendezésre kerülő szarajevói Filmfesztivál, és a februárban és márciusban zajló Téli Színházi Fesztivál.

Térség: Sarajevo

Város: Sarajevo

Szarajevó a háború előtt Európa egyik legnyüzsgőbb és legszínesebb fővárosa volt. Gazdag történelmének köszönhetően mecsetek, török bazárok, piacok, ókeresztény emlékek egyaránt megtalálhatók voltak. A polgárháború, amelyben több mint 10000 ember életét vesztette, véget vetett a szerbek, muszlimok, horvátok, zsidók és törökök békés együttélésének. Szarajevó most kezd magához térni a sokkból, kinyitottak az üzletek, a szállodák, éttermek, de a régi nyüzsgés még nem tért vissza.

Bosznia- Hercegovina

Szarajevó a háború előtt Európa egyik legnyüzsgőbb és legszínesebb fővárosa volt. Gazdag történelmének köszönhetően mecsetek, török bazárok, piacok, ókeresztény emlékek egyaránt megtalálhatók voltak. A polgárháború, amelyben több mint 10000 ember életét vesztette, véget vetett a szerbek, muszlimok, horvátok, zsidók és törökök békés együttélésének. Szarajevó most kezd magához térni a sokkból, kinyitottak az üzletek, a szállodák, éttermek, de a régi nyüzsgés még nem tért vissza. Mostart a törökök alapították a 15.században, stratégiai átkelohely volt a Neretván. A város a Neretva fölött átívelő, több, mint 400 éves török hídról híres.

Időeltolódás:     CET 0 óra (GMT +1 óra)

Éghajlat: 
Mivel mind a nyár, mind pedig a tél szélsőséges időjárású, érdemes tavasszal és ősszel felkeresni a területet.

Étkezés:
Alapkategóriában 3-6 $
Középkategóriában 6-15$
Luxuskategóriában 15$ felett.


Szállás:
Olcsóbb szálláshelyeken 25-40$
Középkategóriájú szálláshelyeken 40-70$
Luxusszállodákban 70$ felett.

Az országban a német márka az egyetlen mindenütt elfogadott hivatalos fizetési eszköz. Horvát kunával fizethetünk a horvát országrészben, szerb dinárral pedig a szerb területeken. Amerikai dollárral csakúgy, mint hitelkártyával sehol sem tudunk vásárolni. A borravalót a pincérek és a taxisok elvárják.

Ünnepek:
A Függetlenség Napját március 1-én, a Munka Ünnepét május 1-én ünneplik. Híres az évente megrendezésre kerülő szarajevói Filmfesztivál, és a februárban és márciusban zajló Téli Színházi Fesztivál.

Térség: Mostar

Város: Mostar

Mostart a törökök alapították a 15.században, stratégiai átkelőhely volt a Neretván. A város a Neretva fölött átívelő, több, mint 400 éves török hídról volt híres, ezt azonban a horvát ostromlók berobbantották a gyönyörű zöld folyóba. Kérdés, hogy mikor lesz helyreállítva ez a csodás emlékmű, és kérdés az is, hogy a folyó két oldalán élő törökök és horvátok mikor fognak újra egymásra találni.

Bosznia- Hercegovina

Szarajevó a háború előtt Európa egyik legnyüzsgőbb és legszínesebb fővárosa volt. Gazdag történelmének köszönhetően mecsetek, török bazárok, piacok, ókeresztény emlékek egyaránt megtalálhatók voltak. A polgárháború, amelyben több mint 10000 ember életét vesztette, véget vetett a szerbek, muszlimok, horvátok, zsidók és törökök békés együttélésének. Szarajevó most kezd magához térni a sokkból, kinyitottak az üzletek, a szállodák, éttermek, de a régi nyüzsgés még nem tért vissza. Mostart a törökök alapították a 15.században, stratégiai átkelohely volt a Neretván. A város a Neretva fölött átívelő, több, mint 400 éves török hídról híres.

Időeltolódás:     CET 0 óra (GMT +1 óra)

Éghajlat: 
Mivel mind a nyár, mind pedig a tél szélsőséges időjárású, érdemes tavasszal és ősszel felkeresni a területet.

Étkezés:
Alapkategóriában 3-6 $
Középkategóriában 6-15$
Luxuskategóriában 15$ felett.


Szállás:
Olcsóbb szálláshelyeken 25-40$
Középkategóriájú szálláshelyeken 40-70$
Luxusszállodákban 70$ felett.

Az országban a német márka az egyetlen mindenütt elfogadott hivatalos fizetési eszköz. Horvát kunával fizethetünk a horvát országrészben, szerb dinárral pedig a szerb területeken. Amerikai dollárral csakúgy, mint hitelkártyával sehol sem tudunk vásárolni. A borravalót a pincérek és a taxisok elvárják.

Ünnepek:
A Függetlenség Napját március 1-én, a Munka Ünnepét május 1-én ünneplik. Híres az évente megrendezésre kerülő szarajevói Filmfesztivál, és a februárban és márciusban zajló Téli Színházi Fesztivál.

Térség: Mostar

Város: Visegrad

Bosznia- Hercegovina

Szarajevó a háború előtt Európa egyik legnyüzsgőbb és legszínesebb fővárosa volt. Gazdag történelmének köszönhetően mecsetek, török bazárok, piacok, ókeresztény emlékek egyaránt megtalálhatók voltak. A polgárháború, amelyben több mint 10000 ember életét vesztette, véget vetett a szerbek, muszlimok, horvátok, zsidók és törökök békés együttélésének. Szarajevó most kezd magához térni a sokkból, kinyitottak az üzletek, a szállodák, éttermek, de a régi nyüzsgés még nem tért vissza. Mostart a törökök alapították a 15.században, stratégiai átkelohely volt a Neretván. A város a Neretva fölött átívelő, több, mint 400 éves török hídról híres.

Időeltolódás:     CET 0 óra (GMT +1 óra)

Éghajlat: 
Mivel mind a nyár, mind pedig a tél szélsőséges időjárású, érdemes tavasszal és ősszel felkeresni a területet.

Étkezés:
Alapkategóriában 3-6 $
Középkategóriában 6-15$
Luxuskategóriában 15$ felett.


Szállás:
Olcsóbb szálláshelyeken 25-40$
Középkategóriájú szálláshelyeken 40-70$
Luxusszállodákban 70$ felett.

Az országban a német márka az egyetlen mindenütt elfogadott hivatalos fizetési eszköz. Horvát kunával fizethetünk a horvát országrészben, szerb dinárral pedig a szerb területeken. Amerikai dollárral csakúgy, mint hitelkártyával sehol sem tudunk vásárolni. A borravalót a pincérek és a taxisok elvárják.

Ünnepek:
A Függetlenség Napját március 1-én, a Munka Ünnepét május 1-én ünneplik. Híres az évente megrendezésre kerülő szarajevói Filmfesztivál, és a februárban és márciusban zajló Téli Színházi Fesztivál.

Térség: Mostar

Város: Blagaj

Bosznia- Hercegovina

Szarajevó a háború előtt Európa egyik legnyüzsgőbb és legszínesebb fővárosa volt. Gazdag történelmének köszönhetően mecsetek, török bazárok, piacok, ókeresztény emlékek egyaránt megtalálhatók voltak. A polgárháború, amelyben több mint 10000 ember életét vesztette, véget vetett a szerbek, muszlimok, horvátok, zsidók és törökök békés együttélésének. Szarajevó most kezd magához térni a sokkból, kinyitottak az üzletek, a szállodák, éttermek, de a régi nyüzsgés még nem tért vissza. Mostart a törökök alapították a 15.században, stratégiai átkelohely volt a Neretván. A város a Neretva fölött átívelő, több, mint 400 éves török hídról híres.

Időeltolódás:     CET 0 óra (GMT +1 óra)

Éghajlat: 
Mivel mind a nyár, mind pedig a tél szélsőséges időjárású, érdemes tavasszal és ősszel felkeresni a területet.

Étkezés:
Alapkategóriában 3-6 $
Középkategóriában 6-15$
Luxuskategóriában 15$ felett.


Szállás:
Olcsóbb szálláshelyeken 25-40$
Középkategóriájú szálláshelyeken 40-70$
Luxusszállodákban 70$ felett.

Az országban a német márka az egyetlen mindenütt elfogadott hivatalos fizetési eszköz. Horvát kunával fizethetünk a horvát országrészben, szerb dinárral pedig a szerb területeken. Amerikai dollárral csakúgy, mint hitelkártyával sehol sem tudunk vásárolni. A borravalót a pincérek és a taxisok elvárják.

Ünnepek:
A Függetlenség Napját március 1-én, a Munka Ünnepét május 1-én ünneplik. Híres az évente megrendezésre kerülő szarajevói Filmfesztivál, és a februárban és márciusban zajló Téli Színházi Fesztivál.

Térség: Körutazás Bosznia-Hercegovinában


Város: Körutazás Bosznia-Hercegovinában


Bosznia- Hercegovina

Szarajevó a háború előtt Európa egyik legnyüzsgőbb és legszínesebb fővárosa volt. Gazdag történelmének köszönhetően mecsetek, török bazárok, piacok, ókeresztény emlékek egyaránt megtalálhatók voltak. A polgárháború, amelyben több mint 10000 ember életét vesztette, véget vetett a szerbek, muszlimok, horvátok, zsidók és törökök békés együttélésének. Szarajevó most kezd magához térni a sokkból, kinyitottak az üzletek, a szállodák, éttermek, de a régi nyüzsgés még nem tért vissza. Mostart a törökök alapították a 15.században, stratégiai átkelohely volt a Neretván. A város a Neretva fölött átívelő, több, mint 400 éves török hídról híres.

Időeltolódás:     CET 0 óra (GMT +1 óra)

Éghajlat: 
Mivel mind a nyár, mind pedig a tél szélsőséges időjárású, érdemes tavasszal és ősszel felkeresni a területet.

Étkezés:
Alapkategóriában 3-6 $
Középkategóriában 6-15$
Luxuskategóriában 15$ felett.


Szállás:
Olcsóbb szálláshelyeken 25-40$
Középkategóriájú szálláshelyeken 40-70$
Luxusszállodákban 70$ felett.

Az országban a német márka az egyetlen mindenütt elfogadott hivatalos fizetési eszköz. Horvát kunával fizethetünk a horvát országrészben, szerb dinárral pedig a szerb területeken. Amerikai dollárral csakúgy, mint hitelkártyával sehol sem tudunk vásárolni. A borravalót a pincérek és a taxisok elvárják.

Ünnepek:
A Függetlenség Napját március 1-én, a Munka Ünnepét május 1-én ünneplik. Híres az évente megrendezésre kerülő szarajevói Filmfesztivál, és a februárban és márciusban zajló Téli Színházi Fesztivál.

Térség: Mostar

Város: Pocitelj

Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Térség: Korcula-sziget

Horvátország legdélibb részén található, dalmáciai sziget. Krk-sziget után a legnépesebb.
Legjelentősebb települései: Korčula, Vela Luka, Blato, Lumbarda, Račiąće, ®rnovo, Pupnat, Smokvica, Čara, Brna, és Potirna Korčulán rendszeres kompközlekedés, rendszeresen indulnak járatok a közeli szigetekre és a tengerpart menti városokba. A fő horvát kompüzemeltető, a Jadrolinija egyik járata összeköti Korčulát Rijekával, Splittel, Hvarral, Mljettel, Dubrovnikkal és (májustól szeptemberig) Barival.

Város: Korcula


Válogasson útjaink közt téma szerint!