+36 26 560 043
Utazás módja
Ország
Dátum
Utazás módja
Térség
Hajótársaság
Hajó
Dátum
Rugalmasság
Utazás időtartama
Ár (tól-ig)

Isztria - Dalmácia - Montenegró 2023

Horvátország, Neum

Szállás típus: Program szerint
Ellátás: Félpanzió
Utazás módja: Busszal
Időtartam:
Típus: Dél-európai program, Mediterrán program, Nyaralás-pihenés, Tengerparti pihenés, Városlátogatás
Indulás:

A program tervezett útvonala:

1. nap: Szeged – Budapest – Rijeka – Opatija – Crikvenica (520 km)

Elutazás a kora reggeli órákban Szegedről. Utazás a Budapest–Nagykanizsa–Letenye–Zágráb–Karlovac útvonalon az isztriai félszigetre. Trsat ősi vára mellett elhaladva késő délután érkezünk a tengerhez. Fiume, a monarchia egykori kikötővárosa (ma: Rijeka) híven őrzi a történelmi idők hangulatát. Sétálunk a város főutcáján, megtekintjük XVII. századi barokk városkapuját, a kormányzósági palotát és a színház épületét, élvezzük az ország egyik legnagyobb tengeri kikötőjének hangulatát. Tovább utazva a „boldog békeidők” szépséges Abbáziájával (ma: Opatija) ismerkedünk. A város már a XIX. században a Monarchia legjelentősebb üdülőhelye volt, máig megőrizte annak hangulatát. Kellemes klímája, gyönyörű fekvése miatt egész évben kedvelt nyaralóhely. Szállásunk Crikvenica környékén lesz. 

2. nap: Plitvicei Nemzeti Park (360 km)

A kora reggeli órákban dél felé indulunk. Útközben meglátogatjuk a Dinári-hegységben húzódó Plitvicei Nemzeti Park húszezer hektáros területét, ahol a 16 tagból álló - egymással kisebb-nagyobb vízesésekkel egybekapcsolt - tórendszer páratlan látványosságot ígér. Az érintetlen természet e csodájának bejárása után folytatjuk utunkat Šibenikbe, ahol 2 éjszakai szállásunk lesz.

3. nap: Šibenik és a Krka vízesések (60 km)

Reggeli után Šibenik UNESCO által is védett világörökségi óvárosával ismerkedünk. Sétálunk a hamisítatlan tengermelléki hangulatot tükröző óvárosában, ahol láthatjuk a magyar múltat is idéző ferences kolostort, a gyönyörű reneszánsz városházát és a Szt. Jakab dómot, majd szabadidő. Délután továbbutazunk a közeli Krka vízesésekhez, amely minden Dalmáciába látogató turista számára kötelező látványosság, felejthetetlen élmény. A legnagyobb, közel 50 m-es vízesés lábánál fürdőzésre is van lehetőség. Estére visszatérünk szálláshelyünkre.

4. nap: Trogir és Split (310 km)

Ezen a napon két világhírű UNESCO által védett dalmát városba, Trogirba és Splitbe látogatunk. E városok nemcsak magyar vonatkozásaikról ismertek, hanem arról is, hogy itt közel 2000 év történelme elevenedik meg a szemünk előtt. A minden oldalról tenger által ölelt trogiri óváros főtérére hidakon és szűk utcácskákon jutunk el, a XIII. századbeli Szent Lőrinc dóm Dalmácia egyik legszebb román stílusú műemlék székesegyháza, a lenyűgöző pálmafás sétányon pedig örömmel "korzózik" minden turista. Innen Dalmácia második legnagyobb városába, Splitbe utazunk. Történelmi jelentőségét Diocletianus császárnak köszönheti, majd a Velencei Köztársaságnak, ahová majd 400 évig tartozott. A város fő nevezetessége Diocletianus palotája, benne Szent Dujmó templomával, a császári mauzóleummal. Szabadidő, majd tovább utazunk az Adriai-tengerpart mentén. Szállásunk 3 éjszakán át Dubrovnik környékén lesz. 

5. nap: Egész napos pihenés a tengerparton vagy Dubrovnik történelmi városfalai között veszünk el

Reggeli után egész napos pihenés a tengerparton, megmártózhat a tengerben és élvezheti kényeztető simogatását vagy jöjjön velünk! Fakultatív ajánlatunk: egész napos városnézés során helyi vezető kíséretében ismerkedünk Dalmácia legszebb városával, melynek XV-XVI. századot idéző óvárosa a világörökség része. A legfontosabb látnivalók között a gótikus városháza, a városvédő Szent Balázs temploma, a főúri palotákkal szegélyezett főutca (Stradun), valamint a ferencesek és a dominikánusok nagyszabású kolostorai között sétálunk. A Dubrovnikot körülölelő közel 2 km hosszú és néhol 25 m magas városfal a reneszánsz védelmi építészet remekműve. Európában ezek a falak maradtak fenn legépebb állapotban! (a sok lépcső és drága belépőjegy miatt csak egyénileg ajánljuk a felmenetelt a városfalra) Dubrovnik valójában műemlék város, de élete mégis tele van pezsgéssel – élvezzük hangulatát, leülünk egy kávéra, aperolra majd a délutáni órákban szálláshelyünkre térünk vissza.

6. nap: Egész napos pihenés a tengerparton vagy Montenegróba kirándulunk (230 km)

Választhatja az egész napos szabadidőt, pihenést a tengerparton. Fakultatív ajánlatunk: Jöjjön velünk, felkeressük Montenegró vadregényes, gyönyörű tengerparti öbleit. Az Orjen és Lovćen hegységek közel 2000 m-es vonulatai közé szoruló Kotori-öböl egyike Európa legdélebbi fjordjainak. Kotor ősi múltra visszatekintő középkori óvárosa az UNESCO védelmét élvezi (Szent Trifun székesegyház, itáliai stílusú palazzo-k, hangulatos piacterek és sikátorok). Montenegró turista fővárosa Budva már a 21 km hosszú "riviérán" fekszik, elegáns kis történelmi városmagja a különböző mediterrán kultúrák keveredéséről tanúskodik. Visszaúton átkompozunk a Kotori-öböl legkeskenyebb pontján, a Verige-szoroson. A kora esti órákban érkezünk vissza szálláshelyünkre.

7. nap: Mostar – Neretva völgye – Budapest – Szeged (780 km)

Reggeli a szállodában, majd hazafelé indulunk. Útközben megállunk Mostarban (UNESCO Világörökség), megtekintjük nevezetességeit, többek között a nemzetközi összefogással újjáépített középkori török hidat, a város régi mecseteit és híres bazárját. A varázslatos Neretva-völgyben folytatjuk utunkat Eszék felé. Érkezés Budapestre a késő éjszakai órákban. Kecskemét-Szeged útvonalon csatlakozó utasainkat a felszállási helyre transzferáljuk. (Az oda és visszaút nem azonos! A Budapest-Nagykanizsa útvonalon csatlakozó utasaink hazautazásuknál ezt vegyék figyelembe.)
Találatok - /

Indulás

Időtartam

Szobatípus

Ár

 

 

Adat / lap
/

Árak és felárak magyar forintban és euróban (1 főre)
2023. 06.20., 09.11., 10.02.
Eurós áraink árfolyam garanciával - További információért kattintson IDE!


Részvételi díj (06.20., 09.11.): 259.800 Ft / 675 EUR
(Kis csoportos létszám felár: 19.500 Ft / 51 EUR/fő*)
Részvételi díj (10.02.): 225.000 Ft / 584 EUR
(Kis csoportos létszám felár: 17.500 Ft / 45 EUR/fő*)
1 ágyas felár (06.20., 09.11.): 75.000 Ft /195 EUR
1 ágyas felár (10.02.): 56.000 Ft / 145 EUR


Utasbiztosítás (Classic): 4.900 Ft
Utasbiztosítás (Prémium): 6.370 Ft 
Utasbiztosítás (Privileg): 8.050 Ft
2021.01.01-től a megrendeléssel egyidőben igényelt BBP biztosítással az Ön kalkulált útlemondási biztosítása önrészmentessé válik. Részletek itt.


Utazás: autóbusszal
Elhelyezés: 6 éjszaka szálloda/apartman***, 2 ágyas tus/wc-s szobában
Ellátás: 6x félpanzió


Fakultatív programok (15 főtől):
Dubrovnik kirándulás: 5.500 Ft / 14 EUR
Kirándulás Montenegróba: 9.500 Ft / 25 EUR


Belépők és jegyek tájékoztató árai: 80 EUR
Egyéb helyszínen fizetendő költségek: 40 EUR 

A belépők ára tájékoztató jelleggel került feltüntetésre, előzetes tájékoztató nélkül módosulhatnak!
Az árak bizonyos esetekben nem csak a belépőjegyeket, hanem járulékos költségeket is tartalmaznak (adminisztrációs díj, helyi idegenvezető, szervezési költség, csoportbejelentés, transzfer, egyéb költségek, stb.)


Minimális létszám: 35 fő

Az előzetesen meghirdetett részvételi díj a fenti minimális utaslétszám esetén érvényes. A részvételi díj nem tartalmazza a létszám felárat. 20-35 nappal az indulás előtt amennyiben az utaslétszám nem éri el a meghírdetett minimális létszámot, abban az esetben létszám felár fizetendő, melynek mértéke:

*25-34 fő esetén (06.20., 09.11.): 19.500 Ft / 51 EUR/fő 
*25-34 fő esetén (10.02.): 17.500 Ft / 45 EUR/fő

Ezen "létszám felár" az előzetesen meghirdetett minimális indulási létszám alatti csoportok esetében kerül csak érvényesítésre. Természetesen amennyiben a csoport tényleges indulása az előzetesen meghírdetett miimális utaslétszám alapján valósul meg (időközben megrendelések érkeztek az adott utazásra) úgy a befizetett "létszám felár" az utas részére visszafizetésre kerül.
Ezen felár nem tartalmaz árrést, ezen felár megfizetésével nem célunk hasznot képezni irodánknak. Egyetlen célunk van csak, hogy a minimális létszámmal is meg tudjanak valósulni a Z(s)EPPELIN Programok, meg tudjanak valósulni a tervezett utazások és az élmények valóra váljanak!


Csatlakozási lehetőség: Szeged-Kecskemét-Budapest-Székesfehérvár- (Veszprém) -M7 autópálya útvonalon. Transzfercsatlakozás lehetőségeiről információ a programfüzet elején és honlapunkon. A részvételi díj útlemondási biztosítást tartalmaz. Utasbiztosítás (BBP) megkötése utazási feltétel!


A részvételi díj tartalmazza:

- utazást korszerű, kényelmes, légkondicionált autóbusszal

- 6 éjszaka jó minőségű szállodai elhelyezést 3* kategóriában , 2 ágyas zuhanyzós / WC-s szobában

- 6x félpanziós ellátást (reggeli és vacsora)

- alap program szerinti programokat és városnézéseket a program szerint

- magyar nyelvű idegenvezetést a programokon

- útlemondás biztosítást

 

A részvételi díj nem tartalmazza:

- az étkezésekhez ital fogyasztást (helyszínen fizetendő)

- fakultatív programon való részvételt

- az alap programon felül teljesítésre kerülő programok költségeit

- belépőjegyek és az audioguide/fülhallgató árát (helyszínen fizetendő)

- idegenforgalmi adót (helyszínen fizetendő)

- kötelező jellegű helyi idegenvezető költségeit

- kedvezményes csoportos baleset-betegség-poggyász biztosítást

- minimális induló utaslétszám hiányában a létszám felárat 

- valamint az egyéb, a fentiekben nem említett, az utazás során felmerülő költségeket (pl. személyes jellegű kiadásokat)


A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Érintett desztinációk:

Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Térség: Neum

A Neretva folyó deltájától délre, beékelôdve a horvát tengerpartba, Bosznia és Hercegovina területén találjuk.

Város: Rijeka


Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Térség: Dalmácia

Vannak akik esküsznek rá a legszebb tengerpartok a dalmát szakaszon találhatóak. Nem szeretnénk vitába szállni senkivel sem, de az biztos hogy legalább egyszer érdemes kicsit beljebb vagy lejjebb utazni ezen a vidéken. Az biztos hogy 20 nagyobb és száznál is több kisebb sziget található az Adriai-tengeren. A legjelentősebb megyék nagy városai: Sibenik, Split, Dubrovnik

Város: Dubrovnik

A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.

Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Térség: Dalmácia

Vannak akik esküsznek rá a legszebb tengerpartok a dalmát szakaszon találhatóak. Nem szeretnénk vitába szállni senkivel sem, de az biztos hogy legalább egyszer érdemes kicsit beljebb vagy lejjebb utazni ezen a vidéken. Az biztos hogy 20 nagyobb és száznál is több kisebb sziget található az Adriai-tengeren. A legjelentősebb megyék nagy városai: Sibenik, Split, Dubrovnik

Város: Trogir

 A kis Velenceként is emlegetett Trogir a középkori mediterrán kultúra valóságos emlékkönyve, melynek története még az ókorra nyúlik vissza, amikor is a városka a Tragurion nevet viselte. Felismerve a hely rendkívül gazdag urbanisztikai értékeit az UNESCO 1997-ben felvette Trogirt a világörökségek rangos listájára. Ez a festői kis városka az utóbbi évtizedekben kimondottan változatos turisztikai kínálattal fogadja az idelátogatókat, a vitorlásokat pedig színvonalas szolgáltatásokkal várja a Čiovo Vitorlás és Jachtklub.

Bosznia- Hercegovina

Szarajevó a háború előtt Európa egyik legnyüzsgőbb és legszínesebb fővárosa volt. Gazdag történelmének köszönhetően mecsetek, török bazárok, piacok, ókeresztény emlékek egyaránt megtalálhatók voltak. A polgárháború, amelyben több mint 10000 ember életét vesztette, véget vetett a szerbek, muszlimok, horvátok, zsidók és törökök békés együttélésének. Szarajevó most kezd magához térni a sokkból, kinyitottak az üzletek, a szállodák, éttermek, de a régi nyüzsgés még nem tért vissza. Mostart a törökök alapították a 15.században, stratégiai átkelohely volt a Neretván. A város a Neretva fölött átívelő, több, mint 400 éves török hídról híres.

Időeltolódás:     CET 0 óra (GMT +1 óra)

Éghajlat: 
Mivel mind a nyár, mind pedig a tél szélsőséges időjárású, érdemes tavasszal és ősszel felkeresni a területet.

Étkezés:
Alapkategóriában 3-6 $
Középkategóriában 6-15$
Luxuskategóriában 15$ felett.


Szállás:
Olcsóbb szálláshelyeken 25-40$
Középkategóriájú szálláshelyeken 40-70$
Luxusszállodákban 70$ felett.

Az országban a német márka az egyetlen mindenütt elfogadott hivatalos fizetési eszköz. Horvát kunával fizethetünk a horvát országrészben, szerb dinárral pedig a szerb területeken. Amerikai dollárral csakúgy, mint hitelkártyával sehol sem tudunk vásárolni. A borravalót a pincérek és a taxisok elvárják.

Ünnepek:
A Függetlenség Napját március 1-én, a Munka Ünnepét május 1-én ünneplik. Híres az évente megrendezésre kerülő szarajevói Filmfesztivál, és a februárban és márciusban zajló Téli Színházi Fesztivál.

Térség: Mostar

Város: Mostar

Mostart a törökök alapították a 15.században, stratégiai átkelőhely volt a Neretván. A város a Neretva fölött átívelő, több, mint 400 éves török hídról volt híres, ezt azonban a horvát ostromlók berobbantották a gyönyörű zöld folyóba. Kérdés, hogy mikor lesz helyreállítva ez a csodás emlékmű, és kérdés az is, hogy a folyó két oldalán élő törökök és horvátok mikor fognak újra egymásra találni.

Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Térség: Plitvicei-tavak

Ezt a csodás tórendszert, mindenkinek látnia kell Élete során legalább egyszer, 1979 óta az UNESCO világörökségének része. Karlovactól 75-km-re fekszik, a tórendszert 92 vízesés kötö össze. A belső tavakon hajókirándulhatunk, fahídakon és kis turista vonatokon közlekedhetünk. Maga a Nemzeti Park területe 200 km2. A legtöbb rutinus Horvátországba járó nyaraló hazafink úgy időzít ideálisan hogy reggel 7 körül a Park körül lehessen nyaralása felé, így kényelmesen megnézheti a csodás tavakat, vagy nyaralása végén ejti útba a nagy tömeg előtt, hiszen a látványosság igen népszerű.

Város: Plitvice


Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Térség: Kvarner-öböl

Hazánkhoz ez a legközelebbi tengerpart, nem csoda, hogy sokan szeretik és ismerik. A Kvarner egy igazán változatos térség, hegyek, völgyek, tengerpart, zöld és kopár szigetek, melyeknek szépségétől csordultig telik az ember szíve.

Képzeletbeli utazásunkat ezen a tájon legismertebb városából kiindulva kezdjük:
Az Ucka hegy aljában, mélykék tengerben  mint egy tükörben  nézegeti magát egy igazi szépség: Opatija, a Monarchia korának kedvenc üdülővárosa. Mozgalmas és programokkal teli élet zajlik itt éjjel nappal, télen  nyáron. Az ismert, 11 km hoszszú Lungo Mare tengerparti sétányon elérhetőek a Kvarner Riviera kedvelt helyei és üdülővárosai, így Icici, Ika, Lovran, Moscenicka Draga, ahol mindenki kedvére válogathat a festői öblök és strandok között, felkeresheti Lovran óvárosát, melynek szűk utcái csigaházat formáznak. A Kvarner-öböl fővárosától, Rijekatól 30 km-re található a Frangepán kastélyról ismert Kraljevica, tovább az úton pedig egy népszerű, patinás fürdőhely  Crikvenica. Népszerűségét leginkább tiszta és felszerelt, kavicsos, városi strandjának, valamint a Crikvenicai Riviera mentén fellelhető sok kis öbölnek köszönheti. Krk -sziget az Adria legnagyobb szigete, melyet híd köt össze a szárazfölddel, így könnyen megközelíthető. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a szigeten, Vrbnik faluban található a világ legszűkebb utcája, egyben ez a sziget leghangulatosabb települése. Azoknak, akik felkeresik Krk-et, javasoljuk, hogy kóstolják meg a sziget ízletes borát, a vrbnicka zlahtina-t és látogassanak el a közeli Kosljun nevű kolostor szigetre is. Utunkat déli irányban folytatva Rab szigetre érkezünk. Bár az óváros mindössze három párhuzamos utcából áll, a városka jellegzetes négy tornyával felejthetetlen látványt nyújt, úgy, mint a sziget homokos és sziklás partjai a kristálytiszta tengerrel. Érdekessége, hogy itt volt Európa első nyilvános nudista strandja, melyet VII. Eduard, angol király nyitott meg annak idején. Cres sziget Horvátország második legnagyobb szigete. Crest és Losinj szigetet híd köti össze, így könnyen összeköthetjük a két sziget bejárását. Ha azonban már Losinj-on járunk véletlenül se hagyjuk ki Mali Losinj és Veli Losinj városkák bűbájos utcáit.

A zöld Losinj igazi ellentéte Pag sziget, mely kopár és vöröses-fehér sziklái között rejti csodálatos öbleit és szebbnél szebb strandjait. Pag földrajzilag a Kvarner öböl és Dalmácia határán terül el. A sziget déli csücskét híd köti össze a szárazfölddel, így innen egy óra alatt Zadarba érhetünk. Az ezen a változatos területen nyaralók számos felejthetetlen fakultatív kiránduláson vehetnek részt.

Város: Rijeka


Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Térség: Kvarner-öböl

Hazánkhoz ez a legközelebbi tengerpart, nem csoda, hogy sokan szeretik és ismerik. A Kvarner egy igazán változatos térség, hegyek, völgyek, tengerpart, zöld és kopár szigetek, melyeknek szépségétől csordultig telik az ember szíve.

Képzeletbeli utazásunkat ezen a tájon legismertebb városából kiindulva kezdjük:
Az Ucka hegy aljában, mélykék tengerben  mint egy tükörben  nézegeti magát egy igazi szépség: Opatija, a Monarchia korának kedvenc üdülővárosa. Mozgalmas és programokkal teli élet zajlik itt éjjel nappal, télen  nyáron. Az ismert, 11 km hoszszú Lungo Mare tengerparti sétányon elérhetőek a Kvarner Riviera kedvelt helyei és üdülővárosai, így Icici, Ika, Lovran, Moscenicka Draga, ahol mindenki kedvére válogathat a festői öblök és strandok között, felkeresheti Lovran óvárosát, melynek szűk utcái csigaházat formáznak. A Kvarner-öböl fővárosától, Rijekatól 30 km-re található a Frangepán kastélyról ismert Kraljevica, tovább az úton pedig egy népszerű, patinás fürdőhely  Crikvenica. Népszerűségét leginkább tiszta és felszerelt, kavicsos, városi strandjának, valamint a Crikvenicai Riviera mentén fellelhető sok kis öbölnek köszönheti. Krk -sziget az Adria legnagyobb szigete, melyet híd köt össze a szárazfölddel, így könnyen megközelíthető. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a szigeten, Vrbnik faluban található a világ legszűkebb utcája, egyben ez a sziget leghangulatosabb települése. Azoknak, akik felkeresik Krk-et, javasoljuk, hogy kóstolják meg a sziget ízletes borát, a vrbnicka zlahtina-t és látogassanak el a közeli Kosljun nevű kolostor szigetre is. Utunkat déli irányban folytatva Rab szigetre érkezünk. Bár az óváros mindössze három párhuzamos utcából áll, a városka jellegzetes négy tornyával felejthetetlen látványt nyújt, úgy, mint a sziget homokos és sziklás partjai a kristálytiszta tengerrel. Érdekessége, hogy itt volt Európa első nyilvános nudista strandja, melyet VII. Eduard, angol király nyitott meg annak idején. Cres sziget Horvátország második legnagyobb szigete. Crest és Losinj szigetet híd köti össze, így könnyen összeköthetjük a két sziget bejárását. Ha azonban már Losinj-on járunk véletlenül se hagyjuk ki Mali Losinj és Veli Losinj városkák bűbájos utcáit.

A zöld Losinj igazi ellentéte Pag sziget, mely kopár és vöröses-fehér sziklái között rejti csodálatos öbleit és szebbnél szebb strandjait. Pag földrajzilag a Kvarner öböl és Dalmácia határán terül el. A sziget déli csücskét híd köti össze a szárazfölddel, így innen egy óra alatt Zadarba érhetünk. Az ezen a változatos területen nyaralók számos felejthetetlen fakultatív kiránduláson vehetnek részt.

Város: Opatija


Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Térség: Kvarner-öböl

Hazánkhoz ez a legközelebbi tengerpart, nem csoda, hogy sokan szeretik és ismerik. A Kvarner egy igazán változatos térség, hegyek, völgyek, tengerpart, zöld és kopár szigetek, melyeknek szépségétől csordultig telik az ember szíve.

Képzeletbeli utazásunkat ezen a tájon legismertebb városából kiindulva kezdjük:
Az Ucka hegy aljában, mélykék tengerben  mint egy tükörben  nézegeti magát egy igazi szépség: Opatija, a Monarchia korának kedvenc üdülővárosa. Mozgalmas és programokkal teli élet zajlik itt éjjel nappal, télen  nyáron. Az ismert, 11 km hoszszú Lungo Mare tengerparti sétányon elérhetőek a Kvarner Riviera kedvelt helyei és üdülővárosai, így Icici, Ika, Lovran, Moscenicka Draga, ahol mindenki kedvére válogathat a festői öblök és strandok között, felkeresheti Lovran óvárosát, melynek szűk utcái csigaházat formáznak. A Kvarner-öböl fővárosától, Rijekatól 30 km-re található a Frangepán kastélyról ismert Kraljevica, tovább az úton pedig egy népszerű, patinás fürdőhely  Crikvenica. Népszerűségét leginkább tiszta és felszerelt, kavicsos, városi strandjának, valamint a Crikvenicai Riviera mentén fellelhető sok kis öbölnek köszönheti. Krk -sziget az Adria legnagyobb szigete, melyet híd köt össze a szárazfölddel, így könnyen megközelíthető. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a szigeten, Vrbnik faluban található a világ legszűkebb utcája, egyben ez a sziget leghangulatosabb települése. Azoknak, akik felkeresik Krk-et, javasoljuk, hogy kóstolják meg a sziget ízletes borát, a vrbnicka zlahtina-t és látogassanak el a közeli Kosljun nevű kolostor szigetre is. Utunkat déli irányban folytatva Rab szigetre érkezünk. Bár az óváros mindössze három párhuzamos utcából áll, a városka jellegzetes négy tornyával felejthetetlen látványt nyújt, úgy, mint a sziget homokos és sziklás partjai a kristálytiszta tengerrel. Érdekessége, hogy itt volt Európa első nyilvános nudista strandja, melyet VII. Eduard, angol király nyitott meg annak idején. Cres sziget Horvátország második legnagyobb szigete. Crest és Losinj szigetet híd köti össze, így könnyen összeköthetjük a két sziget bejárását. Ha azonban már Losinj-on járunk véletlenül se hagyjuk ki Mali Losinj és Veli Losinj városkák bűbájos utcáit.

A zöld Losinj igazi ellentéte Pag sziget, mely kopár és vöröses-fehér sziklái között rejti csodálatos öbleit és szebbnél szebb strandjait. Pag földrajzilag a Kvarner öböl és Dalmácia határán terül el. A sziget déli csücskét híd köti össze a szárazfölddel, így innen egy óra alatt Zadarba érhetünk. Az ezen a változatos területen nyaralók számos felejthetetlen fakultatív kiránduláson vehetnek részt.

Város: Crikvenica

Crikvenica körülbelül 11 000 fős város a mai Horvátországban Primorsko-goranska megyében.

Fiumétól 31 km-re délkeletre a Krk-szigetet a horvát tengerpattól elválasztó Vinodoli-csatorna partján fekszik.

Crikvenicában található Horvátország legnagyobb kikötője, mely Közép-Horvátország és Közép-Európa egyes részeinek legközelebbi tengeri kijáratként szolgál.

Crikvenica, mint városi önkormányzat magában foglalja (északról délre haladva) Jadranovo-t, Dramalj-t, Crikvenicát és Selcét.

 




Kastel - szálló



Neve a horvát crkva (= templom) főnévből való és régi pálos templomára és kolostorára utal.




Crikvenica látképe a tenegrről







A horvát tengerpart e vidékét a 8. században szállták meg a horvát törzsek. A terület birtokosai 450 évig a Frangepánok voltak. A Dubranica folyó torkolatánál épített Szűz Mária Mennybemenetele templomot 1412-ben adományozta Frangepán Miklós a pálosoknak, akik 1659-ben felújították és bővítették. A pálos kolostor köré épült ki a későbbi város. Nevezetessége a hófehérre meszelt saroktornyos Frangepán-kastély, ma szálloda. A városka 19. század végére a tengerpart egyik legfontosabb nyaralóhelyévé épült ki, 1891-ben épült első szállodája. 1910-ben 3553 lakosából 3351 horvát volt. A trianoni békeszerződésig Modrus-Fiume vármegye Crikvenicai járásának székhelye volt. 2001-ben 11 350 lakosából 10 215 horvát volt.

Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Térség: Plitvicei-tavak

Ezt a csodás tórendszert, mindenkinek látnia kell Élete során legalább egyszer, 1979 óta az UNESCO világörökségének része. Karlovactól 75-km-re fekszik, a tórendszert 92 vízesés kötö össze. A belső tavakon hajókirándulhatunk, fahídakon és kis turista vonatokon közlekedhetünk. Maga a Nemzeti Park területe 200 km2. A legtöbb rutinus Horvátországba járó nyaraló hazafink úgy időzít ideálisan hogy reggel 7 körül a Park körül lehessen nyaralása felé, így kényelmesen megnézheti a csodás tavakat, vagy nyaralása végén ejti útba a nagy tömeg előtt, hiszen a látványosság igen népszerű.

Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Térség: Krk sziget

Az Adriai-tenger második legnagyobb szigete, Horvátország legnépesebb szigete. Legnépszerűbb települései Népszerű üdülőhelyei Omiąalj, Njivice, Malinska, ©ilo és Baąka. A sziget központja Krk, már 1866-ban is képeslapokon népszerűsítették. Óvárosában gyakoriak a 100 évesnél is régebbi épületek.

Horvátország

Látnivalók:

Zágráb sokat szenvedett a háború alatt Szerencsére a rakétatámadások nyomai szép lassan eltűnnek az épületek, műemlékek falairól, és a látnivalók újra régi pompájukban tündökölnek. Érdemes először a Szent-István székesegyházat felkeresni, értékét a gyönyörű, neogótikus külsőn kívül a freskók, márvány oltárak, szószékek jelentik. A templom melletti Lotrscak toronyból elképzelhetetlenül szép körpanoráma nyílik a fővárosra. A városközpont hemzseg a múzeumoktól, ki-ki érdeklődése szerint megtekintheti a Történelmi Múzeumot, a Városi Múzeumot vagy a Természettudományi Múzeumot. A múzeumimádóknak érdemes felkeresni a város távolabbi pontjain található gyűjteményeket is, a Strossmayer Galéria ókori rajzai, a Régészeti Múzeum egyiptomi múmiái nagy élményt jelentenek.
A dalmáciai Dubrovnik a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa a világörökség része. Csodálatos márvány borítású terei, macskaköves utcái, templomi, palotái, szökőkútjai, azt az érzés keltik az emberben, mintha mesevilágba csöppent volna. A Placa sétányon végigsétálva megcsodálhatjuk a Szent Blaise templomot, a Rektor Palotát valamint a nyüzsgő piacteret. A városfal a világ építészetének remeke, a kilátás a tengerre és a városra elmesélhetetlen. A város közelében fekvő Lokrum sziget elsőrangú fürdőhely.
Split a horvát tengerpart legnagyobb városa, melyet sajnos az iparfejlesztés, a gyárak, a kikötők és az újonnan felépített házak meglehetősen elcsúfítottak. Szerencsére az óváros képes volt megőrizni ódon hangulatát. Az óvárost a Diokletiánusz palota monumentális épületegyüttese uralja. A palota a világ egyik legszebb, legnagyobb fennmaradt római kori épülete. Ha nincs időnk a teljes bebarangoláshoz, egy rövidebb túra keretében nézzük meg a volt előcsarnokot, a Jupiter templomot, a mauzóleumot.
Rovinj az Isztria-félsziget déli csücskén fekszik, festőien szép, középkori hangulatot árasztó városka. Gyönyörű hegyek ölelésében, a tenger felől apró szigetek védelmében fekszik. Remek horgászhely, valamint jachtkikötő. A város látnivalói közül kiemelkedik a Szent Eufénia székesegyház, valamint a kicsiknek és nagyoknak egyaránt óriási élményt nyújtó több, mint 100 éve működő akvárium. A Punta Correnta park gyönyörű fürdőhely.

Térség: Dalmácia

Vannak akik esküsznek rá a legszebb tengerpartok a dalmát szakaszon találhatóak. Nem szeretnénk vitába szállni senkivel sem, de az biztos hogy legalább egyszer érdemes kicsit beljebb vagy lejjebb utazni ezen a vidéken. Az biztos hogy 20 nagyobb és száznál is több kisebb sziget található az Adriai-tengeren. A legjelentősebb megyék nagy városai: Sibenik, Split, Dubrovnik

Város: Split

Az 1700 éves múltra visszatekintő közép-dalmáciai Split Diokleciánusz császár alatt élte fénykorát, aki jó ideig innen irányította a Római Birodalom ügyeit, örökségül pedig remekbeszabott palotakomplexumot hagyott hátra. A pompás óvárosi műemlékegyüttesen és magas színvonalú idegenforgalmi szolgáltatásokon kívül Split turisztikai vonzerejéhez kétségkívül hozzájárul e mediterrán nagyváros lakóinak felejthetetlen déli sármja.

Montenegro

Ez a kicsi, érdekes, turisztikai szempontból szinte érintetlen ország az Adriai tengerpart bejáratánál található. Az ország belseje számtalan kincset rejt: a Durmitor hegy a Tara folyó kanyonjával, a Skadarsko tó, a Lovcen és a Biogradska Gora Nemzeti parkok. A tengerparton számos, gyönyörű város és strand mellett a világ örökség részeként ismert Kotor óvárosa, a nagy Kotori öbölben, csalogat egy kellemes sétára. A tengerpart ezen a tájon sok kis homokos és kavicsos vadregényes öblöt rejt, ahol a napfény és a tengeri fürdőzés szerelmesei hódolhatnak szenvedélyüknek.

Térség: Montenegro

Bosznia- Hercegovina

Szarajevó a háború előtt Európa egyik legnyüzsgőbb és legszínesebb fővárosa volt. Gazdag történelmének köszönhetően mecsetek, török bazárok, piacok, ókeresztény emlékek egyaránt megtalálhatók voltak. A polgárháború, amelyben több mint 10000 ember életét vesztette, véget vetett a szerbek, muszlimok, horvátok, zsidók és törökök békés együttélésének. Szarajevó most kezd magához térni a sokkból, kinyitottak az üzletek, a szállodák, éttermek, de a régi nyüzsgés még nem tért vissza. Mostart a törökök alapították a 15.században, stratégiai átkelohely volt a Neretván. A város a Neretva fölött átívelő, több, mint 400 éves török hídról híres.

Időeltolódás:     CET 0 óra (GMT +1 óra)

Éghajlat: 
Mivel mind a nyár, mind pedig a tél szélsőséges időjárású, érdemes tavasszal és ősszel felkeresni a területet.

Étkezés:
Alapkategóriában 3-6 $
Középkategóriában 6-15$
Luxuskategóriában 15$ felett.


Szállás:
Olcsóbb szálláshelyeken 25-40$
Középkategóriájú szálláshelyeken 40-70$
Luxusszállodákban 70$ felett.

Az országban a német márka az egyetlen mindenütt elfogadott hivatalos fizetési eszköz. Horvát kunával fizethetünk a horvát országrészben, szerb dinárral pedig a szerb területeken. Amerikai dollárral csakúgy, mint hitelkártyával sehol sem tudunk vásárolni. A borravalót a pincérek és a taxisok elvárják.

Ünnepek:
A Függetlenség Napját március 1-én, a Munka Ünnepét május 1-én ünneplik. Híres az évente megrendezésre kerülő szarajevói Filmfesztivál, és a februárban és márciusban zajló Téli Színházi Fesztivál.

Térség: Mostar

Város: Mostar

Mostart a törökök alapították a 15.században, stratégiai átkelőhely volt a Neretván. A város a Neretva fölött átívelő, több, mint 400 éves török hídról volt híres, ezt azonban a horvát ostromlók berobbantották a gyönyörű zöld folyóba. Kérdés, hogy mikor lesz helyreállítva ez a csodás emlékmű, és kérdés az is, hogy a folyó két oldalán élő törökök és horvátok mikor fognak újra egymásra találni.

Válogasson útjaink közt téma szerint!